Telegram Web
Uitgave van Jan Rijckoort (Harelbeke 1 september 1889 – Abbeville 20 mei 1940) over het Dinaso tegenover het Marxisme (1934)

Rijckoort werd kort na de Grote Oorlog mede dankzij zijn proletarisch socialistische opvattingen kortstondig communist. ij evolueerde in de naoorlog enigszins in het spoor van de Clarté-groep en van Lumière, beide pacfistisch-socialistische organisaties, tot in 1925.

Na 1932 begon Rijckoort als lijfblad Hier Dinaso! te lezen. Eind januari 1934 bezocht hij Joris van Severen in Sint-Michiels; er ontstond een hechte vriendschap. Op 19 juni 1935 werd Rijckoort opgenomen in de Dinaso Militanten Orde (DMO). Hij ging in 1936 (na zijn overgang tot de katholieke Kerk, onder invloed van Van Severen) in Sint-Andries wonen om elk ogenblik ter beschikking van de Verdinasoleider te zijn. Hij volgde stipt en trouw de gedachtelijn van Van Severen. In dit pamflet wenst hij dan ook arbeiders te overtuigen van de juistheid van DiNaSo, het solidarisme, en de valsheid van het Marxistisch gedachtegoed.
Josephus Alphonsus Marie "Jef" François, grondlegger van het VerDiNaSo en opvolger van Joris van Severen

Nadat hij met Wies Moens in 1929 het VNV oprichtte stichtte François in 1931 het Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen met eerstgenoemde en van Severen. Hierin werd hij leider van de DMO, de paramilitaire vleugel van DiNaSo. Emiel Thiers, die de vermoorde leider Joris van Severen had opgevolgd in 1940, nam in januari 1941 ontslag en droeg de leiding over aan François die de restanten van het Verdinaso de Eenheidsbeweging-VNV binnenleidde. François werd commandant van de Dietsche Militie – Zwarte Brigade (DM-ZB), de tweede in rang na commandant-generaal Reimond Tollenaere.

Toen ook Tollenaere omkwam aan het Oostfront wilde François de DM-ZB volledig overnemen, maar VNV-leider Staf de Clerq verbood dit. Op 1 september 1942 werd hij in opvolging van Raf van Hulse benoemd tot Standaardleider van de tot Germaansche-SS omgevormde Algemeene-SS Vlaanderen.
De Bezem
Josephus Alphonsus Marie "Jef" François, grondlegger van het VerDiNaSo en opvolger van Joris van Severen Nadat hij met Wies Moens in 1929 het VNV oprichtte stichtte François in 1931 het Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen met eerstgenoemde en van…
Na de oorlog kreeg François in 1952 een voorwaardelijk pardon en begon hij zich opnieuw politiek in te zetten. ind de jaren 1960 werkte hij op het Volksunie-secretariaat te Berchem. In 1977 sloot hij aan bij de Vlaams-Nationale Partij van Karel Dillen. Vanaf eind de jaren 1970 tot de ontbinding in 1983 onderhield hij nauwe contacten met de Vlaamse Militanten Orde (VMO) van Bert Eriksson voor wie hij een soort raadgever was. Tevens werkte hij van bij het ontstaan, in 1980, regelmatig mee aan Periodiek Contact, het maandblad van de Brabantse oostfrontersorganisatie Hertog Jan van Brabant.
De Bezem
Photo
Jef François was verantwoordelijk voor het organiseren van (onder andere) de Vierde Landdag van het Verdinaso te St. Kruis-Maele, waarover wij eerder een bericht hebben geplaatst.
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎬 Léon Degrelle : the European consciousness that was born in WW2

🗣️ Translated to English.

👨🏼 Léon Degrelle was a nationalist leader before and during WW2. Here he is exposing his views on Europe's future. He was one of the commander of the foreign volunteers who enlisted in the German army to fight on the Eastern Front.

~~~

⚠️ For educational purpose only.

📌 For more archive video of old France, Belgium and Europe check our collaborator channel on Bitchute.

↪️ We can also provide the raw video without watermarks if you plan to use them in some edits.

🗂️ #Archive
Foto's van de zevende landdag van het Verdinaso in Gent, 11 september 1938

@DeBezem
Channel photo updated
Beginselverklaring van het Frysk Fascisten Front (1933-1934)

Het FFF werd opgericht door Rintsje Piter Sybesma, die al actief was in de Friese beweging. “Als nieuwste ster aan het fascistisch firmament verscheen in de laatste week van Mei 1933 het Frysk Fascisten Front (F.F.F) onder leiding van vooraanstaande figuren uit de Friesche beweging – de dichter-veearts R.P. Sybesma te Heereveen en de candidaat-notaris J.M. van der Goot te Sondel”, rapporteert de Centrale Inlichtingen Dienst in 1933. Na een aantal brochures te hebben uitgegeven, heeft de partij nauwelijks activiteiten ontplooid en had ze ook op papier een zeer korte levensduur. Sybesma en waarschijnlijk de rest van de partij zijn in 1934 overgegaan naar de NSB. Later werd Sybesma lid van de NSNAP en uiteindelijk de Nederlandsche SS. In 1941 bezocht Sybesma dan ook Weimar, als gezant van de Germaansche SS. In de beginselverklaring plaatst het FFF zich naast de andere volkse bewegingen door te pleiten voor erkenning van de Friese volksgemeenschap.
Vandaag op 20 Mei 1940, 80 jaar geleden, werd Joris Edmond Edouard Van Severen een martelaar door zijn dood door Franse en Belgische verraders te Abbekerke. In het heersende oorlogsklimaat werden enkele prominente Belgische fascisten gearresteerd en gedeporteerd naar Frankrijk. De Franse militairen kregen later de opdracht om de 78 gevangenen uit de weg te ruimen. Ze haalden hen willekeurig per vier of vijf uit de kelder en schoten hen standrechtelijk dood. Nadat twaalf mensen doodgeschoten waren probeerden Van Severen en Jan Rijckoort — zijn secretaris en vriend — door bemiddeling verder bloedvergieten te voorkomen, maar ze werden beiden met een nekschot gedood. In totaal vonden die nacht 21 mensen de dood.

De Bezem eert van Severen en zal zijn herinnering nog vele jaren laten voortleven.

Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer.

WERE DI! Joris van Severen ᛉ 19 juli 1894 — ᛣ 20 mei 1940

@DeBezem
Een jonge Cornelis van Geelkerken spreekt bij de Nederlandse Oranje-Nationalisten (1925)

Leider van de Oranje-Nationalisten was Coenraad van der Voort van Zijp, burgemeester van Maartensdijk. Hij was al eerder voor de Anti-Revolutionaire Partij lid van de Tweede Kamer geweest.

De NON lijkt het niveau van autoritaire en ontevreden studieclub nooit te hebben ontstegen. Omdat de Oranje-Nationalisten weinig aanhang kregen filosofeerden Van der Voort van Zijp en Van Geelkerken over de levensvatbaarheid van de bestaande fascistische groepjes en zij kwamen tot de slotsom dat die geen van alle toekomst hadden wegens het ontbreken van een goede leider. Hun ongelijk werd achter snel bewezen, want beide heren en van Geelkerken zelf raakten later betrokken bij het begin van de NSB.

Door zijn burgemeesterschap komt de naam Van der Voort van Zijp nog steeds voor op straatnaambordjes. Er is tot op heden discussie over een mogelijke naamsverandering.

@DeBezem
Storm Afdeling van de Algemene Nederlandse Fascisten Bond, onder bevel van ‘opperbevelhebber’ Jan Baars. (1932)

De Algemene Nederlandse Fascisten Bond was een afscheiding van de vereniging De Bezem. De ANFB was een partij van de daad, die zich voornamelijk onderscheidde door ordeverstoringen. Vergaderingen van de ANFB ontaarden niet zelden in ‘zaalgevechten’ met communisten en socialisten, en de knokploegen van de ANFB vielen ook regelmatig bijeenkomsten van hun rivalen binnen.

De ANFB verwierp het antisemitisme en het binnenlands nationaalsocialisme. De houding van de partij ten opzichte van het Duitse nationaalsocialisme is ambigu; enerzijds was zij erop tegen wegens het antisemitisme, anderzijds zag men het toch als een voorbeeld en stelde zij dat ieder land zijn eigen fascisme nodig had dat rekening zou houden met de situatie in dat land en de aard van het volk.

@DeBezem
2024/12/28 17:02:37
Back to Top
HTML Embed Code: