Telegram Web
🔻واکنش‌ها به تصمیم طالبان در اعلام «ممنوعیت تحصیل دختران در موسسه‌های علوم پزشکی در افغانستان» همچنان ادامه دارد.

اتحادیه اروپا این تصمیم طالبان را «نقض وحشتناک حقوق اساسی بشر و حمله غیرقابل توجیه بر حق دسترسی زنان به آموزش» دانسته است.

این اتحادیه با ابراز نگرانی شدید، پیامدهای گسترده این تصمیم را «تعمیق بحران انسانی و تشدید رنج» مردم افغانستان بیان کرده است.

این اتحادیه افزوده است که مشارکت زنان در آموزش و کار فقط به خاطر موضوع برابری نیست، بلکه برای خودکفایی، توسعه و شکوفایی هر ملتی ضروری است.

اتحادیه اروپا از طالبان خواسته است که سیاست «تبعیض‌آمیز» خود را معکوس کرده و به تعهدات خود تحت قوانین بین‌المللی، از جمله «تضمین دسترسی زنان به آموزش و فراهم کردن مراقبت‌های بهداشتی اولیه برای همه‌ افغان‌ها» پایبند باشد.

این نهاد گفته است که به حمایت از زنان و دختران افغان که حقوق آنان به صورت مستمر نقض می‌شود، ادامه خواهد داد.
📷Getty Images
https://www.bbc.com/persian/articles/c62zmry4183o
جاسلین کائور، برای چیدمان هنری اشیاء روزمره که بازتاب‌دهنده کثرت‌گرایی در هویت و جامعه است، برنده جایزه هنری ترنر ۲۰۲۴ شد.

خانم کائور ۳۸ ساله اسکاتلندی هندی‌تبار، جوان‌ترین هنرمند در فهرست نهایی امسال بود و چیدمانش به نام «آلتر آلتر» که در موزه هنرهای معاصر گلاسگو به نمایش گذاشته بود، نامزد این جایزه شد.

اقلامی که او در چیدمان خود استفاده کرده است از جمله یک خودرو نوع فورد اسکورت قرمز است که با روپوشی بزرگ پوشانده شده است و اشاره‌ای است به اولین ماشین پدرش که از هند به بریتانیا مهاجرت کرده بود در کارخانه نساجی کار می‌کرد.

جیمز نورتون، بازیگر بریتانیایی، سه‌شنبه‌شب (۳ دسامبر/۱۳ آذر) در مراسمی در موزه تیت در لندن این جایزه را که ارزش نقدی آن ۲۵ هزار پوند است، به جاسلین کائور تقدیم کرد.

اثر هنری کائور بابت «تلفیق هنری و هوشمندانه جنبه‌های شخصی، سیاسی و معنوی بصری و شنیداری که حس هبستگی و شادی را برمی‌انگیزد» مورد ستایش قرار گرفت.

بیشتر بخوانید:
https://bbc.in/4ihI6VP
📸Getty Images/PA
@BBCPersian
🔻وو وون-شیک، رئیس مجلس ملی (پارلمان) کره جنوبی که نقشی کلیدی در توقف تصمیم رئیس‌جمهور برای حکومت نظامی ایفا کرد، به بی‌بی‌سی گفت که دیشب با عجله خود را به پارلمان رساند، «با این فکر در سر که ما موظف به پاسداری از دموکراسی هستیم.»

آقای وو می‌گوید وقتی به پارلمان رسید نیروهای پلیس ورودی‌های ساختمان را در کنترل داشتند و مانع ورود او به ساختمان شدند.‎

او می‌گوید به‌عنوان رئیس مجلس ملی یک «جایگاه و مقام کلیدی» دارد، بنابراین «او به پشت ساختمان رفت که حضور نیروها و امنیت شدید نبود، از دیوار بالا رفت و داخل شد»، کاری که سیاستمدار دیگری هم مجبور شد برای ورود انجام دهد.

آقای وو گفت که به محض ورود، نمایندگان عجله داشتند تا روند رسیدگی را شروع کنند. او رهبری پارلمان را که به لغو حکومت نظامی رای داد، برعهده گرفت. این روند تنها ۲/۵ ساعت پس از اعلام حکومت نظامی از سوی رئیس‌جمهور به انجام رسید.
حال روند استیضاح رئیس‌جمهور کره‌جنوبی نیز آغاز شده است.

📸The Office of the Speaker of the National Assembly
@BBCPersian
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔻سرخط خبرهای چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳

@BBCPersian
🔻وزارت مالیه/دارایی حکومت طالبان خبر داده است یک بندر(گذرگاه) موقت میان افغانستان و ترکمنستان ساخته می‌شود تا به اجرای پروژه «تاپی» خط انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند سرعت داده شود.

در خبرنامه این وزارت آمده است که عبدالمتین سعید، معاون عواید و گمرک‌های وزارت مالیه با نمایندگان وزارت‌های معدن، دفاع، داخله/کشور، امور سرحدات اقوام و قبایل و ریاست عمومی استخبارات (اطلاعات) حکومت طالبان با ایلمانوف معاون وزارت امور سرحدات ترکمنستان، رئیس پروژه تاپی و نماینده وزارت امور خارجه آن کشور دیدار کرده است.


📷Getty Images
https://bbc.in/3BefaNI
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔻شماری از رسانه‌های ایران گزارش داده‌اند که در نتیجه سقوط یک هواپیمای آموزشی ارتش در شهرستان فیروزآباد دو نفر جان باختند.

خبرگزاری ایسنا به نقل از وحید شعبانی، مدیرکل دفتر امور امنیتی و انتظامی استانداری فارس نوشته است که «در این رویداد خلبان و کمک خلبان جان باختند.»

او گفته است که این رویداد حوالی ساعت ۲ و نیم بعد از ظهر به وقت محلی امروز ۱۴ آذر در منطقه فیروزآباد رخ داده است.

رسانه‌های ایران نوشته‌اند که «این هواپیمای آموزشی در محدوده منطقه کوهستانی مولی فعله و شهرک دستغیب به دلیل برخورد با کوه سقوط کرده است.»

پیش از این هم بارها خبرهایی از سقوط هواپیماهای آموزشی در ایران منتشر شده است. گفته شده که به دنبال افزایش مراکز آموزش خلبانی، شمار حوادث مشابه در این کشور بیشتر شده است.

@BBCPersian
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️یک آلباتروس لیسان ماده، که پیرترین پرنده وحشی شناخته‌شده خارج از اسارت در جهان است، در ۷۴ سالگی دوباره تخم گذاشته است.

پناهگاه حیات‌ وحش آمریکا در شمال اقیانوس آرام با اعلام این خبر، تصاویری از این مرغ دریایی بزرگ و جفتش جوان‌ترش را منتشر کرده است. پژوهشگران نام این ملکه دریاها را «ویزدم» به معنای فرزانگی و خرد گذاشته‌اند.

جان پیلسنر از این پناهگاه آبزیان و حیات وحش ایالات متحده می‌گوید که سن ویزدم تخمینی است اما پژوهشگران نخستین بار پس از تخم‌گذاری این آلباتروس در سال ۱۹۵۶ به پایش حلقه وصل کردند. با احتساب اینکه این گونه تا ۵ سالگی بالغ نمی‌شوند، سن حدودی او ۷۴ سال برآورد می‌شود در حالی‌که عمر این گونه به‌طور متوسط حدود ۳۰ سال است.
@bbcpersian
تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی در یک نشست خبری که به همراه یورگان فرایدنس، مدیر کمیته نوبل برگزار شد گفت به صورت تصویری با خانم محمدی صحبت کرده و او با همین لباسی که در عکس دیده می‌شود در حالی که سرود می‌خوانده از زندان خارج شده است. او گفته این سه هفته مرخصی برای درمان همسرش کافی نیست و خانواده او خواهان «تمدید توقف حکم به مدت حداقل سه ماه و آزادی بی‌قید و شرط نرگس محمدی هستند.»

آقای فرایدنس هم گفت منتظر است که بتواند برای اولین بار مستقیم به نرگس محمدی برای دریافت جایزه صلح نوبل تبریک بگوید. او با اشاره به اینکه درمان خانم محمدی باید ادامه پیدا کند، گفت: «بازداشت نرگس محمدی براساس اتهامات ساختگی انجام شده و او نباید به زندان برگردد.»

بر اساس گزارش‌ها از ایران، نرگس محمدی، زندانی سیاسی و برنده جایزه نوبل صلح، روز ۱۳ آذر با وثیقه هشت میلیارد و پانصد هزار تومانی از زندان اوین به مرخصی درمانی فرستاده شد. به گفته وکیلش، مصطفی نیلی، این مرخصی بر اساس نظر پزشکی قانونی و موافقت دادستانی تهران به مدت سه هفته تعیین شده است.

https://bbc.in/4ga1qTi
@BBCPersian
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔻با پیشرفت هوش مصنوعی، بیشتر از این فناوری در زندگی‌های روزمره‌مان استفاده می‌کنیم. اما برای پس از زندگی چه؟ مریم انصاری در برنامه «کلیک» به دیدن زنی در برلین رفته که شوهرش در آخرین ماه‌های زندگی‌اش تلاش کرده با هوش مصنوعی، یک نسخه جاودان از خودش برای او بگذارد. اما آیا این فناوری به این زن کمک کرده؟ نظر شهرزاد پورعبدالله، روان‌درمان‌گر، را هم درباره اثر چنین فناوری‌ای پرسیدیم.

نسخه کامل گزارش را می‌توانید در یوتیوب بی‌بی‌سی فارسی تماشا کنید.

https://youtu.be/1b8IDhnLWL8
@BBCPersian
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔻یونسکو، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل اعلام کرده که ساختن و نواختن رباب به عنوان میراث فرهنگی غیر ملموس مشترک افغانستان، ایران، تاجیکستان و ازبکستان ثبت این نهاد شده است.

🔹این تصمیم امروز، چهارشنبه ۱۴ آذر، در نوزدهمین کمیته بین دولت ها گرفته شد.

این نشست روز دوشنبه، دوم دسامبر شروع شد و تا شنبه، هفتم دسامبر ۲۰۲۴ در شهر آسانسیون، پایتخت جمهوری پاراگوئه ادامه دارد.

ساز رباب یكی از سازهای كهن ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان است. در ایران این ساز از دیرباز در منطقه سیستان به عنوان یكی از آلات موسیقی مهم و تاثیرگذار مورد توجه بوده است.
@BBCPersian
🔻زهرا موسوی خامنه، دختر میرحسین موسوی می‌گوید که پدرش از بیمارستان مرخص شده است.

او در استوری در صفحه اینستاگرام خود نوشته است: «بعد از چند روز سخت پدرم با بهبود وضعیت، رفع مشکل و رضایت پزشکان از بیمارستان مرخص شده است.»

روز گذشته منابع نزدیک به میرحسین موسوی گفته بودند که او به بیمارستان منتقل شده است. یکی از مشاوران سابق او گفته بود که «وضعیت آقای موسوی نگران‌کننده اما رو به بهبود است.»

کانال تلگرامی کلمه هم نوشته بود که میرحسین موسوی «دچار عارضه حساسیت شدید دارویی» و به همین دلیل به بیمارستان منتقل شده است.

میرحسین موسوی به همراه همسرش زهرا رهنورد و مهدی کروبی از رهبران اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، بیش از ۱۴ سال است که در حصر خانگی به سر می‌برند.

عکس از اینستاگرام کلمه
@BBCPersian
🔻یک گروه ناظر اعلام کرده است که شمار کشته‌شدگان در درگیری‌های اخیر شمال غرب سوریه از ۷۰۰ نفر گذشته است. همزمان آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، می‎‌گوید پیشروی هیئت تحریر شام در سوریه نشان‌دهنده «سردرگمی حامیان بشار اسد، همچون روسیه و ایران» است.

او، که برای شرکت در نشست ناتو به اروپا سفر کرده است گفت: «خودداری اسد از مشارکت در هر گونه روند معناداری برای حل بحران سیاسی کشور جنگ‌زده‌اش چیزی است که به نیروهای شورشی فرصت داده است.»

آقای بلینکن گفته است که تمرکز آمریکا بر آن است که گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) دوباره در سوریه قدرت نگیرد.

او با دفاع از سیاست باراک اوباما و دونالد ترامپ در سوریه گفته است دو رئیس جمهور پیشین آمریکا در پایان دادن به «به اصطلاح خلافت دولت اسلامی» موفق بودند.

وزیر خارجه آمریکا می‌گوید اطمینان از سر بر نیاوردن دوباره داعش ضروری است و بر همین مبنا حضور آمریکا در سوریه اهمیت دارد.

https://bbc.in/3ZA4WAL
📷Getty Images
@BBCPersian
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
یکی از دختران دانشجو در یکی از موسسات آموزش پرستاری و مامایی در کابل می‌گوید وقتی خبر منع تحصیلمان توسط حکومت طالبان را شنیدیم، در یک لحظه همه آرزوهایمان در تاریکی فرو رفت و امیدمان را از دست دادیم.

او می‌گوید گروهی از دختران که به دنبال امید و آرزوهایشان و برای اینکه بتوانند به جامعه خود خدمت کنند، در موسسات آموزشی ثبت نام کرده بودند که بتوانند ادامه تحصیل بدهند که حکومت طالبان این را هم از آنها گرفت.

این دانشجو می‌گوید: «تنها صدایی که شنیده نمی‌شود، صدای دختران است به جرم دختر بودن.»

روز ۱۳ آذر / قوس حکومت طالبان اعلام کرد ادامه تحصیل دختران در رشته‌های مامایی و پرستاری ممنوع است. با این اقدام تازه حکومت طالبان زنان و دختران، به جز مدارس دینی، هیچ فرصت دیگری برای بهره‌مندشدن از آموزش عالی ندارند.
@BBCPersian
🔻عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد ایران گمانه‌زنی‌ها درباره حذف ارز ترجیحی را رد کرد. او پس از جلسه هیئت دولت به خبرنگاران گفت که امسال ۱۵ میلیارد دلار برای وردات کالاهای اساسی با ارز ترجیحی اختصاص داده شده است و این رویه سال آینده هم ادامه پیدا می‌کند.

آقای همتی گفت: « در مورد تامین ارز ترجیحی نگرانی وجود ندارد و فعلاً دولت بنای حذف ارز ترجیحی را ندارد اما بقیه ارزها تک نرخی خواهد بود.»

پیشتر وزیر بهداشت ایران گفته بود که ارز ترجیحی واردات دارو از سال آینده حذف می‌شود. او بعدتر گفت که منظورش این است که مانند امسال دارو با ارز ترجیحی نوع دوم یعنی دلار ۲۸هزارو ۵۰۰ تومانی وارد می‌شود.

بیشتر بخوانید:

https://bbc.in/3CVBRqq

📸 Tasnim

@BBCPersian
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔻لشکر فاطمیون از جمله نیروهای تحت نظر نیروی قدس سپاه پاسداران است که بیشتر، از مهاجران افغان ساکن ایران تشکیل شده و به سوریه اعزام می‌شوند. آنها به عنوان بخشی از نیروهای حامی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، سال‌ها در سوریه جنگیده اند؛ جنگی که جان صدها هزار غیرنظامی را گرفته است.

دولت ایران به اعضای لشکر فاطمیون حقوق دلاری و اسناد اقامت قانونی در این کشور می‌دهد. زینب محمدی از بخش دیجیتال بی‌بی‌سی داستان سه برادر افغان را که برای به دست آوردن اقامت قانونی در ایران راهی میدان جنگ در سوریه شدند، دنبال کرده است.


@BBCPersian
🔻دولت میشل بارنیه، نخست وزیر فرانسه، پس از رای‌گیری در جلسه استیضاح با تصمیم اکثریت نمایندگان پارلمان سقوط کرد. 

این اولین دولت فرانسه در ۶۰ سال اخیر است که با رای عدم اعتماد برکنار می‌شود. دولت میشل بارنیه تقریبا سه ماه بر سر کار بود.

استیضاح دولت پس از آن به جریان افتاد که میشل بارنیه خواسته بود بدون آن که لایحه بودجه را به پارلمان ببرد، آن را با استفاده از از اختیارات ویژه تصویب کند.

بیشتر بخوانید:

https://bbc.in/4ihf9t9

📸 Reuters

@BBCPersian
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔻آخرین خبرها، چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳

@BBCPersian
2025/07/14 17:49:15
Back to Top
HTML Embed Code: