Telegram Web
محمدعلی صدوقی

محمدعلی صدوقی نزدیک به جناح چپ و عضو مجمع روحانیون مبارز بود. در دوره‌ی ریاست‌جمهوری خاتمی، او معاون امور مجلس رئیس‌جمهور بود. صدوقی از سال ۶۷ تا پایان عمرش نماینده‌ی ولی فقیه و امام جمعه‌ی یزد بود.

✍️ یاسمین مسکرا
#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
سید محمود دعایی

سید محمود دعایی ابتدای انقلاب به مدت یک سال سفیر ایران در عراق بود و پس از آن تا ۱۵ خردادماه سال ۱۴۰۱ که دار فانی را وداع گفت سرپرستی موسسه‌ی مطبوعاتی اطلاعات را بر عهده داشت.

✍️ یاسمین مسکرا
#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
اسماعیل فردوسی‌پور

اسماعیل فردوسی‌پور پس از انقلاب مسئول دفتر سید روح الله خمینی بود و سپس در دادگاه انقلاب مشهد منصوب شد. وی فقیه ایرانی، عضو مجلس خبرگان رهبری، رئیس دیوان عدالت اداری و نماینده فردوس و طبس در دوره‌ی اول مجلس شورای اسلامی بوده است. آرامگاه وی نیز در شهرستان فردوس قرار دارد.

✍️ یاسمین مسکرا
#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
داشتن آگاهی و دانش سیاسی برای افراد هر جامعه‌ای به خصوص جامعه‌ی ما که از گذشته دستخوش حوادث مختلف سیاسی بوده و رویدادهای سیاسی گوناگون داخلی و خارجی نقش مستقیمی بر روی زندگی تمامی مردمش داشته است امری ضروری به نظر می‌رسد.
از این رو در خبرنامه سعی داریم با توجه به اتفاقات رخ داده در کشور و شرایط حاکم بر جامعه مدل‌هایی از دموکراسی را به طور هفتگی در کانال معرفی کنیم تا آشنایی مقدماتی‌ای با آن‌ها شکل بگیرد.
منبع ما در این یادداشت‌ها کتاب "مدل های دموکراسی" نوشته‌ی دیوید هلد خواهد بود. این مطالب را با #مردم‌سالاری دنبال کنید.

✍️ بهداد غیاثی‌‌منش

🆔 @khabarnamehSUT
"انقلابی که ادامه دارد"

تا ساعاتی دیگر شماره ۱۹۸ خبرنامه،منتشر خواهد شد.

🆔 @KhabarnamehSUT
🆔 @AnjomanSUT
خبرنامه ۱۹۸.pdf
4.1 MB
🔳 در شماره‌ی ۱۹۸اُم خبرنامه‌ی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف می‌خوانید:

📝 انقلاب چیست؟
#آرش_اسلامی

📝 عصبانی هستم
✍️ #امیرحسین_محمدپور

📝 زیر خط فقر

📝 از مهسا برای ما
✍️ #ماه‌منیر_مردی

📝 رستاخیزی دیگر
✍️ #محمدعلی_فخری

📝 جنبشی برای آغاز، نه پایان
✍️ #مهدی_میراحمدی

📝 جنگ، جنگ، تا پیروزی
✍️ #زهرا_آذر


🆔 @AnjomanSUT
🆔 @KhabarnamehSUT
📌 مدل‌های دموکراسی: مدل ۱

◾️ دموکراسی کلاسیک (آتن)

مفهوم آتنی شهروند، سهیم بودن و مشارکت در امور دولت است. بنابراین در این مدل تمام شهروندان مستقیما در امور قانون‌گذاری و قضایی مشارکت دارند.

آنطور که پریکلس می‌گوید: «ما نمی‌گوییم کسی که به سیاست علاقه ندارد سرگرم کار خویش است، بلکه می‌گوییم او اصلا در اینجا کاری ندارد.»

البته در عمل تعداد محدودی از مردم آتن در تعریف شهروند می‌گنجیدند.  برای مثال بردگان که نسبت آنان به شهروندان آزاد ۳ به ۲ بود، همگی از فعالیت سیاسی محروم بودند. حتی مهاجرانی که خانواده آن‌ها چند نسل قبل در آتن ساکن شده‌ بودند برای مشارکت در فعالیت‌های رسمی، واجد صلاحیت شناخته نمی‌شدند.

در این مدل روش‌های متنوعی برای انتخاب نامزد‌ها برای تصدی مناصب وجود دارد؛ مانند انتخاب مستقیم، قرعه و چرخش مناصب.

🔷 اصول مهم این مدل عبارت‌‌اند از:

🔹 قدرت حکومت در دست مجمع شهروندان است.

🔹 شهروندان باید از برابری سیاسی برخوردار باشند تا به نوبت و آزادانه فرمان‌روایی و فرمان‌برداری کنند.

🔹 محدوده‌ی قدرت حکومت، کلیه‌ی امور عمومی شهر را شامل می‌شود.

🔹 هیچ امتیاز خاصی شهروندان معمولی را از صاحب‌منصبان دولتی متمایز نمی‌کند.

🔹 به استثنای مناصب نظامی، هیچ فردی نمی‌تواند دو بار منصبی را بر عهده بگیرد و دوره تصدی مناصب برای همه کوتاه است.

🔹 در ازای انجام مسئولیت‌ها به افراد حقوق پرداخت می‌شود.

📚 مدل‌های دموکراسی، دیوید هلد، نشر روشنگران
✍️ بهداد غیاثی‌‌منش
#مردم‌سالاری

🆔 @khabarnamehSUT
📌 مدل‌های دموکراسی: مدل ۲

◾️ دموکراسی حمایتی

لیبرالیسم با به چالش کشیدن قدرت پادشاهان مستبد و ادعای الهی بودن آن‌ها، در پی محدود کردن قدرت دولت و تعریف عرصه‌ای مستقل از آن بود. اما اغلب نظریه‌های لیبرال و لیبرال‌دموکرات با این چالش رو‌به‌رو بودند که میان اجبار و حق، قدرت و قانون، وظایف و حقوق، موازنه برقرار کنند.

از طرفی شهروندان برای اطمینان از اینکه حاکمان خط مشی‌هایی منطبق بر منافع شهروندان را دنبال می‌کنند، خواستار کسب حمایت حاکمان و حمایت از یکدیگرند.

برای تحقق این موضوع، دموکراسی حمایتی با خصوصیات زیر شکل گرفته است:

🔹 اهمیت محوری هواداری از حکومت قانون به منظور تضمین آزادی در مقابل برخوردهای خودسرانه

🔹 برابری در مقابل قانون در قالب برابری سیاسی و برخورداری از حقوق و آزادی‌های مدنی و مهم‌تر از همه آزادی بیان، تشکیل انجمن و آزادی در رای و عقیده

🔹 حکومت متعلق به مردم است اما به نمایندگانی سپرده می‌شود که به طور مشروع کارکرد‌های دولت را انجام می‌دهند.

🔹 انتخابات منظم، رای گیری مخفی، رقابت میان احزاب، رهبران و احزاب بالقوه و حکومت اکثریت در راستای برقراری پاسخگویی از سوی حاکمان

🔹 قوای دولت غیرشخصی و به لحاظ قانونی محدود هستند و بین قوای مجریه، مقننه و قضائیه تقسیم می‌شوند.

🔹 دولت باید از جامعه مدنی جدا باشد. یعنی شهروندان بتوانند زندگی خصوصی خود را دنبال کنند و از رفتار اجتماعی غیرقابل‌قبول و مداخله سیاسی ناخواسته در امان باشند.

📚 مدل‌های دموکراسی، دیوید هلد، نشر روشنگران
✍️ بهداد غیاثی‌‌منش
#مردم‌سالاری

🆔 @khabarnamehSUT
صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را
تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید


▪️به مناسبت ۱۴ اسفندماه، سالگرد وفات دکتر مصدق، مروری بر زندگانی او خواهیم داشت.

#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
مصدق، کابوس بریتانیا
مصدق، کابوس شاه


محمد مصدق معروف به دکتر مصدق، در خردادماه ۱۲۶۱ در محله سنگلج شهر تهران به دنیا آمد.
پدر او، میرزا هدایت الله آشتیانی، وزیر دفتر ناصرالدین شاه و از نوادگان میرزا محسن آشتیانی و اطرافیان میرزاتقی‌خان امیرکبیر بود. مادر مصدق، ملک‌تاج‌خانم نجم‌السلطنه، دختر شاهزاده فیروز میرزا نصرت‌الدوله و نوه عباس‌میرزا ولیعهد بود.
دکتر مصدق ملقب به مصدق‌السلطنه، سیاستمدار، حقوقدان، نماینده هشت دوره مجلس شورای ملی، استاندار، وزیر و دو دوره نخست‌وزیر ایران بود. همچنین وی اولین ایرانی دارای مدرک دکترای حقوق بود و این مدرک را از دانشگاه نوشاتل سوئیس دریافت کرده بود.
مصدق در سن ۱۹ سالگی با دختر سومین امام جمعه تهران ازدواج کرد که این ازدواج به مدت ۶۴ سال و تا پایان زندگی او ادامه داشت. وی در سال ۱۲۸۷ برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت، بعد از تحصیل علوم مالیه، در مدرسه علوم سیاسی پاریس به سوئیس رفت و برای دریافت مدرک دکتری در دانشگاه نوشاتل به تحصیل در رشته حقوق پرداخت.  مصدق پس از پایان دوران تحصیلش در سال ۱۲۹۳ که مصادف با شروع جنگ جهانی اول بود به ایران بازگشت و پس از بازگشت به ایران خدمات دولتی را از سرگرفت.
دکتر مصدق از طرفداران انقلاب مشروطه ایران بود و معتقد بود که مقام سلطنت باید تنها نمادی برای وحدت کشور باشد. وی در دوران نخست‌وزیری کوشید تا قدرت شاه را محدود به چارچوب مشخص‌شده آن در قانون اساسی مشروطه کند و نهادهای مدنی را تقویت کرد. در زمان نخست‌وزیری او، خانواده سلطنتی از مخالفان سرسخت مصدق بودند. پس از کودتای بیست و هشتم مرداد، مصدق همچنان منتقد دخالت شاه در امر حکومت بود.
با این وجود که شاه کودتای ۲۸ مرداد را که قیامی بر علیه دولت مصدق بود، قیام مردم و رستاخیز ملی ایران می‌نامید، شصت سال پس از کودتا، سیا با انتشار اسنادی، به دخالت مستقیمِ خود در ایران معترف شد. محققان معتقدند در جستجوی ریشه اصلی انقلاب ۱۳۵۷ ایران، می‌توان به کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ بازگشت.
علاوه بر کودتای ۲۸ مرداد یکی دیگر از دلایل سقوط دولت مصدق، مخالفت‌های ابوالقاسم کاشانی بود. کاشانی در حالی که قبلاً از مصدق حمایت می‌کرد، به همراه جمعی از روحانیون به مخالفت با مصدق برخاست. پس از آن مصدق در دادگاه نظامی محاکمه شد و علی‌رغم دفاعیه مستندی که از خود ارائه داد، به سه سال حبس انفرادی محکوم شد. پس از تحمل سه سال زندان، مصدق به دستور محمدرضاشاه به قلعه احمدآباد تبعید شد و تا پایان عمر خود در آن‌جا تحت نظارت قرار داشت و به گفته خودش، «هر روز آرزوی مرگ می‌کرد.»
مصدق سرانجام در ۱۴ اسفند ۱۳۴۵ بر اثر بیماری سرطان در ۸۷ سالگی در بیمارستان نجمیه تهران زیر نظر مأموران ساواک درگذشت و به دلیل مخالفت شاه با وصیت او مبنی بر به خاک سپرده شدن در کنار کشته‌شدگان قیام ۳۰ تیر در قبرستان ابن‌بابویه، در ملک شخصی‌اش واقع در قلعه احمدآباد به خاک سپرده شد.
مصدق یکی از پیشگامان نهضت ضد استعماری معاصر بود. از او نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای جهان سوم هم به عنوان کسی که شجاعانه و با سرسختی تحسین‌برانگیزی مقابل استعمار بریتانیا ایستاد، نام می‌برند. او چهره آزادی‌خواه پرشور و استعمارستیزی بود که الهام‌بخش رهبران جنبش عدم تعهد بود و بر کشورهای خاورمیانه همچون مصر تأثیر زیادی گذاشت.

✍️ یاسمین مسکرا
#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
مرثیه‌ای برای یک رویا

▪️ حدودا ۹ ماه پیش بود که خبر به دنیا آمدن سه توله یوز از ایران، یوزپلنگ ماده آسیایی، موجی از امید را در بین مردم ایجاد کرد. این سه توله یوز که به صورت سزارین به دنیا آمده بودند توسط مادرشان پذیرفته نشدند و پس از گذشت چند روز دو تا از آن‌ها تلف شدند و تنها باقی‌مانده‌ی آن‌ها پیروز نامیده شد...
#سیاسی

🆔 @khabarnamehSUT
🔺مرثیه‌ای برای یک رویا🔺

(ماجرای انقراض یوزپلنگ ایرانی در نتیجه‌ی افزایش بی‌رویه‌ی گوسفندها)

حدودا ۹ ماه پیش بود که خبر به دنیا آمدن سه توله یوز از ایران، یوزپلنگ ماده آسیایی، موجی از امید را در بین مردم ایجاد کرد. این سه توله یوز که به صورت سزارین به دنیا آمده بودند توسط مادرشان پذیرفته نشدند و پس از گذشت چند روز دو تا از آن‌ها تلف شدند و تنها باقی‌مانده‌ی آن‌ها پیروز نامیده شد.
هر عکسی که از پیروز منتشر می‌شد موجی از امید و همدلی را در بین مردم ایجاد می‌کرد. شاید به این دلیل که مردم به نوعی خودشان را در پیروز می‌دیدند. اما این امید مردم هم مانند دفعات قبل دوام چندانی نیاورد و بعد از گذشت چند ماه از بین رفت. پیروز به دلیل آنچه مشکلات کلیوی خوانده شد تلف شد.
اما دلیل این اتفاق را نه در زمان حال بلکه در چند ماه پیش باید جست‌وجو کرد؛ جایی که حسن اکبری، معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست، از انتقال «پیروز»، توله ‌یوز «ایران»، به زیستگاه ملی توران خبر داد و گفت: در طبیعت یوزهایی داریم که بسیار برای ما ارزشمندتر هستند و ترجیح این است که عمده اعتبار، هزینه، انرژی و وقت خود را بر یوزهای موجود صرف کنیم.
سوالی که برای مردم پیش می‌آید این است: در کشوری که در یک فقره بودجه سازمان  صداسیما نزدیک به ۸ هزار میلیارد تومان است، که با این همه هزینه، آخر سر برای جذب مخاطب و سرپوش گذاشتن بر ناکارآمدی‌هایشان و ریزش مخاطب، برای کشیدن ترمز شبکه نمایش خانگی به قوه‌ی قضاییه متوسل می‌شوند و در نهایت هم سریال‌هایشان هیچ بازخوردی در جامعه ندارد، چگونه برای پیروز که این میزان امید و شوق را در میان مردم ایجاد کرده بود، بودجه کافی موجود نبود؟ چگونه ممکن است در کشوری که در یک فقره ۹۲ هزار میلیارد تومان فساد در صورت‌های مالی فولاد مبارکه کشف می‌شود، این اتفاق بیفتد؟ چگونه در کشوری که از نظر ذخایر مجموع منابع نفت و گاز در جهان اول است، بودجه کافی برای حمایت از توله یوزی که در معرض انقراض است و این میزان دلخوشی را در بین مردم ایجاد کرده وجود ندارد؟
وقتی تمام این تکه‌های پازل را در کنار هم می‌گذاریم به این نتیجه می‌رسیم که در این کشور بیشتر از آنکه با بحران منابع مالی روبه‌رو باشیم با بحران ناکارآمدی، فساد و نبود مدیریت روبه‌رو هستیم. مرگ پیروز نتیجه‌ی انباشت این ناکارآمدی‌ها بود. چیزی که قطعا می‌تواند جان پیروزهای بعدی را نیز بگیرد.

#سیاسی

🆔 @khabarnamehSUT
📌 مدل‌های دموکراسی: مدل ۳

◾️ دموکراسی تکاملی

چگونه دموكراسی می‌تواند به يكي از ساخت و كارهای اساسی تكامل مردم تبديل شود؟

دو تفسير راديكال و ليبرال از اين مدل وجود دارد كه در مدل راديكال ژان ژاك روسو و در مدل ليبرال وولستون و ميل تاثيرگذار بوده‌اند.

🔷 مدل راديكال

🔹 در اين مدل شهروندان از آزادی و وابستگي يكسان سياسی و اقتصادی برخوردارند.

🔹 تقسيم وظايف بين قوه مقننه و مجريه صورت می‌گيرد كه قوه مقننه با مشاركت مستقيم شهروندان ساخته می‌شود و رای اكثريت ملاك است. پست‌های اجرايی هم به صورت مستقيم يا قيد قرعه به حكومتگران واگذار می‌شود.

🔹 در اين مدل، جامعه‌ی كوچك غيرصنعتي مدنظر است و شرط شهروندی هم تملك دارايی است. پس دارايی‌ها به طور يكسان بين اكثريت توزيع می‌شود. همچنين سياست بر عهده مردان و كار خانه با زنان است.


🔶 مدل ليبرال

🔸 توجيه اين مدل در اين است كه مشاركت سياسی علاوه بر نفع شخصی سبب رشد و آگاهی شهروندان است.

🔸 حاكميت مردمی با حق رای همگانی است و بر قدرت دولت محدوديت اعمال می‌شود و از طريق قانون تضمينی برای رعايت حقوق شخصی افراد وجود دارد. كاركرد مقامات منتخب و متخصص تفكيك می‌شود و همچنين شهروندان از طريق رای، بحث‌های عمومی و خدمات قضايی بيشترين مداخله را در حاكميت دارند.

🔸 جامعه مدنی مستقل است و دولت دخالت كمی دارد. اقتصاد بازار مبتنی بر رقابت است و همچنين مالكيت خصوصی و تعاونی مالكيت رسميت دارد. زنان هم در سياست مشاركت دارند اما كار خانه هم به صورت سنتی بر عهده آنان است. همچنين دولت يك كشور براساس مناسبات توسعه يافته بين المللی عمل می‌كند.

📚 مدل‌های دموکراسی، دیوید هلد، نشر روشنگران
✍️ نگار سهیل‌زاد
#مردم‌سالاری

🆔 @khabarnamehSUT
📌 مدل‌های دموکراسی: مدل ۴

◾️ دموکراسی مستقیم و پایان سیاست

لازمه‌ی آزادی، پایان استثمار و برابری کامل سیاسی و اقتصادی است.

🔶 سوسیالیسم

🔸تنظیم امور عمومی به وسیله‌ی شورا‌ها

🔸صاحب‌منصبان و متصدیان قانون تابع انتخابات ادواری هستند.

🔸پرداخت حقوق بیشتر به کارکنان دولت در مقابل کارگران مزدبگیر

🔸تشکیل ارتش خلق تحت کنترل اجتماع و به‌منظور حفظ نظام سیاسی جدید

🔸تکامل قابل ملاحظه‌ی نیرو‌های تولید به‌گونه‌ای که همه‌ی نیاز‌های اساسی مرتفع شود و مردم وقت کافی برای دنبال کردن فعالیت‌های غیرکاری داشته باشند.

🔸پایان امتیازات طبقاتی

🔸کنترل دولت بر حمل‌ونقل ‌و ارتباطات


🔷 کمونیسم

🔹کلیه‌ی امور به صورت دسته‌جمعی اداره می‌شود

🔹وفاق، پایه‌ی اصلی تصمیم‌گیری در کلیه‌ی امور عمومی است.

🔹حذف بازار‌ها، مبادله و پول

🔹توزیع مناصب اداری باقی‌مانده به صورت چرخشی یا انتخابی

🔹از میان رفتن تفاوت‌های اجتماعی

🔹کاهش ساعت کار به حداقل


📚 مدل‌های دموکراسی، دیوید هلد، نشر روشنگران
✍️ بهداد غیاثی‌‌منش
#مردم‌سالاری

🆔 @khabarnamehSUT
"اصلاح نشد"

طرح جلد شماره ۱۹۹ نشریه خبرنامه

🆔 @KhabarnamehSUT
🆔 @AnjomanSUT
خبرنامه ۱۹۹.pdf
1.9 MB
🔳 در شماره‌ی ۱۹۹اُم خبرنامه‌ی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف می‌خوانید:

📝 رمزگشایی از ژ.ی.ن.ا
▫️نگاهی مراقبتی به جنبش هزاروچهارصدویک

📝 چشم‌اندازی از نمایشی عروسکی
▫️مروری بر اختیار و مسئولیت
#محمدعلی_فخری

📝 رسانه‌ی مستقلی که نیست
▫️عملکرد رسانه‌ها در اعتراضات ۱۴۰۱ ایران
#زهرا_آذر

📝 نسل‌کشی خبرگزاری‌ها
▫️چگونه محدودیت‌های خبری، مرجعیت رسانه‌های داخلی را از بین برد
#محمدعلی_فخری

📝 اصلاح نشد
▫️اصلاح‌ناپذیر، پایان یک رویای کابوس‌وار
#محمدرضا_بهران‌وند

🆔 @AnjomanSUT
🆔 @KhabarnamehSUT
پیشنهاد ملی کردن صنعت نفت:

به‌نام سعادت ملت ایران و به‌منظور کمک به تأمین صلح جهانی، امضاکنندگان ذیل پیشنهاد می‌نماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثناء ملی اعلام شود. یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهره‌برداری در دست دولت قرارگیرد.

امضاکنندگان: دكتر محمد مصدق، دكتر سيدعلی شايگان، حسين مكی، الله‌يار صالح ، دكتر مظفر بقايی كرمانی

#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
🔺صنعت نفت ملی شد🔺

در تاریخ ۷ خردادماه سال ۱۲۸۰ قراردادی ۶۰ ساله بین ایران و بریتانیا توسط مظفرالدین‌شاه امضا شد که بر اساس آن، امتیاز استخراج و بهره‌برداری از نفت در سراسر ایران به استثنای ایالات شمالی گیلان، مازندران، گرگان، خراسان و آذربایجان برای مدت ۶۰ سال به دارسی واگذار گردید و در ازای این امتیاز مقرر شد که دارسی، سالیانه مبلغ ۲۰ هزار لیره وجه نقد و معادل همین مبلغ از سهام شرکت و نیز ۱۶ درصد از منافع خالص خود را به دولت ایران بپردازد.
در آذر ماه سال ۱۳۱۱ رضاشاه قرارداد را یکسویه لغو کرد و آن را آتش زد. یکی از دلایلی که باعث لغو قرارداد شد روش محاسبه‌ی سهم ایران بود. در محاسبه‌ی سهم، ابتدا مالیات انگلستان و هزینه‌هایی از قبیل حقوق پرسنل و هزینه های استخراج و حمل‌ونقل از سود خالص کسر می‌شد و سپس ۱۶ درصد آن محاسبه می‌شد که مبلغ نهایی کمتر از ۱۱ درصد سود خالص بود. یکسال بعد از لغو، قرارداد مجددا مورد مذاکره قرار گرفت.
در شهریور ۱۳۲۰ کارگران نفت جنوب با توجه به شرایط خاص داخلی و بین‌المللی دست به اعتصاب زدند و با توجه به موقعیت استراتژیک ایران و اهمیت نفت در سرنوشت جنگ، به عنوان وزنه‌ای قابل تأمل مطرح گشتند. کارگران نفت جنوب با هدایت شورای متحده‌ی مرکزی اتحادیه‌های کارگران و زحمتکشان ایران به مبارزه ادامه دادند و در خوزستان دست به اعتصاب عمومی تیر ۱۳۲۵ زدند.
گسترش فعالیت‌های سیاسی پس از شهریور ۱۳۲۰ سبب گسترش مبارزات مردم و به‌ویژه توجه آنان به وضع قرارداد نفت شده بود. دکتر مصدق در مجلس و بیرون از آن، این جنبش را که به «نهضت ملی شدن نفت» معروف شده بود، هدایت می‌کرد و در راس مبارزات ملی شدن صنعت نفت قرار داشت. با رشد جنبش ملی شدن نفت، محافل وابسته برای سرکوب جنبش تلاش‌های تازه‌ای را آغاز کردند و همزمان فشارهای سیاسی و اقتصادی از جانب انگلیس فزونی گرفت و با اعزام ناوگان جنگی به خلیج فارس، این فشارها ابعاد نظامی یافت. در چنین موقعیتی کارگران با اعتصاب‌هایشان، موقعیت دکتر مصدق را مستحکم‌تر کردند.
در انتخابات مجلس شانزدهم ۱۳۲۸ از همان آغاز، رزم‌آرا، رئیس ستاد ارتش، تلاش کرد تا نیروهای نزدیک به خود را به مجلس بفرستد. مصدق و همراهانش برای اعتراض به تقلب صورت‌گرفته متحصن شدند و درخواست کردند که از دخالت ارتش در سیاست جلوگیری شود. نهایتا این انتخابات با پیروزی رزم‌آرا به پایان رسید ولی با پشتیبانی سرلشکر زاهدی، صندوق‌های ساختگی آرا تهران باطل شد و در نوبت دوم انتخابات تهران، اقلیت جبهه‌ی ملی با رهبری مصدق با کسب ۸ کرسی از ۱۲ کرسی تهران به مجلس راه یافتند.
در سال ۱۳۲۹ اقلیت مجلس به شدیدترین شکل به رویارویی با نخست‌وزیر رزم‌آرا که قصد مصالحه با انگلیس در جریان نفت را داشت، پرداخت. همین حمایت رزم‌آرا از مصالحه با انگلیس باعث شد تا او را به عنوان یک خائن به منافع ملی ایران معرفی کنند و به دنبال آن جریان‌های زیادی در کشور، ضد او به راه افتاد.
مخالفت‌ها با رزم‌آرا ادامه یافت تا اینکه در روز شانزدهم اسفندماه، وی در مسجد شاه تهران کشته شد. روایت‌های مختلفی از قتل وی موجود است اما به گفته‌ی مصدق «قاتل رزم‌آرا هرکه بود، رفع کدورت از ذهن اعلی‌حضرت کرد». روز بعد از قتل رزم‌آرا در تاریخ ۱۷ اسفندماه، کمیسیون نفت، پیشنهاد ملی کردن صنعت نفت را تصویب و اعلام کرد. قانون ملی شدن نفت پیشنهادی بود که با امضای همه‌ی اعضای کمیسیون مخصوص نفت، به مجلس ارائه شد و در ۲۴ اسفندماه در مجلس شورای ملی تصویب گردید و در نهایت در تاریخ ۲۹ اسفندماه سال ۱۳۲۹ مجلس سنا این پیشنهاد را تصویب و قانونی اعلام کرد. بدین ترتیب روز ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ به عنوان روز تاریخی ملی شدن صنعت نفت در حافظه‌ی ملت ایران باقی ماند.

✍️ یاسمین مسکرا
#آنچه‌گذشت

🆔 @khabarnamehSUT
📌 مدل‌های دموکراسی: مدل ۵

◾️ دموکراسی نخبه‌گرای رقابتی

این مدل، عناصر اصلی دیدگاه‌های وبر و شومپتر را در خود دارد.

این مدل مانعی در راه زیاده‌روی‌های رهبران سیاسی و روشی است برای انتخاب نخبگان سیاسی کاردانی که قادرند تصمیمات لازم را در زمینه‌های قانون‌گذاری و اداری بگیرند.

🔷 خصوصیات عمده‌ی این مدل:

🔹حکومت پارلمانی همراه با قوه‌ی مجریه

🔹رقابت میان احزاب و نخبگان سیاسی رقیب

🔹سلطه‌ی سیاست‌های حزبی بر پارلمان

🔹مرکزیت رهبری سیاسی

🔹دارای تشکیلات اداری مستقل و به‌ خوبی تعلیم دیده یا به‌ اصطلاح بوروکراسی

🔶 شرایط عمومی جامعه و دولت در این مدل:

🔸جامعه‌ی صنعتی

🔸فرهنگ سیاسی که اختلاف عقاید را تحمل می‌کند.

🔸انتخاب‌کنندگان عاطفی و کم‌اطلاع

🔸پیدایش لایه‌ی مدیران متبحر و متخصصان فنی

🔸رقابت میان دولت‌ها برای کسب قدرت و برتری در نظام بین‌المللی


📚 مدل‌های دموکراسی، دیوید هلد، نشر روشنگران
✍️ بهداد غیاثی‌‌منش
#مردم‌سالاری

🆔 @khabarnamehSUT
📌 مدل‌های دموکراسی: مدل ۶

◾️ تکثرگرایی

این مدل مانعی بزرگ در راه رشد دسته‌های بیش از حد قدرتمند و یک دولت غیرمسئول است.
حکومت به وسیله‌ی اقلیت‌ها حفظ و به این شکل آزادی سیاسی تامین می‌شود.

🔷 خصوصیات عمده:

🔹تکثرگرایی کلاسیک شامل وجود موازنه در میان قوای مجریه، مقننه، قضاییه و بوروکراسی اداری است.

🔹حقوق شهروندی: آزادی‌بیان، آزادی تشکیلات و حق رای

🔹وجود نظام انتخاباتی رقابتی با حداقل دو حزب

🔹گستره‌ی متنوعی از گروه‌های همسو که در پی کسب نفوذ سیاسی‌اند.

🔹میانجی‌گری و داوری حکومت میان تقاضا‌ها

🔶 شرایط عمومی:

🔸گروه‌های متعدد در جامعه در قدرت سهیم‌اند و آن را مبادله می‌کنند.

🔸انواع مختلف منابع غنی در میان جمعیت پراکنده است.

🔸موازنه‌ی لازم بین شهروندان فعال و غیرفعال برای حفظ ثبات سیاسی وجود دارد.

🔸توافق ارزشی در زمینه‌های روش‌های سیاسی، دامنه‌ی خط‌مشی‌های مختلف و عرصه‌ی مشروع نظام سیاسی وجود دارد.

📚 مدل‌های دموکراسی، دیوید هلد، نشر روشنگران
✍️ بهداد غیاثی‌‌منش
#مردم‌سالاری

🆔 @khabarnamehSUT
2024/12/20 16:53:27
Back to Top
HTML Embed Code: