tgoop.com/Pishnahadable/1490
Last Update:
«پساآخرالزمان در صحرا»
#پیشنهاد
#فیلم #کتاب
#Dune2024
#LawrenceofArabia1962
👤عرفان:
✅ تلماسه یا همان Dune، چه در کتاب و چه در فیلم، از وسط شروع میشود. به همین خاطر هم، چه خواننده کتاب و چه بیننده فیلم سینمایی، حداقل اولش گیج گیج است. آخر کتاب، فرهنگنامهای هست که مراجعه مکرر به آن کمک میکند خواننده از تاریخ جهان Dune کمی بیشتر سردربیاورد و ابهامش کمتر شود، اما در مدیوم سینما فضایی برای این کارها نیست و بیننده، یا از طرفدارهای پروپاقرص دنیای ساختهوپرداخته فرانک هربرت است و بیشتر برای حظ بردن از صحنهپردازیهای پساآخرالزمانی و شاهکار دنیس ویلنوو پای فیلم نشسته، یا با جستوجو در اینترنت و شنیدن از آنها که به ریز و درشت این دنیا مسلطاند، چیزی بیش از بازیهای محشر بازیگران و جذابیتهای بصری یک روایت علمی-تخیلی و فانتزی توأمان گیرش میآید.
🔸 جهان Dune در زمانی بسیار بعید در آینده روایت میشود؛ جایی که از یک طرف تکنولوژی حسابی مرزهای تخیل را درنوردیده و دیگر تنه به تنه جادو میزند و کاری کرده که آدمها برای در امان ماندن از شرش، زیر میز بساط هوش مصنوعی و کامپیوترها بزنند و محاسبات حیاتیشان را به تعدادی از ذهنهای کاردرست و تمریندادهشده خودشان بسپارند و از طرف دیگر، سبک و سیاق زندگی آدمها، شبیه قرون وسطی و قبل از آن است. قدرت بین خاندانهای مختلف تقسیم شده و هر خاندان بر سیارهای حکمرانی میکند و وراثت در انتقال قدرت حرف اول را میزند و جنگ قدرت هم میان خاندانها شعله میکشد. سیارهای به نام آراکیس که بین مردمان بومیاش Dune خوانده میشود هم محل اصلی درگیری این خاندانهاست، چرا که مادهای در دل شنهای بیابانهای تمامنشدنی و لمیزرعش قابل برداشت است که قدرت محاسبه و پیشبینی ذهن را افزایش قابل توجهی میدهد و برای جهانی که در کامپیوتر را تخته کرده، حیاتی به شمار میرود.
🔸 جهان Dune اما فراتر از یک داستان پساآخرالزمانی علمی-تخیلی است؛ اعتقادات مذهبی، باورهای ایدئولوژیک و قدرت آنها روی مردم، اعتقاد به منجی موعود، قدرت، محیط زیست، آب، صحرا و توانایی انسان در وفق و سازگاری با محیطش، هرقدر هم که خشن باشد، در این جهان بیش از تکنولوژیهایش به چشم میآید و نقش بازی میکند. تأثیرپذیری فرانک هربرت از فرهنگ خاورمیانه و فرهنگ اسلامی و مذهبی این منطقه از جهان در خلق جهان Dune اصلا قابل انکار و چشمپوشی نیست، همانطور که واژههای عربی و خاص اسلامی مثل لسانالغیب و مهدی در کتاب و فیلم زیاد به چشم و گوش میآید. اما جهان Dune را نمیتوان منحصر به همین اشارات مذهبی دانست و حرف برای گفتن بسیار بیشتر از اینها دارد.
🔸 قسمتهای اول و دوم Dune که قطعا دیدنیاند و باید چشم به راه نشست تا ویلنوو سراغ ساخت قسمت سومش هم برود که ادامه روایت این جهان را در کتاب دوم هربرت پی میگیرد. هرقدر هم با این دنیا غریبه باشید، خوشساختی فیلم در کنار موسیقی متن عجیبوغریب هانس زیمر که واقعا در دنیا و زمانی دیگر انگار شکل گرفته، باز هم وزنه را به نفع دیدنش سنگین میکند. مخصوصا اگر زندگی در صحرا و در میان ماسهها و جنگیدن برای بقا و نقش حیاتی آب در این بقا، برایتان جذاب باشد.
🔸 اما جدای از پیشنهاد خواندن دو کتاب Dune که انتشارات «کتابسرای تندیس» با ترجمه روان و نسبتا خوبی آنها را به فارسی منتشر کرده و میتواند یکی دو هفتهای غرق دنیای Duneتان کند، یک پیشنهاد دیگر هم میتوان داشت: دیدن فیلم سینمایی Lawrence of Arabia. این فیلم در نگاه اول، فیلمیست درباره شخصیتی مرموز در تاریخ به نام توماس ادوارد لورنس که در شکلگیری خاورمیانه جدید و فروپاشی عثمانی در جنگ جهانی اول نقش داشته (هرچند درباره نقشش در این فیلم اغراق زیادی صورت گرفته)، اما در کنار این روایت تاریخی، این فیلم هم مانند Dune حولوحوش زندگی در صحرا و آداب و رسوم بادیهنشینان پرسه میزند و با ورود یک غریبه به جمع صحرانشینانی که خودشان را با محیط در ظاهر غیر قابل سکونت صحرا و بیابان وفق دادهاند، صحنههایی از زندگی روزمره متفاوت آنها را به تصویر میکشد و باز هم مانند Dune در خوشساختی یک شاهکار به حساب میآید و شاید از نظر نشان دادن اهمیت آب برای صحرانشینان، موفقتر از هم فیلم ویلنوو هم بوده است.
@Pishnahadble
BY پیشنهادهای فوری مهم
Share with your friend now:
tgoop.com/Pishnahadable/1490