Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
8038 - Telegram Web
Telegram Web
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
‏۲۸ اردیبهشت، بزرگداشت ‎خیام

"فلسفه آزادگى، شناخت خويشتن و خود باورى"

خیام تلاش می‌كند به جبران جبر زندگی كه بر انسان تحمیل شده است، زندگی را آن‌گونه كه می‌خواهد پیش ببرد و معتقد است به دنیا آمدن در اختیار انسان نیست اما چگونه زندگی كردن، در اختیار اوست.
خيام انسان را به خود باورى دعوت می‌كند.

می خوردن و شاد بودن آیین من است
فارغ بودن ز کفر و دین دین من است
گفتم به عروس دهر «کابین تو چیست؟»
گفتا «دل خرم تو کابین من است»

#خيام

flowwithmusic

نقل از خرد ناب
https://www.tgoop.com/kherdn/543666
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
چه کسی به برده داری در ایران پایان داد؟ فرایند لغو بردگی از محمد شاه تا ناصرالدین شاه و رضاشاه

فرایند لغو برده داری فرآیندی تدریجی و زمان بر بوده. نمی توانم دقیقاً بگویم که مشخصاً در سال 1307 با تصویب مجلس شورای ملی به برده داری در ایران نقطه پایانی گذاشته شده.

صادق صابری
ویدیوی کامل در یوتیوب
https://youtu.be/8YUnBAMKpOM?si=ZFQqys5ryPI2e8AZ

نقل از مدرسه علوم انسانی
@zistboommedia
https://www.tgoop.com/zistboommedia/18873
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
وقتی شما فکر می کنی دوست داشتنی نیستی چند تا اتفاق می افتد......!!!؟

دکتر علیرضا طهماسب

نقل از مدرسه علوم انسانی
@zistboommedia
https://www.tgoop.com/zistboommedia/18874
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بفرس برای پدر و مادرها.

🆑@ԼαԼαԼαɴƊ (https://www.tgoop.com/LaLaLandTm) (https://www.tgoop.com/LaLaLandTm)

نقل از لالالند
https://www.tgoop.com/LaLaLandTm/29735
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تضعیف انرژی تاریک

دانشمندان با استفاده از دقیق‌ترین نقشه‌ی سه‌بعدی از کهکشان‌ها، به سرنخی تازه درباره‌ی انرژی تاریک رسیده‌اند — همان نیروی مرموزی که باعث شتاب‌گرفتن انبساط جهان می‌شود.

داده‌ها نشان می‌دهند شاید این شتاب، آن‌طور که قبلاً تصور می‌کردیم، همواره در حال افزایش نبوده باشد. در واقع، انرژی تاریک ممکن است در طول زمان ضعیف شده باشد؛ چیزی که اگر تأیید شود، مدل کنونی ما از کیهان را به چالش می‌کشد.

این یافته می‌تواند نشانه‌ای باشد از وجود چیزی عمیق و ناشناخته در ساختار بنیادی جهان — چیزی که هنوز درک نکرده‌ایم.

این نقشه‌ی کیهانی حاصل سه سال رصد با ابزار طیف‌سنجی انرژی تاریک (DESI) است که با بررسی میلیون‌ها کهکشان، تصویری بی‌نظیر از ساختار شبکه‌ای جهان را به نمایش می‌گذارد.

شاید آینده‌ی کیهان، آن‌طور که پیش‌تر پیش‌بینی می‌کردیم، به خاموشی و نیستی منتهی نشود.

نقل از UTOPIA | اتوپیا
https://www.tgoop.com/UtopiaDialogue/381284
ویکتور فرانکل
خواهشمندم انسان بسازید....!

نقل از دانش و اندیشه
https://www.tgoop.com/danesh_va_andishe/298747
🙏2
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دلیل سخت دل کندن چیه!؟

آلن دوباتن

نقل از مدرسه علوم انسانی
@zistboommedia
https://www.tgoop.com/zistboommedia/18881
👏1
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
هلن فیشر مغز عاشق را مطالعه و بررسی می‌کند.

چرا ما اینقدر تمنای عشق را داریم، تا جایی که حاضریم برایش بمیریم؟ برای اینکه بیشتر راجع به این نیاز واقعی و فیزیکی مان بدانیم، هلن فیشر و تیم تحقیقاتیش ام آر آیی از مغز عشاق -- و همچنین کسانی که به تازگی از هم جدا شدند تهیه کرده اند.

@Discourseees

نقل از Scientific Discourse
https://www.tgoop.com/DISCOURSJ/429892
کنیزان و غلامان مورد اعتماد سلاطین و بزرگان نقش مهمی در امر مسموم سازی مخالفان آنها داشتند. گاهی این افراد به همین منظور خریداری و تربیت می شدند و به عنوان هدیه به صاحب منصبان سیاسی بخشیده می شدند؛ تا علاوه بر جاسوسی و رساندن اطلاعات، در مواقع ضروری عملیات ترور را انجام دهند.

رخداد مسموم کردن و قتل طاهر بن حسین والی خراسان به دستور مأمون عباسی نیز توسط کنیز وی که در دستگاه طاهر حضور داشت، روی داد: «...چون طاهر نام مأمون را از خطبه قطع کرد، کنیز سم را در کاسه ریخت، طاهر آن خورد و هماندم درگذشت.»

منبع: تاریخ فخری، محمدبن علی ابن طقطقی، ترجمه محمد وحید گلپایگانی، ص۱۳۶

مطالب تاریخی
https://www.tgoop.com/matalebtarikhim
https://www.tgoop.com/matalebtarikhim/6393
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
۱۲ نوع شکایت از خودشیفته‌ها

بر اساس کتاب شکایت های رایج زناشویی

منبع مدرسه علوم انسانی

نقل از گروه علم، فناوری، فلسفه علم و روش علمی
https://www.tgoop.com/svwvp/82063
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
موجودات مختلف دنیا را چگونه می بینند؟

نقل از دانش و اندیشه
https://www.tgoop.com/danesh_va_andishe/298804
CPH_Theory
موجودات مختلف دنیا را چگونه می بینند؟ نقل از دانش و اندیشه https://www.tgoop.com/danesh_va_andishe/298804
دنیا از چشم موجودات مختلف چگونه است؟

انسان:چشم انسان دارای سه نوع گیرنده رنگ است: آبی، سبز و قرمز. این ویژگی که به آن دید رنگی سه‌گانه
Trichromatic Vision
گفته می‌شود، به ما امکان می‌دهد میلیون‌ها رنگ مختلف را از ترکیب این سه طیف تشخیص دهیم. اما در دنیای حیوانات، تنوع گیرنده‌های بینایی بسیار بیشتر و شگفت‌انگیزتر است.

گربه‌ها برخلاف انسان‌ها نمی‌توانند رنگ‌های قرمز و سبز را به‌خوبی تشخیص دهند. آن‌ها بیشتر دنیا را در طیف‌هایی از آبی، زرد و خاکستری می‌بینند، مشابه افراد دچار کوررنگی قرمز-سبز در انسان.

ستاره‌های دریایی دارای نقاط چشمی بسیار ساده‌ای هستند که در نوک بازوهای آن‌ها قرار دارد. این نقاط فقط تفاوت بین روشنایی و تاریکی را تشخیص می‌دهند و توانایی دیدن جزئیات یا رنگ‌ها را ندارند.

ماهی‌ها به‌ویژه گونه‌هایی که در آب‌های سطحی زندگی می‌کنند، گیرنده‌هایی برای نور فرابنفش دارند. برخی از آن‌ها حتی دارای دید چهاررنگ‌دانه‌ای (Tetrachromatic Vision) هستند که به آن‌ها اجازه می‌دهد رنگ‌هایی را ببینند که انسان‌ها قادر به تشخیص آن‌ها نیستند. آن‌ها معمولاً رنگ‌های آبی، سبز، قرمز و فرابنفش را می‌بینند.

کبوتران دید بسیار تیز و دقیقی دارند و می‌توانند نور فرابنفش را نیز تشخیص دهند. هنگامی که به جاده‌ای نگاه می‌کنند، ترک‌ها و جزئیاتی را می‌بینند که برای چشم انسان قابل مشاهده نیست. آن‌ها دارای دید پنج‌رنگ‌دانه‌ای هستند که به آن‌ها قدرت دیدی فراتر از انسان می‌دهد.

اسب‌ها دیدی با زاویه‌ی بسیار گسترده (حدود ۳۵۰ درجه) دارند. این ویژگی به آن‌ها امکان می‌دهد تقریباً تمام محیط اطراف خود را ببینند، به‌جز یک نقطه‌ی کور کوچک در پشت سر و نوک بینی‌شان. دید آن‌ها بیشتر به طیف‌های آبی و سبز محدود است، چراکه مانند انسان‌های کوررنگ قرمز-سبز، نمی‌توانند این رنگ‌ها را از هم تفکیک دهند.

مگس‌ها دارای چشم‌های مرکب هستند که از هزاران واحد بینایی ریز به نام اوماتیدیا تشکیل شده‌اند. این ساختار به آن‌ها دیدی بسیار وسیع و حساس به حرکت می‌دهد. همچنین به دلیل سرعت پردازش بالا، آن‌ها دنیا را به‌گونه‌ای می‌بینند که گویی در حال پخش آهسته است، که به آن‌ها در فرار از شکارچیان کمک می‌کند.

زنبور:زنبورها: زنبورها دارای دید سه‌گانه
Trichromatic
هستند و رنگ‌های آبی، سبز و فرابنفش را می‌بینند، اما قرمز را تشخیص نمی‌دهند. چشم‌های مرکب آن‌ها میدان دید وسیعی (نزدیک به ۳۶۰ درجه) فراهم می‌کند و به حرکت بسیار حساس‌اند. زنبورها نور پلاریزه را می‌بینند که به جهت‌یابی کمک می‌کند. دنیا برای آن‌ها پر از الگوهای فرابنفش روی گل‌ها و سرعت پردازش بالا برای ردیابی سریع اشیا است.

کوسه‌ها: کوسه‌ها دنیا را عمدتاً در طیف‌های خاکستری می‌بینند، با دید تک‌رنگ یا محدود. چشم‌هایشان در دو طرف سر، میدان دید وسیع (حدود ۳۶۰ درجه) با نقاط کور کوچک در جلو و پشت سر فراهم می‌کند. لایه *تاپتوم لوسیدوم* به آن‌ها کمک می‌کند در نور کم بهتر ببینند. بسیار به حرکت و کنتراست حساس‌اند و برای شکار از حواس دیگر مثل بویایی و حس الکتریکی هم استفاده می‌کنند.

عقاب‌: عقاب‌ها با وضوح ۴ تا ۸ برابر انسان، دنیا را با جزئیات دقیق می‌بینند. دید چهاررنگ‌دانه‌ای دارند و نور فرابنفش را تشخیص می‌دهند. میدان دید آن‌ها حدود ۳۴۰ درجه با دید دوچشمی قوی برای شکار دقیق است. تراکم بالای گیرنده‌های مخروطی و حساسیت به حرکت، آن‌ها را شکارچیانی تیزبین می‌کند.
👍1
رقابت دانشمندان در ژاپن و آمریکا برای کشف دلیل وجود جهان

در آزمایشگاهی در ارتفاعات جنگل‌های مه‌آلود داکوتای جنوبی، دانشمندان در جست‌وجوی پاسخ به یکی از بزرگ‌ترین پرسش‌های دنیای علم هستند: چرا جهان ما وجود دارد؟

آن‌ها برای یافتن این پاسخ با تیمی جداگانه از دانشمندان ژاپنی در رقابت هستند؛ تیمی که چند سال از آنها جلوتر است.

نظریه فعلی درباره چگونگی پیدایش جهان نمی‌تواند وجود سیارات، ستارگان و کهکشان‌ها را در دنیای اطراف ما توضیح دهد. هر دو تیم به امید آن‌که پاسخ این معما را بیابند، در حال ساخت آشکارسازهایی هستند که ذره‌ای زیراتمی به نام نوترینو را مطالعه و بررسی می‌کند.

این تیم بین‌المللی به رهبری آمریکا در پروژه‌ای به نام «آزمایش نوترینوی عمیق زیرزمینی» - که در انگلیسی به اختصار «دون» خوانده می‌شود - امیدوار است پاسخ این پرسش در اعماق زمین نهفته باشد.

دانشمندان در عمق ۱۵۰۰ متری زیر سطح زمین، به درون سه تالار زیرزمینی عظیم خواهند رفت. مقیاس این پروژه به حدی بزرگ است که خدمه ساخت‌وساز و بولدوزرهایشان در مقایسه با آن شبیه اسباب‌بازی‌های پلاستیکی کوچک به نظر می‌رسند.

دکتر جرت هایزه، مدیر علمی این مرکز، این غارهای بسیار عظیم را «معابدی برای دانش» توصیف می‌کند.

دکتر هایزه نزدیک به ده سال در ساخت این تالارها در مرکز تحقیقات زیرزمینی سندفورد (سِرف) مشارکت داشته است. این فضا پروژه دون را از سر و صدای سطح زمین و تابش‌های مزاحم محافظت می‌کند. اکنون دون آماده ورود به مرحله بعدی است.

او می‌گوید: «ما در حال ساخت آشکارسازی هستیم که درک ما از جهان را دگرگون خواهد کرد، با ابزارهایی که بیش از ۱۴۰۰ دانشمند از ۳۵ کشور در ساخت آن شرکت دارند و برای یافتن پاسخ این پرسش که چرا ما وجود داریم.»

وقتی جهان به وجود آمد، دو نوع ذره پدید آمدند: ماده – که ستارگان، سیارات و تمام آنچه پیرامون ماست از آن ساخته شده‌اند – و به همان میزان، پادماده که معکوس کامل ماده است.

از نظر تئوری، این دو باید یکدیگر را نابود می‌کردند و تنها یک انفجار عظیم از انرژی به جا می‌ماند. اما با این حال ما – به عنوان ماده – اینجا هستیم.

دانشمندان بر این باورند که پاسخ این معما، یعنی اینکه چرا ماده پیروز شد و ما به وجود آمدیم، در مطالعه ذره‌ای به نام نوترینو و پادماده‌اش یعنی پادنوترینو نهفته است.

آن‌ها قرار است پرتوهایی از هر دو نوع ذره را از اعماق زمین در ایالت ایلینوی به سمت گیرنده‌هایی در داکوتای جنوبی – در فاصله ۱۳۰۰ کیلومتری – شلیک کنند.

علت این کار آن است که نوترینوها و پادنوترینوها در حین حرکت، اندکی تغییر می‌کنند.

دانشمندان می‌خواهند بفهمند که آیا این تغییرات در نوترینو و پادنوترینو یکسان است یا نه. اگر تفاوتی میان آن‌ها وجود داشته باشد، ممکن است سرنخی برای پاسخ به این پرسش باشد که چرا ماده و پادماده همدیگر را کاملا خنثی نکرده‌اند.

پروژه «دون» حاصل یک مشارکت بین‌المللی است که ۱۴۰۰ دانشمند از ۳۰ کشور در آن مشارکت دارند. یکی از آن‌ها دکتر کیت شاو از دانشگاه ساسکس است که به من گفت یافته‌های پیشِ رو، درک ما از جهان و نگاه انسان به خودش دگرگون خواهد کرد.

او گفت: «خیلی هیجان‌انگیز است که ما اکنون در نقطه‌ای قرار داریم که از نظر فناوری، مهندسی، و مهارت‌های نرم‌افزاری، آمادگی لازم را داریم تا واقعا به سراغ این پرسش‌های بزرگ برویم.»

در آن سوی جهان، دانشمندان ژاپنی با استفاده از کره‌های طلایی درخشان، در جست‌وجوی همان پاسخ‌ها هستند. این سازه با درخشندگی باشکوه خود، همچون معبدی جلوه می‌کند که بازتابی است از «معبد دانش» در داکوتای جنوبی، در فاصله ۹۶۵۰ کیلومتری آن سوی کره زمین. دانشمندان ژاپنی در حال ساخت «هایپر-کی» هستند که نسخه‌ای بزرگ‌تر و پیشرفته‌تر از آشکارساز نوترینوی فعلی آن‌ها به نام «سوپر-کی» است.

تیمی که به رهبری ژاپنی‌ها کار می‌کند، کمتر از سه سال دیگر آماده خواهد بود تا پرتو نوترینوی خود را راه‌اندازی کند؛ یعنی چند سال زودتر از پروژه آمریکایی. پروژه هایپر-کی نیز مانند پروژه دون حاصل یک همکاری بین‌المللی است.

دکتر مارک اسکات از امپریال کالج لندن معتقد است که تیم او در موقعیتی پیشتاز قرار دارد تا یکی از بزرگ‌ترین کشفیات تاریخ درباره منشا جهان را رقم بزند.

او می‌گوید: «ما زودتر دستگاه را روشن می‌کنیم و آشکارساز بزرگ‌تری هم داریم، بنابراین باید قاعدتا زودتر از دون به حساسیت بالاتری برسیم.»

اجرای هر دو آزمایش به این معناست که دانشمندان در مقایسه با یک آزمایش، اطلاعات بیشتری به دست خواهند آورد، اما در عین حال، دکتر مارک اسکات می‌گوید: «دلم می‌خواهد ما زودتر به جواب برسیم!»

این پرسش که در آغاز زمان چه روی داده است که باعث پیدایش ما شده، فعلا یک معما باقی می‌ماند.

https://www.bbc.com/news/articles/cjwvgevjjl6o.amp
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
از چند درصد مغز خود استفاده میکنید؟

ضبط شده در استودیو ویدوآل
vidoal.com
تهیه شده توسط: Ted Ed

@ofoghroydadd

نقل از کانال علمی افق رویداد
https://www.tgoop.com/ofoghroydadd/11955
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
افسانه‌ی تفاوت‌ نیمکره چپ و راست مغز

این ایده اشتباه چیست و از کجا آمده است؟

@ofoghroydadd

افسانه‌هایی پیرامون چپ مغز یا راست مغز
https://www.tgoop.com/ofoghroydadd/10256

نقل از کانال علمی افق رویداد
https://www.tgoop.com/ofoghroydadd/11958
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دنیای بدون اخلاق

نقل از خرد ناب
https://www.tgoop.com/kherdn/544301
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
همدلی چیست؟ و چرا با همدردی خیلی فرق داره.

همدلی_چیست؟
#فلسفه ™️
@phiilosophiy

نقل از فلسفه ™️
https://www.tgoop.com/Phiilosophiy/2721
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
‌وقتی استاد با جمله‌هایی مثل این شروع می‌کنه، می‌فهمی قراره با یه درس متفاوت و عجیب روبه‌رو بشی!
مکانیک کوانتومی درسیه که نه من می‌فهممش، نه شما، نه حتی فاینمن!
گاهی وقت‌ها جذاب‌ترین مسیرها از دلِ نفهمیدن شروع می‌شن....

نقل از گروه علم و فلسفهٔ علم
https://www.tgoop.com/c/1360812856/837971
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ادموند برک و هیبت هولناک جهان

ترجمه و صدا : دکتر ایمان فانی

#فلسفه ™️
@phiilosophiy

نقل از فلسفه ™️
https://www.tgoop.com/Phiilosophiy/2722
1
2025/07/13 04:04:51
Back to Top
HTML Embed Code: