tgoop.com/bahmanshafa/24271
Last Update:
مسئله فلسطین همیشه از دغدغههای ذهنیام بوده و بهخصوص در سالهای جوانی سعی میکردم تا جایی که میتوانم دربارهاش بخوانم و ببینم و بفهمم. از نظر من، محوریترین مسئله در ماجرای فلسطین خود مسئله اشغال است و همهچیز باید در سایه و با توجه به آن فهمیده شود.
یعنی همیشه باید در نظر داشته باشیم که بیش از صد سال پیش عدهای از یهودیان که در مناطق دیگر دنیا زندگی میکردند تصمیم گرفتند برای پایاندادن به قرنها آزار و آوارگی که عمدتاً از جانب مسیحیان اروپایی بر آنها تحمیل شده بود، سرزمینی برای خود داشته باشند و فلسطین را انتخاب کردند. آنها کمکم شروع به اجرای برنامه خود کردند و عزم آهنین آنها برای تسخیر آن سرزمین به همراه خلئی که بعد از جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری عثمانی ایجاد شد و سیاستهای انگلیس در آن دوران که قیمومیت فلسطین را برعهده داشت و نیز شوک ناشی از هولوکاست بعد از جنگ جهانی دوم باعث شد موفق شوند پروژهشان راپیش ببرند و بخش اعظم ساکنان آن سرزمین را رسماً بیرون بیاندازند. حرفهایی مثل یهودیها از اول همینجا زندگی میکردند یا فلسطینیها خودشان زمینهایشان را فروختند یا چیزهایی شبیه اینها جوابهایی قاطع و قانعکننده دارند و فکر میکنم اگر کسی دنبال جواب باشد پیدا میکند.
اینکه اسرائیل توانسته با حمایتهای اروپا و بهخصوص امریکا (ازجمله صدها مورد وتوی قطعنامههای شورای امنیت) هر سال زمینهای بیشتری را اشغال و موقعیت خود را بیشتر تثبیت کند، چیزی از نامشروعبودن اشغال کم نمیکند.
و تا وقتی اشغال هست، مقاومت در برابر اشغال هم هست، یا دستکم مطلوب است که باشد.
آخرین ترجمهای که از من منتشر شده، تلاشی است برای نشاندادن وجه دیگری از تاثیر اشغال بر زندگی فلسطینیان. قهرمانهای کتاب عدهای از کارگران روزمرد فلسطینی در روستایی در کرانه باختری هستند که بیشترشان حتی علاقهای هم به سیاست و مبارزه ندارند و صرفاً میخواهند نان شبشان را در بیاورند. اما همین کار هم به دلیل اشغال بهمراتب سختتر از یک کشور عادی حتی در همین خاورمیانه است.
نویسنده کتاب یک زن میانسال و یک معمار مشهور فلسطینی است که با تغییر قیافه و لباس یک روز همراه کارگرانی میشود که هر نیمهشب از مرز عبور میکنند تا برای پیداکردن کار روزمزد به اسرائیل بروند. او که سالها در رامالله، شاید دویست کیلومتر دورتر از روستای این کارگران، زندگی کرده، میگوید حتی او هم از مصائبی که این افراد برای گذران زندگی تحمل میکنند بیخبر بوده.
کتاب به جنبههای سیاسی و تاریخی مسئله فلسطین و اشغال کمتر میپردازد و تمرکزش بر وجه انسانی ماجراست.
کتاب بیش از ده سال پیش نوشته شده و من در سال ۱۳۹۸ ترجمهاش کردم که نهایتاً در پاییز ۱۴۰۱ منتشر شد. راستش با فضای یک سال اخیر اصلا انتظار نداشتم کتاب خوانده یا دوست داشته شود ولی در کمال تعجب از خیلی از اطرافیانم شنیدم که کتاب را خواندهاند (ازجمله چهار گروه کتابخوانی) و بیشترشان خیلی خوششان آمده بود. اگر اتفاقات اخیر غزه باعث شده بخواهید بیشتر درباره این موضوع بدانید، این کتاب هم میتواند وجهی از آن را برایتان روشن کند.
چیزی برای ازدستدادن ندارید جز جانهایتان؛ سفری هجده ساعته با مراد / سعاد العامری، ترجمه بهمن دارالشفایی، ویرایش مهدی نوری و علیرضا اسماعیلپور / نشر مد، ۱۷۶ صفحه، ۷۸ هزار تومن
کتاب قاعدتا در کتابفروشیها هست. برای تهیهاش میتوانید به @bahmanbooks هم پیغام بدهید.
.
BY بهمن دارالشفایی
Share with your friend now:
tgoop.com/bahmanshafa/24271