Telegram Web
khabarnameh 203.pdf
2.6 MB
🔳 در شماره‌ی ۲۰۳اُم خبرنامه‌ی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف می‌خوانید:

📝 شروعی بی‌پایان
#امیرحسین_دباغی

📝 حاکمی بر صورت بی‌اختیار، هست آن مخلوق را در اقتدار؟
#کیان_حسن‌زاده

📝 یک صندلی، هشتاد مدعی
#محمدرضا_بهران‌وند

📝 بررسی ماهیت نظارت شورای نگهبان
#عرفان_خلیلوندی

📝 گفت‌وگویی با دکتر ابراهیم آزادگان
#میعاد_مهرنیا

🆔 @AnjomanSUT
🆔 @KhabarnamehSUT
«گه بسازیم و گه خراب کنیم
وز میان بدتر انتخاب کنیم؟»

تا ساعاتی دیگر شماره ۲۰۴ خبرنامه، منتشر خواهد شد.

🆔 @KhabarnamehSUT
🆔 @AnjomanSUT
Khabarnameh204.pdf
3.7 MB
🔳 در شماره‌ی ۲۰۴اُم خبرنامه‌ی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف می‌خوانید:

📝 آگاهی شهروندی
#امیرحسین_دباغی

📝 انتخابات زیر سایه سنگین عدم مشارکت
#محمدعلی_فخری

📝 از پیشنهاد حذف تا رقابت بر سر مقام ریاست جمهوری
#سارا_صادقی‌ژاله

📝 بانی وضع موجود
#امیرحسین_دباغی

📝 به صبر و ریاضت توان یافت آن را که دولت نیاید به کف رایگانی
#کیان_حسن‌زاده

🆔 @AnjomanSUT
🆔 @KhabarnamehSUT
«چراغ ابلهان عمری‌ست می‌سوزد درین محفل
چه باشد یک شرر بالد فروغ طبع آگاهی»


خبرنامه با حق امتیاز انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، ذیل واحد سیاسی-اجتماعی آن تعریف شده است.

این کانال که به مدد جمعی از دانشجویان دانشگاه ایجاد شده، در تلاش است تا محتواهایی در زمینه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تاریخی و ... تهیه نماید تا در راستای کمک به تفکری بیش گام بردارد.

نشریه خبرنامه که تاکنون بیش از ۲۰۰ شماره منتشر کرده است، باسابقه‌ترین ارگان و نشریه انجمن می‌باشد.

اکنون نیز آماده‌سازی مستمر و متمادی شماره‌های دیگر نشریه با همکاری دانشجویان، اساتید و صاحب‌نظران در دست عمل است تا به موضوعات روز ایران و جهان پرداخته و جوانب گوناگون آنان را در حد و اندازه خویش مورد واکاوی قرار دهیم.

با آرزوی روزی که عدالت و آزادی مأمن و مأوای جان‌های خسته‌مان گردد.

🆔@KhabarnamehSUT
«قرارداد رویتر»

امروز سوم مرداد ماه، سالروز عقد قرارداد رویتر است.
قراردادی که در پی آن یکی از ماندگارترین فعالیت‌های مدنی ایرانیان تا پیش از مشروطه به‌وقوع پیوست.
در تاریخ سوم مرداد سال ۱۲۵۱ شمسی قراردادی میان دولت ایران و بازرگان انگلیسی-آلمانی بارون جولیوس رویتر در ۲۴ بند منعقد شد که به موجب آن امتیاز ساخت راه، راه‌آهن، سد، ایجاد مجاری آبی، قنات و کانال‌ها؛ ایجاد بانک و هرگونه کمپانی صنعتی، حق انحصار کارهای عام‌المنفعه و بهره‌برداری از جنگل‌ها و معادن به مدت هفتاد سال و گمرکات ایران به مدت بیست و پنج سال، با سهم ناچیز ایران از عواید آن و در ازای پرداخت دویست هزار لیره به رويتر واگذار شد.
اوضاع نابسامان فرهنگی و اقتصادی از طرفی و پیشروی روس‌ها در ترکمنستان و ترس درگیری با قشون روس بعد از سال‌ها شکست در دوران فتحعلی شاه از طرف دیگر، میرزا حسین خان سپه‌سالار، صدراعظم ناصرالدین شاه را بر آن داشت تا با عقد این قرارداد با بازرگانی انگلیسی، نظر دولت انگلیس را جلب و حمایت نظامی آن‌ها را درخواست کند. علاوه بر این با تامین هزینه‌های سفر ناصرالدین شاه به اروپا او را با پیشرفت کشورهای اروپایی و ضعف ایران در مقابل آن‌ها رو‌به‌رو کند.
با انتشار خبر این قرارداد اما نظر توده اندیشمند کشور از محصلین دار‌الفنون تا روحانیون آشفته و شب‌نامه‌هایی در محکومیت این قرارداد پنهانی پخش شد. شب‌نامه‌ای که در طول آن دوران نشانه هشدار و سو‌گیری متفکرین و رهبران جنبش‌ها بود.
یکسال بعد در جریان سفر اول ناصرالدین شاه به فرنگ، در مقصد اول سفرش، مسکو، از جانب امپراطور روس به دلیل انعقاد قرارداد رویتر مورد اعتراض قرار گرفت و با وجود کیفیت خاص ادامه سفرش در انگلستان از جمله دریافت نشان بند جوراب، بالاترین نشان افتخار انگلستان و ملازمت ملکه ویکتوریا و تشریفات در سایر کشورهای اروپایی، شاه از سفر خود رضایتی نداشت. [یکی از عمده دلایل این نارضایتی نه عتاب امپراتور روس بلکه مشاهده عقب‌ماندگی ایرانیان بود که البته در سالیان بعد دستاورد‌هایی به ارمغان داشت.]
در راه بازگشت از این سفر مردم تهران شورش کرده و در ارگ شاهی تجمع کردند. درباریان معترض نیز در خانه انیس‌الدوله، همسر ناصرالدین شاه [که در ابتدای سفر با شاه همراه بود ولی به سبب مشکلاتی که ایجاد کرد به دستور شاه از مسکو به ایران بازگشت] بست نشستند. آن‌ها با فرستادن تلگرافی به شاه در بندر انزلی خواستار عزل صدراعظم شدند. در صدر دلایل آن‌ها برای این درخواست، امتیاز رویتر ذکر شده بود.
در این شرایط پیش از اقدام از سوی ناصرالدین شاه، سپه‌سالار ناچار به استعفا شد ولی درخواست استعفای وی توسط شاه رد شد. در نهایت در پی نامه تند ملا علی کنی و سید صالح عرب از روحانیون بنام آن زمان که صدراعظم را واجب‌القتل دانسته بودند، شاه ناچار به قبول استعفای سپه‌سالار شد. مدتی بعد اما او را به وزارت امور خارجه منصوب و مامور فسخ قرار‌دادش کرد.
تحت قرارداد رویتر کمپانی اختیار داشت برای سرمایه اولیه پروژه‌هایش ۶ میلیون لیره انگلیسی اوراق قرضه صادر نماید ولی به دلیل عدم تضمین دولت ایران با شکست مواجه شد چراکه درآمد سالانه دولت در آن زمان تنها ۳ میلیون لیره بود. در لندن نیز صدراعظم نتوانست تضمینی برای حمایت نظامی از سوی انگلستان بدست بیاورد. به همین جهت سپه‌سالار طی نامه‌ای به رویتر این قرارداد را ملغی اعلام کرد. همچنین بهانه لغو این قرارداد تاخیر در اجرای تعهدات عنوان شد تا غرامتی متوجه دولت ایران نشود.
ایران در سال‌های بعد قرارداد دیگری به عنوان غرامت با شرکت رویتر منعقد کرد ولی به دلیل عقب ننشستن آن شرکت از دعاوی خود، ناگزیر امتیاز تاسیس بانک شاهی و بانک صنایع و معادن ایران را به این شرکت واگذار کرد.

میعاد مهرنیا

🆔@KhabarnamehSUT
احتمالاً در اخبار و گفت‌وگوهای روزمره واژگانی به گوش‌تان خورده است که از معنا و مفهوم آن بی‌خبر بودید.
کانال خبرنامه درصدد است تا با انتشار روزانه محتواهایی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، جامعه‌شناسی، حقوق و ... به لغات و اصطلاحات آنان پرداخته و با توضیحات مختصر امّا کامل، بر دانش‌مان بیفزاید.

این سلسله متون تحت عنوان #واژه_نامه منتشر خواهد شد.

🆔@KhabarnamehSUT
@AnjomanSUT
🔎کلمه روز

«بنیادگرایی (Fundamentalism)»

به هرگونه تفسیر به رأی و گزاردنِ کلمه‌به‌کلمه‌ متون مقدّس یا ایدئولوژی، بنیادگرایی گویند.
این گرایش با تاکید بر تقدّسِ شکل آغازین و میل بازگشت به آرمان‌های اولیه‌ی آن مکتب (ارتجاع) همراه است؛ بنیادگرایان خود را بر حق دانسته و معتقدند سایر پیروان از آنان منحرف شده‌اند.
این اصطلاح در زمینه‌ی دینی نشان دهنده دلبستگی راسخ به مجموعه‌ای از باورهای تقلیل ناپذیر (بنیادها) است.
«بنیادگرا» معمولاً به صورت تحقیرآمیز برای اشاره به فلسفه‌هایی استفاده می‌شود که تفکر تحت‌اللفظی دارند یا وانمود می‌کنند تنها منبع عینی حقیقت هستند.

#واژه_نامه
🆔@KhabarnamehSUT
🔎کلمه روز

«دیوان‌سالاری (بوروکراسی - Bureaucracy)»

در لغت بوروکراسی به‌معنای حکومت ادارات یا حکومت مقامات رسمی است.
دیوان‌سالاری سیستمی سلسله‌مراتبی است که در آن تصمیمات توسط بدنه‌ای از مقامات منتصب سازمانی/دولتی (و نه منتخب شورایی/مردمی) اتخاذ می‌شود.
امروزه سیستم اداری حاکم بر هر مؤسسه بزرگی، اعم از خصوصی یا دولتی، دیوان‌سالارانه می‌باشند. یکی از این نمونه‌ها نهاد‌های مرتبط و به‌طور کلی دستگاه قضایی حکومت می‌باشد.

#واژه_نامه
🆔@KhabarnamehSUT
"Social progress can be measured by the social position of the female sex."

"پیشرفت اجتماعی را می‌توان با موقعیت اجتماعی زنان سنجید."

- کارل مارکس (Karl Marx)

#گفتاورد
🆔@KhabarnamehSUT
🔎کلمه روز

«پاسیفیسم (صلح‌جویی مطلق - Pacifism)»

اعتقاد به اینکه جنگ و به کارگیری جنگ‌افزار و اعمال زور مطلقاً عملی ناروا و ناعادلانه است.
چنین باوری دارای پیشینه‌ای قدیمی است که در آموزه‌های مسیحی و آموزه‌های بودایی و هندو در شرق ریشه دارد. آنان شفقّت و تسلیم را بزرگ می‌دارند و سازش و محبت را اساس روابط میان انسان‌ها تلقی می‌کنند.
اختراع سلاح‌های هسته‌ای و در پی آن جنگ جهانی دوم و تشکیل زرادخانه‌های اتمی، پاسیفیسم را به صورت جنبش مبارزه با سلاح‌های هسته‌ای نیرومندتر کرد و حمایت بسیاری از دانشمندان و حتی کسانی که با جنگ عادلانه مخالف نیستند را نیز برانگیخت.

#واژه_نامه
🆔@KhabarnamehSUT
“A small group of determined and like-minded people can change the course of history.”

"گروه کوچکی از افراد مصمم و علاقه‌مند می‌توانند مسیر تاریخ را تغییر دهند."

- مهاتما گاندی (Mahatma Gandhi)

#گفتاورد
🆔@KhabarnamehSUT
پیشنهادی هفته

پادکست "رخ" در یکی از اپیزودهای خود به بررسی زندگی و دستاوردهای مهاتما گاندی، رهبر سیاسی و معنوی هند می‌پردازد. این اپیزود جزئیات زندگی گاندی، روش‌های مبارزاتی وی مانند نافرمانی مدنی و مقاومت بدون خشونت و تأثیرات ماندگارش بر جنبش‌های آزادی‌خواهانه در سراسر جهان را بازگو می‌کند.

شنیدن این قسمت به علاقه‌مندان تاریخ و مطالعات اجتماعی توصیه می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر و دسترسی به محتوای آن، به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://rokhpodcast.ir/episodes/gandhi/

#پادکست
🆔@KhabarnamehSUT
📣 واحد سیاسی و اجتماعی و واحد اندیشه و مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف برگزار می‌کنند:

سلسله‌جلسات «نقد و بررسی تاریخی انقلاب مشروطه»

📆 یکشنبه ۱۴ مردادماه
🕰 ساعت ۱۵

ارائۀ اول: سیر تحول قانون در عصر مشروطیت
👤 فردین مرادخانی (استاد دانشگاه بوعلی‌ همدان)

ارائۀ دوم: نقد و ارزیابی سه گفتمان در جنبش مشروطه
👤 سیدعلی محمودی (عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه)


📆 سه‌شنبه ۱۶ مردادماه
🕰 ساعت ۱۱

ارائۀ سوم: نگاهی به تاریخ‌نگاری مشروطه
👤 محمد‌ابراهیم فتاحی (پژوهشگر و مترجم)


📆 پنجشنبه ۱۸ مردادماه
🕰 ساعت ۱۷

ارائۀ چهارم: بازنگری در روایت‌های موجود از مبانی فکری مشروطه
👤 داریوش رحمانیان (سردبیر نشریۀ مردم‌نامه)



📌 مکان برگزاری: کلاس مجازی انجمن

❗️ورود برای عموم آزاد است.

🔹 برای کسب اطلاعات بیشتر به این شناسه پیام دهید.


🆔 @AnjomanSUT
▪️بیانیه‌ بیش از ۴۷۰ نفر از شخصیت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی درباره‌ توقف اعدام‌ها

«دستگاه اعدام را متوقف کنید!»


به‌نام هستی‌بخش

در شرایط خطیری که تروریسم دولتیِ حکومت افراطی و‌ متجاوز اسراییل با نقض علنی قوانین بین‌المللی و نسل‌کشی در فلسطین و برای گسترش جنگ به ایران و به سراسر منطقه خاورمیانه، با نفوذ در سرزمین ما به‌سهولت اقدام به کشتار و تخریب می‌کند، دل‌مشغولیِ مسئولان اطلاعاتی و امنیتی کشور به تعقیب و مجازات منتقدان و مخالفان داخلی چه توجیهی ممکن است داشته‌باشد؟ حکم اعدام در این چهار دهه چنان سهل و سریع صادر می‌شود و‌ چنان جان‌ستاندن در محاکم قضایی رسم شده که گویی گردش دوران در اذهان و قلوب آنانی که بر اریکه قدرت و حکم‌رانی نشسته‌اند، ذره‌ای اثر نگذاشته‌است.

در سالیان گذشته معدودی و در سال‌های اخیر جمعیت کثیری از اقشار مختلف جامعه، شعار نه به اعدام سر داده‌ و صاحب‌نظران بی‌شماری، نارواییِ اخلاقی و مضرّات اجتماعیِ خون‌های به ناحق ریخته‌شده را برشمرده‌ و خانواده‌‌های بی‌گناه، هزینه‌های روحی و عاطفی سنگینی را متحمّل شده‌اند و هم‌چنان حاکمان به این همه وقعی نمی‌نهند.

ما امضا کنندگان زیر هم‌چون گذشته، با احترام به موازینِِ راستین مبتنی بر عدالت، شعار #نه_به_اعدام سر می‌دهیم و مصرّانه از همه‌ی عناصر تعیین‌کننده در این حکومت، #اعدام_بس می‌خواهیم؛ بویژه برای زنان زیرِ اعدام‌ از جمله شریفه محمّدی فعّال کارگری، پخشان عزیزی مددکار اجتماعی، نسیم غلامی‌سیمیاری از معترضان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و وریشه مرادی فعّال حقوق زنان که متاسفانه دو تن از آنان در دادگاه بدوی حکم اعدام گرفته‌اند و دو تن دیگر با همان اتّهام منتظر حکم و با خطر مجازات اعدام روبرو هستند.

▫️متن و اسامی کامل: 
https://cutt.ly/KezTxgsE

▫️منبع:
http://www.tgoop.com/iranfardamag

🆔@KhabarnamehSUT
🔎کلمه روز

«رادیکالیسم (Radicalism)»

در لغت رادیکال به معنای بن و ریشه است. در علوم اجتماعی عموم اندیشه‌هایی که معتقدند برای اصلاح واقعی جامعه اقدامات تند و ریشه‌ای و دگرگونی‌های بنیادین لازم است، را رادیکال می‌نامند.
امروزه این واژه در عرصه سیاسی اغلب برای توصیف جناح‌های افراطی احزاب و مکاتب مختلف کاربرد دارد.
به طور کلی رادیکال‌گراها معتقدند یک نظام ناکارآمد را نمی‌توان از درون آن و با منطق و ارزش‌های همان سیستم، اصلاح کرد. آنان مدعی‌اند معضلات اجتماعی را باید عمیق‌ و ریشه‌ای تر بررسی کرد و بنابراین برای رفع آنها به بنیان‌های درکار تاخت.

#واژه_نامه
🆔@KhabarnamehSUT
🌐اخبار مهم هفته

📌ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس:

به گزارش تابناک به نقل از سپاه نیوز، روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: آقای دکتر اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی در اثر مورد اصابت قرار گرفتن محل اقامت آنان در تهران به شهادت رسیدند.
اگرچه رژیم صهیونیستی مسئولیت این حمله را قبول نکرده، این طور به نظر میرسد که مسئول این ترور باشد.
اسماعیل هنیه برای حضور در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران سفر کرده بود.
این تجاوز به تمامیت ارضی کشور ایران احتمالاً بدون پاسخ و انتقام نخواهد بود.

📌شروین حاجی‌پور از تایید حکم زندانش به خاطر ترانه اعتراضی «برای» خبر داد:

شروین حاجی‌پور، خواننده معترض ایرانی، در ویدیویی از تایید حکم سه سال و هشت ماه زندان خود برای قطعه اعتراضی «برای ...» خبر داده است.
آقای حاجی‌پور در عین حال گفته که در حکم تجدید نظر ممنوع‌الخروجی او برداشته شده است.
او با اشاره به تایید حکم زندان و رفع ممنوعیت سفر به خارج از ایران، گفته است:‌ «اگر یک درصد هم منظوری از این دارید، باید بگویم که من حالا حالاها در ایران می‌مانم.»
شروین حاجی‌پور گفته است که با درخواست اعاده دادرسی تلاش می‌کند تا حکم زندان را بشکند.

📌 المپیک ۲۰۲۴ پاریس:

ایران ۴۰ نفر شرکت کننده در ۱۴ رشته ورزشی دارد و همچنین در تیم پناهندگان در بازی‌های المپیک تابستانی ۲۰۲۴، ۱۴ ورزشکار از ۳۶ ورزشکار ایرانی هستند.
ورزشکاران ایرانی تا کنون موفق به کسب مدال نشدند.
المپیک تابستانی پاریس از ۵ مرداد شروع شد که از همان ابتدا حاشیه‌های خود را به همراه داشت، از حواشی این المپیک می‌توان به حضور نداشتن روسیه و بلاروس به علت جنگ روسیه و اوکراین و حضور داشتن اسرائیل اشاره کرد که موجب انتقاد استاندارد دوگانه از طرف منتقدان شد.
از حواشی دیگر، مراسم افتتاحیه بود که به نمایش گذاشتن صحنه‌های نامتعارف موجی از انتقادها به همراه داشت. یکی از این صحنه‌ها بازسازی از تابلوی شام آخر لئونارد داوینچی بود. این بازسازی باعث انتقاد تعداد بسیاری از مسیحیان در سراسر دنیا شد.

📌 افزایش دمای هوا در هفته آینده:

سازمان هواشناسی با پیش‌بینی افزایش دما برای هفته آینده اعلام کرد: اکثر مناطق کشور دمای بالای ۴۰ درجه را خواهند داشت.

📌 ریزش سراسری بورس:

چهارشنبه هفته گذشته (۱۰ مرداد ۱۴۰۳) شاخص بورس به دلیل ترور اسماعیل هنیه در تهران با سقوط بیش از ۵۱ هزار واحدی مواجه شد که سهامداران از دولت جدید انتظار داشتند و دارند با رویه‌ایی درست و منطقی، زمینه خروج از بحران سه سال اخیر را فراهم کند.
براساس این گزارش و به دنبال این ریزش بورس، محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور دستور ویژه‌ای مبنی بر حمایت از بازار سرمایه داد تا از طریق واریز وجه از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار و واریز وجه بانک‌ها به صندوق توسعه بازار، منجر به بر طرف شدن نگرانی سهامداران شود.

*زین پس اخبار مهم هر هفته در روز جمعه منتشر خواهد شد.*

عرشیا واشانی

#نگاهی_به_جهان
🆔@KhabarnamehSUT
«بن‌بست آزادی»

تا ساعاتی دیگر شماره ۲۰۵ خبرنامه، منتشر خواهد شد.

🆔@KhabarnamehSUT
🆔@AnjomanSUT
خبرنامه 205.pdf
16 MB
در شماره‌ی ۲۰۵اُم خبرنامه‌ی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف می‌خوانید:

📝 برگی از تاریخ
#امیرحسین_دباغی

📝 دولت و طبقات اجتماعی در عصر مشروطه
#شایان_مرادی

📝 خیال کنسطیطوسیون
#کیان_حسن‌زاده

📝 راه آزادی میانبر ندارد!
#سارا_صادقی‌ژاله

📝 نقش مطبوعات در مشروطه
#میعاد_مهرنیا

📝 ترس‌ها و امیدهای تجدد ایرانی
#امید_نوریان

📝 تاریخ‌نگاری انقلاب مشروطه
#محمدابراهیم_فتاحی

🆔@KhabarnamehSUT
🆔@AnjomanSUT
🔎کلمه روز

«فاشیسم (fascism)»

فاشیسم یک ایدئولوژی سیاسی و حکومتی است که بر تمرکز قدرت در دست یک رهبر قوی و حکومت تک‌حزبی تأکید دارد. این ایدئولوژی به شدت ملی‌گرا و غالباً نژادپرست است و مخالف دموکراسی، لیبرالیسم و حقوق بشر می‌باشد.
فاشیسم از طریق تبلیغات گسترده، استفاده از نیروی نظامی و پلیسی، و سرکوب مخالفان به قدرت می‌رسد و آن را حفظ می‌کند. این نظام خواهان کنترل کامل بر تمام جنبه‌های زندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.
فاشیسم در ایتالیا تحت رهبری بنیتو موسولینی و در آلمان تحت هدایت آدولف هیتلر به اوج رسید. این ایدئولوژی موجب جنگ‌ها و جنایات گسترده‌ای شد که تأثیرات مخربی بر جهان گذاشت.

#واژه_نامه
🆔@KhabarnamehSUT
2024/12/20 16:52:32
Back to Top
HTML Embed Code: