Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
- Telegram Web
Telegram Web
🔆ردپای رو به گسترش چین در ازبکستان

#سرمایه‌گذاری #تجارت
#چین #ازبکستان

🔹«دیپلمات» در یادداشتی به ردپای اقتصادی چین در ازبکستان پرداخته و درباره واکنش‌های داخلی نسبت به سرمایه‌گذاری چین صحبت می‌کند. اخیرا چین‌هراسی در ازبکستان شدت یافته و بالاخص در شبکه‌های اجتماعی بحث‌های متعددی درباره تاثیر سرمایه‌گذاری چین بر استقلال اقتصادی، بدهی خارجی و فرهنگ ازبکستان مشاهده می‌شود. در حالی که بسیاری معتقدند ازبکستان با حضور چین کنترل بر اقتصاد و هویت فرهنگی خود را از دست خواهد داد، گروهی دیگر استدلال می‌کنند که سرمایه‌گذاری چین برای مدرنیزاسیون در این کشور حیاتی خواهد بود.

🔹مدت‌هاست که نفوذ اقتصادی چین در آسیای میانه، از جمله در قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان توجه‌برانگیز شده است. با این حال، در خصوص ازبکستان رشد چشمگیری در سال‌های اخیر مشاهده می‌شود. در گذشته تبادلات دو کشور بر واردات مواد خام و پنبه توسط چین تمرکز داشت و پس از معرفی ابتکار کمربند-راه به حوزه لجستیک و اعطای وام‌های دولتی گسترش یافت. اصلاحات اقتصادی شوکت میرضیایف از سال ۲۰۱۶ جذب سرمایه‌گذاری مستقیم را به وام اولویت بخشیده است و همین مسئله منجر به ورود شرکت‌های چینی به حوزه‌های متنوعی همچون کشاورزی، ساختمان و صنایع تولیدی شده است.

🔹در جریان سفر سال ۲۰۲۴ میرضیایف به چین، توافق شراکت راهبردی میان دو کشور با هدف افزایش تجارت و همکاری دوجانبه در سطوح مختلف منعقد شد. تجارت دوجانبه میان چین و ازبکستان در این سال به ۱۳.۱ میلیارد دلار رسیده است که معادل ۱۹ درصد از کل تجارت ازبکستان است. تعداد شرکت‌های چینی فعال در ازبکستان از تعداد شرکت‌های روسی فعال بیشتر شده و از ۲۴۳۲ شرکت در سال ۲۰۲۴ به ۳۴۶۷ شرکت در سال ۲۰۲۵ رسیده است. این رقم، معادل ۲۲ درصد از کل شرکت‌های خارجی فعال در ازبکستان است.

🔹واکنش‌های منفی میان منتقدان ازبک چند الگو دارد. مهم‌ترین منتقدان حضور چین معتقدند که افزایش نفوذ اقتصادی چین تهدیدی برای استقلال ملی و کسب و کارهای محلی در ازبکستان است. در شبکه‌های مجازی ادعاهای تایید نشده درباره خرید زمین توسط چینی‌ها به گستردگی دست به دست شده و با واکنش‌های منفی همراه است. حساسیت‌های مذهبی به این مسئله دامن زده‌اند و برخی معتقدند افزایش نفوذ چین به چالشی برای هویت اسلامی ازبکستان تبدیل خواهد شد. صاحبان کسب و کارهای محلی معتقدند که نخواهند توانست با واردات ارزان‌قیمت چینی و راهبردهای تهاجمی شرکت‌های چینی در قیمت‌گذاری مقابله کنند. در مقابل، بسیاری معتقدند که هیچ جای نگرانی وجود ندارد و بهتر است کسب و کارهای داخلی به جای اعمال محدودیت به چین، به دنبال نوسازی و ابتکار بیشتر در حوزه خود باشند.

🔹برای مقابله با حساسیت‌های مورد اشاره، دولت ازبکستان فعالانه وارد عمل شده و بسیاری از این نقل قول‌ها را اطلاعات غلط خوانده است. از یک طرف، وزارت تجارت و سرمایه‌گذاری خارجی تاکید کرده که قوانین سختگیرانه مالکیت زمین توسط سرمایه‌گذاران خارجی پابرجاست و دولت از رقابت سالم حمایت می‌کند. مقامات رسمی در موقعیت‌های مختلف پروژه‌های موفق چین را، مانند کارخانه خودروسازی BYD در جیزک، شاهدی برای اثر سرمایه‌گذاری چین در بهبود اشتغال و پیشرفت‌های فناوری دانسته‌اند.

🔹ازبکستان در حال گذار از شرایطی است که در آن سرمایه‌گذاری خارجی بسیار اهمیت دارد. این کشور که زمانی صادرکننده گاز بود، به واردکننده خالص گاز مبدل شده و صنعت پنبه آن نیز به موجب تغییرات آب و هوایی با مشکلات عدیده‌ای رو به رو است. از طرف دیگر، نوسان در وجوه انتقالی از خارج کشور بر نااطمینانی در اقتصاد ازبکستان افزوده است. در چنین بستری، توجه دولت به بخش‌های جدیدی همچون تولید خودروهای برقی، انرژی‌های سبز و معادن جلب شده که در آنها سرمایه‌گذاری چینی نقشی حیاتی دارد. گفتنی است در فاصله ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ مجموع این سرمایه‌گذاری‌ها به بیش از ۱۱ میلیارد دلار رسیده است.

@GovernanceStudies
⭕️ تجارت خارجی ایران از ۱۳۰ میلیارد دلار گذشت*

🔷 *رئیس گمرک:*
🔹ارزش تجارت خارجی غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۳ با رشد ۱۱.۳۹ درصدی به ۱۳۰ میلیارد و ۲۱۹ میلیون دلار رسید.
🔹صادرات غیرنفتی با رشد ۱۵.۶۲٪ درصدی ۵۷.۸ میلیارد دلار شد و میزان واردات با رشد ۸.۲۲٪ به ۷۲.۳ میلیارد دلار رسید.

🔷 *وضع کالاهای پتروشیمی چطور بود؟*
۲۴.۹ میلیارد دلار صادرات (افزایش ۲۸٪)
🔹گاز طبیعی، پروپان و بوتان مایع‌شده در صدر صادرات بودند.

🔷 *مقاصد اصلی صادرات کجا بود؟*
🔹چین، عراق، امارات، ترکیه، پاکستان، افغانستان و هند

🔷 *کالاهای عمدۀ وارداتی چه بود:*
🔹طلا (۸.۰۵ میلیارد دلار)، ذرت دامی، گوشی همراه، کنجاله و دانه سویا، برنج و قطعات خودرو

🔷 *مهم‌ترین شرکای وارداتی کدام کشورها بودند:*
🔹امارات، چین، ترکیه، آلمان، هند، هنگ‌کنگ، روسیه.

@GovernanceStudies
کارنامه تجارت خارجی کشور در سال ۱۴۰۳

@GovernanceStudies
شرکای عمده تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۳

@GovernanceStudies
🔆 چشم انداز حوزه انرژی: چین و فناوری‌های پاک

#چین #فناوری #انرژی #تجدیدپذیر

🔹«اس اند پی گلوبال» در یک پرونده ویژه به چشم انداز آتی تقاضا و بحث‌های بنیادین در انرژی پرداخته است. یکی از مقالات این پرونده درباره زنجیره تامین فناوری‌های پاک است. علیرغم اینکه پرسش محوری این مقاله درباره امکان‌پذیری ایجاد زنجیره تامین مستقل در این فناوری‌ها در غرب است، بخش اعظمی از محتوای آن به توصیف و تشریح تسلط چین در این حوزه پرداخته است که با توجه به اهمیت و جایگاه فناوری‌های پاک در آینده بازار انرژی و رقابت‌های بین‌المللی، مطالعه گزیده‌ای از این مطلب خالی از لطف نخواهد بود.

🔹چه با علاقه و چه با سوءظن، دستاوردهای چین در حوزه فناوری پاک غیرقابل انکار به نظر می‌رسد و ارقام –مطابق نمودار اول- حکایت از برتری کامل چین در این عرصه دارد. به عنوان مثال، در بخش‌های مختلف فناوری فوتوولتائیک سهم چین 80 تا 90 درصد از ظرفیت تولید جهان در چین متمرکز شده است.

🔹این برتری یک شبه پدید نیامده و حاصل یک روند ده ساله تمرکز بر توسعه ابعاد تولید، زنجیره‌های تامین و مهارت‌های تخصصی است که در نهایت به پیشتازی محصولات تجدیدپذیر و باتری‌های چینی در گذار انرژی انجامید. از سال 2015، چین برای 1000 گیگاوات ظرفیت تولید سلول‌های خورشیدی، 600 گیگاوات کارخانه تولید توربین‌های برقی و 2500 گیگاوات ظرفیت سلول‌های باتری بیش از 300 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نموده است.

🔹کشورهای غربی در فناوری‌های پاکی همچون هیدروژن، زمین‌گرمایی و حبس کربن برتری فناورانه و تسلط بر زنجیره تامین دارند. با این حال، کالایی‌سازی این فناوری‌ها به دلایل مختلفی اعم از هزینه فراتر از انتظار و روند طولانی صدور مجوز با چالش مواجه شده است. این کشورها در سال‌های ابتدایی قرن جدید بر فناوری خورشیدی و بادی نیز تسلط نسبی داشتند. چین از همان دوره با افزایش کارایی و ابعاد فعالیت‌های خود به عنوان مدعی جدیدی مطرح گردید. همزمان، چینی‌ها با نگاه به چشم انداز برقی‌سازی حمل و نقل به سرعت به سمت دسترسی به مواد کلیدی لازم در تولید باتری و سایر فناوری‌های مرتبط حرکت کرد.

🔹چین با توجه به برتری نسبی خود در بازار محصولات رده پایین الکترونیکی، نیازهای آتی خود در این حوزه را دنبال نمود و با بهره‌برداری از هزینه پایین‌تر سرمایه‌گذاری و تمایل به فعالیت در نقاطی که سرمایه‌گذاران غربی سراغ آن نمی‌رفتند موفق به راه اندازی واحدهای گسترده مس-کبالت در جمهوری دموکراتیک کنگو، معادن و واحدهای ذوب نیکل در اندونزی و معادن لیتیوم در استرالیا، آمریکای جنوبی و آفریقا شد.

🔹اقتصاد مقیاس در کاهش هزینه‌های تولید برای سلول‌های خورشیدی و باتری‌های لیتیوم یون چین با توجه به تقاضای میلیاردها واحدی این محصولات نقشی حیاتی داشته است. با افزایش قابل‌توجه ظرفیت تولید سلول‌های خورشیدی در چین، هزینه تولید هر وات آن روندی نزولی یافت؛ به طوری که -مطابق نمودار دوم- از رقم 1.03 دلار به ازای هر وات در سال 2010، این رقم اکنون به 5 سنت (0.05 دلار) رسیده و در همین بازه زمانی، ظرفیت تولید چین از 16 گیگاوات به 818 گیگاوات افزایش یافته است.

🔹در نهایت، بلندپروازی چین در حوزه فناوری‌های پاک نه تنها در حوزه صنایع تجدیدپذیر که در قالب تحریک رشد اقتصادی نیز واجد اهمیت است؛ چرا که براساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی در آوریل 2024 تولید در فناوری‌های پاک سهمی حدود 5 درصد از رشد تولید ناخالص داخلی چین برای سال 2023 داشته و بخش انرژی‌های پاک به طور وسیع‌تر مسئولیت 20 درصد از رشد تولید ناخالص داخلی را بر عهده خواهد داشت.

@GovernanceStudies
🔆 در راستای امنیت صادرات به اروپا، چین اتصالات ریلی خود را بازطراحی می‌کند

#لجستیک #کریدور #سرمایه‌گذاری
#چین #قرقیزستان #ازبکستان #آسیای_میانه

🔹اکونومیست در یادداشتی به پروژه راه‌آهن چین، قرقیزستان و ازبکستان و اهمیت آن در لجستیک ریلی چین-اروپا پرداخته است. در ماه دسامبر عملیات اجرایی بر روی راه‌آهن چند میلیارد دلاری میان چین، قرقیزستان و ازبکستان آغاز شد. مطابق نقشه، احداث این خط مسیری کوتاه‌تر در اختیار چین برای دسترسی به اروپا می‌گذارد که همزمان روسیه را نیز دور می‌زند. چین در حال حاضر نیز بیش از ایالات متحده به اروپا صادرات دارد و این صادرات، ممکن است در سایه جنگ تعرفه‌ای ترامپ اهمیتی دوچندان پیدا کند. هنگامی که پای امنیت صادرات گسترده به اروپا در میان باشد، جمهوری خلق چین، علیرغم همکاری «شانه به شانه» با روسیه، ترجیح می‌دهد که متکی بر این دوست نزدیک نباشد.

🔹گفتگوها برای احداث این خط ریلی، 30 سال قبل آغاز شد. با این وجود، الزام به احداث آن تنها پس از جنگ اوکراین در سال 2022 ایجاد شد. پیش از این جنگ، اتصال ریلی اصلی چین با اروپا از مسیر قزاقستان و روسیه برقرار می‌شد و جنگ موقعیتی خطیر در این مسیر رقم زد. شرکت‌های حمل اروپایی به موجب نگرانی از امنیت و هزینه‌های فزاینده بیمه از این مسیر اجتناب نمودند. تحریم‌ها منجر به محدودیت توانایی اداره خطوط در قلمرو روسیه شد و زمان سیر در این مسیر افزایش یافت. شرکت‌های حمل برای اجتناب از روسیه، راه خود را به سمت بنادر قزاقستان در دریای خزر و کریدور میانی یا ترانس‌کاسپین منحرف ساختند. در چنین بستری، اتصال شبکه چین به قرقیزستان و ازبکستان، مسیر این کریدور به سمت اروپا را کوتاه‌تر می‌کند. بر همین اساس، در ماه ژوئن چین درباره پیشبرد این خط 520 کیلومتری با این دو کشور به توافق رسید.

🔹چینی‌ها به روسیه پشت نکرده‌اند. روسیه کماکان یکی از اجزای مهم پروژه زیرساختی شی جین پینگ، جاده ابریشم، است. اتصال به آسیای میانه و روسیه در ابتدا مبتنی بر مسئله امنیت بود؛ اینکه بتوانند انرژی و مواد اولیه را در صورت جنگ با آمریکا از این مسیر تامین کنند. اکنون، توجه چین به کریدور میانی مبتنی بر تجارت است؛ چرا که صادرات موتور محرکه رشد اقتصادی است و رشد چین اخیرا کُند شده است. مسیر روسیه کماکان شریان‌ عبوری مهمی برای کالاهای چینی، از جمله تامین ماشین‌آلات برای صنایع نظامی روسیه، به شمار می‌رود.

🔹با این حال، تجارت ریلی با اروپا پس از جنگ اوکراین کاهش یافته است. احداث مسیرهای جدید و کوتاه‌تر، امکان دسترسی سریع‌تر به بازار اروپا را در کالاهای حساس به زمان فراهم می‌کنند. همزمان، نفوذ چین در این کشورها افزایش می‌یابد و بر تاب‌آوری خطوط تامین چین نیز افزوده می‌شود. باید توجه داشت که از سال ۲۰۲۳، حملات حوثی‌ها در دریای سرخ به عنوان گذرگاهی حیاتی در تجارت چین با اروپا، بر تمایل چین برای متنوع‌سازی مسیرها افزوده است.

🔹احداث این خط جدید سال‌ها طول می‌کشد. قرقیزستان اظهار داشته که چین قرار است وامی به ارزش 2.35 میلیارد دلار به این پروژه اختصاص دهد. طرف‌های درگیر همگام با عملیات احداث این خط، به دنبال بهبود عملکرد کریدور میانی در سایر بخش‌ها هستند و بهینه‌سازی عملکرد این کریدور یکی از بحث‌های محوری در نشست چین-آسیای مرکزی در پایان 2023 بود. کریدور میانی هنوز 35 درصد گران‌تر تمام می‌شود. ارتقای زیرساخت بندری و زمینی منجر به کاهش زمان سیر از 38-53 روز به 18-23 روز شده است. با این حال، این زمان هنوز از زمان عبور در مسیر روسیه (14 روز در حالت معمول) بیشتر است. عبور دریایی حدود یک ماه طول می‌کشد.

🔹بین سال‌های 2021 تا 2024 بار عبوری بین‌المللی از مسیر خزر دو برابر شده و به 55 هزار TEU رسیده است. با این حال، این مقدار معادل چیزی نزدیک به سه کشتی کانتینری بسیار بزرگ خواهد بود. ارزش کل بار حمل شده از طریق ریلی (از کلیه مسیرها) رشد قابل توجهی داشته و از 8 میلیارد دلار در سال 2016 به 57 میلیارد دلار در سال 2023 رسیده است. شایان ذکر است کل تجارت چین و اروپا 518 میلیارد دلار است.

@GovernanceStudies
"برخی از احکام تجاری بودجه ۱۴۰۴"

اعلام نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی بر مبنای میانگین نرخ ارز در مرکز مبادله طلا و ارز  به استثنای کالاهای بند خ تبصره ۲ قانون بودجه

ابلاغ فهرست ۲۷ ردیف کالاهای اساسی مشمول نرخ ارز ترجیحی بقیه اقلام متعاقبا اعلام می شود

تعیین حقوق گمرکی دارو و مواد اولیه و ملزومات پزشکی ،شیرخشک اطفال، کالاهای اساسی و نهاده های دامی کشاورزی بمیزان یک درصد   فهرست ابلاغی سال گذشته معتبر می باشد

تعیین حقوق گمرکی ماشین آلات و تجهیزات تولید ،قطعات، مواد اولیه و واسطه ای بمیزان دو درصد - فهرست متعاقباً ابلاغ می شود

واردات خودرو توسط ایرانیان خارج از کشور دارای کارت اقامت  با ۱۰۰ درصد حقوق ورودی

ابلاغ حقوق ورودی ۱۰۰ درصد جهت واردات خودرو از محل ارز تخصیصی

تعیین حقوق گمرکی واردات گوشی همراه خارجی با قیمت بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو ۱۵ درصد و نسبت به قیمت بالاتر ۳۰ درصد

وصول یک درصد ارزش از ۶۰ ردیف نهاده های دامی شامل ذرت ، کنجاله‌، سویا ، جو ، روغن ، دانه های روغنی ، میوه های گرمسیری ، شکر ، برنج و پنبه

افزایش دو درصدی حقوق گمرکی واردات اسباب بازی و کالاهای فرهنگی - فهرست متعاقباً اعلام می شود

نرخ مالیات بر ارزش افزوده بحز کالاهای خاص ۱۰ درصد

تا تصویب لایحه دولت جهت مٱخذ مالیات بر ارزش افزوده دارو و مواد اولیه و ملزومات پزشکی ، شیرخشک اطفال و کالاهای اساسی یک درصد قطعی و ۹ درصد تعهد

تعداد ۳۵۰۰ دستگاه آمبولانس با شرایط اعلامی از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف می باشد

اعلام فهرست ۲۶ ردیف درآمدی عوارض قابل وصول شامل عوارض فرهنگی ، لوازم آرایشی ، سیگار و تنباکو ، نوشابه ، خودرو سبک و سنگین ، پسماند ، هلال احمر و گوشت .
#تجارت_خارجی
@GovernanceStudies
شیخ طحنون در واشنگتن

#فناوری #انرژی #AI
#امارات #آمریکا

🔸امارات متحده عربی در تلاش است تا از یک اقتصاد مبتنی بر نفت، به قدرتی جهانی در عرصه فناوری و هوش مصنوعی بدل شود. در همین راستا، شیخ طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی و معمار سیاست‌های فناورانه ابوظبی، اخیراً به واشنگتن سفر کرد و با رئیس‌جمهور آمریکا و شماری از مدیران ارشد فناوری از جمله ایلان ماسک، جف بزوس و مارک زاکربرگ دیدار داشت. این سفر نشانه‌ای از عزم دو کشور برای تعمیق همکاری در زمینه‌های نوین به‌ویژه در رقابت جهانی AI بود.

🔹در این سفر توافقی میان امارات و مایکروسافت امضا شد تا ابوظبی تا سال ۲۰۲۷ به نخستین دولت کاملاً مبتنی بر هوش مصنوعی تبدیل شود. این توافق، در واقع بر پایه سرمایه‌گذاری ۱.۵ میلیارد دلاری مایکروسافت در شرکت اماراتی G42 (فعال در حوزه AI) و صدور مجوز فروش تراشه‌های پیشرفته Nvidia به امارات امکان تحقق پیدا کرد.

🔹علاوه بر همکاری‌های دولتی، صندوق MGX که برای همکاری شرکت اماراتی مبادله و G42 و به عنوان یک ابزار سرمایه‌گذاری تخصصی در هوش مصنوعی طراحی شده، قصد دارد تا با سرمایه‌گذاری ۷ میلیارد دلاری در پروژه عظیم استارگیت در آمریکا، جایگاه خود را در عرصه AI ایالات متحده بیش از پیش تثبیت نماید. گفتنی است که بلافاصله پس از این سفر، کمیته سرمایه‌گذاری خارجی آمریکا توافق ۳۳۵ میلیون دلاری G42 را با یکی از شرکت‌های آمریکایی در حوزه AI تایید کرد. این توافق مدت‌ها در انتظار بررسی و تایید بود.

🔹با این حال، امارات برای دسترسی به فناوری‌های پیشرفته آمریکایی با محدودیت‌هایی نیز مواجه است. در سایه تشدید جنگ تراشه و وضع قوانین صادراتی جدید در این حوزه توسط ایالات متحده، امارات در دسته کشورهای رده دوم قرار گرفته است و بدین سبب، شامل محدودیت‌هایی در واردات تراشه‌های پیشرفته می‌شود. اخبار منتشره نشان می‌دهد که گفت‌وگوهای شیخ طحنون با وزرای تجارت و خزانه‌داری آمریکا بر تدوین تفاهم‌نامه‌ای ویژه برای حل این چالش متمرکز بوده است.

🔹برای جانمایی بهتر خود در این رقابت، امارات نشانه‌هایی از فاصله‌گذاری با بخش فناوری چین بروز داده و همکاری‌های خود را با شرکت‌هایی مانند هوآوی و بایت‌دنس کاهش داده است. همزمان، سرمایه‌گذاری‌های G42 در چین کاهش یافته و تمرکز مجموعه‌های فعال اماراتی در حوزه AI به‌طور فزاینده‌ای بر همکاری با مایکروسافت و شرکت‌های آمریکایی قرار گرفته است.

🔹در کنار فناوری، انرژی همچنان یک اهرم مهم برای امارات باقی مانده است. شرکت ملی نفت ابوظبی موسوم به ADNOC در جستجوی سرمایه‌گذاری در حوزه LNG و مواد مورد نیاز برای مراکز داده در آمریکاست و سلطان الجابر، مدیرعامل این شرکت، در همایشی متاخر در هیوستون با استفاده از شعاری مشابه کمپین‌های انتخاباتی دونالد ترامپ -انرژی را دوباره قدرتمند کنیم- به استقبال دوره جدیدی از همکاری انرژی و فناوری میان دو کشور رفته است.

🔹محمد سلیمان، تحلیلگر سرشناسی که بر مطالعه پیوندهای راهبردی نوظهور بر پایه فناوری تمرکز دارد، استدلال می‌کند که روابط امارات و آمریکا در نقطه عطفی تاریخی قرار گرفته است و شراکتی که زمانی حول محور نفت و امنیت شکل گرفت، اکنون به پیوندی پویا مبتنی بر هوش مصنوعی تبدیل شده است- فصلی تازه که ممکن است مسیر قرن ۲۱ را شکل دهد.

@GovernanceStudies
#تجارت_خارجی
"بیشترین سهم صادرات از تولید ناخالص داخلی در میان کشورهای جهان در پایان سال ۲۰۲۳"

@GovernanceStudies
#تجارت_خارجی

"صادرات غیر نفتی ایران در ۲۰ سال گذشته"

@GovernanceStudies
نفت شل و تحول نگاه آمریکا به قیمت نفت

#انرژی #نفت
#آمریکا

🔹قیمت نفت و انرژی همواره یکی از اصلی‌ترین مولفه‌ها و شاخص‌های تحولات اقتصادی بوده است. با این وجود، برخی محافل کارشناسی معتقدند که با استخراج نفت شل و مبدل شدن ایالات متحده به یک صادرکننده خالص در نفت، قیمت نفت دیگر یکی از فاکتورهای محوری در تصمیم‌گیری سیاسی ایالات متحده نیست و این کشور ملاحظات سابق خود درباره تنش در بازارهای انرژی را کنار گذارده است. این در حالی است که چه از نظر عملی و چه از بعد نظری، ملاحظه‌کاری و محاسبه‌گری در خصوص قیمت نفت در ایالات متحده مشاهده می‌شود و مسئله بیشتر تحولی است که در الگوی این ملاحظه رُخ داده است.

1️⃣اینکه در گذشته، ایالات متحده به عنوان یک واردکننده کلان نفت، همواره از قیمت‌های پایین‌تر حمایت می‌کرد. در حال حاضر اما ایالات متحده صادرکننده (حدود ۲.۳ میلیون بشکه در روز) نفت است و کاهش قیمت نفت، وضعیت کسری تراز تجاری ایالات متحده را وخیم‌تر می‌کند.

2️⃣اینکه استخراج به روش شل که اکنون قریب به ۷۰ درصد از تولید نفت را شامل می‌شود و مازاد نفتی ایالات متحده را تضمین نموده، پرهزینه است و در قیمت‌های پایین اقتصادی نیست. به عنوان مثال، برآوردها نشان داده است که در برخی از میادین استخراجی در تگزاس به روش شل قیمت سر به سر معادل ۶۶ دلار است و برای متوسط میادین این رقم معادل ۵۰ دلار خواهد بود. یک پیمایش که از ۱۳۰ تولیدکننده نفت شل انجام پذیرفته، نشان می‌دهد که قیمت مطلوب این تولیدکنندگان برای گسترش فعالیت‌ها (و سرمایه‌گذاری مجدد) محدوده ۶۰ تا ۷۱ دلار است.

🔸ذکر این نکته ضروریست که ترامپ و اطرافیان وی از کاهش قیمت نفت به ارقام بسیار پایین استقبال کرده‌اند و بسیاری، از جمله پیتر ناوارو، از رساندن نفت به زیر ۵۰ دلار به منظور مهار تورم صحبت نموده اند که این مسئله با منافع استخراج‌کنندگان نفت شل در تضاد است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین برنامه دولت ترامپ برای افزودن به حاشیه سود آنها، کاهش مقررات‌ها از جمله مالیات و لغو محدودیت‌های مرتبط از جمله محدودیت‌های زیست‌محیطی ناظر بر حفاری باشد.

🔸با این وجود، مخالفت‌های شدیدی از سوی این تولیدکنندگان وجود دارد و کارشناسان این ملاحظه را نیز مطرح نموده‌اند که نرخ سر به سر متوسط ۵۰ دلاری پیش از وضع تعرفه‌های فلزات توسط ترامپ بوده است و همین حالا نیز با توجه به افزایش هزینه احتمالی، نقطه سر به سر در این نرخ محقق نشود.

🔸در مجموع، فارغ از نقش تنظیم‌گرانه اوپک پلاس و سایر مولفه‌های موثر، باید توجه داشت که ۷۰ درصد از تولید نفت ایالات متحده به روش شل انجام می‌پذیرد و با توجه به آثار گسترده صنعت انرژی بر رشد، اشتغال و درآمد مالیاتی بعید است ایالات متحده بتواند در کوتاه مدت برای نرخ ۵۰ دلار یا کمتر در نفت آمادگی داشته باشد.

@GovernanceStudies
"واردات تلفن همراه در سال ۱۴۰۳"

#تجارت_خارجی

واردات تلفن های هوشمند همراه از ۲.۹ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ به ۲.۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۳ رسید که نشانگر کاهش ۱۹ درصدی در ارزش واردات تلفن هوشمند می باشد.
@GovernanceStudies
🔅چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد منطقه

#رشد #نفت
#خاورمیانه #ایران


🔹با کاهش قیمت نفت، صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت در منطقه را کاهش داده و از ۴ درصد اعلامی در ماه اکتبر به ۲.۳ درصد رسانده است. این صندوق در گزارشی که روز پنجشنبه با عنوان «چشم‌انداز اقتصادی منطقه‌ای خاورمیانه و آسیای مرکزی» منتشر نمود، به این نکته پرداخته است که در سراسر منطقه غرب آسیا، افزایش تنش‌های تجاری و بی‌ثباتی‌های سیاستی با ادامه نوسانات در حوزه نفت همراه شده و در مجموع به تضعیف چشم‌انداز رشد اقتصادی انجامیده است.

🔸این گزارش با کاهش ۲.۸ درصدی نرخ رشد پیش‌بینی شده در ماه اکتبر، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۵ را ۰.۳ درصد پیش‌بینی نموده و برای سال ۲۰۲۶ برآورد رشد ۱.۱ درصدی ارائه نموده است. گزارش صندوق در تغییر برآورد رشدی خود از اقتصاد ایران، تاکید ویژه‌ای بر تشدید تحریم‌ها ذیل کمپین فشار حداکثری دارد و معتقد است که تورم علیرغم روند کاهشی همچنان نرخی بالاتر از معمول خواهد داشت و کاهش قیمت نفت در کنار فشارهای تحریمی، موجب افت مازاد حساب جاری در ایران خواهد شد.

🔸صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی می‌کند که متوسط قیمت نفت در سال ۲۰۲۵ به ۶۶.۹ دلار در هر بشکه برسد که این رقم، ۶ دلار کمتر از تخمین اعلامی این صندوق در ماه اکتبر است. این کاهش قیمت مولود هم‌افزایی میان چند متغیر است؛ از یک طرف، کشورهای اوپک پلاس کاهش تولید خود را به صورت تدریجی متوقف خواهند کرد. از طرف دیگر، کشورهای غیرعضو در این ساز و کار عرضه نفت را افزایش داده اند. در این میان، تقاضای جهانی برای نفت نیز رشدی ضعیف داشته و از چشم‌انداز پرتنش اقتصاد جهانی متاثر گردیده است.

🔸بر اساس این گزارش، بازار نفت در سال جاری با مازاد عرضه نسبی مواجه خواهد بود و روندهای نزولی مشاهده شده فشار بیشتری برای کاهش قیمت اعمال خواهند کرد. در واقع، تقاضای نفت جهانی اکنون کمتر از سطحی است که در اکتبر گذشته پیش‌بینی می‌شد. گفتنی است که این کاهش تقاضا بیش از هر چیز ناشی از تحولات سیاستی و تنش‌های تجاری است. در منطقه خاورمیانه رشد بخش غیرنفتی نیز متعاقب بخش نفتی کاهش خواهد یافت و از رکورد پیش‌بینی شده در اکتبر، پایین‌تر خواهد بود. در واقع، کشورهای صادرکننده نفت به علت افت قیمت‌ها در برنامه‌ریزی‌های سرمایه‌گذاری خود بازنگری خواهند کرد.

@GovernanceStudies
🔅آیا سیاست «ساخت چین ۲۰۲۵» موفق بوده است؟

#تولید #فناوری #صنعت
#چین

🔸سند سیاستی ساخت چین ۲۰۲۵ (MIC25) در سال ۲۰۱۵ در این کشور با هدف دگرگون‌سازی زیرساخت‌های صنعتی چین و تبدیل این کشور به پیشتاز جهانی در حوزه تولیدات پیشرفته تا سال ۲۰۲۵ معرفی شد. این سیاست در پی کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی، تقویت نوآوری داخلی و ارتقای رقابت‌پذیری جهانی چین در صنایع راهبردی چون رباتیک، نیمه‌رساناها و خودروهای برقی نوین بود. هرچند به‌دنبال انتقادات گسترده بین‌المللی به‌ویژه از سوی دولت ترامپ، این برنامه در سال ۲۰۱۸ از گفتمان رسمی دولت چین حذف شد، اما اهداف بنیادین آن تحت عناوین و سازوکارهای جایگزین همچنان پیگیری شده است.

🔹یک گزارش مفصل ۹۰ صفحه‌ای توسط رادیوم گروپ و اتاق بازرگانی ایالات متحده درباره مختصات موفقیت و تأثیرات بلندمدت MIC25 در چهار حوزه اصلی مطالعه نموده است که در ادامه مروری از آن ارائه می‌شود.

کاهش وابستگی وارداتی


🔹براساس این گزارش مفصل، چین با استفاده از راهبردهایی همچون اجبار شرکت‌های خارجی به انتقال فناوری و راه‌اندازی خطوط تولید داخلی در ازای حفظ دسترسی به بازار، موفق شده وابستگی خود به واردات را در برخی بخش‌ها (مانند چیپ‌های حافظه و تجهیزات پزشکی) به‌طور قابل توجهی کاهش دهد. با این حال، در برخی حوزه‌های پیشرفته، فناوری‌های کلیدی همچنان خارج از دسترس شرکت‌های چینی باقی مانده و وابستگی به واردات ادامه دارد.

کاهش وابستگی به شرکت‌های خارجی

🔹شرکت‌های نوپای چینی در اکثر حوزه‌های هدف‌گذاری‌شده، سهم بازار شرکت‌های خارجی را کاهش داده‌اند و به طور خاص در حوزه‌هایی مانند خدمات ابری صنعتی، خودروهای برقی و تجهیزات نیرو، با حمایت دولت و محدودسازی رقابت خارجی، بازیگران بومی رشد قابل‌توجهی داشته‌اند. با این حال، در حوزه‌های مختلفی همچون داروهای زیستی، ماشین‌آلات دقیق، هواپیماهای تجاری و نیمه‌رساناهای پیشرفته این کشور همچنان به شدت به فناوری خارجی متکی است.

رقابت‌پذیری جهانی


🔹شرکت‌های چینی در صنایع متوسط و پایین‌فناوری عمدتاً از طریق قیمت به رقابت‌پذیری دست یافته‌اند. در برخی صنایع پیشرفته مانند وسایل ارتباطی، فناوری‌های پاک، کشتی‌سازی، پهپادها و قطارهای پرسرعت نیز چین موفق به ایجاد سطحی از رقابت‌پذیری شده است. در این میان، خصایص اصلی صنایع موفق‌تر بهره‌مندی از تقاضای داخلی بالا، سرمایه‌گذاری گسترده‌تر دولتی و سبک‌تر بودن رقابت جهانی و شرکت‌های تثبیت‌شده بوده است.

پیشتازی فناورانه


🔹در سال‌های اخیر، شکاف فناورانه میان چین و قدرت‌های صنعتی کاهش یافته و سهم چین از ثبت اختراعات جهانی در صنایعی مانند خودروهای برقی، مواد نوین، الکترونیک و رباتیک به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. همچنین، سهم چین از مقالات علمی برتر جهانی از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳ به‌طور میانگین ۱۸ درصد رشد کرده است. با این حال، در حوزه‌هایی مانند نیمه‌رساناهای پیشرفته، فاصله میان چین و فناوری‌های مرزی به قوت خود باقی مانده است. در کنار این پیشرفت‌ها، افزایش ابهام در خصوص ظرفیت‌های فناورانه چین با توجه به ملاحظات امنیت ملی این کشور، ارزیابی وضعیت واقعی را پیچیده‌تر کرده است. در مجموع، به‌نظر می‌رسد که چین در حال ارتقای جایگاه جهانی خود در حوزه‌هایی چون هوش مصنوعی، زیست‌فناوری، تجهیزات پزشکی و رباتیک است.

جمع‌بندی

🔹براساس این گزارش، سیاست MIC25 علی‌رغم دستاوردهای قابل‌توجه در توسعه صنایع نوین، با چالش‌هایی نیز همراه بوده است. در برخی از موارد همزمانی سیاست‌های صنعتی دولت مرکزی و مشارکت‌های پرهزینه دولت‌های محلی به ایجاد پروژه‌های تکراری و ناکارآمد انجامیده است. در نتیجه، گویا رشد بهره‌وری کل متوقف شده و متعاقب آن رشد اقتصادی با کندی مواجه شده است. در نهایت این که تأکید بر حمایت از تولید، در مواردی موجب نادیده‌گرفتن بخش مصرف و ایجاد عدم توازن ساختاری در اقتصاد چین شده است.

🔹با این‌حال، تقویت توانمندی‌های فناورانه و صنعتی، توانسته چین را به یکی از بازیگران اصلی در زنجیره‌های ارزش جهانی بدل کند. وابستگی معکوس سایر کشورها به تولیدات چین اکنون نه فقط در صنایع پایین‌دستی بلکه در فناوری‌های پیشرفته‌تری مانند خودروهای برقی، انرژی خورشیدی و مخابرات نیز در حال گسترش است. به‌طور خلاصه، MIC25 اگرچه با موانعی روبه‌رو بوده، اما زمینه‌ساز رشد چشمگیر در توانمندی‌های صنعتی و فناورانه چین شده و احتمالاً مسیر آینده اقتصاد جهانی را در بسیاری از حوزه‌ها تحت تأثیر قرار خواهد داد.

@GovernanceStudies
⭕️انجمن علمی اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی با افتخار برگزار می‌کند:

توسعه اقتصادی مقدم است یا سیاسی؟

با حضور و ارائه:
پروفسور محمود سریع‌القلم
(استاد تمام روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی
دانشمند مدعو مجمع جهانی اقتصاد در داوس)

🗓 تاریخ برگزاری: دوشنبه ۲۲ اردیبهشت
🕰 زمان برگزاری: ساعت ۱۵ الی ۱۸
📍مکان برگزاری: سالن آمفی تئاتر دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی


📌 ثبت نام  افراد خارج از دانشگاه شهید بهشتی فقط از طریق عضویت در این گروه صورت میگیرد.

📌 جهت هماهنگی و اطلاعات بیشتر با مسئول برگزاری آقای کامرانی در ارتباط باشید.


⚪️ حضور در این نشست رایگان و برای عموم آزاد است.

صفحات مجازی انجمن علمی اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی:
تلگرام | اینستاگرام | لینکدین | تلگرام نشریه | اینستاگرام نشریه | تلگرام پادکست | کست باکس پادکست | اینستاگرام پادکست
"روند رشد اعجاب انگیز تولید صنعتی در چین"
#تجارت_خارجی

مقایسه درصد تولید صنعتی در چین و ایالات متحده از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ بیانگر فاصله افزایشی در حجم تولیدات صنعتی در دو کشور یاد شده است. به نظر با روند اخیر جایگاه چین به عنوان کارخانه جهانی بی تغییر باقی می ماند.

@GovernanceStudies
🔅توافقنامه تجارت آزاد هند-بریتانیا: نمود تعمیق روابط دوجانبه

#تجارت #FTA
#هند #بریتانیا

🔹هند و بریتانیا در هفته‌ای که گذشت اعلام نمودند که پس از ۱۴ دور گفتگو درباره جزئیات توافق تجاری دوجانبه خود به جمع‌بندی رسیده‌اند و این توافق در جریان سفر نخست‌وزیر بریتانیا به هند در سال جاری به امضا خواهد رسید. در حالی که اجماع در خصوص عمده فصول از ۲۶ فصل این توافقنامه در سال گذشته به دست آمده بود، تکمیل آن به سبب انتخابات جاری دو کشور و بی‌ثباتی سیاسی در بریتانیا به تعویق افتاده بود. از زمان آغاز مذاکرات این توافقنامه در سال ۲۰۲۲ نخست وزیر بریتانیا چهار مرتبه تغییر کرده است.

🔹براساس این توافقنامه تجارت آزاد، هند تعرفه‌های وضع شده بر قریب به ۹۰ درصد از کالاهای بریتانیایی را کاهش خواهد داد. در میان این موارد، کاهش تعرفه خودرو از ۱۰۰ درصد به ۱۰ درصد اهمیتی ویژه دارد. مجموع تعرفه‌ پرداختی که انتظار می‌رود با اجرای این توافقنامه کاهش یابد، براساس ارقام سال ۲۰۲۲ معادل ۴۰۰ میلیون یورو برآورد شده بود. تجارت دوجانبه میان هند و بریتانیا در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۴۲.۶ میلیارد یورو بوده است و پیش‌بینی می‌شود که در اثر این توافقنامه، تجارت دوجانبه تا سال ۲۰۴۰ دستکم ۲۵.۵ میلیارد یورو افزایش یابد.

🔹این توافقنامه یکی از سه سند اقتصادی و تجاری مهمی است که دو کشور بر سر آن مشغول مذاکره بودند. دومین سند، مربوط به توافق پوشش تامین اجتماعی مشترک برای کارگرانی است که میان این دو کشور نقل مکان می‌کنند و همزمان با توافق تجارت آزاد جمع‌بندی شده است. سومین مورد یک معاهده سرمایه‌گذاری دوجانبه است که مذاکرات آن هنوز به اتمام نرسیده است. به نظر می‌رسد که در نهایت، برخی از موارد اختلافی به نفع تکمیل اسناد کنار گذاشته شده‌اند.

🔹به عنوان مثال، هند در تلاش بود تا در خصوص مالیات بر کربن اعمالی بریتانیا معافیت کسب کند و همزمان صدور روادید برای اتباع خود را تسهیل کند. از قرار معلوم، مذاکرات بر سر مالیات کربن به صورت مجزا ادامه دارد و روند صدور روادید بریتانیا به صورت محدود و برای صاحبان مهارت و حرفه‌های مشخص هندی تسهیل خواهد شد.

🔹بریتانیا مجموعه‌ای از توافقات تجاری مشابه را با دیگر کشورها در سال‌های اخیر منعقد نموده است که از جمله آنها می‌توان به استرالیا، ژاپن و سنگاپور اشاره کرد. با این وجود توافق حاضر با هند مهم‌ترین توافق تجاری است که پس از برگزیت توسط بریتانیا حاصل شده است. در طرف مقابل، بریتانیا علیرغم روابط محدودتر نسبت به چین و ایالات متحده، همچنان شریک مهمی برای هند محسوب می‌شود و صادرات هند به این کشور شش برابر بیشتر از روسیه است. علاوه بر این، هند در حال مذاکره برای توافقات مشابه با ایالات متحده و اتحادیه اروپاست و موفقیت این مذاکرات اهرم مناسبی در سایر مذاکرات برای این کشور به شمار می‌رود.

🔹نگارنده یادداشت چتم‌هاوس در جمع‌بندی خود تلاش هند را برای حفظ خودگردانی راهبردی -با توجه به روابط تجاری گسترده با چین و روابط انرژی-دفاعی با روسیه- چالشی در مسیر تحقق همکاری‌های گسترده‌تر میان بریتانیا و هند دانسته و معتقد است این روابط منجر به بروز محدودیت‌هایی در تبادل فناوری، تولید مشترک، اشتراک اطلاعات و... خواهند شد. با اینهمه، هند به عنوان سریع‌ترین اقتصاد در حال رشد در میان کشورهای شاخص، از جهات متعدد برای بریتانیا اهمیت دارد.

🔹یکی از این جهات، وجود نیروی کار ماهر در حوزه فناوری اطلاعات و زیست‌بوم دیجیتال قدرتمند در هند است. از همین رو، پیش‌بینی نگارنده این است که توسعه همکاری‌ها در زیرساخت عمومی دیجیتال، آموزش و بهداشت از جمله ظرفیت‌هایی است که با ارائه راهکارها و گردهمایی‌های مالی بریتانیا مورد توجه قرار خواهد گرفت.

@GovernanceStudies
"حجم تجارت عربستان سعودی با چین، اتحادیه اروپا و ایالات متحده"
#تجارت_خارجی
براساس داده های گمرکات چین، اتحادیه اروپا و ایالات متحده، در سال ۲۰۲۴ درحدود ۴۰ درصد از کل تجارت عربستان سعودی با این سه مجموعه انجام شده است.
تصویر بالا نماگر تغیرات سطح تجارت عربستان سعودی با سه بازیگر یاد شده است. رشد تجارت ریاض_پکن از ۳.۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۰ به ۱۰۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ نشان دهنده رویکرد با ثبات دولت عربستان برای تجارت با #چین است.
@GovernanceStudies
🎙نشست مجازی رایگان/

🔺🔻فرصت های تازه همـکاری ایــران و کشورهای خلیج فارس در اقتصاد و فرهنگ


🔺سخنرانان:

دکتر ایاد الاماره
عضو هیئت علمی دانشگاه بصره

مجید منادی
دانشجوی دکتری مدیریت رسانه و پژوهشگر حوزه فرهنگ منطقه

دکتر محمدحسین محمدی
کارشناس اقتصاد سیاسی بین الملل


🔺میزبان:

دکتر حامد حریرفروش
مدیرمسئول دیپلماسی پلاس


🕟 زمان برگزاری: سه شنبه ۱۴۰۴/۲/۳۰ ساعت ۱۶/۳۰

🔗 لینک برگزاری نشست در اسکای روم:👇👇

https://skyroom.online/ch/hamedharir/diplomacyplus

(هنگام ورود گزینه میهمان را انتخاب کنید)


🆔 @naftdiplomacy |
🌐 www.diplomacyplus.ir
2025/05/17 19:32:03
Back to Top
HTML Embed Code: