Telegram Web
🌀خانه ملاصدرا در کهک، جمعه، ۲۳ آذرماه ۱۴۰۳، برنامه ایران‌گردی «فراتر از خیال»

این همان خانه‌ای است که ملاصدرا، بزرگ‌ترین فیلسوف متأخر ایران به‌روایتی پانزده سال از عمر خویش را در آن به‌سر بُرد و مجال یافت که افزون بر تأملات فلسفی به تهذیب روحی بپردازد. خودش در کتاب اسفار اربعه درباره سال‌های اقامت در این خانه گفته است: « با گمنامی و شکسته‌حالی به گوشه‌ای خزیدم... نه درسی گفتم و نه کتابی تألیف نمودم.... از آمیزش و همراهی با مردم دل کندم و از انس با آنان مایوس گشتم؛ تا آنجا که دشمنی روزگار و فرزندان زمانه، بر من سهل شد و نسبت به انکار و اقرارشان و عزت و اهانت‌شان بی‌اعتنا شدم. آن‌گاه روی فطرت به سوی سبب‌ساز حقیقی نموده، با تمام وجودم در بارگاه قدسش به تضرع و زاری برخاستم و مدتی طولانی بر این حال گذراندم».

@mashghetarikh
🌀کوچه میرزا محمود به روایت میرزا عبدالله
🔹گشت‌وگذار در محله عودلاجان با روایت‌هایی از عبدالله مستوفی در سالگرد درگذشت او

▫️
جمعه، ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳، ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲:۳۰

▫️با همراهی حمیدرضا حسینی

▫️خدمات: کارشناس، راهنمای رسمی گردشگری، پذیرایی، مگنت یادبود

▫️قیمت: ۴۷۵ هزار تومان

▫️برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام با شماره ۰۹۰۱۴۲۱۶۲۶۳ تماس بگیرید یا به واتساپ آن پیام دهید.

@mashghetarikh
🌀تهران‌گردی با همراهی غایب همیشه حاضر!

هفته‌ای که در آن قرار داریم، مقارن است با هفتاد و چهارمین سالگرد درگذشت عبدالله مستوفی؛ تاریخ‌نگار برجسته‌ای که بخش بزرگی از آگاهی‌های امروزی درباره تاریخ اجتماعی تهران قدیم را مدیون او و کتاب ارجمندش «شرح زندگانی من» هستیم. او، زاده و ساکن محله عودلاجان، کوچه میرزا محمود بود و این کوچه نیز به‌نام برادرش، میرزا محمود وزیر نام‌گذاری شده است.

روز جمعه، ۳۰ آذرماه به کوچه میرزا محمود می‌رویم تا قدم به قدم، روایت‌های جذاب و داستان‌های دل‌نشین عبدالله مستوفی از عودلاجان و بناهای تاریخی‌اش را با یکدیگر مرور کنیم. او در میان ما نیست اما همه‌جا همراه پژوهندگان و دوستداران تاریخ تهران است!

🔺برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام این‌جا را ببینید👈https://www.tgoop.com/Mashghetarikh/3730

@mashghetarikh
🌀نقش‌برجسته پیروزی شاپور اول ساسانی بر والریانوس، امپراتور روم در تنگ چوگان، اواخر دوره قاجار

تنگ چوگان، درّه‌ای زیبا در ۲۳ کیلومتری کازرون و در مجاورت شهر باستانی بیشاپور است که چند نقش‌برجسته پراهمیت از شاهان ساسانی را در خود جای داده است. این نقش‌برجسته‌ها همراه با بیشاپور و چندین اثر ساسانی دیگر در سروستان و فیروزآباد در سال ۲۰۱۸میلادی تحت عنوان «چشم‌انداز باستان‌شناسی ساسانی منطقه فارس» در فهرست میراث فرهنگی جهان ثبت شدند.

@mashghetarikh
👍1
🌀گشت و گذار در خوش‌اقبال‌ترین کوچه تهران در برنامه تهران‌گردی «کوچه میرزا محمود به روایت میرزا عبدالله»

🔹در تهران، کمتر کوچه‌ای را می‌توان یافت که به اندازه کوچه «میرزا محمود وزیر» (شهید جاویدی امروزی) این همه شخصیت‌های بزرگ را به خود دیده باشد. از دوره قاجار تا اوایل دوره پهلوی، شمار زیادی از وزیران، مستوفیان، زنان درباری، نمایندگان مجلس شورای ملی، نویسندگان، پزشکان و روحانیان سرشناس در این کوچه و معابر منشعب از آن زندگی می‌کردند. خوشبختانه خانه‌های شماری از آنان تا به امروز باقی است.

🔹این کوچه، نام خود را از میرزا محمود، از مستوفیان برجسته دوره ناصری گرفته است که مدتی نیز «وزیر طهران» (کمابیش معادل مقام فرماندار) شد. او در این کوچه، خانه مجللی داشت که تا دهه ۱۳۷۰ باقی بود و سپس تخریب شد تا برجایش آپارتمان بسازند! خانه پدر میرزا محمود، میرزا نصرالله مستوفی گرکانی، که او نیز از مستوفیان بلندپایه دربار ناصری بود، کمی پایین‌تر از خانه پسرش بود و در سال‌های دور جای خود را به مدرسه‌ای بزرگ داد.

🔹برخی از دیگر نامدارانی که در کوچه میرزا محمود خانه داشتند، عبارت بودند از
• امینه اقدس، همسر ناصرالدین‌شاه؛
• وزیر مختار فرانسه؛
• میرزا محمد قوام‌الدوله، وزیر گمرکات، وزیر محاسبات و عضو دارالشورای کبری و پدربزرگ قوام‌السلطنه و وثوق‌الدوله، دو نخست‌وزیر پرآوازه عصر مشروطه؛
• عزت‌الدوله، خواهر ناصرالدین‌شاه و همسر سابق امیرکبیر؛
• میرزا عبدالله خان وثوق، نماینده مجلس شورای ملی و برادرِ قوام‌السلطنه و وثوق‌الدوله
• میرزا نصرالله شیرازی، ملقب به دبیرالملک، رییس دفتر وزیر امور خارجه و پسرش که چند با وزیر و نماینده مجلس شد؛
• میرزا عبدالوهاب خان آصف‌الدوله شیرازی (نصیرالدوله) حاکم خراسان و فرزندش احمدخان که نخستین وزیر فرهنگ در دوره پهلوی بود؛
• سید حسن مدرس، نماینده چند دوره مجلس شورای ملی؛

🔹شمار ساکنان سرشناس کوچه میرزا محمود، به این‌ها محدود نیست و فهرست بلندبالایی را شامل می‌شود؛ برای نمونه می‌توان به دکتر فریدون آدمیت، مورخ برجسته معاصر اشاره کرد.

🔹بخت با این کوچه یار بود که یکی از زادگان و ساکنانش، یعنی عبدالله مستوفی (برادر کوچک میرزامحمود وزیر)، نویسنده و تاریخ‌نگار قهاری از آب درآمد و در کتاب «شرح زندگانی من»، نه فقط تاریخ اجتماعی تهران در عصر قاجار را با زیبایی هرچه تمام‌تر روایت کرد، بلکه داستان‌هایی بس شنیدینی از کوچه میرزا محمود و خانه‌ها و ساکنانش را بازگفت.

جمعه این هفته در هفتاد و چهارمین سالگرد درگذشت عبدالله مستوفی به کوچه میرزا محمود می‌رویم و با خواندن روایت‌هایی از او با پیشینه درخشان این کوچه آشنا می‌شویم. برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام این‌جا را ببینید👈https://www.tgoop.com/Mashghetarikh/3730


@mashghetarikh
🔴همراهان گرامی مشق تاریخ؛

به آگاهی می‌رساند به‌رغم مکاتبه و هماهنگی قبلی و با توجه به برنامه شهرداری تهران برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی، بناهای تاریخی وابسته به این نهاد در محله عودلاجان، روز جمعه، 30 آذرماه تعطیل خواهند بود.

ضمن سپاس و پوزش از دوستانی که در برنامه تهران‌گردی «کوچه میرزا محمود به روایت میرزا عبدالله» ثبت‌نام کرده بودند، لغو این برنامه را اعلام می‌دارد.

@mashghetarikh
🌀 مهد ساسانیان
🔹بازدید از میراث جهانی منظر باستان‌شناسی ساسانی فارس در سروستان، فیروزآباد و کازرون

▫️روایتگر: حمیدرضا حسینی

▫️زمان: شامگاه دوشنبه تا جمعه، ۸ تا ۱۲ بهمن‌ماه ۱۴۰۳

▫️خدمات: اتوبوس و.آی.پی ۲۵ نفره تخت‌خواب‌شو، یک شب در اتوبوس، دو شب اقامت در هتل کریم‌خان زند شیراز (چهار ستاره) در اتاق‌های دو تخته، یک شب اقامت در اقامتگاه بوم‌گردی تنگ چوگان به‌صورت کف‌خواب در اتاق‌های مستر، ۴ وعده صبحانه، یک وعده شام، پذیرایی نیم‌روزی، بیمه مسافرتی، راهنمای رسـمی گردشـگری، هدیه یادبود (۴ وعده‌ ناهار و ۳ وعده شام برعهده هم‌سفران است).

▫️قیمت: ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان

◽️این برنامه با شرکت حداقل ۱۶ نفر و حداکثر ۲۳ نفر برگزار خواهد شد.

🔺 برای آگاهی از جزئیات برنامه و ثبت‌نام با شماره ۰۹۰۱۴۲۱۶۲۶۳ تماس بگیرید یا به واتساپ و تلگرام آن پیام دهید.

@mashghetarikh
🌀کوه‌هایی که موزه شدند!
🔹آشنایی با تاریخ‌‌نگاری متفاوت شاهان ساسانی در تور «مهد ساسانیان»

🔘یونانیان و رومیان علاقه زیادی به تاریخ‌نگاری داشتند. مثلا هرودوت که لقب پدر مورخان را یدک می‌کشد، چنان تاریخ مفصلی را به نگارش درآورد که مجلس یونان پاداش هنگفتی را برایش در نظر گرفت. بعدها توسیدید و گزنفون و کتزیاس و دیگران این راه را پی گرفتند و نگذاشتند که رشته تاریخ‌نگاری یونان از هم گسسته شود. اخلاف رومی اینان نیز چنین بودند و چنین کردند.

🔘در ایران باستان البته، چنین خبرهایی نبود. از آغاز سلطنت مادها تا پایان کار ساسانیان، حدود۱۳۵۰سال طول کشید، اما هرچه در این دوره طولانی غور می‌کنیم، نه اثر تاریخی مکتوب مستقل و درخشانی را می‌یابیم و نه به نام هیچ مورخ برجسته‌ای – ولو این که اثرش از بین رفته باشد- برمی‌خوریم. تاوان چنین وضعیتی این است که با وجود آگاهی از خصومت مورخان یونانی و رومی با ایرانیان، ناگزیریم تاریخ خود را از لابلای نوشته‌های آنها بازخوانی کنیم و مثلا بپذیریم که آن همه فتوحات داریوش و خشایارشا در آسیای صغیر و یونان ناچیز بود، اما یک قلم پیروزی یونانیان در ماراتن فتح الفتوح تاریخ جهان باستان است!

🔘با این حال، نبود مورخان برجسته در ایران باستان، بدین معنا نیست که هیچ روایت ایرانی از تاریخ این دوران نداریم. شاهان ایران را عادتی دیگر بود. آن‌ها در شرح اقدامات و فتوحات خود هیچ کسی غیر از خودشان را صاحب صلاحیت نمی دانستند.

🔘داریوش به هیچ مورخی فرمان نداد که شرح کارهایش در فرونشاندن آشوب‌های داخلی و برقراری امنیت را بنگارد. بلکه شخصا دست به کار شد و آن چه را رخ داده بود، روایت کرد؛ آن هم نه روی الواح گلین یا پاپیروس‌های مصری بلکه بر سینه کوه؛ و این شد کتیبه بیستون که بزرگترین سند تاریخ باستان از زبان ایرانیان است. جانشینان او از فرزندش خشایارشا و نوه‌اش اردشیر گرفته تا بعدتر که نوبت اشکانیان و ساسانیان رسید، همین رویه را در پیش گرفتند و الواح گلین و زرین و سیمین یا سینه صخره‌ها یا حتا حاشیه ظروف سفالین و فلزی را به دفتر تاریخ تبدیل کردند.

🔘شاهان ساسانی ذوق بیشتری به خرج دادند و روایت خود از تاریخ را به شکل تصویری درآوردند. شاپور اول به جای آن که بنویسد چگونه سپاه عظیم روم را شکست داد و چگونه امپراتور روم را با خواری تمام به اسارت گرفت، صحنه زانو زدن امپراتور و زاری و التماس او را به شکل نقش برجسته‌های بزرگ در دل کوه نقر کرد.

🔘طبیعتا دیدن این صحنه برای هرکس قابل فهم و بسیار تأثیرگذارتر از یک نوشته خشک و خالی بود. در دوره جدید نیز فهم این نوع تاریخ‌نگاری مانند خواندن کتیبه بیستون به کشف زبان‌ها و خطوط باستانی نیاز نداشت و حتا آن دهقان ساده که از کنار نقش برجسته‌های بیشاپور می‌گذشت، کمابیش از مضمون آن‌ها سر در می‌آورد؛ هرچند که هویت قهرمانان و ریزه‌کاری‌های داستان برایش روشن نبود.

🔘بدین‌سان سینه بسیاری از کوه‌های ایران – که گاه مقدس هم شمرده می‌شدند – تبدیل به گالری آثار تجسمی و پیکرتراشی ساسانیان شد: در تاق بستان، در نقش رستم، در نقش رجب، در بیشاپور، در تنگ قندیل و خیلی جاهای دیگر و حالا گذر زمان این گالری‌ها را تبدیل به موزه‌های تاریخ در دامن طبیعت کرده و یکی دو جین کوه و صخره را ضمیمه دفتر تاریخ ساخته است.

🔘در این موزه‌های کم مانند، فقط شرح اقدامات و فتوحات شاهان ساسانی ثبت و ضبط نشده، بلکه نوع آرایش و لباس شاهان و اشراف زادگان ایرانی هم به تصویر درآمده است. آن سنگ‌تراشان و هنرمندان گمنامی هم که در نگاه تنگ و مستبدانه شاهان، مجال معرفی در تاریخ را پیدا نمی‌کردند، به گونه‌ای دیگر خود را نشان داده‌اند. آن جا که باد در پیراهن شاپور و بهرام پیچیده و آن حریرهای لطیف را پیچ و تاب داده؛ آن جا که موهای مجعد شاه ساسانی از زیر تاجش بیرون زده؛ آن جا که اندوه و افسوس شکست در نگاه امپراتور روم متبلور شده؛ این هنرمند گمنام ساسانی است که خود را از ورای قرون و اعصار به ما می‌شناساند.

در برنامه ایرانگردی «مهد ساسانیان» که به بازدید از میراث جهانی «منظر باستان‌شناسی ساسانی فارس» در شهرهای سروستان، فیروزآباد و کازرون اختصاص دارد، فرصت خواهیم داشت تا شمار قابل توجهی از سنگ‌نگاره‌های دوره ساسانی با هم ببینیم و درباره‌شان بیشتر بدانیم. این برنامه روزهای هشتم تا دوازدهم بهمن‌ماه ۱۴۰۳ برگزار می‌شود.


🔺برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام این‌جا را ببینید👈https://www.tgoop.com/Mashghetarikh/3741

@mashghetarikh
🌀برگزاری برنامه ایران‌گردی «مهد ساسانیان» با یادی از دکتر تورج دریایی و به احترام کوشش‌های سترگ او برای شناخت تاریخ ساسانیان

@mashghetarikh
مشق تاریخ
🌀برگزاری برنامه ایران‌گردی «مهد ساسانیان» با یادی از دکتر تورج دریایی و به احترام کوشش‌های سترگ او برای شناخت تاریخ ساسانیان @mashghetarikh
🌀پیش‌ترها، رسم داشتیم که برخی برنامه‌های مشق تاریخ را با نام و یاد یکی از بزرگانی که در پیوند با موضوع برنامه‌اند، برگزار کنیم. بدین‌سان، تور قزوین را با یاد شادروان دکتر محمد دبیرسیاقی، تور اصفهان دوره سلجوقی را با یاد اوژن گالدیری، تور پارسه و پاسارگاد را با یاد زنده‌یاد دکتر شاهپور شهبازی، تور لاله‌زار و خانه اتحادیه را با یاد دکتر منصوره اتحادیه، و آخرین تور مهد ساسانیان را با یاد آرتور کریستین سن برگزار کردیم. نمی‌دانیم چه شد که این رسم، یکچند فراموش شد اما می‌خواهیم آن را از نو برقرار کنیم.

اکنون، برنامه ایران‌گردی «مهد ساسانیان» را با یادکردی از دکتر تورج دریایی و به احترام مقام علمی ایشان برگزار می‌کنیم. او زاده سال ۱۳۴۶ در شمیران و دانش‌آموخته رشته تاریخ در دانشگاه کالیفرنیاست و در دانشنامه ویکی‌پدیا چنین معرفی شده است: «تورج دریایی، استاد دانشگاه ایرانی در رشته تاریخ ایران و جوامع پارسی‌زبان و از اعضای هیئت مدیره مرکز مطالعات ایرانی دکتر سموئل در دانشگاه کالیفرنیا است که به دو زبان انگلیسی و فارسی می‌نویسد. از او تاکنون چندین کتاب و ده‌ها مقاله به چاپ رسیده ‌است و بخشی از آثار انگلیسی او به فارسی نیز ترجمه شده‌ است. مدیریت پروژه ساسانیکا، ویراستاری نشریه نامه ایران باستان و انتشار مقالات در گاهنامه‌های مهم ایران‌شناسی از دیگر فعالیت‌های دریایی است».

علاقمندان به مطالعات ایران‌شناسی، تورج دریایی را بیشتر با پژوهش‌های ارزشمندش درباره تاریخ و فرهنگ ساسانیان می‌شناسند. او درباره توجه خود به تاریخ ساسانیان گفته است: «برای این‌که فراموش شده‌اند؛ در ایران به‌نوعی، و در خارج کاملاً. به هر حال باید یک ناجی داشته باشند». نیز در گفت‌وگویی با سایت دیپلماسی ایرانی اظهار داشته است: «وقتی که تاریخ خاورمیانه را در غرب مطالعه می‌کنند تا زمان اسکندر مقدونی، تاریخ خاورمیانه جالب است. ناگهان یک خلایی به وجود می‌آید؛ انگار که تاریخی وجود ندارد تا آمدن اسلام. دوباره با اسلام است که برای اروپاییان و آمریکاییان تاریخ خاورمیانه جالب می‌شود.... که این خودش نشان‌دهنده کم‌لطفی به این دوره از تاریخ خاورمیانه و ایران است».

از میان کتاب‌ها و مقاله‌های پرشمار تورج دریایی، کتاب «ایران ساسانی» که با نام «شاهنشاهی ساسانی» به فارسی ترجمه و منتشر شده، از مهم‌ترین پژوهش‌های علمی درباره تاریخ ایرانِ دوره ساسانی است.

در سفری که روزهای هشتم تا دوازدهم بهمن ۱۴۰۳ به استان فارس خواهیم داشت، ضمن بازدید از میراث جهانی «منظر باستان‌شناسی ساسانی فارس» در شهرهای سروستان، فیروزآباد و کازرون از دکتر تورج دریایی نیز یاد خواهیم کرد و از نتایج پژوهش‌های ارزنده او درباره تاریخ ساسانیان بهره‌مند خواهیم شد.


🔺برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام، این‌جا را ببینید👈https://www.tgoop.com/Mashghetarikh/3741

@mashghetarikh
2025/07/13 07:07:50
Back to Top
HTML Embed Code: