Telegram Web
💠تاریخ نگاری در ژاپن

🖋️به قلم: خانم کیمیا نجفی/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸تاریخ نگاری در ژاپن به دنبال سنت تاریخ‌نگاری و سایر سنت‌های چینی و الگو گرفته از آن است. در چین از روزگاران دور، رویدادهای دوره‌ی حکومت هر سلسله پادشاهی به ترتیب روزشمار تدوین و ثبت می‌شد. ساختن این سالنامه های تاریخی، چنان اهمیتی در سنت مملکت داری داشت که این کار حتی در روزگار تسلط مغول [یوان/ Yuan] بر چین نیز به جا بود. ژاپنی‌های باستان پس از اقتباس شیوه‌ی تاریخ نگاری چین، آیین بودا و حتی بسیاری از تاسیس های حکومتی این تمدن، تاریخ نگاری را هم به شیوه‌ی تدوین تقویم رویدادها یا وقایع نامه‌های تاریخی از چینی‌ها الگو گرفتند.

🔹نخستین تاریخ نامه‌های ژاپن در پی رویدادهای قرن پنجم و ششم میلادی و با مباشرت دستگاه‌های حکومت تدوین شد که به ترتیب عبارت‌اند از: کوجیکی [KoJiKi/こじき ] و نیهون کی [NiHonKi/ 日本き] یا نیهون شوکی [NiHon Shoki/ 日本しょき].

🔸کوجیکی بیشتر حاوی افسانه‌های ملی ژاپن است و ارزش ادبی زیادی دارد ولی نیهون کی، محتوا و اهمیت تاریخی بیشتری دارد؛ بنابراین می‌توان نیهون کی را نخستین تاریخ نامه‌ی حقیقی ژاپن دانست. این اثر با پنج تألیف بعدی که در قرن هشتم و نهم میلادی تدوین شدند، تاریخ نامه‌های ملی شش‌گانه ژاپن را می‌سازد. پس از این دوره و به تبع تاثیر پذیری از شرایط روزگار، تالیف تاریخ نامه‌ها وضع متفاوتی یافت، چنان که تک نگاری و تألیفات فردی نیز به قلمرو تألیفات تاریخی راه یافت و تاریخ نامه‌های دوره‌ی میانه‌ی ژاپن با تاریخ نامه‌های باستان متمایز شد.

🔹در قرن هفتم میلادی، در دوره‌ای که بین ملل شرق آسیا و حتی در درون خود این دولت‌ها، یک سری اختلافات و جنگ‌هایی رخ داده بود، زمامداران ژاپن پس از پیروز شدن بر رقیبان خود، به اصلاحات فرهنگی پرداختند و تدوین تاریخ نامه‌ها به‌عنوان ابزاری قدرتی و هدایت عقیدتی از چین الگو گرفته شد. پس از ابداع الفبای هجایی ژاپنی [Kana/ かな] که کانا نامیده می‌شود و همراهی آن با نشانه‌های نگارش چینی [Kanji/ かんじ/漢字] که کانجی نامیده می‌شود، ادبیات ژاپن، سفرنامه‌ها، خاطره نگاری و تاریخ نامه را رو به رشد نهادند، زیرا فرامانروایان ژاپن می‌خواستند اندیشه‌های حکومت خود را به صورت تاریخ نامه ارائه کنند. حاصل این عزم و اراده، کوجیکی و نیهون شوکی شد.

🔸اثر دیگر که ضبط رویدادها را تا سال 884 میلادی پوشش می‌داد که ریکوکوشی [Rikkokushi/りっこくし/ 六国史] یا تاریخ نامه‌های ملی شش‌گانه نام داشت که شرح رویدادهای تاریخی پانزده قرن نخستین ژاپن را در بر گرفته و هرکدام شامل 10 تا 50 کتاب می‌شود.

🆔️ @Derafsh_magazine



📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/تاریخ-نگاری-در-ژاپن-05-04
💠خلیج همیشه فارس

🖋️به قلم: آقای علی آرائی آکتیج/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸ایران، در تاریخ پرفراز و نشیب خود، آن‌چنان مورد هجمه و بی‌مهری اقوام و فرهنگ‌های مختلف قرار گرفته است که اگر هر ملت و یا فرهنگ دیگری بود شاید نام و نشانی این چنین از خود باقی نمی‌گذاشت. استمرار فرهنگی ایران حاصل سالیان سال زندگی اجتماعی و پویایی فرهنگی آن است. نام خلیج فارس نیز همواره جزئی از همین استمرار بوده و بر پویایی هویت آن می‌افزاید.

🔹دهم اردیبهشت سال‌روز ازخودگذشتگی و فداکاری مردمانی است که حاملان همین هویت و استمرار فرهنگی هستند. روزی که امام قلی خان، والی فارس به همراه ایل قشقایی، در دوران شاه عباس صفوی و در سال ۱۶۲۲ میلادی تنگه هرمز را از وجود نظامیان پرتغالی پاک کردند. همچنین تنگه هرمز در آن زمان از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار بود و حکومت‌های استعمارگر آن دوران همواره چشم به تسخیر آن بسته بوده و در صدد اعمال نفوذ خود بر این منطقه بودند.

🔸بعد از این واقعه و در طی قراردادهایی که دولت ایران با کمپانی هند شرقی انگلستان امضا کرد، سلطه‌ی ایران بر خلیج فارس به رسمیت شناخته شد. گرچه منافع انگلیس به دلیل خرسندی از کم رنگ شدن نفوذ پرتغال در خلیج فارس نیز مزید بر علت این رویه‌ی تساهل آمیز انگلستان بود.


🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻


https://telegra.ph/خلیج-همیشه-فارس-05-06
در مراسم اختتامیه سیزدهمین دوره جشنواره نشریات دانشجویی (تیتر ۱۳) که روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد از برگزیدگان این دوره تقدیر به عمل آمد که اسامی برگزیدگان دانشگاه شهید بهشتی بدین شرح است:
🔸رتبه ۱ بخش مجازی، نشریات کاغذی-الکترونیک: درفش/ سرمه گودرزی
🔸رتبه ۲ آثار برگزیده، مصاحبه: درفش/کیمیا نجفی
🔸رتبه ۲ آثار برگزیده، خبر و گزارش: بامداد/ ملیکا بهزادی
🔸رتبه ۲ بخش مجازی، سایت: پرایمر/ نرگس بامداد بجستانی
🔸رتبه ۲ آثار برگزیده، مقاله سیاسی و اقتصادی: جدال/ محمود کمال‌آرا
🔸رتبه ۳ نشریات برگزیده، سیاسی و اقتصادی: شاخص/ امیررضا نوبخت

کسب اطلاعات بیشتر:
https://irna.ir/xjQvqc
کمال تشکر را از تمامی همراهان و همکاران محترم نشریه داریم.

🆔️ @Derafsh_magazine
💠الهه آب ها

🖋️به قلم: خانم فاطمه نصیری راد/ دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ ایران باستان دانشگاه ارومیه

🔸فلات ایران از دیرباز تاکنون یکی از مهم‌ترین تمدّن‌های جهان بوده است. این سرزمین همواره با چالش‌هایی بزرگ همچون کم‌آ‌بی‌و خشکسالی دست‌‌وپنجه نرم کرده است و از این‌رو، در ایران همواره آب از ارزش و اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار بوده است.

🔹در آیین مزدیسنا عناصر چهارگانه از قداست خاصی برخوردارند و اغلب در اوستا از آنها سخن به میان رفته است. در این میان آب یکی از چهار عنصر اصلی و از مظاهر مهم طبیعت است که از دیرباز نقش مه‌می‌در تجمع افراد و شکل‌گیری اولین شهر‌ها داشته است و مهم‌ترین ویژگی آن این است که حیات جسمانی بشر و سایر موجودات به آن وابسته است.

🆔️ @Derafsh_magazin


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/الهه-آب-ها-05-09
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
💠تاریخ نگاری در کره

🖋️به قلم: خانم کیمیا نجفی/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸این که اولین بار در چه دوره‌ای اولین تاریخ‌نگاری در کره صورت گرفته است، محل اختلاف میان مورخان کره‌ای است ولی با این حال نکته‌ی حائز اهمیت این است که کره همچون ژاپن تاثیر بسیاری از فرهنگ و تاریخ نگاری چین گرفته است.

🔹برخی از مورخان کره‌ای، اولین مورد ثبت تاریخ را به دوره‌ی پادشاهی جین هیونگ [Jinheung/ 진흥왕] که بیست و چهارمین شاه شیلا [Silla dynasty/ 신라] بود نسبت می‌دهند که او پس از پیروزی بر قلمرو جنوبی کره که گایا نام داشت، دستور داد که شرح پیروزی‌ اش را بر تکه سنگی حک کنند ولی برخی دیگر از مورخین، اولین شواهد تاریخ‌نگاری را به قرن 12 و 13 میلادی و دوره‌ی کوریو [Koryeo / 고려 시대] نسبت می‌دهند که دو اثر مهم سامگوک ساگی یا تاریخچه‌ی سه پادشاهی [Samguk Sagi/ 삼국사기] و سامگوک یوسا یا اسطوره‌های شه پادشاهی [Samguk Yusa/ 삼국유사] توسط مولفان آن‌ها در زمان بیست و پنجمین امپراتور گوریو، چونگ نیول [Chung nyul/충뉼 ] به رشته‌ی تحریر در آمدند و تاریخ سرزمین کره – اعم از کره‌ی شمالی و کره‌ی جنوبی- را از دوره‌ی اسطوره‌ای تانگون [Tangun/ 단군] تا دوره‌ی سه پادشاهی شیلا، پکجه و کوگوریو شامل می‌شوند.

🔸پیش از دوران گوریو، در دوران شیلا کتابی ادبی موسوم به هیانگ گا [Hyang ga/ 향가] وجود داشت که از جمله منابع ادبی شیلا به شمار می‌رود که البته امروزه از این کتاب چیز خاصی باقی نمانده است ولی احتمال می‌رود که منبع بسیاری از کتب تاریخی بعد تر بوده باشد.

🔹سامگوک یوسا، توسط راهبی بودایی بنام ایل یون به رشته تحریر درآمد. کتاب سامگوک یوسا شامل پنج جلد است که هرجلد نه بخش دارد و این بخش‌ها حاوی نسب نامه‌ها، داستان‌ها، افسانه‌ها و اسطوره‌های تاریخی می‌شود. در این کتاب اولین بار از تانگون به صورت اسطوره صحبت به میان می‌آید تا بدین ترتیب به کره‌ای‌ها، هویت ملی و اسطوره‌ای ببخشد. این کتاب از داستان‌های بودایی نیز گفته است، زیرا نویسنده‌ی آن یک راهب بود و می‌خواست از منابع و فرهنگی که توسط مغولان در این دوره از بین رفته بود محافظت کند. سامگوک ساگی نیز توسط فردی بنام کیم بوشیک که محقق و دولت شناس با گرایش‌های کنفوسیوسی بود، نوشته شده است.

🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/تاریخ-نگاری-در-کره-05-11
💠تاریخ حضور زنان در علم ریاضیات

🖋️به قلم: آقای مهدی سلیمانی/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸حضور زنان در علم ریاضیات همواره با چالش‌ها و موانعی روبه‌رو بوده است. از زمان‌های قدیم، زنان به دلایل فرهنگی، اجتماعی و قانونی از دسترسی به تحصیلات عالی و علوم ریاضیات محروم بودند. اما تلاش‌های بسیاری صورت گرفت تا زنان به علم ریاضیات وارد شوند و تاثیرگذاری بسزایی در این حوزه داشته باشند.

🔹زنان در طول تاریخ با پشتکار، استعداد و تلاش خود، به عنوان ریاضیدانان برجسته شناخته شده‌اند و تاثیرگذاری شایانی در علم ریاضیات داشته‌اند.

🔸تاریخ علم ریاضی یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تاریخ علم است که به بررسی توسعه و پیشرفت علم ریاضیات در طول زمان می‌پردازد. این حوزه شامل مطالعه تاریخچه ایده‌ها، تئوری‌ها، و تکنیک‌های ریاضی است که توسط نخبگان و دانشمندان مورد بررسی قرار گرفته است.

🔹از میان زنان برجسته که تاثیر چشمگیری در توسعه علم ریاضیات داشته‌اند، می‌توان به ماری کوری، ریاضیدان انگلیسی، و امی نوتر، ریاضیدان آلمانی، اشاره کرد.

🔸ماری کوری به عنوان یکی از بزرگ‌ترين ریاضی‌دانان قرن بیستم‌ شناخته می‌شود که تئوری‌های مهمی در زمینه جَبر و فضای بُرداری ارائه کرده است. وی به دستاوردهای مهمی در زمینه ریاضیات و فیزیک دست یافت. او به عنوان‌ پیشگام‌ در زمینه تحقیقات مربوط به پدیده پرتوزاوال و پدیده پرتوزاوال های ایکس شناخته می‌شود.

🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/تاریخ-حضور-زنان-در-علم-ریاضیات-05-12
💠فلسفه تاریخ(۵)

🖋️به قلم: آقای امین خزیمه/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸آیا تاریخ در مسیر خاصی پیش می‌رود؟
بعضی از فلاسفه تلاش کردند سیر خاصی برای تاریخ تعریف کنند. این رویکردها را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد: ‌
۱. الهیاتی
۲. الگوی بزرگ (که می‌تواند دوری، غایت‌مند یا خطی باشد)
۳. هدف‌گرا (مثل نگاه هگل که درآن تاریخ به دنبال ظهور آزادی انسان است)
در این پست نوع اول را توضیح می‌دهیم.

🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/فلسفه-تاریخ۵-05-15
💠جنبش جنگل

🖋️به قلم: خانم کیمیا نجفی/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸جنبش جنگل، جنبشی به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی در گیلان و مازندران بر ضد استبداد داخلی و استعمار خارجی بود. این جنبش با مبارزه مسلحانه همراه بود که در پی انقلاب مشروطه رخ داد.

🔹این جنبش از نظر سیاسی، اجتماعی و ترکیب رهبری به دو دوره تقسیم می‌شود: دوره نخست که با عزیمت میرزا کوچک خان به گیلان در خرداد 1294 آغاز شد و با توقف مخاصمات جنگی و انحلال کمیته اتحاد اسلام در اردیبهشت 1299 پایان یافت. دوره دوم نیز با ورود ارتش سرخ شوروی به ایران در اواخر اردیبهشت 1299 شروع شد و با شکست نظامی جنگل و شهادت میرزا کوچک خان در آذر 1300 به پایان رسید.

🔸میرزا کوچک خان جنگلی، یکی از مجاهدین دلیر انقلاب مشروطه و مردی دیندار، با شرف، میهن دوست و طالب سربلندی و عظمت ایران بود. او در کشاکش جنگ جهانی اول، کمیته اتحاد اسلام را در گیلان به وجود آورد و هدف او، ایجاد یک حکومت مستقل از هرگونه نفوذ بیگانه بود. متحدانی مثل دکتر حشمت طالقانی، حاجی احمد کسمایی، سلطان داوود خان افسر ژاندارمری و برادرش غلامرضا، احسان الله خان و کلنل محمد تقی خان پسیان فرمانده‌ی ژاندارم مامور زنجان و طارم و عده‌ای از مردم آزادی‌خواه گیلان و رشت از او پشتیبانی و در همان وقت، مقامات آلمانی و عثمانی (متحدین) نیز او را در برابر روسیه تزاری تقویت می‌کردند.

🔹میرزا کوچک خان، مدتی با نیروهای انگلیس برای راندن بلشویک ها از گیلان همکاری کرد و سپس خود با احسان الله خان به حکومت انقلابی گیلان پیوست و چون نیروی انقلابیان بلشوییک، از قوای مشترک قزاق و انگلیس شکست خورد و به انزلی عقب نشینی کرد؛ میرزا در پسیخان، ناحیه‌ی جنگل، کمین کرد و علیه دولت مرکزی قیام کرد. جو سیاسی ایران از فروردین تا دی ماه 1299 که بعدِها موجبات روی کار آمدن حکومت رضاخان پهلوی شد، میرزا کوچک خان را در قیام علیه هیئت‌های حاکم در مرکز ایران مصمم‌تر کرد و او به حالت تدافعی در برابر نیروی قزاق در جنگل باقی ماند.

🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/جنبش-جنگل-05-18
💠معرفی کتاب معرکه تنباکو

🖋️به قلم: خانم شیرین احمدی/ کارشناسی ارشد تاریخ ایران باستان شهید بهشتی

🔸کتاب در یک مقدمه و پنج فصل به رشته تحریر درآمده است. در فصل یکم نویسنده به چالش‌های حقوقی عثمانی و مصر بر سر امتیاز تنباکوی ایران می‌پردازد. فصل دوم درباره انتقال امتیاز رژی مصر به یک شرکت جدیدالتاسیس است.

🔹نویسنده فصل سوم را به انقلاب مشروطه تا بمباران مجلس شورای ملی اختصاص داده است.
فصل چهارم این کتاب اختصاص دارد به دوران استبداد صغیر. در نهایت آخرین فصل به پرده آخر از تجارت تنباکو پرداخته شده است.

🔸مهم‌ترین مشخصه این کتاب استفاده تمام عیار نویسنده از اسناد است. وی در این کتاب از ۳۳ سند استفاده کرده است.

🔹نویسنده در رابطه با اسناد می‌گوید: "اگر ادعا کنیم اطلاعات موجود درباره جزئیات دادوستدهای مربوط به تجارت تنباکو با کشور مصر، در منابع منتشر شده، تقریبا برابر با صفر است، گزاف نگفته‌ایم. با توجه به این محدودیت اطلاعات تاریخی و برای استفاده از تمام اطلاعات موجود در اسناد _به‌طوری که حتی مطالب حاشیه‌ای نادیده گرفته نشود_ نگارنده خود را ملزم می‌بیند تا آن‌جا که ممکن است از تمامی اسناد تجارت تنباکو میان ایران و مصر بهره ببرد."

🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/معرفی-کتاب-معرکه-تنباکو-05-20
💠فلسفه تاریخ(۶)

🖋️به قلم: آقای امین خزیمه/ دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🔸در پست قبل به انواع رویکردهای تعریف سیر خاص برای تاریخ پرداختیم و رویکرد الاهیاتی را توضیح دادیم حال الگوی بزرگ و هدف‌گرایی تاریخ را شرح می‌دهیم.

🔹متفکران عصر روشنگری تفسیر دینی تاریخ را رد می‌کردند، اما نظریهٔ هدف‌گرایی خاص خود را داشتند: ایده پیشرفت، یعنی اینکه بشریت به سمت تمدنی بهتر و کامل‌تر حرکت می‌کند و این پیشرفت را می‌توان از طریق مطالعه تاریخ تمدن مشاهده کرد.

🔸فلسفه تاریخ ویکو به دنبال شناسایی مراحل بنیادی تمدن انسانی است. از دید او تمدن‌های مختلف از مراحل مشابهی عبور می‌کنند، زیرا طبیعت انسان در طول تاریخ ثابت مانده است.
🔹روسو و کانت نیز بعضی از این فرضیات در مورد عقلانیت و پیشرفت را در فلسفه سیاسی خود وارد کردند. آدام اسمیت بخشی از نگاه‌های خوش‌بینانهٔ خود به پیشروی عقلانیت را در اعتقاد به ظهور سیستم اقتصادی مدرن اروپا، گنجاند.

🔸تلاش برای تبیین یک سری مراحل معین برای تفسیر تاریخ تمدن در طول قرن‌های هجدهم و نوزدهم تداوم یافت. این نگرش در فلسفه هگل و نظریه ماتریالیستی مارکس در مورد توسعه شیوه‌های تولید اقتصادی نیز به چشم می‌خورد.


🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/فلسفه-تاریخ6-05-22
💠کدام خیر؟کدام شر؟

🖋️به قلم: آقای خشایار رضوی/ دانش‌آموختهٔ کارشناسی ارشد تاریخ ایران اسلامی

🔸فیلـم «۱۲ مـرد خشـمگین» (12angry man) محصـول ســال۱۹۵۷ میــلادی بــه کارگردانــی ســیدنی لومــت کارگــردان شـناخته شـده آمریکایـی اسـت. او فیلم‌هایی چـون «سـرپیکو» ، «قتـل در قطـار سریع‌السیر شـرقی» و «بعدازظهـر سـگی» را در کارنامـه خـود دارد.

🔹به‌طور کلـی رونـد داسـتان دربـاره دوازده عضـو هیئت منصفـه اسـت کـه وظیفــه آن‌ها تعییــن مـرگ و زندگـی پسـر ۱۸ســاله متهــم بــه قتــل پــدرش اســت. ۱۲ مــرد از طبقــات اجتماعــی مختلـف، بایـد دربـاره گناهـکار بـودن یـا بیگناهـی جوانـی بـه اتهــام قتــل تصمیم‌گیری کننــد. باوجــود این‌که تمامــی اتفاقــات و دیالوگ‌های فیلــم در یــک اتــاق محصــور در روزی گــرم و بارانــی رخ می‌دهد؛ امــا فیلم‌نامه، شــخصیت پردازی و بازی‌ها چنــان قــوی هســتند کــه بیننــده فیلــم آن را لحظه‌ای رهــا نمی‌کند و هرگــز دچــار کســالت نمی‌شود.

🆔️ @Derafsh_magazine


📌ادامه مطلب در لینک زیر:👇🏻👇🏻

https://telegra.ph/کدام-خیر-کدام-شر-05-23
مجموعه اطلاعات  «آیا می‌دانيد؟»

🆔️ @Derafsh_magazine
2024/12/18 01:01:43
Back to Top
HTML Embed Code: