Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
- Telegram Web
Telegram Web
🔶 ژنوساید و کُردها/۴
https://www.tgoop.com/hilbijerpics/200

🔻قتل عام کوچگیری

در غرب سنجاق تاریخی درسیم، منطقه کوچ‌حصار قرار داشت. در جغرافیای زارا، عمرانلی، رفاهیه، کماح، دیوریه، کانگال، چم زوحا و اواجیک، ۱۳۵ روستای کُرد علوی میزیستند که از زمان سلطان سلیم عثمانی تحت ظلم و شکنجه قرار داشتند.
(رادیکال ۲۰۱۳/۰۳/۱۰ )

نورالدین پاشا که یکی از عوال قتل عام ارامنه نیز بود، در سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۲۱ اینگونه گفته بود: "کسانی که زو میگفتند (ارمنی‌ها) را پاکسازی کردیم و حالا نوبت کسانی است که لو میگویند(کُردها) و آنها را من پاکسازی خواهم کرد." (کتاب کووایی میلی یا میلی مجادله/حلیم دمیر)

قتل عام آغاز شد و کُردها به رهبری علی شیر کوچگیری به مقابله پرداختند. آتاترک چنان وحشتی از علی‌شیر داشت که گفت تا سر او را نبینم خواب بر چشمانم حرام است. او توپال عثمان (عثمان چلاق) را مامور سرکوب قیام کوچگیری کرد و به او دستور داد تا علی‌شیر و همسرش زریفه خانم را دستگیر کرده و سر علی‌شیر را برای او بیاورد.

حمله بزرگ ارتش ترکیه به منطقه قوچ‌حصار در درسیم آغاز میشود، روستاها تخلیه شده و هزاران نفر کشته میشوند. مهاجرت اجباری به غرب ترکیه برای نابودی هویتی کُردهای علوی بخش دیگری از این عملیات بود که تماما به انجام میرسد. بیش از ۱۰۰ روستای منطقه تخریب و تخلیه میشوند. علی‌شیر به همراه پانصد نفر از رفقایش به قتل میرسند و سر علی‌شیر از بدنش جدا شده و برای مصطفی کمال برده میشود.

علی‌شیر کوچگیری از رهبران کُردهای علوی در طول زندگی نه چندان بلندش علاوه بر مبارزه بر ضد فاشیسم آتاترکی، از جبهه خدمت به ادب و فرهنگ مردمش نیز غافل نماند. او همچنین در شکل دهی جمعیت تعالی کردستان نیز نقشی اساسی ایفا نمود.

اما تمایز این رهبر کُرد در زمانی که جاهلیت بر جامعه ترکیه آنزمان حکم‌فرما بود و همسر آتاترک که خود ظاهرا لائیک بود، بدون حجاب حق ظاهر شدن در جامعه را نداشت؛ این بود که همسر علی‌شیر، زریفه خانم پا به پای او در مبارزات شرکت کرد و خود به رهبری سمبولیک برای مبارزات بر علیه نژادپرستی کمالیسم تبدیل شد.

هنگام قتل علی‌شیر، دفتر شعر او توسط مامورین آتاترک سوزانده شد تا اثری از این مبارز باقی نماند.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 ژنوساید و کُردها/۵
https://www.tgoop.com/hilbijerpics/202

🔻قتل عام درسیم

پس از قتل عام کوچگیری که به فرمان مصطفی کمال آتاترک هزاران کُرد علوی از دم تیغ گذشتند و ده‌ها هزار نفر از خانه و کاشانه‌شان رانده شدند. این بار کُردهای علوی به رهبری سید رضا درسیم، بر علیه ظلم و ستم کمالیستی قیام کردند.
مصطفی کمال آتاترک که برآمده از جنبش ترکهای جوان بود؛ از همان آغاز کار خود و پس از قتل عام بزرگ ارمنیان به دست رفقایش، تصمیم به پاکسازی قومی کُردها گرفت. وی که علی شیر کوچگیری را از پیش رو برداشته بود؛ اینبار تصمیم گرفت قیام سید رضا را نیز سرکوب نماید.

🔻در جریان سرکوب کُردهای علوی به رهبری سیدرضا درسیم، در سالهای ۱۹۳۷ و ۱۹۳۸ بیش از ۷۰ هزار کُرد علوی کشته شدند و بیش از ۱۰۰ هزار نفر از خانه و کاشانه‌شان رانده شدند.

🔻سید رضا درسیم و رفقایش دستگیر شده و به دار اعدام سپرده شدند. آخرین وصیت سید رضا این بود:" من را قبل از دو پسرم اعدام کنید!"
اما دژخیمان مصطفی کمال هر دو پسرش را جلوی چشمانش اعدام نموده و سپس او را به دار آویختند.

🔻در قتل عام درسیم برای اولین بار از گازهای شیمیایی علیه کُردها استفاده شد.

در گزارشهای محرمانه بدست آمده از ۴ می ۱۹۳۷ از هیات وزیران و مجلس ترکیه آمده است " بایستی درسیم محاصره شود، کردها باید در جامعه ترک ذوب شده و مستحیل شوند. باید نیروهای نظامی به جستجو در درسیم اقدام کرده و ضمن بررسی غارهایی که مردم در آنها پناه میگیرند، تمامی راهها، سنگرها و اراضی مردم نیز مورد کنترل قرار گیرند."

در صدای ضبط شده یک مقام پلیس وقت ترکیه بنام احسان صبری چایقلایانگیل که پس از سالها از فاجعه کشتار درسیم منتشره شده، او میگوید "در غارها پنهان شده بودند ولی ارتش با پرتاب نوعی گاز در داخل غارها آنها را مانند موش سم پاشی کرد.از بچه ۷ ساله تا ۷۰ ساله‌ها در درسیم سر بریده شدند."

🔻 استفاده از بمباران هوایی برای اولین بار علیه کُردها در قتل عام درسیم

در جریان قتل عام درسیم که به دستور مستقیم مصطفی کمال آتاترک صورت گرفت؛ نیروی مهاجم ارتش ترکیه از بیش از ۵۰ هزار نظامی بهره میبرد؛ در حالی که مدافعان کُرد تنها ۳ هزار نفر بودند. ارتش ترکیه در این قتل‌عام از بمباران هوایی استفاده نمود و هزاران نفر را به خاک و خون کشید.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔶 رئیس یکی از طوایف کُرد به نام "حمه میرزا سل" در درسیم، پس از قتل عام درسیم تسلیم میشود؛ فرمانده ترک از او میپرسد : چرا قبلا تسلیم نشدی و چرا حالا؟
حمه میرزا جواب میدهد : "چون من کلید کوهستان را گُم کردم.
(mı kîlîtê kou kerd vîndî)"
منظور او از کلید کوهستان، پسرش بود که چند روز قبل در جنگ با ارتش ترکیه، جانش را از دست داده بود.
این قطعه بخشی از ترانه kîlîtê kou است که در وصف "حمه میرزا سل" و فرزند قهرمانش با لهجه زازاکی (دملکی) خوانده شده است.

مردم درسیم به دستور آتاترک قتل عام شدند. و رهبرشان سیدرضا درسیم و پسرانش اعدام شدند.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥Kes nemendo

Soner Emîr

Ji bo Seyîd Riza
کَس نَمَندو

سونر امیر

برای سید رضا درسیم، رهبر کُرد علوی که خود و خانواده‌اش به دستور مصطفی کمال آتاترک، اعدام شدند
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔶 ژنوساید و کُردها/۶

🔻 قتل عام کُردهای علوی مرعش (قهرمان مرعش)

قتل عام کُردهای علوی شهر مرعش در روزهای 19 الی 24 دسامبر سال 1978 در ترکیه توسط گروه نژاد‌پرست موسوم به گرگهای خاکستری رخ داد.

صدها نفر در این کشتار کشته شدند و دولت تنها نظاره‌گر بود.
فرماندار آنزمان مرعش اکنون از مقامات حزب عدالت و توسعه، حزب حاکم بر ترکیه کنونی بود.
کودکان در آب جوش انداخته شدند و مادران حامله به همراه کودکانی که هنوز در شکمهایشان بود کشته شدند.
صدها خانه و محل کسب و کار متعلق به کُردهای علوی تخریب و یا در آتش سوزانده شد.
مجرمان اصلی توسط دادگاههای ترکیه، یا تبرئه شده و یا به زندانهای کوتاه مدت محکوم شدند.
قتل‌عام مرعش هنوز یکی از گره‌های کور تاریخ ترکیه میباشد که در کنار صدها پرونده حقوق بشری دیگر، مسکوت باقی مانده است.

در این فیلم تصاویری از این قتل‌عام وحشتناک را میبینید و اظهارات یکی از شاهدان کشتار مرعش (به زبان ترکی) میشنوید که در آن از دست داشتن دولت وقت ترکیه در این قتل‌عام میگوید و از جنایتهایی که توسط اعضای حزب م‌ه‌پ (حزبی که اکنون متحد اردوغان میباشد)، پرده برمیدارد.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 برخی از تصاویر مربوط به قتل‌عام کُردهای علوی شهر مرعش توسط نژادپرستان گرگ‌های خاکستری (بوزکورت) و حزب ملی گرای ترکیه م‌ه‌پ در هفته خونین دسامبر ۱۹۷۸
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 ژنوساید و کُردها/۷

🔻 قتل عام کُردهای مُکری

http://yon.ir/0rRjv
هزاران نفر از کُردهای مکری در خلال سالهای ۱۰۱۹ و ۱۰۲۰ هجری قمری به وسیله قزلباشهای تحت امر شاه عباس صفوی به وحشیانه‌ترین صورت کشته شدند.
متن زیر برگرفته از کتاب "شاه عباس اول ، پادشاهی با درسهایی که باید فراگرفت" نوشته "دکتر منوچهر پارسا دوست" و با استناد به نوشته‌های مورخان شاه عباس از جمله اسکندر بیک منشی، مورخ مخصوص شاه عباس و ملاجلال منجم، منجم مخصوص شاه عباس و میرزا بیگ جنابدی، میباشد.

ربیع الثانی ۱۰۱۹ ه.ق، قباد خان رئیس ایل مکری، برادرزن شاه عباس و ۹۴ نفر از بزرگان ایل به سراپرده شاهی در نزدیکی گاورود مراغه دعوت شده و به دستور شاه همگی به قتل میرسند!
قباد خان متهم به این بود که برادرش خان ابدال مکری در مقاومت قلعه دم دم در کنار امیر خان برادوست بوده است!
انتقام شاه عباس از ایل مکری بسیار شدید بود و با کشتن قباد خان و همراهانش التیام نیافت.
وی دستو داد هر کجا کسی از ایل مکری دیدید، بکشید!
مراغه و اطراف آن مسکن اصلی ایل کُرد مُکری بود.
ملا جلال مینویسد " به دستور شاه عباس، قزلباشان چون مرغی که دانه از روی زمین برچیند، کُردها را در کوه و دشت آن دیار از حیات مستعار ساختند "
(ملاجلال، تاریخ عباسی، صفحه ۳۸۵)
ایل مُکری به نوشته جنابدی دارای دوازده هزار خانوار متمول بود که در عرض و امتداد دوازده فرسخ متصل به یکدیگر در حوالی مراغه و رودخانه جغتو(زرینه) سکونت داشتند. در آن موقع شاه عباس شصت هزار سوار نامدار به همراه داشت.
او به سواران خود دستور داد به میان خانه‌های ایل تاخت کنند و کلیه مردان و جوانان ایل مُکری را به قتل برسانند، آنها نیز آن کردند که شاه دستور داده بود.
خود شاه عباس سوار بر اسب به قلعه گاورود مقر قباد خان تاخت و همه اهالی آنجا را از دم تیغ گذراند و علیقلی خان اشک آقاسی شاملو (از ترکان افشار) را به قلعه دیگری در نزدیکی آن قلعه فرستاد و اهالی آنجا را به نزد شاه آورده و سلاخی کردند!
ملا جلال مینویسد، علیقلی خان که نتوانست قلعه حسین خان برادر قباد خان را تصرف کند به حیله متوسل شده و به اهالی قلعه قول داد تا در تسلیم شدن و ابراز وفاداری، آزاد گردند! ۲۳۶ نفر از قلعه بیرون آمدند، آنها را نزد شاه فرستادند و آنجا همگی کشته شدند!
ملا جلال مینویسد، در میان اسیران پسری به سن ۸ سالگی به یکی از غلامان شاه عباس حمله میکند و با شمشیر او را زخمی میکند و به کُردی میگوید این به انتقام پدرم! آن پسر در دم کشته میشود!
همچنین مینویسد، در میان اسیران زنی حامله به همراه دختر شش ساله اش بود که یکی از قزلباشان او را جهت نزدیکی به نزد خود میبرد ولی هنگامی که از حمام برمیگردد میبیند که وی دخترش را کشته و کارد بر شکم زده و مافی‌الرحم را کشته و سپس رگ گردن خود را میزند و خود را نیز میکشد!
شاه قرچقای خان سردار نامی خود را نیز به کشتار کُردهای مُکری میگمارد و او تا اورمیه و انزل کسی از کُردهای مُکری را باقی نمیگذارد!
به دستور شاه عباس امیران قزلباش برای کُشتار کُردهای مُکری به اطراف اعزام شدند و هر کدام تعداد بیشماری سر بُریده و اسیر و مال غارت شده را با خود نزد شاه آوردند.
(ملاجلال، ص ۳۸۶ و ۴۰۸)
با توجه به اسناد مکتوب مورخان، در طول مدت قتل عام، کُردهای مُکری فوج فوج به نزد شاه عباس برده شده و با طرز فجیعی کشته میشدند.

مولانا خصالی درباره ماده تاریخ قتل عام کُردهای مکری که در ۱۰۱۹ ه.ق روی داد ابیات زیر را سروده است:
چو فتح قلعه کُردان نمودند
قزلباش خون از باده نشناس
برای فال میجستم در تاریخ
که گردد خاطرم خالی ز وسواس
رقم شد ماتم کُردان ز رومی
نوشتم عید فتح از شاه عباس

این شعر نشان میدهد که پس از این قتل عام، این کشتار به عنوان عید فتح، جشن گرفته شده است!

یک سال بعد یعنی در ۱۰۲۰ هجری قمری شاه عباس یکی از امرا را مجبور کرد تا ۱۲۰ سر بُریده از کُردهای مُکری را به نزد وی بیاورد و او نیز چنین میکند!
سپس خود او با تعدادی از باقیمانده‌های ایل مُکری مورد غضب شاه واقع شده و ۱۹۰ نفر از زن و مرد کُرد در قلعه حسن بانه زنده زنده در آتش سوزانده میشوند.

این قصه قتل عام کُردهای مُکری بود که در اوایل قرن ۱۱ هجری قمری به دست شاه عباس صفوی به درندانه‌ترین شیوه، به انجام رسید و شاه عباس هنوز کبیر است و قهرمان!

@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 ژنوساید و کُردها/۸

🔻 کشتار و کوچ اجباری کُردها توسط شوروی
https://www.tgoop.com/hilbijerpics/203

پس از به روی کار آمدن دولت بلشویکها با رهبری لنین در شوروی، مناطق وسیعی مابین جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان که امروزه عمدتا قره‌باغ (آرتساخ) نامیده میشوند، جمعیتی بالغ بر ۸۰ درصد کُرد را شامل میشد. اجازه تاسیس دولتی با نام کردستان سرخ توسط شوروی به کُردها در این مناطق با مرکزیت شهر لاچین داده شد.
این جمهوری در سال ۱۹۲۳ تاسیس شد و در سال ۱۹۲۹ به تحریک باقروف و مصطفی کمال آتاترک و با دستور استالین ساقط گردید.
ده‌ها هزار کُرد به اجبار به سایر جمهوریهای شوروی نظیر قزاقستان، قرقیزستان و گرجستان کوچانده شدند و آنانکه که مقاومت نمودند یا کشته شده و یا به اردوگاههای کار اجباری در سیبری منتقل شدند.

در پستهای بعدی ویدئوهای مستندی از کُردهایی که به زور به این جمهوریهای شوروی سابق کوچانده شدند را به اشتراک میگذاریم.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
قزاقستان و کرمانج.mp4
37.5 MB
🎥 آنسوی مرزها

کُردهای قزاقستان

از کوچ اجباری تا سکونت در قزاقستان

@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
Kurdên Qirqîzistanê.mp4
98.6 MB
🎥 آنسوی مرزها

کُردهای قرقیزستان

از کوچ اجباری تا سکونت در قرقیزستان

@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
Kurdên Gurcistanê.mp4
86.3 MB
🎥 آنسوی مرزها

کُردهای گرجستان

از کوچ اجباری تا سکونت در گرجستان

@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶کُردها و ژنوساید/۹

🔻قتل عام و مهاجرت اجباری کُردهای فیلی
https://www.tgoop.com/hilbijerpics/137

در جغرافیای سیاسی عراق کُردهای فیلی‌ ساکن مناطق بغداد، استان دیاله، شهربان (مقدادیه فعلی)، بدره، زرباطیه، جاسن، کوت، عزیزیه، زهایرات، بعقوبه و هم‌چنین شهرهای شیخ سعد، علی شرقی، علی غربی هستند.

کردهای فیلی کە در صفوف مبارزاتی جنبشهای کُردی قرارگرفته بودند و تعدادی از آن‌ها از رهبران برجستە این جنبش بودند مورد غضب حکومت قرار گرفتند و دولت وقت عراق در استان‌هایی کە آن‌ها ساکن بودند سیاست سیطرە ثبت‌احوال را به عمل میاورد و از آن‌ها می‌خواست کە سندی ارائە بدهند کە طبق آن سند آن‌ها در دوران عثمانی در آن محل زندگی کردەاند و اگر خانوادەایی نمی‌توانست سندی ارائە بدهد حقوق شهروندی آن خانوادە از آن‌ها گرفتە می‌شد و آن‌ها را قتل‌عام می‌کردند!

کردهای فیلی از قربانیان جنگ هشت ساله ایران و عراق بشمار می‌آیند و دادگاه عالی جنایی عراق جنایت‌های رژیم بعث در دهه ۸۰ میلادی در مورد کردهای فیلی نظیر کشتارجمعی و کوچ اجباری کردهای فیلی در دهه ۸۰ میلادی را نسل‌کشی (ژنو ساید) اعلام کرد.

هم‌اکنون بیش از ٤٨ هزار شهروند از کردهای فەیلی در استان ایلام باوجود اینکە سال‌هاست جنگ ایران و عراق بە پایان رسیدە است شناسنامه دریافت نکرده‌اند و از حقوق ابتدایی شهروندی در ایران بی بهرە می‌باشند. تخمین زدە می‌شود کە بیش از نیم میلیون شهروند فیلی در ایران و عراق فاقد حق شهروندی هستند.

لازم بە یادآوری است کە بیش از نیم میلیون شهروند کرد فیلی در ارتباط با جنگ ایران و عراق در دو طرف مرز، جانشان را از دست داده‌اند.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 کُردها و ژنوساید/۱۰

🔻بمباران شیمیایی حلبچه
https://www.tgoop.com/hilbijerpics/133

در ۲۵ اسفند ۱۳۶۶ توسط بمباران شیمیایی علیه شهروندان شهر حلبچه به اتهام همکاری با نیروهای ایرانی توسط حکومت بعث عراق صورت گرفت.

این بمباران بخشی از عملیات گسترده‌ای به‌نام عملیات انفال بود که بر ضد ساکنان مناطق کردنشین عراق انجام گرفت. در پی عملیات والفجر ۱۰ توسط ایران و تصرف بخش‌هایی از کردستان عراق در اواخر سال ۱۳۶۶ که منجر به استقبال مردم این مناطق از نیروهای ایرانی شد، صدام حسین به پسرعمویش علی حسن المجید معروف به علی شیمیایی، دستور بمباران شیمیایی این مناطق را داد. در پی این حمله حدود پنج هزار تن از مردم حلبچه که غیرنظامی بودند کشته شدند.

حملهٔ شیمیایی به حلبچه که به کشتار حلبچه یا جمعهٔ خونین نیز شناخته می‌شود، یک نسل‌کشی مردم کرد بود که در ۱۶ مارس ۱۹۸۸ به وسیلهٔ بمباران شیمایی توسط نیروهای دولتی عراقی در شهر حلبچهٔ کردستان عراق در طی روزهای پایانی جنگ ایران و عراق روی داد.

🔻شرح حمله

پیش از حملات شیمیایی، شهر به‌مدت دو روز با بمب‌های متعارف بمباران شد. ظاهراً علی حسن المجید می‌خواسته شیشه ساختمان‌های شهر را بشکند، تا امکان مقاومت در مقابل گازهای سمی به حداقل برسد.

نیروی هوایی عراق از انواع مواد شیمیایی علیه حلبچه استفاده کرد: گازهای اعصاب مانند وی ایکس،  سارین و تابون، و گاز خردل، که از زمان جنگ جهانی اول از آن استفاده شده است.

🔻تلفات جانی

این حمله نزدیک به ۳۲۰۰ تا ۵۰۰۰ نفر را کشت و نزدیک به ۷۰۰۰ هزار تا ۱۰۰۰۰ هزار نفر را زخمی کرد که اکثراً از غیرنظامیان بودند؛ صدها تن دیگر بر اثر عواقب، بیماری‌ها و نقص جسم در هنگام تولد در سال‌ها پس از حمله کشته شدند. حادثه‌ای که به صورت رسمی به عنوان نسل‌کشی مردم کرد عراق شناخته شد و هنوز به عنوان بزرگترین حملهٔ شیمیایی مستقیم به یک منطقهٔ شهرنشین در تاریخ باقی‌مانده‌است.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 هواپیمایی که صدام برای بمباران شیمیایی حلبچه از آن استفاده کرد!

سوخو سو-۲۲ام ساخت شوروی

صدام قسمت اعظم تجهیزات جنگی را از شوروی تهیه میکرد.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥فيلمي از بمباران حلبچه و نسل كشي انجام گرفته توسط رژیم صدام

🔞تذكر: فيلم حاوي صحنه هاي دلخراش است.
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
🔶 کُردها و ژنوساید/۱۱

🔻 قتل‌عام کُردهای ایزدی

کُردهای ایزدی، آنگونه که خود میگویند؛ تا کنون ۷۴ قتل عام(فرمان) را تجربه نموده‌اند. بیشتر این کشتارها در زمان عباسیان و عثمانی‌ها صورت گرفته است.

آخرینشان که جهان شاهدش بود؛ در ماه اوت ۲۰۱۴ توسط داعش صورت گرفت.
در یکی از روزهای گرم تابستان ۲۰۱۴، خودروهای هامر داعش با پرچم‌های سیاه به سوی شنگال هجوم بردند. تعدادی از پیشمرگ‌های حزب دمکرات که در شنگال حضور داشتند؛ بدون هیچ گونه مقاومتی شهر را تخلیه نمودند و مردم بی دفاع در برابر وحشی‌ترین تروریستها، تنها رها شدند.
مردم بی دفاع برای نجات جان خود و خانواده‌شان راه کوه شنگال را در پیش گرفتند. اما وضعیت در آنجا به مراتب سخت تر نیز بود، زیرا در آن تابستان طاقت‌فرسا، تشنگی و گرسنگی انتظارشان را میکشید و کودکانشان با لبهایی خشکیده، یکی پس از دیگری در آغوش مادران جان میباختند.

در آن روزهای سخت که بر ایزدیها گذشت، به گزارش وزارت اوقاف اقلیم کردستان، ۱۲۹۳ نفر کشته شدند، ۳۵۴۷ زن و ۲۸۷۰ مرد مفقود گشتند. (بیشتر زنان و دختران جوان به اسارت داعش درآمدند و بارها مورد تجاوز قرار گرفتند و زنان پیر و مردان به تیغ سپرده شدند.)
۳۶۰ هزار کُرد ایزدی آواره شدند و بیش از ۱۰۰ هزار نفر به اروپا پناهنده گشتند.

ده‌ها گور دسته جمعی در شنگال و اطرف آن کشف شدند که وسعت قتل عام را به خوبی مشخص مینمود.

@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥صحنه هایی دردناک از قتل عام کُردهای ایزدی در شنگال (سال ۲۰۱۴)

@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 گزارشی دیگر از وضعیت مردم شنگال در هنگام حمله وحشیانه داعش به این مردم
@Dirok_Hilbijer

@Hilbijer
The owner of this channel has been inactive for the last 5 months. If they remain inactive for the next 27 days, they may lose their account and admin rights in this channel. The channel will remain accessible for all users.
2025/02/19 07:46:29
Back to Top
HTML Embed Code: