Telegram Web
درمانده یا شکننده؟
محمد حسین باقی
بخش اول
ایران در بحرانی ترین شرایط داخلی و خارجی خود در چهار دهه ی گذشته قرار دارد. این بار به راستی «مقطع حساس کنونی» است. نظام سیاسی مدام در حال «در جا زدن» و «روزمرگی» است و با هیولای «ناکارآمدی و فساد و هرز منابع» دست به گریبان است. البته که حکومت های مختلف (Government) «روبنای» مشکل هستند اما «زیربنا» بسی فراتر از حکومت هاست: چهل و اندی سال حکمرانی بدون تدبیر، بی کفایتی و چوب تاراج به دارایی کشور زدن است. آلوین استانفورد کوهن می نویسد وقتی نظام سیاسی پاسخی معقول به بحران دهد، نظام به «حالت تعادل» می رسد و وقتی نظام سیاسی عاجز از پاسخ باشد و تنها پاسخ بگیر و ببند و برخوردهای پلیسی باشد نظام دچار «بدکارکردی چند جانبه» می شود. این یعنی تلنبار و انباشت بحران ها. هر اقدام مثبتی به دلیل عدم همراهی جامعه به ضد خود تبدیل می شود و بحران می آفریند.
اکنون این پرسش مطرح است که آیا دولت در ایران «شکننده» (Fragile State) است یا «درمانده» (Failed State). مختصات این دو کدام است؟
بر اساس تعریفی از مارتین گریفیتس، به نظر می رسد ایران در آستانه ی شکنندگی قرار دارد یا عملا وارد وضعیت یک «دولت شکننده» شده باشد. گریفیتس می گوید:«دولت های شکننده از چندین جهت ناکارآمدند. از مشکلات مهم آن ها مشکل اقتصادی است؛ اقتصاد ملی منسجمی که قادر به حفظ سطح اولیه ی رفاه برای مردم باشد وجود ندارد. دومین مشکل دولت های شکننده مشکل سیاسی است و به نهادهای دولت و مشروعیت آن ها نزد مردم باز می گردد. دولت های شکننده، کارکردهایی از این دست را تنها تا اندازه ای محدود انجام می دهند یا اصلاً انجام نمی دهند: برقراری نظم و عدالت به معنای حاکمیت مؤثر قانون؛ و حفظ آزادی شخصی از جمله حقوق ابتدایی مدنی و سیاسی. نهادهای دولت، ضعیف و فاقد توانایی، صلاحیت و منابع هستند و قدرت هم غالبا در دست نخبگانی متمرکز است که از موقعیت خویش به سود خودشان بهره برداری می کنند».
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
بخش دوم
در تعریف گریفیتس اما دولت درمانده به دولت هایی گفته می شود که ویژگی اصلی آنها جنگ داخلی است:«دولت درمانده بدین معنی است که دولت از جهات بسیار مهمی شکست خورده است. به جای حمایت از شهروندان، هرج و مرج و اغلب جنگ داخلی حکمفرماست. قانونی گذاشته نمی شود و نظم برقرار نمی گردد؛ اقتدار سیاسی مرکزی وجود ندارد و یا بسیار ناکاراست. در بسیاری موارد، نظام اقتصادی هم درمانده است و حتی قادر به تأمین ابتدایی ترین عناصر رفاه برای مردم نیست. سومالی، لیبریا، سیرالئون، کنگو (زئیر سابق)، آنگولا، رواندا، افغانستان و سودان نمونه های اخیری هستند که درماندگی دولت را به درجات و شکل های مختلف به نمایش می گذارند».
گریفیتس معتقد است:«عدم مشروعیت نخبگان دولت که با تکیه بر مناسبات حامی-پیرو خودشان را حفظ می کنند لزوم جلب متابعت مردم با تکیه بر زور را پیش می آورد؛ حکومت های فاقد مشروعیت چاره ای جز اتکای شدید به زور ندارند. این نیاز به قهر و اجبار، منجر به پاگرفتن شکل های آمرانه ی حکومت می شود و حاکمان به راحتی عرصه ی قدرت را به دیگران واگذار نمی کنند... دولت های شکننده به صدور چند فراورده ی اولیه یا ماده ی خام وابسته اند. این وضع سبب آسیب پذیری شدید اقتصاد در برابر نوسانات قیمت های بازار جهانی می شود...».

www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
بخش پایانی
بنابراین، بر اساس گفته های گریفیتس می توان گفت که «دولت شکننده» پیش زمینه ی تبدیل شدن به «دولت درمانده» است. وقتی دولتی درمانده (Failed State) شود زمینه برای درگیری های داخلی مهیا می شود. از آنجا که بحران های متعدد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، محیط زیستی در سپهر سیاسی ایران نمایان است و شواهد آن نیز (فساد سیستمی، ناکارآمدی فراگیر در تمام حوزه ها و تضاد میان نهادهای انتصابی با انتخابی) فراوان است، عدم مدیریت بحران ها و عدم پاسخ مناسب به آنها می تواند شرایط را بحرانی تر کرده و وضعیت از حالت شکنندگی به درماندگی سوق یابد. شاید بتوان مدعی شد که دولت در ایران در وضعیت «دولت شکننده» قرار گرفته و از پتانسیل تبدیل شدن به «دولت درمانده» برخوردار است
افزون بر این، در دولت های شکننده شرایط در صورتی بدتر می شود که نظام سیاسی عینک ایدئولوژی بر چشم داشته باشد و از صدر تا ذیل حاکمیت «ایدئولوژی زده» باشد. می توان این نظام ها را «دولت های شکننده¬ی ایدئولوژیک» نامید. وقتی یک گروه یا رژیمی خود را مدافع ایدئولوژی جا زند، قدرتش مطلق بوده و تنها «سمعا و طاعتا» می خواهد بشنود و غیر آن را بر نمی تابد.

www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
چرا دانشجویان بنگلادشی دست به تظاهرات زدند؟
طغیان علیه سهمیه

محمد حسین باقی

دوشنبه ۱۵ مردادماه ۱۴۰۳ پس از یک ماه تظاهرات خیابانی، «شیخه حسینه»، نخست‌وزیر بنگلادش، کشورش را ترک و به هند گریخت. ماحصل این فرار کشته شدن بیش از ۳۰۰ نفر طی یک ماه اخیر بود که البته ۱۰۰ نفرشان فقط روز یکشنبه ۱۴ مردادماه و یک روز پیش از فرار نخست‌وزیر بنگلادش جان خود را از دست دادند. به همین مناسبت امروز سه‌شنبه ۱۶ مردادماه در گزارشی با عنوان «فرار شیخ حسینه از بنگلادش» در روزنامه‌ی «دنیای اقتصاد» این فرار شرح داده شده است.
لینک زیر:
https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4092511

اما روز شنبه ۶ مردادماه هم در گزارشی مفصل در هفته‌نامه‌ی «تجارت فردا» با عنوان «طغیان علیه سهمیه» به واکاوی دلایل اعتراض مردم پرداخته بودم. متن کامل این گزارش در فایل ضمیمه قابل‌مشاهده است. مطالعه‌ی این گزارش می‌تواند آشنایی‌ای اجمالی از آنچه سبب‌ساز فرار «حسینه» از بنگلادش شد به دست دهد.
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
آیا افول آمریکا قطعی است؟
محمدحسین باقی
آیا ایالات‌متحده در مسیر «افول» قرار دارد؟ این پرسشی است که نه‌تنها در بسیاری از محافل فکری در جهان که در میان افکار عمومی مردم جهان هم مطرح است. برخی می‌گویند حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید روند افول قدرت امریکا را سرعت بخشید. این دسته به مصادیقی مانند افول طبقه متوسط و اختلاف داخلی مهلک، یک بیماری فراگیر، یک اقتصاد رو به افول، بدهی‌های کلان، یک دموکراسی زخم برداشته و یک اعتبار جهانی رنگ‌باخته اشاره می‌کنند. «کورت. ام. کمپل» و «راش دوشی» در مقاله‌ای در «فارن افرز» ایده «افول‌باوری» را به بحث گذاشته و معتقدند که بحث «افول» سنتی امریکایی است و ریشه‌های دور و درازی در این کشور دارد و ایالات‌متحده همواره از آن سربلند بیرون آمده است. نویسندگان معتقدند که «افول‌باوری» یا « Declinism» یک کالای وارداتی اروپایی بود. آن‌ها از پنج دوره «افول» در تاریخ امریکا سخن گفته و پنجمین دوره را مهم می‌دانند. این دوره در رقابت اقتصادی- فناورانه چین و امریکا تجلی یافته است. اگر می‌خواهید به مسئله «افول» امریکا پی ببرید و بدانید «افول‌باوری» در تاریخ امریکا چه مراحلی را پشت سر گذاشته است، این مقاله را از دست ندهید.
* پی‌نوشت: این مقاله در ۱۹ آذرماه ۱۳۹۹ ترجمه و در «دنیای اقتصاد» منتشر شد.

آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
ترورهنیه، حمله به دولت پزشکیان

محمدحسین باقی، تبعات و پیامدهایس ترور اسماعیل هنیه بر سیاست خارجی دولت چهاردهم را بررسی کرده است.
چکیده مقاله:

🔹ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس در تهران نه‌تنها خاورمیانه را دچار تکانه‌های شدیدی کرده بلکه مذاکرات آتش‌بس را با اما و اگرهایی مواجه کرده است.

🔹اسرائیل از همان روز ۷ اکتبر وعده ترور همه رهبران حماس را داده بود. به باور تل‌آویو، هنیه یکی از افرادی بود که مسئول حملات ۷ اکتبر بود.

🔹«خالد حروب» در تحلیلی برای «میدل ایست آی» نوشت، به‌طور نمادین، شهادت اسماعیل هنیه سنگین‌ترین خسارتی است که رهبری حماس از زمان ترور بنیان‌گذار و رهبر معنوی آن، احمد یاسین، در سال ۲۰۰۴ با آن مواجه شده است.

🔹اگرچه خسارات وارده قابل‌توجه است، اما حماس با غیبت او نابود نخواهد شد. رهبری جمعی این گروه در داخل و خارج از فلسطین گسترش یافته، حذف رهبران به‌طور موقت جنبش را تضعیف می‌کند اما در عوض، جایگاه و محبوبیت آن را تحکیم می‌بخشد.

🔹رهبران جوان‌تر وارد عمل می‌شوند، سازمان‌دهی مجدد صورت می‌گیرد و پایگاه حمایتی گروه گسترش می‌یابد.

🔹عامل مهم ظهور حماس و دیگر گروه‌های مقاومت «وحشی‌گری و اشغال مداوم اسرائیل» است.

🔹«حروب» معتقد است که اسرائیل علیه سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) و فتح جنگید و پس ‌از آنکه تا حد زیادی هر دو را کنار زد، حماس و جهاد اسلامی فلسطین به وجود آمدند.

🔹نظرسنجی‌های قبل و بعد از ۷ اکتبر نشان می‌دهد که هنیه در صورت برگزاری انتخابات، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان ملی فلسطین را شکست می‌داد.

🔹هنیه به یک چهره دیپلماتیکِ بانفوذ برای حماس تبدیل شد و باعث شد این گروه در سال ۲۰۱۷ او را به‌عنوان رئیس دفتر سیاسی خود انتخاب و در نهایت به خارج از نوار غزه منتقل کند.

🔹خروج از غزه و اقامت در خارج از کشور، عمدتاً در قطر و ترکیه، تصمیمی بود که حماس فکر می‌کرد سود بیشتری به همراه خواهد داشت.

🔹درحالی‌که برخی هنیه را به خاطر ترک غزه مورد انتقاد قرار دادند، اما او توانست شبکه گسترده‌ای از روابط با رهبران دولت‌ها و جنبش‌ها از سراسر منطقه و فراتر از آن ایجاد کند.

🔹این ترور که یک روز پس از تحلیف صورت گرفت می‌تواند به تندروهای ایران انگیزه‌ای برای تضعیف دیدگاه رئیس‌جمهور جدید، یعنی گشایش تازه در فضای سیاست خارجی ایران بدهد.

🔹«دیوید سنگر» در گزارشی در «سیدنی مورنینگ هرالد» بر این باور است که پزشکیان در اولین روز ریاست‌جمهوری خود با چالشی سخت مواجه شد.

🔹او اولین روز ریاست خود را در جلسات شورای امنیت ملی گذراند تا در کنار دیگر مقام‌های ایرانی، نحوه پاسخ به ترور اسرائیل را تعیین کند.

🔹ترور هنیه در ایران نه‌تنها حمله‌ای به موقعیت و جایگاه ایران بود بلکه می‌تواند رئیس‌جمهور جدید را هم در منگنه قرار دهد.

🔹همان‌طور که یکی از مقامات ارشد آمریکایی در روز چهارشنبه (۱۰ مرداد) اشاره کرد، اسرائیلی‌ها می‌توانستند هنیه را در هر نقطه‌ای از خاورمیانه هدف قرار دهند اما چرا ایران انتخاب شد؟ آن هم در روز مراسم سوگند؟

🔹«اندرو پاراسیلیتی» در المانیتور روایت دیگری به دست می‌دهد. او می‌نویسد: «ترورهایی که در بیروت و تهران انجام شد، یک نتانیاهوی جدید و خطرناک‌تر را آشکار کرد. او به یک قمارباز سریالی تبدیل ‌شده و دائماً خطرات را بالا می‌برد. نزدیکان نتانیاهو نگران چیزی هستند که آن را خلق‌وخوی آخرالزمانی او توصیف می‌کنند. شرکای اسرائیل نیز نگران هستند.»

🔹برای پزشکیان، که امیدوار بود پس از انتخابش ماه‌عسل داشته باشد، اکنون با یک بحران مواجه است: پاسخ به اسرائیل و احتمالاً تغییر دستور کار منطقه‌ای ایران در راستای حمایت گسترده‌تر از محور مقاومت.

🔹«الکساندر لانگلویس» هم در تحلیلی در «نشنال اینترست» بر این باور است که تصمیم اسرائیل برای ترور اسماعیل هنیه و فؤاد شکر موجی از شوک را به سراسر خاورمیانه وارد کرده است.

🔹این «ترورهای دوقلو» نقطه عطف خطرناک دیگری برای منطقه است، زیرا تنش نظامی مستقیم میان ایران و اسرائیل را فزونی می‌بخشد.

🔹به نظر می‌رسد پاسخ ایران و محور مقاومت البته در سطحی خواهد بود که به یک جنگ همه‌جانبه منجر نشود. ایران بر بازدارندگی متحدان خود در منطقه توجه دارد، آن هم در شرایطی که اسرائیل با شکست استراتژیک در غزه مواجه است.

🔹در عوض، نتیجه محتمل چنین ترورهایی یک «محور مقاومت» ضعیف‌تر نیست، بلکه ائتلافی خشمگین‌تر از بازیگرانی است که آماده استفاده از همه امکانات علیه دولت یهود برای دستیابی به اهداف خود و ایجاد بازدارندگی هستند.   

          منبع: تجارت فردا، شماره ۵۵۶
Forwarded from اتچ بات
تبعات ترور اسماعیل هنیه بر سیاست خارجی دولت چهاردهم چیست؟
قمار «بی بی»
ترجمه: محمد حسین باقی
ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس در تهران نه‌تنها خاورمیانه را دچار تکانه‌های شدیدی کرده بلکه مذاکرات آتش‌بس را با اماواگرهایی مواجه ساخته است. ترور هنیه در ساعات اولیه بامداد چهارشنبه 31 جولای 2024 (برابر با 10 مرداد 1403) انجام شد. در رابطه با این ترور و پیامدهای منطقه‌ای آن چند پرسش در میان اهل نظر مطرح است: الف) با توجه به اینکه هنیه به‌عنوان یک عامل کلیدی در میانجی‌های بین‌المللی و گفت‌وگوهای صلح عمل می‌کرد، سرنوشت مذاکرات بر سر گروگان‌های اسرائیلی و آتش‌بس غزه چه می‌شود؟ (ب) تبعات این ترور در داخل ایران و پیامدهای منطقه‌ای آن چگونه است؟ (ج) تأثیر این ترور بر سیاست خارجی دولت جدید ایران چه خواهد بود؟
در این گزارش ابتدا روایتی از ترور به دست داده شده و تبعات شهادت هنیه بررسی شده و در نهایت بر اساس تحلیل کارشناسان خارجی، تاثیر این ترور بر سیاست خارجی دولت چهاردهم بررسی شده است.
* این گزارش در شماره‌ی ۵۵۶ هفته‌نامه‌ی «تجارت فردا» و در ۲۰ مردادماه ۱۴۰۳ منتشر شد.
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
استراتژی ویرانگر
دولت کارتر چگونه به خروج ایران از منظومه غرب کمک کرد؟

محمدحسین باقی

یکم) پیشینه خبر
به دنبال انتشار خبری در ۲۳ جولای (۲ مردادماه ۱۴۰۳) مبنی بر درگذشت «جیمز ارل کارتر جونیور»، رئیس جمهور اسبق امریکا مشهور به «جیمی کارتر»، پزشک او تایید کرد که این شایعات دروغ است. دکتر مایکل رینز، پزشک معالج کارتر، طی مصاحبه ای اعلام کرد که کارتر هنوز زنده است. او گفت:«خُب، من می توانم تأیید کنم که گزارش های موجود صحت ندارند. پرزیدنت کارتر در سه یا چهار هفته گذشته هیچ مشکل بهداشتی قابل توجهی نداشته است. او در آسایشگاه حالش خوب است، اما از دنیا نرفته است». جیمی کارتر، رئیس جمهور اسبق امریکا، با ۹۹ سال سن، مسن ترین رئیس جمهور سابق زنده است. سخنگوی مرکز کارتر، یک موسسه خیریه جهانی (که توسط کارتر و همسر فقیدش، روزالین تأسیس شده است) در ۲۳ جولای گفت که کارتر هنوز زنده است و شایعه رسانه های اجتماعی را رد کرد. کارتر از ۱۸ فوریه ۲۰۲۳ در خانه خود در پلِینز، جورجیا، تحت مراقبت های آسایشگاهی قرار گرفته است.
رئیس جمهور سابق با چندین مشکل از جمله سرطان پوست ملانوم که در نهایت به کبد و مغزش سرایت کرد، دست و پنجه نرم می کند. او تصمیم گرفت که از درمان های پزشکی خودداری کند. بهار سال جاری میلادی، جیسون، بزرگ‌ترین نوه‌ جیمی کارتر، اعلام کرد که پدربزرگش همچنان به دلیل مخالفت با دریافت درمان های پزشکی شانس‌ زنده ماندن خود را پس از ۱۷ ماه اقامت در آسایشگاه از دست می دهد. او تصریح کرد:«پایان نزدیک است» [ممکن است تا زمان انتشار این گزارش عمر کارتر هم به سر آمده باشد] کارتر از سال ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۱ به عنوان سی و نهمین رئیس جمهور ایالات متحده خدمت کرد. او به مدت ۷۷ سال با همسرش روزالین – که در ۱۹ نوامبر ۲۰۲۳ درگذشت- زندگی کرد.
* این گزارش ۱۳ مردادماه ۱۴۰۳ در هفته‌نامه‌ی «تجارت فردا» منتشر شد.
متن کامل در کانال «جام جهان‌نما»
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
آیا فروپاشی رژیم حسینه به دموکراسی و ثبات می‌انجامد؟
چالش‌های یونس
محمد حسین باقی
یکم) پیشینه خبر
استعفای حسینه و رهبری موقت یونس
سه روز پس‌ازآن که «شیخه حسینه» نخست‌وزیر بنگلادش مجبور به استعفا و فرار به هند شد، «محمد یونس»، اقتصاددان برنده‌ی جایزه‌ی صلح نوبل، به‌عنوان رئیس دولت موقت بنگلادش سوگند یاد کرد. یونس ۸۴ ساله پنجشنبه‌شب (۱۸ مردادماه) در مراسمی در کاخ ریاست جمهوری در داکا که با حضور رهبران سیاسی، رهبران جامعه‌ی مدنی، ژنرال‌ها و دیپلمات‌ها برگزار شد، سوگند یاد کرد. یونس هنگام ادای سوگند توسط رئیس‌جمهور «محمد شهاب‌الدین» گفت: «من مدافع قانون اساسی بوده و از آن محافظت و پاسداری می‌کنم». بیش از ۱۲ نفر از اعضای کابینه او (که عناوین آن‌ها «مشاور» است نه «وزیر») نیز سوگند یاد کردند زیرا دولت موقت اکنون به دنبال بازگرداندن صلح و آماده شدن برای انتخابات جدید است. از جمله‌ی این مشاوران می‌توان به «ناهید اسلام» و «آصف محمود»، رهبران ارشد گروه دانشجویان علیه تبعیض، اشاره کرد که تظاهرات چند هفته‌ی اخیر را که منجر به سرنگونی حسینه شد رهبری می‌کردند.
* این گزارش در شماره‌ی ۵۵۷ هفته‌نامه‌ی «تجارت فردا» و در ۲۷ مردادماه ۱۴۰۳ منتشر شد اما به دلیل کمبود فضا، بخشی از آن حذف شد. در کانال «جام جهان نما» متن کامل بارگذاری شده است.
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
وقتی معاملات تجاری به‌جای شمارش با وزن کردن پول همراه می‌شود
زیمبابوه‌ای شدن اقتصاد سوریه

محمدحسین باقی
در سوریه، بسیاری از معاملات تجاری در حال حاضر با «وزن» کردن پول به‌جای «شمارش» آن انجام می‌شود. این تغییر پیامد مستقیم کاهش شدید ارزش لیر است، که معامله گران را مجبور کرده مقادیر زیادی اسکناس را حتا برای خریدهای روزمره‌ی خود حمل کنند. کاهش ارزش پول، روش‌های سنتی شمارش را - به‌ویژه با توجه به کهنگی و فرسودگی گسترده‌ی بسیاری از اسکناس‌ها- غیرعملی کرده است. «عماد غنما»، تاجری از دمشق، به «العربی الجدید» گفت که وزن کردن پول در مناطق تحت کنترل رژیم، حتا برای فروش‌های جزئی، امری عادی شده است. وی خاطرنشان کرد، شمارش مبالغ هنگفت نه‌تنها زمان‌بر است، بلکه مستعد خطا نیز هست. به‌عنوان‌مثال، قیمت یک ماشین لباسشویی می‌تواند حدود ۶ میلیون لیر و یک یخچال حدود ۱۱ میلیون لیر باشد. شمارش دستی چنین مقادیری احتمال اشتباه را افزایش می‌دهد و اغلب نیاز به بازشماری دارد.
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
تمسخر دیوان کیفری بین‌المللی و اوکراین هدف اصلی است
پوتین برای چه به مغولستان می‌رود؟

دنیای اقتصاد-ترجمه: محمد حسین باقی: کرملین روز پنجشنبه گفت، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور قرار است هفته آینده به مغولستان سفر کند. این سفر در حالی انجام می گیرد که این کشور آسیای مرکزی عضو «دیوان کیفری بین المللی» (ICC) است؛ همان دیوانی که سال گذشته حکم بازداشت پوتین را صادر کرد. «ایو سمپسون»، در گزارش خود در نیویورک تایمز نوشت، کرملین در بیانیه ای اعلام کرد که پوتین به دعوت «اوخناگیین خورلسوخ»، رئیس جمهور مغولستان، برای بزرگداشت هشتاد و پنجمین سالگرد پیروزی نظامی مشترک، قصد دارد در 3 سپتامبر (برابر با سه شنبه 13 شهریورماه 1403) به این کشور سفر کند. این اولین سفر رئیس جمهور روسیه به یکی از کشورهای عضو این دیوان از مارس 2023 خواهد بود یعنی زمانی که دادگاه او را به جنایات جنگی در اوکراین متهم کرد و حکم بازداشت او را صادر کرد. کشورها به عنوان بخشی از عضویت خود در دیوان، طبق قوانین بین المللی موظفند افرادی را که دادگاه برای آنها حکم بازداشت صادر کرده است، دستگیر کنند (اگرچه این الزام همیشه رعایت نمی شود).

آیا پوتین دستگیر می شود؟
به نظر نمی رسد کرملین نگران امنیت پوتین در این سفر باشد. «دیمیتری اس. پسکوف»، سخنگوی کرملین، در مصاحبه ای که روز جمعه در تلگرام، منتشر شد، گفت:«هیچ نگرانی ای وجود ندارد. ما گفتگوهای بسیار خوبی با دوستان خود در مغولستان داریم» وی افزود: «تمام جنبه های این دیدار با دقت آماده شده است». وزارت خارجه مغولستان روز جمعه در بیانیه‌ای از این سفر خبر داد. «دیوید شفر»، سفیر سابق ایالات متحده، گفت که اگر پوتین به کشور دعوت شود، بعید است که با دستگیری روبرو شود. در عوض، وی افزود، رئیس جمهور روسیه احتمالاً از این سفر برای «تبلیغ و طعنه به دیوان و اوکراین استفاده خواهد کرد». شفر گفت که مغولستان کشوری است که در معرض خطر واقعی است و احتمالاً با فشار دیپلماتیک از سوی دیوان و سایر کشورهای عضو برای لغو این دعوتمواجه خواهد شد. وی افزود:«اگر مغولستان به پوتین دستبند نزند، این احتمال هست که این کشور در معرض برخی محدودیت های مربوط به کمک های تجاری و توسعه ای از سوی سایر اعضای دیوان قرار گیرد. همچنین ممکن است برخی تحریم های دیپلماتیک نیز علیه این کشور اعمال شود».
وزارت خارجه اوکراین روز جمعه در بیانیه ای از مقامات مغولستان خواست تا پوتین را دستگیر کنند. مقامات مغولستان و دیوان برای اظهارنظر هیچ پاسخی به خبرنگاران نیویورک تایمز ندادند. این اولین بار نیست که یک عضو دیوان در برابر دستگیری مقامی مقاومت می کند یا در برابر آن مانع تراشی می کند. پیش از این هم برای عمر حسن البشیر، رئیس جمهور پیشین سودان، حکم دستگیری صادر شده بود. دیوان در سال های 2009 و 2010 حکم بازداشت البشیر را صادر و او را به نسل کشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت متهم کرد. دستگیری او در آفریقای جنوبی و اردن که هر دو عضو دیوان هستند با مانع تراشی این کشورها روبرو شد. البته این سفرها با محکومیت بین المللی مواجه شد.

رابطه روسیه و دیوان چگونه است؟
کمی بیش از یک سال پس از حمله روسیه به اوکراین، دیوان (ICC) در اقدامی «پوتین» و «ماریا لووا-بلوا» (یک مقام ارشد روسیه) را به ربودن و اخراج کودکان از اوکراین (که یکی از اعضای دیوان است) در جریان جنگ روسیه در آنجا متهم کرد. مقامات روسیه این اتهامات را رد کردند. در ماه ژوئن، دیوان حکم بازداشت دو مقام امنیتی روسیه را در ارتباط با حمله به اهداف غیرنظامی صادر کرد. دیوان در سال 2002 برای محاکمه افراد به دلیل جنایت علیه بشریت، جنایات جنگی و نسل کشی بر اساس اساسنامه رم (یک معاهده 1998) تأسیس شد. شورای امنیت قبل از تأسیس، میزبان دادگاه‌های موقتی برای محاکمه جنایات در مکان‌هایی مانند یوگسلاوی سابق و رواندا بود.
بیش از 120 کشور عضو دیوان هستند اما ایالات متحده عضو آن نیست. با این حال، دیوان نمی تواند متهمان را غیابی محاکمه کند و هیچ راهی برای مجبور کردن متهم به محاکمه ندارد. در عوض، برای بازداشت مظنونان به مقامات کشورهای عضو متکی است تا بتوانند در لاهه محاکمه شوند. روسیه که عضوی از دادگاه نیست، می گوید که مقامات خود را تسلیم نخواهد کرد. پوتین قبلاً از نشستی با سران کشورهای برزیل، چین و آفریقای جنوبی (میزبان) که مدت‌ها برای آن برنامه‌ریزی شده بود خودداری کرد البته پس از آنکه آفریقای جنوبی به دلیل روابط گرم خود با کرملین با فشار فزاینده‌ای مواجه شد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در نشست اوت 2023 به جای پوتین شرکت کرد.
https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4100399
Forwarded from اتچ بات
فشارهای بین‌المللی بر اسرائیل افزایش می‌یابد
شیوع فلج اطفال در غزه

دنیای اقتصاد- ترجمه: محمدحسین باقی: «جنگ» و «بیماری» به طرز بی‌رحمانه‌ای درهم‌تنیده شده‌اند و این در هم تنیدگی آنجایی شدت می‌یابد که انسان‌ها در میدان نبرد با یکدیگر روبرو می‌شوند. همین در هم تنیدگی اکنون در نوار غزه به‌وضوح دیده می‌شود جایی که اکنون «فلج اطفال» جمعیتی را که نزدیک به ۱۱ ماه زیر بمباران بی‌وقفه بوده‌اند و بی‌امان از اینجا به آنجا می‌روند به‌شدت متأثر ساخته است. «لارا جیکز» و «توماس فولر» در گزارشی در نیویورک‌تایمز در همین رابطه نوشتند، تحت فشار شدید بین‌المللی برای جلوگیری از شیوع این بیماری فلج‌کننده، اسرائیل که تاکنون بسیاری از انتقادات مربوط به مدیریت جنگ را رد کرده و نادیده گرفته است، با شتاب نسبی حرکت می‌کند. مقامات اسرائیلی این هفته با توقف «موقت» درگیری موافقت کردند تا به امدادگران سازمان ملل اجازه داده شود واکسن را به ۶۴۰ هزار کودک برسانند.
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
اگر در جست‌وجوی مقالات مربوط به کره‌ی شمالی در این کانال هستید، یا عناوین زیر را جست‌وجو کنید و یا با جست‌وجوی عبارت «کره‌ شمالی» می‌توانید به این مجموعه دسترسی یابید:
«فراز و فرود خاندان کیم»
«مصائب دیپلمات بودن»
«چرا مردم کره‌ی شمالی دست به انقلاب نمی‌زنند؟»
«پرنسس مرموز کره‌ی شمالی»،
«پرنسس اهریمنی»
«همه‌چیز درباره‌ی یک سوپراستار تلویزیونی»
اگر در جست‌وجوی مقالات مربوط به چین در این کانال هستید، یا عناوین زیر را جست‌وجو کنید و یا با جست‌وجوی عبارت چین می‌توانید به این مجموعه دسترسی یابید:

* بلعیدن جهان به سبک چینی
* مرگ، گشاینده‌ی درهاست (یادداشت شخصی)
* در جست‌وجوی حکمرانی مطلوب
* چگونه می‌توان از «تنهایی استراتژیک» گریخت؟
* بدرود با امپراتوری
* ابرقدرت کژ کارکرد
* حکومت تک نفره شی
* کمربند-جاده به بن‌بست می‌خورد؟
* خطر ژاپنی شدن در کمین امپراتور زرد
* چین در یک‌وجبی تسخیر دریاها
* پایان عصر قطب گرایی
* چینی حرف بزن؛ فارسی فکر کن
* سامورایی شدن امپراتوری زرد؟
* نبرد در خاورمیانه با دلار
* چینی‌ها از خاورمیانه چه می‌خواهند؟
* چرا خلیج فارس برای چین مهم است؟
* به ‌نام بایدن به کام شی
* عبرت «شی» از جنگ اوکراین
* شبیه سازی جنگ در تایوان
* حرکت جهان به سمت جنگ سرد جدید
* بوی جنگ جهانی می‌آید
* نکاتی پیرامون سفر هیئت ایرانی به چین (یادداشت شخصی)
* لانه چینی در جهان غرب
* از «مائو» تا «شی» و از «خیز» به «جهش»
* دنگ؛ بانی توسعه‌ی چین
* توسعه‌ چین چگونه آغاز شد؟
* توطئه جدید در منطقه
* چین چگونه چین شد؟
* پایان عصر رویایی ریاض و واشنگتن
* بازگشت ایدئولوژیست به چین
* زیر آسمان چین
* پایان بی خانمانی اقتصاد
* صاحب پرچم سفید در چین
* نبرد آتن و اسپارت در قرن بیست و یکم!
* تهران- پکن با ابقای شی
* توفان جهانی در راه است
* نفوذ چین در بین‌النهرین
* مغز منفصل بایدن در امور چین
* اژدهای زرد خاموش می‌شود؟
* خطر جنگ هسته ای قریب الوقوع است
* عبور جهان از نظم پساجنگ سرد
* جهانی شدن دروغ بود
* قمار چین در غرب آسیا
* نظم لیبرال در خطر است
* سناریوی جنگ بزرگ امریکا و چین
* بزنگاه بزرگ در تاریخ جهان
* بحثی در مورد کرونا و نقش چین در آن
* کابوس چینی بایدن
* شیفت راهبردی امریکا از خاورمیانه به خاور دور
* «پرونده کرونا» (که مجموعه گزارش هایی در مورد کرونا و نقش چین در آن است که در قالب پی دی اف قرار داده ام).
* تفاوت الگوی اقتصادی ایران با چین (یادداشت شخصی)
* فرصت و تهدید «چین هراسی»
* پشت پرده حزب حاکم چین
* نقشه متفاوت بایدن برای مهار چین
Forwarded from اتچ بات
بازارهای غیررسمی از دل نظام کمونیستی متولد می‌شود
سرمایه‌داری سرخ در کره‌شمالی

دنیای اقتصاد- ترجمه: محمد حسین باقی: روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی تفصیلی در مورد اقتصاد کره‌شمالی از ظهور یک طبقه بازاری در این کشور کمونیستی خبر داد. به اعتقاد این روزنامه این طبقه بازاری جدید در حال تضعیف کنترل دولت بر جامعه است. خانم «کیم جین- هی» یکی از اعضای همین طبقه جدید در گفت‌وگو با نیویورک تایمز می‌گوید: «نگرش ما نسبت به دولت این است که اگر نتوانید ما را سیر کنید، ما را به حال خود بگذارید. خودمان می‌توانیم از طریق بازار درآمد کسب کنیم.» «هی» و بسیاری مانند او تلاش کردند شغلی در بازارهای غیر‌رسمی برای خود دست و پا کنند. از سال ۲۰۱۰ به این سو تعداد این بازارهای غیررسمی اما مورد تایید دولت به ۴۴۰ عدد رسیده و حتی تصاویر ماهواره‌ای هم نشان می‌دهد این بازارها به سرعت در حال توسعه در شهرها هستند. از جمعیت ۲۵ میلیونی این کشور حدود ۱/ ۱ میلیون نفر به‌عنوان خرده‌فروش یا مدیر در این بازارها مشغول کارند. «رودیگر فرانک»، اقتصاددان دانشگاه وین می‌گوید: «یک اقتصاد واقعا مصرفی در حال ظهور است و رقابت در همه‌جا دیده می‌شود.» دولت «روزانه» از این بازارهای غیررسمی که در سراسر کشور فعال هستند ۲۲۲ هزار دلار مالیات می‌گیرد. شهروندان کره‌شمالی کلمه‌ای را برای توصیف این «طبقه نوظهور» از تاجران به‌کار می‌برند: «دانگجو» یا «سرمایه‌داران قرمز».

* توضیح: این گزارش در 18 تیرماه 1396 در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شد.

آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
زیمبابوه‌ای شدن اقتصاد سوریه

محمدحسین باقی در «تجارت فردا» طی مقاله‌ای تحلیلی به این موضوع پرداخته است که، کاهش ارزش پول ملی با سوریه چه می‌کند؟
چکیده مقاله:
  
🔹در سوریه، بسیاری از معاملات تجاری در حال حاضر با «وزن» کردن پول به‌ جای «شمارش» آن انجام می‌شود.

🔹 این تغییر پیامد مستقیم کاهش شدید ارزش لیر است، که معامله‌گران را مجبور کرده مقادیر زیادی اسکناس را حتی برای خریدهای روزمره خود حمل کنند.

🔹 کاهش ارزش پول، روش‌های سنتی شمارش را -به‌ویژه با توجه به کهنگی و فرسودگی گسترده بسیاری از اسکناس‌ها- غیرعملی کرده است.

🔹«عماد غنما»، تاجری از دمشق، به «العربی الجدید» گفته است که وزن کردن پول در مناطق تحت کنترل رژیم، حتی برای فروش‌های جزئی، امری عادی شده است.

🔹شمارش مبالغ هنگفت نه‌تنها زمان‌بر است، بلکه مستعد خطا نیز هست. به‌ عنوان‌ مثال، قیمت یک ماشین لباسشویی می‌تواند حدود شش میلیون لیر و یک یخچال حدود ۱۱ میلیون لیر باشد.

🔹 شمارش دستی چنین مقادیری احتمال اشتباه را افزایش می‌دهد و اغلب نیاز به بازشماری دارد.

🔹در حالی‌ که دستگاه‌های شمارش پول در اکثر فروشگاه‌های عمده‌فروشی و لوازم ‌خانگی موجود است، آنها با ارز قدیمی‌تر دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

🔹بسته‌های پنج هزار لیره‌ای و دو هزارلیره‌ای اکنون با ترازوهای دقیق وزن می‌شوند؛ کاری که تاجران و مشتریان به آن عادت کرده‌اند.

🔹از سال ۲۰۱۱، ارزش پوند سوریه در برابر دلار آمریکا به‌طور قابل‌ توجهی کاهش یافته است.

🔹بزرگ‌ترین پول نقد سوریه در بازارهای امروز (یعنی پنج هزار پوند سوریه) کمتر از نیم‌دلار ارزش دارد.

🔹 در حالی ‌که ارزش بزرگ‌ترین پول نقد انتشار‌یافته در ابتدای سال ۲۰۱۱ (هزار پوند سوریه) معادل حدود ۲۰ دلار آمریکا بود. 

🔹در حالی‌ که بیش از ۱۳ سال از درگیری‌های داخلی سوریه می‌گذرد، پیامدهای اقتصادی آن ‌هم چیزی از فاجعه کم نداشته است.

🔹 بی‌ثباتی و تورم همچنان به‌ عنوان مشکلات اصلی باقی هستند.

🔹 تورم کمرشکن سطح جدیدی از ناامیدی را در مناطق تحت کنترل دولت ایجاد کرده است.

🔹تحلیل «انستیتو خاورمیانه» این است که، اقتصاد سوریه وارد شکننده‌ترین مرحله خود شده است و بهبود جدی، یک امید دور از دسترس به نظر می‌رسد.

🔹افزایش سریع تورم و کاهش سریع ارزش پول فرصت‌های اقتصادی را از مردم سوریه ستانده است.

🔹 وضعیت روزبه‌روز بدتر می‌شود. سوری‌ها صبح‌ها از خواب بیدار می‌شوند و متوجه می‌شوند که حقوق‌های ناچیزشان یک‌شبه چندین درصد کاهش یافته است.

🔹نارضایتی مردم به ‌شدت در حال افزایش است، به‌طوری‌که یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی اشاره می‌کند که «میزان افسردگی و انرژی منفی در فضای کشور قابل توصیف نیست». 

منبع: تجارت فردا، شماره ۵۵۸
Forwarded from اتچ بات
چهارمین گسست جغرافیایی؟
محمد حسین باقی

پس از واگذاری قره‌باغ کوهستانی به آذربایجان و عقب‌نشینی ارمنستان از این منطقه و منعقد شدن توافق میان طرفین متخاصم، اکنون مسئله‌ی دالان زنگزور مطرح شده است. تصور می‌کنم یک اتفاق مهم در روابط بین‌الملل معاصر به وقوع پیوسته است. در تاریخ معاصر روابط بین‌الملل – از پس از موافقت‌نامه‌ی سایکس-پیکو در سال ۱۹۱۶ و به‌طور خاص از پس از فروپاشی شوروی در دهه‌ی ۹۰- یک اتفاق مهم رخ داد که می‌تواند سرنوشت بخش زیادی از مناطق خودمختار و نیمه خودمختار در جهان را روشن کند.
متن کامل در کانال «جام جهان نما»

آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
اهداف پوتین از سفر به آذربایجان چیست؟
قفقاز؛ میدان نبرد ایران و روس

ترجمه: محمد حسین باقی

یکم) خبر چیست؟
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه روز یکشنبه ۱۸ اوت (برابر با ۲۸ مردادماه) برای یک سفر دولتی دو روزه (۱۸ و ۱۹ اوت برابر با ۲۸ و ۲۹ مردادماه) وارد باکو پایتخت آذربایجان شد. سفر او به این کشور قفقاز، شریک نزدیک مسکو و ترکیه و همچنین تأمین‌کننده‌ی بزرگ انرژی برای کشورهای غربی، در شرایطی انجام می‌گیرد که اوکراین دست به یک حمله‌ی نظامی بی‌سابقه علیه روسیه زده است. «الهام علی‌اف»، رئیس‌جمهور آذربایجان و همسرش «مهربان علیِوا» روز یکشنبه در خانه‌ی خود در باکو با پوتین دیدار کردند. کرملین اعلام کرد که پوتین با همتای آذربایجانی خود درباره‌ی روابط دوجانبه و مشکلات بین‌المللی و منطقه‌ای گفتگو کرد. خبرگزاری روسی «ریانووستی» اعلام کرد که روز دوشنبه (۵ شهریورماه)، علی‌اف و پوتین اسناد مشترکی را امضا کردند. پوتین همچنین تاج گلی بر مزار حیدر علی‌اف، پدر رهبر کنونی که از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ رئیس‌جمهور بود، گذاشت.

* متن کامل در کانال «جام جهان نما» و فایل پیوست شده.
* این گزارش در شماره‌ی ۵۵۹ هفته‌نامه‌ی تجارت فردا مورخ ۱۷ شهریورماه ۱۴۰۳ منتشر شد.

آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
Forwarded from اتچ بات
محمد حسین باقی

15 مهرماه 1403 (برابر با 7 اکتبر 2024) جنگ غزه وارد اولین سالگرد خود می‌شود. بر اساس برآوردهای سازمان ملل، طی این یک سال میزان خسارت‌ها این‌گونه است: 42 میلیون تُن آوار؛ ویرانی بیش از 70 درصد خانه‌ها و ساختمان‌ها؛ ویرانی 80 میلیارد دلاری که بازسازی آن ممکن است چندین سال به طول انجامد. اما این جنگ نه‌فقط برای غزه که برای اسراییل هم خسارت‌های اقتصادی به بار آورده است. افزون بر این، شرکت‌های غربی هم از آب گل‌آلود ماهی گرفته و میزان فروش خود به اسراییل را افزایش داده‌اند. در گزارش «شرکت‌های غربی در جنگ غزه چه می‌کنند؟» به این مسئله پرداخته شده که «برندگان» این جنگ در اتاق هیئت‌مدیره‌ی شرکت‌هایشان نشسته‌اند. در این پرونده «اقتصاد جنگ در غزه» به‌تفصیل بررسی شده است.
آدرس صفحات مجازی من:
www.tgoop.com/MHBaghi
@baghiabuzar
https://www.linkedin.com/in/mohammad-hossein-baghi-901657169/
2024/09/21 20:39:38
Back to Top
HTML Embed Code: