Telegram Web
شاید بپرسیم که چه شد که صدام حسین به چنان روزی افتاد که با آن وضعیت اسفبار از گودال بیرون کشیده شد؟ چرا او غرب و تهدید حملهٔ نظامی را جدی نگرفت؟ چه شد که پس از آغاز جنگ، تسلیم نشد و همچنان ادامه داد؟

صدام به بقای خود و رژیمش اهمیت بسیاری می‌داد آنچنان که حتی حاضر نشد در آن گودال با تپانچه‌ای که داشت خود را خلاص کند و به دست اشغالگران نیافتد.

ارزیابی صدام در ابتدا و پس از ۱۱ سپتامبر۲۰۰۱ این بود که نه جنگ می‌شود و نه صلح. (لا حربَ ولا سِلمَ)
او سازش بین خود و امپریالیسم و صهیونیسم را بی‌معنا می‌دانست و از طرفی بر این نظر بود که غرب فقط هارت و پورت می‌کند و جنگی در نمی‌گیرد.
این ارزیابی‌اش غلط از آب درآمد و آمریکا و نیروی متحدین در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کردند.

صدام تسلیم نشد چرا که همهٔ تخم مرغ‌های شانس خود را در سبد "تظاهرات ضد جنگ" در جهان گذاشته بود.
او یک بار پیش از این و در جنگ اول خلیج فارس آزموده بود که پروپاگاندای رژیمش چگونه توانست غرب را از حیث تبلیغاتی شکست بدهد.
صدام پیش از آغاز جنگ همهٔ کسانی که مورد سوءظن او بودند برکنار و یا اعدام کرد.او مقاماتی را برگمارد که به آنها اعتماد کامل داشت و از آنها خواست که مراقب تسلیم‌شدن نظامی‌ها باشند و همینطور خواست کاری کنند که با آغاز جنگ، تلفات غیرنظامی عراق بالا برود. از این رو شهروندان معمولی را در نزدیکی مراکز نظامی و ساختمان‌های حزب بعث اسکان داد.
صدام بر این نظر بود که هر چه تلفات غیرنظامی بیشتر بشود، بر تعداد تظاهرات‌کنندگان ضد جنگ در سراسر جهان افزوده خواهد شد.
در واقع صدام برای ماندگاری‌اش بر سریر قدرت، بر روی "جنبش جهانی ضد جنگ" حساب ویژه باز کرده بود.

پسر بزرگ صدام، عُدَی هم مسئولیت داشت که کارزاری بزرگ برای ارعاب شهروندان عراقی به راه بیاندازد که جرات نکنند به خیابان‌ها بیایند و یا شورش کنند.
جنبش ضد جنگ اما نتوانست جان صدام و رژیمش را نجات بدهد. هر دو پسرش کشته شدند و خودش نیز چون موشی از سوراخ بیرون کشیده و اعدام شد.

@behzadmehrani77
👍116👏85👎2🎉2
دیکتاتور مدتی است که در میان جمع حضور نیافته و از ترس سقوط و مرگ به پناهگاه رفته است.
صدام نیاز به روحیه‌بخشی به نیروهای کم‌توان و در آستانهٔ تلاشی خود دارد.

او و نیروهای امنیتی‌اش ابتدا عده‌ای از طرفداران و نوچه‌ها را جمع می‌کنند. کسانی از مقامات می‌دانند که صدام در میان جمع حظور خواهد یافت اما تعدادی که قرار است دچار شور و هیجان بشوند از احتمال حضور او کاملا بی‌خبر هستند.
همیشه شرایط بحرانی‌ای وجود دارد که دیکتاتور نیاز به "تئاتر شور" داشته باشد.

صدام حسین برای ایجاد شور، هیجان و وفاداری در جمع‌های مردمی، از مجموعه‌ای پیچیده از ترفندهای روان‌شناختی، تبلیغاتی و امنیتی استفاده می‌کرد.
این روش‌ها کاملاً مهندسی‌شده بودند و با همکاری نهادهای امنیتی (مانند مخابرات و جهاز الأمن الخاص)، رسانه‌های حکومتی و ساختار حزب بعث اجرا می‌شدند.
"سرویس امنیت ویژه" یا همان "جهاز الأمن الخاص"، برجسته‌ترین نهاد امنیتی در عراق در دوران حکومت صدام بود.

صدام برای پوشاندن شکست‌ها و ناتوانی‌هایش چگونه از پروپاگاندا استفاده می‌کرد؟

۱-
ایجاد "تئاتر شور":
افراد حاضر در سالن‌ها یا خیابان‌ها از پیش گزینش می‌شدند—از اعضای حزب بعث، دانشجویان بسیج‌شده، کارکنان امنیتی.
آنها مانند تئاتر، از قبل تمرین می‌کردند که چه موقع شعار بدهند، دست بزنند، فریاد بزنند یا گریه کنند.

۲-
"ورود ناگهانی": عنصر غافل‌گیری برای ایجاد هیجان!

صدام در شرایط بحرانی‌اش بدون اعلام رسمی یا با تأخیر نمایشی وارد مجلس می‌شد؛ تا با ورودش، جمعیت از جا برخیزد و فریاد بزند؛ این تکنیک احساس کاریزماتیک بودن او را تقویت می‌کرد.

برای مثال در ۹ آوریل ۲۰۰۳، همزمان با فروریختن ساختار حکومتی رژیم بعث در عراق، صدام حسین بدون اطلاع‌رسانی قبلی از پناهگاه خود خارج شد و به‌صورت غافلگیرانه در جمعی از شهروندان یکی از محله‌های بغداد ظاهر شد. این اقدام ناگهانی که واپسین حضور عمومی او پیش از ناپدید شدن تلقی می‌شود، در تحلیل بسیاری از ناظران تلاشی برای حفظ وجههٔ رهبری و نمایش پایداری در آستانهٔ سقوط کامل دولت بعثی بود. تصاویر این حضور از سوی رسانه‌های رسمی ضبط و پس از چند روز با هدف تقویت روحیهٔ عمومی و ایجاد تصور تداوم قدرت از تلویزیون عراق پخش شد

۳-
استفاده از موسیقی، شعار و مداحی حزبی
مداحان بعثی و عشیره‌ای با اشعاری حماسی یا قبیله‌ای، نام صدام را تمجید می‌کردند.
شعارها هماهنگ‌شده شده بود مانند "بالروح بالدم نفدیک یا صدام" (با جان و خون، فدای تو می‌شویم ای صدام)


۴-
استفاده از کودکان، زنان و عشایر

زنان با لباس سنتی شعارهای قبیله‌ای می‌دادند که نماد "حمایت مادرانه" از رهبر بود.
شخصیت‌های عشایری صدام را به عنوان "شیخ الشیوخ" تجلیل ووفاداری قبیله‌ای را تقویت می‌کردند.

۵-
بهره‌برداری از رسانه و دوربین

صحنه‌ها بارها از زوایای مختلف فیلم‌برداری می‌شدند و در "تلویزیون ملی" با تدوین هیجانی پخش می‌شد.
آنها با گرفتن نماهای بسته از چهره‌های گریان حالت احساسی خلق می‌کردند. سپس این تصاویر در تلویزیون دولتی بارها بازپخش می‌شدند تا تصویر "صدام محبوب" تثبیت بشود.

@behzadmehrani77
👍89👏5🔥41👎1
‏آن روزها که ما به ⁧ #ایران_اینترنشنال ⁩ اعتراض می‌کردیم که صدای تجریه‌طلب‌ها شده و تمامیت ارضی را نشانه رفته است خیلی از همین‌ها که امروز علیه این رسانه امضا جمع می‌کنند می‌گفتند طرفداران پهلوی ضد رسانه هستند و فاشیست و می‌خواهند صدای رسانه را خاموش کنند، چرا که تمامیت ارضی برای اینها اهمیتی ندارد و آنچه مهم است جمهوری‌اسلامی است؛ همان که امروز “ایران” صدایش می‌زنند.

‏امروز که تمامیت جمهوری اسلامی نشانه رفته است، اینها که رسانه‌ها را در‌خدمت پروپاگاندای رژیم اسلامی می‌پسندند، و‌وطن برایشان نام دیگر استکبارستیزی، امپریالیسم‌ستیزی و اسرائیل‌ستیزی است، فریاد برآورده‌اند که این رسانه طرفدار اسرائیل است و مشتی مهملات انشاءگونهٔ دیگر.
‏من از این شبکه دل خوشی ندارم و به دعوت‌شان هم بسیار پیش از این نه گفته‌ام اما هیچگاه حاضر نیستم نامم کنار پاسدارها و جوجه روزنامه‌نگارهای امنیتی و مشتی پنجاه‌و‌هفتی تباه بیاید.
‏امضای چنین بیانیه‌هایی بی‌شک از دل اتاق پروپاگاندای رژیم اسلامی بیرون می‌آید. رژیم اسلامی امروز بیش از موشک و بمب به همین
‏امضاکنندگان نیاز دارد که د‌ر سطح جهانی برایشان سفیدشویی کنند.
‏همهٔ رژیم‌های توتالیتر به این پروپاگاندا برای دوام و تداوم نیاز دارند.
‏در میان امضاکنندگان فراوان نام‌های هستند که در این دو روز به تناوب‌قربان صدقهٔ دستان بی‌عصای ولی امرشان رفته‌اند.

@behzadmehrani77
👍110👏185👎3
آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها بر این گمان بودند که با حمله نظامی به عراق،(جنگ دوم خلیج فارس) مردم این کشور علیه صدام حسین برمی‌خیزند و رژیم را ساقط می‌کنند اما این سودایی باطل بود و چنین اتفاقی نیافتاد چرا که مردم دیگر به غربی‌ها اعتمادی نداشتند.
آنها با چشمان خود دیده بودند که چگونه آنها پس از جنگ اول خلیج فارس، مردم بی‌دفاع و بی‌پناه عراق را مقابل هیولای صدام حسین و حزب بعث تنها گذاشتند و به عراقی‌ها هیچ کمکی نکردند. متحدین اجازه دادند که صدام،پس از جنگ جان ِ دوباره بگیرد و با خیال راحت و با سبعیت تمام مخالفان خود و مردم عادی را به خاطر کوچکترین انتقادی از بین ببرد.
پس از پایان جنگ ۱۹۹۱ -عملیات طوفان صحرا- زمانی که نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا ارتش عراق را از کویت بیرون راندند، موجی از قیام‌های مردمی در جنوب شیعه‌نشین و شمال کردنشین عراق شکل گرفت. این قیام‌ها با سرکوب خونین و بی‌رحمانه صدام حسین مواجه شدند.
مردم جنایت صدام در کشتار شیعیان و کردها و … و بی‌توجهی غربی‌ها را فراموش نکرده بودند.

شکست نظامی عراق در جنگ خلیج فارس، باعث تضعیف روحیه ارتش و ایجاد خلأ قدرت در برخی مناطق شد.
پرزیدنت جرج بوش پدر، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، در سخنانی مردم عراق را به “برخاستن و تغییر رژیم” تشویق کرد، که این پیام از سوی مردم به عنوان تشویق به قیام تفسیر شد.
بسیاری از مردم تصور می‌کردند که اگر علیه صدام برخیزند، آمریکا از آنان حمایت خواهد کرد. اما این حمایت هرگز محقق نشد.

@behzadmehrani77
👍94👏53👎2🔥2🤔1
۲۱ هزار لایک و نه ۹۰ میلیون!
تعداد شرکت‌کنندگان در تظاهرات حکومتی را هم همینطوری حساب می‌کنند!

@behzadmehrani77
👍107👏15👎2
‏اینکه آمریکا و اسرائیل به جمهوری‌اسلامی و مراکز نظامی و … آن حمله کنند و پس از آن،ملت ایران را در برابر توحش و سبعیت رژیم اسلامی تنها بگذارند تا آنها هر صدایی را به راحتی با اتهام‌های دروغین امنیتی و سیاسی و …سلاخی‌ کنند، نه تنها نهایت بی‌اخلاقی است بلکه از لحاظ سیاسی هم به سود غرب نیست چرا که غربگراترین مردمان خاور میانه که ایرانی‌ها باشند را از خود د‌ور می‌کنند و اعتمادشان به غرب و اسرائیل را از بین می‌برند.
‏هر چه است نباید ملت بی‌پناه ایران را در مقابل مشتی پاسداران آدمخوار و دستگاه پروپاگاندای آن تنها گذاشت.
‏بسیاری از ایرانی‌ها - علی‌رغم رژیم- هیچگاه خواهان جنگ نبوده‌اند اما همین مردم به واسطهٔ جنگی که درگرفت امروز آشکارا از سوی عوامل رژیم مورد تهدیدهای جدی قرار می‌گیرند. خطر جدی است!

@behzadmehrani77
👍122👏155👎3🔥1
‏از من بشنوید که جو غالب بر نسل جدید جوانان اهل مطالعه،نوشتن، مجله، روزنامه و روشنفکری در ایران امروز، ایرانگرایی و پهلوی‌دوستی است.
‏منتها از آنجا که “جاهلان سرور شدستند و ز بیم
‏عاقلان سرها کشیده در گلیم” و از طرفی دیگر فضای روشنفکری در این چندین دهه دست پهلوی‌ستیزها و انیرانی‌ها بوده و امکانات داخلی و بین‌المللی خوبی هم داشته‌اند، صدای آنها هنوز به گوش می‌رسد.

‏روزی نه دور خواهیم دید که این جماعت از قضا فضای روشنفکری و کتاب‌خوانی و … را هم باخته‌اند؛ بد هم باخته‌اند!

‏⁧ #همكارى_ملى

@behzadmehrani77
👍112👏175👎3🤔1
بی‌شک آیندگان به ما خواهند خندید و از طرفی بر ما شرم خواهند فرستاد که چطور در قرن ۲۰ و ۲۱ این جانوران نیم قرن بر ایران حکومت کردند.

@behzadmehrani77
👍107👏7👎1
خامنه‌ای و سعید الصحاف‌هایش!

‏سعید الصحاف، وزیر اطلاع‌رسانی صدام حسین که تا آخرین لحظه، از پیروزی صدام می‌گفت و نابودی امریکا، وقتی دید که رژیم رفتنی است با التماس و تضرع از آمریکا خواست که هر چه زودتر دستگیرش کنند که مبادا دست مردم بیافتد و تکه‌تکه بشود.

‏خیلی ز‌ود شما الصحاف‌های خامنه‌ای هم به همین روز می‌افتید که التماس کنید تا به دست مردم نیافتید.

‏⁧ #همکاری_ملی

@behzadmehrani77
👍99👏10🔥6👎21
اینطوریاست دیگه انحاد فرقهٔ جنون

@behzadmehrani77
👍134👏64🤔3👎2
◽️🖌  این تهدید به «جنگ بی‌پایان» هم مشخصا تو خالی‌ست. آن ۱۲روز نشان داد که فاصله تکنولوژی نظامی شما با جهان چقدر زیاد است. همه چیز در حد همین شعار و رجزخوانی است. هیچ برنامه‌ واقعی برای جنگیدن وجود ندارد. این را هم غرب می‌داند. آن گردن کج و چهره نزار پزشکیان هم این ضعف را فریاد می‌زد.

@BamdadEtemaad
👍118👏94👎2
‏در خاور میانهٔ جدید جایی برای جمهوری‌اسلامی نیست. اساسا رژیم‌هایی مانند رژیم اشغالگر اسلامی نمی‌توانند جایی در جهان جدید داشته باشند.
‏وجود جمهوری‌اسلامی و موجودیت ِ خاورمیانهٔ جدید مانند “جن و بسم‌الله” هستند.
‏پایان‌ این اوباش اسلامگرا نزدیک است؛ پایانی که در آن التماس غربی‌ها را بکنند که به دست ملت ایران نیافتند.

@behzadmehrani77
👍107👏166👎2🎉1
تام باراک، نماینده آمریکا در سوریه:

▪️ما دریافته‌ایم که فدرالیسم کارآمد نیست. شما نمی‌توانید در دل یک کشور مستقل، یک ساختار جداگانه یا غیرملی داشته باشید…
‏همه باید از چیزهایی بگذرند تا به یک نتیجه برسیم: یک ملت، یک مردم، یک ارتش، و یک سوریه.

@Nejatbahrami
👏87👍22👎3🔥1
نوجوان بودم که شیفتهٔ علی شریعتی شدم. بارها و بارها آثارش را خواندم به شکلی که هنوز هم اگر نقل قولی از شریعتی بخوانم می‌توانم در ذهنم محل آن را در‌کتابهایش بیابم. از آن زمان تا خیلی بعد تقریبا تمام آثار این به اصطلاح “روشنفکران دینی” را خواندم. هنوز هم برخی از نوشته‌های دین‌شناسانه‌شان را می‌خوانم. سالهای طولانی هم با اینگونه جلسات شریعتی‌شناسی، بازرگان‌شناسی، مطهری‌شناسی و … مانوس بوده‌ام و آن را دنبال کرده‌ام. با این مقدمه طولانی بگویم که اینها عمومشان نه دانش درست‌حسابی‌ای دارند و نه چیزی می‌دانند که بتواند “گره” از دست و‌ پای بشر امروز باز کند و تنها بچه هیئتی‌هایی هستند که دور هم جمع می‌شوند و مشتی انشاء بی‌سر و ته می‌خوانند و بعد افسوس می‌خورند که چرا نسل جدید امروز آنها را نمی‌شناسند و از “گره‌گشایی”های این جماعت، فیض نمی‌برند. اینها غافلند از اینکه به قول مولانا اینها گره‌گشایی‌ای هم بکنند گره از یک انبان تهی می‌گشایند. سعادتمندی نسل جدید از قضا همین است که از گره‌گشایی‌های شما بی‌بهره‌اند:

در گشاد عقده‌ها گشتی تو پیر
عقدهٔ چندی دگر بگشاده گیر

عقده را بگشاده گیر ای منتهی
عقدهٔ سختست بر کیسهٔ تهی

عقده در اینجا یعنی “گره”.
و “عقده را بگشاده گیر” یعنی گره را گشوده فرض کن.

فرض کن این گره‌ها را مدام باز کردی! این کیسه تهی است!

@behzadmehrani77
66👍46👏16👎1🤔1
‏جمهوری اسلامی نیاز مبرمی دارد که در مقابل شرکت گاز تسلیم بشود و آتش‌بس اعلام کند وگرنه کم‌کم همهٔ رژیم به گاز می‌رود!

@behzadmehrani77
👍96👏18🔥92👎2🎉1
‏غرب‌ستیزی و اسرائیل‌ستیزی که عامل بدبختی امروز ایران و ایرانی است در بیانیهٔ ⁧ #میرحسین_موسوی⁩ مورد تایید و تمجید قرار گرفته است.
‏او در‌ واقع یکی از فرزندان معنوی ایدئولوژی‌های خونباری است که ایران را به قهقرا برده است.
‏ریشه‌های مصیبت این ملت همین چیزهاست که از قضا موسوی دلبستهٔ آن است. بقیه حرف‌ها هم مهمل است و پاک‌کردن صورت مسئله.

@behzadmehrani77
👍141👏9👎5
‏نام جنایت، چپاول و کشتار ۴۶ ساله، “خطا” نیست جناب میرحسین!

@behzadmehrani77
👏81👍27👎2🔥1
تمام این جماعتی که برای مصطفی تاجزاده مراسم می‌گیرند یا برای بیانیه میرحسین موسوی کف می‌زنند، در “ارزش”ها با جمهوری‌اسلامی یکی هستند، هر چند در “روش”هایی که باید این ارزش‌ها را به بار نشاند اندک تفاوت‌هایی دارند.
مثلا یکی مثل حبیب الله پیمان می‌گفت سرمایه‌دارها و طاغوتی‌ها را باید به اردوگاه کار اجباری بفرستیم و دیگری می‌گفت نه این راهش نیست بلکه‌ اول با آنها گفتگو کرد و اگر با ما همکاری نکردند با تیر خلاص‌شان کنیم…

نه فقط اینها با یکدیگر خویشاوندانند بلکه با هر ۵۷ی دیگری نسبت خویشی دارند و البته قوم و خویش کم نبوده‌اند که به روی هم شمشیر هم کشیده‌اتد.

همهٔ اینها غرب‌ستیز، امپریالیسم‌ستیز و اسرائیل‌ستیز هستند. یعنی دقیقا همهٔ آن مولفه‌هایی که موجب تحقیر، تخفیف و نابودی ایران و ایرانی در این ۴۶ سال شد، را دارا هستند.
وگرنه مگر می‌شود کسی در مورد موضوعی مثل نزاع اسرائیل و جمهوری‌اسلامی بیانیه بدهد و سخن بگوید اما یک کلمه نگوید که ریشهٔ این نزاع کجاست و این جنگ ویرانگر از چه زمانی آغاز شد؟

مگر آمال و آرزوهای شما انقلابیان ۵۷ از بسیار قبل‌تر از پیروزی، نابودی یهودیان و اسرائیل نبود؟
مگر از حدود ۷۰ سال پیش شما و زعمای فکری و سیاسی‌تان نمی‌گفتیید که تا نابودی اسرائیل از پا نمی‌نشینید؟ مگر در همهٔ این سالها پول خرج نکردید که اسرائیل را نابود کنید و در این راه جانفشانی‌ها نکردید؟
مگر می‌شود از جنگ گفت و اینها را نگفت؟
شما و جنگ‌طلبی با هم به دینا آمده‌اید و نافتان را با هم بریده‌اند!
ادا در نیاورید!

@behzadmehrani77
👍137👏174👎3
2025/07/12 20:58:54
Back to Top
HTML Embed Code: