Telegram Web
♻️لزوم توسعه نیروگاه‌های زیست‌توده (تنوع بخشی سبد انرژی، افزایش امنیت انرژی و مدیریت پسماند)

استفاده از منابع متنوع زیست‌توده علاوه بر ایجاد فرصت‌های بی‌نظیری در تنوع‌بخشی به سبد انرژی کشور، راهکاری مؤثر برای مدیریت پسماند و کاهش آلودگی محیط‌زیست محسوب می‌شود.

مطابق با گزارش‌های ساتبا، پتانسیل تولید برق بر اساس تکنولوژی‌های زباله‌سوز، لندفیل و پیرولیز زباله، بیوگاز از هضم بی‌هوازی، بیوگاز فاضلاب و استفاده از فضولات دامی، زائدات کشاورزی، باغی در ۱۲۱ سایت زیست‌توده بیش از ۱ گیگاوات برآورد می‌گردد. با وجود این ظرفیت بالقوه، تنها ۱۱.۴۶ مگاوات ظرفیت برق زیست‌توده در کشور نصب شده که سالانه حدود ۲۰ میلیون کیلووات-ساعت برق (معادل مصرف ۶ هزار خانوار) تولید می‌کنند.

استان‌های تهران با ۱۸۵.۳ مگاوات، خراسان رضوی با ۹۰.۲ مگاوات و خوزستان با ۶۵.۸ مگاوات بالاترین پتانسیل را در توسعه زیست توده در کشور دارا هستند.

محاسبات نشان می‌دهد که تنها از پسماندهای شهری با استفاده از نیروگاه‌های زباله‌سوز می‌توان تا ۶۷۴ مگاوات انرژی استحصال کرد، اما چالش‌های موجود از جمله عدم امکان تجمیع پسماندها در اکثر استان‌ها، مانع از تحقق کامل این پتانسیل شده‌است.

⚠️ ناهمگونی کیفیت مواد اولیه و ویژگی‌های فیزیکی آنها (محتوای خاکستر، چگالی، اندازه ذرات و رطوبت) بر هزینه‌های حمل و نقل، پیش‌فرآوری و انبارسازی و مناسبت فناوری‌های تبدیل مختلف تأثیر می‌گذارد. جمع‌آوری و حمل مواد اولیه مورد نیاز به‌دلیل چگالی انرژی پایین آنها هزینه‌محور است. در نتیجه، افزایش فاصله از نیروگاه برق تا منابع مواد اولیه هزینه‌های لجستیکی را افزایش داده و امکان اقتصادی نیروگاه را محدود می‌کند.

مطابق شکل پیوست، هزینه احداث نیروگاه‌های زیست توده بسته به ظرفیت و نوع تکنولوژی از ۶۱۸ دلار بر کیلووات تا ۷۷۱۹ دلار بر کیلووات متغیر است.

میانگین وزنی جهانی LCOE تولید برق زیست توده برای پروژه‌های راه‌اندازی شده در سال ۲۰۲۳، حدود ۷ سنت بر کیلووات ساعت بود.

پروژه‌های تولید همزمان حرارت و برق (CHP) می‌توانند LCOE را تا ۳ سنت بر کیلووات ساعت کاهش دهند.

تجربیات موفق جهانی در زمینه زیست توده بسیار چشمگیر است. آلمان با ظرفیت ۹.۲ گیگاوات برق زیست توده، یکی از پیشروترین کشورها در این زمینه است، برق زیست توده معادل ۸.۵ درصد از کل تولید برق آلمان را تأمین می‌کند و اکثر آنها در مناطق روستایی و کشاورزی واقع شده‌اند.

حدود ۴۰ درصد از نیروگاه‌های زیست توده آلمان از سوزاندن پسماندهای شهری و صنعتی استفاده می‌کنند. حدود ۳۵ درصد از تأسیسات بیوگاز کشاورزی با استفاده از فضولات دامی و محصولات کشاورزی کار می‌کنند. ۲۵ درصد باقیمانده شامل نیروگاه‌های جنگلی و صنعتی است که از پسماندهای چوبی و صنعتی برق تولید می‌کنند.

آلمان هدف گذاری کرده تا سهم زیست توده را به ۱۲ درصد از کل تولید برق تا سال ۲۰۳۰ افزایش دهد و ظرفیت نصب شده را به ۱۲.۵ گیگاوات برساند. استراتژی اصلی آلمان افزایش راندمان نیروگاه‌های موجود، سرمایه‌گذاری در تکنولوژی‌های نوین بیوگاز، توسعه نیروگاه‌های کوچک مقیاس روستایی و استفاده از پسماندهای کشاورزی و جنگلی است.

کشورهایی مانند دانمارک، چین، برزیل و سوئد نیز سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در زمینه زیست توده انجام داده‌اند. چین با ۷.۳ گیگاوات و برزیل با ۹.۱ گیگاوات ظرفیت، از دیگر کشورهای پیشرو در این زمینه هستند.

⬅️ با الگوبرداری از تجارب موفق بین‌المللی و تمرکز بر استان‌های دارای پتانسیل بالا مانند تهران، خراسان رضوی، خوزستان، اصفهان، فارس و مازندران می‌توان ضمن کاهش هزینه‌های انرژی، گامی مؤثر در جهت مدیریت پسماند، کاهش آلودگی محیط زیست و تأمین برق پایدار برداشت. همچنین مدیریت لجستیک و هزینه‌ها و تمرکز بر احداث نیروگاه‌های کوچک مقیاس نزدیک به منابع تولید پسماند اهمیت بسیاری دارد. احداث نیروگاه‌های زیست‌توده در کنار صنایع چوب، کاغذ، قند و شکر، روغن‌کشی، فرآوری برنج، مرغداری و دامداری‌های بزرگ می‌تواند راهکار مناسبی برای تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز (برق و حرارت) این واحدها به جای دفن ضایعات باشد.

نویسنده: #بهاره_فرهمندپور، کارشناس انرژی
تماس:
@B_farahmand

#زیست‌توده

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🟠 کیفیت بد هوای اراک با طعم گوگرد: مازوت‌سوزی در حال انجام است

بر اساس داده‌های کیفیت هوا، امروز پنج‌شنبه ۲۹آذر۱۴۰۳ آلاینده دی‌اکسیدگوگرد (SO2) در اراک به‌عنوان آلاینده شاخص و کیفیت هوا ناسالم برای گروه‌های حساس گزارش شده‌است!

⬅️ آلاینده دی‌اکسیدگوگرد نشان از مازوت‌سوزی در شهر اراک و یا اطراف آن است. اراک تنها شهر ایران است که تجربه آلاینده شاخص SO2 را دارد!

مازوت‌سوزی در نیروگاه شازند و برخی صنایع اراک مانند پالایشگاه و آلومینیوم ادامه دارد. همچنین صنایع کوچک هم مجبور به استفاده از سوخت سنگین با گوگرد بالا هستند و این موضوع موجب شده که کیفیت هوای این شهر ناسالم و یا ناسالم برای گروه‌های حساس شود.

نیروگاه شازند سالهاست که از سوخت مازوت استفاده می‌کند. همچنین میزان گوگرد منتشرشده از پالایشگاه ‌‌و پتروشیمی شازند هم بسیار بالا هست که فعالین محیط‌زیست استان مرکزی اصلا به این موضوع توجه نمی‌کنند.

#مازوت
#اراک
#SO2

تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
ای کاش که یلدای وطن را سحری بود

شب چله و یلدا مبارک😊🍉🍉🍷🍷

#یلدا

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🚨ما با کیفیت هوای سیاسی روبرو هستیم!

وضعیت دیروز ۲دی۱۴۰۳ از پنجره هواپیما که در تهران را در ویدیو مشاهده می‌کنید (قله دماوند در ویدیو مشخص است)!

تهران زیر دود مدفون شده‌است! ولی این درحالی است که شاخص کیفیت هوا اعلامی در ۲۴ ساعت گذشته نارنجی رنگ یعنی «ناسالم برای گروه‌های حساس» و حتی شاخص هم‌اکنون هم نارنجی رنگ است!

این درحالی‌است که با توجه این ویدیو کیفیت هوا در تهران نشان از «بسیار ناسالم» و یا در خوشبینانه‌ترین حالت باید «ناسالم برای همه» باشد!

هیچ اطلاعاتی از کالیبراسیون دستگاه‌های کیفیت هوا در دسترس نیست! تا همین چند سال پیش کالیبراسیون ایستگاه‌ها برای آلاینده ازن درست انجام نمی‌شد و به‌همین دلیل این ایستگاه‌ها غلظت بالای ازن را نمایش نمی‌دادند.

در مورد درستی کارکرد دستگاه‌های کیفیت هوا هم هیچ اطلاعاتی وجود ندارد. خبرهایی است که برخی از پمپ مکنده هوا در برخی ایستگاه‌ها به‌درستی کار نمی‌کند و این موضوع موجب پایین‌تر نشان‌دادن غلظت ذرات ریز (PM2.5) می‌شود.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم

#سنجش_آگاهانه
#کیفیت_هوا

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
😷کیفیت هوای سیاسی در اراک! یک مثال از پنهان‌کاری و تقلیل

تصویر پیوست، آلودگی هوای شهر اراک برای دو روز ۲۵آذر و ۲دی۱۴۰۳ را نشان می‌دهد که در روز ۲دی کوه‌ها دیگر پیدا نیستند و وضعیت بد آلودگی هوا در شهر قابل مشاهده است.

حال به شاخص کیفیت هوا توجه کنیم!
🔸برای روز ۲۵آذر۱۴۰۳ «شاخص امروز» برابر ۷۹ و کیفیت هوا قابل قبول است! و «شاخص اکنون» برای ساعت ۱۲ ظهر ۸۰ است که کیفیت هوای قابل قبول را نشان می‌دهد!

🔸برای روز ۲دی۱۴۰۳ «شاخص امروز» برابر ۷۱ یعنی کیفیت هوای قابل قبول و «شاخص اکنون» برای ساعت ۳ بعدازظهر ۱۱۶ یعنی ناسالم برای گروه‌های حساس اعلام شده‌است که عدد اعلامی نزدیک به کیفیت هوای قابل قبول است و شدت بحران نشان داده نمی‌شود!

مبنای تصمیم‌گیری و آمار تعداد روزهای آلوده براساس «شاخص امروز» است که برای روز ۲دی۱۴۰۳ و روز ۲۵آذر۱۴۰۳ هر دو کیفیت هوای «قابل‌قبول» اعلام می‌شود. یعنی روز آلوده ۲دی۱۴۰۳ در شهر اراک تبدیل به یک روز قابل‌قبول می‌شود!

از طرفی وقتی به «شاخص روزانه» و «شاخص اکنون» در ساعت ۳ در روز ۲دی۱۴۰۳ توجه می‌کنیم اصلا شباهتی با عکس در این روز ندارد زیرا «شاخص اکنون» با عدد ۱۱۶ نشان از کیفیت هوایی دارد که نزدیک به «قابل‌قبول» است و «شاخص امروز» قابل‌قبول است ولی عکس به ما می‌گوید که اراک بسیار آلوده است و باید حداقل کیفیت هوا «ناسالم برای همه» باشد!

نکته بسیار قابل تامل این است که وقتی به شاخص‌های ایستگاه‌های مختلف اراک در روز ۲دی۱۴۰۳ توجه می‌شود از ۴ ایستگاه فعال دو ایستگاه کیفیت هوای «قابل قبول» را نشان می‌دهد که بسیار فاجعه است و داده‌های گزارش‌شده از ایستگاه‌ها هم‌خوانی با واقعیت موجود در شهر ندارد!

👈 به این وضعیت «کیفیت هوای سیاسی» گفته می‌شود یعنی با سیاسی‌کاری و دروغ واقعیت کیفیت هوا پنهان و تقلیل داده می‌شود تا شاخص‌های کلان و اجتماعی بهتر نشان داده شود و از عواقب اجتماعی آن جلوگیری شود!

⬅️ در سنجش کیفیت هوا فقط داده‌های نهایی نباید درنظر گرفته شود و علاوه بر آن، باید به زیرساخت‌ها، مکان ایستگاه‌ها، دستگاه‌ها، کالیبراسیون، و روش‌های محاسبه داده‌ها نیز توجه شود.

🚨باید از سنجش میدانی آلودگی هوا به‌سمت ‌سنجش آگاهانه آلودگی هوا پیش برویم.

🎗️
نویسنده بر خود لازم می‌داند از آقای #علی_ناهیدی‌نژاد بابت همکاری در تهیه این مطلب تشکر و قدردانی داشته باشد.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#کیفیت_هوای_سیاسی
#سنجش_آگاهانه
#کیفیت_هوا
#اراک

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
پویش دو درجه، فریبکارانه است. این پویش یک عوامفریبی تکراری بیشتر نیست. پویش دو درجه، مشکل اصلی بحران انرژی و عوامل آن را پنهان می‌کند و دوباره «مردم» را مقصر بحران‌ نشان می‌دهد.

پرهیز از اسراف در مصرف هر چیزی، از جمله مصرف انرژی، یک فضیلت محسوب می‌شود. اما بحران‌های کنونی جامعه ما (در حوزه انرژی، محیط‌زیست، اقتصاد، روابط بین‌الملل، سیاست و غیره) ناشی از سوءعملکرد «مردم» نیست و با «یکی دو درجه» صرفه‌جویی در «اینجا و آنجا» حل نمی‌شود.

حل ابربحران‌های کشور مستلزم دگرگونی در ساختار نظام حکمرانی است.

نویسنده: #شهرام_اتفاق، پژوهشگر

#بحران_انرژی
#ناترازی_انرژی
#دو_درجه_کمتر

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🔴کیفیت هوای صبح تهران و کرج و حومه: ناسالم برای همه!

ایستگاه‌های سنجش کیفیت در تهران در ساعت ۷ صبح ۵دی۱۴۰۳ کیفیت هوا را ناسالم برای همه گزارش داده‌اند.

⬅️ آلاینده‌ شاخص در این ایستگاه‌ها ذرات معلق ریز (PM2.5) گزارش شده‌است.

برای سلامت خود، فرزندان، و خانواده‌تان هم که شده، حتی‌المکان از تردد در فضای باز حتی با ماشین - مخصوصا کودکان و سالمندان - اکیدا خودداری فرمایید.

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#شاخص_کیفیت_هوا
#تهران
#کرج
#ناسالم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🔥سرمایه‌سوزی در منطقه ویژه اقتصادی پارس ۱ همچنان ادامه دارد

داده‌های ایستگاه کیفیت هوا در منطقه ویژه اقتصادی پارس ۱ در تاریخ ۵دی۱۴۰۳ ساعت ۷ صبح نشان از وجود غلظت بالای دی‌اکسیدگوگرد (SO2) در منطقه را دارد به‌طوریکه کیفیت هوای ناسالم برای همه با آلاینده شاخص SO2 گزارش شده‌است.

گوگرد ایستگاه‌های منطقه ویژه اقتصادی پارس ۱ و ۲ حاصل سوزاندن گاز تُرش (گاز با گوگرد بالا) در مشعل‌هاست (فلرهاست) و نه مازوت‌سوزی.

در سال ۲۰۲۳ مشعل‌سوزی ایران به بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب رسیده (رتبه دوم جهان) که نسبت به سال گذشته آن ۱۹ درصد افزایش داشته‌است (مراجعه به 👈[این لینک]). این میزان بیشتر از صادرات گاز ایران است.

⬅️ کشور در بحران انرژی فرو رفته و کمبود شدید گاز باعث تعطیلی کل کشور شده‌است ولی به علت ناکارآمدی سیستم حکمرانی با عدم سرمایه‌گذاری لازم در صنایع گاز کشور، بازیابی گازهای فلر انجام نمی‌شود و این سرمایه ملی در فلرها سوزانده می‌شود.

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#گوگرد
#عسلویه
#منطقه_ویژه_اقتصادی_پارس
#مشعل‌سوزی
#فلرینگ
#فلر
#SO2

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
‏ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🔴کیفیت هوای صبح اصفهان و تبریز و اهواز: ناسالم برای همه!

ایستگاه‌های سنجش کیفیت در اصفهان و تبریز و اهواز در ساعت ۷ صبح ۵دی۱۴۰۳ کیفیت هوا را ناسالم برای همه گزارش داده‌اند.

⬅️ آلاینده‌ شاخص در این ایستگاه‌ها ذرات معلق ریز (PM2.5) گزارش شده‌است.

برای سلامت خود، فرزندان، و خانواده‌تان هم که شده، حتی‌المکان از تردد در فضای باز حتی با ماشین - مخصوصا کودکان و سالمندان - اکیدا خودداری فرمایید.

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#شاخص_کیفیت_هوا
#اهواز
#تبریز
#اصفهان
#ناسالم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🌡️ضرورت بازنگری در برنامه‌های سازگاری با تغییر اقلیم

هر چند به‌نظر می‌رسد، بسیاری از دولت‌ها وخامت شرایط اقلیمی را درک کرده‌اند، با این حال برآوردهای جدید نشان می‌دهد احتمال کمی برای دسترسی به هدف ۱.۵ درجه که در توافق‌نامه پاریس مشخص‌شده وجود دارد (عکس پیوست).

طبق آخرین برآوردها در صورت حفظ سیاست‌های مصوب فعلی، دمای کره زمین، تا پایان قرن حاضر، به ٢.٧ درجه سانتی‌گراد خواهد رسید. این تخمین، در سه سال اخیر ثابت بوده و نشان می‌دهد با وجود وقوع اتفاقات شدید ناشی از تغییر اقلیم، مانند آتش‌سوزی‌های گسترده، طوفان‌های ویرانگر، سیل‌ها و خشکسالی‌های طولانی‌مدت، اقدامات انجام شده توسط کشورها نتوانسته باعث بهبود روند گرمایش جهانی شود.

طبق این برآوردها، در صورت انجام تعهدات ملی اعلام شده تا سال ٢٠٣٠، باید شاهد افزایش میانگین دمای جهانی به ٢.۶ درجه سانتی‌گراد تا پایان قرن حاضر باشیم. البته در صورت درنظرگرفتن اهداف خالص صفر فعلی به تعهدات ملی، میانگین دمای جهانی به ٢.١ درجه سانتیگراد خواهد رسید.

حتی براساس بهترین سناریو (درنظرگرفتن همه اهداف اعلام‌شده)، میانگین دمای کره زمین در انتهای قرن حاضر، از ١.٩ درجه سانتیگراد کمتر نخواهد شد.

جدی‌تر شدن تلاش‌ها، در همه بخش‌ها برای کربن‌زدایی جهان، به‌منظور رسیدن به دمای ۱.۵ درجه سانتی‌گراد ضروری است و لازم است تا کشورها اهداف، سیاستها و برنامه‌های خود را در راستای دستیابی به دمای ۱.۵ درجه سانتی‌گراد مورد بازنگری جدی قرار دهند. کاری که شاید روی کاغذ، ساده به‌نظر برسد اما در عمل، تقریبا غیر ممکن است.

منبع:
climateanalytics.org

نویسنده: #سید_احسان_مرعشی، کارشناس انرژی
تماس با نویسنده:
@ehsan_marashi

#تغییر_اقلیم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
وقتی گفته می‌شود که نیروگاه شازند اراک در حال مازوت‌سوزی است یعنی این ویدیو!

توجه شود که دود خروجی حاصل از مازوت یا گازوئیل‌سوزی در نیروگاه به رنگ سیاه متمایل است و اگر دود سفید باشد به معنی مازوت‌سوزی نیست.

دلیل سیاه‌بودن رنگ دود ناشی از مازوت یا گازوئیل‌سوزی به‌خاطر سوختن ناقص است که باعث می‌شود که کربن موجود در آن به‌جای تبدیل‌شدن به ⁧دی‌اکسیدکربن⁩، به‌صورت ذرات کربن باقی بماند که به آنها ⁧دوده⁩ یا ⁧کربن سیاه⁩ گفته می‌شود.

👈 آلاینده خطرناک مازوت و گازوئیل‌سوزی - در کنار دی‌اکسیدگوگرد و دی‌اکسیدازت - دوده یا کربن‌سیاه است که صحبتی از آن نمی‌شود.

آژانس حفاظت محیط‌زیست آمریکا (⁦EPA⁩)، برای مقابله با آثار مخرب ⁧دوده⁩ (Soot) تغییر سختگیرانه را استاندارد کیفیت هوا⁩ این کشور انجام داده‌است.

⬅️ دوده یا کربن‌سیاه (Black Carbon) یکی از آلاینده‌های تولیدی خروجی صنایع با سوخت مازوت و گازوئیل و خودروهای گازوییلی است که براساس طبقه‌بندی سازمان‌ بهداشت جهانی (WHO) سرطان‌زا اعلام شده‌است و در کنار سیگار قرار گرفته‌است.

#شازند
#دوده
#کربن_سیاه
#اراک
#مازوت

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
😷کیفیت هوای سیاسی؛ داده با واقعیت هم‌خوانی ندارد! از سنجش میدانی آلودگی هوا به‌سمت ‌سنجش آگاهانه آلودگی هوا

رئیس سازمان محیط‌زیست از متوقف‌شدن مازوت‌سوزی در ۳ نیروگاه کشور را خبر داد ولی در عمل این نیروگاه همچنان مازوت می‌سوزانند! در دولت قبل هم قرار بود که استانداردها برای تصمیم‌گیری در کمیته اضطرار آلودگی هوا تغییر کند تا لازم نباشد مدارس تعطیل شوند!

این دو‌ موضوع باعث شد که در این مطلب به مفهوم کیفیت هوای سیاسی و سنجش آگاهانه آلودگی هوا پرداخته شود.

در سال ۲۰۰۹، شورای شهر مادرید اسپانیا در تصمیمی برخی از مکان‌های ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوا را بدون اطلاع‌رسانی جابه‌جا کرد و با نام‌های جدید معرفی کرد. در این جابه‌جایی، ایستگاه‌های کنار خیابان (که آلودگی بالایی داشتند) به کنار پارک (که آلودگی کمتری داشتند) منتقل شدند.

اینکار باعث شد که میانگین الودگی هوای اعلان‌شده توسط ایستگاه‌ها کمتر شود و شاخص کیفیت هوا هوای سالمتری را نشان دهد و به‌واسطه آن دولت محلی قادر شد که به‌طور قانونی به اتحادیه اروپا پاسخگو باشد و از زیر فشار آنها و افکار عمومی خارج شود. به این نوع تقلیل و دستکاری‌ها، کیفیت هوای سیاسی گفته می‌شود.

این موضوع باعث ایجاد جنجال بسیار در مادرید اسپانیا شد و یک سری اقدامات شهروندی را نیز برانگیخت. این جنجال سبب روشن‌شدن این موضوع شد که در سنجش هوا فقط داده‌های نهایی نباید درنظر گرفته شود و علاوه بر آن، باید به زیرساخت‌ها، مکان ایستگاه‌ها، دستگاه‌ها، کالیبراسیون و روش‌های محاسبه داده‌ها نیز توجه شود.

این اتفاق باعث به‌وجود آمدن مفهومی شد به‌نام «سنجش آگاهانه» (attuned sensing) که بیان می‌کند که درکنار داده‌های سنجش‌شده هم باید به زیرساخت‌ها و روش‌های محاسبه داده‌ها و هم باید به (نا)‌مدیریت سیاسی آلودگی هوا حساس بود و در صورت تخطی از اعمال روش درست در اعلان داده‌ها می‌توان از ظرفیت مشارکت مردم و افکار عمومی برای تحت فشار قرار دادن دستگاه‌های مربوطه استفاده کرد.

‌سنجش آگاهانه آلودگی هوا در ایران:
شاخص کیفیت هوا در ایران از روشی نادرستی محاسبه و اعلان می‌شود. اساس محاسبه شاخص در ایران بر پایه شاخص سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا ‌(EPA) است که بیان می‌کند شاخص نهایی کیفیت هوا باید براساس بیشترین مقدار بیشینه‌ شاخص در کل ایستگاه‌ها اعلان شود. ولی متاسفانه در ایران شاخص براساس میانگین بیشینه شاخص ایستگاه‌ها محاسبه و اعلان می‌شود که که ناقض عدالت محیط‌زیستی است و دو مشکل اساسی ایجاد می‌کند:
🔸میزان واقعی آلوده‌بودن هوا دیده نمی‌شود.
🔸مناطق آلوده نادیده گرفته شده و از اهمیت آنها کاسته می‌شود.

هیچ اطلاعاتی از کالیبراسیون دستگاه‌های کیفیت هوا در دسترس نیست! تا همین چند سال پیش کالیبراسیون ایستگاه‌ها برای آلاینده ازن درست انجام نمی‌شد و به‌همین دلیل این ایستگاه‌ها غلظت بالای ازن را نمایش نمی‌دادند.

در مورد درستی کارکرد دستگاه‌های کیفیت هوا هم هیچ اطلاعاتی وجود ندارد. خبرهایی وجود دارد که برخی از پمپ مکنده هوا در برخی ایستگاه‌ها به‌درستی کار نمی‌کند و این موضوع موجب پایین‌تر نشان‌دادن غلظت ذرات ریز (PM2.5) می‌شود.

در اکثر ایستگاه‌ها تمامی سنسورهای سنجش آلاینده وجود ندارد و یا بهتر است بگوییم برای برخی از آلاینده‌ها به‌عمد حذف دستوری می‌شوند. مثلا سنسور دی‌اکسیدگوگرد در اصفهان وجود ندارد و میزان مازوت‌سوزی در این شهر مشخص نیست! و یا گزارش سنسور دی‌اکسیدکوگرد ایستگاه میدان آذربایجان تبریز به‌ناگاه بیان نمی‌شود.

جانمایی برخی از ایستگاه‌ها هم مشکلاتی دارد و برخی از ایستگاه‌ها یا به کلی حذف شدند و یا به کنار پارک منتقل شده‌اند. ایستگاه شهر مهاجران استان مرکزی که میزان مازوت‌سوزی نیروگاه شازند را به‌خوبی نشان می‌دادند به یکباره حذف شد! کیفیت هوا در ایستگاه شازند هم به یکباره گل و بلبل شد! و یا ایستگاه همدان به کنار پارک انتقال داده شد تا میزان آلودگی هوای همدان کمتر نشان داده شود! ایستگاه شهر قزوین مدتهاست که هیچگونه آلودگی را نشان نمی‌داد!

هیچگونه اطلاعاتی از کالیبراسیون، نوع دستگاه‌ها، روش اندازه‌گیری آلاینده‌ها، و نظارت بر خوداظهاری و مراکز معاینه فنی خودروها وجود ندارد و این درحالیست که خودروها بیشترین سهم از انتشار آلاینده‌های هوا را دارند!

وقت آن شده که سنجش آگاهانه آلودگی هوا در ایران انجام شود و متخصصان و فعالین محیط‌زیست و سازمان‌های مردم نهاد در یک مطالبه‌گری خواستار شفافیت در مورد وضعیت کالیبراسیون، کارکرد سنسورها، و نحوه اندازه‌گیری ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوا و همچنین دستگاه‌های معاینه فنی و خوداظهاری‌ها شوند.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#سنجش_آگاهانه
#کیفیت_هوای_سیاسی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
💶رهبری فرانسه و کانادا در مالیات کربن

بنابر گزارشات جهانی در سال ۲۰۲۲ فرانسه و کانادا بیشترین درآمد را از مالیات بر انتشار کربن کسب کرده‌اند که دامنه این مالیات در کانادا شامل مالیات‌های ملی و استانی است.

با توجه به تصویر فوق و بر مبنای گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۲۳ در مورد وضعیت و روند قیمت‌گذاری کربن، ۱۵ کشور برتر در سال ۲۰۲۲ مجموعا حدود ۳۰ میلیارد دلار از طریق مالیات بر انتشار کربن درآمد کسب کرده‌اند.

این گزارش نشان می‌دهد که برخی کشورها به‌طور جدی به مبارزه با تغییر اقلیم از طریق ابزار مالیاتی پرداخته‌اند به‌طوری که کشورهایی همچون فرانسه و کانادا با اعمال مالیات بر کربن، علاوه بر کسب درآمد انگیزه‌ای قوی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در بخش‌های مختلف اقتصاد ایجاد کرده‌اند.

براین اساس این رویکرد می‌تواند الگویی برای سایر کشورها باشد تا در جهت کاهش اثرات مخرب تغییر اقلیم اقدام و عمل نمایند.

مالیات کربن به‌عنوان یک ابزار اقتصادی، می‌تواند به‌طور همزمان به کاهش انتشار کربن و افزایش درآمد دولت کمک کند و این درآمد نیز می‌تواند برای سرمایه‌گذاری در فناوری‌های پاک و حمایت از پروژه‌های کاهش انتشار کربن استفاده شود.

⬅️ هدف از مالیات کربن تشویق به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و روی‌آوردن به انرژی‌های پاک‌ و تجدیدپذیر است. تأثیر مالیات کربن نیز با توجه به افزایش هزینه فعالیت‌هایی که منجر به انتشار کربن می‌شوند منجر به تشویق استفاده از روش‌های تولید پاک‌تر است.

نویسنده : #الهام_پیشداد، دکتری تخصصی تغییر اقلیم و مدیر گروه مطالعات تغییر اقلیم در خاورمیانه، پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه
تماس با نویسنده:
@EPishdad

#تغییر_اقلیم
#گرمایش_جهانی
#ابزارهای_اقتصادی
#مالیات_کربن

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🔋آخرین وضعیت انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران

طبق اعلام سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا)، آخرین وضعیت توسعه و بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران، در آذر ماه ١۴٠٣ ، به‌شرح زیر است (پوستر پیوست):

⬅️ ظرفیت نصب شده : ١۵٢٠ مگاوات
⬅️
سهم از کل تولید برق کشور از ابتدای سال ١۴٠٣ : هفت دهم درصد

این در حالی است که طبق برنامه‌های اعلام شده وزارت نیرو، قرار بود ۴۵٠٠ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، به‌عنوان طرح ویژه دولت سیزدهم، تا پیک ١۴٠٣ (در تابستان) به ظرفیت منصوبه کشور اضافه شود.

لازم به‌ذکر است، ظرفیت منصوبه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، در ابتدای دولت سیزدهم، حدود ٨٧٠ مگاوات بوده‌است.

به‌تازگی آقای محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر، در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرده‌است تا پایان دولت چهاردهم، ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه‌های خورشیدی و ۵ هزار مگاوات نیروگاه بادی وارد مدار خواهد شد.

منبع:
satba.gov.ir


نویسنده: #سید_احسان_مرعشی، کارشناس انرژی
تماس با نویسنده:
@ehsan_marashi

#انرژی_تجدیدپذیر
#ساتبا

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🌐سمینار با موضوع دیپلماسی محیط‌زیستی

پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه به‌ابتکار «گروه مطالعات تغییر اقلیم در خاورمیانه» سمیناری با موضوع زیر برگزار می کند:

روندها و چالش‌های توسعه دیپلماسی زیست‌محیطی در منطقه غرب آسیا

🎙️سخنران:
دکتر #سیدعلی_صالح‌پور ، رئیس مطالعات بین‌المللی و زیست‌محیطی مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه

👩‍💻دبیر نشست:
دکتر #الهام_پیشداد، مدیر گروه مطالعات تغییر اقلیم در خاورمیانه

📆زمان: سه‌شنبه ۱۸ دی‌ماه ۱۴۰۳
ساعت: ۱۷ الی ۱۹

📍مکان: بلوار کشاورز خ نادری پلاک شش ، پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه

🔗برای شرکت در این سمینار به‌صورت مجازی به لینک زیر مراجعه کنید:
https://meet.google.com/eog-kzdf-dxu

اطلاعات بیشتر در:
@imessiran

👈شرکت در این وبینار برای عموم آزاد و رایگان است.

#وبینار
#سمینار
#دیپلماسی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🔴کیفیت هوای صبح تهران و حومه: ناسالم برای همه!

ایستگاه‌های سنجش کیفیت در تهران در ساعت ۱۰ صبح ۱۷دی۱۴۰۳ کیفیت هوا را ناسالم برای همه گزارش داده‌اند.

⬅️ آلاینده‌ شاخص در این ایستگاه‌ها ذرات معلق ریز (PM2.5) گزارش شده‌است.

برای سلامت خود، فرزندان، و خانواده‌تان هم که شده، حتی‌المکان از تردد در فضای باز حتی با ماشین - مخصوصا کودکان و سالمندان - اکیدا خودداری فرمایید.

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#شاخص_کیفیت_هوا
#تهران
#ناسالم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
🏭 این دود بی‌مسئولیتی و ناکارآمدی برای ریه شهروندان اراک است و نه دود ناشی از مازوت‌سوزی

سالهاست که استان مرکزی و ‌مخصوصا شهرهای اراک، شازند، و مهاجران با مازوت‌سوزی نیروگاه شازند درگیر هستند. در این میان بارها شده که حکم قضایی برای پلمپ مخازن مازوت این نیروگاه گرفته شده ولی بعد از مدت کوتاهی باز این نیروگاه شروع به مازوت‌سوزی کرده‌است.

در آخرین مورد هم صحبت رییس سازمان محیط‌زیست بود که گفت با همکاری رئیس جمهور مازوت‌سوزی در نیروگاه شازند و منتظری و نکا ممنوع شد! ولی این موضوع شاید ۱ ماه دوامی نداشت که باز مجدد این نیروگاه‌ها شروع به مازوت‌سوزی کردند.

آنچه که در تصویر پیوست می‌بینید دود ناشی از مازوت‌سوزی نیروگاه شازند در هفته گذشته است که در آسمان اراک قابل مشاهده است و وضعیت این شهر که خود درگیر آلودگی هوا ناشی از صنایع دیگر و خودروها است را وخیم‌تر کرده‌است.

⬅️ هیچ راه‌حل کوتاه‌مدتی هم برای کاهش قابل توجه آلودگی هوا درحال‌حاضر وجود ندارد و فقط انتخاب بین بدتر و بدترتر است. یا باید آلودگی هوا با دوده (کربن سیاه) بیشتر - که شدیدا سرطانزا است - و طعم گوگرد را داشته باشیم و یا قطعی برق با طعم گوگرد و دوده کمتر! درهرحال، چه برق قطع بشود و چه نشود، آلودگی هوای بالایی وجود دارد!

نتیجه سالها حکمرانی بد و ناکارآمدی در اداره کشور همین دودی است که به ریه مردم اراک و سایر شهروندان ایران می‌رود و نفس‌های شهروندان اراکی و ایرانیان را به‌شمارش انداخته‌است!

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#اراک
#مازوت
#نیروگاه_شازند
#شازند

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
2025/01/07 13:10:33
Back to Top
HTML Embed Code: