Telegram Web
ادامه‌ی مطلب...
🧪 اکنون متخصصان در حال آزمایش تزریقات جدیدی هستند که به صورت سفارشی برای هر‌ بیمار ساخته شده‌ و به بدن انسان دستور می‌دهند تا سلول‌های سرطانی را شکار کرده تا از عود بیماری جلوگیری شود.

🔬 فاز دوم آزمایش نشان داد که واکسن‌ها به‌طور چشمگیری خطر بازگشت سرطان در بیماران ملانوما را کاهش می‌دهند. اکنون مرحله سوم و نهایی آزمایش راه‌اندازی شده است که توسط بنیاد NHS بیمارستان کالج لندن (UCLH) هدایت می‌شود.

🧑🏻‍⚕ دکتر هدر شاو، یکی از محقیق این پروژه می‌گوید: این تزریق‌ها پتانسیل درمان افراد مبتلا به ملانوم را دارند و در سرطان‌های دیگر از جمله سرطان ریه، مثانه و کلیه نیز قرار است آزمایش شوند.

🎯 این واکسن یک نئوآنتی‌ژن درمانی فردی است که برای تحریک سیستم ایمنی طراحی شده تا بتواند با نوع خاصی از سرطان و تومور مقابله کند.

🧬 این واکسن که با نام mRNA-4157 (V940) شناخته می‌شود، نئوآنتی‌ژن‌های توموری که در یک بیمار خاص توسط تومور‌ها بیان می‌شوند را مورد هدف قرار می‌دهد. این نئو‌آنتی‌ژن‌ها، نشانگرهایی روی تومور اند که به‌صورت بالقوه توسط سیستم ایمنی قابل شناسایی هستند.

👨🏻‍🔬 برای شخصی‌سازی، نمونه‌ای از تومور توسط جراحی از بیمار برداشته شده و سپس DNA توالی‌یابی شده که از هوش مصنوعی نیز به کار گرفته می‌شود. در نتیجه دارویی ضدسرطان که مخصوص تومور یک بیمار خاص است، تولید می‌‌شود.

📊 داده‌های فاز دوم آزمایش نشان داد که احتمال مرگ یا بازگشت سرطان بعد از سه سال در افراد مبتلا به ملانوم‌های پرخطر که همراه با ایمونوتراپی، تحت تزریق کیترودا قرار گرفته بودند در مقایسه با افرادی که فقط کیترودا دریافت کردند، تقریباً نصف (49%) بود.

💉 بیماران 1 میلی گرم از واکسن mRNA را هر سه هفته برای حداکثر 9 دوز و 200 میلی گرم کیترودا را هر سه هفته (حداکثر 18 دوز) برای حدود یک سال دریافت کرده‌بودند.

📈 فاز سوم آزمایش جهانی اکنون طیف وسیع‌تری از بیماران را شامل می‌شود و هدف آن جذب حدود 1100 نفر است.

👱🏻‍♂ یکی از اولین بیمارانی که در UCLH مورد آزمایش قرار گرفت، استیو یانگ 52 ساله، از استیونیج در هرتفوردشایر است.
او گفت: من بسیار هیجان زده هستم. این بهترین شانس من برای جلوگیری از سرطان است.

🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، کلیک کنید.

✍🏻نویسنده: علیرضا سبزی‌کار
📝ویراستار: آناهیتا خاکسارطهرانی، آناهیتا قادری
🎨گرافیک: مبینا روح‌الامینی
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
🗓امروز، پنجم مـاه مِی، بعنوان روز جهانی ماما از سـوی سازمـان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی نام‌گذاری شده‌است. هـدف از این روز، تجلیل از تلاش های صادقانه و بی‌شائبه ماماهای سراسر دنیا در ارتقاء سلامت باروری به ویژه ارتقاء سلامت مادر و نوزاد، و افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در این راستا و اهمیت کار مامایی است.

👩🏻‍🍼حیات انسان، والاترین و با ارزش ترین نعمت خداوند متعال است و ماما اولین فردی است که این هدیه الهی را درک می‌کند.

👩🏼‍⚕این روز را به ماماهای سراسر دنیا تبریک می‌گوییم.

✍🏻گرافیک، نویسندگی و ویراستاری: آناهیتا قادری
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#تقویم_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
🗓امروز ۷ مِی، روز جهانی آسم، یک رویداد سالانه است که به ابتکار سازمان جهانی آسم (GINA)، ۵ سال بعد از تاسیسش در سال ۱۹۹۳ میلادی، در سال ۱۹۹۸ میلادی نام‌گذاری شد.
ادامه‌ی مطلب...
🩻 آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن غیرواگیر مجاری هوایی است. در این بیماری بروز التهاب در مجاری هوایی منتهی به ریه‌ها موجب انسداد و مشکلات تنفسی می‌شود.

📈تعداد مبتلایان این بیماری در دنیا بیش از ۲۶۰‌میلیون نفر است و مسئول بیش از ۴۵۰‌هزار مرگ در سال در سراسر جهان است که بیشتر آن‌ها قابل پیشگیری هستند. میزان مرگ‌ومیر ناشی از آسم از دهه‌۱۹۸۰ تقریباً دو‌برابر شده‌است.

👨🏻‍⚕این رویداد به منظور ارتقاء آگاهی و مراقبت و پشتیبانی از بیماران دارای آسم و گرد هم آوردن پزشکان، بیماران و سازمان‌ها برای توانمندسازی افراد مبتلا به آسم و ایجاد زندگی بهتر برای آن‌ها، هر‌ساله در سراسر جهان در اولین سه‌شنبه ماه مِی برگزار می‌شود.

💬امسال شعار این رویداد، «آموزش آسم، قدرت می‌بخشد.» تعیین شده‌است.

✍🏻گرافیک، نویسندگی و ویراستاری: آناهیتا قادری
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#تقویم_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
🗓امروز یعنی ۸ مِی، روز جهانی الاغ است.
به مناسبت این روز می‌خواهیم به یک‌سری ویژگی‌های علمی مفید این حیوان برای بشریت اشاره کنیم.

🫏از مزایای آن می‌توان به جان‌سختی و توانایی بقاء در شرایط سخت اشاره کرد. آن‌ها می‌توانند گرما و سرمای شدید را تحمل کنند و نسبت به اسب‌ها غذا و آب کمتری نیاز دارند. و به طور کلی، خرید و نگهداری الاغ‌ها نسبت به اسب‌ها کم هزینه‌تر است و در نتیجه، استفاده از آن از لحاظ اقتصادی به صرفه‌تر است.
ادامه‌ی مطلب...
💩از مزایای دیگر آن، می‌توان به مدفوع‌ الاغ یا انبرنسا اشاره کرد.
در طب سنتی ایران، دوده انبرنسا که از سوزاندن مدفوع الاغ ماده به‌دست می‌آید، از دیرباز برای درمان زخم‌های التهابی و عفونت‌های گوش میانی و خارجی، بدون عوارض جانبی قابل توجه استفاده شده‌است. با توجه به آزمایشات علمی به‌نظر می‌رسد که انبرنسا تشکیل کلوئید را کاهش می‌دهد و از ایجاد زخم جلوگیری می‌کند.

🥛از دیگر فواید الاغ، می‌توان به شیر آن اشاره کرد. که امروزه تبلیغات زیادی در مورد فواید آن وجود دارند که در تحقیقات اخیر به اثبات رسیده‌اند.

🧴شیر الاغ از دیرباز به عنوان مکمل سلامتی و محصول زیبایی شناخته شده‌است. یکی از شایعه‌های معروف راجع‌به کلئوپاترا، یکی از مشهورترین ملکه‌های مصر، این بود که برای درمان پوست، در شیر الاغ حمام می‌کرد. شاید این یک افسانه شهری باستانی باشد، اما شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند شیر الاغ برای پوست شما خوب است.

🧀امروزه، شیر الاغ به‌عنوان یک ماده مد روز در برخی از ماست‌ها یا پنیرها استفاده می‌شود. همچنین به‌دلیل شهرتش برای هیدراتاسیون پوست، در محصولات مراقبت از پوست استفاده می‌شود.

💊این شیر خواصی دارد که آن را به یک افزودنی با‌کیفیت در رژیم غذایی سالم تبدیل می‌کند. زیرا بسیار مغذی است.

🍼یکی از فواید شیر الاغ شباهت آن به شیر انسان است. و در نتیجه جایگزین بهتری برای شیر انسان نسبت‌به شیر گاو است زیرا که ریسک آلرژی پایین‌تری دارد. و افرادی که به‌دلیل آلرژی یا عدم تحمل لاکتوز نمی‌توانند شیر گاو را استفاده کنند، اغلب می‌توانند بدون مشکل شیر الاغ را بنوشند. قرن‌ها نیز از آن برای تغذیه نوزادان استفاده شده‌است.

🧪شیر الاغ معمولاً فاقد عوامل بیماری‌زای غذایی که در انواع دیگر شیر یافت می‌شونداست و این به این معنی است که عمر ماندگاری طولانی‌تری دارد.

🔬دانشمندان بر این باورند که محتوای پروتئینی شیر الاغ به آن اثرات ضدمیکروبی می‌دهد. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که این شیر، می‌تواند به کاهش بیماری‌های معدوی ناشی از ویروس‌ها و باکتری‌ها کمک کند.

💉در محیط آزمایشگاهی، این پروتئن‌ها نشان داده اند که توان تحریک آزادسازی سلول‌های سیستم ایمنی از جمله ماکروفاژها، سلول‌های کشنده طبیعی و سلول‌های T سیتوتوکسیک را دارند و در نتیجه این تقویت سیستم ایمنی، باعث کاهش واکنش‌های التهابی بدن می‌شوند.

🧫شیر الاغ همچنین ممکن است به رشد باکتری‌هایی که برای روده مفید هستند، کمک کند.

🦠در برخی کشورها، از آن به‌عنوان دارویی سنتی برای بیماری‌های ویروسی سیاه‌سرفه استفاده شده است. اما هنوز تحقیق علمی‌ای برای اثبات این موضوع وجود ندارد.

🩸شیر الاغ همچنین می‌تواند باعث آزادسازی اکسید نیتریک شود. این ماده شیمیایی می‌تواند رگ‌های خونی را باز کرده و گردش خون را بهبود بخشد و از تجمع پلاک در شریان‌ها جلوگیری کند. در نتیجه، محققان پیشنهاد کرده‌اند که شیر الاغ می‌تواند عملکرد کلی سیستم گردش خون را در بین افراد مسن بهبود بخشد.

👨🏻‍🔬برخی از محققان بر این باورند که شیر الاغ ممکن است در درمان دیابت نوع دوم کمک کننده باشد. زیرا دارای محتوای بالای پروتئین وی است. بنابراین ممکن است متابولیسم گلوکز و مقاومت به انسولین را بهبود بخشد. ولی نمی‌تواند جایگزین داروهای تجویزی شود. اما هنوز تحقیق اثبات‌شده پزشکی‌ای برای این موضوع وجود ندارد و مطالعات بیشتری برای شناسایی تمام فواید بهداشتی-درمانی شیر الاغ لازم است.

📱احتمالاً نمی‌توانید شیر الاغ را در قفسه لبنیات فروشگاه محلی خود پیدا کنید زیرا به‌علت آنکه الاغ‌ها شیر زیادی نمی‌دهند، تولید این شیر دشوار است و در حال حاضر بیشتر تولیدکنندگان آن در اروپا وجود دارند. برخی از فروشگاه‌های تخصصی ممکن است پنیر، ماست، یا نوشیدنی‌هایی که حاوی شیر الاغ هستند را داشته باشند و همچنین به‌صورت پودر نیز موجود است و معمولاً می‌توانید آن‌ها را در فروشگاه‌های آنلاین پیدا کنید. همچنین ممکن است به‌عنوان یکی از مواد تشکیل‌دهنده‌ی برخی محصولات آرایشی نیز ذکر شود.

🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، در رابطه با موضوع اول و دوم کلیک کنید.

✍🏻گرافیک، نویسندگی و ویراستاری: آناهیتا قادری
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#تقویم_علمی
#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
🗓همچنین، امروز ۸ می، روز ملی بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج و روز جهانی تالاسمی است.

💵بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج در گروه بیماری‌هایی قرار می‌گیرند که شرایط درمانی ویژه‌ای را نیاز دارند زیرا کمیاب بودن داروهای موردنیاز مبتلایان به این دسته از بیماری‌ها و پرداخت هزینه‌های بالا موجب می‌شود که گاهی از درمان منصرف شوند. درواقع این بیماری‌ها هزینه‌های سنگین اقتصادی، روانی و اجتماعی بر خانواده‌ها، بیماران و نظام سلامت تحمیل می‌کنند که از طریق پوشش بیمه‌ای تا حد زیادی از سنگینی بار آن‌ها کاسته می‌شود.

✔️بیماران تالاسمی نیز جزو بیماران خاص محسوب می‌شوند.
ادامه‌ی مطلب...
👨🏻‍🔬واژه تالاسمی، برای نخستین بار در سال ۱۹۲۵ میلادی توسط یک پزشک متخصص کودکان روی بیماران مبتلا به کم‌خونی شدید با علائم بزرگی طحال و تغییر شکل استخوان صورت و جمجمه گذاشته شد.

🧬تالاسمی، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های خونی ارثی ناشی از جهش ژنتیکی یا حذف برخی از قطعات خاص ژنی است که به‌دلیل نقص در ساخت زنجیره هموگلوبین حاصل می‌شود و هموگلوبین معیوب، قادر به اکسیژن‌رسانی مطلوب به اعضای بدن نیست.

🌏این بیماری، بیش‌تر در افراد آسیایی، خاورمیانه، آفریقا و کشورهای مدیترانه‌ای مانند یونان و ترکیه رایج است.

🔬اگر والدین، هر دو دارای ژن معیوب باشند، در فرزند حاصل، این بیماری به‌صورت شدید یا ماژور و اگر فقط یکی از والدین ژن معیوب را داشته باشد، به‌صورت خفیف یا مینور ظاهر می‌شود.

🩸تالاسمی برای کسانی که نوع مینور را داشته باشند، مشکل خاصی ایجاد نمی‌کندو آن‌ها در واقع بیمار نیستند و بیش‌تر ناقل ژنتیکی هستند. علائم تالاسمی مینور کاملا نامحسوس است و شاید فرد دچار کم‌خونی خفیف شود و یا سلول‌های گلبول قرمز او کوچک و کم رنگ‌تر از حد طبیعی باشند. در خون این افراد هموگلوبین موسوم به A2 کمی بیش‌تر از حد طبیعی است و ممکن است فرد تا زمانی که آزمایش خون نداده باشد متوجه تالاسمی مینور بودنش نشود. در نتیجه، آن‌ها هم می‌توانند مثل افراد سالم زندگی کنند و نیاز به درمان کم‌تری دارند.

🤰🏼گاهی اوقات ممکن‌ است نیاز به دریافت خون، به‌خصوص پس از جراحی و زایمان یا برای کمک به کاهش عوارض تالاسمی داشته‌باشند.

💍این افراد هنگام ازدواج باید خیلی مراقب باشند تا با فردی با تالاسمی مینور ازدواج نکنند زیرا فرزندشان مبتلا به تالاسمی ماژور متولد می‌شود.

💉در نوع ماژور، در نتیجه داشتن دو ژن جهش یافته در پروتئین بتا، یا این پروتئین تولید نمی‌شود و یا اگر تولید شود، مقدار آن کمتر از نیاز بدن است. در نتیجه بدن فرد نمی‌تواند هموگلوبین بسازد و برای جبران کمبود پروتئین بتا، بدن شروع به ساخت پروتئین آلفای اضافی می‌کند و این آلفای مازاد باعث تخریب گلبول‌های قرمز می‌شود. در نتیجه در این نوع، بیمار نیاز به تزریق‌های مکرر خون حدود ۸ تا ۱۲ بار در سال دارند.

💊ولی با گذشت زمان، انتقال خون باعث ایجاد اضافه بار آهن در خون آن‌ها می‌شود و در واقع حین دریافت خون، آهن اضافی نیز به‌دنبال آن دریافت می‌شود و بدن نمی‌تواند به راحتی آن‌ها را دفع‌ کند و همین امر موجب تجمع و رسوب آهن در بافت‌های مختلف از جمله، قلب، کبد و سایر اعضای بدن شده و باعث آسیب به این ارگان‌ها شود. به همین علت ممکن است لازم به مصرف داروهایی از جمله داروهای خوراکی deferasirox یا داروی deferoxamine، که به صورت زیر پوستی تزریق می‌شود شوند تا آهن اضافی را از بدن دفع کند.

🥗این بیماران می‌توانند اقدامات لازم را برای مقابله با خستگی ناشی از کم‌خونی، مانند انتخاب یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم انجام دهند.

🏨هدف از نامگذاری این روز به نام این بیماری، توجه بیشتر مسئولین و مردم به مسئله تالاسمی و تلاش برای فراهم آمدن امکانات درمانی مطابق با استانداردهای جهانی و دستیابی به خون سالم و کافی برای همه‌بیماران تالاسمی و عدم تولد بیمار تالاسمی است.

امسال، روز جهانی تالاسمی را با شعار «حق هر‌بیمار تالاسمی، بهره‌مندی از بهترین امکانات پزشکی و درمانی» گرامی می‌داریم.

✍🏻گرافیک، نویسندگی و ویراستاری: آناهیتا قادری
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#تقویم_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
ساخت شیشه‌های آینده از بامبو

🔥 پژوهشگران چینى از بامبو‌ی شفاف برای ساخت نوعی شیشه استفاده کرده‌اند که ضد شعله، سرکوب‌کننده‌ی دود و فوق آب‌گریز است.

🖋به نقل از ساینمگ، پژوهشگران دانشگاه جنگل‌داری و فناوری مرکزی جنوب چین (CSUFT)، یک ماده‌ی شفاف را ابداع کرده‌اند که از بامبو به دست آمده است.
ادامه‌ی مطلب...
این ماده‌ی نوآورانه دارای یک مانع سه‌لایه‌ی مقاوم در برابر شعله است که به طور مؤثر انتشار شعله را کند کرده و باعث کاهش انتشار گرما می‌شود و همچنین انتشار مواد فرار قابل احتراق و دود سمی را نیز مهار می‌کند.

🫧 شیشه‌ی سیلیکا، یک ماده‌ی شفاف پرکاربرد در ساخت‌وساز به شمار می‌رود که کاربرد آن در طول ۵۰ سال گذشته به عنوان یک ماده‌ی ساختمانی ضروری افزایش یافته است. تطبیق‌پذیری آن در تولید جهانی شیشه، باعث شده است که تولید آن به حدود ۱۳۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ برسد.

👩‍🔬کایچائو وان (Caichao Wan) استاد دانشگاه جنگل‌داری و فناوری مرکزی جنوب و از پژوهشگران این پروژه می‌گوید: شیشه‌ی سنتی سیلیکا با وجود مزایای بی‌شمار مانند شفافیت بالا و در دسترس بودن مواد خام، هنوز با چالش‌هایی از جمله شکنندگی، چگالی بالا و انتشار قابل توجه دی‌اکسید کربن و گازهای گلخانه‌ای در طول فرآیند تولید همراه است.

🪵 به دلیل ویژگی‌های قابل توجه محصولات چوبی شفاف مانند شفافیت بالا، استحکام مکانیکی عالی و عایق حرارتی بهتر، علاقه به آنها در سال‌های اخیر افزایش یافته است. چوب شفاف نه تنها از نظر زیست‌محیطی مفید است، بلکه پتانسیل بسیار زیادی به عنوان یک جایگزین مناسب برای مواد شیشه‌ای سنتی دارد.

🎍 با این وجود، در ارتباط با استفاده از چوب شفاف، محدودیت‌هایی وجود دارد که به شرح زیر هستند:
۱. کمبود جهانی چوب که به ویژه در چین یک چالش است. با وجود تلاش برای افزایش تولید از طریق مزارع، پیش‌بینی می‌شود که تقاضا برای چوب صنعتی در سال ۲۰۵۰ از میزان عرضه‌ بیشتر شود.
۲. استفاده از پلیمرها در چوب شفاف، آن را به شدت مستعد آتش‌سوزی می‌کند و خطرات احتمالی را به همراه دارد.
۳. نیاز به افزایش ویژگی‌های عملکردی چوب شفاف، فراتر از ویژگی‌های نوری و مکانیکی اولیه‌ی آن احساس می‌شود.

🍃آقای وان همچنین گفته‌است: بامبو که اغلب به عنوان "جنگل دوم" شناخته می‌شود، سرعت رشد و بازسازی سریعی دارد. این ویژگی باعث می‌شود به بلوغ برسد و در عرض چهار تا هفت سال از رشد گیاه، به عنوان مصالح ساختمانی با خروجی چهار برابر بیشتر از چوب در هر هکتار استفاده شود. بامبو به‌دلیل کارآیی استثنایی خود شناخته شده است.

🎋یادونگ یانگ (Yadong Yang) دانشجوی مقطع دکتری در آزمایشگاه وان و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: بامبو از نظر ترکیب شیمیایی، شباهت‌هایی با چوب دارد و عمدتا از لیگنین، سلولز و همی‌سلولز تشکیل شده است. علاوه بر این، ساختار سلسله‌مراتبی داخلی بامبو شباهت زیادی به ساختار چوب دارد و به‌دلیل وجود کانال‌های عمودی منظم، دارای تخلخل و نفوذپذیری بالاست. این ویژگی نشان‌دهنده‌ی امکان استفاده از بامبو در تولید مواد کامپوزیت شفاف است.

💥راه‌حل گروه پژوهشی این است که سیلیکات سدیم مایع غیر آلی با روشی آسان و کارآمد به ساختار بامبوی عاری از لیگنین آغشته شود و پس از آن، یک روش آب‌گریز برای محصول میانی مورد استفاده قرار بگیرد.

❇️ وان توضیح داد: از طریق این راهبرد، ما می‌توانیم یک مانع سه‌لایه‌ی مقاوم در برابر شعله بسازیم که با انتشار کم گرما، تولید کم دود و انتشار کمتر دی‌اکسید کربن همراه است.

📒این پژوهش در مجله‌ی "Research" به چاپ رسید.

🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، کلیک کنید.

✍🏻نویسنده: مریم توفيق
📝تیم ویراستاری: آیسان اعلاباف صباغى، آناهیتا خاکسارطهرانی
🎨گرافیک: ملیحه ترابی
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
بیشتر به یاد ماندن خاطرات عجیب در مغز

🦖پژوهش جدید دانشمندان دانشگاه ییل نشان می‌دهد که هرچه خاطرات عجیب‌تر و دور از ذهن باشند، مغز تمایل بیشتری به یادآوری آن‌ها دارد.
ادامه‌ی مطلب...
🔍 یک مدل محاسباتی و مطالعه‌ی رفتاری که توسط دانشمندان دانشگاه ییل توسعه یافته است، سرنخ جدیدی را برای این پرسش قدیمی ارائه می‌دهد.

🧯ایلکر ییلدیریم، دانشیار روانشناسی دانشگاه ییل و پژوهشگر ارشد این پروژه گفته‌است: ذهن، چیزهایی را که نمی‌تواند به‌خوبی توضیح دهد، در اولویت می‌گذارد. اگر یک صحنه، قابل پیش‌بینی باشد و تعجب‌آور نباشد، ممکن است نادیده گرفته شود؛ به‌عنوان مثال، ممکن است یک شخص برای مدت کوتاهی با دیدن شیر آتش‌نشانی در یک محیط طبیعی دورافتاده، گیج شود و تفسیر تصویر را دشوار و در نتیجه به‌یادماندنی‌تر کند.

ییلدریم همچنین اضافه کرد: پژوهش ما این پرسش را که کدام اطلاعات بصری به‌واسطه‌ی جفت شدن یک مدل محاسباتی از پیچیدگی صحنه، با یک مطالعه‌ی رفتاری، به‌یاد‌ماندنی می‌شوند.

👨🏼‍🔬ییلدریم و جان لافرتی، استاد آمار و علوم داده دانشگاه ییل، یک مدل محاسباتی ایجاد کردند که به دو مرحله در شکل‌گیری حافظه می‌پردازد. این مراحل، شامل فشرده‌سازی سیگنال‌های بصری و بازسازی آن‌ها هستند.

🎞براساس این مدل، آن‌ها یک مجموعه‌ از آزمایش‌ها را طراحی کردند که در آن‌ها، دنباله‌ای از تصاویر طبیعی به‌‌سرعت به شرکت‌کنندگان نشان داده شده، و سپس از شرکت‌کنندگان پرسیده می‌شد که آیا تصاویر خاصی را از آن دنباله‌ تصاویر به خاطر می‌آورند یا خیر.

📈پژوهشگران دریافتند که هرچه بازسازی یک تصویر برای مدل محاسباتی سخت‌تر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که شرکت‌کنندگان تصویر را به خاطر بسپارند.

💡در نهایت، لافرتی گفته‌است: ما از یک مدل هوش مصنوعی برای آشکار‌کردن روند درک صحنه‌ها توسط شرکت‌کنندگان استفاده کردیم. این درک در آینده می‌تواند به توسعه‌ی بیشتر سیستم‌های کارآمد حافظه برای هوش مصنوعی کمک کند.

📃این پژوهش در مجله Nature Human Behavior به چاپ رسیده‌است.


🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، کلیک کنید.

✍🏻نویسنده: مریم توفيق
📝ویراستار: حدیث پرهیزگاری، آیسان اعلاباف صباغى، آناهیتا قادری
🎨گرافیک: رومینا خوش‌سیر
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
ویژه‌نامه شماره ۶ سیناپس.pdf
13.4 MB
#ويژه_نامه یکم خرداد ماه ۱۴۰۳

-نشریه علمی سیناپس

📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی


کارگروه #میکروبیولوژی

Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
synapse
🎙گروه گویندگی: یاسمن وهاب، طناز فرازمند، مونا اکبری خاناپشتانی، هدیه شاهین‌پر، زهره صفائی، زهرا لشگری‌زاده
💻تنظیم و تدوین: محمد‌صادق تیموری‌فر
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پادکست ویژه‌نامه شماره ۵
کارگروه #بیوفیزیک
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
نجات از سرطان مرگبار مغز

👨🏻‍⚕️ ریچارد اسکولیر، پزشک استرالیایی، که حدود یک سال پیش به سرطانی صعب‌العلاج مبتلا شده بود، تحت درمان پیشگامانه خود قرار گرفت و حالا جدیدترین آزمایش‌ها نشان داده‌اند که اثری از بازگشت سرطان در مغز او دیده نمی‌شود.
ادامه‌ مطلب...
🪦 درمانی که اسکولیر در این یک سال دریافت کرده، براساس تحقیقات خود او درباره‌ی ملانوما انجام گرفته است. این پزشک به نوعی سرطان گلیوبلاستوما مبتلا بوده که جان اکثر بیماران را طی یک سال می‌گیرد.

📉 براساس گزارش BBC، نتایج MRI پزشک و پروفسور دانشگاه سیدنی، ریچارد اسکولیر، نشان می‌دهد که پس از حدود یک سال، هیچ نشانه‌ای از بازگشت سرطان در مغز او وجود ندارد.

🎖 پروفسور اسکولیر یکی از معتبرترین پزشکان استرالیا است و به‌دلیل تحقیقات ارزشمندش درباره‌ی سرطان ملانوما، مرد سال استرالیا شناخته شد.

⚡️ درمان پزشک استرالیایی با کمک تحقیقات او درباره سرطان:

🔬 تحقیقات ریچارد اسکولیر و همکارش جورجینا لانگ درباره‌ی ایمونوتراپی (استفاده از سیستم ایمنی بدن برای حمله به سلول‌های سرطانی)، شرایط را برای بیماران پیشرفته‌ی ملانوما در سطح جهانی به‌طور چشمگیری بهبود بخشیده است. این همان تحقیقاتی است که پروفسور لانگ، همراه با تیمی از پزشکان، برای درمان ریچارد اسکولیر استفاده کرده‌اند.

🩺 تحقیقات اسکولیر و تیم پژوهشگران نشان داد که در فرایند درمان ملانوما، استفاده از ایمونوتراپی با ترکیبی از داروها و همچنین استفاده از این ترکیبات قبل از هر عمل جراحی برای برداشتن تومور، می‌تواند عملکرد بهتری به‌همراه داشته باشد.

💉 به این ترتیب، پروفسور اسکولیر در سال گذشته اولین بیمار سرطان مغزی بود که ایمونوتراپی ترکیبی قبل از عمل جراحی را انجام داد. این درمان می‌تواند به حدود 300 هزار نفری که سالانه در سراسر جهان به سرطان مغز مبتلا می‌شوند، کمک کند.

🌱 پروفسور اسکولیر و پروفسور لانگ می‌گویند که احتمال دستیابی به یک درمان کامل همچنان کم است، اما آن‌ها امیدوارند که این درمان بتواند عمر بیمار را طولانی‌تر کند و به‌زودی بتوان از آن برای آزمایشات بالینی روی بیماران گلیوبلاستوما استفاده کرد.

🔍 آن‌ها درحال‌حاضر یک مقاله‌ی علمی در دست بررسی دارند که درباره هفته‌های اول درمان پروفسور اسکولیر است، اما پروفسور لانگ تأکید می‌کند که هنوز راه زیادی برای توسعه یک دوره درمانی تأییدشده در پیش دارند.

🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، کلیک کنید.

✍🏻نویسنده: مریم توفیق
📝ویراستار: آناهیتا خاکسارطهرانی
🎨گرافیک: مینو ظفریان
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
دستیابی به خون همگانی با آنزیم باکتری روده

🩺 در دنیای پزشکی و درمان، بخش اهدای خون نقش مهمی را ایفا می‌کند؛ اما با توجه به گروه‌های خونی مختلف، بیماران تنها از گروه خاصی می‌توانند خون دریافت کنند.
ادامه مطلب...
🧫 اکنون محققان دانشگاه فنی دانمارک (DTU) و دانشگاه لوند در سوئد برای اولین‌ بار دریافتند که می‌توان از نوعی آنزیم باکتری روده بهره برد تا در نهایت بتوان یک خون همگانی ایجاد کرد.

🩸براساس گزارش مقاله‌ی منتشرشده در نیچر، محققان از آنزیم‌های تولیدشده توسط باکتری معمولی روده برای حذف آنتی‌ژن‌های A و B از گلبول‌های قرمز خون استفاده کرده‌ و حالا یک قدم به ساخت خون همگانی نزدیک‌تر شده‌اند.

🔬 به‌طور کلی، گروه‌های خونی برپایه‌ی وجود آنتی‌ژن‌های A و B در گلبول‌های قرمز تعیین می‌شوند؛ گروه‌های خونی O هیچ‌کدام از این آنتی‌ژن‌ها را ندارند. هنگامی که تزریق خون انجام می‌شود، گروه خونی اهداکننده و گیرنده باید مطابقت داشته باشد. در غیر این صورت، سیستم ایمنی به سلول‌های خونی جدید حمله کرده و آن‌ها را از بین می‌برد و این امر می‌تواند کشنده باشد.

👨🏻‍⚕️انجمن بین‌المللی انتقال خون (ISBT)، سیستم گروه خونی را به‌عنوان یک سیستم ژنتیکی متشکل از یک یا چند آنتی‌ژن تعریف می‌کند. تا سال 2023 نیز 45 سیستم گروه خونی شناخته‌شده، حاوی 362 آنتی‌ژن گلبول قرمز بودند که از نظر ژنتیکی توسط 50 ژن تعیین می‌شوند.

🌱 از سویی ایده‌ی حذف آنتی‌ژن‌های گروه خونی، بیش از 40 سال است که مطرح بوده و تاکنون به‌رغم تلاش‌ محققان مختلف، هیچ‌کس راهی برای تولید خون همگانی بدون خطر واکنش‌های ایمنی پیدا نکرده بود؛ اما این پژوهش جدید توانست این تلاش‌ها را یک قدم به جلو ببرد.

🦠 باکتری مسئول آنزیم مورد استفاده در پژوهش جدید، «Akkermansia muciniphila» نام دارد و در پوشش روده‌ی انسان یافت می‌شود.

🧪 محققان 24 ترکیب مختلف از این آنزیم را روی نمونه‌های خون آزمایش کردند و برای اولین‌ بار دریافتند که این آنزیم در حذف آنتی‌ژن‌های خونی گروه A و B بسیار کارآمد است و می‌توان از آن‌ برای ایجاد یک خون همگانی استفاده کرد. بااین‌حال، هنوز کارهای بیشتری باید در این زمینه صورت بگیرد.

🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، کلیک کنید.

✍🏻نویسنده: مریم توفیق
📝ویراستار: حدیث پرهیزگاری
🎨گرافیک: مینو ظفریان
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
درمان نابینایی ارثی با ژن‌درمانی

👨🏻‍🦯 براساس نتایج یک کارآزمایی بالینی، روش ژن‌درمانی CRISPR یک بیماری ارثی نابینایی را بهبود بخشیده است. درواقع افرادی که در این کارآزمایی شرکت داشتند، مبتلا به "آموروز مادرزادی لبر" (LCA) بود‌ه‌اند.
ادامه مطلب...
👁 این پژوهش ضمن ارائه نتایج امیدبخش برای بهبود این بیماری، نشان می‌دهد که روش CRISPR می‌تواند برای درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

🧬 براساس گزارش مقاله‌ی منتشر شده در NEJM، محققان در پژوهش حاضر، از CRISPR برای ویرایش ژن CEP290 (یکی از عاملان اصلی عارضه LCA) در 14 بیمار بهره بردند. در این درمان، ویرایش ژن مستقیماً روی سلول‌های حساس به نور در پشت شبکیه چشم اعمال شد.

🔎 محققان در این کارآزمایی که از سال 2020 تا 2023 انجام شد، روش CRISPR را روی هر چشم بیمار استفاده کردند و سپس چهار مؤلفه را زیر نظر قرار دادند: شناسایی اشیا و حروف در نمودار، چگونگی مشاهده نقاط رنگی نور توسط بیمار، چگونگی حرکت از میان اشیای فیزیکی و در نورهای مختلف و در نهایت اینکه درمان حاضر چه تأثیری بر کیفیت زندگی معمولی آن‌ها داشته است.

📊 از 14 شرکت‌کننده، 11 نفر (79 درصد) حداقل در یکی از آن چهار مؤلفه بهبود یافتند؛ همچنین شش نفر از آن‌ها (43 درصد) در دو یا چند مورد بهبود داشتند. شش نفر نیز کیفیت زندگی بهتری را گزارش کردند.

💡 یکی از شرکت‌کنندگان این کارآزمایی گزارش می‌دهد که با این درمان توانسته است گوشی خود را پس از قراردادن در یک جای اشتباه، پیدا کند و یا با دیدن روشن‌شدن چراغ‌های کوچک قهوه‌سازش، متوجه شود که دستگاه دارد کار می‌کند. این نوع کارها ممکن است برای افرادی که دارای بینایی عادی هستند بی‌اهمیت به‌نظر برسند، اما چنین پیشرفت‌هایی می‌تواند تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی افراد کم‌بینا و نابینا داشته باشد.

💊 گفتنی است که پیش‌ از این، یک شرکت آمریکایی نیز از روش CRISPR برای ساختن داروی کم‌خونی داسی‌شکل بهره برده بود.

🔹برای مشاهده‌ی منبع خبر و مطالعه‌ی جزئیات بیشتر، کلیک کنید.

✍🏻نویسنده: مریم توفیق
📝ویراستار: آناهیتا خاکسارطهرانی
🎨گرافیک: مینو ظفریان
👤مدیر مسئول: ارشیا جهانگیری
👤سردبیر: آناهیتا قادری
📄صاحب امتیاز: انجمن علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی
-نشریه علمی سیناپس

#پست_علمی
Telegram | LinkedIn
┏━━━━━━━━
@BioSBU ⚡️
@sbubiosociety 🧬
┗━━━━━━━━
2024/12/18 18:45:22
Back to Top
HTML Embed Code: