Telegram Web
گزارش مختصر پیش‌همایش زن در تاریخ محلی ایران و پهنه شمال با محوریت ایالت تاریخی گرگان (استرآباد) و دشت گرگان

  نرگس‌خاتون میرحسینی

پیش‌همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال در روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه به همت انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران و با همکاری نشر تاریخ ایران، انجمن ایرانی تاریخ، باشگاه اندیشه، انجمن زنان مدیر کارآفرین، انجمن زنان کارآفرین و مؤسسه فرهنگی میرداماد در شهر گرگان با حضور کارشناسان، مورخان، نویسندگان تاریخ ایالت گرگان (استرآباد) و حضور تعداد زیادی از اساتید و علاقمندان برگزار شد. این پیش‌همایش موجب مسرت و دلگرمی تمامی برنامه‌ریزان و دست‌اندرکاران برگزاری این پیش‌همایش گردید.

بخش اول پیش‌همایش در ساعت ۴ بعدازظهر با تلاوت قرآن و سرود جمهوری اسلامی ایران و با نمایش فیلم کوتاهی در خصوص معرفی پیش‌همایش آغاز شد.

ابتدا، سرکار خانم حوریه سعیدی رییس  هیئت‌مدیره انجمن زنان پژوهشگر تاریخ، پیرامون اهداف همایش، فعالیت‌های انجمن در زمینه‌های مختلف پژوهشی، لزوم اجرا همایش‌های محلی و برگزاری آن در شهرها و استان‌های مختلف و اهداف انجمن زنان پژوهشگر، توضیحاتی ارائه دادند. سپس جناب آقای احمد خواجه‌نژاد، مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره مؤسسه فرهنگی میرداماد درباره روند اجرایی پیش‌همایش توضیحاتی دادند، خانم مولود قاسمی، دبیر اجرایی پیش همایش، نیز مجموعه اقدامات اجرایی انجام شده توسط گروه اجرایی را تشریح کرده و از نهادهای مختلفی که در برپایی همایش نقش مؤثری داشتند، تقدیر و تشکر کردند.

در ادامه برنامه، پنل اول با مدیریت دکتر مصطفی نوری، استاد و پژوهشگر تاریخ مازندران و طبرستان، آغاز شد. در این پنل، دکتر اسدالله معطوفی، نویسنده و پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایالت گرگان و استرآباد، به عنوان اولین سخنران، بر نقش چندین‌هزارساله زنان در این خطه از خاک ایران تکیه کرده و سیر تاریخی تحول نقش زنان در خطه ایالت گرگان (استرآباد) و نواحی دشت گرگان را برای مخاطبین بازگو کردند. ایشان بسیاری از آداب و رسوم کهن زنان استرآبادی را به طور مختصر نام برده و شرح دادند و بر این نکته تأکید کردندکه زنان این خطه از شمال ایران همواره پابه‌پای مردان خویش در رویدادهای تاریخی محکم و استوار به ایفای نقش پرداخته‌ و در این عرصه نه‌تنها دستاوردی کمتر از مردان نداشته‌اند، بلکه در برخی از صحنه‌ها از آنان نیز پیشی گرفته و تأثیرات شگرفی بر جامعه خود بر جای گذاشته‌اند.

دکتر آنا دردی عنصری، پژوهشگر تاریخ و تمدن ترکمنی، دومین سخنران این پنل به بررسی سبک و سیاق بخشی از فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌های موجود در جامعه ترکمانان اشاره کردند که غالباً بر مبنای حضور و فعالیت زنان شکل گرفته و رواج یافته‌اند. 

سومین سخنران این بخش، دکتر علی رمضانی، رئیس دانشگاه فرهنگیان مازندران، با اشاره به تاریخ و فرهنگ این سرزمین، پاره‌ای از آداب و رسوم و سنن منطقه را با  لهجه شیرین محلی، بیان نمودند و بر اهمیت نقش حضور زنان در بسیاری از عرصه‌های زندگی منطقه تأکید کرده، آن را بسیار تأثیرگذار و ارزشمند دانستند.

دکتر مصطفی نوری نیز به عنوان مدیر اجرایی پنل، تاریخچه مختصری از تاریخ و فرهنگ منطقه را با تکیه بر اسناد مختلف تشریح کردند. سپس حاضرین پرسش‌های خود را پیرامون موضوعات سخنرانی‌ها، مطرح کردند که توسط کارشناسان پاسخ داده شد. در پایان این پنل، دقایقی به استراحت و پذیرایی سپری شد و میهمانان در فضای باز پذیرایی شدند.

در پنل دوم از همایش، خانم دکتر مژگان اسماعیلی، دانشیار و سردبیر پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تهران، مدیریت پنل را  برعهده داشتند. اولین سخنران ا خانم دکتر فرانک جهانگرد استادیار و پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی سخنان خود را پیرامون نمادها و نمایه‌های زنانه در اسطوره‌های تاریخی و ادبی بیان کردند.

دکتر روح‌انگیز کراچی، استاد زبان و ادبیات فارسی نیز دومین سخنران این بخش بودند که به علت عدم حضور ایشان در همایش سرکار خانم لیلا مزدارانی، متن سخنرانی ایشان را قرائت کردند. پس از آن، جناب آقای دکتر رحمت‌الله رجایی، با اشاره نقش تأثیرگذار زنان درتاریخ ایران به معرفی تعدادی از زنان توانمند و فرهیخته و کارآفرین استان پرداختند.

در ادامه، خانم‌ها مولود قاسمی مدیر اجرایی همایش در گرگان، حوریه سعیدی رئیس هیئت‌مدیره و محتشمی‌پور از اعضای مؤسس انجمن زنان پژوهشگرتاریخ ایران، ضمن قدردانی از اساتید، پژوهشگران و شرکت‌کنندگان حاضر به جمع‌بندی مطالب پرداخته و سپس با همراهی آقای خواجه‌نژاد مدیرعامل مؤسسه فرهنگی میرداماد، به رسم قدردانی، هدایای فرهنگی و لوح تقدیری که از طرف انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران تهیه شده بود به سخنرانان، تعدادی از زنان نقش‌آفرین استان و دست‌اندرکاران اجرایی همایش تقدیم شد.

@zananepazhoheshgartarikh1396
@bashgahandishe
.
گزارش دیداری جلسه صدوپانزدهم حکمت نامتناهی

تعیین مسیر پیش‌رو

سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳

به میزبانی حلقه کاوش‌های وجودی

@hekmatenamotanahi
@bashgahandishe
باشگاه_اندیشه_حکمت_نامتناهی115_03_07_17.MP3
33 MB
.
پوشه شنیداری جلسه صدوپانزدهم حکمت نامتناهی

تعیین مسیر پیش‌رو

سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳

به میزبانی حلقه کاوش‌های وجودی

@hekmatenamotanahi
@bashgahandishe
.
گزارش دیداری رویداد " ادبیات داستانیِ ایران پس از انقلاب

نشست دوم: آسیب‌شناسی داستان امروز ایران"

👤 با حضورِ
یوسف انصاری
حسین ورجانی

دبیر نشست: محمدرضا اکبرلو

🗓چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳

به میزبانی باشگاه اندیشه، حلقه‌ی داستان سرو تهران و مجله‌ی ادبی نوپا

#ادبیات_داستانی_ایران #یوسف_انصاری #حسین_ورجانی #محمدرضا_اکبرلو #حلقه_داستان_سرو_تهران #مجله_ادبی_نوپا #باشگاه_اندیشه

@bashgahandishe
باشگاه اندیشه.سرو.نوپا.ادبیات داستانی پساانقلاب.ورجانی.انصاری.اکبرلو.03.07.18…
باشگاه اندیشه.سرو.نوپا.ادبیات داستانی پساانقلاب.ورجانی.انصاری.اکبرلو.03.07.18…
پوشه شنیداری رویداد " ادبیات داستانیِ ایران پس از انقلاب

نشست دوم: آسیب‌شناسی داستان امروز ایران"

👤 با حضورِ
یوسف انصاری
حسین ورجانی

دبیر نشست: محمدرضا اکبرلو

🗓چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳

به میزبانی باشگاه اندیشه، حلقه‌ی داستان سرو تهران و مجله‌ی ادبی نوپا

#ادبیات_داستانی_ایران #یوسف_انصاری #حسین_ورجانی #محمدرضا_اکبرلو #حلقه_داستان_سرو_تهران #مجله_ادبی_نوپا #باشگاه_اندیشه

@bashgahandishe
Rombach Confrence (1).pdf
313.6 KB
کنفرانس
تفکر هاینریش رمباخ و فلسفه‌ شرق دور
دانشگاه توبینگن
۸-۱۰ اکتبر ۲۰۲۴

@jostarha_yadashtha
@dialogeschool
@bashgahandishe
مدرسهٔ مطالعات دیالوگ‌ | باشگاه‌اندیشه
Rombach Confrence (1).pdf
کنفرانس
تفکر هاینریش رمباخ و فلسفه‌ شرق دور
دانشگاه توبینگن
۸-۱۰ اکتبر ۲۰۲۴


🌱 عباراتی از مقاله علی اصغر مصلح در این کنفرانس:

📝 تلاؤم/همسازی فلسفه هاینریش رومباخ با تجربه‌های سلوکی ذن بودیسم


♦️ فیلسوفان در ژرفترین اندیشه‌ورزیهای خود به سالکان در حال مراقبه شباهت دارند. آنها بیش از هر چیز با مفاهیم سروکار دارند، در حالی که مفاهیم نسبتی با معانی‌ی دارند که حکیم اهل مراقبه در احوال سلوکی خویش آنها را به طور ملموس‌تر تجربه می‌کند. 

♦️ تفکر هاینریش رمباخ، مانند تفکر هیدگر نسبتی بنیادی با تفکرات شرق دور به خصوص دائویسم و ذن بودیسم دارد. این نسبت را می‌توان در کلیتِ تفکر آنها و به خصوص نحوهٔ درک حقیقت، درکِ خویش، دیگری و جهان یافت

♦️ رمباخ با احتیاط راه انتقال از تفکرات رایج در فلسفه اروپایی به سوی شرق را گشوده‌است. این گونه الگوها، امروزه بیش از گذشته مورد نیاز ماست.

♦️ نحوه تلفیق و تألیف میان عناصر فلسفی غرب و دریافتهای فلسفی حکمی شرق در رمباخ، برای قرار گرفتن در مسیر گفتگوی فرهنگها نمونه و الگویی کم‌نظیر است. 

♦️ آیین ذن و فلسفه رمباخ در دو معنای رستگاری و آزادی به هم پیوند می‌خورند.

♦️ یکی از راه‌های نزدیکی به تجربه‌های رمباخ، کوشش برای درک تجربه‌های جاری در سنت‌هایی است که به منفیّت و به خصوص فراروی از حدود و تقسیمات و تعریفات دعوت می‌کنند. در بین این‌گونه آیین‌ها، ذن‌بودیسم مناسب‌ترین‌ است.

♦️ به نظر می‌رسد که رمباخ کوشش هیدگر برای گفتگوی میان شرق و غرب را یک گام به پیش برده‌است. رمباخ در پی پرسشی بنیادی و قابل طرح در فرهنگهای مختلف،‌ابتدا تاریخ هستی را به معنایی گسترده‌تر از هیدگر مطرح ساخت و سپس به موضوع نیستی پرداخت.  

♦️ رمباخ با نحوه درکی که از خویش و امکانات آن دارد، مبنای خاصی برای ادراک دارد و به روشی که آن را هرمتیکی توصیف می‌کند، جهان و مقولات آن را بررسی می‌کند. اساس روش هرمتیک دیدن مقولات و پدیدارها، همراه با محدودیتهایشان است.

♦️ هرمتیک بیان بنیادی بودن اصلِ “نفهمیدن“ است. انسان در رویارویی با طبیعت و جهان و “دیگری“، همواره باید متذکر محدودیت خود و ناتوانی برای درک و فهم باشد.

♦️ دعوت به روش هرمتیک، حاصل وقوف به بخشهای تاریک جهان است

♦️ روش هرمتیک در طرح نادانستن و نافهمیدن، چهره دیگری هم دارد. وقتی جوینده در نقطه‌ای به تاریکی یا سایه‌روشن رسید، جستجو تمام نمی‌شود. چنان‌که با تاریک شدن هوا لزوماً رهرو متوقف نمی‌شود. در تاریکی شب خبرهایی هست و رهرو با دقت و توجه بیشتری راه را ادامه می دهد. فقط دیدنِ در شب با دیدنِ در روز فرق دارد. 

♦️ انسان مدرن چون تمامی امکانات انسان در نسبت‌داری با واقعیت را در همان وجه فهمیدنی شدن آن دیده، خود و جهان را به سوی بحران سوق داده است. یعنی بحران اصلی، ناشی از اکتفا کردن به وجه اندیشیدنی-فهمیدنی جهان است. همین وجه غالب، در نسبت با “دیگری“ هم بروز کرده است. خشونت‌های دوران مدرن و اروپای استعمارگر ریشه در این تلقی دارد.

♦️ در میان متفکران مدرن تنها نیچه بود که راه توجه به نادانی و نافهمیدن را به شکلی خاص گشود.  وی جریانِ خواست قدرت در تمامی مقولات زندگی انسان مدرن را کشف کرده‌است. او در هر گونه کوشش برای اندیشیدنی کردن جهان، نحوی سلطه و اراده قدرت می دید.

♦️ یکی از نمونه‌های تلاؤم اندیشه رمباخ با تجربه‌های ادراکی(بگوییم ناادراکی) ذن بودیسم، شباهت روش هرمتیک با کوان است.

♦️ ما به طور معمول بر اساس نشانه‌ها چیزی را دنبال می‌کنیم. مانند کسی که با پی گرفتن جای پای رونده قبلی مقصود خود را می‌جوید. اما این جوینده با صِرفِ دنبال کردن جای پا به مقصود نمی‌رسد. در جایی از جای پا خبری نخواهد بود و به دریا می‌رسد.

♦️ کوان و هرمتیک مانند سیر در دریای لا(به تعبیر مولوی) است. در این قلمرو نه تنها نشانی نیست، بلکه باید همه نشان‌ها را نفی کرد و از آنها عبور کرد. در این مرتبه اگر هم سخنی بتوان گفت، از سنخ سلب و فراروی و اِسقاط است.

@jostarha_yadashtha
@dialogeschool
@bashgahandishe
.
مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

هویت در نگاه فرانسیس فوکویاما

با ارائه
میثم قهوه‌چیان
دبیر مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه

پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
ساعت ۱۸

خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، شبستان باشگاه اندیشه

حضور برای عموم آزاد و رایگان است
پخش از صفحه اینستاگرام لایو باشگاه اندیشه

فوکویاما به عنوان فیلسوفی لیبرال معتقد است که هویت یکی از موضوعات مهم دوران اخیر است. او که تصریح می‌کند در فلسفه هگل، تلاش برای به رسمیت شناخته موتور محرکه تاریخ است، تلاش می‌کند پیشینه هویت در غرب را رصد کند و نشان دهد که چرا هویت باز طرح شده و اهمیت یافته است. در این نشست نیم‌نگاهی به هویت از منظر فوکویاما خواهیم انداخت.

#مطالعات_هویت #هویت #فوکویاما #باشگاه_اندیشه
@howiatschool
@bashgahandishe
🍁 دوره‌های مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه در پاییز ۱۴۰۳ 🍁

عدم در نگاه مولانا | ناهید تقی‌زاده

🍂به مرور تکمیل می‌شود...

#پاییز۱۴۰۳ #مطالعات_هویت #عدم #مولانا #ناهید_تقی‌زاده #باشگاه_اندیشه

@howiatschool
@bashgahandishe
2025/07/14 03:36:02
Back to Top
HTML Embed Code: