Telegram Web
فهرست انتشارات _ تیر 1403.pdf
2 MB
فهرست انتشارات بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار، تیرماه ۱۴۰۳

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
مقدّمات آیندۀ روشن

... اساس چهارمِ ترقّی نهضت ملّت است به سوی تمدّن و ترقّی و تجدّد و آزادی. این باب فصول متعدّد دارد و میدان وسیعی است و اوّل‌ قدم آن جنگ است بر ضدّ تعصّبات جاهلانه که سدّ آهنینی در جلو ترقّی ملّت ما شده و زنجیری به دست و پا و بندبند عقل بشری و فطری زده است. شکستن طلسم تعصّب قهقرایی پیشروان رشید و بااخلاق لایقی لازم دارد و این اشخاص را به‌تدریج مدارس ما تهیه خواهد کرد.

سیّد حسن تقی‌زاده

[آینده: سال اوّل (تیر ۱۳۰۴- آبان ۱۳۰۵)، مؤسس و مدیر مسئول دکتر محمود افشار، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۱، ص ۲۵ ( شمارۀ ۱، تیرماه ۱۳۰۴)]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
مجلس یادبود محمود مدبّری

سخنرانان:

علی رواقی
تقی پورنامداریان
عنایت‌الله شریف‌پور
علی‌رضا هاشمی‌نژاد
حمیدرضا خوارزمی
لینا ظریف‌پور
علی مدبّری
وحید قنبری ننیز

مدیر جلسه:

شهریار شاهین‌دژی

پخش فیلم مستند «سیرتِ محمود»، ساختۀ حمید قنبری ننیز

پنج‌شنبه، ۱۴ تیر
ساعت ۱۶

کانون زبان پارسی
باغ موقوفات دکتر محمود افشار، خیابان ولی‌عصر، سه‌راه زعفرانیه، خیابان عارف‌نسب، شمارۀ ۱۲

شرکت برای عموم آزاد است.

همزمان با این مراسم کتاب‌های انتشارات دکتر محمود افشار با ۲۰٪ تخفیف به علاقه‌مندان عرضه می‌شود.

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
زمانه هر نفسی بازی‌ای نماید نو
مکن به روز گذشته قیاس آینده

نبد هر آنچه گذشت از زمانه درخور حمد
مگر کنیم ازین‌ پس سپاس آینده

ز دور کاس نخستینه‌ام فزود خمار
مگر نشاط بیابم ز کاس آینده

گذشت عمر تو چون توسن گسسته‌عنان
به‌ هوش باش و نگهدار پاس آینده

ادیب پیشاوری

[آینده: سال اوّل (تیر ۱۳۰۴- آبان ۱۳۰۵)، مؤسس و مدیر مسئول دکتر محمود افشار، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۱، ص ۲ ( شمارۀ ۱، تیرماه ۱۳۰۴)]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
مراسم یادبود زنده‌یاد محمود مدبّری در کانون زبان پارسی برگزار شد.

@AfsharFoundation
مراسم یادبود زنده‌یاد دکتر محمود مدبّری پنج‌شنبه چهاردهم تیرماه با حضور برخی از شخصیت‌های برجستۀ ادب فارسی ازجمله دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، عضو شورای تولیت و هیئت گزینش کتاب و جایزۀ بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار و خانوادۀ مرحوم دکتر مدبّری در کانون زبان پارسی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار برگزار شد.

این نشست با سخنرانی دکتر علی رواقی آغاز شد. ایشان با یادکرد خدمات علمی دکتر مدبّری و اشاره به آثاری چون فرهنگ لغات نثرهای فنی و مصنوع، تراجم الاعاجم، ترجمۀ قرآن ماهان و غازان‌نامه‌ (از انتشارات دکتر محمود افشار) که به کوشش آن مرحوم به چاپ رسیده است، گفتند: استاد مدبّری آثاری به چاپ رسانده‌اند که همگی کارهای شایسته و خوبی است. برای من باورکردنی نیست که ما را تنها گذاشته‌اند.

پس از آن دکتر وحید قنبری، از دانشجویان پیشین دکتر مدبّری، دقایقی به یاد استاد خود سخن گفتند. دکتر قنبری بیان داشتند: محمود مدبّری درد جهان نداشت. به دام دیو نیفتاد. معلّمی را بهترین شغل دنیا می‌دانست و الحق بهترینِ معلّم‌ها بود. بسیار می‌خواند و بسیار می‌دانست، اما مدّعی نبود. پیوندی ناگسستنی با شاهنامه داشت. جذابیتش برای ما فقط شاهنامه‌خوانی و شاهنامه‌دانی‌اش نبود. همان قدر که فردوسی را می‌شناخت و می‌ستود مولاناشناس بود و ستایشگر عرفان. آنچه را خوانده بود زندگی می‌کرد.

دکتر علیرضا هاشمی‌نژاد، استاد بازنشستۀ دانشگاه باهنر کرمان سخنران بعدی این مراسم بودند. دکتر هاشمی‌نژاد با اشاره به سابقۀ دیرینۀ دوستی خود با مرحوم دکتر مدبّری گفتند: من از سال ۶۸ یا ۶۹ این امکان را داشتم که به شکل‌های مختلف با دکتر مدبّری در ارتباط باشم. دانشجوی ایشان بودم. بعدها به همکاری با ایشان مفتخر شدم و در سفرهای کاری متعدد در خدمتشان بودم. از دکتر مدبّری به عنوان یک دوست معرفت و مهرورزی، به عنوان یک استاد سعۀ صدر و شاگردپروری و به عنوان یک همکار حوصله و همیاری را آموختم. ایشان از آخرین نمونه‌های یک گفتمان در تعلیم و تربیت دانشگاهی بود که وجه انسانی را در کنار وجوه لازم دیگر مانند دانش و حوصلۀ فراوان، متبلور می‌‌ساخت که متأسفانه امروزه از بین رفته است. امیدوارم جامعۀ ما شرایطی را فراهم کند که باز چنین انسان‌هایی پرورده شوند.

در ادامه بخشی از مستند «سیرت محمود»، ساختۀ دکتر قنبری که دربارۀ زندگی دکتر محمود مدبّری است در کانون زبان پارسی به نمایش درآمد.

پس از آن دکتر حمیدرضا خوارزمی، مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه باهنر کرمان دقایقی دربارۀ خدمات علمی و آموزشی دکتر مدبّری سخن راندند. ایشان بیان داشتند: نزدیک به سه ماه از درگذشت استاد می‌گذرد و هیچ‌گاه نمی‌توان با حسرت از آن یاد نکرد. این حسرت را می‌توان به زمانی افزود که تقاضای بازنشستگی کردند. استاد بازنشست شدند که کارهای نیمه‌تمام خود را تمام کنند که آخرین آن‌ها تکمیل فرهنگ جامعی دربارۀ شاهنامه بود و با عشق مثال‌زدنی به آن اشتغال داشتند. دکتر خوارزمی با اشاره به حق بزرگی که استاد مدبّری بر گردن دانشگاه باهنر کرمان دارند افزودند: بیشتر کارهای ایشان خارج از وقت آموزشی صرفاً در پژوهش می‌گذشت. در کار معلّمی فرد بسیار شایسته‌ای بود و این شایستگی از شخصیت والای انسانی و نجابت ذاتی‌اش که با اخلاق خوش هم آراسته بود ناشی می‌شد. در مباحث علمی گفتارش صریح و روان بود، ولی این صراحت باعث نمی‌شد پا از جادۀ انصاف بیرون گذارد و عقیدۀ شخصی را در مباحث علمی دخیل کند. همیشه سخن بر مدار اندیشه و تأمل می‌گفت و هیچ ادعایی را بدون دلیل مطرح نمی‌کرد. هیچ‌گاه در مورد کسی بد نمی‌گفت البته این رفتار صحیح و بی‌عیب باعث نمی‌شد کسی را نقد نکند و بین نقد کردن با بدگویی تفاوت‌هاست. آنچه در ارزیابی استاد مدبّری کار را دشوار می‌کند شخصیت ادبی چندبعدی و وسعت پژوهش‌های ایشان بود. دکتر مدبّری هم پژوهشگر ادب قدیم بودند، هم ادب جدید. هم واژه‌شناس بودند، هم متن‌پژوه. هم مصحّح بودند، هم منتقد. هم تحلیلگر تاریخ ادبی بودند، هم مفسّر متون تاریخی.

سپس خانم دکتر لینا ظریف‌پور و دکتر علی مدبّری، عروس و فرزند دکتر محمود مدبّری دقایقی در ذکر صفات اخلاقی آن استاد درگذشته سخن گفتند. دکتر علی مدبّری اشاره داشتند: با خودم اندیشیدم که در مورد پدر چیزی بگویم که دیگران آن را ندانند و نگفته باشند، اما هرچه بیشتر فکر کردم کمتر چیزی به ذهنم رسید. من چیزی برای افزودن به گفتۀ دیگران ندارم و دلیلش آن است که پدرم در برخورد با همۀ انسان‌ها واقعاً خودش بود. محمود مدبّری چیز پنهانی نداشت. در خانه و بیرون از خانه یکی بود. هیچ وقت از آنچه خودش بود کوتاه نیامد و همین سبب شد که همه در برخورد با او تجربیات و خاطرات و احساسات مشترک داشته باشند.

اجرای موسیقی بخش پایانی این نشست بود.

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
زور و قوّۀ جبریّه نمی‌تواند دولت را نگاه بدارد و اگر هم بدارد موقتی است و چارۀ کار جز این نیست که دولت و حکومت و مأمورین دولتی با مردم عموماً به قسمی رفتار کنند که راضی باشند. مقصودم این نیست که متملّق باید بود و ضعف نشان باید داد، بلکه اوّلاً باید آنها ببینند که دولت و مأمورین یک عنصر را بر عنصر دیگر مزیّت نمی‌دهند و عالم عالم یگانگی است. ظلم و تعدّی و اجحاف نباید ببینند، متعرّض دین و مذهب و زبان و آداب و رسوم و ترتیب زندگانی مردم نباید شد.
حاصل کلام این است که عناصر مختلف مملکت باید مشمول عدل و انصاف باشند و در رفاه و آسایش و اطمینان خاطر و سرافرازی زندگی کنند و هیچ‌گونه داعی و محرّک برای اینکه به سوی دیگری غیر از دولت متبوعۀ خود نگاه کنند یا به فکر استخلاص خود از آن دولت بیفتند نداشته باشند و برای آنها محسوب باشد که هیچ پیش‌آمد دیگری برای آنها بهتر از اوضاعی که دارند نیست. ضمناً معارف ایرانی ترقّی داده شود و به حسن تدبیر ترویج و بسط یابد.

[سیاست‌نامۀ ذکاء‌الملک: مقاله‌ها، نامه‌ها و سخنرانی‌های سیاسی محمّدعلی فروغی، به‌کوشش ایرج افشار، هرمز همایون‌پور، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۰، ص ۱۴۸-۱۴۹]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
انتشارات بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار منتشر کرد:

عجایب و غرایب


عجایب و غرایب، عجایب‌نامه‌‌‌‌‌‌‌ای منظوم در ۵۴۰۰ بیت از آذری اسفراینی، سخنور قرن هشتم و نهم، است. در این کتاب پس از مقدّمه‌ای در باب عجایب‌نامه‌نگاری و ویژگی‌ها و منابع عجایب و غرایب آذری، متن مصحّح آن بر اساس هشت نسخۀ خطی عرضه شده است.
این منظومه بیش از جنبۀ ادبی به لحاظ شناخت فرهنگ عامه و تصورات و توهمات مردم روزگار آذری و پیش از او اهمیت دارد و در آن گاه به مباحث فلسفی و کلامی و عرفانی نیز پرداخته شده است.

[عجایب و غرایب: غرایب الدنیا و عجایب الاعلا، آذری اسفراینی، دکتر وحید رویانی و دکتر یوسفعلی یوسف‌نژاد، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۳]

علاقه‌مندان می‌توانند از هفدهم تیر تا یکم مرداد، این کتاب را با ۳۰٪ تخفیف از دفتر مرکزی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار تهیه کنند.

برای سفارش‌های بیش از پانصد هزار تومان ارسال رایگان است.

تلفن مرکز پخش و فروش: ۲۲۷۱۷۱۱۴-۲۲۷۱۶۸۳۲

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
هجدهم تیرماه سالروز درگذشت مهدی آذر یزدی

کتاب کودکان

اولین بار که به فکر تدارک کتاب برای کودکان افتادم سال ۱۳۳۵ (یعنی در ۳۵ سالگی‌ام) بود. بعضی‌ها از کودکی شروع به نوشتن می‌کنند، ولی من تا هجده‌سالگی خواندن درست و حسابی را هم بلد نبودم.
در سال ۱۳۳۵ در عکاسی یادگار یا بنگاه ترجمه و نشر کتاب کار می‌کردم و ضمناً کار غلط‌گیری نمونه‌های چاپی را هم از انتشارات امیرکبیر گرفته بودم و شب‌ها آن را انجام می‌دادم. قصه‌ای از انوار سهیلی را در چاپخانه می‌خواندم که خیلی جالب بود. فکر کردم اگر ساده‌تر نوشته شود، برای بچه‌ها خیلی مناسب است. جلد اول قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب، خودبه‌خود از اینجا پیدا شد. آن را شب‌ها در حالی می‌نوشتم که توی یک اتاق ۴×۳ [۱۲]متری زیرشیروانی با یک لامپای نمرۀ دهِ دیوارکوب زندگی می‌کردم.
نگران بودم کتاب خوبی نشود و مرا مسخره کنند. آن را اوّل‌بار به کتابخانۀ ابن سینا (سر چهارراه مخبرالدوله) دادم. آن را بعد از مدتی پس دادند و رد کردند. گریه‌کنان آن را پیش آقای جعفری، مدیر انتشارات امیرکبیر، در خیابان ناصرخسرو بردم. ایشان حاضر شد آن را چاپ کند. وقتی یک سال بعد، کتاب از چاپ درآمد، دیگران که اهل مطبوعات و کار کتاب بودند، گفته بودند که خوب است. به همین خاطر آقای جعفری پیوسته جلد دوم آن را مطالبه می‌کرد.
کم‌کم این کتاب‌ها به هشت جلد رسید. البته قرار بود ده جلد بشود، ولی من مجال نوشتن آن را پیدا نکردم. بیشتر اوقاتم صرف اسباب‌کشی و تغییر منزل و تغییر شغل و کار شده است. تنهایی هم برای خودش مشکلاتی دارد. باید سبزی بخری، بنشینی پاک کنی، بعد یک جوری آن را بپزی و بخوری و ظرف آن را بشویی، پیراهنت را وصله کنی و اتاقت را جارو کنی و رخت بشویی و از این قبیل کارها ... روزها هم اگر برای مردم کار نکنی، خرجی نداری. اگر دست من بود برای خودم یک پدر میلیونر که مدیر کتابخانه هم باشد انتخاب می‌کردم، ولی اختیار در دست من نبود.
برای کارهایی که در زمینۀ کتاب کرده‌ام جایزۀ یونسکو گرفتم و همین‌طور جایزۀ سلطنتی کتاب سال. سه تا از کتاب‌هایم را هم شورای کتاب کودک به عنوان کتاب برگزیدۀ سال انتخاب کرد.
از بیست و سه عنوانی که از من چاپ شده است، چهار تا را به ترتیب اولویت، بیشتر از بقیه دوست می‌دارم:
۱. شعر قند و عسل که بیشتر بیان درد زندگی است.
۲. بچۀ آدم که جزوۀ چهارم قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن است.
۳. خاله گوهر که در سال ۱۳۵۴ در شیراز برای کمیتۀ پیکار با بی‌سوادی نوشتم و همانجا چاپ شد و سرگذشتی صددرصد واقعی است.
۴. گربۀ تنبل که هنوز چاپ نشده است و همین باعث شده که از سال ۱۳۶۵ به بعد دیگر نتوانسته‌ام اثر تازه‌ای را ارائه کنم.

[«این زندگی من است»، مهدی آذر یزدی، زندگی‌نامه و خدمات علمی استاد مهدی آذر یزدی، پایه‌گذار و پیشکسوت ادبیات کودکان در ایران، تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران، ۱۳۸۵، ص ۳۲-۳۵]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
انتشارات بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار منتشر کرد:

میراث سیف‌الدّین باخرزی


در این کتاب پس از مقدماتی در شرح احوال سیف‌الدّین باخرزی (۵۸۶-۶۵۹ق)، عارف و شاعر پیرو طریقۀ کبرویه، و تحقیق در باب معاشران و مریدان، خاندان و نوشته‌های وی، متن مصحَّح رسالۀ عرفانی شرح اسماء الله (متأثر از روح الارواح سمعانی)، اسرار الاربعین لاخیار السّایرین (چهل حدیث از پیامبر اسلام)، مکتوبات شیخ (۵۹ نامه خطاب به کسانی چون سعدالدین حموی، ارغون‌خان، حبش عمید و غیره) و متن یکی از مجالس وعظ باخرزی آمده است.

[میراث سیف‌الدّین باخرزی، تصحیح و تحقیق دکتر بهروز ایمانی، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۳]

علاقه‌مندان می‌توانند از نوزدهم تیر تا سوم مرداد، این کتاب را با ۳۰٪ تخفیف از دفتر مرکزی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار تهیه کنند.

برای سفارش‌های بیش از پانصد هزار تومان ارسال رایگان است.

تلفن مرکز پخش و فروش: ۲۲۷۱۷۱۱۴-۲۲۷۱۶۸۳۲

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
تو چراغ خود برافروز

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار برگزار می‌کند:
آشنایی با اندیشه‌های مولانا و خوانش غزلیات شمس تبریزی (دورهٔ نخست- ۴ جلسه)
مدرّس: مهدی فیروزیان

آغاز دوره: پنجشنبه ۱۱ مردادماه ۱۴۰۳ (جلسات هفتگی است و ساعت ۱۰ صبح پنجشنبۀ هر هفته برگزار می‌شود)
محل برگزاری: کانون زبان پارسی (تهران، خیابان ولی‌‌عصر، سه‌راه زعفرانیه، خیابان عارف‌نسب، شمارهٔ ۱۲)

این دوره برای دانشجویان با ۳۰ درصد تخفیف برگزار می‌شود.
تلفن تماس برای ثبت نام: ۲۲۷۱۳۹۳۶-۲۲۷۱۶۸۳۲

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
2025/07/14 15:23:23
Back to Top
HTML Embed Code: