Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
509 - Telegram Web
Telegram Web
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
در نمازم خم ابروی تو در یاد آمد

تو فقط قنوت می‌خواندی
به کف دست‌هایت
نگاه می‌کردی...
و به خاک می‌افتادی
به خاطر مرگ...
و بعد می‌خوابیدی
به امید آن که
دعایت کارگر بیفتد

دعا کافی نبود
من در خطوط کف دست‌هایم
قنات را دیدم
و بیدار ماندم
به خاطر زندگی...
و بعد به خاک افتادم
تا به خاطر خم ابروی یار
از قنوت، قنات بسازم         ایلیا صُراحی



به گذشتگان بیندیشیم، اما در گذشتگان نمانیم، به خاطر ایران، برای زندگی، برای آینده

🔸اینجا کویر ابرکوه و این تصاویر آخرین نسل از باقیمانده‌ی کاریزهای (قنات‌) فعال کشور در ابرکوه است.

🔸ایرانیان، هزاران سال با همین سیستم ساده ولی دقیق و مهندسی از دل کویر آب را به مناطق مسکونی و باغات انتقال می‌دادند.

🔸ابرکوه ۲۰۰ سال قبل ۱۲۰ رشته کاریز (قنات) داشت که در ۴۰ سال گذشته این تعداد به ۹۱ رشته کاهش یافت و هم اکنون از این تعداد ۱۳ رشته دایر است.

🔸صدایی که می‌شنوید صدای استاد بهرام بیضایی است که دور از وطن، از مسئولیت ایرانی بودن و آینده می‌گوید.

🔸این تصویر به همت دکتر اشکان رضایی از فعالان عرصه گردشگری به ثبت رسیده است.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
هشت شهر مرزی ایرانشهر

در سراسر منطقه غرب آسیا، مناطق باستانی بسیاری از دوران #ایرانشهر ساسانی بر جای مانده که نشان از گستردگی قلمروی ایران باستان داره! برای درک بهتر گستردگی این قلمرو، به هشت شهر مرزی ایرانشهر که امروزه در خاک ایران قرار ندارند اشاره کردم…
Forwarded from تحلیل و رصد
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
.
شهر ۲۰۰۰ سالۀ ایرانی در سوریه

🏛پالمیرا میراث اشکانیان

در این روزها که سراسر اخبار مربوط شده به سوریه و جنگ و ناآرامی و تحولات سیاسی، بد نیست که یادی کنیم از میراث پادشاهان ایرانی که نشان‌دهندۀ تاریخ تمدن فرهنگ، و از همه مهمتر، همزیستی مسالمت آمیز مردم از قومیت‌ها و نژادهای و آیین‌های مختلف در یک ابرشهر دنیای باستان بود.

پالمیرا شهری که به‌دست پادشاهان ایرانی اشکانی ساخته‌شد و در حدود ۲۰۰۰ سال پیش یکی از پررونق‌ترین شهرهای جهان بود، سرنوشت غم‌انگیزی داشت، کاخ‌ها و ستون‌های سر-به‌فلک-کشیده‌ای که برای بیش از دو هزار سال، از گزند جنگ‌ها و نا آرامی‌ها و بلای طبیعی در امان مونده بودند، بدست افراطیون مذهبی و با بیل و کلنگ و ادوات جنگی تخریب شدند!

اما چرا؟ چرا باید گروهی مذهبی افراطی دست به تخریب آثار باستانی بزنند؟ چرا فقط با تدمر یا پالمیرا چنین کردند؟ چه بر آثاری ارزشمند و گران‌قیمت تمدن پالمیرا آمد؟

@tahlilvarasad
انگلیس بوشهر اَشغال کرد
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
.
ماجرای خیانت به #اسپهبد_خورشید و فرجام تلخ و تراژیک او.
دعای گلوله بند برای ناصر الدین شاه

پیشرفت های نظامي غربیان، اختراع دينامیت و استفاده از آن در قتل امپراطور روس، درباريان قاجاری را به فکر انداخت که برای حفظ جان شاه يا احتمالا نزديکی بیشتر به شاه قاجاری از شیوه های قديمی دعانويسی استفاده کنند.

به گفتۀ اعتمادالسلطنه، ملیجک اول از محمد شفیع میرزا نوه فتحعلی شاه درخواست کرده بود که دعای گلوله بند خود را در حضور [ناصرالدین]شاه امتحان کند. اعتمادالسلطنه به گونه ای اين موضوع را روايت کرده که ناصرالدين شاه خود از آغاز به ناکارآمدی چنین دعاهايی واقف بود؛ اما به دلیل علاقه به ملیجک ثانی، احترام پدر او را رعايت می کرد. همچنین، اشاره بهنام محمد شفیع میرزا نوه فتحعلی شاه قاجار نشان از اين دارد که بخشی از نخبگان حاکم علاوه بر باور به طلسمات در تولید متون و ابزارهای آن برای جامعه سرآمد.

منبع: روزنامه خاطرات اعتماد السلطنه، ص ۳۳۷
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
کاخ اردشیر بابکان در فیروز آبادی فارس
.
در دوران هخامنشیان سال کبیسه وجود نداشت. همیشه اسفند ماه ۲۹ روز بوده، در تقویم آن زمان هر چهار سال یک روز ذخیره میشد و طی ۱۲۰سال یک ماه ذخیره داشتند که آن سال را بجای ۱۲ ماه، ۱۳ ماه اعلام میکردند.
در ماه سیزدهم هیچکس کار نمیکرد، همه با خرج حکومت #جشن میگرفتند. بنابراین مردم در حق هم دعا میکردند که ۱۲۰ سال عمر کنند تا دستِ کم یک جشن یک ماهه را ببینند.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
.
جیرفت تمدن خاموشِ ایران‌زمین

سال ۱۳۸۰ طغیان رودخانه هلیل‌رود، فریاد‌های خاموش شده یک تمدن رو بیدار کرد.
متاسفانه خواب عمیق میراث فرهنگی مثل همیشه، باعث غارت اشیا تاریخی به دست قاچاقچیان عتیقه شد و موزه‌های جهان از اشیا تاریخی این تمدن کهن پُر شد در حالی‌که، موزه‌های ایران هاج و واج منتظر ورود اشیا بودند.

کاوُش‌های باستان شناسی به دست پرفسور مجید زاده آغاز شد، ولی به درخواست برخی مسئولان بازهم متوقف شد.
از همان کاوُش‌های کوتاه اشیا ارزشمندی بدست اومد که در موزه ملی ایران و موزه شهر جیرفت نگهداری میشن و نشون میده پیش از پیدایش خط توسط سومری‌ها، اینجا خط داشتن و اگر همت بشه و این خط کشف رمز بشه، تاریخ تمدن جابجا میشه.

هروقت به استان کرمان سفر کردید، حتماً به شهر جیرفت برید و از موزه کوچک و ارزشمند این شهر بازدید کنید، شاید با توجه تمام مردم ایران توجه مسئولان به این تمدن خاموش، بیشتر بشه.

اشیا جیرفت از جنس سنگ صابون است و اهالی جیرفت صنعتگر و تاجران ماهری بودند.
البته شنیده شده کاوُش‌ها دوباره شروع شده که خبر خوبی میتونه باشه.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
.
📆به‌فراخور ۴ دی روز بزرگداشتِ #رودکی، پدر شعر پارسی

💠راز شادی و شاد زیستن در سخن رودکی:

رودکی چهار چیز را مایه‌ی آرامش و داشتن آن چهار را موجب شادی انسان می‌داند. آن چهار چیز عبارتند از: ۱- تنِ دُرست یا تندرستی ۲- خوی نیک یا داشتن شخصیت اخلاقی نیک ۳- آبرومندی و خوشنامی ۴- خردمندی و فرزانگی

چهارچیز مر آزاده را ز غم بخَرد
تنِ دُرست و خوی نیک و نام نیک و خِرَد
هر آنکه ایزدش این هر چهار روزی کرد
سزد که شاد زِید شادمان و غم نخورد
#رودکی

🎥سکانسی از فیلم سرگذشت یک شاعر "رودکی" ساخت اتحاد شوروى در سال ۱۹۳۸ میلادی
بازآفرینیِ صحنه و نقزه عطفی تاریخی توسط رودكى؛ که ضمنِ آن امیراسماعیل سامانی را، برای رفتن به بخارا با سُرود "بوی جوی مولیان" برمى‌انگيزد.

بوی جوی مولیان آید همی
یاد یار مهربان آید همی
سخن کورش بزرگ با یونانیان
بازگشت جزیره هرمز به وطن

آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://www.tgoop.com/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
#رضا¬احمدی
اشغال هرمز
🟣 پس از تصرف قسطنطنیه پایتخت امپراتوری روم شرقی در سال 831 ش (1453 م ) بدست سلطان محمد فاتح مسیر تجارت شرق و غرب ناامن گردید. بازرگانان ونیزی که از این مسیر تجاری سودهای سرشاری می بردند به دنبال راهی برای رسیدن به هندوستان بودند. بسته شدن مسیرهای ادویه‌ که شرق و غرب را به هم متصل ‌کردند. فلفل، میخک، دارچین و جوز هندی از جمله کالاهای پرطرفدار در اروپا بودند و این‎ها بسیار گران و کمیاب گردید.
تحولات علمی و فنّاوری در قرن پانزدهم موجب گسترش ناوبری شد. دریانوردان ماجراجو بدنبال یافتن راه دیگری به هندوستان بودند. سفرهای دریای گسترش یافت، پرتغالی ها پیشتاز بودند، آن‎ها از مسیر دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس آفریقا را دور زدند و به ۱۳ دسامبر سال ۱۵۴۶م به ساحل غربی هند رسیدند و با استفاده از سلاحهای آتشین گجرات را اشغال کردند.
🟤 آلفونسودولبو کرک دریا سالار پرتغالی گفته بود که مراکز اصلی روابط بازرگانی آسیا و هندوستان سه نقطه است؛ یکی تنگه مالاکا، دیگر تنگه عدن و تنگه هرمز، و با داشتن این سه تنگه دولت پرتغال خود را مالک جهان می تواند خواند.
🟢 تغییر مسیرهای تجاری
پرتغالی در سال885 ش ( ۱۵۰۷ م) در زمان شاه اسماعیل یکم جزیره هرمز را اشغال کردند و بعد از آن جزیره قشم، مسقط، گمبرون، بحرین و حتی بصره اشغال گردید. پرتغالی در دروازه خلیج فارس مستقر و تجارت منطقه را کنترل می کردند. آنها 115 سال هرمز را در دست داشتند. شاه عباس اول که از تهدیدات عثمانی خلاص شده بود؛ تصمیم به آزاد سازی جنوب گرفت. در قرن اخیر مسیرهای قدیم تجاری تغییر کرده بود و با ورود کشورهای اروپا از مسیرهای دریایی، شاه عباس هم بدنبال گسترش تجارت دریایی بود. بدین خاطر می خواست از راه دریای بهره بیشتری ببرد.و با تجارت بین المللی پیوند بخورد.
🟣 سود سرشار
حضور پرتغالی ها در هرمز و تسلط بر خلیج فارس این منطقه به حیاط خلوت آن ها در آورده بود. گذشته از منافع سیاسی و تجاری، منطقه را کنترل می کردند. پرتغالی ها از تجارت ابریشم و اسب با ایران سود سرشاری بدست می آوردند. آن ها اسب ایران را به هندوستان صادر و در قبال آن طلا دریافت می کردند و تا سیصد درصد از این تجارت سود می بردند. نقره، مروارید، مشک، عنبر، میوه جات خشک، غلات و کالاهای دیگر را نیز به هندوستان می فروختند و از هندوستان ادویه جات، دارو و برنج به ایران وارد می کردند. این بخشی از تجارت آن کشور بود.
🟤 غفلت صد ساله
اشغال هرمز 115 سال طول کشید. گرفتارهای که ایران در مرزها با ازبک ها و عثمانی ها داشت و همچنین دوری این سواحل با مرکز و فقدان نیروی دریای موجب شد که 115 سال هرمز در اشغال قرار گیرد.
آن گاه که شاعباس اول تصمیم گرفت، جزیره قشم را آزاد سازد نیروی دریای، کشتی و زیر ساخت های بنادر نداشت، بدین خاطر دست به دامن انگلیسی ها شد. آن ها علاقه ای نداشتند در این موضوع دخالت کنند.
شاه عباس به الله وردی خان حاکم فارس دستور داد گمبرون را ازاز اشغال پرتغالی‌ها آزاد سازد.امامقلی خان مأمور آزاد سازی مناطق اشغالی شد. ابتدا بحرین و سپس در سال ۱۰۲۲ قمری (۱۶۱۳میلادی) گمبرون آزاد گردید.
🟢 پایان اشغال
نیروهای ایرانی به فرماندهی امام‌قلی خان در جزیره هرمز پیاده شدند و در نبرد سختی با پرتغالی‌ها و متحدان محلی شکست دادند. نیروی دریایی بریتانیا نیز در دریا کشتی‌های پرتغالی را به توپ بستند و پس از چند روز قلعه هرمز در ۲۳ آوریل۱۶۲۲ گشوده شد.
🟡 امتیاز دهی
امام‌قلی‌خان حاکم فارس با اختیار تام مأمور مذاکر با انگلیسی ها شد تا به کمک ناوگان دریای آن‎ها جزیره هرمز را آزاد سازند. بعد از یک سال مذاکره، انگلیس ها با شرایطی حاضر شدند که ناوگان انگلیس در آزادسازی هرمز ایران یاری رساند. انگلیسی ها بیشترین منفعت بدست می آوردند.در (11دی 1000 ش (هشتم ژانویه 1622) قراردادی بین امام قلیخان و نماینده کمپانی هند شرقی به امضاء رسید. ابتدا جزیره قشم که محل تأمین آب شیرین و آذوقه پرتغالی ها را آزاد ساختند.
🔸 غنایم جنگی به تساوی میان طرفین تقسیم خواهد شد.
🔹 تأمین باروت و مواد جنگی به عهده ایران است.
قلعه هرمز به انگلیسی ها واگذار می شود.
🔸 اسیران جنگی مسیحی به انگلیسی‌ها تسلیم خواهند شد.
🔺 در آمد گمرکی جزیره به تساوی تقسیم می گردد.
🔹 از این پس کالاهای انگلیسی بدون گمرکی وارد ایران خواهند شد.
🔸 هزینه لشکر کشی را طرفین به تساوی خواهد بود.
🔺 بخشی از ابریشم تولیدی ایران باید به بازرگانان انگلیسی تحویل شود.
#آزادی_هرمز
رواج شعر فارسی در چین

امیر بزرگ «قرطی» که امیرالامرای چین است ما را در خانه خود مهمان کرد و دعوتی ترتیب داد که آنرا «طوی»می‌نامند و بزرگان شهر در آن حضور داشتند. در این مهمانی آشپز های مسلمان دعوت کرده بودند که گوسپندها را ذبح کرده غذاها را پختند. سه روز در ضیافت او بسر بردیم هنگام خداحافظی پسر خود را به اتفاق ما به خلیج فرستاد و ما سوار کشتی شبیه حراقه شدیم و پسر امیر در کشتی دیگری نشست، مطربان و موسیقی‌دانان نیز با او بودند و به چینی و عربی و فارسی آواز می‌خواندند. امیرزاده آوازهای فارسی را خیلی دوست می‌داشت و آنان شعری به فارسی می‌خواندند، چند بار به فرمان امیرزاده آن شعر را تکرار کردند چنانکه من از دهان‌شان فرا گرفتم و آن آهنگ عجیبی داشت و چنین بود :

تا دل به محنت داده‌ام
در بحر فکر افتاده‌ام
چون در نماز استاده‌ام
گویی به محراب اندری

📚سفرنامه ابن بطوطه، جلد دوم،ترجمهٔ محمد علی موحد، صفحهٔ ۳۰۵.
🔥نکات آموزشی مطالعه تاریخ🔥

کد علمی کتیبه ها

🖋 اگر به تاریخ باستان علاقه داشته باشید حتما در جایی دیده اید که کتیبه را با کد علمی خاصی که تشکیل شده از 3حرف انگلیسی است نام گذاری میکنند.

مثلا میگویند : کتیبه DPb بند 3

حال این به چه معناست
در این نوع کد گذاری ها حرف اول انگلیسی حرف نام پادشاه است که در مثال فوق حرف Dاست. حرف دوم کد علمی مکان کشف کتیبه است که در اینجا Pاست و حرف سوم برای نشان دادن کتیبه های مختلف همان پادشاه یا همان مکان به کار میروند.که در اینجاbاست.

حال برای معنی کردن کد علمی لازم است بدانیم ابتدای نام پادشاهان و مکان هابا چه حرفی شروع میشود👇

🔅نام پادشاهان👇

🔷اردشیر        A
🔶آرشام       As
🔷کوروش       C
🔶آریارمنه   Am
🔷داریوش       D
🔶خشایار شا    X

🔅نام مکان ها👇

🔶تخت جمشید(پارسه)      P
🔷شوش                       S
🔶دریاچه وان در ترکیه      V
🔷کانال سوئز در مصر      Z
🔶بابل                          B
🔷الوند                         E
🔶همدان                       H
🔷پاسارگاد                    M
🔶نقش رستم                  N

حال با توجه به قواعد و اطلاعات بالا کتیبه (DPb بند 3) میشود: کتیبه bداریوش در تخت جمشید بند 3

📚📚📚(( بن مایه))📚📚📚
✳️ لوکوک. پیر ( 1389) کتیبه های هخامنشی. ترجمه نازیلا خلخالی. انتشاران فرزان روز. چاپ سوم. صفحه های 4و3
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
روستای عجیب اروپایی در ایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
زیارتگاه پیر بکران مربوط به مسلمانان و یهودیان
رواج شعر فارسی در چین

امیر بزرگ «قرطی» که امیرالامرای چین است ما را در خانه خود مهمان کرد و دعوتی ترتیب داد که آنرا «طوی»می‌نامند و بزرگان شهر در آن حضور داشتند. در این مهمانی آشپز های مسلمان دعوت کرده بودند که گوسپندها را ذبح کرده غذاها را پختند. سه روز در ضیافت او بسر بردیم هنگام خداحافظی پسر خود را به اتفاق ما به خلیج فرستاد و ما سوار کشتی شبیه حراقه شدیم و پسر امیر در کشتی دیگری نشست، مطربان و موسیقی‌دانان نیز با او بودند و به چینی و عربی و فارسی آواز می‌خواندند. امیرزاده آوازهای فارسی را خیلی دوست می‌داشت و آنان شعری به فارسی می‌خواندند، چند بار به فرمان امیرزاده آن شعر را تکرار کردند چنانکه من از دهان‌شان فرا گرفتم و آن آهنگ عجیبی داشت و چنین بود :

تا دل به محنت داده‌ام
در بحر فکر افتاده‌ام
چون در نماز استاده‌ام
گویی به محراب اندری

📚سفرنامه ابن بطوطه، جلد دوم،ترجمهٔ محمد علی موحد، صفحهٔ ۳۰۵.
2025/07/14 07:08:22
Back to Top
HTML Embed Code: