Telegram Web
💢چین از یک پهپاد به‌اندازه پشه، ویژه عملیات پنهانی و جاسوسی نظامی رونمایی کرد

این دستگاه مینیاتوری با دو بال برگ‌شکل، بدنه‌ای سیاه و عمودی و سه پای نازک به ضخامت مو، از سوی دانشمندان «دانشگاه ملی فناوری دفاعی» (NUDT) در استان هونان چین طراحی شده است.

این پهپاد به‌ویژه برای شناسایی اطلاعات و ماموریت‌های ویژه در میدان نبرد مناسب است و قادر است دامنه گسترده‌ای از ماموریت‌های نظامی و غیرنظامی را انجام دهد.

این پهپاد که فقط ۰٫۶ سانتی‌متر اندازه دارد، با دوربین‌ها و میکروفون‌های فوق‌مینیاتور مجهز شده تا تصاویر، صداها و سیگنال‌های الکترونیکی را ضبط کند، اندازه بسیار کوچک آن باعث می‌شود تقریبا با چشم غیرمسلح دیده نشود و بتواند بی‌آن‌که رادارهای متعارف متوجه شوند، پرواز کند.

با وجود این جهش فناورانه، کارشناسان درباره خطرهای امنیتی جدی این پهپاد هشدار داده‌اند.

این پهپاد ریز و خزنده کمتر از یک ماه پس از آن رونمایی شد که چین رندرهایی از یک «مادر پرنده» منتشر کرد که می‌تواند بیش از ۱۰۰ پهپاد و حدود ۱۰۰۰ کیلوگرم موشک را در ارتفاع پروازی شلیک کند.

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2025/06/24/china-unveils-mosquito-sized-drone-military-use-robot-spy/

🆔@ScientificDialectics
12🙏2
💢یادداشت روز :

واکسن ها در آمریکا : میراث علمی زیر تیغ سیاست

در حالی که علم پزشکی در صد سال گذشته با واکسن‌ها جان میلیون‌ها نفر را نجات داده، حالا آینده این دستاورد بشری در ایالات متحده با خطر جدی روبه‌رو است. رابرت اف. کندی جونیور، فعال باسابقه ضدواکسن، حالا در جایگاه وزیر بهداشت آمریکا، تغییراتی اساسی در سیاست‌گذاری‌های واکسیناسیون ایجاد کرده که می‌تواند پیامدهای سنگینی برای سلامت عمومی داشته باشد. این یادداشت ، که بر اساس مقاله‌ای تحلیلی در Scientific American تنظیم شده، به بررسی جزئیات این تغییرات نگران‌کننده می‌پردازد.

چرا مهم است؟

دولت کنونی ایالات متحده، به‌جای تکیه بر تخصص پزشکی، تصمیم‌گیری درباره یکی از حیاتی‌ترین مسائل بهداشت عمومی را به دست چهره‌ای سیاسی و ضدعلمی سپرده است. این روند نه تنها جان میلیون‌ها نفر را به خطر می‌اندازد، بلکه اعتماد عمومی به پزشکی مدرن را نیز تضعیف می‌کند. تضعیف ساختارهای علمی می‌تواند به احیای بیماری‌هایی منجر شود که دهه‌ها پیش کنترل شده بودند.

داستان چیست؟

در خرداد ۱۴۰۴ (ژوئن ۲۰۲۵)، رابرت اف. کندی جونیور، وکیل محیط‌زیستی و مشهور به فعالیت‌های ضدواکسن، به عنوان رئیس وزارت بهداشت ایالات متحده، تمامی ۱۷ عضو کمیته مشورتی واکسن CDC (کمیته ACIP) را برکنار کرد. این کمیته مرجع اصلی پیشنهادهای علمی درباره برنامه‌های واکسیناسیون عمومی در آمریکاست.

کندی پیش از برگزاری نشست بعدی این کمیته که برای ۲۵ ژوئن برنامه‌ریزی شده بود، هشت عضو جدید بدون پیشینه مشخص علمی را منصوب کرد. این اقدام، بسیاری از متخصصان سلامت عمومی را نگران کرده که تصمیم‌های آینده درباره واکسن‌ها ممکن است دیگر بر پایه علم نباشند.

چه چیزی در خطر است؟

واکسن‌ها نه‌تنها در برابر بیماری‌های کشنده‌ای مانند سرخک، فلج اطفال، دیفتری و آنفلوانزا حفاظت می‌کنند، بلکه در مهار همه‌گیری‌هایی مانند کووید-۱۹ نقشی اساسی داشته‌اند. در صورت تغییر در سیاست‌گذاری‌های واکسن بر پایه ایدئولوژی و نه علم، خطر بازگشت بیماری‌های فراموش‌شده کاملاً واقعی است.

در حال حاضر، دسترسی به واکسن‌های تقویتی کووید-۱۹ برای پاییز ۲۰۲۵ فقط به سالمندان بالای ۶۵ سال و افراد با بیماری‌های زمینه‌ای محدود شده است. این در حالی‌ است که هنوز صدها نفر هر هفته در آمریکا بر اثر کووید جان خود را از دست می‌دهند.

کندی چه می‌گوید؟

کندی در گذشته بارها ادعا کرده که واکسن‌ها باید در مقایسه با دارونماهای بی‌اثر آزمایش شوند، نه با استانداردهای علمی فعلی که واکسن‌های جدید را با نمونه‌های پیشین مقایسه می‌کنند. چنین آزمون‌هایی از نظر اخلاقی و علمی به‌شدت مشکل‌دار هستند، زیرا افراد را عمداً در معرض بیماری‌هایی قرار می‌دهند که واکسن مؤثر برای آن‌ها موجود است.

بازگشت بیماری‌ها؟

واکسیناسیون گسترده در ایالات متحده در چند دهه گذشته موجب کاهش چشمگیر بسیاری از بیماری‌ها شده است. برای نمونه:

•پیش از واکسیناسیون، دیفتری سالانه تا ۲۰۰ هزار نفر را درگیر می‌کرد.

•سرخک تا پیش از دهه ۶۰ میلادی، تقریباً تمام کودکان آمریکایی را مبتلا می‌کرد و در یک از هر هزار مورد باعث التهاب مغز می‌شد.

•واکسن HPV از ابتلای سالانه حدود ۳۸ هزار نفر به سرطان جلوگیری می‌کند.

تعلیق یا تضعیف برنامه‌های واکسن می‌تواند به بازگشت این بیماری‌ها، خصوصاً در میان کودکان و سالمندان، منجر شود.

توصیه برای مردم

با وجود تحولات سیاسی، نهادهای علمی مانند کالج متخصصان زنان و زایمان آمریکا همچنان منابع قابل اعتمادی برای راهنمایی درباره واکسیناسیون به شمار می‌روند. افرادی که قصد سفر به کشورهای خاصی دارند نیز باید دست‌کم یک ماه پیش از سفر با پزشک مشورت کنند تا واکسن‌های ضروری را دریافت کنند.

نکته آخر

واکسن‌ها یکی از بزرگ‌ترین موفقیت‌های پزشکی مدرن هستند—نه تنها برای نجات جان افراد، بلکه برای حفاظت از سلامت عمومی و اقتصاد کشورها. هرگونه تصمیم‌گیری درباره آن‌ها باید در دست متخصصان مستقل و بر اساس شواهد علمی باشد، نه چهره‌هایی با سوابق ضدعلمی و گرایش‌های سیاسی. آنچه امروز در ایالات متحده رخ می‌دهد، هشداری است برای تمام جوامعی که ارزش علم را قدر می‌دانند.

✍️ پوریا ناظمی
روزنامه نگار علم مقیم کانادا


🆔@ScientificDialectics
2👍2
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢با معیارهای یونسکو، شما چقدر باسواد هستید؟

سازمان ملل در دهه دوم قرن ۲۱، در مفهوم سواد تغییر ایجاد کرد. در این تعریف کلا ماهیت سواد تغییر یافت. مهارت‌هایی اعلام شد که داشتن این توانایی‌ها و مهارت‌ها مصداق باسوادبودن قرار گرفت. بدین ترتیب شخصی که در یک رشته دانشگاهی موفق به دریافت مدرک دکترا می‌شود، حدود ۵ درصد با سواد است. این مهارت‌ها عبارت‌اند از:

۱- سواد عاطفی:
توانایی برقراری روابط عاطفی با خانواده و دوستان.

۲- سواد ارتباطی:
توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران و دانستن آداب اجتماعی.

۳- سواد مالی:
توانایی مدیریت مالی خانواده، دانستن روش‌های پس‌انداز و توازن دخل و خرج.

۴- سواد رسانه‌ای:
این که فرد بداند کدام رسانه معتبر و کدام نامعتبر است.

۵- سواد تربیتی:
توانایی تربیت فرزندان به نحو شایسته.

۶- سواد رایانه‌ای:
دانستن مهارت‌های هفتگانه رایانه.

🆔@ScientificDialectics
🔥61👍1
💢«شیشه مایع» چیست؟ ماده‌ جدیدی که ظاهر محصولات اپل را تغییر می‌دهد

ظاهر شیشه‌ای می‌تواند بسته به محتوای اطراف و همچنین حرکت، تغییر کند؛ به‌طوری‌ که اپل ادعا می‌کند «مانند شیشه در دنیای واقعی عمل می‌کند»

بزرگ‌ترین عرضه جدید اپل نه یک محصول است و نه حتی یک قابلیت، بلکه چیزی است که این شرکت آن را ماده می‌نامد: شیشه مایع.

این ماده در معنای مرسوم نیست و در واقع به‌صورت فیزیکی وجود ندارد. بلکه ایده‌ای است که پشت بازطراحی گسترده نرم‌افزار تمام محصولات اپل قرار دارد و ظاهر همه‌ را از صفحه‌نمایش کوچک ساعت اپل گرفته تا صفحه بزرگ تلویزیون، تغییر خواهد داد.

در ساده‌ترین حالت، «شیشه مایع» ظاهر جدیدی برای نرم‌افزار است. ویژگی اصلی‌اش شفافیت و درخشندگی بیشتر نسبت به ظاهر فعلی است.

اما این تغییرات در کل سیستم اعمال می‌شوند. آن‌ها نحوه نمایش کنترل‌ها در دستگاه‌های اپل و همچنین نمادهای اپلیکیشن‌ها را تغییر خواهند داد و در نتیجه، در تمام تجربه کاربری محصولات اپل دیده خواهند شد.

این تغییرات بخشی از به‌روزرسانی‌های سیستم‌عامل‌ جدیدند که روز دوشنبه در کنفرانس جهانی توسعه‌دهندگان اپل معرفی شدند. این به‌روزرسانی‌ها در ماه‌های آتی در سال جاری در دسترس عموم قرار خواهند گرفت و سیستم‌عامل‌های آی‌او‌اس آیفون، آی‌پد او‌اس، مک او‌اس‌ و تی‌‌وی‌ او‌اس را شامل می‌شوند.

این ظاهر جدید الهام‌گرفته از ویژن پرو است، هدست اپل که نخستین‌ بار دو سال پیش معرفی شد. در زمان عرضه، این دستگاه ظاهری شیشه‌ای و شفاف داشت، به این معنی که مثلا می‌شد پنجره‌‌هایی را که در پس‌زمینه شفاف پنجره دیگری قرار گرفته بود، مشاهده کرد.

اما این طراحی در نرم‌افزار جدید فراتر می‌رود. ظاهر شیشه‌ای می‌تواند بسته به محتوای اطراف و همچنین حرکت، تغییر کند؛ به‌طوری‌ که اپل ادعا می‌کند «مانند شیشه در دنیای واقعی عمل می‌کند».

اولین جایی که این بازطراحی احتمالا به‌روشنی دیده خواهد شد صفحه قفل جدید است، که از ظاهر شیشه‌ای برای نمایش زمان روی صفحه و سایر بخش‌های صفحه نمایش به‌ کار رفته است. اما اپل اپلیکیشن‌هایش را نیز برای استفاده از این ظاهر جدید بازطراحی کرده است.

توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌های ثالث نیز می‌توانند از این طراحی استفاده کنند. اپل اعلام کرده است که فناوری لازم را در اختیار آن‌ها قرار خواهد داد تا به‌راحتی این طراحی جدید را به کار گیرند، و اپلیکیشن‌هایشان را با این ظاهر جدید هماهنگ کنند.

هم‌زمان با معرفی «ماده» جدید، اپل همچنین امکان شخصی‌سازی نرم‌افزار را آسان‌تر کرده است. برای مثال، این قابلیت تغییر رنگ پوشه‌ها در مک‌او‌اس، و همین‌طور رنگ‌بندی‌های جدید برای صفحه‌نمایش و یک نوار منوی شفاف را شامل می‌شود.

شیشه مایع ممکن است اشاره‌ای به دستگاه‌های اپل نیز باشد که در راهند. اپل به‌صراحت اعلام کرده که این طراحی جدید زمینه‌ساز نسل جدیدی از محصولات است. مشخص نیست این دقیقا به چه معنا است، اما ممکن است نشان‌دهنده این باشد که اپل برای مثال در حال آماده‌سازی دستگاه‌هایی است که بر سخت‌افزار شیشه‌ای‌ که از آن ساخته شده‌اند بیشتر متکی خواهند بود.

https://www.independent.co.uk/tech/liquid-glass-apple-event-iphone-update-b2766845.html

✍️ اندرو گریفین
روزنامه نگار رسانه ایندیپندیت

🆔@ScientificDialectics
💢۱۰ راز پنهان بی-۲، خطرناک‌ترین بمب‌افکن جهان

بی‌‌ــ۲ با لایه‌ای از رنگ جذب‌کننده‌ امواج رادار پوشیده شده است. این پوشش پیشرفته به‌جای بازتاب دادن امواج رادیویی، آن‌ها را جذب می‌کند که باعث می‌شود با رادارهای معمولی تقریبا غیرقابل شناسایی باشد

نیویورک‌پست ۱۰ ویژگی مهم این هواپیماهای بی‌‌ــ‌۲ را شرح می‌دهد. 
۱۰
بمب‌افکن رادارگریز شبح، بی‌‌ــ۲ (‌B-2 Spirit‌) این عنوان را به‌درستی یدک می‌کشد. این هواپیمای عظیم به لطف فناوری پیشرفته‌اش واقعا فقط به صورت یک نقطه کوچک روی رادار دشمن ظاهر می‌شود.

طراحی صاف و کاملا سیاه آن باعث می‌شود هواپیما در آسمان شب محو شود. موتورهای این هواپیما با طراحی آیرودینامیک بسیار بالا، با شدت کمتری کار می‌کنند که به کاهش صدا و کاهش اثر گرمایی مادون‌قرمز منجر می‌شود. اما آنچه واقعا این هواپیما را نامرئی می‌کند، چیزی است که روی سطح آن قرار دارد.
۹
بی‌‌ــ۲ با لایه‌ای از رنگ جذب‌کننده‌ امواج رادار پوشیده شده است. این پوشش پیشرفته به‌جای بازتاب دادن امواج رادیویی، آن‌ها را جذب می‌کند که باعث می‌شود با رادارهای معمولی تقریبا غیرقابل شناسایی باشد. این پوشش برای پنهان‌ نگه‌ داشتن هواپیما آنقدر حیاتی است که تیم‌های نگهداری پس از هر پرواز سطح بیرونی هواپیما را ساعت‌ها بررسی و آن را به‌طور منظم ترمیم می‌‌کنند. کوچک‌ترین نقص در این پوشش می‌تواند قابلیت رادارگریزی هواپیما را مختل کند.
۸
بی‌‌ــ۲ که شاهکار فناوری نظامی است، قیمتی سرسام‌آور دارد. ساخت هر فروند از این هواپیما، بدون در نظر گرفتن هزینه‌های نگهداری، نیروی انسانی و رنگ مخصوص آن، دست‌کم دو میلیارد دلار براورد می‌شود.
۸
بی‌‌ــ۲ برای اجرای ماموریت‌های فوق‌العاده طولانی طراحی شده است. بنا به گفته سازندگان، این هواپیما می‌تواند با یک‌ بار سوخت‌گیری تا نزدیک به ۱۰ هزار کیلومتر پرواز کند و اگر سوخت‌گیری هوایی نیز لحاظ شود، قادر است ظرف چند ساعت به هر نقطه‌ جهان برسد.

در سال ۲۰۰۱، این هواپیما رکورد طولانی‌ترین ماموریت جنگی هوایی تاریخ را با ثبت مدت زمان ۴۴ ساعت پرواز به نام خود کرد.
۶
راحتی خدمه از دیگر موارد مهم است. برای اینکه پرواز طولانی با بی‌‌ــ۲ قابل‌تحمل شود، مانند دیگر هواپیماهای دوربرد به دستشویی مجهز است و همچنین فضای کافی برای استراحت یکی از خلبان‌ها حین پرواز وجود دارد، در حالی که دیگری هدایت این هواپیما را به عهده دارد.

در کابین خلبان یک یخچال کوچک و مایکروویو هم تعبیه شده است تا خدمه بتوانند به‌راحتی غذا بخورند و هوشیار بمانند.
۵
بی‌‌ــ۲ به رغم رادارگریز بودن ابعاد بسیار بزرگی دارد و فاصله دو سر بال آن به ۵۲ متر، یعنی تقریبا نصف طول یک زمین فوتبال می‌رسد. 
۴
این هواپیما برخلاف سایر هواپیماها دم ندارد و از طراحی بال پرنده برای افزایش قابلیت رادارگریزی استفاده می‌کند که باعث می‌شود ناپایدار باشد. برای جبران این موضوع، این هواپیما از «سامانه پرواز با سیم»‌ (Fly-by-wire) پیشرفته‌ای استفاده می‌کند که با بهره‌گیری از اطلاعات خارجی مانند سرعت و زاویه حمله، بدون دخالت مستقیم خلبان، کنترل پرواز را انجام می‌دهد.
۳
طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا، پرواز با بی‌‌ــ۲ آن‌قدر نادر است که هر فردی که این فرصت را پیدا کند، یک شماره ویژه تحت عنوان «شماره شبح» (Spirit Number) دریافت می‌کند. این شماره را شرکت نورت‌روپ گرومن» (Northrop Grumman‌) به خلبانان می‌دهد.

از اولین خلبان تا افرادی که بعدا پرواز کردند، هر کدام شماره مخصوص به‌ خود را دارند. برای مثال، یکی از خلبانان می‌گوید: «من ششصدودومین نفر بودم که با بی‌‌ــ‌۲ پرواز کردم.» این موضوع نشان می‌دهد که در طول عمر این هواپیما، افراد بسیار کمی موفق شده‌اند با آن پرواز کنند. 
۲
بمب‌افکن شبح بی‌‌ــ۲‌ فقط دو خدمه دارد؛ یک خلبان در صندلی سمت چپ و یک فرمانده ماموریت در صندلی سمت راست. در ابتدا قرار بود صندلی سومی برای خلبان پشتیبان طراحی شود، اما فعلا فقط دو نفر در هر ماموریت حضور دارند.
۱
فقط یکی از بمب‌افکن‌های بی‌‌ــ۲ تاکنون سقوط کرده است. در سال ۲۰۰۸، هواپیمای «شبح کانزاس»‌ (‌Spirit of Kansas‌) اندکی پس از برخاستن از باند فرودگاه، در گوام سقوط کرد. علت این سقوط رطوبت در یکی از حسگرهای هواپیما اعلام شد.

البته هر دو خلبان موفق شدند به‌سلامت از هواپیما خارج شوند، اما این حادثه باعث از دست رفتن هواپیمایی به ارزش حدود ۱.۴ میلیارد دلار شد.

🆔@ScientificDialectics
6👍3🔥1
💢سرعت رشد مصرف مواد مخدر در جهان از سرعت زاد و ولد بیشتر است

به گزارش سازمان ملل آمار مصرف‌کنندگان مواد مخدر در دنیا سریع‌تر از زاد و لد در حال افزایش است، بیش از همه مصرف کوکائين. باندهای تبهکار از بی‌ثباتی و ناامنی در جهان برای گسترش مواد مخدر سوءاستفاده می‌کنند


دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان‌یافته سازمان ملل متحد (UNODC) اعلام کرده بیش از ۳۱۶ میلیون نفر در سراسر دنیا مواد مخدر مصرف می‌کنند. مقر این دفتر که در وین اتریش است در یک گزارش جهانی به مصرف مواد مخدر اشاره کرده و نوشته که باندهای تبهکار از بی‌ثباتی و ناامنی در بسیاری از مناطق برای تقویت موقعیت خود سوءاستفاده می‌کنند.

کارشناسان برآورد می‌کنند که تعداد مصرف‌کنندگان مواد مخدر در جهان در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۹۲ میلیون نفر بوده است. بر این اساس این تعداد در سال ۲۰۲۳ که این گزارش مربوط به آن است به طور محسوسی افزایش داشته است.

این گزارش می‌گوید بیشترین ماده مخدر مصرف شده در سال ۲۰۲۳، کانابیس (حشیش) بوده و ۲۴۴ میلیون نفر این ماده مخدر را مصرف کرده‌اند. پس از آن به ترتیب مواد افیونی شامل تریاک، مورفین، هروئین و کدئین با ۶۱ میلیون مصرف‌کننده، آمفتامین با ۳۰.۷ میلیون مصرف‌کننده، کوکائین با ۲۵ میلیون مصرف‌کننده و اکستازی با ۲۱ میلیون مصرف‌کننده قرار دارند.

این گزارش که به مناسبت روز جهانی مقابله با مواد مخدر منتشر شده می‌افزاید تعداد مصرف‌کنندگان مواد مخدر غیر از الکل و سیگار در عرض یک دهه ۲۸ درصد افزایش داشته است و این سرعت افزایش از سرعت افزایش زاد و ولد در سطح جهان بیشتر است.

رئیس دفتر مقابله با مواد مخدر سازمان ملل در این گزارش نوشته است در حال حاضر هم تقاضا برای مصرف مواد مخدر رو به افزایش است و هم عرضه آن. گادا والی می‌افزاید: «این مسئله بی‌ثباتی بین‌المللی را تشدید می‌کند و این بی‌ثباتی مصرف مواد مخدر را دامن می‌زند، یک چرخه معیوب.»

رشد سریع بازار کوکائین

در میان مواد مخدر بازار کوکائین سریع‌تر از بقیه در حال رشد است. تولید غیرقانونی این ماده خطرناک در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال قبل بیش از یک سوم افزایش یافت و به رکورد ۳۷،۸ تن رسید. تعداد مصرف‌کنندگان کوکائین نیز از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ از ۱۷ میلیون نفر به ۲۵ میلیون نفر افزایش یافت.

به گفته متخصصان سازمان ملل افزایش مصرف کوکائین نه تنها منجر به افزایش مرگ و میر در اثر مواد مخدر می‌شود بلکه میزان خشونت بین باندهای تبهکار را که در کار قاچاق مواد مخدر هستند نیز افزایش می‌دهد. این موضوع در اروپای مرکزی و غربی  مشاهده شده است. در این مناطق از چند سال پیش کوکائین بیشتری از امریکای شمالی ضبط و توقیف شده است.

تأثیر بی‌ثبات‌کننده این ماده محرک سفیدرنگ در مناطق دیگر حتی شدیدتر است. دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد گزارش داده است، برای مثال، نرخ قتل در اکوادور به‌طور چشم‌گیری افزایش یافته و خشونت‌های باندی در منطقه کارائیب رو به افزایش است.

مصرف مواد مخدر در مناطق جنگی

متخصصان مواد مخدر سازمان ملل، مصرف مواد در مناطق جنگی کنونی و سابق را نیز با نگرانی بررسی کرده‌اند. برای مثال در سوریه صادرات و واردات ماده مخدر مصنوعی کپتاگون همچنان به طور سرسختانه‌ای ادامه دارد. در اوکراین تولید مواد مخدر مصنوعی و تجارت آنها در زمان جنگ افزایش داشته است.

دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل همچنین می‌گوید در سال ۲۰۲۳، حدود ۶۴ میلیون نفر به مواد مخدر معتاد بوده‌اند که رشدی ۱۳ درصدی را در عرض یک دهه نشان می‌دهد.

در آلمان در سال ۲۰۲۳، دو هزار و ۲۲۷ مورد مرگ و میر بر اثر ماده مخدر ثبت شده است که دو برابر ده سال پیش است.

کاهش روند مصرف حشیش در میان نوجوانان در اروپا

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل درباره مصرف‌کنندگان جوان مواد مخدر با اشاره به یک روند مثبت در اروپا اعلام کرد: «اگرچه نوجوانان اروپایی ۱۵ تا ۱۶ ساله به‌طور متوسط بیشتر از هم‌سالان خود در سایر مناطق جهان حشیش مصرف می‌کنند، اما در سال‌های اخیر، میزان مصرف در میان جوانان به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته است.»

این موضوع بر اساس یک مطالعه جدید اروپایی گزارش شده است.

https://www.unodc.org/unodc/press/releases/2025/June/unodc-world-drug-report-2025_-global-instability-compounding-social--economic-and-security-costs-of-the-world-drug-problem.html

🆔@ScientificDialectics
👍31
💢زمین در حال چرخش سریع‌تر از همیشه است!

زمین که همیشه با ریتمی منظم می‌چرخید، حالا برخی روزها سریع‌تر از حد معمول می‌گذرد! در مواردی، طول شبانه‌روز تا ۱.۶ میلی‌ثانیه کوتاه‌تر از ۲۴ ساعت شده؛ موضوعی که دانشمندان را شگفت‌زده کرده است.

هنوز دلیل قطعی این پدیده مشخص نیست، اما احتمالاتی مثل ذوب یخ‌های قطبی، تغییر جریان‌های اقیانوسی، جابه‌جایی در هسته زمین یا نوسانات قطب‌های مغناطیسی مطرح شده‌اند. اگر این روند ادامه یابد، ممکن است برای اولین‌بار در تاریخ مجبور شویم یک ثانیه از زمان جهانی کم کنیم (ثانیه کبیسه منفی). چنین تغییری می‌تواند برای سامانه‌هایی مانند GPS، اینترنت و بازارهای مالی مشکل‌ساز شود.

حتی «زمان» هم دیگر مثل قبل نیست!

Nexus

https://euroweeklynews.com/2025/06/24/earth-is-spinning-faster-and-we-dont-know-how-to-stop-it/

🆔@ScientificDialectics
👍6
American Scientist – July -August 2025

🆔@ScientificDialectics
2
💢مطالعه: قرص‌های ضد بارداری خطر سکته مغزی را در خانم‌های جوان سه برابر افزایش می‌دهند

خانم‌های جوانی که از قرص‌های ترکیبی ضد بارداری خوراکی استفاده می‌کنند، با افزایش سه برابری خطر سکته مغزی روبه‌رو می‌شوند؛ موضوعی که سالانه ۶ خانم از هر ۱۰۰ هزار خانم جوان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با این‌حال، میزان خطر به عقیده محققان همچنان پایین است.

این‌ها نتایج یک مطالعه گسترده اروپایی هستند که در کنفرانس ۲۰۲۵ سازمان اروپایی سکته مغزی ارائه شد. اطلاعات بیش از ۵۰۰ خانم در ۱۴ مرکز پزشکی اروپایی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

محققان دریافتند خانم‌هایی که در بازه سنی ۱۸ تا ۴۹ سال از قرص‌های ترکیبی ضد بارداری خوراکی استفاده می‌کردند، در مقایسه با خانم‌هایی که این قرص‌ها را مصرف نمی‌کردند، سه برابر بیشتر در معرض خطر سکته مغزی ایسکمیک کریپتوژنیک قرار داشتند که علت مشخصی هم ندارد.

با این‌حال، متخصصان تأکید دارند که خطر کلی این نوع سکته همچنان پایین است. دکتر رایان، جراح کم‌تهاجمی بیماری‌های زنان در مرکز سلامت و جراحی آندومتریوز آیریس وینگز، که نقشی در این مطالعه نداشت، به اپک تایمز گفت: «حتی اگر خطر سه برابر شود، ممکن است از ۲ مورد سکته در بین هر ۱۰۰ هزار خانم جوان در سال به ۶ مورد برسیم و میزان خطر هنوز کمتر از خطر عواملی مثل سیگار کشیدن یا چاقی است.»

یک هورمون خاص در قرص ضد بارداری، بیش از دیگر موارد باعث افزایش خطر سکته می‌شود

در این مطالعه که تحت عنوان پروژه «سکرتو» انجام گرفت، ۲۶۸ خانم حضور داشتند که سکته مغزی کریپتوژنیک را تجربه کرده بودند و ۲۶۸ خانم دیگر سابقه سکته نداشتند.

محققان بعد از تعدیل عواملی مانند سن، فشار خون بالا، مصرف سیگار، میگرن همراه با آئورا و چربی شکمی، همچنان شاهد افزایش خطر بودند.

دکتر مینه سزگین، استاد عصب‌شناسی دانشگاه استانبول و نویسنده اصلی مطالعه حاضر، در بیانیه‌ای اعلام کرد که «یافته‌های ما بر شواهد قبلی درباره ارتباط قرص‌های ضد بارداری خوراکی با خطر سکته مغزی صحه می‌گذارند.»

او افزود: «چیزی که باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که ارتباط بین این‌دو حتی با توجه به دیگر عوامل همچنان پایدار است؛ امری که از احتمال وجود سازوکارهای ژنتیکی یا زیستی حکایت دارد.»

بیشتر خانم‌هایی که در این مطالعه از قرص‌های ضد بارداری خوراکی استفاده می‌کردند، چیزهایی مصرف می‌کردند که حاوی هورمونی به نام اتینیل‌استرادیول با دوز ۲۰ میکروگرم بود که طبق استانداردهای فعلی دوز سبکی است. براساس دستورالعمل‌های جدید، به خانم‌ها توصیه می‌شود که از قرص‌های دارای حداکثر ۳۵ میکروگرم اتینیل‌استرادیول استفاده کنند.

همچنین داده‌ها نشان می‌دهند که قرص‌های حاوی ۲۰ میکروگرم اتینیل‌استرادیول نسبت به قرص‌های ۲۵، ۳۰ یا ۳۵ میکروگرمی خطر کمتری به همراه دارند.

به‌نظر می‌رسد مکانیزم بروز خطر به نقش استروژن در افزایش التهاب و لخته شدن خون مربوط باشد. با این‌حال، میزان کلی خطر همچنان مشخص نیست؛ زیرا استروژن بسته به دوز اثرات متفاوتی بر بدن می‌گذارد.

این یافته‌ها در شرایطی انتشار یافته‌اند که نرخ بروز سکته مغزی در بین جوانان از دهه ۱۹۸۰ تاکنون افزایش یافته است، اگرچه نرخ سکته در کشورهای پردرآمد درمجموع سیر نزولی داشته است. به گفته دکتر آکیلفس نترانوس، مؤسس کلینیک مغز و اعصاب آکیلیس، که نقشی در این مطالعه نداشت، سکته کریپتوژنیک در جوانان حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از کل موارد سکته ایسکمیک را تشکیل می‌دهد.

او به اپک تایمز گفت: «موارد سکته مغزی در بین بزرگسالان ۱۸ تا ۴۹ ساله از دهه ۱۹۸۰ افزایش یافته و اکنون حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از کل سکته‌های مغزی آمریکا را شامل می‌شود.»

تحقیقات نشان می‌دهند که استروژن به‌ویژه در یک دوز مشخص می‌تواند باعث افزایش خطر لختگی و بالا رفتن فشار خون شود.

پیامدهای بالینی و موارد جایگزین

محققان به پزشکان توصیه می‌کنند که هنگام تجویز قرص‌های ترکیبی ضد بارداری خوراکی برای خانم‌هایی که با عوامل خطر مرتبط با مشکلات عروقی یا سابقه سکته مغزی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، دقت بیشتری به خرج دهند. دکتر سزگین در این‌باره گفت: «این یافته‌ها باید ما را به ارزیابی دقیق‌تر خطر سکته در خانم‌های جوان وادارند، به‌ویژه در افرادی که با عوامل خطر بیشتری دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.»

دکتر رایان به خانم‌هایی که نگران خطر سکته هستند، توصیه می‌کند که از متدهای غیر‌استروژنی پیشگیری از بارداری از جمله قرص‌های حاوی پروژستین (مینی‌پیل‌ها)، آی‌یودی‌های هورمونی، آی‌یودی‌های مسی، ایمپلنت‌ها یا تزریق‌ دپو پروورا (نام تجاری داروی مدروکسی پروژسترون استات) استفاده کنند.

دکتر نترانوس نیز تأکید کرد: «این یافته‌ها تغییری در شیوه‌های تجویز ایجاد نمی‌کنند، اما به‌وضوح نشان می‌دهند که همه روش‌های پیشگیری از بارداری به یک اندازه خطرناک نیستند.»
3👌1
سنجش خطر و فایده

متخصصان هشدار می‌دهند که نباید مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری را صرفاً با تکیه به این یافته‌ها متوقف کنیم.

دکتر نترانوس در این‌باره گفت: «قرص‌های ترکیبی پیشگیری از بارداری در بیشتر خانم‌های جوان، سالم، غیرسیگاری و بدون سابقه میگرن به همراه آئورا یا دیگر عوامل خطر عروقی، به‌طور کلی بی‌خطر و مؤثر هستند.»

با این‌حال، او تأکید کرد که این یافته‌ها از ضرورت تنظیم روش‌های شخصی‌سازی‌شده به‌جای سیاست‌های کلی و یکسان برای تمام خانم‌ها حکایت دارند.

این مطالعه به مباحث جاری درباره ایمنی روش‌های پیشگیری از بارداری دامن زده است.

براساس تحقیقات قبلی، مصرف قرص‌های خوراکی حاوی بیش از ۵۰ میکروگرم اتینیل‌استرادیول با افزایش خطر سکته مغزی ارتباط مستقیم دارد. سازمان غذا و داروی آمریکا نیز پیش‌تر بعضی از مشکلات سلامتی را در پی استفاده از متدهای هورمونی پیشگیری از بارداری شناسایی کرده که از جمله می‌توان به آریتمی قلب، سکته مغزی، لخته شدن خون، آمبولی و مرگ ناگهانی اشاره کرد.

مطالعه حاضر نشان می‌دهد که حتی قرص‌های با دوز پایین‌تر نیز ممکن است خطراتی به دنبال داشته باشند.

دکتر سزگین افزود که این یافته‌ها اطلاعات مقدماتی مهمی را در اختیار ما می‌گذارند. با این‌حال، تشخیص این‌که بعضی از قرص‌ها خطرات متفاوتی به همراه دارند، مستلزم انجام مطالعات گسترده‌تر است؛ اطلاعاتی که می‌تواند در تجویز روش‌های ایمن پیشگیری از بارداری برای خانم‌ها به پزشکان کمک کنند.

دکتر سزگین افزود که تیم تحقیقاتی او در مراحل بعدی قصد دارد علل زیستی و ژنتیکی ارتباط بین قرص‌های ضد بارداری و افزایش خطر سکته مغزی را بررسی کند تا مشخص شود که این داروها از چه طریقی باعث افزایش خطر می‌شوند.

https://www.theepochtimes.com/health/birth-control-pills-triple-stroke-risk-in-young-women-study-shows-5874890

🆔@ScientificDialectics
👌3
💢چرا یکی از طراحان اصلی بمب‌افکن رادارگریز بی۲ در زندان فوق امنیتی است؟

نوشیر گوادیـا، یکی از طراحان اصلی پروژه ساخت بمب‌افکن رادارگریز «نورثروپ بی-۲ اسپیریت» ایالات متحده است که ارتش آمریکا از آن برای حمله به سه مرکز حساس هسته‌ای در ایران یعنی فردو، نطنز و اصفهان استفاده کرد.

این مهندس هندی‌تبار به دلیل انتقال اطلاعات محرمانه نظامی به کشورهای خارجی، به ۳۲ سال حبس در زندان فوق امنیتی «اِی‌دی‌اکس فلورنس» که به «آلکاتراز کوه‌های راکی» شهرت دارد، محکوم شده است.

سابقه و نقش نوشیر گوادیا در پروژه بی-۲

گوادیـا متولد ۱۹۴۴ در هند است و پس از مهاجرت به آمریکا، شهروند این کشور شد. او از سال ۱۹۶۸ تا ۱۹۸۶ در شرکت نورثروپ (سازنده جنگنده‌های بی-۲) کار کرد و نقش کلیدی در طراحی سیستم پیشرانه و فناوری‌هایی داشت که باعث می‌شد این بمب‌افکن در برابر موشک‌های حرارتی و رادارها غیرقابل شناسایی باشد. او بعدها به عنوان پیمانکار تا سال ۱۹۹۷ با دولت آمریکا همکاری کرد.

تاسیس شرکت و آغاز «فعالیت‌های غیرقانونی»

گوادیـا پس از ترک نورثروپ، شرکت مشاوره‌ای خود را تأسیس کرد و شروع به آموزش و ارائه اطلاعات فنی به کشورهای خارجی کرد. او اطلاعات محرمانه‌ای را که طی سال‌ها کار بر روی پروژه‌های فوق‌سری به دست آورده بود، در اختیار کشورهایی مانند چین، آلمان، اسرائیل و سوئیس قرار داد. مهم‌ترین مورد، انتقال فناوری مربوط به سیستم اگزوز مخفی‌کننده حرارت بی-۲ به چین بود که به توسعه موشک‌های کروز رادارگریز در این کشور کمک کرد.

دستگیری و محاکمه

مأموران فدرال آمریکا سال ۲۰۰۵ خانه لوکس نوشیر گوادیا را در هاوایی بازرسی کردند و شواهدی یافتند که نشان می‌داد او اطلاعات محرمانه را به دست‌کم هشت کشور منتقل کرده است. او متهم شد که طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ به چین سفر کرده و به صورت مخفیانه در توسعه فناوری رادارگریزی (استیلث) برای موشک‌های این کشور مشارکت داشته است. همچنین، او در ازای این اطلاعات، مبالغ قابل توجهی دریافت و بخشی از آن را برای خرید ملک و ساخت خانه‌ای مجلل هزینه کرد.

اتهامات و محکومیت

گوادیـا با بیش از دوازده اتهام از جمله جاسوسی، نقض قانون کنترل صادرات تسلیحات و پولشویی روبه‌رو شد. دادستان‌ها اعلام کردند که اقدامات او امنیت ملی آمریکا را به خطر انداخته است. پس از محاکمه‌ای طولانی در سال ۲۰۱۰، هیات منصفه او را در ۱۴ مورد از ۱۷ اتهام مجرم شناخت و قاضی فدرال او را به ۳۲ سال زندان محکوم کرد. او هم‌اکنون دوران محکومیت خود را در زندان فوق امنیتی ایالت کلرادو می‌گذراند.

پیامدها

اطلاعاتی که گوادیـا به چین و سایر کشورها منتقل کرد، به گفته کارشناسان، در توسعه فناوری‌های رادارگریز و موشک‌های کروز این کشورها نقش مهمی داشته است. او در دادگاه اعتراف کرد: «کاری که انجام دادم، جاسوسی و خیانت بود.»

این پرونده یکی از مهم‌ترین و پرسر و صداترین پرونده‌های جاسوسی صنعتی و نظامی در تاریخ آمریکا محسوب می‌شود.

https://m.economictimes.com/news/international/global-trends/who-is-noshir-gowadia-the-engineer-jailed-for-over-30-years-for-leaking-secrets-of-the-worlds-most-dangerous-b-2-stealth-bomber/amp_articleshow/122039461.cms

🆔@ScientificDialectics
🔥2
💢پروژه بحث‌برانگیز برای ساخت مصنوعی دی‌ان‌ای انسان آغاز شد

کار روی یک پروژه بحث‌برانگیز آغاز شده است که هدف آن ساخت اجزای سازنده حیات انسان از صفر است؛ اقدامی که به باور بسیاری، برای نخستین بار در جهان انجام می‌شود


این پژوهش تاکنون موضوعی تابو به شمار می‌رفت زیرا نگرانی‌هایی وجود داشت که ممکن است به تولد نوزادان طراحی‌شده یا تغییرات غیرقابل پیش‌بینی در نسل‌های آینده منجر شود.

اما اکنون «ولکام تراست»، بزرگ‌ترین خیریه پزشکی جهان، ۱۰ میلیون پوند بودجه اولیه برای شروع این پروژه اختصاص داده و می‌گوید این کار می‌تواند بیش از آنکه زیان‌بار باشد، مفید واقع شود چرا که می‌تواند روند درمان بسیاری از بیماری‌های لاعلاج را تسریع کند.

دکتر جولیان سیل، از آزمایشگاه زیست‌شناسی مولکولی شورای تحقیقات پزشکی در کمبریج که عضو این پروژه است، به بی‌بی‌سی گفت این پژوهش گام بعدی و عظیم در زیست‌شناسی است.

او افزود: «حد و مرزی وجود ندارد. ما به دنبال درمان‌هایی هستیم که زندگی مردم را در دوران سالمندی بهبود بخشیده و روند پیری را با بیماری کمتر همراه کند. ما می‌خواهیم از این روش برای تولید سلول‌هایی مقاوم به بیماری استفاده کنیم؛ سلول‌هایی که بتوانند اندام‌های آسیب‌دیده مانند کبد، قلب و حتی سیستم ایمنی را بازسازی کنند.»

اما منتقدان نگران آن هستند که این پژوهش راه را برای محققانِ بدون اصول اخلاقی باز کند که قصد دارند انسان‌هایی با دی‌ان‌ای دستکاری شده ایجاد کنند.

دکتر پت توماس، مدیر گروه کمپین «بیاند جی‌ام» گفت: «ما دوست داریم تصور کنیم همه دانشمندان نیت خوبی دارند اما علم می‌تواند برای اهداف مضر یا جنگی نیز مورد استفاده قرار گیرد.»

جزئیات این پروژه به بی‌بی‌سی در بیست‌وپنجمین سالگرد اتمام پروژه ژنوم انسانی ارائه شد؛ پروژه‌ای که ساختار مولکولی دی‌ان‌ای انسانی را شناسایی کرد و بخش عمده‌ای از بودجه آن را نیز «ولکام تراست» تأمین کرده بود.

در هر سلول بدن ما مولکولی به نام دی‌ان‌ای وجود دارد که حاوی اطلاعات مورد نیاز برای عملکرد آن سلول است. دی‌ان‌ای از چهار بلوک بسیار کوچک‌تر ساخته شده (آدنین، گوانین، سیتوزین، تیمین) که با حروف A، G، C و T نشان داده می‌شوند و در ترکیب‌های مختلف بارها تکرار می‌شوند. شگفت‌انگیز است که همین چهار حرف حاوی تمام اطلاعات ژنتیکی هستند که ما را از نظر فیزیکی به آنچه هستیم تبدیل می‌کنند.

پروژه ژنوم انسانی به دانشمندان اجازه داد تمام ژن‌های انسانی را مانند بارکد بخوانند. پژوهش جدیدی که اکنون آغاز شده و پروژه ژنوم انسانی مصنوعی نام دارد، می‌تواند گامی بلندتر باشد. این پروژه به پژوهشگران امکان می‌دهد نه‌تنها یک مولکول دی‌ان‌ای را بخوانند، بلکه بتوانند بخش‌هایی از آن را نیز از ابتدا، مولکول به مولکول، بسازند؛ و شاید روزی کل آن را.

هدف نخست دانشمندان توسعه روش‌هایی برای ساخت بلوک‌های هر چه بزرگ‌تر از دی‌ان‌ای انسانی است تا جایی که در نهایت بتوانند یک کروموزوم انسانی مصنوعی تولید کنند. کروموزوم‌ها حاوی ژن‌هایی هستند که رشد، ترمیم و نگهداری بدن ما را کنترل می‌کنند.

این کروموزوم‌ها سپس برای مطالعه و آزمایش استفاده می‌شوند تا درک بیشتری از نحوه عملکرد ژن‌ها و دی‌ان‌ای در بدن به دست آید.

بسیاری از بیماری‌ها زمانی رخ می‌دهند که این ژن‌ها دچار نقص می‌شوند بنابراین این مطالعات می‌توانند به درمان‌های مؤثرتری منجر شوند.

پروفسور متیو هرلز، مدیر مؤسسه ولکام سانگر که بیشترین بخش از ژنوم انسانی را توالی‌یابی کرده می‌گوید: «ساخت دی‌ان‌ای از ابتدا به ما امکان می‌دهد واقعاً بفهمیم دی‌ان‌ای چگونه کار می‌کند و نظریه‌های جدید را آزمایش کنیم چون در حال حاضر فقط می‌توانیم دی‌ان‌ای موجود را دست‌کاری کنیم نه اینکه خودمان آن را از ابتدا بسازیم.»

کار پروژه در لوله‌های آزمایش و ظروف کشت انجام خواهد شد و هیچ تلاشی برای خلق حیات مصنوعی صورت نمی‌گیرد. اما این فناوری به پژوهشگران کنترل بی‌سابقه‌ای بر سیستم‌های زنده انسانی خواهد داد.

اگرچه هدف پروژه منافع درمانی است اما چیزی مانع دانشمندان بدون اصول اخلاقی برای استفاده نادرست از این فناوری نمی‌شود.

پروفسور بیل ارنشاو، دانشمند برجسته ژنتیک در دانشگاه ادینبرو که روشی برای ساخت کروموزوم‌های انسانی مصنوعی ابداع کرده است می‌گوید: «غول از چراغ جادو بیرون آمده و شاید اکنون بتوانیم محدودیت‌هایی وضع کنیم اما اگر سازمانی به ماشین‌آلات مناسب دسترسی داشته باشد و تصمیم بگیرد هر چیزی را بسازد، فکر نمی‌کنم بتوان جلوی آن را گرفت.»

خانم توماس نگران است که از دستاوردهای این پژوهش سوء استفاده تجاری‌ شود: «اگر بتوانیم اعضای مصنوعی بدن یا حتی انسان‌های مصنوعی بسازیم، مالک آن‌ها چه کسی خواهد بود؟

https://wellcome.org/news/new-project-pioneer-principles-human-genome-synthesis

🆔@ScientificDialectics
3🔥3
💢نتیجه یک مطالعه تازه: استفاده از ربات های هوش مصنوعی مانند چت ‌جی‌پی‌تی می‌تواند باعث کاهش توان یادگیری شود

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد استفاده از چت‌جی‌پی‌تی (ChatGPT) می‌تواند منجر به «کاهش احتمالی» توانایی‌های یادگیری و درونی‌سازی «دیدگاه‌های سطحی یا دارای سوگیری» شود.

پژوهشگران آزمایشگاه رسانه‌ٔ (Media Lab) دانشگاه ام‌آی‌تی (MIT) شرکت‌کنندگان در مطالعه تازه خود را به سه گروه تقسیم کردند. هر گروه باید یک مقاله می‌نوشت: گروهی فقط با استفاده از چت جی‌پی‌تی، گروه دیگر با استفاده از موتور‌های جست‌وجو، و گروه سوم بدون هیچ ابزار کمکی.

در طول نگارش، فعالیت مغزی شرکت‌کنندگان با استفاده از دستگاه ثبت نوار مغزی (EEG) اندازه‌گیری شد. سپس مقالات تولیدشده توسط داوران انسانی و ابزارهای هوش مصنوعی ارزیابی شد.

نتایج این بررسی نشان داد که گروهی که فقط از چت جی‌پی‌تی استفاده کرده بودند، کمترین میزان فعالیت عصبی را در برخی نواحی مغز داشتند و در به خاطر آوردن یا شناسایی نوشته‌های خود دچار مشکل بودند. در مقابل، گروهی که بدون استفاده از هیچ فناوری‌ای مقاله نوشته بودند، مشارکت شناختی بالاتری و حافظه بهتری از خود نشان دادند.

در مرحله دومِ آزمایش، گروهی که در ابتدا از چت جی‌پی‌تی استفاده کرده بودند، مامور شد که همان کار را بدون هیچ ابزار کمکی انجام دهد. نتیجهٔ عملکرد آن‌ها ضعیف‌تر از دیگر گروه‌ها بود و متونی «دارای سوگیری و محتوای سطحی» تولید کردند.

«کاهش احتمالی» توانایی‌های یادگیری

نتایج این مطالعه نشان داد استفاده مکرر از مدل‌های تعاملی هوش مصنوعی مانند چت جی‌پی‌تی در بلندمدت عملکرد یادگیری مستقل را کاهش می‌دهد.

این افراد، در بلندمدت، ممکن است در معرض کاهش تفکر انتقادی، افزایش آسیب‌پذیری در برابر دستکاری اطلاعات، افت خلاقیت و همچنین «کاهش احتمالی» در توانایی‌های یادگیری قرار گیرند.

این مطالعه همچنین نتایج نشان داد شرکت‌کنندگانی که مقاله‌هایشان را بدون هیچ ابزار کمکی نوشته بودند، رضایت بیشتری از عملکرد خود داشتند. مغز آن‌ها نیز درگیر برقراری ارتباطات قوی‌تری بود و بیشتر درگیر فرایند تحقیق، تفکر، آموختن و نوشتن شده بودند. در مقابل، کسانی که از ابزارهای هوش مصنوعی استفاده کرده بودند، احساس می‌کردند با متن خود ارتباط کمتری دارند و اغلب نمی‌توانستند بخش مشخصی از نوشته‌شان را به یاد بیاورند.

نویسندگان این تحقیق خواستار انجام مطالعات بیشتر در زمینه اثرات ابزارهای هوش مصنوعی بر مغز انسان شدند و تاکید کردند که هنوز برای نتیجه‌گیری درباره مفید بودن مدل‌های تعاملی هوش مصنوعی برای توانایی‌های شناختی انسان، زود است.

https://www.euronews.com/next/2025/06/21/using-ai-bots-like-chatgptcould-be-causing-cognitive-decline-new-study-shows

🆔@ScientificDialectics
4👏1👌1
💢یافته‌های جدید دانشمندان درباره نقش زردچوبه در کنترل فشار خون

فواید ضدالتهابی، بهبود کلسترول، فشار خون و عملکرد مغز از جمله مزایای زردچوبه‌اند

زردچوبه، این ادویه‌ زردرنگ و درخشان که در بسیاری از آشپزخانه‌های جهان یافت می‌شود، امروزه از یک چاشنی ساده فراتر رفته و طی چند دهه اخیر، شهرت آن به‌عنوان یک داروی طبیعی به‌میزان چشمگیری افزایش یافته است. دلیل اصلی این محبوبیت هم وجود ماده‌ای قوی به نام کورکومین در زردچوبه است که به نظر می‌رسد منشا بسیاری از فواید آن برای سلامتی باشد.

زردچوبه در اشکال مختلف از چای و اسموتی گرفته تا کپسول و آدامس عرضه می‌شود و به پرفروش‌ترین مکمل گیاهی غذایی در آمریکا تبدیل شده است. این افزایش محبوبیت تنها به درمان‌های سنتی محدود نشده، بلکه علم نیز به آن علاقه زیادی نشان داده است و پژوهشگران هم در حال بررسی تاثیر احتمالی زردچوبه بر سلامتی مفاصل، عملکرد مغز و دیگر جنبه‌های سلامتی‌اند.

به‌ گزارش ایتینگ‌ول، همه ادعاها درباره فواید زردچوبه به یک اندازه معتبر نیستند و گرچه مطالعات بالینی بسیاری در سراسر جهان به بررسی فواید درمانی و دارویی آن پرداخته‌اند، درباره میزان اعتبار این آثار همچنان پرسش‌هایی بی‌پاسخ مانده‌اند. در اینجا است که مطالعات بزرگ‌مقیاس و با طراحی دقیق نقش مهمی ایفا می‌کنند و به تفکیک آثار اثبات‌شده زردچوبه از آن دسته‌ آثاری که به بررسی بیشتر نیاز دارند، کمک می‌کنند. 

پژوهشگران با همین هدف و به منظور پر کردن این شکاف، ایمنی و اثربخشی مصرف خوراکی کورکومین را بر ارتقای سلامت انسان بررسی و آن را با داروهای دیگر مقایسه کردند تا از توان درمانی بالقوه آن شناخت بهتری به دست آورند. نتایج این بررسی در نشریه مرزهای داروشناسی (Frontiers in Pharmacology) منتشر شد.

نتایج اصلی مطالعه

این پژوهش نشان داد که مصرف مکمل کورکومین می‌تواند نشانگرهای التهابی مانند پروتئین واکنشی سی (CRP) و فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) را کاهش دهد. این فواید به‌ویژه در بزرگسالانی که به بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک مبتلا بودند، مشاهده شد و سطح برخی آنتی‌اکسیدان‌های بدن این افراد را بهبود بخشید.

یافته‌ها همچنین نشان می‌دهند که کورکومین، ترکیب فعال زردچوبه، ممکن است در کمک به بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک نقش مهمی ایفا کند.

این تحقیق در کنار تایید برخی فواید شناخته‌شده، به چند فایده بالقوه کمتر شناخته‌شده هم اشاره کرد:
کنترل فشار خون: کاهش میانگین دو میلی‌متر جیوه در فشار سیستولیک و کمتر از یک میلی‌متر جیوه در دیاستولیک. البته در افراد با بیماری‌های کبدی تأثیر خاصی دیده نشد.

بهبود چربی خون: کاهش کلسترول کل، تری‌گلیسرید و کلسترول بد (ال‌دی‌ای)، همراه با افزایش اندک کلسترول خوب (اچ‌دی‌ال). البته در بیماران مبتلا به دیابت این اثر برای ال‌دی‌ال و اچ‌دی‌ال‌ چندان محسوس نبود.

سلامتی مغز: کورکومین ممکن است به کاهش علائم اضطراب و افسردگی در برخی افراد کمک کند. همچنین باعث بهبود سطح پروتئینی به نام فاکتور نوروتروفیک مشتق‌شده از مغز (BDNF) شود که برای سلامتی مغز حیاتی است. در سالمندان، مصرف کورکومین با بهبود عملکرد شناختی همراه بود، هرچند در کاهش افسردگی در این گروه تاثیر معناداری دیده نشد. با این حال، یافته‌ها متناقض‌اند؛ برای نمونه، در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، نه‌تنها بهبودی دیده نشد، بلکه در برخی موارد عملکرد شناختی آن‌ها هنگام مصرف کورکومین بدتر نیز شد.

کاهش درد قاعدگی: کورکومین می‌تواند شدت درد قاعدگی و علائم سندرم پیش از قاعدگی را هم در زمینه دردهای جسمی و هم نوسان‌های خلقی، کاهش دهد.

برخی مطالعات عوارض گوارشی خفیف مانند نفخ، تهوع، دل درد، اسهال و یبوست را هم گزارش کرده‌اند، اما در این مطالعه عوارض جدی مشاهده نشد. 

🆔@ScientificDialectics
7👍1
💢استفاده وسواس‌گونه از تلفن همراه، خطر خودکشی در نوجوانان را سه برابر می‌کند

وقتی کودکان به سن ۱۰ سالگی می‌رسند، ممکن است در مسیری قرار گرفته باشند که خطر خودکشی را برای آن‌ها دو یا حتی سه برابر می‌کند.

مطالعه طولی جدیدی که روز چهارشنبه در مجله شبکه آزاد جاما انتشار یافت، نشان می‌دهد نوجوانانی که با وسواس در تلفن، بازی‌های ویدئویی یا شبکه‌های اجتماعی وقت می‌گذرانند، در اوایل نوجوانی با خطر قابل‌توجه افکار خودکشی و فشارهای عاطفی مواجه می‌شوند.

یون‌یو شیائو، نویسنده اصلی مطالعه حاضر و استادیار کالج پزشکی وایل کرنل، در ایمیلی به اپک تایمز نوشت: «نکته مهم این است که مسئله فقط مدت زمان کار با صفحات نمایش نیست، بلکه نحوه استفاده از آن‌ها است که بیشترین اهمیت را دارد.»

کودکانی که هنگام کنار گذاشتن تلفن همراه خود ناراحت می‌شدند یا نمی‌توانستند از اپلیکیشن‌ها دل بکنند و از آن‌ها به‌عنوان یک مکانیزم دفاعی استفاده می‌کردند، بیش از دیگران دچار استفاده وسواس‌گونه می‌شدند که از احتمال بروز چالش‌های روانی در سنین بالاتر حکایت دارد.

شیائو افزود: «این موضوع بحث را از نگرانی درباره کار با صفحات نمایش به تمرکز بر استفاده اعتیادآور سوق می‌دهد.»

خطرات و نشانه‌های اولیه هشدار

این مطالعه که بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ کودک را در یک بازه چهار ساله در قالب پروژه توسعه شناختی مغز نوجوانان بررسی کرده است، بزرگ‌ترین پژوهش طولانی‌مدت در زمینه رشد مغز در تاریخ آمریکا به شمار می‌رود.

برخلاف مطالعات قبلی که بیشتر بر مدت زمان کار با صفحات نمایش تأکید داشتند، محققان در این مطالعه به بررسی «روش‌های استفاده اعتیادآور» پرداختند؛ الگوهایی که با تشدید حس وسواس، وابستگی عاطفی و بی‌تابی در لحظه کنار گذاشتن صفحه نمایش شناخته می‌شوند. این الگوها نسبت به مدت زمان کار با صفحه نمایش، ارزیابی دقیق‌تری از خطر خودکشی ارائه می‌کنند.

در این مطالعه از کودکان خواسته شد به جملاتی مانند «وقتی نمی‌توانم از تلفنم استفاده کنم، ناراحت می‌شوم» یا «وقتی حس بدی دارم، در شبکه‌های اجتماعی پرسه می‌زنم تا حالم بهتر شود» پاسخ دهند.

محققان کودکان را براساس پاسخ‌ها در گروه‌های کم‌خطر، خطر فزاینده و پرخطر قرار دادند و عادت استفاده از صفحه نمایش و وابستگی عاطفی به دستگاه‌های دیجیتال را در یک بازه زمانی مشخص مورد بررسی قرار دادند.

نزدیک به نیمی از کودکان با علائم وابستگی شدید یا فزاینده به صفحه نمایش دست‌و‌پنجه نرم می‌کردند که اغلب از سن حدوداً ۱۰ سالگی آغاز می‌شد.

در سن ۱۴ سالگی، تقریباً یک‌سوم از کودکان با الگوی استفاده وسواس‌گونه از شبکه‌های اجتماعی مواجه شده و حدوداً یک‌چهارم از آن‌ها رفتار مشابهی در استفاده از تلفن همراه داشتند. در مقایسه با کودکانی که درگیر استفاده اعتیادآور نبودند، تعداد گزارشات مربوط به افکار یا اقدام به خودکشی در این کودکان ۲.۴ برابر بیشتر بود.

بیش از ۳۰ درصد از کودکان در اوایل نوجوانی از دسته کم‌خطر به دسته پرخطر رسیدند که تبعات سنگینی نیز به همراه داشت.

یون‌یو شیائو گفت: «چیزی که باعث شگفتی ما شد، عدم ارتباط زمان کار با صفحه نمایش و نتایج مربوط به خودکشی یا سلامت روان بود. اما روش‌های استفاده اعتیادآور که با وسواس شدید و فزاینده و اضطراب و دشواری در کنار گذاشتن صفحه نمایش سروکار دارند، با افزایش دو تا سه برابری افکار و اقدام به خودکشی ارتباط مستقیم داشتند.»

دخترها بیشتر از پسرها در شبکه‌های اجتماعی درگیرِ عادت‌های مشکل‌ساز می‌شدند، اما پسرها بیشتر به استفاده اعتیادآور از بازی‌های ویدئویی تمایل داشتند.

استفاده اعتیادآور جدا از خطر خودکشی با علائم عاطفی و رفتاری همراه بود. استفاده از شبکه‌های اجتماعی با اضطراب، افسردگی، پرخاشگری و تحریک‌پذیری ارتباط داشت، اما اعتیاد به بازی‌های ویدئویی بیشتر با غم و غصه، گوشه‌گیری و بدخلقی همراه بود.

این مطالعه سازوکار پشتِ این ارتباطات را بررسی نکرد، اما تحقیقات نشان می‌دهند کودکانی که از نظر عاطفی مشکل دارند، ممکن است برای مقابله با وضعیت خود به صفحات نمایش متوسل شوند. با این‌حال، استفاده وسواس‌گونه می‌تواند با ممانعت از رسیدگی صحیح به احساسات ناخوشایند به تشدید مشکلات دامن بزند.

توماس کرستینگ، روان‌درمانگر، که نقشی در مطالعه حاضر نداشت اما از تجربه کار با نوجوانانی برخوردار است که با وابستگی دیجیتالی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، به اپک تایمز گفت که این علائم اغلب در خانه بروز پیدا می‌کنند و شدیدتر از نوسانات خلقی هستند.

نکاتی برای خانواده‌ها

استفاده از صفحات نمایش را در حین صرف غذا و ساعت خواب ممنوع کنید.

کودک را به انجام فعالیت‌های غیرمرتبط با اینترنت تشویق کنید.

درباره مسائل مربوط به فضای مجازی با کودک صحبت کنید.

به‌عنوان بزرگ‌تر، الگوی اعتدال باشید.

🆔@ScientificDialectics
3
💢هوش مصنوعی گاهی مشابه انسان‌ فکر می‌کند

دانشمندان امیدوارند که یافته‌هایشان به توسعه «سامانه‌های شناختی مصنوعی شبیه‌تر به انسان» کمک کند؛ سامانه‌هایی که بتوانند همکاری بهتری با انسان‌ها داشته باشند

پژوهشگران در چین دریافته‌اند که مدل‌های هوش مصنوعی مانند چت‌جی‌پی‌تی، اطلاعات را به شیوه‌ای شبیه به مغز انسان پردازش می‌کنند.

در یک بررسی درباره مدل‌های زبانی بزرگ (اِل‌اِل‌اِم‌) شواهدی یافت شد که نشان می‌دهد ابزارهای پرکاربرد هوش مصنوعی که اوپن‌اِی‌آی و گوگل ساخته‌‌اند، اطلاعات را خودبه‌خود و خودجوش دسته‌بندی می‌کنند، به رغم آنکه برای این کار آموزش ندیده‌اند.

یافته‌هایی که یک تیم از آکادمی علوم چین و دانشگاه فناوری جنوب چین (SCUT) ارائه کرده است، نشان می‌دهند که مدل‌های زبانی بزرگ «شباهت‌های بنیادینی دارند که جنبه‌های کلیدی دانش مفهومی انسان را بازتاب می‌دهند» ــ این امر، این فرض را به چالش می‌کشد که سیستم‌های هوش مصنوعی صرفا با شناسایی الگوها پاسخ‌ها را تقلید می‌کنند.

پژوهشگران انجام «وظیفه یافتن مورد متفاوت» (odd-one-out) را به «چت‌جی‌پی‌تی-۳.۵» شرکت اوپن‌اِی‌آی و «جمنای پرو ویژن» شرکت گوگل محول کردند؛ وظیفه‌ای که در جریان آن، هوش مصنوعی ۶۶ بُعد مفهومی ایجاد کرد تا اشیا را طبقه‌بندی کند.

پژوهشگران گفتند: «قابل توجه است که ابعاد زیربنایی این تعبیه‌سازی‌ها قابل تفسیر بودند، که این نشان می‌دهد مدل‌های زبانی بزرگ و مدل‌های زبانی چندوجهی، بازنمایی‌های مفهومی شبیه به انسان از اشیا ایجاد می‌کنند.»

[توضیح مترجم: تعبیه‌سازی یا دگرنمایی (embedding) اصطلاحی است در یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق، و به تبدیل یک موجودیت مثل تصویر، متن، صوت، ویدیو، گراف و نظایر آن به عدد یا مجموعه‌ای از اعداد، به طوری که موجودیت‌های مشابه، اعدادی نزدیک به یکدیگر را دریافت می‌کنند.]

«این امر شواهد قانع‌کننده‌ای مبنی بر این ارائه می‌دهد که با اینکه بازنمایی اشیا در مدل‌های زبانی بزرگ با بازنمایی‌های انسانی یکسان نیست، شباهت‌های بنیادینی با آن دارد که بازتاب‌دهنده جنبه‌های کلیدی دانش مفهومی انسان است.»

مطالعه‌ای که جزئیات این پژوهش را شرح می‌دهد و با عنوان «بازنمایی‌های مفهومی از اشیا، مشابه [ادراک] انسان، به‌طور طبیعی در مدل‌های زبانی بزرگ چندوجهی پدیدار می‌شوند» منتشر شده، در مجله علمی «هوش ماشینی نیچر» (Nature Machine Intelligence) به چاپ رسیده است.

دانشمندان امیدوارند که یافته‌هایشان به توسعه «سامانه‌های شناختی مصنوعی شبیه‌تر به انسان» کمک کند؛ سامانه‌هایی که بتوانند همکاری بهتری با انسان‌ها داشته باشند.

تیم‌های پژوهشی دیگر هم‌اکنون در حال توسعه سامانه‌های هوش مصنوعی شبیه‌تر به انسان‌اند و یکی از استارتاپ‌های استرالیایی اخیرا نخستین رایانه زیستی تجاری جهان را معرفی کرده است که با سلول‌های زنده مغز انسان کار می‌کند.

رایانه «بدن درون یک جعبه» (body in a box) شرکت کورتیکال لبز، از نورون‌های پرورش‌یافته در آزمایشگاه روی یک تراشه سیلیکونی استفاده می‌کند تا سیگنال‌های الکتریکی را ارسال و دریافت کند.

این استارتاپ مدعی است که سامانه مبتنی بر زیست‌شناسی می‌تواند در قیاس با سامانه‌های رایانشی رایج با بهره‌وری بیشتری یاد بگیرد و خود را تطبیق دهد. یک نسخه اولیه از این سامانه نشان داد که چگونه ۸۰۰ هزار نورون انسان و موش توانستند خودشان یاد بگیرند بازی ویدیویی پونگ را چه طور اجرا کنند.

براساس مقاله‌ای که در مجله «سل» (Cell) منتشر شده، نورون‌ها هنگام قرار گرفتن در دنیای بازی، نوعی هشیاری از خود نشان دادند.

در وبسایت این شرکت آمده است: «فناوری ما زیست‌شناسی را با رایانش رایج ترکیب می‌کند تا برترین یادگیری ماشینی را بسازد.»

«نورون به‌طور خودکار برنامه‌نویسی می‌شود، انعطاف‌پذیری نامحدودی دارد، و حاصل چهار میلیارد سال فرگشت است.»

https://www.independent.co.uk/tech/ai-think-humans-chatgpt-china-b2770678.html

@ScientificDialectics
5
💢هشت ماده غذایی که با سرد شدن در یخچال، سالم‌تر می‌شوند

برنج سفید زمانی که سرد شود، نشاسته مقاوم تشکیل می‌دهد که می‌تواند به تنظیم قند خون کمک کند و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد

به گفته متخصصان تغذیه، در صورتی که دنبال مزایای تغذیه‌ای بیشتری از مواد غذایی‌تان می‌گردید، هشت ماده غذایی روزمره داخل کابینت آشپزخانه وجود دارند که پس از سرد شدن، سالم‌تر می‌شوند.

بر اساس گزارش وب‌سایت هلت (Health.com) که این فهرست را بر پایه نظر متخصصان تغذیه تهیه کرده است، این مواد غذایی می‌توانند به تنظیم قند خون، بهبود سلامت روده و حتی پیشگیری از بیماری‌های مزمن کمک کنند.

برنج سفید زمانی که سرد شود، نشاسته مقاوم تشکیل می‌دهد که می‌تواند به تنظیم قند خون کمک کند و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.

بنا بر اعلام دانشگاه جانز هاپکینز، نشاسته مقاوم «نوعی کربوهیدرات است که در برابر هضم در روده کوچک مقاومت می‌کند و در روده بزرگ تخمیر می‌شود». نشاسته مقاوم نقش یک پروبیوتیک را ایفا می‌کند و باکتری‌های مفید روده را تغذیه می‌کند.

می‌توانید از برنج سفید سردشده در یک کاسه سالمون (salmon bowl) لذت ببرید. سالمون پخته‌شده یا کنسروی را به برنج سفید سرد اضافه کنید، همراه با سس سیراچا و مایونز کیوپی. همچنین می‌توانید جلبک دریایی خشک‌شده و خیار اضافه کنید، به علاوه دانه‌های کنجد سیاه برای تزیین.

جو دوسر سردشده نیز نشاسته مقاوم تشکیل می‌دهد که به تنظیم قند خون کمک و از سلامت روده پشتیبانی می‌کند.

جو دوسر خیسانده‌شده در شب (overnight oats) به‌طور فزاینده‌ای محبوب شده‌ است، چون راهی راحت برای خوردن یک صبحانه متعادل به شمار می‌رود. کافی است جو دوسر و شیر را در یک ظرف دردار با هم مخلوط و هر نوع مواد افزودنی دلخواه را به آن اضافه کنید و دست‌کم به مدت دو ساعت در یخچال بگذارید.

سیب‌زمینی سردشده یکی دیگر از گزینه‌های خوب برای افزایش مصرف نشاسته مقاوم است. سعی کنید یک سالاد سیب‌زمینی با ماست یونانی و شوید تهیه کنید که برای تابستان بسیار مناسب است.

شوید یکی دیگر از مواد غذایی است که هنگام نگهداری در یخچال سالم‌تر می‌شود. وب‌سایت هلت به یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ که در نشریه «آنتی‌اکسیدان‌ها» منتشر شد و نشان می‌داد شوید پس از ۱۵ روز نگهداری در حالت سرد، مقدار بیشتری اسید فنولیک دارد، استناد کرده است. اسیدهای فنولیک‌ آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی به شمار می‌روند که می‌توانند به پیشگیری از بیماری‌های مزمن کمک کنند.

در همین راستا، می‌توانید یک سالاد پاستا تهیه کنید که با سبزیجات و یک سس وینیگرت (vinaigrette) سبک پر شده باشد تا غذایی سالم داشته باشید.

پاستا نیز هنگام سرد شدن نشاسته مقاوم تشکیل می‌دهد، همان‌طور که جو نیز چنین خاصیتی دارد. بنابراین، می‌توانید با خیال راحت در آشپزخانه با ترکیب‌های مختلفی از این کربوهیدرات‌ها، سبزیجات تازه و سس‌ها برای تهیه یک سالاد تابستانی سالم و خوشمزه امتحانش کنید.

حتی می‌توانید مقداری لوبیا به سالادتان اضافه کنید تا نه‌‌تنها فیبر و پروتئین بیشتری داشته باشد، بلکه نشاسته مقاوم نیز فراهم کند. به گزارش وب‌سایت هلت، یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ که در نشریه ان‌اف‌اس (NFS) منتشر شد، دریافت که لوبیا چیتی سردشده بالاترین میزان نشاسته مقاوم را دارد.

در نهایت، یک راه آسان برای دریافت نشاسته مقاوم این است که نان تازه‌پخته‌شده خود را به مدت هفت روز در یخچال بگذارید و سپس هر نوع ساندویچی را که دوست دارید با آن میل کنید.

https://www.independent.co.uk/news/health/foods-healthy-cold-resistant-starch-b2771216.html

🆔@ScientificDialectics
5👍3🙏1
💢آسمان در تسخیر اژدها؛ رونمایی چین از جنگنده‌های نسل پنجم

چینی‌ها اخیراً از جنگندهٔ رادار گریز و ناو نشین J-۳۵ و همچنین هواپیمای هشدار زودهنگام KJ-۶۰۰ رونمایی کرده‌اند


تصویر تازه‌ای که اخیراً از جنگنده رادار گریز J-۳۵ چین منتشرشده، واضح‌ترین نمای فعلی ما از جنگنده نسل جدید دریابرد Shenyang J-۳۵ است؛ جنگنده‌ای که بخش مهمی از ناوگان هوایی آینده ناوهای هواپیمابر چین را تشکیل خواهد داد.

این تصویر بخشی از موج تازه‌ای از عکس‌هایی است که برخی از پیشرفته‌ترین هواگردهای نظامی چین را با جزئیات بی‌سابقه‌ای نشان می‌دهند. پیش‌ازاین تصاویر تار یا به‌شدت ویرایش‌شده‌ای از چین دیده بودیم، اما این بار، این تصاویر باکیفیت، دیدگاه افراد درباره گستره پیشرفت‌هایی که هم‌اکنون در حوزه هوافضای نظامی چین در جریان است، را تغییر خواهد داد.

یک عکس که از زاویه هوا به هوا گرفته شده، اخیراً در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده و تقریباً به شکل قطعی از سوی ارتش چین یا منبع رسمی دیگری در این کشور بازتاب یافته است. در این تصویر، دو نمونه آزمایشی J-۳۵ در حال پرواز در کنار هم دیده می‌شوند. یکی از آن‌ها با شماره بدنه ۳۵۰۱  مجهز به بوم پیتو برای تست‌های پروازی است و دیگری با شماره ۳۵۰۶ ظاهراً به نمونه نزدیک به تولید نهایی شباهت دارد و احتمالاً درون دماغه‌اش رادار نصب شده است.

پوشش سطحی بیرونی J-۳۵ کاملاً صاف و یکدست است که با الزامات رادار گریزی آن همخوانی دارد. هر دو هواپیما دارای عدسی Luneburg در بخش زیرین بدنه‌شان هستند که به نحوی بازتاب‌دهنده رادار بوده و البته این نکته رایجی در جنگنده‌های رادار گریز است که در مواقعی که پنهان‌کاری ضروری نیست یا در شرایطی که پرواز در فضای پرتراکم هوایی انجام می‌شود و یا حتی به منظور گمراه کردن اطلاعات راداری خارجی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دو تصویر دیگر از هواپیمای ۳۵۰۶ که کیفیت پایین‌تری دارند، هم در نوع خود جالب‌توجه هستند. در این تصاویر، نمای پشتی هواپیما را می‌بینیم که دید بهتری از موتورهای آن‌که احتمالاً توربوفن‌های بومی WS-۱۳E هستند، ارائه می‌دهد. این موتورها دارای نازل‌هایی با لبه‌های دندانه‌دار هستند و گمانه‌زنی‌هایی درباره وجود یک دریچه توپ در بالای ورودی هوای سمت چپ مطرح شده که اگر درست باشد، اولین نشانه از وجود توپ داخلی در J-۳۵ خواهد بود؛ قابلیتی که در جنگنده F-۳۵ که رسانه‌ها J-۳۵ را نسخه کپی شده‌ای از آن می‌دانند، مشکل‌ساز است.

در این نما، حسگرها و سامانه‌های پیشرفته دیگری که انتظار می‌رود J-۳۵ به آن‌ها مجهز باشد، ازجمله رادار AESA (آرایه فازی فعال الکترونیکی) مشاهده نمی‌شوند.

جنگنده J-۳۵ نسخه دریایی شده جنگندهٔ FC-۳۱ است که نمونه اولیه پروازی آن در اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی برای اولین بار به پرواز در آمد. این نمونه دارای پوشش اولیه آبی-سبز و شمارهٔ سریال ۳۵۰۱ بود و دومین نمونه پروازی شناخته‌شده با شماره ۳۵۰۳، در ژوئن سال ۲۰۲۲ با رنگ خاکستری کم‌رنگ مشاهده شد.

در سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی هم طبق انتظار، سومین نمونه پروازی آن در آسمان دیده‌شد؛ اما کیفیت پایین تصاویر آن زمان باعث شد تشخیص اینکه آیا آن هواپیما واقعاً نسخه دریایی J-۳۵ بوده یا FC-۳۱ زمینی، دشوار باشد.

پرواز از روی ناوهای هواپیمابر

از آن زمان تا امروز، نشانه‌های زیادی مشاهده‌شده که J-۳۵ در آینده از ناوهای هواپیمابر موجود Type ۰۰۱ Liaoning و Type ۰۰۲ Shandong و همچنین از ناوهای هواپیمابر آینده ازجمله Type ۰۰۳ Fujian که در حال حاضر در مرحله آزمایش‌های پیش‌خدمتی قرار دارد، عملیات انجام خواهد داد.

در اواخر سال گذشته میلادی، چین از نسخه زمینی این جنگنده رادار گریز، به نام J-۳۵A رونمایی کرده بود.

صادرات جنگنده J-۳۵

درعین‌حال شنیده می‌شود که پاکستان اولین مشتری صادراتی J-۳۵ خواهد بود.

در اوایل سال ۲۰۲۴ میلادی، فرمانده نیروی هوایی پاکستان اعلام کرد که این کشور در حال بررسی جنگنده‌های رادار گریز به‌منظور خرید آن‌هاست و دولت پاکستان هم اخیراً در شبکه اجتماعی X اعلام کرد که پیشنهاد دریافت ۴۰ فروند جنگنده نسل پنجمی J-۳۵، یک فروند هواپیمای هشدار زودهنگام Shaanxi KJ-۵۰۰ و سامانه‌های پدافند هوایی HQ-۱۹ را از چین دریافت کرده است.

درهرحال، این تصاویر به‌خوبی نشان می‌دهند که چه پیشرفت‌های چشمگیری در عرصهٔ هوانوردی نظامی چین در حال وقوع است.

✍️ غزال زیاری 

https://www.twz.com/air/chinas-j-35-naval-stealth-fighter-seen-like-never-before

🆔@ScientificDialectics
6
💢بیش از ۱۰۰۰ بشکه زباله اتمی در اقیانوس اطلس پیدا شد

دهه‌هاست که کشورهای مختلف زباله‌های اتمی خود را در اقیانوس اطلس رها می‌کنند. حال دانشمندان نخستین بشکه‌ها از میان احتمالاً صدهاهزار بشکه موجود در کف دریا را شناسایی کرده‌اند. اما اطلاعات موجود درباره آن‌ها اندک است


بنا به گفته سخنگوی سازمان تحقیقات علمی فرانسه، در جریان جست‌وجوی زباله‌های اتمی که دهه‌ها پیش دفع شده‌اند، دانشمندان تاکنون بیش از ۱۰۰۰ بشکه را در شمال شرق اقیانوس اطلس کشف و مکان‌یابی کرده‌اند. 

این تیم تحقیقاتی بین‌المللی در اواسط ژوئن با کشتی تحقیقاتی خود به نام "L'Atalante" از بندر برست در غرب فرانسه عازم منطقه جست‌وجوی خود در حوضه غرب اروپا در اقیانوس اطلس شد. آن‌ها قرار است به مدت چهار هفته در این منطقه به دنبال بشکه‌های زباله اتمی بگردند و بررسی کنند که این بشکه‌ها چه تأثیری بر زیست‌بوم محلی دارند.

وضعیت و محل نامشخص بسیاری از بشکه‌ها

بین دهه‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰، کشورهای مختلف زباله‌های هسته‌ای خود را مستقیماً در اقیانوس دفع می‌کردند. در آن زمان، اعماق دریاها راه‌حلی ارزان و ساده برای دفع پسماندهای هسته‌ای حاصل از صنعت و آزمایشگاه‌ها به شمار می‌رفتند – دست‌کم در مناطقی که اقیانوس از نظر زمین‌شناسی پایدار تلقی می‌شد.

تا سال ۱۹۹۳، دفع زباله‌های اتمی در اقیانوس ممنوع اعلام شد. تنها در شمال شرق اقیانوس اطلس، حضور حداقل ۲۰۰ هزار بشکه زباله هسته‌ای تخمین زده می‌شود که در عمق ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ متری قرار دارند. با این حال، محل دقیق این زباله‌ها مشخص نیست. همچنین درباره وضعیت بشکه‌ها و این‌که آیا به صورت منفرد یا گروهی قرار گرفته‌اند، اطلاعات دقیقی در دست نیست.

پژوهشگران تأثیرات زیست‌محیطی را بررسی می‌کنند

به همین دلیل، دانشمندان هم‌اکنون در منطقه‌ای مشغول تحقیق هستند که احتمال می‌رود نیمی از این زباله‌ها در آنجا دفع شده باشد. هدف تیم، تهیه نقشه‌ای از محل یافتن بشکه‌های هسته‌ای و نمونه‌برداری گسترده از آب، بستر دریا و جانوران منطقه است.

در این مأموریت، آن‌ها از یک ربات زیردریایی خودران به نام "Ulyx" کمک می‌گیرند که مجهز به دوربین ثبت تصاویر سه‌بعدی و سیستم سونار برای مکان‌یابی اجسام با استفاده از امواج صوتی است.

پاتریک شاردون، مدیر پروژه پایش محل‌های دفن زباله هسته‌ای در اقیانوس، بر این باور است که بیشتر پسماندهای هسته‌ای موجود در شمال اقیانوس اطلس طی ۳۰۰ تا ۴۰۰ سال آینده تقریباً فاقد مواد رادیواکتیو خواهند شد.

به گفته او، بشکه‌ها در آن زمان طوری طراحی شده بودند که در برابر فشار اعماق دریا مقاومت کنند، اما نه به شکلی که بتوانند رادیواکتیویته را به‌طور کامل محصور کنند. این پژوهشگر هسته‌ای گمان می‌کند که احتمالاً از مدت‌ها پیش مقداری مواد رادیواکتیو از این بشکه‌ها به محیط اطراف نشت کرده باشد.

https://www.bluewin.ch/en/news/international/researchers-find-more-than-1000-nuclear-waste-drums-in-the-atlantic-2759029.html

🆔@ScientificDialectics
👍5
2025/07/14 03:38:31
Back to Top
HTML Embed Code: