Telegram Web
🔻جام طلای کلاردشت (Kelardasht) ساخته شده در ۱۰۰۰ تا ۶۰۰ پیش از میلاد با نقش برجستۀ سه شیر که سر آنها بصورت جداگانه کار شده و بر روی بدنۀ جام پرچ شده است. این جام به سال ۱۳۱۳ در کلاردشتِ ‎مازندران پیدا شده و اکنون در موزه ملّی ‎ ایران نگهداری می‌شود.
🔸(تصویر تمبر یادبود ‎جام_کلاردشت)🔸


@akherin
درختی که اندازه ی تاریخ یک ملت حوادث و اتفاقاتی رو دیده و هزاران حرف در سینه ی خودش داره...

درخت چنار ۱۵۰۰ ساله روستای آمره ، بخش خلجستان

یکی از کهنسال ترین درختان ایران
استان قم



@akherin
🌿 جشن ‌شهریورگان بر همگان به ویژه پدران و مردان نیک اندیش فرخنده وشادباش باد

🌿 «شهریور»، به معنای «شهریاری آرمانی»، در گات‌ها (سرودهای زرتشت) یکی از فروزه‌های اهورامزدا و در اوستای نو یکی از امشاسپندان است و او را مینوی جوانمردی نیز خوانده‌اند.
.
در گاه‌شماری ایرانی، روز شهریور از ماه شهریور «جشن شهریورگان» را برپا می‌کنیم.
.
🌿جشن شهریورگان پیوندی نیز با استوره‌ نبرد نخستین انسان (کیومرث)، با اهریمن دارد. در این استوره، کیومرث با یاری امشاسپند شهریور بر اهریمن پیروز شده و دوران پیروزی و شهریاری بشر بر زمین آغاز می‌شود.
.
🌿روز جشن شهریورگان از سوی انجمن موبدان به نام «روز پدر ایرانی» یا «روز مرد» نام‌گذاری شده است.
.
🌿در اندرزنامه «آذرپاد مهر اسپندان» نیز آمده است: «در شهریور روز شاد باش زیرا که شادی ویژه مردمانی ست که شهریار گزیده خوب داشته باشند.»

🌿 در کتاب پهلوی «بندهش»، آنجا که «درباره چگونگی گیاهان» سخن به میان می‌آید، از میان گل‌ها، «شاه اِسپَرغم» یا ریحان یا نازبو ویژه شهریور معرفی شده است.
@akherin
🔹🔸بازار جهرم🔹🔸


🔻بازار جهرم یکی از بازارهای سنتی و تاریخی مشهور ایران، مربوط به اواخر دورهٔ زندیه در شهر جهرم است. بازار از نوع بازارهای صلیبی است که یک چهارسوق در وسط آن وجود دارد. این بازار از ارزنده‌ترین و بهترین نمونه‌های معماری دوره زندیه محسوب می‌شود. «حاج محمد حسین خان جهرمی» حاکم جهرم و فسا در سال ۱۲۵۰ هجری قمری این بنا را با چند کاروانسرا، تیمچه، مسجد و حمام متصل به آن، طی ۶ سال ساخت و در دوره‌های بعد، این بنا توسعه یافت. از این بنا به‌عنوان خواهر دوقلوی بازار وکیل شیراز نام برده می‌شود.گنبد چهارسوق بازار که از نمونه‌های جالب و کم‌نظیر طاق‌زنی است؛نسبت به سقف نقاط دیگر آن ارتفاع بیشتری دارد و در بالاترین نقطه آن یک بادگیر برای تهویه هوای درون بازار تعبیه شده‌است. دور تا دور این گنبد، همچنین بخش‌هایی از زیر آن با کاشی‌هایی زیبا مزین شده‌اند. این بازار در دو طبقه احداث شده، بخشی از حجره برای فروش اجناس هستند و بخشی دیگر هم به انبار کردن اجناس اختصاص داده شده‌اند. در اطراف بازار ۳ کاروانسرا ساخته شده که جزء مجموعه بازار محسوب می‌شوند.

@akherin
🔹دو نمونه پیاله شیشه ای بجا مانده از دوره ساسانیان🔹


🔸محل کشف:فارس

🔸محل نگهداری: موزه ملی ایران

🔸دوره: ساسانی

🔸قدمت:۱۵۰۰سال


@akherin
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آتشکده آذرخش یا مسجد سنگی یکی از آتشکده‌های خاموش ایران است. در حدود پنج كيلومتري جنوب شرقي شهر داراب، در دامنه كوه  پهنا ،بناي شگفت­ انگيزي با طرح چليپا (صليبي شكل) وجود دارد كه امروزه به نام مسجد سنگي مشهور است. برخي از محققان معتقدند كه اين بنا ابتدا يكي از معابد مهم مهرپرستان آريایي بوده كه در دوران ساسانيان تبديل به آتشكده گرديده است.

در دوران اتابکان فارس به سال (652 ه.ق ) محرابي به اين آتشگاه اضافه شد و از آن پس اين بنا به مسجد تبديل گرديد. مساحت بنا در حدود ۴۲۰متر مربع و به طور کامل از کوه، تراشیده شده است. بخشی از سقف بنا، باز است و در زير آن حوض كم عمقي وجود دارد كه راهروهايي با سقف مدور كوتاه پيرامون آن مشاهده مي­گردد.

در  بيرون بنا اتاق كوچكي در كوه ساخته شده كه احتمالاً محل اقامت نگهبان آتشكده بوده است. معماری بنا محوطه‌ای صلیبی شکل دارد که در اطراف آن، دورتادور، رواقی با جرز، ستون و دهانه‌های طاقدار بنا را احاطه کرده است.

@akherin
💠بدانیم:

دانشمندی ایرانی در اواخر دوره ساسانیان که خلافت مسلمین نیز از دانش وی استفاده می‌ کرد

🔻زادان فرخ، نام منجم و ریاضی‌دان اواخر دوره ساسانیان است، که دارای تحقیقات و تالیفاتی در ریاضی و نجوم است‌. وی، محاسبات نجومی زمان ساسانیان را تدوین کرده و کتابی نیز بنام "اندرزگر" داشته است.

🔻در قرن اول هجری، یعنی در زمان‌حجاج‌بن‌یوسف فرمانروای عراق و ایران از طرف حکومت امویان، شخصی بنام زادان فرخ که در زبان پهلوی و عربی و ریاضی مهارت داشته نام برده است.


📚منبع:دانشمندان ایرانی از کهن‌ترین زمان تاریخی تا پایان دوره قاجار/عبدالرفیع حقیقت/ص۵۰
@akherin
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اگه فکر کردین خارجی‌ها اولین آپارتمان‌ جهان رو ساختن، سخت در اشتباهید!

🔻جالبه بدونید اولین سازه آپارتمانی جهان، "دژ ایزدخواست" نام داره در شهر ایزدخواست استان فارس ودر زمان ساسانیان ساخته شده و به لحاظ قدمت اولین قلعه خشتی جهان و به لحاظ وسعت دومین قلعه خشتی جهانه!

+ فیلمو ببینید و به ایرانی بودن خودتون افتخار کنید!

@akherin
💠بشقاب با نقش شاپور دوم ساسانی در حال شکار شیر

💠جنس : نقره

💠محل کشف: ایران

💠محل نگهداری :موزه ی ارمیتاژ

@akherin
جشن مهرگان (دهم مهر) سالروز خروش کاوه آهنگر و پیروزی فریدون شاه بر ضحاک تازی و برافراشته شدن درفش کاویانی در سرتاسر ایران بزرگ فرخنده باد❤️
@akherin
👌بدانیم:
❤️مهرگان از بزرگترین جشن‌های ایران است که در روز مهر از ماه مهر برگزار می‌شود. «مهرگان» پس از نوروز بزرگترین جشن ایرانیان باستان بوده‌است. از دیر باز ایرانیان بر این باور بودند که در این روز کاوه آهنگر علیه ضحاک به پاخواست و فریدون بر اژی دهاک(ضحاک) غلبه کرد. مردم ایران از هزاره دوم پیش از میلاد آن را جشن می‌گیرند. مهرگان نیز همانند نوروز با آیین یگانه و آداب و رسوم ویژه برگزار می‌شود. مهر یا میترا در زبان فارسی به معنای «فروغ، روشنایی، دوستی، پیوستگی، پیوند و محبت» است و ضد دروغ، دروغ‌گویی، پیمان‌شکنی و نامهربانی کردن است.
فلسفه جشن مهرگان سپاسگزاری از خداوند به خاطر نعمت‌هایی است که به انسان ارزانی داشته و استوار کردن دوستی‌ها و مهرورزی میان انسانهاست.
مهرگان همچون نوروز دارای اعتدال کیهانی است. اندازه شب و روز در مهر برابر می‌شود و شاید از همین رو این ماه را به نام مهر که ایزد داوری و عدالت و دادگستری است گذاشته‌اند. همچنین مهر برابر است با پایان فصل برداشت کشاورزی. از این رو زمان مناسبی برای جشن و شادی و استراحت کشاورزان که عمده مردمان دوران کهن بودند است.
@akherin
❤️
جشن مهرگان 

مهرگان آمد گشایید درب‌ها
زنده دارید، نیک داریدش بپا
ماه مهر و کیش مهر پیمان ما
شوق دیدار شما در قلب ما
مهرگان باز آمد و اکنون هم
جشن می‌گیریم گرداگردهم.

زنده باد آیین نیک و فرهنگ ناب ایران‌زمین
جاودان باد مردمان آگاه و دانای ایران‌‌زمین.
پاینده باد سرزمین کهن و پرگهر‌مان، ایران‌
@akherin
خوان یا سفره‌ی مهرگانی به رنگ ارغوانی است و میوه‌های سرخ‌رنگ و گوناگون در آن می‌چینند. در ایران کهن چند شاخه از درختان گز، هوم و مورد در آن می‌گذاشتند. گل همیشه شکفته در میان خوان بود و پیرامونش را با گل‌های دیگر می‌آراستند. آتشدان یا شمع، شیرینی و خوشبوکننده‌ای چون گلاب نیز در آن یافت می‌شد.

خوراکی‌های جشن مهرگان نوشیدنی گیاه هوم و نانی بود که از آرد هفت گیاه گندم، جو، عدس، برنج، ماش، نخود و ارزن پخته می‌شد. اکنون آن هفت گیاه در خوان مهرگانی نهاده می‌شود. در آتشدان‌ها اسپند و کندر و خوش بو کننده میریختن تا هوا خوش‌بو باشد.

@akherin
مهرگانتان پراز مهر


@akherin
2024/11/27 03:43:17
Back to Top
HTML Embed Code: