Telegram Web
چندی پیش زمانی‌که بحث مقاومت پنجشیر داغ بود، دیدم که عده‌ای با شور و حرارت از مقاومت دفاع می‌کنند. در نظر آن‌ها طالبان انسان نبوده و نیستند و کشتن آن‌ها نه تنها اشکالی نداشت بلکه عملی قهرمانانه هم محسوب می‌شد.
من در این ویدئو تلاش کردم با الهام از نه قربانیان، نه جلادان کامو این دید که خشونت اولین و آخرین راه‌حل برای حل مناقشات است را به چالش بکشم و از همه مهم‌تر اینکه به زعم کامو اگر خشونت چاره‌ناپذیر است دست‌کم نباید آن را موجه جلوه داد.
از اینجا ببینید👇

https://youtu.be/mjlCvwJtBuE
👍266🤔2👎1👏1

اپیزود شصتم: اندیشه توکویل

در اپیزود شصتم پادکست به اندیشه‌های توکویل یکی از مهم‌ترین اندیشمندان لیبرالیسم پرداختیم. من در این اپیزود دوباره سراغ یکی از دغدغه‌های اصلیم یعنی آزادی رفتم و سعی کردم با نگاه توکویل به حکومت خوب بیشتر آشنا بشم تا شاید این تفکرات زمینه‌ای بسازه برای آینده.
👍1211
اندیشه توکویل
محمدرضا عشوری
اپیزود شصتم: اندیشه توکویل

در اپیزود شصتم پادکست به اندیشه‌های توکویل یکی از مهم‌ترین اندیشمندان لیبرالیسم پرداختیم. من در این اپیزود دوباره سراغ یکی از دغدغه‌های اصلیم یعنی آزادی رفتم و سعی کردم با نگاه توکویل به حکومت خوب بیشتر آشنا بشم تا شاید این تفکرات زمینه‌ای بسازه برای آینده.

آدرس کانال یوتیوب
https://youtube.com/c/EpitomeBooksPodcast


من در پادکست @epitomebooks درباره کتاب‌هایی که می‌خونم و دوست دارم صحبت می‌کنم.
👍269
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
اپیزود شصتم: اندیشه توکویل
👍253🔥1
👍12
👍66🕊1615👎3❤‍🔥2
عصیانگر کیست؟
کسی که نه می‌گوید. اما به رغم رد کردن، کناره نمی‌گیرد: نیز او کسی است که از آغاز نخستین حرکت خود، آری می‌گوید.

برده‌ای که سراسر عمرش فرمان برده است، ناگهان می‌بیند که نمی‌تواند فرمان تازه‌ای را بپذیرد. معنی این «نه» چیست؟

معنی‌اش برای مثال این است که «این وضع بیش از اندازه طول کشیده است»، «تاکنون آری، ا این به بعد نه»، «دارید زیاده‌روی می‌کنید»، و باز «حد و مرزی هست که نباید از آن پا فراتر بگذارید». بر روی هم این «نه» ثابت می‌کند که مرزی وجود دارد. [...]

بدین سان، عصیان در عین حال هم بر نفی قاطعانه تجاوزی تحمل‌ناپذیر تکیه دارد و هم بر اطمینانی مبهم از حقی مسلم و به بیانی دقیق‌تر، بر این احساس عصیانگر که او «این حق را دارد که...».

عصیانگر، آلبر کامو، ترجمه مهستی بحرینی. صفحه ۲۳
👍479👎1
👍528👏2
وقتی که نیچه مرگ خدا را اعلام کرد، منظورش فقط مرگ خدای مسیحی نبود، بلکه منظورش نفی هرگونه مطلق‌اندیشی و آرمان‌گرایی‌ای بود که بالاتر از زندگی قرار گرفته بودند، آرمان‌ها و مطلق‌هایی که به نام دین، علم و اخلاق بر فراز زندگی بشر برافراشته شده و زندگی را از معنایی‌ در خود تهی کرده بودند. به اعتقاد نیچه مسیحیت، علم و اخلاق؛ که سه دستاورد بزرگ بشریت در طول تاریخ هستند، ریشه در آرمان‌گرایی افلاطونی دارند. این‌ها آرمان‌های متافیزیکی‌اند که به زعم نیچه، زندگی را به تباهی کشانده‌اند. یا به عبارت دیگر بر طبق آرمان‌گرایی افلاطونی تنها در صورتی زندگی معنادار است که یا در خدمت دین باشد یا در خدمت اخلاق یا علم. در واقع آرمان‌گرایی صرفاً در آرمان‌هایی دنبال معنا می‌گردد که خارج از زندگی و برتر از زندگی باشند.
👍372👎2👏2
مرگ خدا و معنای زندگی
محمدرضا عشوری
اپیزود شصت و یکم: مرگ خدا و معنای زندگی

وقتی که نیچه مرگ خدا را اعلام کرد، منظورش فقط مرگ خدای مسیحی نبود، بلکه منظورش نفی هرگونه مطلق‌اندیشی و آرمان‌گرایی‌ای بود که بالاتر از زندگی قرار گرفته بودند، آرمان‌ها و مطلق‌هایی که به نام دین، علم و اخلاق بر فراز زندگی بشر برافراشته شده و زندگی را از معنایی‌ در خود تهی کرده بودند.

آدرس کانال یوتیوب
https://youtube.com/c/EpitomeBooksPodcast

پادکست تاریخ علم و اندیشه
https://www.tgoop.com/hisofscience


من در پادکست @epitomebooks درباره کتاب‌هایی که می‌خونم و دوست دارم صحبت می‌کنم.
👍4010🔥1
https://youtube.com/shorts/vs1fbhgQNnA?feature=share


کتاب کار کار انگلیسی‌هاست که موضوع اپیزود چهل و یکم پادکست بود، از این منظر قابل توجه است که روایتی از تاریخ ایران از نگاه یک سیاستمدار انگلیسی به دست می‌دهد. هر چند به‌نظر می‌رسد که بخش‌های تاریخی کتاب توسط جک استراو نوشته نشده و روایت‌هایی انتخاب شده که چالش برانگیز نیستند اما جا به جا می‌شود نظرات و تحلیل‌های شخصی جک استراو را تشخیص داد مثل همین تکه که درباره شکل حکومت در ایران صحبت می‌کند. تکثری که نویسنده از آن صحبت می‌کند به عبارتی همان بی‌قاعدگی و بی‌برنامگی یا با ادبیات این روزها همان آتش به اختیاری است که اجازه می‌دهد هرکس در هر جایگاهی که هست سعی در اعمال قدرت داشته باشد، اگر اپیزود در ستایش شرم را شنیده باشید نام دیگر این وضعیت را خواهید دانست، که بسیار متفاوت است با تکثر به معنای مدرن آن و همین نشان می‌دهد که خارجی مفاهیم را بر طبق آنچه آموخته نام‌گذاری می‌کند و می‌فهمد نه آنچه واقعا هست. متاسفانه این نوع شناخت که شبیه شناخت شرق‌شناسان است مورد استفاده متفکر وطنی هم قرار می‌گیرد و به جای آنکه ایران را از زاویه دید یک ایرانی ببیند از زاویه دید یک غربی می‌بینید. مثال بارزش نظریه استبداد شرقی یا استبداد آسیایی است.
👍13👌131🏆1
اپیزود چهل و نهم پادکست اختصاص داشت به کلنل محمدتقی خان پسیان. اپیزودی که هم خیلی مورد استقبال قرار گرفت و هم توسط بعضی مخاطبان مورد حمله واقع شد. پسیان شخصیتی است که کمتر در بین ما شناخته شده است. اگر در مورد تاریخ خیال‌پردازی کنیم و فکر کنیم چه می‌شد اگر جور دیگری می‌شد، پسیان یکی از همان بزنگاه‌هاست. در پرآشوب‌ترین دوره تاریخ ایران دو فرد مقتدر و نظامی در تاریخ ایران سربرآوردند، یکی رضاخان در پایتخت و دیگری پسیان در خراسان، اما همانطور که دو پادشاه در اقلیمی نگنجند یکی از آن‌ها باید بر سریر قدرت می‌نشست. می‌دانیم که پیروز این میدان رضاخان بود اما اگر خیال را به یک قرن پیش ببریم و دستش را باز بگذاریم که پسیان را پیروز این میدان می‌کرد چه؟ اگر روشنفکران و ملیون حول پسیان جمع می‌شدند و مشروطه‌ای واقعی می‌ساختند چه؟ آیا اصلا این امکان وجود داشت؟ آیا جامعه ایران پذیرای تجدد در کنار مفاهیم مدرنی چون آزادی سیاسی و آزادی فردی هم بود؟ این‌ها سوالاتی است که تنها با رها کردن خیال شاید بتوان به آن‌ها تا حدی پاسخ گفت.

https://youtube.com/shorts/GnzvMTENMrs?feature=share
👍361
2025/07/13 05:20:47
Back to Top
HTML Embed Code: