Telegram Web
📙 نگرانی و اهداف روس‌ها درباره ایران پیش از انقلاب اسلامی

🔺 نگرانی اصلی شوروی‌ها در سالیان جنگ سرد، احتمال واگذاری پایگاه‌های پرتاب موشک در خاک ایران به دولت‌های غربی به ویژه آمریکا بود اما دولت ایران طی یادداشت وزیر امور خارجه در شهریور ۱۳۴۱ به شوروی‌‌ها اطمینان داد که به هیچ کشور خارجی حق داشتن پایگاه موشکی نخواهد داد.

🔺 این اقدام ایران آغازگر یک دوره طولانی همزیستی مسالمت‌آمیز‌‌ میان دو کشور بود. مقام‌‌های شوروی برای نشان دادن حسن نیت خود از برنامه اصلاحات شاه تمجید کردند و همکاری‌های دو کشور در زمینه‌‌های اقتصادی و فنی گسترش یافت.

🔺 تأسیس کارخانه ذوب آهن در اصفهان با کمک کارشناسان شوروی و انعقاد چند موافقت‌نامه در زمینه‌‌های بازرگانی و فنی به توسعه روابط دو کشور کمک کرد اما آنچه روس‌‌ها به آن می‌‌اندیشیدند، راه یافتن به آب‌های گرم خلیج فارس و اقیانوس هند و علائق سیاسی- ایدئولوژیکی به عنوان رهبر اردوگاه کمونیسم در مقابل جهان ‌‌سرمایه‌داری و افزایش توان نظامی و همپایگی استراتژیک با غرب بود.

https://www.cafetarikh.com/news/49894

🆔 @cafetarikhcom
📙 خلعت آغشته به خون

🔺 بر اساس گزارش خبرنگار کیهان صبح ۱۱ آبان، بعد از تشریفات مقدماتی که تا ساعت ۵ و ۴۵ دقیقه صبح طول کشید، طیب و حاج اسماعیل را به طرف میدان تیر که در پادگان حشمتیه بود بردند.

🔺 در طول راه از قرارگاه لشکر یک تا محل میدان تیر که سه کیلومتر فاصله داشت دو طرف جاده سربازان مسلح ایستاده بودند و موقعی که اتومبیل جیپ از کنارشان رد می‌شد آنها به داخل جیپ سرک می‌کشیدند و می‌کوشیدند محکومین را ببینند.

🔺 کمی بعد ماشین به میدان تیر رسید. میدان تیر دری به رنگ قرمز داشت که در میان دیوارهای گچی و سفید کاملا مشخص بود. هوا هنوز تاریک بود. دو چراغ زنبوری پایه بلند در این میدان که بیش از ۱۰۰ متر طول و ۳۰ متر عرض داشت گذاشته بودند.

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/49892

🆔 @cafetarikhcom
📙 خاندان سلطنتی پرتغال و تجارت برده

🔺 تجارت جهانی برده در نیمه دوم سده پانزدهم به وسیله خاندان سلطنتی پرتغال بنیان نهاده شد. در سال ۱۴۱۵ هفتاد و هفت سال پیش از سفر کریستف کلمب به قاره آمریکا و هشتاد و دو سال پیش از سفر واسکو داگاما به شرق، یکی از شاهزادگان پرتغالی به نام هنری (۱۳۹۴-۱۴۶۰) که بعد‌ها به «هنری دریانورد» شهرت یافت، برای اشغال بندر سیتا در ساحل‌، مراکش راهی شمال آفریقا شد.

🔺هنری این بندر را اشغال کرد و دژی استوار در آن بنیان نهاد. این نخستین مستعمره ماوراء بحار اروپاییان و سرآغاز تهاجم‌‌های پسین دریایی آنان به شرق و غرب است.

🔺 هنری در سال ۱۴۱۸ در «ویلا دو انفانته» واقع در دماغه جنوب غربی پرتغال، کاخی ساخت و آن را به کانون تجمع و مأوای انواع ماجراجویان و راهزنان دریایی بـدل ساخت و از این زمان لشکرکشی‌های دریایی خود را آغاز کرد. 

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49893

🆔 @cafetarikhcom
📙 دلایل نفوذ آلمان در ایران

🔺 آلمان از جمله کشورهای غربی بود که در دوره رضاشاه و به خصوص همزمان با آغاز تحرکات سیاسی مربوط به جنگ جهانی دوم، نفوذ بالایی در ایران به دست آورد؛ چنان که در دهه ۱۳۱۰، بسیاری از عوامل آلمان در قالب کارشناسان اقتصادی یا نظامی وارد ایران شدند.

🔺 در رابطه با علت گسترش آلمان دلایل زیادی وجود دارد که دو عامل اصلی آن عبارت است از: «نخست تمایل انگلستان به این مساله تا آلمان‌های ضدکمونیست را در مقابل نفوذ شوروی در ایران قرار دهد. دوم هم گرایش دولتمردان رژیم پهلوی و همچنین مردم به نیروی سوم که در آن زمان قوت داشت.

🔺 آلمان‌ها بر اثر تبلیغات مبنی بر مشترک بودن نژاد آریایی و اشتراک در مبارزه با امپریالیسم و کمونیسم، محبوبیت زیادی بین ایرانیان به دست آوردند...»

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/48990

🆔 @cafetarikhcom
📙 نمونه‌ای از مداخلات شرکت نفت انگلیس در امور داخلی ایران

🔺 وقتی شوستر ماژور استوکس را به عنوان فرمانده ژاندارمری برگزید، چارلز گرینوی از مدیران شرکت نفت انگلیس و ایران به دیدار نورمن که از مسئولین عالی رتبه وزارت خارجه بود رفت و اعلام داشت این اقدام مغایر مصالح بریتانیاست.

🔺 او از ارتباط استوکس با افراطی‌ترین محافل مشروطه‌خواه ایران شاهد مثال آورد و اینکه او در جلسات انجمن‌های آنان شرکت می‌کند: «او تقریباً همان قدر که ضدروسی است، ضدانگلیسی است و از هر فرصتی برای تقبیح و تخطئه سیاست انگلیس در ایران بهره می‌گیرد. پس در سمت جدید خود برای آسیب رساندن به موقع بریتانیای کبیر و نشر عقاید خود در میان ایرانیان هر گونه فرصتی خواهد داشت.»

🔺 منظور گرینوی این بود که استوکس با محافلی مرتبط است که اینان هم به نوبه خود با محافلی دیگر در خارج ایران ارتباط دارند و این ارتباطات در درازمدت به زیان مصالح بریتانیاست. این گروه‌های خارجی شرکت‌های نفتی و مالی یهودی و فراملیتی بودند...

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom
📙 دوره صفویه و فساد در بازار سکه

🔺 یکی از فسادهایی که در دوره صفویه بسیار رواج داشت، فساد پولی بود و یکی از دلایلش به ضرب سکه‌های تقلبی بازمی‌گشت. ضرب سکه‌های تقلبی به دلیل عدم وجود ساختارها یا نهادهای پولی پیشرفته و مدرن بود. از این رو طبیعی بود که ضرب سکه‌های تقلبی رواج زیادی پیدا کند.

🔺 در سفرنامه سانسون می‌خوانیم: «فساد و بدی وضع پول از آنجا ناشی شده است که اشخاصی را که سکه تقلبی تهیه می‌کنند و در مملکت رواج می‌دهند خوب تعقیب نمی‌‌نمایند یا اگر تقلب آن‌ها را کشف می‌کنند فقط به گرفتن رشوه و پول از آن‌ها اکتفا می‌کنند و آن‌ها را مجازات نمی‌‌نمایند.

🔺 متجاوز از ده سال است که در ایران برای تجدید سکه و اصلاح پول فعالیت می‌کنند، شاه سکه‌‌های خوش عیار و بسیار خوب ضرب زده است و در شهرهای اصفهان و ایروان و دادیان و تبریز و اردبیل و همدان و هویزه به جریان انداخته است ولی به محض اینکه این سکه‌‌ها از ضرابخانه بیرون ‌می‌‌آید و به دست مردم می‌رسد با وجودی که شاه خارج کردن سکه را از مملکت قدغن اکید کرده است هندی‌ها سکه‌‌های نو را از مملکت خارج می‌کنند.»

https://www.cafetarikh.com/news/49903

🆔 @cafetarikhcom
📙 پیش‌بینی آینده درخشان برای خوزستان

🔺 «لرد کرزن در کتاب ایران و قضیه ایران آینده درخشانی را برای خوزستان پیش‌بینی می‌کرد. او از سوابق فعالیت‌هایی که قبلاً برای کشف نفت انجام گرفته بود اطلاع داشت و از کاکس هم انتظار می‌رفت هر گونه که خود می‌داند اقدامات لازم و فوری به عمل آورد.

🔺 روند حوادث بر اتخاذ هر نوع تصمیم‌گیری پیشی می‌گرفت، چاه‌های نفت مسجدسلیمان فوران کرد و دور جدیدی در تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران آغاز گردید. نخستین چیزی که اذهان را به خود مشغول می‌داشت، مسئله لوله کشی از مسجدسلیمان به یکی از بنادر خلیج‌فارس بود.

🔺 اطمینان وجود داشت، این کار پس از مذاکره با خوانین بختیاری و شیخ خزعل خالی از اشکال خواهد بود. بزرگترین نگرانی این بود که «آیا شرکت‌های بزرگ نفت آمریکا و هلند و همچنین روسیه تزاری در مقابل این فعالیت‌ها که توأم با ورود یک رقیب سرسختی در صحنه معاملات نفتی است ساکت و صامت خواهند نشست؟ آیا در راه حصول پیروزی‌های نهایی مقامات انگلیسی موانع ایجاد نخواهند کرد؟»

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49898

🆔 @cafetarikhcom
📙 رسم دیرینه حجامت

🔺 حجامت به‌عنوان یکی از اعمال طب سنتی به حساب می‌آید که نه‌تنها در دین اسلام، بلکه از چند هزار سال قبل از اسلام نیز به‌دلیل فواید خاص آن مورد اقبال مردم در دوران بسیار دور تاریخی بوده است.

🔺 اگر امروز با وسایل بهداشتی به انجام حجامت اقدام می‌شود، در دوران گذشته و حتی تا یک ربع قرن پیش، برخی حجّام‌ها از شاخ گاو برای حجامت استفاده می‌کردند.

https://www.cafetarikh.com/news/36486

🆔 @cafetarikhcom
📙 سرگذشت «نیروی سوم» در ایران

🔺 نیروی سوم در سال ۱۳۲۶ تشکیل شد. رهبری این حزب در دستان خلیل ملکی بود. ملکی پیشتر به حزب توده گرایش داشت اما وقوع برخی از تحولات سیاسی باعث شد تا ملکی تز وابستگی حزب توده به شوروی را مطرح کند.

🔺 از نظر ملکی این وابستگی نوعی عدول از اصول حزبی بود. البته در این دوره، این حزب نام «حزب زحمتکشان نیروی سوم» را با خود به یدک می‌کشید و بیشتر آن را با نام حزب زحمتکشان می‌شناختند.

🔺 ظاهراً مرحوم جلال آل احمد یکی از عوامل اصلی در تشکیل این حزب بوده است. در باب نقش و تاثیر آل احمد در تشکیل حزب زحمتکشان در کتاب گفتگو با تاریخ آمده است: «آل احمد می‌گوید که بالاخره من مجبور شدم شامی درست کنم و ملکی و بقایی را بیاورم و بگویم که با یکدیگر بنشینند و حزب زحمتکشان ملت ایران» را تشکیل دهند. احمد ملکی هم در خاطراتش خیلی صاف و ساده می‌گوید که «حزب زحمتکشان ملت ایران» به دستور آمریکایی‌ها تشکیل شد و بودجه آن را هر سال آمریکایی‌ها می‌دادند.»

🔺 فارغ از آنکه آیا این گروه واقعا به آمریکا وابسته بود یا خیر، موضوع اساسی این است که حزب زحمتکشان توانست تا چند سال به فعالیت خود ادامه دهد. حتی در نقض ادعای وابسته بودن حزب به آمریکا می‌توان گفت که این حزب در جریان ملی شدن نفت ایران در کنار مصدق قرار گرفت. البته باید این نکته را نیز اضافه کنیم که آمریکا تا پیش از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ چهره موجهی داشت و بعد استعماری آن آشکار نشده بود.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom
📙 دوره صفویه و معجزه عرق بیدمشک!

🔺 در دوره صفویان، علم پزشکی و طبابت به روش‌های کاملا سنتی محدود بود. در واقع در آن دوره داروها به شکلی که در حال حاضر وجود دارند، موجود نبود.

🔺 «ژان شاردن» در سیاحت‌نامه‌اش می‌نویسد: برای معالجه خود به دواهای سبك و دو دارو متوسل شدم. مرا از خوردن خوراک بسیار پرهیز می‌دادند چنان که در بیست و چهار ساعت غذای من منحصر بود به دو یا سه اونس برنج که در عصاره شیر بادام پخته می‌شد؛ اما در نوشیدن مجاز بودم، بدینجهت خیلی افراط می‌کردم. مشروب من عبارت بود از مخلوط آب جو و عرق بيد(مشك).

🔺 من سلامت خود را مدیون شرب عرق بیدمشك مي‌دانم، چون این مشروب بسیار مفرح و مطبوع می‌باشد. در ایران هنگام ابتلا به هرگونه تب؛ معمولا عرق بیدمشک خالص یا مخلوط با آب عادی می‌خورند. اروپائیان مطلع از فنون پزشکی و آشنا با محیط و آب و هوای کشور ایران، اظهار می‌دارند که عرق بیدمشك بسیار مفید و شفابخش است‌‌. »

https://www.cafetarikh.com/news/49900

🆔 @cafetarikhcom
📙 ماجرای قیام لکنهو

🔺 قیام لکهنو یک سال و نیم پس از انضمام اود به مستملکات کمپانی هند شرقی از یازدهم ژوئن ۱۸۵۷ آغاز شد. در ۳۰ ژوئن مردم به محل استقرار سر هنری لارنس، که چهار ماه پیش به عنوان کمیسر عالی اود منصوب شده بود حمله بردند. او مجروح شد و در ۴ ژوئیه درگذشت. بدینسان به مدت نه ماه شهر لکهنو به دست مردم افتاد و در این دوران مقاومتی قهرمانانه را در برابر تهاجم مکرر و سخت ارتش انگلیس از سر گذرانید.

🔺 حملات سرلشکر کمپبل فرمانده کل ارتش انگلیس در هند به شهر‌های کانپور و لکهنو بی‌نتیجه بود و در نتیجه او اوترام را از بوشهر فراخواند. اوترام در ۳۱ ژوئیه ۱۸۵۷ از طریق بمبئی به کلکته رسید و فرماندهی تهاجم به اود را به دست گرفت.

🔺 اوترام پس از جنگی سخت در ۵ سپتامبر ۱۸۵۷ شهر کاونپور را تصرف کرد و در ۲۱ مارس ۱۸۵۸ لکهنو نیز سقوط کرد...

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49901

🆔 @cafetarikhcom
📙 دودمانی که اقتصاد را به سیاست ترجیح می‌دادند

🔺 «اعضای خانواده پهلوی عموماً از مسائل سیاسی بی‌اطلاع بودند و تمایلی برای ورود به عرصه سیاست نداشتند و به دور از جریانات سیاسی به مسائل اقتصادی اعم از فعالیت‌های سرمایه گذاری در شرکت‌های خارجی و ایرانی شهرک سازی، ایجاد کازینو تأسیس شرکت‌های تجاری و بازرگانی و خلاصه هر فعالیتی که جنبه سودآوری داشت می‌‌پرداختند و خلاصه در اغلب فعالیت‌های اقتصادی کشور جای پای خانواده پهلوی دیده می‌‌شد.

🔺 محمدرضا نیز از این موضوع ناخشنود نبود. شاید دلیل رضایتش این بود که فعالیت اعضای خانواده‌‌اش در امور اقتصادی باعث شود آن‌ها همواره از فعالیت‌های سیاسی دور باشند و او همواره به عنوان حاکم بلامنازع و مقتدر باقی بماند.

🔺 یکی از طرق استفاده پهلوی‌ها از نفوذشان برای تفکیک زمین‌‌هایی بود که بنا به عللی غیر قابل تفکیک اعلام می‌‌شد. به طور مثال زمین‌های وسیع علی آباد که تعلق به توران امیرسلیمانی و غلامرضا پهلوی داشت از نظر شهرداری خارج از محدوده شهر تهران تشخيص داده شده بود.»

https://www.cafetarikh.com/news/49902

🆔 @cafetarikhcom
📙 ترس ناصرالدین شاه از زن مشهدی

🔺 در یادداشت‌های محرمانه ناصرالدین شاه آمده است « والی خراسان نوشته بود زنی رقیه نام در انقلاب مشهد بر عليه قشون دولت پیشقدم شده و او را دهباشی رقیه می نامند و تمام سرزنده ها و اوباش شهر از او اطاعت دارند. چون شبها بی پروا در خانه با اولاد خود تنها می خوابد، هرگاه اجازه فرمایند وسایل نابودی آن... زودتر فراهم می شود... .

🔺 مرحوم قائم مقام صدراعظم وقت به والی پاسخ می دهد: یا للعجب! آن زن را از دولتی پروا نیست و جناب شما را از آن زن پرواست... حیف باشد بر شهری که کمال دلیری کاسه دل مردان را سرشار و بر درون زنان ساری شده است چون آن جناب، فرمانفرمائی حکومت کند. بهتر است که آن زن را به حال خود گذارید و به سوی پایتخت رهسپار آیید زیرا ولایتی که هر روزه ترکتاز ازبک و افغان است آن چنان ماده شیرانش نیز در خور باشد تا بر نره پلنگان کوس بندد و راه بر انگلیس و روس بندد.»

https://www.cafetarikh.com/news/49905

🆔 @cafetarikhcom
📙 کلکسیونر تریاک و یار غار شاه

🔺 به نوشته یکی از دولتمردان عصر پهلوی «یکی از نزدیک‌ترین دوستان شاه را باید امیر هوشنگ دولو دانست که معروف بود در معاملات قاچاق تریاک و خاویار و خیلی کارهای دیگر دست دارد. او اهل بازی ورق و این حرف‌ها نبود و بیشتر یک آدم محفلی و منقلی و اهل بزم به شمار می‌رفت و آنطور که گفته می‌شد وسایل بزم و زن بازی شاه را فراهم می‌کرد.

🔺 دولو مخصوصاً در سفرهای زمستانی شاه به «سن موریتس» سوییس همراه همیشگی بود و هرجا هم که می‌رفت بساط تریاک و منقل او به راه بود و یک بار هم در فرودگاه زوریخ نزدیک بود به اتهام قاچاق تریاک دستگیرش کنند که شاه شخصاً او را با خود به داخل هواپیما برد و غائله موقتاً خوابید اما خبر آن درز پیدا کرد و بالاخره به دستور شاه و از طریق دیپلماتیک اقدام گردید و پرونده مختومه شد...»

متن و منبع در:

https://www.cafetarikh.com/news/49904

🆔 @cafetarikhcom
📙 «حزب بازی» به سبک مظفر بقایی

🔺 روایت می‌کنند مظفر بقایی درباره حزب و کار تیمی چنین گفته بود: «حزب برای من مثل باغی است که در آن کمی استراحت کنم ، احیانا پیپی بکشم و سپس به راه خود ادامه دهم.» این اظهار نظر می تواند به عنوان نماد و نشانی از چهره واقعی و نوع کنش ورزی بقایی باشد.

🔺 شاید اگر حادثه سی ام تیر پیش نیامده بود، اختلاف و دو دستگی- چه در حزب زحمتکشان، چه در نهضت ملی- زودتر ظهور می کرد... حتی صبح روز سی ام تیر ۱۳۳۱، بقائی شخصا و بدون مشورت با کمیته مرکزی حزب زحمتکشان توسط عیسی سپهبدی (یکی از یاران خود در رهبری حزب) برای قوام السلطنه پیامی فرستاده بود که مقصود و محتوای آن پیام هنوز  روشن نیست. ملکی و سایرین بعدا از این واقعه خبردار شدند و در یک جلسه تشکیلاتی از بقائی در این مورد توضیح خواستند. اما بقائی با این استدلال که او حاضر نیست به این درجه از نظم حزبی و سازمانی تن در دهد، از دادن هرگونه  توضیحی خودداری کرده بود.»

https://www.cafetarikh.com/news/32936

🆔 @cafetarikhcom
📙 احمد قوام: از آغاز تا انجام

🔺 قوام‌السلطنه برای اولین بار در سال ۱۳۰۰ و بعد از سقوط کابینه سیدضیا به نخست‌وزیری رسید. مهمترین اتفاقی که دوران صدارت وی به وقوع پیوست، سرکوبی جنبش محمدتقی خان پسیان و میرزا کوچک‌خان جنگلی بود. بر این اساس «در پائیز سال ۱۹۲۱ م، قوای دولتی به دستور قوام به خراسان اعزام شد اما به تحریک دولت خان های خراسان با دستجات مسلح خود وارد کارزار شدند و کلنل محمدتقی خان در نبردی که با دسته‌جات مسلح کردهای قوچان داشت کشته شد.»

🔺 علاوه بر این در دوران نخست‌وزیری قوام در این دوره شاهد واگذاری امتیاز استخراج نفت شمال به کمپانی استاندارد اویل آمریکا نیز هستیم که واکنش جدی و سریع شوروی را به دنبال داشت که در نهایت چند ماه بعد از این اتفاق قوام استعفا داد.

🔺 قوام در دوره قاجار یک بار دیگر موفق به احراز پست نخست‌وزیری شد. وی در سال ۱۳۰۱ مجدداً مأمور تشکیل کابینه شد. در این دوره وندل ویلکی نماینده مخصوص رئیس‌جمهوری آمریکا از ایران بازدید به عمل آورد و به دنبال آن پرزیدنت روزولت اعلام نمود آمریکا آماده است به ایرانیان کمک کند.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom
📙 ماجرای قرارداد نفت که رضاشاه در بخاری انداخت

🔺 قرارداد دارسی بر مبنای مشارکت تنظیم یافته بود؛ مشارکتی که برحسب آن شانزده درصد منافع خالص کمپانی و هر شرکت فرعی آن به ایران می‌رسید. بنا بود که دارسی اولین شرکت را در ظرف دو سال پس از امضای قرارداد تاسیس کند و با تاسیس بیست هزارلیره نقد به اضافه بیست هزار سهم از سهام شرکت را مجانآ به دولت واگذار کند.

🔺 دولتیان تنها نگران وصول بیست هزارلیره نقد بودند. کمپانی بر آن بود که مبنای مشارکت در قرارداد تغییر یابد و حق الامتیاز بر اساس درصد مقطوعی به نسبت تولید محاسبه شود.

🔺 اوضاع و و احوال نشان می‌دهد که رضاشاه یک اقدام نمایشی انجام داده بود و انتظار داشت که متقابلآ یک اعتراض نمایشی از سوی کمپانی دریافت کند و درنهایت امر کمپانی رضایت دهد که مذاکره ازسرگرفته شود و ماجرا با تعدیلاتی در توافقی که تیمورتاش کرده بود خاتمه یابد. اما واکنش تند بریتانیا که پس از مانورهای ناوگان دریایی در خلیج فارس، مسئله را به جامعه ملل در ژنو کشانید و اندیشه دیرهنگام ازعاقبت امر، رضاشاه را وحشت‌زده کرد.

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/48993

🆔 @cafetarikhcom
📙 بیماری وارداتی کشنده

🔺 وبا یکی از بیماری‌های شایع در دوره قاجار بود که بعد از مالاریا فراوانی زیادی یافت. این بیماری پیش از آنکه متأثر از عوامل داخلی کشور همچون کمبود امکانات بهداشتی یا ناکارآمدی دولت باشد، ناشی از عوامل بیرونی بود.

🔺 «وبا (مرگ موت يا مرگا مرگي) اندميك ايران نبوده و وارداتي از هند و روسيه بود، با اين وجود بصورت منظم تلفات فراواني را در سطح جمعيت بويژه در كودكان در دومين يا آغاز سومين سال زندگيشان ايجاد مي‌كرد. صاحب نظران معاصر اروپايي، چندين نوع وبا را معرفي كردند كه نشان دهنده سيماي ناقص دانش پزشكان «چه غربي و چه جالينوسي» درمورد علت، انتشار و درمان بيماري در آن زمان بود. جدا از شكل كشنده‌تر اپيدميك (morbus cholera) آنان از اشكال تك‌گير «اسپوراديك» يا وباي پاييزي (ثقل سرد) و وباي بچه شيرخوار در تهران به نام «طبيعت كردن» و در همدان به نام «خلق شدن» ياد مي‌كردند...»

https://www.cafetarikh.com/news/49221

🆔 @cafetarikhcom
📙 پشیز؛ پول رایج ساسانیان

🔺 در زبان عامیانه پشیز را چیز بی‌ارزش می‌پندارند درحالی‌ که در زمان‌های گذشته درصدی از یک واحد پولی (درم) در ایران محسوب می‌شده است.

🔺 در حکومت ساسانیان سکه‌هایی مسی و برنزی ضرب می‌شد که به آن پشیز می‌گفتند و به‌عنوان پول از آن استفاده می‌کردند که ارزش آن تقریبا برابر پاپسی یا فلوس بوده است. البته نام‌های دیگری مانند فلس، قاز، پاپسی یا پول سیاه نیز برای پشیز به‌کار می‌رفته که در زمان خود رایج بوده است.

https://www.cafetarikh.com/news/49906

🆔 @cafetarikhcom
📙 سرنوشت اعلامیه تهران

🔺 کنفرانس تهران چهار روز طول کشید و در پایان آن در روز دهم آذر ۱۳۲۲ دو اعلامیه رسمی منتشر گردید. در یکی از آنها دول متفق کمک ایران را در ادامه جنگ بر ضد دشمن مشترک مورد تأیید قرار دادند و پذیرفتند که جنگ مشکلات اقتصادی خاصی برای ایران به وجود آورده است. با توجه به این نکته، آنها تعهد کردند که هر گونه کمک اقتصادی که امکان داشته باشد در اختیار دولت ایران بگذارند. به علاوه دول متفق اعلام کردند که آنها هم مانند دولت ایران به حفظ استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی ایران علاقه‌مندند.

🔺 اعلامیه تهران هم مانند منشور آتلانتیک هرگز کاملا به مرحله عمل درنیامد. دست کم از طرف شوروی زیرا روس‌ها که طبق مفاد اعلامیه ملزم بودند شش ماه پس از پایان جنگ از ایران خارج شوند، نیروهایشان را در استان آذربایجان نگهداشتند و فقط هنگامی ایران را ترک کردند که به کمک و پشتیبانی ارتش سرخ یک «جمهوری دموکراتیک» کمونیستی در آن استان به وجود آورده بودند.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom
2024/11/25 02:02:41
Back to Top
HTML Embed Code: