tgoop.com/Nviolence2/974
Last Update:
لبنان، عراق و آژیر خطر برای «دموکراسی توافقی»
#قبیله_پرستی دموکراتیک
۱ آبان ۱۳۹۸
دموکراسی توافقی و سهمبندی طائفهای در سیاست و حکومت الگویی است که در برخی از کشورها سالها محور همسازی و اجماع گروههای مختلف بوده است. تحولات اخیر در خاورمیانه نشان داد که این مدل با چالشهایی انکارناپذیر روبرو است.
در خصوص زمینه بروز این رخدادها به ویژه وقایع یک هفته گذشته لبنان، دیدگاه و تحلیل های مختلفی ارائه شده است. یکی از تحلیل هایی که طی روزهای اخیر به ویژه در طیفی از رسانه های کشور ما به چشم می خورد ...
در مقابل و همسان با ناآرامی های عراق که دفاتر بسیاری از احزاب هدف حمله قرار می گرفت ، شعارهای معترضان بسیاری از چهره های حزبی را هدف قرار داد.
زاویه ای که کمتر به آن نگریسته شده نقش ساختار دموکراسی توافقی در بروز تحولات گذشته و جاری در کشورهایی چون لبنان است.
در سال های جنگ جهانی دوم، میثاق ملی لبنانی ها با هدف حفظ تمامیت سرزمینی، استقلال و شکل گیری هویت ملی لبنانی منجر به توافقی فراگیر میان ده ها گروه سیاسی و نزدیک به بیست دسته بندی قومی- مذهبی شد و در سیاست و حکومت این کشور هر دسته بندی سهمی منحصر به خود را به دست آورد.
دموکراسی توافقی لبنان الگویی بود که در سال های پس از جنگ داخلی پانزده ساله هم به عنوان مبنای صلح و آشتی ملی مورد توجه قرار گرفت و در پیمان طائف در سال ۱۹۹۰ نیز بازتولید شد.
بر اساس این میثاق و برای سال های طولانی، ریاست جمهوری در اختیار مسیحیان مارونی، نخست وزیری و هدایت دولت در دست نخبگان سنی و ریاست مجلس در کنترل شیعیان بوده و سهم بندی های خُردتری نیز در مناصب دولتی میان گروه های مختلف قومی و مذهبی تثبیت شده است.
پس از حمله آمریکا به عراق و شکل گیری نظام سیاسی جدید، همین الگو با ترکیبی دیگر در این کشور شکل گرفت و احزاب مبتنی بر تقسیم بندی های قومی و مذهبی به بازیگران اصلی صحنه سیاسی عراق مبدل شدند.
با نگاهی آسیب شناسانه به کارکردهای دموکراسی توافقی می توان گفت که ایجاد تعادل میان سهم بندی های مزبور و انرژی مصروف برای جلوگیری از فروپاشی این تعادل، بخش مهمی از پتانسیل های نظام های سیاسی کشورهای یادشده را به خود اختصاص داده و موانعی را پیش روی تصمیم سازی موثر نزد کابینه های ائتلافی و کارآمدی دولت ها به وجود آورده است.
از نگاه بسیاری از منتقدان، مجموعه تعارضات و همسازی های احزاب و تشکل های مختلف جهت حفاظت از قدرت سیاسی نوعی « #الیگارشی » را ایجاد کرده که تصویری از شکاف میان مردم و نخبگان را بازتاب می دهد. به همین دلیل احزاب و نخبگان مختلف در جریان ناآرامی های اخیر منطقه با حملاتی بی سابقه موجه شده اند.
وجه دیگر این وضعیت، دشواری های شکل گرفتن نظمی جدید است چنانکه پس از ادوار طولانی اداره لبنان بدون کابینه و نخست وزیر دائمی، بسیاری هشدار می دهند که در صورت سقوط احتمالی دولت حریری، شکل گیری کابینه جدید ممکن است دو تا سه سال به طول بیانجامد.
به این ترتیب، دموکراسی توافقی به رغم کارکردهای مثبت خود جهت همسازی در کشورهایی که شکل موزاییکی از طوایف و مذاهب را دارند، چالش های خاص خود را هم به نمایش گذاشته است.
#آلترناتیو
#قبیله_پرستی
#دموکراسی_پیمانی #فدرالیسم
@Nviolence2 | اوضاع گردون
@mghlte | عصر روشنگری
مطالب مربوط به آلترناتیو استبداد دینی
www.tgoop.com/Nviolence2/975
▫️آلترناتیو سینه زنی قبیله پرستانه
www.tgoop.com/lEECHbrain/53
www.tgoop.com/lEECHbrain/58
www.tgoop.com/lEECHbrain/95
BY اوضاع گردون ( تحلیل سیاسی ، فلسفه داستان )
Share with your friend now:
tgoop.com/Nviolence2/974