Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
- Telegram Web
Telegram Web
سربازی، ابرمتغیر تخریب‌کننده اجتماع


✍️ اشاره از #کانال_سربازینامه: دکتر #سینا_کلهر، معاون سابق مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در مصاحبه‌ای رادیویی به تاریخ 18 بهمن 1400 از تحقیقی درباره نقش مخرب #سربازی_اجباری در ازدواج و فرزندآوری مثال می‌زند که برخلاف هیاهو و تبلیغات گسترده همه ارکان حاکم در این موضوعات، به صورت عامدانه مورد انکار نمایندگان مجلس و احیانا ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفته است. بریده مصاحبه چنین است:


🔷 سر موضوع جمعیت، همه‌ی تحقیقات بلااستثنا نشان می‌دهد که در موضوع #ازدواج و جمعیت عامل اصلی #سربازی است. کما اینکه از نظر من در موضوع سرمایه‌ اجتماعی، در موضوع امید هم این عامل، عامل مخرب است. من به آن می‌گویم ابرمتغیر تخریب کننده. یعنی هیچ متغیری به اندازه سربازی نمی‌تواند به این میزان صدمات روحی روانی بزند. چون زیاد گفتیم و کسی هم اعتنا نمی‌کند خیلی جای نگرانی نیست.

🔶 ما آمدیم دوتا ماده گذاشتیم، خیلی ساده هم بود یعنی خیلی عقب‌نشینی کردیم از آن موضعمان. حتی برای امنیت کشور، علاج فوری سربازی ضروری است، چون شنیده نمی‌شود کاری نداریم با این بحث. ما پیشنهاد کردیم هرکسی صاحب 3 فرزند شد، شما 6 ماه سربازی را ببخشید، از نظر من کسی که صاحب 3 فرزند باشد باید یک اعتبار ویژه به او بدهند. همان طرح بررسی نشده، اولین چیزی که دست گذاشتند، گفتند که این حذف بشود. من خودم چون داشتم دفاع می‌کردم از این ماجرا، 20 دقیقه از هر دری وارد شدم که این مواد را نگه دارم نشد و حذف شد. حذف می‌شود و اتفاقی نمی‌افتد.

🖇️ متن کامل مصاحبه

https://www.tgoop.com/sarbazinameh
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
کنه واقع #سربازی_اجباری پس از 100 سال، هنوز همان است که در بریده‌ای از سریال تلویزیونی #کلاه_پهلوی (مربوط به دوره رضاشاه) روایت می‌شود:

+ گماشته بودم، جایم خوب بود، گماشته یک سرباز بودم که خانه‌اش در امیریه بود.
- گماشته؟ این یعنی چه؟
+ هیچی! کارهای خانه‌اش را می‌کردم، می‌رفتم بازار برایش گوشت می‌خریدم، برنج می‌خریدم و...
- یک کلام بگو نوکر بودی دیگر!
+ آقاجان، نظام همین است دیگر
..
- هر کس می‌خواهد نوکری بکند، بکند؛ ولی پسر من نه!
+ عوضش نه صبحگاه داشتم، نه توی سرما و گرما پست می‌دادم، عصرها هم بیکار بودم...


https://www.tgoop.com/sarbazinameh
🔴 سربازی مشمولان فوتبالیست و رسوایی نیاز نیروهای مسلح به سرباز
✍️ #صالح_نیکنام


داستان اخیر سربازی فوتبالیست‌ها، نمونه خوبی از بلایی است که #سربازی_اجباری بر سر تک‌تک جوانان مملکت می‌آورد. دقیقا جایی که بعد از کلی تلاش و هزینه، بهترین فرصت برای استفاده از ظرفیت و استعدادهای جوانان می‌رسد، به بدترین شکل هم آنها را از زندگی و رشد می‌اندازد و هم کشور را محروم می‌کند.

اینجا ملی‌پوش را دم جام جهانی نابود می‌کنند و جای دیگر، مهندس نخبه مملکت را در اوج استعداد و ظرفیت، دو سال از اثرگذاری می‌اندازند. جای دیگر هم آدم‌هایی که هر کدام با مهارتشان می‌توانند باری از دوش مملکت بردارند را، معطل می‌کنند. در عوض، به صورت اجباری بهشان آموزش پرورش قارچ و آرایشگری و غیره می‌دهند!

قسمت وقیحانه‌تر ماجرا جایی است که که نیروهای مسلح با استدلال نیاز امنیتی و نظامی، اینها را از زندگی می‌اندازد؛ اما همه می‌دانند که نیاز امنیتی وجود ندارد. فلذا آنها را برای بازی، به تیم فوتبال باشگاه‌های وابسته به نهادهای نظامی می‌برند! یا دیگران را می‌برند که در کارگاه وابسته به نهاد نظامی، نجاری کنند یا در شرکت نظامی کار مهندسی کنند.

https://www.tgoop.com/sarbazinameh
🔴 چرخه خودکشی و دیگرکشی سربازان در پادگان‌ها



خدمت رفته ها میدانند: افسر فرمانده در بدو ورود #سرباز یه یگان، با او مصاحبه کرده و تمام مشخصات او را در دفتری ثبت می‌کند. سپس سرباز چند برگه امضا می‌کند که طی آن می‌پذیرد که در سلامت کامل جسمی و روانی به سر برده و توانایی نگهبانی و انجام امور سربازی را دارد.

این تعهد از این بابت است که چنانچه سرباز مذکور دست به خودزنی یا دیگرزنی، خودکشی و یا هر اقدام انتحاری دیگری کرد؛ فرمانده مستقیم او و سایر سلسله مراتب فرماندهی پادگان، از تعقیب قضایی #دادگاه_نظامی مصون باشد. معمولا نیز در موردهای خودکشی، فرمانده پادگان برای فرار از عواقب ماجرا، فرمانده مستقیم سرباز را جلو می‌اندازد و دادستان نظامی بدون توجه به تعهداتی که فرمانده ساده‌لوح رزومه کرده، او را دادگاهی و نهایتا تنزیل درجه می‌کند.

بقیه قصه؟
جنازه را تحویل والدین داده و همگی به ادامه کار خود مشغول می‌شوند.

منتهی به والدین سرباز خوش خبری میدهند که فرمانده نالایق توبیخ شده است. این چرخه دوباره ادامه پیدا می‌کند و فرمانده بعدی دوباره با گرفتن تعهد سلامت روانی از سرباز، او را در یگان پذیرش می‌کند. همگی هم اصرار دارند که با این تعهد خود را نجات داده‌اند.‌ همینقدر ابلهانه!

🖇️ برگرفته از حساب توییتر باسکرویل


https://www.tgoop.com/sarbazinameh
🔴 بر طبق این گزارش که تحت عنوان "نتایج بازرسی دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی معظم کل قوا از وضعیت #خودکشی و #خودزنی در آجا" به فضای مجازی درز کرده است:

🔷 آمار خودکشی و خودزنی در یگان‌های تابع آجا (ارتش جمهوری اسلامی ایران) در سال‌های 98 و 99 به ترتیب 89 و 56 نفر بوده و در شش ماهه اول سال 1400، نیز 56 مورد ثبت شده است.

🔶 عمده آمار خودکشی مربوط به کارکنان وظیفه با میانگین سنی 19 تا 23 سال می‌باشد.

🔷 حدود 60 تا 70 درصد آمار خودزنی در یگان‌های پاسداری با سلاح گرم صورت گرفته است.

🔶 علت اصلی خودکشی کارکنان وظیفه به ترتیب شکست عشقی و عاطفی، مشکلات خانوادگی، اعتیاد، نداشتن انگیزه خدمتی و بعضا سختیگری فرماندهان بوده است.

افزونه: با توجه به اینکه کمتر از یک چهارم سربازان وظیفه در اختیار ارتش قرار می‌گیرند، برای تخمین آمار کلی سربازانی که در سال خودکشی یا خودزنی می‌کنند، باید اعداد فوق‌الذکر را در 4 ضرب نمود. یعنی سالانه حدودا بین 200 تا 400 نفر از سربازان خودکشی می‌کنند.

@sarbazinameh
Forwarded from قبل انقلاب
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️چقدر خوب و ساده و صریح در فیلم دو دقیقه‌ای نشان می‌دهند چطور همه امید و آرزو و استعداد یک جوان در بهترین سالهای عمرش #گروگان گرفته می‌شود تا طبق یک رسم منسوخ صدساله برود و برای مرد شدن جلوی در توالت نگهبانی بدهد.

خیلی لذت بردم.
آفرین


#از_سربازی_بگو
#وحید_اشتری

🔴@ghabl_enghelab
اولین مقاومت‌ها در برابر نظام اجباری


در سال ۱۳۰۶ علمای اصفهان در اعتراض به اجرای "قانون نظام اجباری" در آن شهر، به قم مهاجرت نمودند.

آیت الله شیخ عبدالکریم حائری، موسس حوز۶ قم، از همراهی علنی با آنها خودداری کرد تا از بحرانی شدن رابطه شاه #پهلوی و علما جلوگیری نماید. وی طی تلگرافی به #رضاشاه از او خواست که وزیر دربار، تیمورتاش را به قم بفرستد. تیمورتاش بلافاصله به قم رفت و با حائری مذاکره کرد.

ظاهراً دربار، نخست این مهاجرت را جدی نگرفت؛ به طوری که تیمورتاش در تلگرافی به حائری گفت: "طول اقامت آقایان در قم برای دولت ایجاد هیچ نگرانی ندارد." رضاشاه نیز در تلگرافی که به امضای رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی رسید، به حائری اعلام داشت: "به حضرت آیت‌الله خاطرنشان فرمایید که اگر نماینده به قم فرستاده شد، فقط و فقط برای رعایت احترام و تقاضای شخص ایشان بوده، نه برای ورود در مذاکره با سایرین."

علمای مهاجر قم اما در چهارم آبان تلگرافی بسیار محترمانه به تهران مخابره کردند که مطلع آن با عبارت "ساحت مقدس اعلی‌حضرت اسلام‌پناه شهریاری پهلوی" آغاز می‌شود و از او می‌خواهند قانون نظام اجباری را برای "رعایت رفاهیّت رعیت" تعطیل نماید.

پاسخ رضاشاه نیز به آنها مؤدبانه، اما منفی است؛ به طوری که قول مساعدت در تسهیل امر #نظام_اجباری را می‌دهد. وی خطاب به جنابان مستطابان حجج‌الاسلام و علمای اعلام دامت تأییداتهم می‌نویسد:
"از مدلول تلگراف آن ذوات شریفه استحضار حاصل گردید. از تذکار این کلمه متأسف هستم که آقایان هنوز متذکر نیستند که هیچ مورد و مقامی در مملکت ایران، حق ندارد که در مواد قوانین مصوبهٔ مجلسِ شورای ملی، عموماً اعمال نظر یا تجدیدنظر نموده و یا در الغا و اصلاح آن ابراز عملی نمایند." در واقع استناد اصلی شاه به "قانون مجلس" است.

با این وجود و برخلاف تصور دربار، مسئلهٔ مهاجرت علما به قم حل نشد. از سراسر کشور تلگرافاتی خطاب به شاه و در حمایت از علما مخابره شد. ابعاد ماجرا گسترش یافت، به طوری که تیمورتاش به فکر توپ بستن #قم افتاد که با مخالفت شیبانی، فرماندهٔ لشکر مواجه شد.

شاه در حمایت از قانون نظام اجباری، متزلزل و آماده عقب‌نشینی شد؛ اما در این زمان مخبرالسلطنه هدایت به یاری او آمد. او سرخود شرحی به قم نوشت و به جای استناد به قوانین ملل اجنبی،
آیهٔ "و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه.." را حجت قرار داد و نوشت:
"مملکت خانهٔ ملت است، اگر شب دزدی به خانه بیاید، جوانان خانه را می‌رسد که دفاع کنند یا پیرمردان را؟"

مخبرالسلطنه علمای مهاجر را به تهران دعوت نمود و به مکاتبه با سایر ولایات ادامه داد و چون شاه را مستعد پذیرش خواسته آنها دید، اعلان داشت: "نظام اجباری، اسم غلطی است. خدمت نظام،
وظیفه هر جوانی است و مصلحت مملکت و منِ مسئول، تغییری در امر داده نمی‌شود؛ مگر اینکه شاه، مسئولیت را از من سلب کند."

آيت‌الله حائری نیز در تلگرافی به وزیر دربار از او می‌خواهد "اگر به جای مشمولین، عوض نفس، پولی گرفته شود؛ بهتر است."

در ادامه شاه به مخبرالسلطنه پیشنهاد می‌کند به قم برود و تیمورتاش را هم با خود همراه ببرد. مخبرالسلطنه به عنوان رئیس‌الوزرا در پاسخ به ابراز تردید تیمورتاش در مورد موفقیت این سفر نوشته: "مطمئن باشید، می‌رویم موفقیت هم حاصل می‌شود. فرق است بین تمسک به تمدن اروپایی و تمسک به قرآن."

اسناد موجود نیز حاکی از آن است که پس از مذاکرات حضوری، علما پذیرفتند به مهاجرت خود پایان دهند. مهاجرت پایان یافت، اما شاه و دولت به فکر مقابلهٔ جدی با قم افتادند.


https://www.tgoop.com/sarbazinameh
به همت تشکل‌های دانشجویی عدالت‌خواه انجام خواهد شد:


‼️تجمع اعتراضی در نقد سربازی اجباری


مکان: تهران، میدان سپاه، سازمان وظیفه عمومی ناجا
زمان: شنبه، 5 شهریور 1401، ساعت ۱۰ صبح
نامهٔ تند #بسیج_دانشجویی دانشگاه تهران به #سرلشکر_باقری در خصوص #سربازی_اجباری


در بخشی از این نامه آمده است:
"در صورتی که منتقدین بستری برای طرح نکاتشان با شما نداشته باشند، باید انتظار داشت که شنیده شدن صدایشان را در تجمعات میدانی دنبال کنند."

نویسندگان این نامه افزوده‌اند که:
"به نظر می‌رسد که مسئلهٔ سربازی هنوز به عنوان یک مسئلهٔ تخصصی به رسمیت شناخته نشده است. متأسفانه نگاه امنیتی فعلی در مواجهه با سربازی اجباری، اجازهٔ این جنس پرداخت را نمی‌دهد."


گفتنی است این نامه در پی تجمع اعتراضی #جنبش_عدالتخواه_دانشجویی در مقابل مقر سازمان وظیفهٔ عمومی در تاریخ 5 شهریور 1401 نوشته است؛ تجمعی که قبل از شکل‌گیری توسط یگان ویژه تارانده شد و برخی از سران آن نیز دستگیر و چند ساعتی در بازداشت به سر بردند.


@sarbazinameh
🟥واکنش فعالان توییتری به خبر آماده شدن لایحه اصلاح قانون سربازی



علی بهادری، سخنگوی دولت در صفحه توییتر خود خبر از آماده شدن لایحه اصلاح قانون وظیفه عمومی داده و نوشته: "‏خبر خوب برای مشمولان سربازی: لایحه اصلاح قانون وظیفه عمومی برای طی مراحل قانونی در دستور کار دولت قرار گرفته است. گسترش مفهوم وظیفه عمومی به امور فرهنگی، فناوری و اقتصادی، تغییر در معافیتها و معاف شدن مشمولان مازاد به تشخیص ستاد کل، از مواردی است که در لایحه درنظر گرفته شده است."

اما کاربران توییتر و فعالان پویش #حذف_سربازی_اجباری در واکنش به توئیت سخنگوی دولت مطالبی را منتشر کرده‌اند که گزیده‌ای از آنها را در زیر می‌خوانید:

چه اصراری است که نیروی مفت به بخشهای مختلف کشور داده شود، اصل ‎#سربازی باعث اتلاف وقت جوانان است. الان هم قانون برای معافیت مشمولان مازاد و حتی دو برادری هست، ولی ستاد کل معتقد است چهل درصد کمبود سرباز دارد! بفرمایید اراده‌ای بر اصلاح عقلانی و منطبق با خواست اجتماعی ندارید. ‎#حذف_سربازی
(اکبر حلوایی)

‏عزم دولت برای ‎#اصلاح_سربازی اجباری (قانون وظیفه عمومی) اتفاق خوبی خواهد بود، اگر در اثنای این اصلاح، دولت برای قریب به ۳ میلیون مشمول غایب که از حقوق اولیه اجتماعی محرومند نیز چاره‌اندیشی کند. ‎#سربازی_اجباری
(امین مهرآور)

‏رمز واقعی اصلاح معضل ‎#سربازی_اجباری در ایران یک چیز است: ‎#نیروهای_مسلح نیازهای خدماتی و نگهبانی درون خود را با استخدام نیرو به قدر نیاز واقعی‌شان (که یک چندم سربازان فعلی است) تأمین کنند و دست از سر جوانان تحصیلکرده و تحصیل‌نکرده بردارند. بودجه‌اش را هم ‎#دولت تامین کند.
(حاشیه‌ساز)

اصل #سربازی_اجباری باید حذف شود و مانند تمامی کشورها ‎#سربازی_حرفه_ای جایگزین شود. این که هر چندوقت یکبار، شیوه قبلی کمی بزک شود، فقط سیاست بازی است.
(سربازی)‌‎

توجه داشته باشید منافع اقتصادی بسیاری از صاحبان قدرت در گرو ادامه شیوه منسوخ فعلی است. گردش‌های چند هزار میلیاردی در کلاس‌ها آزمونها و کتاب‌های کنکور، دانشگاه‌های آزاد و غیرانتفاعی و.. حتی در خود ستاد کل که هم عده‌ای منافع اقتصادی دارند. امیدوارم بتوانید بر این باندها غلبه کنید.
(سعید) ‌

تمامی این طرح‌ها و لوایح چیزی جز پاک کردن صورت مسئله، و فریب و چشم بستن روی حقیقت نیست. سربازی اجباری منسوخ شده است و هیچ راه حلی جز سربازی داوطلبانه وجود نخواهد داشت. ‎#حذف_سربازی_اجباری
(سجاد ایوبی)

https://www.tgoop.com/sarbazinameh
مرخرفات درس آمادگی دفاعی دبیرستان درباره سربازی اجباری و مهارت‌آموزی


خدمت وظیفه عمومی دومین تجربه مسئولیت پذیری جوانان پس از تحصیل است.
۱۷- سربازی یک وظیفه دینی و ملی است.
۱۸- هر فرد ذکور ایرانی پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام به خدمت سربازی اعزام می شود.

۱۹- چرا سربازی یک وظیفه دینی و ملی است؟
پاسخ: 
دفاع از استقلال و تمامیت ارضی ایران و جان و مال و ناموس مردم، وظیفه دینی و ملی هر فرد ایرانی است و در اجرای این وظیفه کلیه اتباع ذکور دولت جمهوری اسلامی ایران مکلف به انجام خدمت وظیفه عمومی برابر مقررات قانون مربوطه هستند.

۲۰-دوره خدمت سربازی در کشور ما دو سال است ولی در حال حاضر چند ماه است؟
پاسخ: 
۲۱ ماه

۲۱- خدمت سربازی در مناطق محروم و بد آب و هوا چند ماه است؟
پاسخ: 
۱۹ ماه

۲۲- چرا بعضی افراد دوران سربازی را دوران اتلاف  وقت و کند شدن در مسیر زندگی  تعریف می کنند؟
پاسخ: بعضی افراد در طول خدمت سربازی احساس اتلاف وقت دست داده و تصور می کنند این دوران روند پیشرفت و ارتقایشان را در بخش های مختلف زندگی کند می کند چرا که در طول این مدت دیگر قادر به کار نخواهند بود کار کنند و درآمد کافی داشته باشد.

۲۳- برای آنکه فرد در حین سربازی احساس اتلاف  وقت نکند چه راه حلی وجود دارد؟
پاسخ: راه حلی که نه تنها این دغدغه را رفع می کند بلکه کاملا برعکس، این مقطع از زندگی را به فرصتی مناسب برای ساختن اینده کاری و حرفه ای زندگی تبدیل می کند.

۲۴ افراد در طول خدمت سربازی چگونه می توانند موقعیت های جدید را در آینده شغلی به وجود اورند؟
پاسخ: افراد می توانند در طول دوره خدمت سربازی همزمان با آموزش های نظامی، آموزش های مهارتی را هم بیاموزند و تجربه کسب کنند. به بیان بهتر این ظرفیت وجود دارد که پس از دوران  سربازی به یک فرد متخصص و با تجربه در یکی از مهارت های مورد نیاز جامعه تبدیل شده و با داشتن مدرک معتبر سربازی خود را به پایان برساند.

۲۵- سه هدف اصلی طرح مهارت آموزی سربازی را بنویسید؟
پاسخ: افزایش جذابیت خدمت سربازی/ تقویت نشاط در میان سربازان/ مهارت آموزی و کسب تجربه برای سربازان اجرا می شود.

۲۶-پس از پایان خدمت سربازی، سربازان چه مدارک معتبری دریافت می کنند؟
پاسخ: ۳ مدرک معتبر ۱)گواهی نامه مهارتی و صلاحیت حرفه ای/ گواهینامه سابقه کار/ کارت پایان خدمت سربازی

۲۷- مهارت و تجربه جوانان در دوره سربازی چه نتیجه مثبتی را به دنبال خواهد داشت؟
پاسخ: هم مهارت خواهند داشت و هم تجربه این یعنی افزایش چشمگیر فرصت اشتغال و پیشرفت در عرصه های مختلف

۲۸- پس از پایان دوران خدمت سربازی جوانان هم فرصت اشتغال خواهند داشت و هم پیشرفت
 
در بخش بالا برای شما سوالات متن درس هفتم دفاعی دهم رشته ریاضی و تجربی و انسانی را قرار دادیم.
منبع


https://www.tgoop.com/sarbazinameh
سربازی اجباری و نافرمانی مدنی مردانه


مجید شیعه‌علی

ماهنامه خط صلح – در ماه‌های اخیر با آرام‌تر شدن اعتراضات خیابانی، سویه‌های خشونت‌پرهیزتر آن به صورت یک مبارزه‌ی مستمر ادامه یافت. این سویه‌ها شامل اقداماتی از جنس نافرمانی مدنی زنان در قانون حجاب اجباری، تشویق و تنبیه مالی بنگاه‌های اقتصادی حامی این نافرمانی و معترض به آن و غیره می‌شد. در این مدت با ایجاد این تصویر که بار اصلی مبارزه بر دوش زنان قرار گرفته است از مردان خواسته شد در نافرمانی مدنی با زنان همراه شوند.
نخستین ایده، بسیار عجیب می‌نمود: تشویق مردان به پوشیدن شلوارک! این در صورتی است که در قانون، شرع و حتی رویه‌ی حاکمیت محدودیتی برای چنین سطحی از پوشش برای مردان وجود نداشته است. در چنین فضایی این سوال شکل می‌گیرد که چرا تن ندادن به قانون منسوخ، تبعیض‌آمیز و پرعارضه‌ی سربازی اجباری به عنوان نافرمانی مدنی طرح نمی‌شود؟

برای این‌که این سوال‌ را به صورت جدی‌تری مطرح کنیم باید نگاهی به مرگ‌های حاصل از این قوانین تبعیض‌آمیز نیز بیندازیم. قانون حجاب اجباری باعث درگذشت خانم مهسا امینی شد. این خبر به سرعت تبدیل به مطرح‌ترین خبر روز شده و موجی از اعتراضات را بلند کرد که تاکنون نیز در اشکال گوناگون ادامه دارد. اما خبر درگذشت سربازان ایرانی با کم‌ترین سطح آموزش نظامی در لب مرز‌ها حتی در فضای مجازی نیز واکنش چندانی پیدا نکرد؛ چه رسد که موجبات نافرمانی مدنی گسترده را فراهم آورد.

حال آن‌که سربازی اجباری در طول تاریخ جهان نشان داده پتانسیلی جدی برای تشکیل کارزارهای نافرمانی مدنی دارد. چرا که یکی از موضوعاتی است که بیش‌ترین نافرمانی مدنی را به خود اختصاص داده، چنان‌که در موارد اخیرتر آن مانند جنگ‌های جهانی، جنگ ویتنام و غیره به یکی از مولفه‌های تاثیرگذار بر فضای جنگ تبدیل شده است و این مصداق از نافرمانی مدنی به عنوان یکی از مثال‌های اخلاقی، صحیح و اثرگذار آن نام برده می‌شود. اما در کشور ما با وجود تمام مسائل و مصائب آن، شاهد یک کارزار گسترده برای نافرمانی مدنی علیه سربازی اجباری نیستیم.

در درجه‌ی نخست مولفه‌ی فرهنگی مطرح است. در جامعه‌ی ما هنوز سربازی اجباری به عنوان یک بخش طبیعی و حتی الزام‌آور از زندگی مردانه شناخته می‌شود؛ تا آن‌جا که گاه به عنوان پیش­‌شرطی برای ازدواج و گاه ابزاری برای «مرد شدن» تلقی می­گردد. این پذیرش اجتماعی از مشروعیت این نافرمانی کاسته و موجب جلوگیری از اقدام و تبلیغ برای آن می‌شود.

در درجه‌ی دوم تبعیض طبقاتی در کیفیت سربازی اجباری موثر است. حاکمیت برای جلوگیری از ایجاد واکنش‌های شدیدتر به قانون، آن را برای طبقات اجتماعی و اقتصادی مختلف به صورت‌های گوناگون اجرا می‌کند. چنان‌که بر طبق الگوریتم‌های داخلی سازمان نظام وظیفه، مناطق مرزی کشور از سربازانی پر می‌شود که از طبقات ضعیف‌تر اجتماعی-اقتصادی بوده و عموماً در کلان‌شهرها زندگی نمی‌کنند. در حالی­که طبقات اقتصادی مرفه‌تر با بهره بردن از سطح تحصیلات بالاتر و دسترسی‌های اداری بیش‌تر، امکان گذراندن این دوره را در فضای امن‌تر و کم‌هزینه‌تر می‌یابند. این مسئله باعث می‌شود طبقه‌ی متوسط جامعه‌ی ما که حضور پررنگ‌تری در فضای مجازی و اجتماع دارد با درگذشت سربازان در مناطق مرزی کم‌ترین هم‌ذات‌پنداری را داشته باشد و به همین ترتیب واکنش خفیف‌تری نیز نشان دهد.

در درجه‌ی سوم رکود اقتصادی مداوم در دهه‌ی اخیر به دو روش سربازی اجباری را از موضوع مناقشه خارج ساخته است. نخست آن‌که رکود اقتصادی موجب شده زمان زندگی جوان کم‌ارزش شناخته شود و جامعه دغدغه‌ی کم‌تری برای اتلاف آن داشته باشد و دوم آن‌که این رکود باعث کاهش نیاز جوان به داشتن رسمیت در جامعه می‌شود. به این صورت که زیستن بدون داشتن کارت پایان خدمت هزینه‌ی زیادی برای وی در بر ندارد و همین موضوع موجب کنار گذاشتن سربازی اجباری به عنوان یک دغدغه شده است.


در چنین شرایطی با توجه به منسوخ شدن قانون سربازی اجباری در بسیاری از کشورهای جهان و تبعیض‌آمیز بودن آن، وجود میزان زیادی از سربازان غایب، آشفتگی سیاسی حاصل از فضای مجازی و توان سازمان‌دهی شبکه‌های اجتماعی به جبران از سازمان‌های سیاسی و مدنی، هر زمان باید منتظر پاگرفتن یک کارزار گسترده در اعتراض به این قانون باشیم.

https://www.tgoop.com/sarbazinameh
آمار حیرت‌انگیز سربازان فراری در دوران دفاع مقدس
#جعفر_شیرعلی‌نیا


بر اساس گزارش روزشمار جنگ مرکز مطالعات سپاه، 30 مهرماه 1365 رادیو بی‌بی‌سی گزارش داد که دولت یونان می‌گوید هزاران ایرانی در مرز ترکیه با یونان سرگردانند. این رادیو به نقل از روزنامه‌ي ملیت ترکیه می‌گوید: «تعداد پناهندگان موجود در ترکیه 600 هزار تا یک‌میلیون نفر تخمین زده می‌شود. بسیاری از اين افراد از خدمت سربازی فرار می‌کنند اما از آن‌جا که به خاطر خودداری از رفتن به سربازی نمی‌توانند گذرنامه بگیرند ناچارند گذرنامه‌ي جعلی به دست بیاورند.» (مركز مطالعات و تحقيقات جنگ سپاه، روزشمار جنگ، ج44، ص434)

سردار غلامعلی رشید از فرماندهان ارشد  در جنگ و از فرماندهان ارشد ستاد کل نیروهای مسلح در حال حاضر، در مصاحبه با خبرگزاری فارس آمار 600 هزار سرباز فراری در جنگ را تاييد می‌کند.(منتشرشده در 5مهر87)

در یکی از گزارش‌های سپاه استان کرمان در آبان66 آمار مشمولانِ فراری، تنها در این استان حدود 30 هزار نفر برآورد شده است. (مركز مطالعات و تحقيقات جنگ سپاه، روزشمار جنگ، ج51، ص847)

این آمار مربوط به زمانی است که بیش از یک سال از تصويب طرح دستگیری مشمولانِ فراری گذشته است. طرحی که 26فروردین65 در مجلس تصویب شده بود. سپاه، کمیته، ‌ژاندارمری و شهربانی موظف بودند مشمولان غایب را دستگیر كنند. مجازات‌ها هم سنگين بود؛ يك تا سه سال حبس تعليقي براي كساني كه براي بار دوم فرار كنند و يك تا سه سال حبس براي كساني كه به  اين افراد شغل می دادند.

این را هم در نظر بگیرید که گاه چند نفر از یک خانواده در جبهه می‌جنگیدند اما این احتمال که چند نفر در یک خانواده همزمان سرباز باشند زیاد نیست. یعنی نسبت خانواده‌هاي درگير با پديده‌ي سرباز فراري عدد بسیار بزرگی را نشان می‌دهد. البته آمار مهاجران قانونی از کشور نیز قابل‌تامل است.

https://www.tgoop.com/sarbazinameh
‏اگر پدری در سن ۵۵ سالگی، آنقدر بیمار بوده که پسرش را بخاطر مراقبت از او از سربازی معاف کرده اند، چطور همزمان استاندار کهگیلویه و بویراحمد بوده و یک استان را مدیریت میکرده است؟ همین فردی که نیاز به مراقبت دارد، چرا امروز در تلاش است معاون سازمان تعزیرات حکومتی شود؟!
#علی_احمدزاده

🇮🇷 سیدعلی احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویر احمد، ساعتی قبل، با ارسال نامه ای به سردار رادان، فرمانده کل فراجا، خواستار ابطال کارت معافیت از خدمت و اعزام پسرش به خدمت سربازی شد.
#پیروزی_افکار_عمومی

از حساب توییتر عبدالرضا داوری

@sarbazinameh
مداخله در مناظره وحید اشتری و نیما موسوی درباره مسأله سربازی
🗞️#اختصاصی_کانال_سربازینانه



وحید اشتری به عنوان فعال عدالتخواه و منتقد و پیگیر اصلاح سربازی اکراهی (اجباری) در ایران، الغای سربازگیری اجباری و اکراهی در سوریه توسط ابومحمد الجولانی اقدامی شایسته دانسته است. در سوی دیگر نیما موسوی، تحلیلگر سیاست بین الملل در نقد اشتری، با آوردن سیاهه‌ای از کشورهایی که پس از شکستشان در جنگ، الغای سربازی اجباری بر آنها تحمیل شده، به مذمت اشتری پرداخته است.

اگرچه از منظر تاریخ روابط بین‌الملل، سخن نیما موسوی درست است؛ ولی او در نقد اشتری و تقبیح ضمنی الغای سربازی اجباری در سوریه دچار تاریخ‌پریشی شده است. اوج کارکرد سربازی اجباری، جنگ اول جهانی بود که هنوز سلاح‌هایی مثل تانک و هواپیما وارد جنگها نشده و نیروی پیاده یا اسب‌سوار نقش اصلی را در جنگهای زمینی داشتند. هر چند که در آن وقت توپخانه وجود و نقش مهمی در جنگها داشت، ولی به خاطر تحرک کمش نمی‌توانست جای نیروی پیاده و اسب‌سوار را بگیرد. از طرفی جابجایی نیروها یا اصطلاحا قشون‌کشی از این سر مملکت به سر دیگرش، هنوز امری زمان‌بر بود. این است که در آستانه جنگ اول جهانی، وقتی می‌خواستند قدرت نظامی آلمان و فرانسه را مقایسه و نتیجه جنگ احتمالی را برآورد کنند، مهمترین عامل را تعداد نفرات ارتش می‌دانستند. این وضع بعد از جنگ اول در اروپا رو به دگرگونی رفت و در کشورهایی مثل ما با فاصله زمانی بیشتری رخ داد. به طوریکه در همان جنگ 8 ساله با عراق، نیروهای سرباز اجباری نه به درد آفند می‌خوردند و نه پدافند، و بیشترین اسیر را در اواخر جنگ از میان سربازان وظیفه دادیم.

اما چیزی که امروز مشهود است، کارکرد نیروهای سرباز اکراهی یا اجباری یا وظیفه در نیروهای مسلح ایران است. سربازان در ارتش، سپاه و نیروی انتظامی، عمدتا در حال ایفای نقش‌های خدماتی نظیر نظافت، نگهبانی، دربانی، و در سطوح بالاتر نامه‌‌رسانی و رانندگی هستند. هیچ سربازی را هر چند نخبه و جنم‌دار، به نقش‌های حساس نمی‌گمارند. (برای مثال در کاربری پدافند و یا روی ناو. حتی در ناوهای رزمی، نیروهای خدماتی آشپز و نظافتچی هم سرباز وظیفه نیستند.) دلایلش هم روشن است: اول اینکه سرباز اجباری گزینش نمی‌شود و احتمال جاسوسی و خرابکاری در او بیشتر می‌رود. و ثانیا آموزش و کارورزی، هزینه دارد و عقلایی نیست برای نیرویی که حداکثر دو سال در خدمت سازمان است، هزینه کلان آموزشی و تجربی شود. این است که سرباز را به کارهایی میگمارند که از هر کسی برآید: نظافت و نگهبانی و...

از طرف دیگر، جمهوری اسلامی توانسته نیرویی عقیده‌‌مند و وفادار را در قالب بسیج سازماندهی کند که در مواقع جنگ خارجی یا داخلی، بتواند نیاز نیروهای مسلح دایمی و حرفه‌ای را پوشش دهد. با این وجود، چه احتیاجی به تداوم نهاد پوسیده و منسوخ سربازی اجباری در ایران هست؟ اگر بحث انجام امور خدماتی در نیروهای مسلح است، که با حدود بیست درصد نفرات سربازان فعلی، ولی به صورت استخدامی و با حقوق مکفی، می‌توان امور نظافتی و نگهبانی و خدماتی نیروهای مسلح را برآورد.

بحث سربازی در کشور و جامعه ما، ابعاد گوناگونی دارد و کسی منکر نیست که شاید از جنبه‌ای هم مفید باشد. ولی اولا باید مسأله را همه‌جانبه نگریست و ثانیا تصمیم‌گیری درباره آن بایستی از انحصار نیروهای مسلح که اتفاقا ذینفع آن نیز هست، به در آید. امثال نیما موسوی که با وجهه علمی و خیرخواهانه به تلاش‌های اصلاحگرایانه مثل وحید اشتری می‌تازند، از عوامل ذهنی و فرهنگی جمود سربازی اجباری و اکراهی در ایران هستند.


@sarbazinameh
در اسلام، سربازی اجباری نداریم
با ورود سربازان وظیفه و پاسداران وظیفه به جنگ تحمیلی، شاهد سقوط جبهه‌ها بودیم
#حجت‌الاسلام_مسعود_شفیعی‌کیا



⭕️ رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفته‌است که نبرد روسیه و اوکراین به دنیا نشان داد که تنها را استحکام کشورها، #سربازی به شیوه‌ی مرسوم است!

- اسلامی که پسوند نظام کشور است باید ملاک باشد یا رضاشاه و جنگ‌افروزان روسیه و اوکراین؟!

- می‌دانید که در اسلام #سربازی_اجباری ممنوع است، و پیامبر رحمت در حق‌ترین جنگ‌ها و سخت‌ترین نزاع‌ها سربازگیری اجباری نمی‌کرده؟!

- در جنگ شاهد بودم که با ورود سربازان و پدیده‌ی پاسدار وظیفه جبهه‌ها سقوط کرد، چراکه سرباز اجباری انگیزه نبرد ندارد.

- چرا به سمت ارتش حرفه‌ای نمی‌روید؟!

♨️ در #اسلام سربازی اجباری نداریم:

⁉️ آیا می‌دانید که خداوند حتی #پیامبر_رحمت را در جهادهای حیاتی از ایجاد #سربازی_اجباری منع کرده است؟!


« پس ای پیامبر در راه خدا بجنگ.
و این جز بر خودت تکلیف و اجبار نیست، و فقط مؤمنین را تشویق به شرکت در جهاد و جنگ کن.
اميد است [حتّى اگر خودت تنها به ميدان بروى]  خداوند از جنگ‌افروزی كافران جلوگيرى كند. و خداوند جنگنده‌ترین، و مجازاتش دردناك‌ترین است.»

فَقاتِلْ في سَبيلِ اللهِ‌ لا‌تُكَلَّفُ إِلاَّ نَفْسَكَ وَ حَرِّضِ الْمُؤْمِنينَ عَسَى اللهُ‌ أَنْ يَكُفَّ بَأْسَ الَّذينَ كَفَرُوا وَ اللهُ‌ أَشَدُّ بَأْساً وَ أَشَدُّ تَنْكيلاً./ النساء ۸۴.


🔻 نمی‌دانم بنابر چه ادله‌ای به نام حفظ نظام و یا جنگ تحمیلی و یا در زمان صلح بر همان سربازی اجباری ابداعی رضاشاه پافشاری می‌شود، و حتی در جنگ سربازگیری می‌کردند؟!

- شأن نزول و تفسیر این آیه گویا است که پیامبر و امامان پس از ایشان مجاز به سربازگیری و اجبار به جنگ نبودند و حداکثر مشوق مؤمنان به دفاع بودند، با این تفاوت که پیامبر اگر تنها بود و مورد تجاوز و حمله دشمن قرار می‌گرفت تنهایی مکلف به جنگ بود، که شامل امداد و یاری حتمی خدا می‌شد، ولی اگر امامان تنها شوند و کسی داوطلبانه به ایشان نپیوندد مکلف نیستند./

📚 ر.ک: بحارالأنوار، ج۲۹، ص۴۵۲./ تفسیرالعیاشی، ج۲، ص۵۱./ وسایل الشیعهًْ، ج۱۵، ص۸۹./ تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۳، ص۳۴۸.

#نه_به_سربازی_اجباری

@shafieikia / @sarbazinameh
Forwarded from قبل انقلاب
♦️‏هرکس پرسید سربازی اجباری چیست برایش توضیح دهید نصب میله پرچم نهایتا یک ساعت کرایه جرثقیل، و یک ساعت حقوق دو تا نیروی متخصص متعلق به یک شرکت خصوصی می‌خواهد.
ولی اینجا چون جوان مفت است دو تا جوان رعنا خرج نصب یک میله پرچم شد و آخرش هم میله افتاد.


#از_سربازی_بگو
#وحید_اشتری

🔴@ghabl_enghelab
2025/03/30 02:48:07
Back to Top
HTML Embed Code: