Telegram Web
مواجهه با رنج
📝دکتر رسول رسولی‌پور

برآمدن از عهده‌ی رنج، نیازمند یافتن پاسخ‌هایی نیست که توضیح دهند چرا خداوند وجود شر و رنج را روا می‌دارد. بلکه نیازمند پاسخ‌هایی دینی و عملی جایگزین‌اند. ما باید با شر انضمامی به مساله‌ی خدا، انسان و شر بپردازیم. شر تجربه شده در قالب رنجی که افراد از آن متاثرند. «رنج» اساسا به معنای تحمل آزار و لطمه است. فراتر از درد جسمانی، رنج شامل اضطراب‌های روانی، محنت، افسردگی، انزوا و یاس نیز می‌شود.
سوژه اصیل، آدمی مصلحت‌اندیش نیست که از این آزارها و لطمات، طفره رود یا فرار کند؛ بلکه فردی است که شجاعت پذیرش مسئولیت را دارد.
داستان سیزیف آلبرکامو، که برگرفته از اساطیر یونانی است، علیرغم تفسیر غالب آن به حقیقت پوچی در جهان و زندگی انسان، می‌تواند نماد اصالت و پایمردی انسان در رویارویی با رنج باشد. خدایان سیزیف را به غلتاندن مکرر سنگی بزرگ به بالای کوه محکوم می‌کنند. او هیچگاه به قله نمی‌رسد و هربار سنگ به پایین فرومی‌غلتد، و او در عین اینکه به عبث بودن تلاشش واقف است، ادامه می‌دهد. کامو می‌گوید خود مبارزه برای رسیدن به قله، برای سرشار کردن قلب انسان کافی است. تصورمان از سیزیف باید انسانی سرخوش باشد. انسانی که در نگاه ژان پل سارتر، محکوم به آزادی است، و آزادی مستلزم مبارزه و رنجی بی‌پایان است، و انسان می‌تواند یا با شرافت پای در مصاف با آن بگذارد، یا با نومیدی سر در برابر آن فرود بیاورد.
گابریل مارسل، رنج را نتیجه تکبر و نقص، آسیب‌پذیری بدن انسان، شکنندگی روابط انسان، و مخاطره فروپاشی عشق در رویارویی با فقدان می‌داند. مارسل، «آمادگی» را پیش شرط شکل‌گیری رابطه من-توئی، و امتداد این رابطه به آینده را، نیازمند «وفا» می‌داند. آمادگی و وفا در کنار یکدیگر، مولفه‌های اصلی عشق‌اند. مارسل، امید، آمادگی، و وفا را شالوده‌ی پاسخ دینی به رنج می‌داند.
امیدواری یعنی گشودگی در برابر آینده. مارسل می‌گوید که امید فقط در جهانی امکان‌پذیر است که در آن جائی برای معجزه وجود داشته باشد. از نظر او، امید به خداوند، برابرنهاده‌ی صرف اعتراض یا طفره رفتن از رنج است. پذیرش واقعیت رنج، و ایفای مسئولیت خود در برابر آن، آشکارترین جلوه‌ی ایمان و امید است!


منبع: اینستاگرام

#بازنشر #باشگاه_اندیشه

@bashgahandishe
گروه جامعه‌شناسی سیاسی انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری مدرسه مطالعات دیالوگ باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

ضعف مطالعات بین رشته‌ای در جامعه‌شناسی ایران

با حضورِ
دکتر حسین شیخ‌رضایی
عضو هیأت‌علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران

دکتر مصطفی مهرآیین
عضو علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

دکتر حسام سلامت

پژوهشگر جامعه‌شناسی

دبیر نشست: دکتر احمد بخارایی
مدیر گروه جامعه‌شناسی سیاسی انجمن جامعه‌شناسی ایران

سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳
از ساعت ۱۷


خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، شبستان باشگاه اندیشه

حضور برای عموم آزاد و رایگان است
پخش از صفحه اینستاگرام لایو باشگاه اندیشه

📝دربارهٔ نشست

در این نشست به جداافتادگی جامعه‌شناسی در ایران از حوزه‌های فلسفی، اقتصادی و سیاسی و ضعف روش تحقیق در علوم‌اجتماعی پرداخته خواهد شد.

تلگرام | اینستاگرام | پخش زنده | سایت | مطالعات دیالوگ | گنجینه
.
باشگاه اندیشه با همکاری جمهوری فلسفه و ادبیات برگزار می‌کند:

🔹
گفت‌وگویی دربارهٔ فرهنگ تجاوز

با حضور:‌
نجمه واحدی
امیر صائمی

دبیر نشست‌: مرضیه لطفی

چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳
ساعت ۱۹-۱۷


🔹تهران، خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچهٔ نایبی، پلاک ۲۳، شبستان باشگاه اندیشه

همۀ ما تجاوز را محکوم می‌کنیم و متجاوز را گناهکار می‌دانیم. با‌این‌همه، تجاوز از جرم‌هایی است که روزمره اتفاق می‌افتد. از‌سوی‌دیگر، میزان گزارش تجاوز و محکومیت قضایی متجاوزان بسیار کم است. چرا؟

از مهم‌ترین دلایل تداوم این جرم به‌صورت روزمره «فرهنگ تجاوز» است؛ فرهنگی که سبب می‌شود تجاوز‌ عادی قلمداد شود، گزارش نشود، محکوم نشود، و نهایتا وضع موجود ادامه یابد. بسیاری از ما ناخودآگاه باورهایی هم‌سو با این فرهنگ داریم و با باورها و رفتارهایمان به حفظ این فرهنگ کمک می‌کنیم.

در این نشست، دراین‌باره گفت‌وگو می‌کنیم که عناصر پنهان و آشکار این فرهنگ چیستند؟ کدام تصورات و باورهای ما دربارۀ تجاوز نادرست‌اند و نیاز به تصحیح دارند و چرا تصحیح آنها بخش مهمی از تلاش ما برای اصلاح وضع موجود است.

باشگاه اندیشه | جمهوری فلسفه و ادبیات
2025/07/12 05:15:26
Back to Top
HTML Embed Code: