Telegram Web
بخشی از مستند بلند «چشم درون» ساختۀ مهرداد دفتری را، که در نشست امروز صبح جمعۀ بخارا پخش شد، با هم می‌بینیم.
صبح جمعه‌های بخارا

به مناسبت انتشار کتاب «چشمِ درون» (پرتره‌های مهرداد دفتری) که از سوی نشر کارنامه منتشر شده است

با حضور سیف‌الله صمدیان، مهرداد دفتری، کیمیا رهگذار، ماهور زهرایی و علی دهباشی


جمعه دوم آذرماه ۱۴۰۳
فرهنگسرای نیاوران، سالن خزر
شب برآمدن قاجار

هفتصد و هشتاد و ششمین شب از شب‌های بخارا به مسأله و اهمیت «برآمدن قاجار در تاریخ معاصر ایران» اختصاص دارد. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر یکشنبه چهارم آذر‌ماه ۱۴۰۳ با سخنرانی غلامحسین زرگری‌نژاد، داریوش رحمانیان، حسن شجاعی‌مهر، گودرز رشتیانی، امیرمحمد گمینی و علی دهباشی در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد.

ظهور ایل قاجار در صحنۀ سیاست ایران به روزگار صفوی باز می‌گردد و نقطۀ عطف آن تأسیس سلسله قاجاریه و به تخت نشستن آقا محمد خان قاجار است؛ کسی که تجدید وحدت و یکپارچگی ایران امروز ـ از پس آشفتگی‌های عصر افشارایه و زندیه ـ مدیون تلاش اوست. سلسله قاجاریه در میان واپسین دودمان‌های حاکم بر ایران، طولانی‌ترین دوران سلطنت را داشته و بدیهی است که آثار آن نیز در شئون مختلف زندگی ایرانیان، از سیاست گرفته تا اقتصاد، اجتماع و حتی علوم و فنون قابل بررسی و مشاهده است. غلامحسین زرگری‌نژاد، در کتاب برآمدن قاجار، تلاش کرده تا روایتی متفاوت و بی‌طرف از رویدادها و بازیگران این دوره ارائه ‌کند.

خانۀ اندیشمندان علوم انسانی: خیابان استاد نجات‌الهی (ویلا)، چهارراه ورشو، تالار فردوسی
شب چنین کنند بزرگان

به‌ مناسبت چاپ تازه‌ای از کتاب «چنین کنند بزرگان» اثر ویل کاپی و با ترجمۀ نجف دریابندری که از سوی نشر کارنامه منتشر شده است

با سخنرانی دکتر نعمت‌الله فاضلی، بهرام دبیری، امیرشهاب رضویان، سهراب دریابندری و علی دهباشی



شنبه سوم آذرماه ۱۴۰۳
فرهنگسرای نیاوران، تالار خلیج فارس
عصر دوشنبه‌های بخارا

به مناسبت انتشار کتاب «خلیج فارس: فرهنگ و تمدن» (مقالات نخستین دوسالانه خلیج‌فارس)، سی و یکمین عصر دوشنبه‌های بخارا با همکاری مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و انتشارات نگارستان اندیشه به معرفی این کتاب و گفتگو درباره خلیج‌فارس و جزایر آن اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر دوشنبه پنجم آذرماه ۱۴۰۳ با حضور حمید احمدی، محمدباقر وثوقی، آریابرزن محمدی و علی دهباشی در مرکز مطالعات خاورمیانه برگزار خواهد شد.

در این اثر که مشتمل بر مقالات نخستین همایش دوسالانۀ «خلیج فارس» است، نام‌آورترین استادان تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین که شماری از آنها طی سالیان اخیر روی در نقاب خاک کشیده‌اند، مقالاتی را ارائه کرده‌اند. این پهنۀ آبی نیلگون و کرانه‌ها و پس‌کرانه‌های آن، از دیرباز خاستگاه بخش مهمی از فرهنگ و تمدن ایرانی بوده و امروز نیز، به رغم هجمه‌ها و تحریف‌هایی که عمدتاً از سوی همسایگان جنوبی و با هدف سلب و جعل هویت تاریخی و تمدنی آن انجام می‌شود، همچنان گنجی نهفته و میراثی عظیم را در خود جای داده است. مقالات کتاب، نگاهی به جنبه‌های مختلف تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی و سیاسی خلیج فارس در قرون متمادی است که پرتوی از آگاهی بر این گذشتۀ دیرپا می‌افکند.

مرکز مطالعات خاورمیانه: بلوار کشاورز ، خیابان نادری، پلاک هشت.
شب برآمدن قاجار

با سخنرانی غلامحسین زرگری‌نژاد، داریوش رحمانیان، حسن شجاعی‌مهر، گودرز رشتیانی، امیرمحمد گمینی و علی دهباشی

یکشنبه چهارم آذرماه ۱۴۰۳
خانه اندیشمندان علوم انسانی، تالار فردوسی
عصر سه‌شنبه‌های بخارا

سی‌و‌دومین نشست از سلسله نشست‌های عصر سه‌شنبه‌های مجله‌ی بخارا اختصاص یافته‌است به رونمایی و بررسی کتاب «تهران من، نگاه او: شهر به روایت جهانگردان» نوشته سعیده زادقناد که به تازگی از سوی انتشارات نگارستان اندیشه منتشر شده است. در این نشست که ساعت پنج بعد‌ازظهر سه‌شنبه ششم آذرماه ۱۴۰۳ در تالار دکتر محمود روح‌الامینی باغ‌موزه نگارستان برگزار می‌شود، احمد مسجد جامعی، محمدرضا جوادی یگانه، مهرشاد کاظمی، سعیده زادقناد و علی دهباشی سخن خواهند گفت.

«تهران من، نگاه او» روایت پایتخت ایران از نگاه «دیگری» ا‌ست؛ آن‌هایی که تصورشان را از این شهر شرقی در گوشه‌ای از کوله‌بار سفرشان جای دادند و به ایران سفر کردند تا با قلمشان «دیگریِ شرقی» یا به‌‌تعبیری دیگری شرق میانه را به تصویر بکشند. امروز «تهران من، نگاه او» چشم‌هایی‌ست در جست‌وجوی زندگی یک شهر، در گذشته‌ای که یا چیزی از آن باقی نمانده و یا ردپایش کمرنگ شده و این کتاب، حرکت همین چشمان جست‌‌وجو‌گر بر ردپای قلمی‌ست که شهر را به وصف نشسته است. «تهران من، نگاه او» در پی آن است که تصویری از این کلان‌شهر را در قالب روایتی از روایت‌ها به نمایش بگذارد. کتاب حاضر از آنجایی آغاز می‌شود، که مسافر بیگانه، خود را در مقابل سیمای شهری تهران می‌یابد، از دروازه و حصارش عبور می‌کند، پا به میدان، خیابان، کوچه‌پس‌کوچه‌ها و خانه‌هایش می‌گذارد و شریان‌های شهر را بازمی‌شناسد. او سپس رفته‌رفته در قلب بازار، مسجد، تکیه، مدرسه، حمام و کاروان‌سرای شهر رخنه می‌کند تا اعجاز فرهنگ، هنر، معماری و آداب‌‌ورسوم ایرانی را در هر آن چیزی کشف کند که در چارچوب «عام‌المنفعه» تعریف شده است. خواننده «تهران من، نگاه او» نیز درمی‌یابد که چگونه مسافران تهران در گذر زمان از توصیف جغرافیا و آب‌وهوا و بناهای شهر گذر کرده و توصیف سیاست و فرهنگ و هنر جاری در شهر را پیوست یادداشت‌ها و خاطرات خود می‌کنند و از خلقیات مردم شهر سخن می‌گویند. نوشته‌هایی که چه سفرنامه باشند، چه خاطره‌نویسی، چه یادداشت‌ها و گزارش‌های شغلی و چه پژوهش‌های علمی، جملگی در مسیر زمان، دغدغه‌های جدیدی را پی می‌گیرند که مکمل یکدیگرند و به یاری آن‌ها می‌توان زوایای تاریک و نادیده‌گرفته‌شده تاریخ اجتماعی تهران را هویدا کرد.

نشانی: میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع، باغ‌موزه نگارستان، تالار دکتر روح‌الامینی
عصر دوشنبه‌های بخارا

به مناسبت انتشار کتاب «خلیج فارس: فرهنگ و تمدن» (مقالات نخستین دوسالانه خلیج‌فارس) که از سوی نشر نگارستان اندیشه منتشر شده است.

با حضور حمید احمدی، محمدباقر وثوقی، آریابرزن محمدی و علی دهباشی


دوشنبه پنجم آذرماه ۱۴۰۳
مرکز مطالعات خاورمیانه
عصر سه‌شنبه‌های بخارا

بررسی کتاب «تهران من، نگاه او: شهر به روایت جهانگردان» نوشته سعیده زادقناد که از سوی انتشارات نگارستان اندیشه منتشر شده است

با حضور: احمد مسجد جامعی، محمدرضا جوادی یگانه، مهرشاد کاظمی، سعیده زادقناد و علی دهباشی


سه‌شنبه ششم آذرماه ۱۴۰۳
باغ‌موزه نگارستان ، تالار دکتر محمود روح‌الامینی
صبح جمعه‌های بخارا

به مناسبت انتشار کتاب «نام او مرجان» ترجمه  رویا پورمناف، که از سوی نشر هونار منتشر شده است، بیستمین نشست از سلسله نشست‌های صبح جمعه‌های مجلۀ بخارا به نقد و بررسی این کتاب اختصاص یافته است. این نشست در ساعت ده صبح جمعه نهم آذرماه ۱۴۰۳ با حضور شهزاده ن. ایگوآل، رضا نیکپور، رویا پورمناف، شکرخدا گودرزی و علی دهباشی در سالن خزر فرهنگسرای نیاوران برگزار خواهد شد.

همچنین بخشی از مستند «موج سرنوشت» ساخته امیرهوشنگ دانایی به همراه پیام تصویری ایشان پخش خواهد شد.
 
شهزاده ایگوآل، جامعه‌شناس، رمان‌نویس و مدرس ترک‌زبانِ متولد تهران، عضو انجمن نویسندگان ترکیه است. از او هفت رمان و مقالات متعددی دربارۀ فرهنگ ایران منتشر شده و دوره‌ها و سمینارهای متنوعی در ترکیه با موضوع ایران‌شناسی را در کارنامه فعالیت‌هایش دارد. ایگوآل جایزۀ «بهترین رمان سال» را از انجمن نویسندگان ترکیه دریافت کرده است.

کتاب «نام او مرجان»، برداشتی است آزاد از داستان واقعی سرنوشت آن دسته آوارگان لهستانی‌ در جنگ جهانی دوم که به اجبار از وطن کوچ کرده و بعد از اردوگاه‌های وحشتناک سیبری در ایران ساکن شدند و بعضا تا آخر عمر در همینجا زندگی کردند، از جمله هلنا استلماخ که در تهران چشم از جهان فروبست و در گورستان کاتولیک‌های دولاب به خاک سپرده شد.

فرهنگسرای نیاوران: خیابان پاسداران، مقابل پارک نیاوران، سالن خزر
2024/11/27 17:06:59
Back to Top
HTML Embed Code: