Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
961 - Telegram Web
Telegram Web
متن معاهده ایران و روسیه.docx
1.5 MB
🔹 متن کامل معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه به زبان فارسی که در سفر رئیس جمهور پزشکیان به روسیه به امضای روسای جمهور دو کشور رسید

انجمن اقتصاد ایران

@IR_Economists_A
👎5👍43
🎙«به مناسبت انتشار خاطرات صوتی علینقلی عالیخانی برای اولین بار»

امین کاوئی

بعد از ۴۰ سال برای اولین بار فایل صوتی خاطرات علینقی عالیخانی وزیر اقتصاد (از بهمن ۱۳۴۱ تا مرداد ۱۳۴۸) و شاید مهمترین رجل اقتصادی عصر پهلوی، در تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد منتشر شده است.

طبیعتا بی‌وقفه در این چند روز آن را پیوسته و چندین‌باره گوش دادم.
در ادامه نکات مهم و جدیدی از داخل ۱۸ نوار ضبط شده که می‌تواند برای مخاطب امروز جالب باشد را آورده‌ام.


۱خدمت سربازی)
«سربازی» و «پیدا کردن شغل مناسب» برای بعد از بازگشت به کشور از ۱۳۳۰ هم دغدغه نخبگان درس‌خوانده در خارج بوده است.

۲پژوهش توسعه در ساواک) بررسی و پژوهش توسعه در سواحل جنوبی خلیج فارس در دوره پهلوی بر عهده نهادهای امنیتی (ساواک) بوده که علینقی عالیخانی مسئول این پژوهش‌ها بوده است!

۳شکاف بین ابرقدرت‌های شرق) عالیخانی به ادعای خود برای اولین بار متوجه می‌شود که رابطه چین و شوروی به هم خورده و فرصت مناسبی برای ابتکار سیاسی و اقتصادی است.

۴شرکت‌های نفتی جنوب و خرید مایحتاج از تهران) عالیخانی از مهمترین کارهای خود در امور غیرصنعتی شرکت ملی نفت را، تلاش برای تغییر رویه خریدهای ساده شرکت نفت از محلی‌های خوزستان به جای خرید از تهران برمی‌شمرد!
وی همچنین می‌گوید که سعی می‌کرده که برای مناطق جدیدا تعطیل شده یا کم‌فعالیت نفتی، زمینه فعالیت جدیدی برای مردم دست و پا کند.
(جالب اینکه این مسئله تا امروز هم کاملا حل نشده است!)

۵رضایت نسبی از اصلاحات ارضی) عالیخانی از همه‌پرسی انقلاب سفید سال ۱۳۴۱ (اصلاحات ارضی، ...) به عنوان نقطه اوج موفقیت‌های محمدرضا شاه یاد می‌کند و تاکید می‌کند که عمده مردم حتی نیروهای چپ‌گرا مثل نجف دریابندری شرکت در آن انتخابات و انجام اصلاحات ارضی را نویدبخش آینده‌ای بهتر می‌دانستند که البته به تعبیر وی با خطاهای شخص شاه در آینده، از بین می‌رود.

۶مخالفت با مونتاژ CKD) بر خلاف تصوری که رایج شده است، عالیخانی پدر سیاست صنعتی ایران با مونتاژکاری خودرو پیش از دوره وزارت خود توسط اخوان که توام با ممنوعیت واردات بوده، به شدت مخالف بود.

جالبتر اینکه درست مشابه امروز، بهانه انحصارطلبان داخلی صنعت خودرو نبود ارز برای واردات خودروی آماده خارجی بوده است.

۷نفوذ سیاسی خودروسازان) علینقی عالیخانی توضیح می‌دهد که در سال ۱۳۴۱ وقتی واردات خودروی آماده خارجی را آزاد می‌کند، جعفر اخوان مونتاژکار خودروهای فیات، دست به دامن وزرای هیئت دولت می‌شود و آن‌ها هم تلاش خود را برای ممنوعیت دوباره واردات خودرو انجام می‌دهند.

۸خطر سرمایه‌گذاری خارجی) عالیخانی برخلاف فکر بقیه اعضا کابینه خصوصا شخص نخست‌وزیر اسدالله علم، لزوما سرمایه‌گذاری خارجی را هم مفید نمی‌داند و نگران بیرون بردن اصل یا سود سرمایه‌گذاری خارجی است.

۹ضعف تصمیم‌گیری شاه) عالیخانی میگوید تجربه ۱۵ خرداد و تجربیات مشابه، به من ثابت کرد که برخلاف روحیه جنگندگی اسدالله علم، تزلزل و ضعف شاه در تصمیم در بحران انقلاب به خاطر بیماری نبود و شخصیت وی همیشه همینطور بود.

۱۰وابستگی منصور به آمریکا) حسنعلی منصور وقتی در انتخابات مجلس تهران ۱۳۴۲، رفته رفته به عبدالله ریاضی باخت و هر چه شمارش آرا بیشتر می‌شد رتبه‌اش به دهم و دوازدهم هم بدتر می‌شد، به شکل باورنکردنی راک‌ول سفیر آمریکا در تهران رو زده بود و اون هم به اسدالله علم زنگ می‌زند که لطفا ترتیبی اتخاذ کنید که ایشان که در آینده شخص مهمی در ایران قرار است بشود، رتبه چنین بدی نداشته باشد که با مخالفت شدید علم برخورد می‌کند. در ادامه وقتی مادر شاه واسطه می‌شود و تقاضای رتبه هفتم می‌کند که در عمل هم نتیجه می‌دهد!

(ادامه در پست بعد)
@AminKavei
انجمن اقتصاد ایران

@IR_Economists_A
👍71
🎙قسمت دوم خلاصه نکات مهم خاطرات علینقی عالیخانی در تاریخ شفاهی هاروارد:

امین کاوئی

(قسمت اول اینجا)

۱۱تثبیت قیمت غذا) حسنعلی منصور دنبال تثبیت قیمت محصولات کشاورزی بود، اما عالیخانی تذکر می‌دهد که تثبیت قیمت این کالاها در فرنگ به دلیل مدرن بودن‌ کشاورزی شان شاید توجیه داشته باشد، اما در ایران قیمت‌گذاری دستوری پایین باعث تشویق کشاورزی قدیمی غیربهره‌ور به تداوم این روند می‌شود.

۱۲نبود دموکراسی در اتاق بازرگانی) انتخابات روسای اتاق بازرگانی آن زمان در دهه ۴۰ دموکراتیک نبود و اگر هر کسی که کارت بازرگانی داشت حق رای هم ‌می‌داشت، هرگز آن افراد تکراری رای نمی‌آوردند!

۱۳فساد گسترده حلقه دور شاه) مثل تلاش امیرهوشنگ دَوَّلو برای دوباره قانونی شدن تریاک و گرفتن حق انحصاری برای واردات کَره که مورد آخر باعث این شد که عالیخانی بفهمد دیگر کار در این دولت فایده‌‌ای ندارد از دیگر نکات جالب و قابل توجه است.

۱۴تعارض منافع در شورای پول و اعتبار) عالیخانی توضیح می‌دهد که خداداد فرمانفرمائیان ایده غلطی مبنی بر حذف وزیر اقتصاد از شورای پول و اعتبار (با استدلال اینکه وزیر اقتصاد به دلیل فعالیت‌های صنعتی ذینفع تصمیمات است) داشت که مجددا با کمک ساده‌لوح بودن مهدی سمیعی رئیس بانک مرکزی به واسطه از طرف هویدا به وی ابلاغ شده بود.
(می‌توان چنین برداشت کرد که دیدگاه خداداد فرمانفرمائیان برخلاف عالیخانی به بانکداری رایج آنگلوساکسون نزدیک بوده تا بانکداری توسعه در اروپایی.)

۱۵اهمیت سودده بودن شرکت‌ها) برخلاف برخی تصورهای رایج از اقتصاد دهه ۴۰، در فضای ذهنی عالیخانی کار بنگاه خصوصی (و دولتی)، از نوع «خیریه» نیست و بنگاهی که سود نمی‌کند، وجودش فایده‌ای هم ندارد.

۱۶فساد دانشکده‌های علوم پزشکی) خاطرات عالیخانی از تجربه ریاست دانشگاه تهران و برخی شباهت‌هایش با فضای علمی برخی از اساتید در امروز ایران و نوع برخورد وی با این حجم از فساد و اسراف هم جالب است.

عالیخانی می‌گوید که مثلا در دانشکده دندانپزشکی هزینه خرید وسایل مطب شخصی اساتید از بودجه دانشگاه بوده،
برخی اساتید از خواندن یک کتاب در رشته خود هم ناتوان بوده‌اند یا مقالات اساتید ترجمه مقالات خارجی با تغییر نام بوده و اگر اساتید جوان‌تر کتابی را چاپ می‌کردند اساتید پیشکسوت وی را مجبور نام آن‌ها را هم درج کند.
یا مثلا در دانشکده پزشکی هم مدارک متقاضیان هیئت علمی جدید در راه رسیدن از دانشکده به دفتر دانشگاه تعمداً گم می‌شد تا همکار جدیدی به آن‌ها اضافه نشود!


🔆«علینقی عالیخانی» مهم‌ترین دلایل فروپاشی حکومت و از دست رفتن دستاوردهای اقتصادی دهه ۴۰ در ابتدای دهه ۵۰ را «مداخله شاه در امور بسیار جزئی در عین نپذیرفتن مسئولیت نتیجه»،
«تعزیرات و قیمت‌گذاری دستوری پایین کالاها»،
«ضعف و تملق هویدا و وزرا»،
«نظام انگیزشی مشوق تملق»،
«کنار گذاشتن افرادی مانند اسدالله علم»،
«فساد مالی وزرا و نزدیکان دربار مثل عبدالکریم ایادی، امیرهوشنگ دَوَّلو و اشرف پهلوی» و
و «رشد شدید درآمدهای نفتی از سال ۱۳۵۱» می‌‌داند.

عالیخانی توضیح می‌دهد که هر چه از دوره خوب ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۸ به جلو آمدیم، شایسته‌سالاری در حاکمیت کمرنگ‌تر شد و مریدپروری و تملق جای آن را گرفت و شاه هم هر چقدر سرمایه اجتماعی که با هماهنگی هم ساخته بودیم، به تدریج مستهلک کرد./

@AminKavei
انجمن اقتصاد ایران

@IR_Economists_A
👍10😢1
monazere.pdf
3.6 MB
متن کامل مناظرۀ دکتر فرشاد مومنی و دکتر مسعود نیلی که در شمارۀ ۹۴ مجلۀ اندیشه پویا به چاپ رسیده است.

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍4🤔2
فراخوان ارسال مقاله


بدین‌وسیله به اطلاع پژوهشگران و اساتید محترم می‌رساند که دوفصلنامه علمی-پژوهشی Iranian Journal of Economic Studies دانشگاه شیراز، آماده دریافت مقالات پژوهشی در حوزه‌های مختلف اقتصاد می‌باشد.

🔴ویژگی‌های نشریه:

• رتبه علمی: حائز رتبه ب در ارزیابی کمیسیون بررسی نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
• زبان انتشار: انگلیسی (همراه با چکیده فارسی)
• هزینه داوری: رایگان
• مدت زمان داوری: انجام داوری در سریع‌ترین زمان ممکن
• حمایت از مقالات دکتری: از مقالات مستخرج از رساله‌های دکتری استقبال می‌شود.

🔴نحوه ارسال مقاله:

پژوهشگران گرامی می‌توانند با مراجعه به وب‌سایت https://ijes.shirazu.ac.ir و پس از ثبت‌نام، مقالات خود را برای بررسی و داوری ارسال نمایند.

منتظر مقالات ارزشمند شما هستیم!

انجمن اقتصاد ایران تفاهمنامه همکاری با این مجله علمی دارد.


انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍1
🔰شش باور منکیو درباره تورم
(قسمت اول)

دکتر اسفندیار جهانگرد

گریگوری منکیو در پانزدهم جولای ۲۰۲۴در NBER، به بررسی شش باور کلیدی خود درباره تورم می‌پردازد که برخی از آن‌ها در بین اقتصاددانان مورد بحث است. وی بر اهمیت مداوم منحنی فیلیپس به‌عنوان یک مفهوم نظری تأکید می‌کند، اما کاربرد عملی آن را زیر سوال می‌برد. او همچنین انتقاداتی به مدل کالوو در تعیین قیمت‌ها دارد، خواستار توجه مجدد به شاخص‌های پولی است و پیشنهاد می‌کند که فدرال رزرو هدف‌گذاری تورم را منعطف‌تر کند.

۱. منحنی فیلیپس اجتناب‌ناپذیر است (اما به‌صورت مشروط)
منکیو استدلال می‌کند که علی‌رغم برخی انتقادات، منحنی فیلیپس همچنان یک مفهوم اساسی در اقتصاد کلان است، اما باید به‌عنوان یک رابطه مشروط در نظر گرفته شود.
• در دهه ۱۹۶۰، همبستگی منفی بین تورم و بیکاری به‌طور واضحی مشاهده می‌شد، اما امروزه این رابطه ساده دیگر وجود ندارد.
• منکیو می‌گوید که منحنی فیلیپس یک رابطه شرطی است که بستگی به نوع شوک اقتصادی دارد. اگر شوک‌های پولی یا تقاضای کل باعث تغییر تورم و بیکاری در جهت‌های مخالف شوند، یک منحنی فیلیپس کوتاه‌مدت وجود دارد.
"دیدگاه منکیو این است که منحنی فیلیپس بهتر است به‌عنوان یک رابطه شرطی در نظر گرفته شود... به این ترتیب، فرار از آن دشوار است."بعبارت دیگر منحنی فیلیپس همچنان بخشی از تفکر اقتصاد کلان است، اما فقط در صورت در نظر گرفتن شرایط خاص.

۲. منحنی فیلیپس ابزار عملی مفیدی نیست
با وجود اهمیت نظری، منحنی فیلیپس ابزار دقیقی برای پیش‌بینی تورم یا تصمیم‌گیری سیاستی نیست.
• یک مطالعه در سال ۱۹۹۷ نشان داد که تعیین نرخ طبیعی بیکاری(NAIRU) با فاصله اطمینان ۹۵٪ بسیار بزرگی همراه است. این امر باعث می‌شود که پیش‌بینی‌های مبتنی بر این منحنی بسیار نامطمئن باشند.
• تلاش برای یافتن نسخه‌های دقیق‌تر از منحنی فیلیپس، مانند جستجوی "جام مقدس" است: هرگز موفقیت‌آمیز نیست اما همچنان ادامه دارد.
"فاصله‌های اطمینان بزرگ برای نرخ طبیعی بیکاری، همراه با بی‌فایده بودن جستجوی بی‌پایان برای منحنی فیلیپس دقیق‌تر، باعث شده که انتظار زیادی از این منحنی به‌عنوان ابزاری برای پیش‌بینی تورم یا ارزیابی سیاست‌ها نداشته باشم."در نهایت تکیه بیش از حد بر منحنی فیلیپس برای سیاست‌گذاری عملی مشکل‌ساز است، زیرا این منحنی دقت لازم را ندارد.

۳. تشخیص شوک‌های عرضه و تقاضا در زمان واقعی تقریباً غیرممکن است
هنگامی که تورم از هدف بانک مرکزی منحرف می‌شود، تشخیص اینکه این تغییر ناشی از شوک‌های عرضه است یا شوک‌های تقاضا، به‌ویژه در زمان واقعی، بسیار دشوار است.
• عدم دقت در تعیین نرخ طبیعی بیکاری باعث می‌شود که تمایز میان عوامل عرضه و تقاضا مبهم باشد.
• انتظارات تورمی نیز نقش مهمی دارند، که پیش‌بینی تأثیر شوک‌های اقتصادی را سخت‌تر می‌کند.
• افزایش تورم در سال ۲۰۲۲ نمونه‌ای از این عدم قطعیت بود؛ ممکن بود ناشی از مشکلات زنجیره تأمین، افزایش تقاضا، یا سیاست‌های پولی و مالی بیش از حد انبساطی باشد.
"مشکل این است که از آنجا که نرخ طبیعی بیکاری را با دقت نمی‌دانیم، تمایز میان عرضه و تقاضا دشوار است... و در زمان واقعی است که سیاست‌گذاران باید واکنش نشان دهند."فلذا سیاست‌گذاران باید در واکنش سریع به تورم محتاط باشند، زیرا تعیین علت اصلی آن در لحظه دشوار است.


انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍9
🔰شش باور منکیو درباره تورم
(قسمت دوم)

دکتر اسفندیار جهانگرد


۴. اقتصاددانان باید از "فرقه کالوو" فاصله بگیرند
مدل کالوو (Calvo 1983) که در تحلیل تورم استفاده می‌شود، بیش از حد مورد اعتماد است و به درستی پایداری تورم را توضیح نمی‌دهد.
• مدل کالوو تغییرات تورم را سریع‌تر از واقعیت نشان می‌دهد و اثرات شوک‌های پولی را به‌درستی منعکس نمی‌کند.
• مدل‌های جایگزین مانند مدل اطلاعات چسبنده (Sticky-Information Model) که توسط منکیو و ریکاردو ریس توسعه داده شده، می‌توانند پویایی تورم را بهتر توضیح دهند.
• نویسنده همچنین پیشنهاد می‌کند که شاید متغیر مناسب در منحنی فیلیپس، "هنجار تورمی"inflation norm به‌جای "انتظارات تورمی" باشد.
"پویایی‌های تورم ضمنی در مدل کالوو با داده‌ها ناسازگار است... شاید متغیر مناسب در منحنی فیلیپس چیزی شبیه به 'هنجار تورمی' باشد."اقتصاددانان باید به مدل‌های جایگزین توجه بیشتری داشته باشند و بیش از حد به مدل کالوو اعتماد نکنند.

۵. شاخص‌های کل پولی (Monetary Aggregates) باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند
در حالی که بسیاری از تحلیلگران شاخص‌های پولی مانند M2 را نادیده می‌گیرند، این متغیرها ممکن است بینش مهمی درباره تورم ارائه دهند.
• در سال ۲۰۲۱، جرمی سیگل افزایش شدید تورم را با بررسی M2 پیش‌بینی کرد، در حالی که بسیاری این پیش‌بینی را رد کردند.
• نویسنده استدلال می‌کند که نادیده گرفتن این شاخص‌ها اشتباه است، زیرا ممکن است اطلاعات مفیدی درباره فشارهای تورمی فراهم کنند."نادیده گرفتن شاخص‌های پولی این روزها رایج است. اما شاید زمان آن رسیده که این رویکرد را بازبینی کنیم."شاخص‌های پولی نباید کاملاً کنار گذاشته شوند و باید در تحلیل‌های تورمی بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

۶. هدف‌گذاری تورم نباید بیش از حد دقیق باشد؛ به‌جای یک عدد ثابت (مانند ۲.۰٪)، یک محدوده انعطاف‌پذیر (مثلاً بین ۱٪ تا ۳٪) بهتر است.
• کنترل دقیق تورم غیرممکن است و بانک‌های مرکزی نباید دقت بیش از حدی در هدف‌گذاری داشته باشند.
• بانک مرکزی باید انعطاف‌پذیری بیشتری در تعیین اهداف تورمی خود نشان دهد.

"بانک‌های مرکزی باید بپذیرند که توانایی آن‌ها در کنترل تورم چندان دقیق نیست."هدف‌گذاری انعطاف‌پذیر تورم، واقع‌بینانه‌تر و مؤثرتر خواهد بود.

در کل مقاله منکیو تحلیل جامعی از چالش‌های پیش‌بینی و کنترل تورم ارائه می‌دهد. او پیشنهاد می‌کند که سیاست‌گذاران باید:
🔸 به محدودیت‌های منحنی فیلیپس آگاه باشند.
🔸 به مدل‌های جایگزین در تعیین تورم توجه کنند.
🔸 شاخص‌های کل پولی را مجدداً بررسی کنند.
🔸 رویکرد منعطف‌تری در هدف‌گذاری تورم داشته باشند.
 

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍41
local_gdp_paper-2.pdf
2.2 MB
🔰نقشه برآورد  تولید ناخالص محلی در اقتصاد جهانی

پروژه بزرگ زیر با استفاده از داده‌های مکانی با وضوح بالا و یادگیری ماشین از پیش‌بینی‌کننده‌های مختلف مانند جمعیت، نورهای شبانه، کاربری زمین، انتشار CO2 و شاخص‌های پوشش گیاهی استفاده و ترکیب می‌کند تا سهم تولید ناخالص داخلی محلی را در سطح جهانی تخمین بزند و در عین حال به دنبال غلبه بر کمبود داده‌های محلی  است.

این کار  توسط Rossi-Hansberg که lead editor جورنال JPE هست با اقتصاددان دیگری از دانشگاه شیکاگو  به نام Jialing Zhang انجام شده و بر روی اینترنت قرار گرفته است. در لینک زیر می توانید با لمس روی نقشه در مقیاس های  داده شده جایگاه آن مکان (از جمله ایران) در عرصه اقتصاد جهانی را پیدا کنید.

https://bfidatastudio.org/project/local-economies-global-perspective-illuminating-subnational-gdp-worldwide/

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍5
Audio
🔹 صوت نشست " اقتصاد سیاسی مهار تورم در ایران "

🔸 مهمان برنامه: دکتر مجتبی قاسمی (هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی)

🗓 17 اردیبهشت ماه 1402
🔶برگزار کننده: انجمن علمی اقتصاد اسلامی دانشگاه مازندران

@anjomanelmieghtesadumz

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍2
🔰رشد اقتصادی ۸ درصد؛ از واقعیت تا شعار سیاسی

دکتر حسن درگاهی
استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی

اگرچه آرمان‌گرایی سیاستمداران در هدف‌گذاری سیاست و اقتصاد امر ناپسندی نیست، ولی باید پیوسته در طی زمان به بوته آزمایش گذاشته شود و اهداف تعیین‌شده مورد امکان‌سنجی قرار گیرد. این وظیفه مهم به عهده کارشناسان و متخصصان دانشگاهی در حوزه‌های دانشی مختلف است که باید رسالت خود را در ارائه تحلیل‌های علمی به سیاستمداران به دور از شهودات ذهنی و سوگیری‌های سیاسی انجام دهند. بر سیاستمداران هم فرض است که مبنای جهت‌گیری‌های مهم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود را بر واقعیت داده‌ها و علم و تجربه بنا نهند و مسیرهای آرمانی خود را بر گام‌های شدنی و راه‌حل‌های ممکن استوار سازند.
رشد اقتصادی  8 درصد؛  از واقعیت تا شعار سیاسی
بخش مهمی از جهت‌گیری‌های سیاسی حاکمیت بر این مبنا استوار است که می‌توان در شرایط و روندهای موجود سیاسی کشور، به رشدهای بالای اقتصادی دست یافت. از سال۱۳۸۴ تاکنون از رشد اقتصادی ۸درصدی در سند چشم‌انداز و سپس در برنامه‌های مختلف پنج‌ساله توسعه سخن گفته‌ شده و در عمل هم محقق نشده است.

نوشتار حاضر این فرض را مورد نقد قرار داده و مدعی است که در تداوم جهت‌گیری‌های موجود سیاسی کشور این امر ناشدنی است. در این صورت بر اساس وظیفه و اخلاق حکمرانی آنچه از تصمیمات و جهت‌گیری‌های مهم و سرنوشت‌‌ساز که در حاکمیت سیاسی و اقتصادی کشور بر پایه این فرض غلط بنا شده، نیازمند تجدید‌نظر و اصلاحات اساسی است یا اگر همچنان به تداوم مسیرهای طی‌شده در سیاست و اقتصاد اصرار وجود دارد پس صادقانه به مردم اعلام شود که هدف رشد بالای اقتصادی و تحقق رفاه اجتماعی و پیشرفت در چارچوب آرمان‌های کلی کشور دست‌نیافتنی و امکان ایجاد توازن بین امور سیاسی و اقتصادی کشور ممکن نیست.

متن کامل در دنیای اقتصاد

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍3
P444_دگرگونی‌_ساختار_تجارت_جهانی،_الگوهای_توسعه_اقتصادی_را_نیز_دگرگون.pdf
424.3 KB
🔵 دگرگونی ساختار تجارت جهانی، الگوهای توسعه اقتصادی را نیز دگرگون می‌کند
.

پروچکت سیندیکت،
۳ بهمن ماه ۱۴۰۳

ترجمه از دکتر چینی چیان

خانم گلدبرگ استاد اقتصاد دانشگاه ییل
و آقای روتا کارشناس صندوق بین‌المللی پول

✔️ تنش‌های ژئوپولیتیکی، تغییرات تکنولوژیک و جان گرفتن دوبارهِ حمایت‌گرائی می‌توانند شکل جدیدی به الگوی تجارت جهانی بدهند. اکنون پرسش اینست که این تغییرات چه اثراتی بر اقتصادهای درحال توسعه بجا خواهد گذاشت؟

@MChian
@ECONVIEWS

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍51
eghtesad dar asre jadid.pdf
3.4 MB
📕 اقتصاد در عصر جدید

ترجمه مجموعه مقالات از دکتر جعفر خیرخواهان

این کتاب به بررسی روندهای کلان اقتصاد جهانی در عصر ترامپ (دوره اول) پرداخته است.

نویسندگان با مروری تاریخی بر جنگ های تجاری-اقتصادی و تببین سرنوشت آنها، سعی در پیش بینی تحولات اقتصادی جهانی در نتیجه سیاست های ترامپ دارند.

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍1
بودجه و فرابودجه.pdf
8.8 MB
🔰کتاب بودجه و فرابودجه: نگاهی تحلیلی به چالش‌ها و راهکارهای اقتصادی ایران

این کتاب شامل دو مقاله‌ درباره‌ی بودجه‌ریزی و فرابودجه در اقتصاد ایران است:

🔹 بودجه‌ریزی در ایران با نگاهی به لایحه‌ی بودجه‌ی ۱۴۰۳ | ✍️ دکتر محمد قاسمی

بررسی مشکلات ساختاری بودجه‌نویسی، نبود شفافیت و ناکارآمدی‌های اقتصادی ناشی از آن. پیشنهاد اصلی: اصلاحات بنیادین در بودجه‌ریزی و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی.

🔹 فرابودجه در اقتصاد ایران | ✍️ دکتر حمید پورمحمدی

تحلیل سلطه‌ی بودجه بر نظام پولی و تأثیر آن بر بی‌ثباتی‌های اقتصادی. پیشنهاد اصلی: حرکت به سوی شفافیت، پاسخگویی و کارآیی در تمامی حوزه‌های اقتصادی.
انتشارات دانایان

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍7
تاریخ کار و اقتصاد در ایران

کتاب «تاریخ کار و اقتصاد در ایران: کارگران، کارآفرینان، و دولت» حاوی ۱۳ فصل است در قالب چهار بخش که به‌کوشش و ویراستاری مری یوشیناری و سرحان آفاجان توسط انتشارات بلومزبری در فوریۀ ۲۰۲۵ منتشر شده است. فصل‌های کتاب ترکیبی است از مطالعات تاریخی مبتنی‌بر آمار و اسناد دولتی، آرشیوهای خصوصی، محتوای مطبوعات، و بیوگرافی‌های خانوادگی (فصل‌های ۱۱ و ۱۳)، و تلاشی است در توضیح و تحلیل رابطۀ عاملیت‌های نهادی، اجتماعی، و فردی در شکل‌دادن به پایه‌های اقتصاد و جامعۀ ایران طی قرن بیستم.

فهرست کتاب:

بخش اول. مقدمه و تاریخ‌نگاری
- مقدمه و چشم‌انداز- مری یوشیناری و سرحان آفاجان
- سیر تحول تاریخ‌نگاری کارگری در ایران- تورج اتابکی

بخش دوم. عاملیت کارگران، اصناف، و تجّار
- همگرایی اصناف و پیشه‌وران با جنبش کارگری در ایران: ۱۹۲۳-۱۹۱۸- حجت فلاح توتکار
- نهضت اقتصاد: سازمان تجّار ایران در واکنش به بحران در روابط تجاری ایران و شوروی (۱۹۲۷-۱۹۲۱)- سهیلا ترابی فارسانی
- رشد یا نان: واکنش‌های عامۀ مردم به صنعتی‌شدن در دورۀ رضاشاه- سرحان آفاجان

بخش سوم. توسعۀ اقتصادی و دولت
- تکاپوی ایران برای استقلال اقتصادی: تجارت خارجی، بانکداری، شرکت‌ها، و صنایع، ۱۹۴۶-۱۹۲۱- مری یوشیناری
- اقتصادسیاسی تحولات سیاست‌گذاری اجتماعی در ایران: دهۀ ۱۹۲۰ تا ۱۹۷۰- رضا امیدی
- بانک بازرگانی ایران: اولین بانک خصوصی از تأسیس تا ادغام- علی ططری
- توسعۀ معدن در ایران: دهۀ ۱۹۲۰ تا ۱۹۵۰- عبدالرضا علمدار

بخش چهارم. آمار در برابر خاطرات خانوادگی کار و صنعت
- نیروی کار، شرایط کار، و روابط کار در مناطق شهری ایران: دهۀ ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰- ویلم فلور
- یادی از مجموعۀ ریسباف قم- علی قیصری
- بخش خصوصی در دوران پس از جنگ: سرنوشت یک خانوادۀ کارآفرین- علی‌اصغر سعیدی
- کارگر مذهبی کارخانۀ چوب رشت و تأثیر قانون کار: دهۀ ۱۹۲۰ تا ۱۹۷۰- مجید سائلی کرده‌ده
@omidi_reza

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
2
💢انجمن اقتصاد ایران با همکاری مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار می‌کند:

نشست علمی با موضوع:
🔸مشروط سازی حمایت های اجتماعی: ایده‌ای برای هماهنگی و هم افزایی نظام‌های حمایتی، آموزشی و سلامت

سخنران:
🔹دکتر سید هادی موسوی نیک

بحث کننده:
🔹دکتر جعفر خیرخواهان

زمان:
🔸سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۴ تا ۱۶

مکان:
🔸 اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران واقع در تهران، خیابان طالقانی نبش موسوی


انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍4
انجمن اقتصاد ایران برگزار می‌کند:

🔰گفتگو علمی  با دکتر زهرا کریمی
عضو هیات علمی اقتصاد دانشگاه مازندران

🔷با موضوع:
علل و پیامدهای تعویق اصلاحات اقتصادی ضروری


🔸زمان:جمعه ۱۰ اسفند ساعت ۲۰ تا ۲۲

🔸به صورت مجازی و صوتی در گروه تلگرامی انجمن اقتصاد ایران
با لینک

https://www.tgoop.com/+fYJMIx683YwzZmJk

🔶پ.ن: گفتگو از ساعت ۲۰ شروع و ساعت ۲۲ پایان می‌یابد. در این فاصله زمانی به ترتیب ابتدا خانم دکتر کریمی مباحث خود را در ویس های کوتاه و پشت سر هم در گروه بارگذاری می‌کنند، اعضای گروه پس از شنود، سوالات و بحث‌های خود را به صورت ویس کوتاه یا نوشتاری طرح می‌کنند و خانم دکتر کریمی به صورت ویس پاسخ خواهند داد و جمع‌بندی می‌کنند.

◻️برای شرکت در این گفتگو علمی می‌توانید به گروه انجمن اقتصاد ایران با لینک فوق بپیوندید

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍53
c951f3.pdf
4.6 MB
⭕️ ترجمه فارسی کتاب «درون بوروکراسی»
آنتونی داونز / ترجمه رسول قنبری
📚 نشر سنور / ۴۰۶ صفحه / انتشار: زمستان ۱۴۰۳

💢 نسخه الکترونیکی ترجمه فارسی این کتاب به رایگان در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.

⬇️ لینک درباره کتاب و دانلود:
https://senoorbook.ir/inside-bureaucracy



انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
5
🔰دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER) مقاله‌ای به قلم پنج پژوهشگر ارشد با عنوان  نتایج (غیر)مورد انتظار تحریم‌های نفتی از طریق حمل‌ونقل تاریک نفت تحریمی" منتشر کرده که ترجمه خلاصه آن در جهان صنعت ۶ اسفند ۱۴۰۳ منتشر شده است.

🔷 در این تحقیق محققان به بررسی افزایش پدیده «حمل و نقل نفت از طریق کشتی‌های تاریک» (کشتی‌هایی که دستگاه‌های AIS خود را غیرفعال می‌کنند تا از شناسایی فرار کنند) در شرایط تحریم‌های غرب علیه ایران، سوریه، کره شمالی، ونزوئلا و روسیه پرداخته‌اند. آنها با استفاده از یک مدل خوشه‌بندی کشتی مبتنی بر یادگیری ماشین، جریان‌های تجارت نفت خام حمل‌شده به صورت تاریک در سطح جهانی را دنبال کرده و انتقال‌های غیرمجاز کشتی به کشتی را شناسایی نموده اند. مطابق محاسبات آنها، از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳، کشتی‌های تاریک به‌طور تخمینی ۷.۸ میلیون تن نفت خام ماهانه حمل کرده‌اند که معادل ۴۳ درصد از صادرات نفت خام دریایی جهانی است و چین ۱۵ درصد از این مقدار را جذب کرده است.

🔷 این جریان‌های تحریمی کاهش‌های ثبت‌شده در صادرات جهانی نفت را جبران می‌کند اما تغییرات اقتصادی متفاوتی ایجاد می‌کند.
🔷 ایالات متحده، به‌عنوان یک صادرکننده خالص نفت، با کاهش قیمت نفت روبرو می‌شود اما از واردات ارزان‌تر نفت از چین بهره می‌برد که  رکود ضدتورمی را تحریک کرده است.
🔷 اتحادیه اروپا، به‌عنوان یک واردکننده خالص، با افزایش هزینه‌های انرژی روبرو است اما از تقاضای چین بهره می‌برد که منجر به گسترش تورم می‌شود.

🔷 چین، با استفاده از نفت تخفیف‌خورده حدود 15 درصد نفت تحریمی، تولید صنعتی خود را افزایش می‌دهد که منجر به انتشار شوک‌های اقتصادی جهانی می‌شود.

🔷 حمل و نقل تاریک با 558 کشتی، هزینه حمل و نقل توسط کشتی را افزایش داده است.

🔶 پ.ن: اینگونه اثرات منفی تحریم بر اقتصاد اروپا و آمریکا سرریز شده و موجب تقویت اقتصاد چین و تا اندازه‌ای کاهش بهای تمام شده کالاهای این کشور شده است. اکنون اروپا و آمریکا از واردات کالاهای چینی به ستوه آمده و ترامپ دنبال وضع تعرفه‌ واردات بر کالاهای چینی است.

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
👍3
💢انجمن اقتصاد ایران با همکاری مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار می‌کند:

نشست علمی با موضوع:
🔸مشروط سازی حمایت های اجتماعی: ایده‌ای برای هماهنگی و هم افزایی نظام‌های حمایتی، آموزشی و سلامت

سخنران:
🔹دکتر سید هادی موسوی نیک

بحث کننده:
🔹دکتر جعفر خیرخواهان

زمان:
🔸سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۴ تا ۱۶

مکان:
🔸 اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران واقع در تهران، خیابان طالقانی نبش موسوی


انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A
2025/07/14 11:23:24
Back to Top
HTML Embed Code: