Telegram Web
🔷گز پرتوزا!

🔹تصاویری از روند پیشرفت ساخت راکتور تحقیقاتی ۱۰ مگاواتی اصفهان را می‌بینید که کار اصلی روی سایت راکتور از حدود دوسال پیش آغاز شده بوده است و همان‌گونه که عنوان شده بود در بهمن سال‌ گذشته کار بتن‌ریزی سایت آغاز شد و امروز (طبق تاریخ تصویر) پس از حدود نه‌ماه نسبت به بهمن سال‌ گذشته پیشرفت قابل‌توجه و خوبی را شاهد بوده‌ایم‌.

🔹ان‌شاءالله به احتمال بالا با همین سرعت تا انتهای سال ۱۴۰۵ شاهد عملیاتی شدن کامل راکتور و آغاز فعالیت آن باشیم. بدین‌شکل طی زمانی معادل حدود چهارسال کشورمان اولین راکتور بومی (بدون احتساب IR-40 که فعال نشد.) خود را با ظرفیت ۱۰ مگاوات و تجهیزات و تاسیسات کامل می‌سازد و عملیاتی می‌کند.

🔹سعودی از سوی دیگر نیز در حسرت همان راکتور تحقیقاتی ۳۰ کیلوواتی (LPRR) که آرژانتینی‌ها برایش می‌سازند، می‌ماند زیرا پس از حدود شش سال هنوز راکتور مذکور عملیاتی نشده است و داستان‌هایی دارد. تکمیل این راکتور عزتی برای ایران به ارمغان خواهد آورد که قابل‌قیاس با دستاوردهای قبلی نیست و البته به این مقدار نباید دل‌خوش بود. کار روی راه‌اندازی مجدد راکتور تحقیقاتی خنداب (KHRR-20) و تکمیل راکتور دارخوین (IR-360 یا نیروگاه کارون) بایستی با قوت بیشتری ادامه پیدا کند.

🔹پیرامون راکتور تحقیقاتی جدید اصفهان که با نام رسمی IRR-10 شناخته می‌شود اطلاعات فنی دقیقی نیست اما گویا براساس طراحی کلی راکتور تحقیقاتی تهران (TRR) است که سوخت آن اکسید اورانیوم (به شکل U3O8 یا تری‌اورانیوم اکتااکسید) است و سوخت به‌شکل صفحه‌ای تولید می‌شود که در داخل تولید می‌شود. غنای آن نیز ١٩.٧۵ درصد است که معمولا ٢٠ درصد می‌گویند. نوع راکتور نیز استخری است و هسته‌ی راکتور در بخش پایینی استخر قرار می‌گیرد. قاعدتا خنک‌کننده و کندکننده‌ی آن نیز آب سبک است.

پی‌نوشت۱: البته پیش‌تر صحبت‌های رئیس سازمان انرژی‌اتمی خبر از از سه‌ساله بودن برنامه‌ی ساخت راکتور اصفهان می‌داد که با درنظر گرفتن شروع ساخت آن در سال ۱۴۰۱، کار ساخت راکتور در سال ۱۴۰۴ به‌اتمام خواهد رسید که در صورت دست‌یابی دستاورد بزرگ دیگری است.

پی‌نوشت۲: جزئیات بیشتر بعدتر عنوان خواهد شد.

#هسته‌ای #انرژی_هسته‌ای

FND
@Partisan2015
🔷ملخ پرتوزا!

🔹صحبت از LPRR شد. تصاویری نه‌چندان جدید از بازدید گروسی از پروژه‌ی راکتور تحقیقاتی توان پائین (LPRR) در سعودی را می‌بینید. این پروژه در سعودی را شرکت آرژانتینی INVAP پیش می‌برد که در حوزه‌های متفاوتی مانند همین ماجرای راکتورهای تحقیقاتی و... فعال است و پروژه‌های موفقی نیز در سراسر دنیا داشته است. پروژه توسط بن‌سلمان، نخست‌وزیر و ولیعهد سعودی در سال ۲۰۱۸ آغاز شد و بعد از ۶ سال هنوز به‌نتیجه نرسیده است.

🔹گفته شد اواسط سال میلادی رو به موت ۲۰۲۴، راکتور فعال می‌شود اما خبری نشد. در دیدار و گزارش سه ماه پیش نیز اشاره کردند LPRR در وضعیت پیش از فعال شدن است. در هر صورت امروزه پول هم داشته باشید اما دانش‌فنی و توانایی بومی برای ساخت یا همکاری نداشته باشید برای یک راکتور تحقیقاتی کوچک و عملا تزئینی این‌گونه می‌دوانندتان. از قیمت و هزینه‌ی پروژه نیز اطلاعاتی در دسترس نیست ولی با توجه به ول‌خرجی‌های بی‌حساب و کتاب و بی‌بازده سعودی در ابرپروژه‌های عمرانی و... انتظار‌ می‌رود فاکتورهای گران‌قیمتی را آرژانتینی‌ها برای آل‌سعود نبشته باشند!

🔹این راکتور که طراحی کلی‌اش با راکتورهای تحقیقاتی قبلی ساخت شرکت INVAP مشابه است از نوع استخری است. استخر راکتور تانکی بلند بالا است که در انتهای آن هسته‌ی راکتور قرار می‌گیرد. توان عادی این راکتور ۳۰ کیلووات است اگرچه قابلیت فعالیت کوتاه‌مدت (پنج ساعت به‌شکل مداوم) تا توان ۱۰۰‌کیلووات را دارد. سوخت راکتور اکسید اورانیوم (UO2) است که به‌سان سوخت راکتورهای قدرت هسته‌ای (مانند بوشهر) تولید می‌شود و غنای متوسط آن حدود ۲.۱ درصد است. راکتور قابلیت‌های متعددی دارد و به‌اصطلاح چندمنظوره است که در کنار قابلیت تولید رادیوایزوتوپ، قابلیت انجام مطالعات مرتبط با فیزیک نوترون‌ها و مسائل مرتبط نیز وجود دارد.

🔹ادعا می‌کنند بیش از ۳۰‌ (برخی بارها هم‌ گفته‌اند ۳۰ نفر.) محقق و طراح سعودی در طراحی این راکتور مشارکت داشته‌اند. البته این ادعا توسط شرکت INVAP درجایی تایید یا رد نشده است و به‌کل صحبتی از آن نشده است. البته اگر به سایت INVAP سری بزنید از پروژه‌ی LPRR هیچ صحبتی نشده است و حتی روی سایت رسمی‌شان صفحه‌ای برای آن تعبیه نشده است. پیرامون قابلیت‌های تسلیحاتی این راکتور باید گفت هیچ قابلیتی را به سعودی ارائه نخواهد کرد. سوخت این‌ راکتور اکسید اورانیوم به‌شکل سرامیکی است که بدترین حالت برای فرآوری‌های دوره‌ای کوتاه‌مدت جهت استخراج پلوتونیوم است.

🔹توان بسیار پائین این راکتور نیز به‌این معنا است که این‌ راکتور سالانه حدود پنج گرم پلوتونیوم تولید خواهد کرد. دردسر اصلی برای سعودی اما در همان روز اول فعال کردن راکتور رخ خواهد داد. سعودی توانایی تولید سوخت مورد نیاز راکتور را ندارد و حتی کیک‌زرد تولید نمی‌کند و نیازمند واردات سوخت است. از سمت دیگر نیز آژانس شرط و شروط و مقرراتی را شامل دسترسی جهت بازرسی از سایت راکتور و وضعیت آن قرار داده است که هنوز صحبتی از تائید آن توسط سعودی مخابره نشده است.

🔹این به این معناست که تا زمانی که‌ سعودی شروط را نپذیرد هیچ سوختی توسط ۴۸‌ کشور عضو NSG که شامل آرژانتین نیز می‌شود به سعودی فروخته نخواهد شد. در این میان تنها کشوری که‌ ممکن است با سعودی همکاری کند و عضو NSG نیز نیست، پاکستان است که از بد قضا توانایی تولید سوخت را نیز دارد. اما تامین غیرقانونی سوخت از پاکستان سعودی را در موقعیتی قرار خواهد داد که همکاری‌هایش با شرکت‌های تجاری جهانی جهت ساخت راکتورهای قدرت و تامین سوخت آن با مشکلات مواجه خواهد شد. پیرامون قیمت این برنامه نیز عنوان شد که عددی دقیق از آن وجود ندارد. البته بهتر است گفت هیچ عددی از آن در دسترس نیست.

🔹از پروژه‌های دیگر شرکت INVAP در حوزه‌های مشابه نیز عددی در دسترس نیست اما برخی اطلاعات موجود است. برای مثال این شرکت در سال ۲۰۱۳ قراردادی به‌ارزش ۱۰ میلیون دلار (به رقم‌ امروز حدود ۱۴ میلیون) مبنی بر ارتقای برخی سامانه‌های کنترلی و نظارت راکتور ۱۰‌مگاواتی لیبی منعقد کرد. پروژه‌ی RMB برزیل نیز که توسط همین‌ شرکت انجام می‌شود و شامل راکتور تحقیقاتی ۳۰‌‌ مگاواتی می‌شود تخمینی از هزینه‌ای بالای ۵۰۰ میلیون دلار داشته است. البته میان RMB و LPRR تفاوت‌های بسیاری است اما احتمالا هزینه‌ی نهایی برای سعودی در حالت خوش‌بینانه به ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلیون دلار نزدیک باشد که عددی بس گزاف است!

▪️پی‌نوشت
: بازهم تجلی اهمیت قابلیت بومی بودن چرخه‌ی سوخت هسته‌ای حتی در مقیاس کوچک را می‌بینید که کشورمان دارای آن است و این خود دستاوردی بسیار بزرگ است که باید به آن افتخار کرد و البته نقطه‌ی آغازی برای دستاوردهای بزرگ‌تر خواهد بود‌ اگر بگذارند و بخواهند!

FND
@Partisan2015
Partisan / پارتیزان
🔷 چند کیلومتری اشغال برای دفاع از خود! 🔹 ارتش رژیم صهیونسیتی که با پیش‌روی از جولان اشغالی به سمت خاک سوریه، منطقه حائل قرارداد ۱۹۷۴ را به‌طور کامل اشغال کرده بود، هفته‌های گذشته پس از اشغال قنیطره، جبل الشیخ و شهرک‌های حینه، ریمه و بیت جن در مرز با لبنان…
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 تخریب خانه‌ها در جنوب سوریه

🔺 طبق گزارشات نیروهای رژیم صهیونسیتی بار دیگر در جنوب سوریه در حرکت هستند. این تنها دو روز پس از ورود نیروهای حافظ صلح سازمان ملل به جنوب سوریه (ویدئو فوق) پس از عقب‌نشینی اسرائیل از برخی شهرها صورت می‌گیرد.

🔺 بنا بر گزارش‌ها، نیروهای رژیم صهیونسیتی در تهاجم امروز خود خانه‌های غیرنظامیان را تخریب می‌کنند. همچنین مجددا به هفت شهر قنیطره، روحینه، ام بطنه، جبته الخشاب، ترنججه، الحمیدیه و عفانیه در جنوب سوریه یورش بردند.

#سوریه #جولان

Jīngyú
@Partisan2015
🔷️ تصاویر ماهواره‌ای که در قالب ویدئوی فوق جمع‌آوری شده‌اند؛ نشان‌دهنده روند ساخت تاسیساتی در استان آریول روسیه هستند که برای انبار، نگه‌داری و سرویس‌دهی پهپادهای انتحاری تولید شده در روسیه، به‌ویژه پهپادهای کارخانه آلابوگا، یعنی پهپادهای انتحاری گران و... ساخته شده است.

🔹️روس‌ها گزارش کرده‌اند شب گذشته حداقل پنج موشک کروز استورم‌شدو برای هدف قرار دادن این مجموعه توسط اوکراینی‌ها شلیک شده است. هنوز گزارشی از پیامدهای این حمله منتشر نشده. ادعا می‌شود بخشی از این تاسیسات، زیرزمین ساخته شده است.

#روسیه #اوکراین #پهپاد #موشک

NPC
@Partisan2015
🔴هفدهمین شکار MQ-9 توسط یمن 🇾🇪

🔺یحیی سریع سخن‌گوی نیروهای مسلح یمن در بیانیه‌ای از انهدام یک فروند پهپاد آمریکایی MQ-9 در حین انجام عملیات بر فراز استان البیضاء یمن خبر داد.

🔺پهپاد ساقط‌شده سیزدهمین فروند از پهپاد MQ-9 است که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط پدافند هوایی یمن ساقط می‌شود، در مجموع این ۱۷اُمین شکار MQ-9 توسط یمن محسوب می‌شود.

#یمن #انصارالله #آمریکا
#MQ_9

CoManche
@Partisan2015
🔷 درگیری مرزی افغانستان / پاکستان 🇵🇰🇦🇫

🔹 طبق اطلاعات بدست آمده، صبح امروز تروریست‌های طالبان، در تلافی حملات هوایی ارتش پاکستان، اقدام به حمله به مواضع مرزی ارتش پاکستان کردند.

🔹 پیش‌تر نیروی هوایی پاکستان در عملیاتی تروریست‌های طالبان پاکستان را در استان پکتیا افغانستان هدف قرار داده بود که موجب کشته شدن چندین نفر شده بود.

🔹 رسانه‌های افغانستان، مدعی هستند که در عملیات آن‌ها در خط مرزی دیروند دو پاسگاه مرزی را به آتش کشیده و ۱۹ نفر تلفات به ارتش پاکستان تحمیل کردند.

🔹 رسانه‌های پاکستان نیز با رد ادعای طالبان مبنی بر تلفات، اعلام کردند که تلاش طالبان برای ورود به پاسگاه مرزی ناکام بوده و با پاسخ توپخانه، طالبان متحمل تلفات شده‌ است.

🔹 هم‌چنین تصاویری مبنی بر انهدام هواپیمای سوپر توکانو طالبان توسط پدافند پاکستان، انهدام تانک‌های T-62 طالبان در حملات پاکستان یا حتی حمله پهپادی طالبان به مواضع ارتش پاکستان منتشر شده است.

▪️هیچ‌یک از ادعاها یا تصاویر فوق قابل تایید نبوده و حجم بالایی از اخبار و تصاویر کذب توسط دو طرف درحال انتشار است.

#افغانستان #پاکستان

Jīngyú
@Partisan2015
🔷️عملیات تروریستی در بندر لنگه

🔹️حوالی ساعت ۱۹ امشب در مقابل ساختمان پلیس اطلاعات که روبه‌روی ساختمان زندان بندر لنگه واقع است؛ یک‌عامل انتحاری خود را به نزدیکی خودرو حامل رئیس پلیس اطلاعات بندر لنگه قرار می‌رساند.

🔹️رئیس پلیس اطلاعات بندر لنگه ماشین را متوقف کرده و از ماشین پیاده می‌شود که همزمان عامل انتحاری خود را منفجر می‌کند.

🔹️بر اثر این انفجار سید مجتبی شهیدی، رئیس پلیس اطلاعات بندر لنگه، از ناحیه سر، صورت، گردن و سینه مجروح می‌شود و به شهادت می‌رسد.

🔹️معاون پلیس اطلاعات بندر لنگه نیز در این حادثه از ناحیه سر و صورت آسیب دیده است که بلافاصله به بیمارستان منتقل و در حال حاضر تحت عمل جراحی قرار گرفته است. | فارس

Восток
@Partisan2015
2024/12/28 19:47:56
Back to Top
HTML Embed Code: