Telegram Web
حمله به بدن؛ از شهادت تا راینوپلاستی!

فراسوی‌ِطب در نظر دارد طی جلساتی به ابعاد غیرپزشکی اصلی‌ترین سوژه پزشکی بپردازد؛ بدن

بررسی تاریخی-اجتماعیِ «بدن»٬ به‌مثابه عاملی مهم در ساختن کنش‌های فردی و اجتماعی انسان در چند دهه اخیر در جامعه ایرانی موضوع این جلسات خواهد بود. کدام نگاه‌های تاریخی و اسطوره‌ای چنین برداشتی از بدن را ممکن کرده‌است؟ سیاست حجاب٬ جنگ‌های تاریخی و بنیادهای فرهنگ دینی یا رشد و‌ توسعه پزشکی‌مدرن چگونه عامل برساختن و تحول چنین روایت‌هایی از بدن شده‌اند؟

#فراسوی_طب
@BeyondMedicine
تمرکز زدایی از نظام سلامت؛ ایده‌ها و کنش‌ها

تمرکز زدایی از نظام سلامت به عنوان «منتقل کردن تصمیم‌گیری‌ها از مدیریت مرکزی به سمت استفاده‌کنندگانِ خدمات سلامت» تعریف شده است. بسیاری از کشورها با استفاده از تمرکز زدایی در جهت افزایش پاسخ گویی، شفافیت و کاراییِ نظام‌سلامت گام برداشته اند. این تمرکززدایی در قالب های مختلف از جمله تمرکز زدایی از سیاست گذاری، اجرا، بازار، برون سپاری و خصوصی سازی اجرا شده است.




@BeyondMedicine
این واکسن نیست که مانع مرگ و میر می‌شود؛ واکسیناسیون است!

بنظر می‌رسد چالش‌ جدی پیش رو درباره واکسن مساله پذیرش واکسیناسیون در جمعیت بزرگسالان خواهد بود. اگر به این تردیدها به درستی و به موقع پاسخ داده نشود، بنظر می‌رسد بزرگترین امیدها در جنگ با کووید خود به معضل تبدیل شوند.

تردید در باب واکسن در میان کادر درمان نیز بسیار مورد ارزیابی قرار گرفته است.
آنچه در همان روزهای اول گردش در دانشکده پزشکی شیراز حواست را به خود جمع میکرد، تنها آن اندام غول‌آسا با آن جمجمه چروکیده(و لابد سنگین) و آن قد دوُ نیم متریِ سیاه‌خان نبود؛ آن غمی که حتی در آن استخوان‌واره هم میشد رگه‌هایی از حضورش را یافت. آن انباشت ترس از جماعت و موج بی‌اعتمادی به انسان‌ها بود. تمام عمر کمتر از بیست ساله این موجود در نمایش بودن را تجربه کرده بود. لااقل از شش سالگی که رشد سریع‌ش او را از سوژه انسانی دور کرد و ابژه تماشا شد. از همان گعده‌بگیرهای لپویی تا تخت بیمارستان سعدی. تا همین اکنون که ابژه ایست ایستاده کنار سالن شریعتی دانشکده؛ زل زده در چشمان پزشکان آینده.

رنج سیاه‌خان رنج قرن‌ها سوءاستفاده و نمایش بدن‌های نامتعارف بود که بیشتر در اروپا و آمریکا رواج داشت. سنتی ویکتوریایی که عجیب‌الخلقه‌ها را به نمایش در می‌آوردند و مرزهای کاسبی از مالکیت آن بدن انسانی فراتر می‌رفت و عذاب‌های روحی فراوانی به این عجیب‌الخلقه‌ها تحمیل می‌کردند.
#Freak_Show
این سلسله نمایش‌ها رونق فراوانی در عصر ویکتوریا بویژه در لندن دارند و در همان سالها به آن سوی اطلس میروند و در آمریکا بازاری بسیار داغ‌تر می‌یابند. به این امثال سیاه‌خان میگفتند Freak. همان عجیب‌الخلقه خودمان با طنینی وحشت آفرین و البته جذاب. چیزی همانند ژانر ترس در نمایش بدن‌های انسان.

این نمایش‌های Freak Show البته در دهه 1980 به شدت مورد حمله قرار گرفتند و بساط‌شان جمع شد. یکی از آثار برجسته که رنج این انسان‌ها را نمایش میدهد «مرد فیل‌نما»ی دیوید لینچ است که نگاهی نقادانه به این گونه نمایش‌ها دارد. روایتی واقعی از زندگی موجودی به غایت انسانی با سرنوشتی به غایت دردناک. موجودی که از نوروفیبروماتوز رنج میبرده و در این Freak Show ها به عنوان The Elephent Man از او یاد می‌شده.
#Freak_Show
امروز هم در لندن یک مردِ فیلی دیگر زندگی میکند. BBC هم مستندی از زندگی و حرکت این Freak ساخته است. او سفر میکند و با عجیب‌الخلقه‌های دیگری دیدار می‌کند و در انتهای سیرش سعادت‌ رقصیدن با یک دختر نصیب‌ش میشود. آدام پیرسون مدام رنج‌های جان مریک را مرور میکند و در سیر مستند برای اولین بار به دیدن فیلم لینچ می‌نشیند
#Freak_Show
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
همه آنچه نمایشِ بدنِ انسانی و فروکاستنِ تمامیتِ یک انسان به یک Freak یا یک کیس جذاب پزشکی هست را لینچ مورد نقادی قرار می‌دهد.
قهرمانی آنتونی هاپکینز در نقش آن پزشک در فیلم به خاطر پیدا کردن کیس جذاب یا رهایی بخشیدن او از چنگال کارتلِ Freak Show ها نبود. بخاطر آن دغدغه و التهابِ درونی‌اش بود که او را از یک نگاه صرفا پزشکیِ Case Report وار جدا می‌کرد.
او را در این دیالوگ با خود می‌انداخت که آیا من هم به نحوی از این موجود میخواهد ارتزاق کنم؟
همانند همان اربابان نمایش؟
آیا من هم نحوی نمایش، این‌بار با ادبیاتی علمی و در بیمارستانی سلطنتی، راه انداخته‌ام؟
به زبان فوکو آیا من هم او را در gaze خود قرار داده‌م؛ اینبار با لنزی پزشکی و ادبیاتی آناتومیک و بمباران اصطلاحات پزشکی در نهایت آیا من هم مانند آن صاحبان بی‌رحم Freak Show تمامیت انسانی و سوژه‌گی او را به فراموشی سپرده‌ام؟
لینچ در این شاهکارش پزشکی قهرمان می‌سازد و یک مرد فیلی که تراژدی آن نسل‌ها را یادآور شود.
#Freak_Show
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سکانس مشهور فیلم The Elephant Man محصول 1980
جان مریک در گوشه‌ای گرفتار جمعیتی می‌شود که او را حیوانی خطرناک یافته‌اند و تنها راه رهایی گشودن زبان است و فریاد انسان بودگی.

پی‌نوشت: با احترام به دکتر ذبیح‌الله قربان بنیانگذارِ دانشکده پزشکی شیراز؛ پزشکی که سیاه‌خان را از آن رنج‌های نمایش و حاشیه شهر نجات داد.

#Freak_Show
"I could be bounded in a nutshell and count myself a king of infinite space - were it not that I have bad dreams."
Hamlet



واحد روانکاویِ دانشگاهِ لندن، UCL Psychoanalysis Unit، در یک مجموعه به جمع‌آوری و تحلیل روانکاوانه رویاها و خواب‌های افراد در زمان قرنطینه پرداخته است.
در ذیل این آرشیو، تاکنون به ساخت سه سری انیمیشن پرداخته‌اند که تحت عنوان Animating the Unconscious نشر یافته اند.


اگر علاقه‌مند به روانکاوی هستید حتما نگاهی به این انیمیشن‌ها بیاندازید:

1. The Day’s Residues, Link

2. Diaries of the Night, Link

3. Uninvited Guests, Link
نشست‌های آینده پروژه «فلسفهٔ روانپزشکی»



خلاصه مقالات و اطلاعات بیشتر:
https://philosophyofpsychiatry.com
بنام خداوندِ تاریخ

سخنگوی امدادونجات غزه:
«بیمارستان المعمدانی دیگر زخمی ندارد. دیگر هیچ‌ کسی در بیمارستان رنج نمی‌کشد.»
.
Conscientious Objection in Termination of Pregnancy Services in Ireland: Interdisciplinary Insights

پس از تغییراتی که در سال ۲۰۱۸ در قانون اساسی ایرلند ایجاد شد، امکان پایان دادن به بارداری فراهم شد و این تغییر باعث شد که به طور قانونی بتوان خدمات سقط جنین و خاتمه بارداری را ارائه داد. اما این تغییر باعث بروز مسائلی درباره حق مخالفت وجدانی برمبنای دلایل اخلاقی یا مذهبی(Conscientious Objection) شده است.

برای علاقه‌مندان به بحثِ پرچالشِ «خاتمه بارداری» و ملاحظاتِ حقوقی، فقهی، اخلاقی، و ابعاد اجتماعی-فرهنگی آن شنیدن تجربه ایرلند در سالهای اخیر بصیرت‌هایی خواهد داشت.

لینک توضیحات بیشتر و ثبت نام نشست آنلاین

@beyondmedicine
HumanisEM Conference

هفته آینده دومین کنفرانس علوم انسانی پزشکی و طب اورژانس برگزار میشود.

اگر شما هم تجربه کار در اورژانس و درگیر شدن در مسائلی انسانی نظیر عدالت در پزشکی، بیماری و داغِ ننگ، ماهیت دوگانه بیرحم، سریع و درعین حال همراه با شفقت طب اورژانس و یا استراتژی های طب تسکینی (Palliative Care) در اورژانس و... دارید، چنین رویدادی فرصتی برای تفکر است.

لینک ثبت نام

@beyondmedicine
Elder Voices: Understanding Aging through Literature

بدون شک ادبیات غنیِ فارسی نیز بصیرت‌هایی درباب کهولت خواهد داشت، اما اجمالا این نشست برای اهالی علومِ پزشکی خالی از لطف نخواهد بود.

پیوند جهت حضور مجازی

@beyondmedicine
2024/11/18 08:35:59
Back to Top
HTML Embed Code: