tgoop.com/JAAMEbaaz/647
Last Update:
🔘ناسیونالیسم در ایران و ترکیه
« شما ایرانیها قدر ملیت خود را نمیدانید و نمیدانید که ریشه داشتن در زمین چه حسی دارد. شما قدر بزرگان خود را نمیدانید و از شاهنامه که سند ملیت شماست سپاسگزار نیستید. حال آنکه من ناچارم برای ملت ترک چنین پیشینهای را بسازم.»
#آتاتورک خطاب به #فروغی
این محقق در ادامه گفت: دوره 20 سالهای که آغاز حکومت رضاخان را از مشروطه جدا میکند، یکی از پربار ترین دورههای ایران قرن بیستم است و روشنفکرانی که این دوران مدیون آنهاست، نظریه پردازان تشکیل دولت مدرن ایران بودند که عدهای از آنها به پستهای دولتی رسیدند و در کل همگیشان از نخبگان فرهنگی و سیاسی این دولت مدرن شدند. قدر و قیمت این روشنفکران در تاریخ ایران مغفول است چون سرنوشت خودشان را به سرنوشت حکومت رضاشاه گره زدند که موجب شد با سقوط او از یادها رفتند.
یکی از مسائلی که در تقیزاده در مجله کاوه مطرح میکرد این بود که
⭕️ نمیشود با زور بخواهیم مردم را مترقی و متمدن کنیم. دیگر این که انقلاب و تغییر و تحول بزرگ همیشه باعث بهبودی و رشد نمیشود. تا وقتی که انقلاب بر اساس ارزشها نباشد، دگرگونیهای سیاسی که رخ میدهند پس از مدتی دچار استحاله میشوند. چ
وی گفت: نسل اول این روشنفکران مثل تقیزاده به قانونمند بودن حکومت اعتقاد داشتند و مردم را صاحب حق میدانستند.
اما نسل دوم که شاهد هرج و مرج، پاشیدگی و از بین رفتن اقتدار قدرت حکومت بعد از سالهای مشروطه بودند، میگفتند مشروطه هم نتوانست کاری صورت بدهد و مردم هم عقبماندهتر از آنی هستند که بتوانند برای رشد کشورشان قدم بردارند. بنابراین نخبگان باید به نیابت از آنها در این راه تلاش کنند. دیدگاههای گروه دوم افراطی بود، البته باید شرایط زمان آنها را هم در نظر داشت که تبلیغات گریز از مرکز و القائات عثمانیها برای جدایی بخشهایی از ایران، باعث شد که ناسیونالیسم این گروه از روشنفکران تمرکزگرا باشد.
تا قرن نوزدهم، کلمه ملیت برای عثمانیها مفهوم نبود. ملیت با معنای جدیدش وقتی برای ترکها مفهوم شد که با جنبشهای ناسیونالیستی روبرو شدند و دریافتند که تلاشهایشان برای شکل دادن ملت عثمانی بیفایده بوده است. جنبشهای جداسری بین عربها و کردها در این زمان شکل گرفت و این دوره همزمان شد با اعزام دانشجویان عثمانی به اروپا که باعث آشناییشان با جهان جدید شد و دیگری انتشار آثار مورخان غربی درباره شرق.
آقای انتخابی به قضیه تاریخسازی آتاترک و ترکها اشاره کردند. باید بگوییم که
⭕️تاریخسازی پروژهای عظیم در ترکیه بوده است. اگر به موزههای این کشور قدم بگذارید با چیزهای محیرالعقولی روبرو میشوید. به زعم ترکها هر چیزی که در تاریخ وجود دارد، اول بار در این کشور قدم به ورطه هستی گذاشته است. کشتی نوح و خانه حضرت مریم(س) نمونههایی از این قبیل هستند. مثلا عصای حضرت موسی(ع) یا موی پیامبر اسلام(ص) از دیگر اشیایی هستند که در موزههای ترکیه به نمایش گذاشته شده اند. همه این موارد نشان از آن تاریخسازی بزرگ در ترکیه دارد.
@mghlte | عصر روشنگری
متن کامل :
https://telegra.ph/%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%B3%D9%85-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%AA%D8%B1%DA%A9%DB%8C%D9%87-10-03
.
#پانترکیسم
#هویت
#ملی_گرایی
#حاکمیت_ملی
#لیبرالیسم
حیدر علی اف و هویت ترکی:
https://www.tgoop.com/mghlte/3833
آیا مولانا ترک بود ؟!
https://www.tgoop.com/mghlte/2067
ترک ستیزی در دولت عثمانی:
https://www.tgoop.com/mghlte/3053
نژاد ساکنان ترکیه :
https://www.tgoop.com/mghlte/2040
خط عربی از کجا آمده:
https://www.tgoop.com/mghlte/2344
BY جامعه باز و دشمنان آن ( فلسفهی علوم اجتماعی )
Share with your friend now:
tgoop.com/JAAMEbaaz/647