Telegram Web
#جامعه_شناسان_متأخر

🔺برونو لاتور (Bruno Latour)
بنیان‌گذار نظریه‌ی شبکه_کنشگر

برونو لاتور زاده‌ی ۱۹۴۷ و درگذشته‌ی ۲۰۲۲، فیلسوف، انسان‌شناس و جامعه‌شناس فرانسوی بود که کارهای برجسته‌ای چون مطرح کردن «نظریه شبکه کنشگر» و مفهوم «غیر مدرنیسم» را در جامعه‌شناسی انجام داده است.

اگرچه مطالعات علمی این جامعه‌شناس زمانی با رویکرد ساختارگرایی اجتماعی به فلسفه‌ی علم همراه بود؛ بعدها از این رویکردها فاصله گرفت. مهم‌ترین شاخصه‌ی این جامعه‌شناس، فاصله گرفتن از طبقه‌بندی ذهنی-عینی و توسعه‌ی مجدد کار عملی است.

لاتور به همراه مادلین آکریچ، میشل کالن و جان لاو جزو اولین توسعه‌گران نظریه شبکه کنشگر actor–network theory بودند. این نظریه یک رویکرد ساختارگرایانه است که از روش‌شناسی مردمی هارولد گارفینکل، نشانه‌شناسی آلگرداس گریماس و جامعه‌شناسی رقیب امیل دورکیم، گابریل تارد تأثیر پذیرفته است.

کارهای برجسته جامعه‌شناختی برونو لاتور:


🔹ما هرگز مدرن نبوده‌ایم We Have Never Been Modern

کتاب لاتور به نام ما هرگز مدرن نبوده‌ایم که به زبان فرانسه و انگلیسی منتشر و البته به فارسی نیز ترجمه شده است، خواننده را بر آن می‌دارد که چشم‌انداز ذهنی خود را دوباره ارزیابی کند.

لاتور کار دانشمندان را ارزیابی و به سهم روش علمی در دانش و کار اندیشید و مرزهای بین رشته‌های مختلف را از بین برد. این جامعه‌شناس اظهار کرد که جامعه هرگز مدرن نبوده و غیر مدرنیسم (amodernism) را در برابر پست‌مدرنیسم، مدرنیسم یا آنتی‌مدرنیسم ترویج داد. او بر این عقیده بود که آنچه غربی‌ها را از دیگران جدا می‌کند، تنها اختلافات جزئی است و اگرنه هرگز مدرن نبوده‌اند. او مدرنیسم را به‌عنوان دوره‌ای می‌دید که باور دارد تمام گذشته را با طلوع خود دور ریخته است و پست‌مدرن‌ها هم منازعات مدرن‌ها را واقعی می‌پندارند.

از دید لاتور، رویکرد غیرمدرنیسم تقارن بین علم و تکنولوژی از یکسو را با جامعه از سوی دیگر برقرار کرد. رویکرد ضدمدرن او از تمام موجودیت‌هایی نظیر روح، عقلانیت، آزادی، جامعه یا حتی گذشته دفاع می‌کند. علاوه بر این لاتور استدلال می‌کند که بازگشتن به دوره‌ی پیشامدرن ممکن نیست چون مانع از آن می‌شود که از حجم انبوهی از تجربیاتی که ناشی از مدرنیسم است استفاده کنیم.
لاتور تقابل ذهن و عین را غیرقابل استفاده می‌دانست و خط مشی جدیدی به سوی دانش و کار ترسیم کرد. او غیرمدرن‌ها را افرادی می‌پنداشت که در زمین دیگری بازی می‌کنند که بسیار با پست‌مدرن‌ها متفاوت است.

🔸نظریه شبکه کنشگر actor–network

این نظریه که لاتور و وولگار (۱۹۸۶) بنیان‌گذار آن هستند، نوعی از ساختارگرایی اجتماعی است که ایده‌ی تعیین‌کنندگی اجتماعی علم را که در مکتب ادینبورگ غالب است رد می‌کند. تفکر نظریه شبکه کنشگر این است که دانش علمی اثری است که از ارتباط بین اشیاء، حیوانات و انسان‌هایی که در کنش‌های علمی دخیل‌اند به دست می‌آید. بنا بر این تئوری یک عامل (Actor) هر چیزی است که به شیوه‌ای علّی بر تولید نظریه‌ها و گزاره‌های علمی تأثیر بگذارد: نه‌تنها دانشمندان، بلکه برای مثال پیشینه‌های نظری، متودولوژی‌ها، تکنیک‌ها، قوانین اجتماعی و مؤسسات، روتین‌ها، تجارب، سنجه‌ها و ابزار مناسب آن‌ها، متون علمی و همچنین عوامل بیرونی.

شبکه (Network) مجموعه‌ای از عاملان است که روابط و ترجمان‌هایی بین آنان پایدار باشد. زمانی که شبکه‌ای به وجود می‌آید، ممانعت‌هایی به وجود می‌آورد که مانع داخل شدن سایر عاملان یا روابط به آن شبکه می‌شود، در عین حال امکان انباشت دانش علمی که نتیجه‌ی ترجمان موجود در شبکه است افزایش می‌یابد (International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, 2001)

منابعی برای مطالعه بیشتر:

🔺مقاله‌ای از برونو لاتور در معرفی نظریه‌ی شبکه کنشگر

🔻نگاهی به کتاب «ما هرگز مدرن نبوده‌ایم» به قلم اندرو پیکرینگ
@SbuSociology
#شاخه‌های_جامعه‌شناسی

🔺جامعه‌شناسی مجازات
(sociology of punishment)

جامعه‌شناسی مجازات، قلمرویی در تضاد بین دو مفهوم فرهنگ و قدرت است. مطالعات جامعه‌شناسی درباره‌ی مجازات به طور کلی یا یک تحلیل فرهنگی از مجازات و یا تصویری از تکامل قدرت و تأثیر آن بر روی تغییرات مجازات ارائه می‌دهند.

مجازات قانونی قانون‌شکنان، فرایند پیچیده‌ای است که مستلزم قانون‌گذاری، محکومیت (اثبات قصور)، صدور حکم (رأی) و اجرای کیفرها و جریمه‌ها است. لذا بررسی و مطالعه جامعه‌شناختی مجازات باید وسیع، پردامنه و همه‌جانبه باشد. هرچند هدف اصلی مجازات قانونی، کاهش نرخ جرم است؛ اما می‌تواند اهداف گوناگونی داشته باشد.

آزمون مجازات در زمینه‌ی تطبیقی تاریخی، سؤالات زیادی را نسبت به قانون، ساختار جامعه و ماهیت نظم اجتماعی پیش می‌آورد. مجازات پنج هدف دارد که عبارت‌اند از بازدارندگی، مقابله به مثل، بازپروری، ناتوان‌سازی و پرداخت دیه، خسارت و ضرر و زیان.

گذشته از این دوگانگی سخت است بپذیریم مجازات به عنوان یک اقدام اجتماعی تنها از این دو عامل تأثیر می‌پذیرد؛ بلکه عوامل اجتماعی زیادی بر روی مجازات تأثیر می‌گذارند و از آن تأثیر می‌پذیرند.

چندین اصل تثبیت شده در مطالعه‌ی جامعه‌شناختی قانون درباره‌ی روابط بین هنجارهای قانونی، مجازات کیفری و ماهیت جامعه وجود دارد. هر دو مدل اجماع و تعارض نظم اجتماعی برای توصیف محتوای هنجارهای قانونی و تغییراتی که با گذشت زمان در پاسخ به تغییر شرایط اجتماعی رخ می‌دهد استفاده می‌شوند.

هرچه جوامع پیشرفته‌تر می‌شوند تصور می‌شود که هنجارهای قانونی و مجازات‌های کیفری بیشتر به روش‌های قابل پیش‌بینی تغییر می‌کنند. این نگرش‌ها در کار فیلیپ نونت "Philippe Nonet" و فیلیپ سلزنیک "Philip Selznick" در تغییر از قانون‌ سرکوبگر به قانون پاسخگو، نوشتارهای امیل دورکیم درباره‌ تغییر از سرکوب به تحریم‌های جبرانی در جوامع مدرن و دعوی‌های دونالد بلک "Donald Black" درباره‌ی اینکه چگونه کمیت و شکل قانون تحت تأثیر خصوصیات پایه‌ی جامعه هستند منعکس شده‌اند. در ادامه به آثار برجسته‌ی این نظریه‌پردازان اشاره می‌کنیم.

🔹فیلیپ سلزنیک، متولد ۱۹۱۹ و درگذشته‌ی ۲۰۰، استاد حقوق و جامعه‌شناسی دانشگاه کالیفرنیا
آثار:
کتاب قانون، جامعه و عدالت صنعتی

🔸فیلیپ نونت متولد ۱۹۳۹ و درگذشته‌ی ۲۰۲۰، استاد حقوق دانشگاه برکلی
آثار:
کتاب جامعه و قانون در تغییر: به سوی قانون پاسخگو، (اثر مشترک فیلیپ سلزنیک و فیلیپ نونت)

مقاله‌ی قانون مثبت چیست؟ نوشته‌ی فیلیپ نونت

🔹دونالد بلک. متولد ۱۹۴۱، درگذشته‌ی ۲۰۲۴. استاد جامعه‌شناسی دانشگاه ویرجینیا
آثار:
جرم به عنوان کنترل اجتماعی

سازمان اجتماعی بازداشت

مرزهای جامعه‌شناسی حقوقی

منابع
Sociology of punishment in the duality of culture and power. Sadati, Mohammad Javad. (2022). Criminal Law Research Journal.

Issues in the Sociology of Punishments. Miethe, Terance. Lu, Hong. (2012). Punishment: A Comparative Historical Perspective. Cambridge University Press.

جامعه‌شناسی مجازات. مارش، یان. فصل‌نامه‌ی دانش انتظامی. سال هفتم، شماره اول.


@SbuSociology
انجمن علمی جامعه‌شناسی دانشگاه شهیدبهشتی
نتایج انتخابات روز ۲۰ خرداد انجمن‌علمی جامعه‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی اعلام شد. اسامی به ترتیب حروف الفبا ذکر شده اند.
وشاورهم فی الامر

دانشجویان عزیز گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی و اساتید محترم

با سلام و احترام
نظر به شرایط پیش آمده پیرو آخرین انتخابات انجمن‌های علمی، اینجانبان، سه تن از منتخبین، فضای جدید انجمن را مناسب ادامه‌ی فعالیت ندانسته و انصراف خود را اعلام می‌نماییم.
در سال‌های گذشته که در انجمن فعالیت داشته‌ایم هدفی غیر از برداشتن گام‌های مثبت در راستای اعتلاء علمی گروه جامعه‌شناسی و دانشگاه شهید بهشتی و خدمت‌رسانی به دوستان عزیزمان نداشته‌ایم. می‌پذیریم که طبیعتاً در این مسیر نواقصی وجود داشته و ضمن عذرخواهی از شما عزیزان دوره‌ی پرباری را برای اعضاء انجمن علمی جدید آرزومندیم.

با احترام؛
ملیکا بهزادی
مبین صابری‌زاده
بهداد فاضلی
محور فعالیت مدرسۀ انسان، علوم‌انسانی پیشرو، مستقل، حرفه‌ای و غیرایدئولوژیک است. شعار ما علوم‌انسانی‌ برای‌ همه است.

🔶 «مدرسۀ انسان» با همکاری «مؤسسۀ ته‌رنگ اندیشه و خیال» برگزار می‌کند:

«جامعه‌شناسی خاورمیانه در آیینۀ رمان»
مصر معاصر در رمان بین‌القصرین نجیب محفوظ

🔸 مدرّس: احمد شکرچی

🔸 نجیب محفوظ، نویسندۀ سرشناس مصری، تنها عرب‌زبانی است که توانسته جایزۀ نوبل ادبیات را ببَرد؛ او این موفقیت را مرهون نگارش رمان‌های سه‌گانۀ بین القصرین، قصر الشوق و سُکریّة است. این سه‌گانه، زندگی یک خانواده را در سه نسل، از جنگ‌جهانی اول تا سقوط فاروق یکم، به تصویر می‌کشد.
در این دوره بنا داریم با خواندن رمان بین‌القصرین، تحولات اجتماعیِ یکی از مهم‌ترین دوران‌های خاورمیانه را از روزنۀ رویدادهای زندگی روزمره در کوچه‌پس‌کوچه‌های قاهره، بازشناسی کنیم.

🔸 زمان‌ برگزاری:
سه‌شنبه‌ها ساعت ۱۸ تا ۲۰
از ۱۶ مرداد تا ۰۶ شهریور ۱۴۰۳
(در چهار جلسه)

🔸 مکان برگزاری:
خیابان انقلاب، خیابان رامسر،
بن‌بست سام، شمارۀ ۶، واحد ۱

🔸 برای دریافت اطلاعات بیشتر و نام‌نویسی، با شمارۀ ۰۹۹۰۳۳۳۸۹۸۴‌ تماس بگیرید یا در تلگرام پیام بدهید.
🔺معرفی اعضا و کارگروه‌های انجمن علمی:🔻

🔹دبیر انجمن و کارگروه "جامعه، فلسفه، ایران" :
محمدرضا ژاله
@mohammad_zhale

🔹نایب‌دبیر انجمن و دبیر کارگروه "جامعه، ادبیات، سینما" :
ستایش اکبر‌اشرفی
@Imasafetypin

🔸دبیر کارگروه "جامعه، سیاست، اقتصاد" :
امیرمحمد حمداللهی
@Ach1939

🔸دبیر کارگروه "اجرایی، مهارتی، سفر":
سیدحسن موسوی
@Hassan838313
انجمن علمی جامعه‌شناسی دانشگاه شهیدبهشتی
📸 گزارش تصویری نشستِ «جامعه‌شناسی منهای فلسفه؟!» با حضور دکتر سجاد صفار هرندی (مدیر پژوهشکدهٔ فرهنگ و هنر اسلامی)

📆 یکشنبه، ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
📍خانه اندیشه‌ورزان، کافه غربی

📱تلگرام
📲اینستاگرام
@sha_sociology
@azadandishi_club
صوت نشستِ «جامعه‌شناسی منهای فلسفه؟!» با حضور دکتر سجاد صفار هرندی
باشگاه آزاداندیشی دانشجویی
🎙 گزارش صوتی نشستِ «جامعه‌شناسی منهای فلسفه؟!» با حضور دکتر سجاد صفار هرندی (مدیر پژوهشکدهٔ فرهنگ و هنر اسلامی)

📆 یکشنبه، ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
📍خانه اندیشه‌ورزان، کافه غربی

@SbuSociology
@sha_sociology
@azadandishi_club
🔻فراخوان ثبت‌نام در انتخابات میان‌دوره ای انجمن علمی جامعه‌شناسی🔺

💠نظر به عدم تمایل ۳ تن از اعضای انجمن علمی به ادامه همکاری با انجمن، انتخابات میان‌دوره ای انجمن جامعه‌شناسی برای تعیین ۳ عضو جایگزین برگزار خواهد شد.
دانشجویان علاقمند به فعالیت در انجمن علمی، از تاریخ ۵ مهر ماه تا ۹ مهرماه فرصت دارند در انتخابات انجمن ثبت‌نام نمایند.
جهت ثبت‌نام به لینک زیر مراجعه نمایید.

Farhangi.sbu.ac.ir/anjomanelmi

@SbuSociology
2024/09/27 22:18:23
Back to Top
HTML Embed Code: