tgoop.com/soogiri/10
Last Update:
سوگیری شماره (۶)
💠دانش دمِ دست💠
این سوگیری باعث میشود فرد احتمال وقوع یا تکرار هر رویداد را بر اساس تعداد دفعاتی که میتواند آن احتمال را به یاد آورد بسنجد.
اگر از افراد بپرسیم کدام شغل خطرناکتر است:
پلیس یا چوببُر؟
از آنجایی که ممکن است مثالهای آمادهای از اخبار شلیک به ماموران پلیس در ذهن داشته باشیم، شاید نتیجه بگیریم پلیس بودن خطرناکتر است، در حالی که آمار نشان میدهد که چوببُرها آسیب بیشتری در حین کار میبینند تا ماموران پلیس.
مثال فوق ، نشان میدهد که خطای تجربیات شخصی و شهودی بجای آمار و آزمایش کنترل شده ، تا چه میزان میتواند حقایق را وارونه جلوه دهد و اعتقاد به باوری خطا به همراه داشته باشد و حتی موجب افزایش چند برابری مشکل و ریسک خطر شود.
تصورکنید که شخصی میخواهد از شهر آ به شهر ب برود .او میخواهد امن ترین راه را انتخاب کند ، او در روزهای اخیر اخبار ناامنی جادهی شماره ۱ را بیشتر از منابع خبری دریافت کرده ، در حالیکه آمار تصادفات و ناامنی جاده شماره ۲ چندبرابر جاده شماره ۱ است.
در کشورهای آزاد سانسور وجود ندارد یا محدودترست و بلحاظ جذابیت اخبار منفی نظیر اخبار مفاسد و مشکلات اقتصادی ، دائما اطلاعات راجع به آنها در معرض مشاهدهی مردم قرار میگیرد ، اما در کشورهای بسته ، اخبار منفی بصورت محدود بیان میشود و این تصور بوجود میاید که در این کشورها واقعا فساد و ناکارآمدی کمتر و یا برابر کشورهای آزادست.
این سوگیری در پروپاگاندا و برای تاثیرگذاری در ذهن مخاطبان بسیار موثرست.
بسیاری از مردم تعدادکشته ومجروحان بمب هسته ای را بیش از جنگهای جهانی میدانند.
درحالیکه تعدادکشته ها(و آسیب دیدگان) فجایع دو حملهی هسته ای (چندصدهزارنفر) نسبت به جنگ جهانی دوم (حدود ۶۰میلیون کشته)بسیار کمترست.
اجتناب از سفر با هواپیما تا مدتی پس از سقوط یک هواپیما و رونق صنعت بیمه پس از انتشار خبر وقوع سیل و زلزله
نمونه های دیگری از این #سوگیری_شناختی ست.
داده های دم دست همیشه بد نیست و بسیاری اوقات باعث میشود با یادآوری لغزشهای گذشته از تکرارشان جلوگیری کنیم.
مشکل اعتماد به اطلاعات دم دستی زمانیست که این اعتماد ، به بی توجهی به نتیجه ی آمار و آزمایشات منجر شود و قضاوت و تصمیم را مخدوش کند.
وقتی شخص اخباری درباره رکود اقتصادی و اخراج گسترده کارمندان در ادارات و شرکتها میخواند ، احتمال بیشتری وجود دارد تصور کند شغلش در معرض خطرست و دچار نگرانی و اضطراب فراوان شود.
این سوگیری در مورد قضاوت راجع به راهکارهای مواجهه با یک مشکل هم میتواند موثر باشد ، مثلا وقتی ما میشنویم که یک نفر از فلان طب شبه علمی شفا گرفته ، به موثر بودن آن درمان ، وزن مثبت میدهیم.
یا وقتی حس میکنیم پس از اعدام یک جانی ترس در بزهکاران ایجاد شده ، برخورد خشونت آمیز با جرم و جنایت را موثر میپنداریم. درحالیکه آمار و بررسی خلاف این را نشان میدهد:
-تاثیر طبهای غیرعلمی بیش از #دارونما (مادهی بی اثر) و اثر #پلاسبو نیست.
-خشونت ، خشونت را افزایش میدهد نه امنیت را .
بسیاری اوقات نظر ما روی کاغذ منطقی و بدون تضادست ، اما اینکه احساس میکنم کاملا منطبق با واقعیتست ، صرفا در اثر این سوگیریست.
برای کاهش اثرات مخرب این سوگیری بر شناخت باید توجه کنیم اگر پدیدهای در ذهن پرُرنگترست ، دلیل نمیشود که آن پدیده الزامن متداولتر یا مهمتر باشد.
#دانش_دم_دست
#شهود_گرایی
#عینیت
#آمار
#پزشکی
#طب_سنتی
#طب_اسلامی
#سوگیریهای_شناختی:
https://www.tgoop.com/soogiri
تعداد پسرها بیشتر ست یا دخترها:
https://www.tgoop.com/mghlte/820
مغالطه #حدس_منطقی:
https://www.tgoop.com/moghaletat2/199
اعدام ، راهکار ایجاد امنیت و رفع فساد؟
https://www.tgoop.com/tnaghad/403
مغالطهی پاک کردن صورت مسئله:
https://www.tgoop.com/moghaletat2/209
BY پردهی پندار ( فلسفه ذهن ، سوگیریهای شناختی ، علوم اعصاب )
Share with your friend now:
tgoop.com/soogiri/10