Telegram Web
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
استفاده از ویدئوی قدیمی مربوط به اوکراین به عنوان حمله پهپادی حزب‌الله

🔹برخی رسانه‌ها از جمله العالم، مهر، مشرق و انتخاب و نیز برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی، ویدئویی از اصابت یک پهپاد به تاسیسات کارخانه‌ای را با عنوان «اصابت پهپاد حزب‌الله به یک کارخانه در شمال فلسطین» منتشر کرده‌اند.

🔹این ویدئو قدیمی است و ارتباطی با اسرائیل و لبنان و فلسطین ندارد. ویدئو مربوط به عملیات یک پهپاد انتحاری در اوکراین است که اول مرداد ۱۴۰۳ به پالایشگاه تواپسه در غرب روسیه برخورد کرده است.

🔹گزارش‌هایی مبنی بر حملات حزب‌الله به شمال اسرائیل در رسانه‌ها دیده می‌شود؛ اما این ویدیو ارتباطی با آن ندارد.

🔹بنابراین فکت‌نامه به این ادعا که ویدئو مربوط به حملات جدید حزب‌الله به اسرائیل است نشان «نادرست» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آمار جمعیت ۱۷ میلیون نفری افغانستانی‌ها در ایران، نادرست است

🔹یعقوب رضازاده، نماینده سلماس در مجلس شورای اسلامی، گفت: «با چه حق و حقوقی به ۱۷ میلیون نفر افغانی اجازه رسوب و ماندگاری در کشور و استفاده از یارانه مردم ایران داده شده است؟»

🔹اعلام اعداد و ارقام متفاوت از تعداد اتباع خارجی ساکن ایران به ویژه افغانستانی‌ها، سابقه طولانی دارد و هر بار عدد جدیدی در این باره منتشر می‌شود.

🔹یکی از اعدادی که به تواتر به عنوان تعداد افغانستانی‌های ساکن ایران به آن اشاره می‌شود، عدد ۸ میلیون نفر است که برای نخستین بار روزنامه جمهوری اسلامی آن را اعلام کرد و فکت‌نامه در گزارشی به آن نشان شاخ‌دار داد.

🔹پیش از این، در شبکه‌های اجتماعی حتی جمعیت مهاجران افغانستانی در ایران ۱۰ تا ۱۵ میلیون نفر نیز اعلام شده که فکت‌نامه این ادعا را نیز شاخ‌دار ارزیابی کرد.

🔹بر اساس آخرین آمارها و برآوردهای رسمی اعلام شده از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی، جمعیت مهاجران افغانستانی مقیم ایران حدود پنج میلیون نفر است.

🔹ابراهیم رئیسی، رئيس دولت سیزدهم و وزرای وقت بهداشت، کشور و امور خارجه، در سال ۱۴۰۲ به حضور ۵ میلیون افغانستانی در ایران اشاره کرده بودند.

🔹برآورد رسمی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد از جمعیت مهاجران افغانستانی ساکن ایران در تابستان ۲۰۲۴ نیز حدود چهار و نیم میلیون نفر است.

🔹بنابراین فکت‌نامه به ادعای این نماینده مجلس که تعداد مهاجران افغانستانی در ایران را ۱۷ میلیون نفر اعلام کرده، نشان «شاخ‌دار» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
✍️ درباره طب ارتعاشی، انرژی‌درمانی و انرژی شفابخش چه می‌دانیم

🔹سال‌هاست که دسته‌ای از ادعاهای شبه‌علمی با استفاده گمراه‌کننده و نابه‌جا (خارج از بافتار) از واژه‌هایی که تعریف علمی دقیق دارند مانند انرژی، نوسان، امواج، ارتعاش، فرکانس و … سعی در جذب مخاطب دارند.

🔹این دسته از ادعاهای شبه‌علمی که «طب ارتعاشی» نام دارد، به‌طور کلی در دسته بزرگ‌تر «انرژی درمانی» قرار می‌گیرند که خود نوعی «طب جایگزین» است.

🔹اساس شبه‌علم انرژی درمانی بر این باور نادرست و باستانی است که یک «انرژی شفابخش» در منبعی خارجی وجود دارد (از انسانی دیگر گرفته تا طبیعت و کائنات و …) و به طریقی می‌توان آن انرژی را به داخل بدن یک فرد هدایت کرده و نتایج مثبتی در سلامت فیزیکی و روانی آن فرد گذاشت (از درمان سرطان تا احساس قناعت).

🔹با این حال حتی تعریف دقیقی از ماهیت آنچه به عنوان «انرژی» در این پروسه منتقل می‌شود معلوم نیست. همچنین در «طب ارتعاشی» معلوم نیست چه چیزی نوسان می‌کند؛ گاهی از ماده صحبت می‌شود و گاهی از امواج الکترومغناطیسی، گاهی ترکیب آنها و گاهی هم مفهومی روحانی و معنوی که اصلا به درستی بیان نمی‌شود.

🔹در بین دسته‌بندی‌های مختلف طب ارتعاشی، بیورزونانس درمانی یک نظریه شبه‌علمی است که بر اساس این باور استوار است که بدن انسان امواج الکترومغناطیسی خاصی تولید می‌کند و هر بیماری یا اختلال در بدن باعث تغییر در این امواج می‌شود.

🔹طبق ادعای بیورزونانس درمانی می‌توان با استفاده از «دستگاه‌های خاصی» که امواج الکترومغناطیسی بدن را اندازه‌گیری و تنظیم می‌کنند، مشکلات سلامت را تشخیص داده و درمان کرد.

🔹مدعیان بیورزونانس درمانی می‌گویند فرکانس ارتعاش طبیعی بدن انسان در حالت سلامتی، در محدوده ۶۲ تا ۷۸ هرتز است و بیماری‌ها باعث کاهش فرکانس بدن می‌شوند. مثلا هنگام سرماخوردگی یا آنفلوانزا، فرکانس بدن به حدود ۵۸ هرتز کاهش می‌یابد یا ادعا می‌شود که بیماران مبتلا به سرطان فرکانسی نزدیک به ۴۲ هرتز دارند.

🔹تحقیقات نشان داده‌اند که تأثیر این روش بیشتر به اثر پلاسیبو (دارونما) شبیه است.

🔹علاوه بر این، استفاده نادرست از دستگاه‌ها و نبود معیارهای دقیق علمی برای اندازه‌گیری ارتعاشات، از دلایل دیگر نقد این روش است. حتی اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) بعضی از این دستگاه‌های بیورزونانس را ممنوع کرده‌است.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎙 هزارداستان بودجه؛ قسمت هشتم؛ «ماجرای خامنه‌ای و بودجه»

🔹در گیر و دار بررسی بودجه سال ۹۸ ناگهان خبر رسید که علی خامنه‌ای دستور داده که فرایند بررسی متوقف شود و بودجه برای «اصلاح ساختاری» به دولت بازگردانده شود.

🔹از آن زمان نزدیک ۶ سال می‌گذرد و عبارت «رهنمودهای رهبری برای اصلاح ساختار بودجه» در رسانه‌ها و مراجع رسمی بارها دست به‌دست و تکرار شده است.

🔹در هشتمین قسمت هزارداستان بودجه سراغ این سوال رفتیم که منظور رهبر جمهوری اسلامی از «اصلاح ساختار بودجه» چیست؟

🔹هزارداستان بودجه، کار مشترک فکت‌نامه و رادیو فردا را در سایت رادیو فردا و پادگیرها دنبال کنید.

🔹این قسمت پادکست یک هفته قبل در رادیوفردا و کانال هزارداستان بودجه در کست‌باکس منتشر شد و حالا در اکانت‌های فکت‌نامه نیز در دسترس است.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در سایت رادیو فردا بشنوید

👈در کست‌باکس فکت‌نامه بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
ادعاهای نادرست در مناظره‌ای درباره مهاجران افغانستانی

🔹این روزها مناظره حسام سلامت و هادی کسایی‌زاده درباره مهاجران افغانستانی بازتاب زیادی در شبکه‌های اجتماعی داشته است. کاربران فکت‌نامه از ما خواسته‌اند اظهاراتی که آقای کسایی‌زاده در این مناظره گفته‌اند را فکت‌چک کنیم. بسیاری از ادعاهای ایشان تکرار موضوعات و آمارهایی بود که ما در طول ماه‌های گذشته درستی‌سنجی کرده بودیم، در ادامه بعضی از این موارد را مرور می‌کنیم:

🔹گفته شده، تعداد افغانستانی‌های ساکن در ایران ۱۱ میلیون نفر است و هفت میلیون نفر از آنان غیرقانونی هستند. این ادعا نادرست است. بر اساس آخرین برآوردهای رسمی مجموع جمعیت مهاجران افغانستانی در ایران حدود پنج میلیون نفر است. برآورد کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل هم از این جمعیت در تابستان ۲۰۲۴ نیز حدود چهار و نیم میلیون نفر است. سازمان ملی مهاجرت وزارت کشور هم تعداد مهاجران افغانستانی غیرقانونی را بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار نفر تخمین می‌زند.
https://factnameh.com/fa/fact-checks/2024-09-24-17million-afghan-resident-iran

🔹کسایی‌زاده می‌گوید: «سالانه ۲۱ میلیارد دلار پول توسط افغان‌ها از کشور خارج می‌شود.» ادعایی مشابه این را پیش از این ابوالفضل ابوترابی، نماینده نجف‌آباد و تیران در مجلس مطرح کرده بود و ما به آن نشان نادرست داده بودیم. ابوترابی گفته بود: «مجموع یارانه پنهان و پول‌هایی که اتباع خارجی سالانه از ایران خارج می‌کنند، ۲۱ میلیارد دلار است»، گفته نادرستی که البته خود آن هم به صورت تحریف‌شده‌ای در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی با عنوان «یارانه ۲۱ میلیارد دلاری اتباع خارجی» بازنشر شده است. اظهارات کسایی‌‌زاده خوانش جدید و نادرست دیگری از اظهارات اساسا نادرست این نماینده مجلس است.
https://x.com/factnameh/status/1836281342616543287

🔹این روزنامه‌نگار و همچنین مجری برنامه در این مناظره به شایعه دیپورت فرزند خداداد عزیزی به افغانستان اشاره کردند. ما قبلا این ادعا را هم فکت‌چک کرده و به آن نشان شاخ‌دار داده بودیم.
https://x.com/factnameh/status/1835898978572845129

🔹مجری برنامه در بخشی از مناظره، ادعایی از محمدعلی بهمنی قاجار، پژوهشگر حقوق بین‌الملل را که گفته بود: «روزانه حداقل ۸ هزار افغانستانی وارد کشور می‌شوند و طبق آمار وزارت بهداشت جمعیت آنها ۸ تا ۱۰ میلیون نفر است»، به عنوان فکت در نظر گرفته و بر اساس آن بحث را پیش می‌برد. ما این ادعا را هم پیش از این بررسی کرده بودیم. این آمار در برنامه تلویزیونی «شیوه» در آبان ۱۴۰۲ مطرح شده و نادرست است.
https://x.com/factnameh/status/1834273506298933252

🔹کسایی‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌های خود به عبارت «تغییر نسل» اشاره کرد که احتمالا منظورش «تغییر نژاد» است. او گفت: «هفت میلیون افغانی غیرمجاز اگر مجاز شوند و هر کدام تا ۱۰ سال آینده ۱۰ بچه به دنیا بیاورند تغییر نسل اتفاق می‌افتد.» این اظهارات بر مبنای ادعای مشابهی است که پیش از این در شبکه‌های اجتماعی ایران مطرح شده‌بود و ما به آن نشان شاخ‌دار داده بودیم.
https://x.com/factnameh/status/1826675859198984465

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 پیجرها

🔹در قسمت ۱۸۲ پادکست هفتگی فکت‌نامه، طبق معمول ابتدا چند موضوع مهم روز را اندکی مرور کردیم و سپس به عنوان نخستین فکت‌چک، توضیح دادیم که درباره انفجار پیجرها و بیسیم‌های حزب‌الله لبنان چه می‌دانیم.

🔹در ادامه، به ویدیویی اشاره کردیم که برخی رسانه‌های ایران به عنوان حمله پهپادی حزب‌الله منتشر کرده بودند، اما ماجرای دیگری داشت.

🔹چندی قبل ادعایی نادرست درباره تاریخچه شکل‌گیری واژه «آزار جنسی» مطرح شده بود که در این قسمت پادکست به طور مفصل به آن پرداخته‌ایم.

🔹مسعود پزشکیان در نشست خبری خود جمله‌ای را درباره هزینه واردات بنزین و پرداخت مطالبات برخی اقشار جامعه گفته بود که ما در گزارشی به ابعاد مختلف این ادعا اشاره کردیم.

🔹مرور دو فکت‌چک با موضوع مهاجران افغانستانی؛ یکی ادعای احتکار نان از سوی آنها و دیگری، ادعای بی‌اساس یک نماینده مجلس درباره جمعیت افغانستانی‌ها در ایران، دیگر سوژه‌های این قسمت از پادکست فکت‌نامه هستند.

🎙 پادکست فکت‌نامه را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

📣 هر هفته ساعت ۸ صبح جمعه به وقت تهران.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در گوگل پادکست بشنوید

👈 در اپل پادکست بشنوید

👈 در اسپاتیفای بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آمار و ادعاهای بی‌اساس یک خبرنگار درباره دانش‌آموزان افغانستانی در ایران

🔹هادی کسایی‌زاده، خبرنگار و از مخالفان فعال مهاجران افغانستانی در ایران می‌گوید «یک میلیون دانش‌آموز افغانستانی به طور رایگان در مدارس ایران تحصیل می‌کنند.»

🔹مشخص نیست مبنای عدد «یک میلیون» چیست ؟ تاکنون هیچ مرجعی چنین آمار یا براوردی ارائه نکرده است.

🔹مقام‌های آموزش و پرورش نیز در مصاحبه‌های خود از ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار دانش‌آموز صحبت می‌کنند.
ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی در مدارس ایران رایگان نیست، اما به این معنی نیست که اتباع خارجی هزینه‌ تحصیل را خودشان پرداخت می‌کنند.

🔹بر اساس بخش‌نامه‌‌های آموزش و پرورش در سال تحصیلی گذشته (۱۴۰۳-۱۴۰۲) برای ثبت نام هر دانش‌‌آموز بین ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومان شهریه دریافت می‌کنند.

🔹این در حالی است که طبق ردیف‌های اصلی بودجه در سال ۱۴۰۲، دولت به ازای هر دانش‌آموز دست‌کم ۱۲ میلیون تومان بودجه به آموزش و پرورش پرداخت کرده است.

🔹کسایی‌زاده همچنین مدعی است «دستور رهبر جمهوری اسلامی برای ثبت نام دانش‌آموزان افغان» دروغ عوامل «دولت و حکومت» برای فشار و فضاسازی به نفع مهاجران افغانستانی است.

🔹متن دستور علی خامنه‌ای از سال ۱۳۹۳ تا کنون بارها در رسانه‌های رسمی و به نقل از مقام‌های دولتی نقل و منتشر شده و تاکنون کسی از دفتر رهبر یا جای دیگری اعتبار آن را زیر سوال نبرده است.
🔹متن گزارش فکت‌نامه را از اینجا بخوانید:
https://factnameh.com/fa/fact-checks/2024-09-27-afghan-students-Iran

@factnameh
ترجمه نادرست خبرگزاری فارس از صحبت‌های ترامپ درباره توافق با ایران

🔹 حساب کاربری خبرگزاری فارس در تلگرام نوشته ترامپ اعلام کرده است در صورت پیروزی در انتخابات، در یک هفته با ایران توافق می‌کند.

این خبر در شبکه‌های اجتماعی بازتاب داشته است.
🔹 ترامپ در شهر نیویورک اعلام کرده آماده «مذاکره» با ایران است. او گفته است اگر در انتخابات دور قبلی در سال ۲۰۲۰ انتخاب می‌شد، طی یک هفته با ایران «توافق» می‌کرد.

👈 متن گزارش فکت‌نامه را از اینجا بخوانید:
https://factnameh.com/fa/fact-checks/2024-09-27-trump-Iran-Deal
Audio
🎙 پیجرها

🔹در قسمت ۱۸۲ پادکست هفتگی فکت‌نامه، طبق معمول ابتدا چند موضوع مهم روز را اندکی مرور کردیم و سپس به عنوان نخستین فکت‌چک، توضیح دادیم که درباره انفجار پیجرها و بیسیم‌های حزب‌الله لبنان چه می‌دانیم.

🔹در ادامه، به ویدیویی اشاره کردیم که برخی رسانه‌های ایران به عنوان حمله پهپادی حزب‌الله منتشر کرده بودند، اما ماجرای دیگری داشت.

🔹چندی قبل ادعایی نادرست درباره تاریخچه شکل‌گیری واژه «آزار جنسی» مطرح شده بود که در این قسمت پادکست به طور مفصل به آن پرداخته‌ایم.

🔹مسعود پزشکیان در نشست خبری خود جمله‌ای را درباره هزینه واردات بنزین و پرداخت مطالبات برخی اقشار جامعه گفته بود که ما در گزارشی به ابعاد مختلف این ادعا اشاره کردیم.

🔹مرور دو فکت‌چک با موضوع مهاجران افغانستانی؛ یکی ادعای احتکار نان از سوی آنها و دیگری، ادعای بی‌اساس یک نماینده مجلس درباره جمعیت افغانستانی‌ها در ایران، دیگر سوژه‌های این قسمت از پادکست فکت‌نامه هستند.

00:01:37 مقدمه
00:03:58 از انفجار دستگاه‌های ارتباطی پیجر و بیسیم حزب‌الله لبنان چه می‌دانیم؟
00:21:11 انتشار ویدئوی قدیمی مربوط به اوکراین به عنوان حمله پهپادی حزب‌الله
00:23:56 اطلاعات نادرست درباره تاریخچه شکل‌گیری واژه «آزار جنسی»
00:52:07 ارتباط پول واردات بنزین با مطالبات قانونی شهروندان چیست؟
01:00:04 شخصی که ۵۰۰۰ نان را احتکار کرده، شهروند افغانستانی نیست
01:02:15 آمار جمعیت ۱۷ میلیون نفری افغانستانی‌ها در ایران، نادرست است
01:08:14 کامنت‌ها

🎙 پادکست فکت‌نامه را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

📣 هر هفته ساعت ۸ صبح جمعه به وقت تهران.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در گوگل پادکست بشنوید

👈 در اپل پادکست بشنوید

👈 در اسپاتیفای بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ویدیوی اعتراف ایلان ماسک به تبار ایرانی خود را هوش مصنوعی ساخته است

🔹در شبکه‌های اجتماعی ویدیویی منتشر شده که مدعیست «ایلان ماسک اعتراف می‌کند اصل و نسبی ایرانی دارد و در ادامه از او می‌شنویم که ایرانیان باهوش‌ترین مردم دنیا هستند.»

🔹ویدیو را کاربری با هوش مصنوعی ساخته و در اینستاگرام منتشر کرده اما در ادامه کسانی که آن را بازنشر کردند، این مساله را ذکر نکرده‌اند که ویدیو ساختگی است.

🔹اصل و نسب ایلان ماسک هم مشخص است و اجداد او تا چندین نسل پروفایل شده‌اند. او از یک طرف به اصل و نسب بریتانیایی دارد و از سوی دیگر ریشه‌های آلمانی دارد.

🔹با این‌حال ایلان ماسک متولد آفریقای جنوبی است و تابعیت کانادا را هم دارد.

🔹 در بخشی از این ویدیوی ساختگی گفته می‌شود که «ایرانیان باهوش‌ترین مردم دنیا هستند». ما این ادعا را نیز قبلا بررسی کرده‌ بودیم.

🔹بنابراین «ویدیو اعتراف ایلان ماسک به تبار ایرانی‌اش و گفتن اینکه ایرانیان باهوش‌ترین مردم دنیا هستند» شاخ‌دار است.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
استفاده گمراه‌کننده از یک نظرسنجی قدیمی درباره جنگ غزه

🔹در رسانه‌های داخلی ایران اینفوگرافیکی از یک نظرسنجی منتشر و گفته شد، بر اساس نظرسنجی موسسه واشنگتن، اکثریت قاطع مردم خاورمیانه، فلسطین را برنده جنگ غزه می‌دانند.

🔹همچنین تاکید شده این نظر، علیرغم کشته شدن بیش از ۴۵ هزار غیرنظامی در غزه بوده است.

🔹موسسه واشنگتن، یک اندیشکده آمریکایی است که در بازه زمانی ۱۴ نوامبر تا ۶ دسامبر ۲۰۲۳ (۲۳ آبان تا ۱۵ آذر ۱۴۰۲)، یعنی حدود ۱۱ ماه پیش نظرسنجی‌ای در این باره انجام داده است.

🔹یکی از نتایج این نظرسنجی این بود که در آن زمان اکثریت قطعی ساکنان کشورهای عربی مورد پرسش قرار گرفته، «فلسطینی‌ها، اعراب و مسلمانان» را برنده جنگ غزه می‌دانستند.

🔹با وجود این در زمان انجام این نظرسنجی، تعداد کشته‌شدگان فلسطینی در این جنگ حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر بود، نه بیش از ۴۵ هزار نفر.

🔹همچنین در آن زمان درگیری‌های گسترده اسرائیل و حزب‌الله، کشته شدن سران حزب‌الله از جمله سیدحسن نصرالله به دست اسرائیل و بسیاری از اتفاقات مهم و تعیین‌کننده‌ای که در این ۱۱ ماه اتفاق افتاد، روی نداده بود.

🔹انتشار نظرسنجی ۱۱ ماه پیش در شرایط کاملا متفاوت با امروز، و با ارائه آمار قربانیان فعلی این جنگ و بدون در نظر گرفتن اتفاقات تعیین‌کننده‌ای که طی این مدت رخ داد، «گمراه‌کننده» است.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
انتشار ویدئویی قدیمی که ادعا می‌کند مربوط به شادی مردم لبنان بعد از کشته‌شدن حسن نصرالله است

🔹این روزها برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی در ‌X و اینستاگرام، ویدئویی از شادی مردم لبنان منتشر می‌کنند و ادعا می‌کنند ویدئو مربوط به شادی مردم این کشور پس از کشته‌شدن حسن نصرالله است.

🔹بررسی ویدئو نشان می‌دهد نخستین بار یک کاربر لبنانی این ویدئو را در سال ۲۰۲۰ در حساب تیک‌تاک خود منتشر کرده است.

🔹ویدئو ارتباطی با این روزها ندارد و مربوط به اعتراضات گسترده مردم لبنان در آن سال است.

🔹فکت‌نامه نیز به این ادعا که این ویدئو، مربوط به شادی مردم لبنان پس از کشته‌شدن حسن نصرالله است نشان «نادرست» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 واژه‌نامه دروغ‌پراکنی: «پیش‌بینی» نابودی اسرائیل به دست ایرانی‌ها

🔹پادکست و مجموعه‌مقالات «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» به کلیدواژه‌هایی می‌پردازد که در گفتمان رسمی حکومت ایران برای انتشار ادعاهای بی‌مبنای خود استفاده می‌شود.

🔹این کلیدواژه‌ها طی چندین دهه به طور سیستماتیک از سوی مقامات ارشد و رسانه‌های دولتی ایران استفاده و به تدریج به بخشی جدایی‌ناپذیر از سازوکار انتشار اطلاعات نادرست در ایران تبدیل شده‌اند.

🔹در نتیجه این کلیدواژه‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در تبلیغ باورهای نادرست و غیرمستند در جامعه ایران داشته‌اند، تا جایی که نه تنها بر حامیان حکومت ایران، بلکه به‌طور غیرمستقیم بر ادبیات منتقدان و مخالفان نیز تأثیر گذاشته است.

🔹در قسمت چهارم از سری‌پادکست‌های «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» توضیح داده‌ایم که بخشی از ادعاهای ساختگی مقام‌های حکومتی ایران، به شکل «پیش‌بینی»هایی هستند که مبنای علمی ندارند.

🔹در اینجا صحبت از پیش‌بینی‌هایی است که عمدتاً، فراتر از آرزوهای سیاسی مقامات نیستند و حتی در مواردی، زاییده تصور اطلاع آن‌ها از «غیب» به نظر می‌آیند.

🔹اهمیت این رویه از آن جهت است که رهبران سابق و فعلی جمهوری اسلامی، آشکارا بخشی از پرهزینه‌ترین تصمیم‌های خود را، با ادعای اطلاع از آینده توجیه کرده‌اند.

🔹در این قسمت، مثال‌ها و موارد مختلفی از این قبیل «پیش‌بینی»های مقامات سیاسی و مذهبی حکومت ایران را مرور کرده‌ایم.

🎧 پادکست «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» به همراه مقاله مرتبط با آن، هر دو هفته یک‌بار چهارشنبه‌ها در پادگیرها و سایت فکت‌نامه منتشر خواهد شد. برای شنیدن این پادکست‌ها اسم «فکت‌نامه» را در اپلیکشین‌های پادکست جستجو کنید.

👈 «واژه‌نامه دروغ‌پراکنی» را از همه اپلیکیشن‌های دریافت پادکست بشنوید.

👈 لینک مقاله در وبسایت فکت‌نامه

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🎙 هزارداستان بودجه؛ قسمت نهم - «اسم‌ رمز؛ دانش‌بنیان»

🔹کلمه «دانش‌بنیان» یکی از کلیدواژه‌های پراستفاده علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در دهه ۱۳۹۰ است.

🔹در نهمین قسمت «هزارداستان بودجه» سراغ این موضوع رفته‌ایم که چگونه این عبارت تخصصی تبدیل به یک پروژه سیاسی پرهزینه شد.

🔹در این قسمت درباره رشد بسیار سریع و مشکوک شرکت‌های دانش‌بنیان و بار مالی آن برای بودجه و اقتصاد ایران صحبت می‌کنیم.

🔹هزارداستان بودجه، کار مشترک فکت‌نامه و رادیو فردا را در سایت رادیو فردا و پادگیرها دنبال کنید.

👈 در کست‌باکس بشنوید

👈 در سایت رادیو فردا بشنوید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
عکس دستکاری‌شده با عنوان ازدواج زوج لبنانی با پس‌زمینه موشک‌های ایرانی

🔹خبرگزاری ایسنا، بسیاری از سایت‌های خبری و کاربران شبکه‌های اجتماعی، عکسی را با توضیح عکس ازدواج زوج لبنانی با پس‌زمینه موشک‌های ایرانی منتشر کرده‌اند.

🔹این عکس دستکاری‌شده است. سایه‌ها نشان می‌دهد عکس زوج، زیر آفتاب گرفته شده است. ضمن اینکه پس‌زمینه اصلی، در بخشی از عکس که بریده شده دیده می‌شود.

🔹همچنین، مشخص است که پس‌زمینه، از ویدئویی که از حمله موشکی ایران به اسرائیل منتشر شده برداشته شده است.

🔹بنابراین فکت‌نامه به این ادعای شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های خبری مبنی بر عکس یک زوج لبنانی زیر موشک‌های ایرانی نشان «نادرست» می‌دهد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ادعای گمراه‌کننده رهبر جمهوری اسلامی درباره روابط ایران با کشورهای دنیا

🔹علی خامنه‌ای می‌گوید: قهر و قطع ارتباطات با دنیا واقعیت ندارد، چراکه امروز ایران با نیمی از جمعیت دنیا ارتباط تجاری و سیاسی دارد.

🔹استناد به روابط تجاری و سیاسی با چند کشور پرجمعیت مانند چین، روسیه و هند، برای انکار بحران‌های اقتصادی و سیاسی ناشی از روابط خارجی جمهوری اسلامی «گمراه‌کننده» است.

🔹بعد از روی کار آمدن جمهوری اسلامی نه‌تنها روابط تجاری و سیاسی ایران با کشورهای غربی به‌شدت محدود شده، بلکه شاخص‌های مرتبط با تجارت خارجی افت قابل ملاحظه‌ای پیدا کرد.

🔹سهم ارزش افزوده بخش تجارت از تولید ناخالص داخلی ایران بعد از انقلاب از بالای ۷۵ درصد به کمتر از ۵۰ درصد سقوط کرد.

🔹سهم اقتصاد ایران از تجارت جهانی در آستانه انقلاب ۵۷ بالای ۰/۸ درصد بود. در حال حاضر این نسبت حدود ۰/۳ درصد است.

🔹بهترین وضعیت شاخص‌های تجاری و اقتصادی ایران بعد از انقلاب پس از توافق برجام به ثبت رسید.

🔹داده‌های گمرک ایران نشان می‌دهد در سه دهه گذشته، تنوع شرکای تجاری ایران کمتر و کمتر شده و همزمان با افزایش تبادل تجاری با چین و کشورهای واسطه مانند امارات، عراق و ترکیه، سهم تجارت با کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا و ژاپن از تجارت ایران افت شدیدی کرده است.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ویدیو فرار نتانیاهو بعد از حمله ایران به اسرائیل، قدیمی است

🔹پس از حمله موشکی بالستیک جمهوری اسلامی ایران به اهدافی در خاک اسرائیل، در شبکه‌های اجتماعی ویدیویی منتشر شده‌ که مدعیست لحظه فرار نتانیاهو است و در شرح آن نوشته شده: «لحظه فرار نتانیاهو در حالی که به سمت پناهگاه از موشک‌های ایرانی می‌رود.»

🔹این ویدیو قدیمی است و ارتباطی به تحولات روزهای اخیر ندارد.

🔹ویدیو مربوط به رای‌گیری داخلی در پارلمان اسرائیل (کْنِسِت)‌ در آذرماه سال ۱۴۰۰ است که تا دیر وقت ادامه داشت و نتانیاهو بین اتاقش در ساختمان مجلس و سالن اصلی در حال رفت و آمد است.

🔹بنابراین ادعای منتشر شده با عنوان «ویدیو فرار نتانیاهو به پناهگاه بعد از حمله ایران به اسرائیل» نشان «نادرست» می‌گیرد.

👈 در فکت‌نامه بخوانید

👈 در تلگرام بخوانید

🌐 @Factnameh
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
2024/10/09 14:24:13
Back to Top
HTML Embed Code: