Telegram Web
👁‍🗨جامعه شناسي ماه محرم
علي طايفي

محرم و مناسك آن خواهي نخواهي يك مسيله و امر اجتماعي است كه نمي توان اهميت آنرا انكار و از تحليل آن پرهيز كرد. اينكه چرا محرم يك سنت ديني/شيعي مسيله دار هست دلايلي مي توان براي آن برشمرد:

يك. محرم پايگاه استحكام باورهاي ديني و شيعي است كه در آن غمگساري، همدردي، همدلي و عزاداري و اندوه مهمترين عنصر هويتي اين مناسك است امري كه بعنوان سنتي روبه رشد، بيشتر گذشته گرا و ماليخوليايي است تا آينده گرا، فراروينده و تحول خواه. از نظر اجتماعي عليرغم همبستگي نسبتا سراسري در اين مناسك اجتماعي، نوعي كسالت، روان پريشي و خود آزاري در آن نهفته است كه تداوم اين فرهنگ نوعي بازتوليد قرباني سازي تاريخي است.

دوم. محرم، ماه بازتوليد خشونت است. اين خشونت از آزار تن با سينه و زنجير و در اشكال افراطي با قمه شروع شده و تا آزار روحي ادامه دارد. در اين خشونت پراكني فضاهاي اجتماعي پر از خشم و كينه و نفرت هاي آشكار و پنهان شده و نوعي دشمن تراشي كاذب يا راستين تاريخي، هدف بازتوليد روحيه پرخاشگري و خشونت ورزي مي شود كه يك مانع جدي در تحول اجتماعي و صلح ورزي در جامعه محسوب مي شود.

سوم. در ماه محرم، نوعي خشونت جنسي نيز تقويت مي شود. مردان مسلط در جامعه با نمايش خشونت در عزاداري ها به نمايش قدرت خود پرداخته و تكاياي عزاداري با عبور از كنار تكاياي ديگر بين راهي، رگ بازو را پر خون ساخته و عضله نشان هم مي دهند. جوانان با عبور از كنار دختران و زنان و در رقابت با ساير علم و كتل داران به نمايش قدرت مي پردازند و آزار هاي جنسي نيز در خفا و آشكار افزايش مي يابد. ماه محرم ماه خشونت مردانه، كينه و انتقام جويي مردانه و مسلط است.

چهارم. ماه محرم ماه خشونت عليه كودكان نيز هست. غلظت و شدت عزاداري ها و مشاركت اجباري كودكان در اين مراسم از زمره پيامدهاي ناگزير اين مناسك مردخواهانه و خشونت آميز است. كودكان از سنين خرد سالي حتي در گهواره با همانند سازي نمادهاي علي اصغر و علي اكبر وارد اين بازي قدرت و خشونت شده و از كودكي نهاد اندوه، خشم، كينه و انتقام جويي از يكسو و فرهنگ ستيزه و نزاع بجاي صلح جويي از سوي ديگر دروني مي گردد.

پنجم. ماه محرم ماه فريب أفكار عمومي است. حكومت ديني در ايران از اين ماه و مناسك آن و بزرگترين شبكه اجتماعي وابسته بدان از مساجد تا تكاياي مردمي و دولت ساخت، نهايت بهره برداري را مي كند تا آموزه هاي ديني و خرافي، باورداشت هاي اطاعت و القاي افكار ديني و بزرگ نمايي وقايع تاريخي شيعي خاصه مظلوميت نمايي هاي تاريخي را تقويت و بازتوليد كند. در اين رهگذر پيوند اين وقايع با مسايل سياسي روز و دشمن تراشي هاي مرتبط براي سركوب اعتراض هاي اجتماعي از يكسو و ايجاد فضاي شبه جنگي و نظامي در داخل با فرض هميشگي دشمن فرضي از سوي ديگر بيش از پيش تداوم مي يابد.

عاشورا و تاسوعا بزرگترين نمادهاي تقويت دين و نهاد خشونت و سركوب در جامعه ايران امروز است كه ناخواسته مردم كُوي و برزن نيز در بازتوليد آن نقش آفريني مي كنند. تعبير دكتر شريعتي در نقد محرم و انتساب آن به تشيع سياه و تقويت ايده تشيع سرخ، هردو در اين جامعه شناسي از تشيع مسلط در جامعه، بشدت مسيله آفرين، آسيب ساز و چالش پذير است.

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍21
مهاجران_افغانستانی:_فرصت_یا_تهدید.pdf
141.1 KB
مهاجران افغانستانی: فرصت یا تهدید
علی طایفی

پدیده مهاجرت اگرچه امری در جامعه بسته، اجتماع‌گونه و به نوعی توسعه‌نیافته، ‌پدیده‌ای تنش‌افرین محسوب می‌شود ولی در ذات خود دارای کارکردهای ساختاری است که می‌تواند تضادهای حاصل از آن در جامعه میزبان را تعدیل و توجیه سازد.

مهاجرت چه بصورت مهاجرپذیری چه مهاجرفرستی به مفهوم بین‌المللی در واقع پدیده نسبتا جدید و مدرنی است. اگرچه عمر مهاجرت به دوران بسیار قدیم و زمان جابجایی قدرت‌ها، جنگ‌ها و مصایب طبیعی و اجتماعی بازمی‌گردد ولی با بسترهای نوین در جوامع معاصر، گستردگی و تداوم آن در جهان و بویژه ایران پدیده نوینی محسوب می‌شود.

از همین منظر جامعه انسانی سرشار از پتانسیل‌های توسعه‌ای است. یک فرد مهاجر یعنی استفاده از آینده برای اینک. اگر جامعه میزبان مثلا ایران نیازمند صدهزار نیروی انسانی و کار برای رشد کشور باشد، حضور این تعداد مهاجر یعنی بازدهی فوق‌العاده از یک سرمایه‌گذاری ارزان قیمت.

متن کامل را در پرونده پیوست بخوانید

درصورت علاقمندی، بازنشر دهید


سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍2
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
بجای اخراج مهاجران، از حکومت خارج شوید!
علی طایفی

پروژه اخراج افغانستانی ها از ایران ادامه همان سیاست‌های فله‌ای جمهوری‌اسلامی از اعدام‌های فله‌ای تا مهاجرت‌های فله‌ای داخلی است که پیامدهای فاجعه‌بار انسانی بدنبال دارد و باید بجای مهاجران، تیر حملات ما مردم بسوی حاکمیت نادان و فاسد ولایی باشد.

جمهوری اسلامی بدلیل ناکارآمدی‌های تاریخی و تبارشناختی‌اش بجای اخراج مهاجران باید خود از نهاد قدرت اخراج شود.

درصورت علاقمندی بازنشردهید


سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍8
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
حافظه و مرگ انسان و هویت
علی طایفی

تفسیر ابراهیم حقیقی‌ از بیان لوییس بونویل در کتاب با آخرین نفس‌هایم موید این است که انسان بدون حافظه یک مرده متحرک یا زامبی است. بنظرم در این معنا مردمی که فاقد حافظه تاریخی‌اند، دستخوش‌ ایست مغزی-فرهنگی شده و در واقع در جغرافیای اکنون مرده‌اند.

اگرچه موجودیت انسان بعنوان یک موجود زنده دارای اهمیت است و نحوه باور او نباید به شان و اهمیت او‌ اثری بگذارد ولی انسان بدون حافظه، دستخوش الزایمر فرهنگی می‌شود. در این وضعیت، نه تنها از تبار هویتی خود بی‌خبر می‌شویم که کیستیم و چیستیم یا چه کرده‌ایم و چه باید بکنیم! بلکه دستخوش یک فراموشی تاریخی هم می‌شویم و در این رهگذر در یک چرخه شوم، تکراری و کم دامنه اسیر می‌شویم.

انسان بدون حافظه، جسدی بدون روح و اندیشه، فاقد خلاقیت و پویایی است و ملت بدون حافظه تاریخی، ملتی مفقود و سرگردان در گذار زمان است. این ملت نیز فقط در مرزهای سیاسی سرزمینی قابل تعریف نیست بلکه شامل همه مردم در کاسموپولیتن می‌گردد.

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران

https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍2
مرگ مستبد، پایان استبداد.pdf
113.2 KB
مرگ مستبد، مرگ استبداد دینی
جامعه‌شناسی‌زمان در انقلاب
علی طایفی

جامعه‌شناسی‌زمان ناظر بر مناسبات زمان ‌ مکان است و در پی تعبیر و تحلیل زمان و پدیده زمانمندی بعنوان یک امر و واقعه اجتماعی است. از منظر دیگر در تبیین نسلی در جامعه‌شناسی می‌توان گفت که مجموعه‌ای از ارزش‌ها و هنجارها در یک بازه زمانی دارای معانی، کارکردها، ساختارها و تضادهای متفاوتی است که عنصر زمان در آن بشدت معنادار است. بدین معنا مقوله زمان از منظر جامعه‌شناسی زمان دارای ابعاد اجتماعی بوده و گویای تغییرات سیاسی بین‌نسلی است.

متن کامل مقاله را در فایل پیوست بخوانید

درصورت علاقمندی بازنشردهید

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
3
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
انسان و هویت اجتماعی
علی طایفی

هویت و کیستی ما محصول مناسبات اجتماعی است. انسان در‌ جامعه، در سراسر فرایند رشد خود ترکیب متجانس یا نامتجانسی از آثار اجتماعی است که در‌ اندرکنش اجتماعی یا روابط خود با دیگران شکل می‌گیرد.

هرچه میزان و گستردگی‌روابط اجتماعی انسان بیشتر باشد، هویت و شخصیت اجتماعی انسان نیز پیچیده‌تر، ژرف‌تر و گسترده‌تر خواهد بود. ساختمان شخصیت ما انسان‌ها در جامعه، محصول قطعات موزون و ناموزون آجرمانندی است که توسط خود و دیگران در شبکه اجتماعی ما برهم گذارده شده و سوارند.

در این ساختمان، حتی قطعات و آجرهای اثر از کسانی باقیست که چه بسا در طول تاریخ زندگی فقط یکبار و بسیار کوتاه مشاهده کرده و اثر پذیرفته‌ایم. انسان بدون جامعه، فقط موجودی متحرک است بدون پویایی و معنا!

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران

https://www.tgoop.com/alitayefi1
4👎1
دکان دین و دیو
علی طایفی

ایدیولوژی دینی هرگاه منفعت اش حکم کند ملت را جایگزین دین و امت می‌کند و هرگاه نظام ولایت فقیه با همین نگرش صلاح ببیند می‌تواند حتی کسی و کار دین را تعطیل کند چنانکه خمینی نیز اذعان کرد که ولی فقیه می‌تواند نماز و روزه را نیز موقوف کند!

مهم‌ترین شاخص سودخواهی ایدیولوژی دینی کسانی هستند که بنام دین و خدا به نابودی ایران پرداختنند و امروز پس از قریب پنج دهه، حسب نیاز و پروپاگاندا برای بقای خود، سوگواری محرم را با نام ایران آغاز می‌کنند!

ناسیونالیزم دینی در این قامت به همان اندازه ناسیونالیزم راست افراطی از سوی سلطنت‌طلبان و پروژه ایران‌شهرگرایان خطرناک و بی‌مایه است.

چنین تفکر خطرناکی در فردای ایران امروز می‌تواند ملت و ملیت را نیز فراموش و تعطیل کند و در تجارت دین، با همه چیز معامله کند. در نهان‌گاه این تفکر مبتنی بر دین، دیو چندسری خفته است که یکبار از کالبد خدا، بار دیگر کالبد نظام مقدس و بعد از بدن ملت و امت سر برون می‌آورد.

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران

https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍2🥰1
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
تجارب اجتماعی جنگ کدامند؟
علی طایفی

در جامعه‌شناسی جنگ علاوه بر بررسی زمینه‌های بروز جنگ و آتش‌افروزی‌ آن به پیامدهای اجتماعی جنگ نیز می‌توان پرداخت. در اینجا به برخی از ابعاد پنج‌گانه اجتماعی جنگ هوایی اسراییل علیه ایران می‌پردازم؛ پیامدهایی که نه تنها در کوتاه‌مدت بلکه در افق‌های بلند می‌تواند بستر مناسبی برای بررسی‌های بیشتر پیرامون هریک از ابعاد مورد بحث فراهم کند.

درصورت تایید بازنشردهید

مشاهده در یوتوب
https://youtu.be/jEOhZn7xpa8?si=6hjwLmF8fCyNKcgs

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍1🥰1
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آمارسازی و دروغ انقلابی
علی طایفی

تولید آمار دروغ درباره کشته‌شدگان میدان ژاله، زندانیان سیاسی در زندان عصر پهلوی، آمار کشته شدگان انقلابی در کوران وقوع انقلاب در سال ۵۷، آمار آرای شمارش‌شده برای رای آری به جمهوری اسلامی، کشته شدگان جنگ، آمار جرایم اجتماعی، اعدام‌ها، زندانیان، کودکان خیابانی، تن‌فروشی و ده‌ها مسیله اجتماعی دیگر از زمره عرصه‌های تحریف آگاهانه واقعیت بشمار می‌روند.

نظام ایدیولوژیک و فاسد سیاسی حاکم در ایران با چنین سیاست و رویکردی درصدد تحریف واقعیت و تحمیق مردم و در نهایت تحکیم قدرت سیاسی خود بهره جسته و می‌جوید.

حسین لاجوردی جامعه‌شناس درباره روز جمهوری اسلامی بعنوان بزرگ‌ترین فریب تاریخی اشاره به آمارسازی می‌کند. جریان انقلاب و یکی از کنشگری‌های انقلابیون علیه نظام پهلوی آمارسازی بود.

بدین معنا دروغ، فریب و فساد از بنیان‌های حیاتی نظام سیاسی تک‌سالار و تک‌حزبی است.

سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍4👎1
رسانه حکومتی و بی‌تعهد: آزاد
علی طایفی

بخش اطلاعاتی نظام سیاسی اخیرا تلاش کرده تا با راه اندازی رسانه‌های شبه‌روشنفکرانه به طرح مسایلی بپردازد که گاه از اهم دغدغه‌های جامعه روشنفکری بوده است. گشایش سوپاپ اطمینان و نمایش وجود آزادی بیان از طریق رسانه‌هایی مانند آزاد و دهها نمونه دیگر در فضای متصلب و پر از سانسور و اختناق، نشانه فعال شدن اتاق فکر نظام سیاس است تا با چنین تله‌هایی به شکار دیگراندیشان و ردیابی هواداران آنان بپردازد.

دلیل امنیتی‌ بودن این رسانه برنامه‌ریزی مصاحبه اخیر تاکر کارلسون روزنامه‌نگار امریکایی با پزشکیان از طریق همین رسانه است. دیگر اینکه این رسانه هیچ واکنشی برای دفاع از حقوق متفکران دگراندیش خود بخرج نمی‌دهد. دکتر مصطفی مهرآیین که در یکی دو برنامه آزاد مشارکت داشت بخاطر بیان عقاید خود در زندان و بصورت غیرقانونی در حصری پنهانی است.

رسانه آزاد هیچ علاقه‌ای به دفاع از حقوق افرادی نشان نمی‌دهدکه با شجاعت کارشناسی و تعهد حرفه ای و انسانی‌شان به اعتبار این رسانه افزودند.

رسانه به اصطلاح آزاد

برای حمایت از آزادی مهرآیین بازنشردهید


سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍5
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مشق شب
علی طایفی

اصولا فرهنگ امری است بشدت بین‌نسلی. آنچه که امروز بعنوان خشونت در روابط اجتماعی اعمال می‌شود، خشونت در نسل‌های آتی را دیکته می‌کند. و البته همین خشونت کنونی محصول تربیت خشونت‌باری است که در نهادهای قدرت مانند خانواده، مدرسه، دولت و بروکراسی اعمال شده و می‌شود.

مشق شب توام با چوب الف اگرچه دارای نیت پاکی همچون آموزش و پرورش انسان بود و از سوی پدر و مادر تا آموزگار و داروغه، و از نیروی انتظامی تا حکام محلی و ملی اعمال می‌شد ولی در نهایت بجای ایجاد جامعه‌ای سالم و صالح توام با صلح و سلامت، به بازتولید جامعه‌ای متشکل از افراد و گروه‌های خشن و تندخو با کمترین میزان مدارا منجر شد.

چنین جامعه‌ای بسادگی روی آرامش ندیده و در‌چرخه خشونت خفقان و طغیان درخواهد غلتید.

درصورت علاقه بازنشردهید


سنجشگری مسایل اجتماعی ایران
https://www.tgoop.com/alitayefi1
👍1
2025/07/12 13:55:21
Back to Top
HTML Embed Code: