Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
3090 - Telegram Web
Telegram Web
نوبل فيزيک به این سه فيزيکدان تعلق گرفت

آکادمی سلطنتی علوم سوئد جایزه نوبل فیزیک ٢٠٢٣ را به پیر آگوستینی، فرنک کراوس و آن لوهولیه «برای روش‌های آزمایشی که پالس‌های آتو (ده به توان منفی ۱۸) ثانیه ای نور برای مطالعه دینامیک الکترون در ماده تولید می‌کنند» اعطا کرد.


@cosmos_physics
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 ادوین هابل، ستاره‌شناس آمریکایی در دو کشف جنجال‌ برانگیز موفق شد ستاره ‌شناسی را متحول کند.
او در سال ۱۹۲۵، موفق شد کشف کند که اندرومدا یک کهکشان با فاصله بسیار زیاد از کهکشان راه شیری است. تا قبل از این کشف، جهان هستی را فقط کهکشان راه شیری میدانستند.
چهار سال بعد در مطالعه کهکشانهای متعدد، هابل ثابت کرد که کهکشانها از زمین دور میشوند و سرعت این دور شدن متناسب با فاصله آنها با زمین است (قانون هابل). با این کشف مشخص شد که جهان هستی در حال گسترش است.

فیلم مربوط به زندگی علمی هابل است.

زبان اصلی

@cosmos_physics
نرگس محمدی از ایران برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ شد


@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 زمان در حرکت آهسته تر میگذرد!

اینشتاین در سال ۱۹۰۵ اولین ورژن از تئوری نسبیت (نسبیت خاص) را مطرح کرد که در آن ادعا کرد زمان و فضا با هم در ارتباط هستند. یکی از پیش بینی های این تئوری اتساع زمان است که میگوید ساعت‌های در حال حرکت، گذر زمان کمتری را نسبت به ساعت‌های ساکن تجربه می‌کنند و اگر در فضا حرکت کنیم زمان آهسته تر میگذرد.

این پیش بینی در سال ۱۹۷۱ توسط فیزیکدان "ژوزف هیفل" و اخترشناس "ریچارد کیتینگ" به صورت تجربی آزمایش شد.
در این آزمایش چهار ساعت اتمی سوار بر هواپیمای تجاری دو بار دور دنیا پرواز کردند، یک بار به سمت شرق و یک بار به سمت غرب. وقتی این ساعتها را با ساعتهای ساکن بر روی زمین مقایسه کردند، سه مجموعه ساعتها (ساکن، حرکت به سمت شرق، حرکت به غرب) با هم اختلاف داشتند و این اختلاف با پیش بینی های تئوری نسبیت همخوانی داشت.

در این ویدیو برایان گرین توضیح میدهد که چرا زمان برای ساعتی که در حرکت است آهسته تر میگذرد.


@cosmos_physics
من در چهار بعد فکر می کنم، اما فقط به صورت انتزاعی.
ذهن انسان نمی تواند این ابعاد را بهتر از تصورش از الکتریسیته تصور کند.
با این وجود، آنها دست کمی از الکترومغناطیس، نیروی حاکم بر جهان، در واقعی بودن ندارند .

لینک

@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 دنباله‌دار هالی
موفقیت عظیم دانش در توجیه پدیده ها


ستاره های دنباله دار از شگفتی های پدیده های نجومی تلقی میشده‌اند. یکی‌از مهمترین آنها، دنباله دار هالی است. شواهد رویت این دنباله‌دار به حدود ۴۶۷ قبل از میلاد می‌رسد! از آن زمان تاکنون این دنباله دار هر ۷۵ تا ۷۹ سال رویت شده است. آخرین بار در سال ۱۹۸۶ رویت شد. سال ۲۰۶۱ این دنباله‌دار دوباره رویت خواهد شد.

در سال ۱۷۰۵، ادموند هالی در کتاب
Synopsis of the astronomy of comets
با استفاده از قانون جاذبه نیوتون توانست ثابت کند دنباله‌داری که در سال‌های ۱۵۳۱، ۱۶۰۷ و ۱۷۸۲ دیده شده است در واقع یک دنباله‌دار است. با محاسبات دقیق و بسیار سخت و طاقت فرسا هالی پیش‌بینی کرد که دوباره در ۱۷۵۸ رویت خواهد شد.
مشاهده مجدد این دنباله‌دار تقریبا در زمان پیش‌بینی شده (هالی اثر جاذبه مشتری را در نظر نگرفته بود) یکی‌ از موفقیت‌های عظیم مکانیک نیوتونی و به طور کلی دانش است.


@cosmos_physics
چهار درس طلایی واینبرگ برای پژوهش

۱) من باید پژوهشم را شروع کنم و هر چیزی که به دانستن آن نیاز دارم را طی مسیر بردارم. هیچ کس همه چیز را نمی‌داند و شما هم نیازی ندارید که بدانید!

۲) تا وقتی که شنا می‌کنید و غرق نمی‌شوید باید آب‌های سخت را هدف بگیرید. به دنبال بهم‌ریختگی‌ها بروید، هر چه خبر است در آنجاست!

۳) خودتان را به خاطر هدردادن وقت ببخشید!  اگر می‌خواهید خلاق باشید، باید به این عادت کنید که بیشتر زمان خود را می‌بایست صرف خلاق نبودن کنید و برای مدتی روی اقیانوس دانش علمی در انتظار باد متوقف بمانید.

۴) چیزی از تاریخ علم یا دست کم تاریخ شاخه‌ای از علم که دنبالش می‌کنید یادبگیرید. به عنوان یک دانشمند احتمالا شما قرار نیست که فرد ثروتمندی شوید. احتمالا دوستان و خانواده‌تان نخواهند فهمید که شما مشغول چه کاری هستید. با این وجود شما می‌توانید با تشخیص این‌که کار شما در علم بخشی از تاریخ است احساس رضایت زیادی به دست آورید.


@cosmos_physics
معادله حرکت هایزنبرگ

در فیزیک کوانتوم، اصل عدم قطعیت هایزنبرگ، اظهار می‌دارد که جفت‌های مشخصی از خواص فیزیکی، مانند مکان و تکانه، نمی‌تواند با دقتی دلخواه معلوم گردد. به عبارت دیگر، افزایش دقت در کمیت یکی از آن خواص مترادف با کاهش دقت در کمیت خاصیت دیگر است.
هایزنبرگ در تئوری خود به زبان ساده بیان کرد که ما نمی توانیم سرعت و موقعیت ذراتی مانند فوتون یا الکترون را اندازه گیری کنیم.
به عبارت دیگر هایزنبرگ معتقد است که هر قدر در اندازه گیری سرعت این ذرات دقیق تر عمل کنیم،
دقت محاسبه موقعیت آن ها کاهش می یابد و بالعکس.

اگر یک جسم در دنیای واقعی را به اندازه ذره الکترون کوچک کنیم،
فقط محاسبه یکی از دو کمیت سرعت یا مکان آن با دقت بالا، امکان دارد.
به هیچ عنوان نمی توان هر دو کمیت را با هم و با دقت بالا اندازه گیری یا محاسبه نمود.

اساسا هر پدیده ای در دنیای ما که رفتار موجی دارد در چهارچوب آن قرار می گیرد.
اجسام کوانتومی نیز به سبب تعریفی که در نظریه کوانتوم ارائه می شود، موج مانند رفتار می کنند.


@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 به مناسبت ۲۹ نوامبر، روز چاپ مقاله "گربه شرودینگر"
با وجود دقت بی‌نظیر مکانیک کوانتوم، این نظریه با مشاهدات روزمره در جهان ماکروسکوپیک در تضاد است.
در مکانیک کوانتوم یک ذره می‌تواند در حالت برهم‌نهی کوانتومی باشد یعنی در آن واحد در حالت‌های مختلف باشد.  وقتی ذرات با جهان ماکروسکوپیک تعامل داشته باشند  (مشاهده شوند) فقط یکی از این حالات مشاهده خواهد شد. طبق نظر بسیاری از فیزیک‌دانان، مشاهده یک ذره باعث فروپاشی تابع موج آن می‌شود!
اروین شرودینگر با نارضایتی از این تفسیر، آزمایش ذهنی معروفش را طراحی کرد.
گربه ای با یک بمب در حالت برهم‌نهی کوانتومی "سالم/منفجر شده" است در یک جعبه است. تا قبل از باز کردن در جعبه‌ و مشاهده گربه، گربه در برهم‌نهی "زنده/مرده" است. یعنی در آن واحد هم زنده است و هم مرده! که یک پارادکس است.
پارادوکس گربه شرودینگر نشان دهنده مشکل حل نشده اندازه‌گیری در مکانیک کوانتوم است: هنگام مشاهده یک سیستم کوانتومی چه اتفاقی می‌افتد؟



@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 تنش هابل بحرانی در ستاره‌شناسی

هابل در سال ۱۹۲۹ موفق شد ثابت کند هستی در حال گسترش است. آهنگ این گسترش به ثابت هابل یا H0 موسوم است.
ثابت هابل به دو طریق قابل محاسبه است.

۱- از طریق تعیین دقیق فاصله اجرام آسمانی و انتقال به سرخ نور آنها به خصوص با استفاده از ابرنواخترهای تیپ Ia

۲- از طریق بررسی تابش پس زمینه ریزموج که اولین نور ساطع شده از کیهان در حال اتساع است.

انتظار می‌رفت این دو روش با هم همخوانی داشته باشند ولی  H0 این دو طریق با هم بسیار متفاوت هستند که بحرانی در ستاره‌شناسی نوین است.
احتمالا یک خطای سیستماتیک در محاسبات وجود دارد یا با یک مساله تازه در فیزیک مواجه هستیم مانند ذرات ناشناخته یا ماهیت متفاوت ماده تاریک یا حتی تغییر انرژی تاریک طی زمان.


@cosmos_physics
“We believe that these positive geometries have caught the tiger by the tail, giving us the first concrete examples of the way in which the principles of spacetime and quantum mechanics can arise from more basic mathematical principles.”

Nima Arkani Hamed

ما معتقدیم که این هندسه‌های مثبت، اولین نمونه‌های عینی از روشی را به ما می‌دهند که در آن اصول فضا-زمان و مکانیک کوانتومی می‌توانند از اصول پایه‌ای‌ تر ریاضی نشأت بگیرند.

نیما ارکانی حامد


@cosmos_physics
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 پرتو کیهانی

۱۹۱۲ هس: سطح رادیواکتیویته با افزایش ارتفاع کاهش می‌یابد و از ارتفاعی مشخص دوباره شروع به افزایش می‌کند. منشا این پرتوها خارج از زمین است. هس جایزه نوبل گرفت
اکثر این پرتوها پروتون یا هسته هلیوم هستند که با سرعت و انرژی بسیار زیاد وارد جو زمین می شوند
منشاء این پرتوها از شتاب دهنده های طبیعی مانند ابرنواخترها یا منابع خارج کهکشانی هستند که ذرات را با انرژی و سرعت زیاد پرتاب میکنند
بر اساس محاسبات ریاضی پیش‌بینی می‌شد که انرژی پرتوهای کیهانی از ۸ ژول نمی‌تواند بیشتر باشد (حد GZK)

۱۵ اکتبر ۱۹۹۱ ذره ای با انرژی ۴۹ ژول و سرعت ۹۹.۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۹۵۱٪ سرعت نور به اتمسفر زمین برخورد کرد و آشکار سازی شد. نام آنرا OMG particle گذاشتند چرا که از نظر تئوری وجود آن غیر ممکن بود
تاکنون تعداد قابل توجهی پرتوهای پر انرژی آشکار شده اند ولی منشاء آنها هنوز مشخص نیست! احتمالا از منابع خارج راه شیری هستند!
فیلم در مورد ذره "خدای من" است!


@cosmos_physics
'There comes a point where the mind takes a leap — call it intuition or what you will — and comes out upon a higher plane of knowledge, but can never prove how it got there.  All great discoveries have involved such a leap.'

زمانی می رسد که ذهن یک جهش می کند - آن را شهود یا فراست یا هرآنچه که می خواهید ، بنامید - و [ذهن] با سطح بالاتری از دانش بیرون می آید، اما هرگز نمی تواند ثابت کند که چگونه به آنجا رسیده است. همه اکتشافات بزرگ شامل چنین جهشی بوده است.

آلبرت اینشتین


@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 به مناسبت ۲۸ دسامبر زادروز جان فون نیومن

انتروپی فون نیومن بنیادی ترین تعریف انتروپی
انتروپی از مهمترین مفاهیم فیزیک است که با قانون دوم ترمودینامیک ارتباط تنگاتنگ دارد.
مفهوم انتروپی طی زمان تغییرات عمده ای داشته است

رودولف کلاوسیوس: میزان انرژی قابل تبدیل به کار در یک سیستم
لودویگ بولتزمن: تعداد پیکربندی یا ترکیب ذرات که میتواند خصوصیات ترمودینامیک مشابه ایجاد کند. بولتزمن انتروپی را بر حسب احتمالات بیان کرد.
کلاود شانون: ابداع نظریه اطلاعات و انتروپی شانون. انتروپی میزان اطلاعات مخفی در یک سیستم است (مقدار اطلاعات که با اندازه‌گیری سیستم می‌توانیم به دست آوریم). پیشنهاد انتروپی نامیدن فرمول شانون را فون نیومن داد چرا که بسیار شبیه فرمول انتروپی ترمودینامیک بود و "در نهایت هیچکس نمی‌دانست انتروپی واقعا چیست و ایرادی به این نامیدن نمیگرفتند"

انتروپی فون نیومن: بنیادی ترین تعریف انتروپی در سطح کوانتومی است و میزان برهم‌نهی کوانتومی یک سیستم را بیان میکند

فیلم در مورد مفهوم انتروپی است


@cosmos_physics
اخترشناسان می‌گویند جهان به سرعت در حال انبساط است و ۹۴ درصد کهکشان‌های کیهان هرگز برای انسان‌ها قابل دسترس نیستند و انسان می‌تواند حداکثر ۶ درصد کیهان را شناسایی کند.

به گفتۀ اخترشناسان کهکشان‌هایی که بیش از ۱۸ میلیارد سال نوری با زمین فاصله دارند، برای همیشه غیرقابل دسترس هستند، در واقع انبساط کیهان طوری کهکشان‌ها را از یکدیگر دور می‌کند که حتی اگر با سرعت نور به سمتشان سفر کنیم، هرگز به آنها نخواهیم رسید. زیرا در این محدوده کهکشان‌ها با سرعت بیشتر از نور از یکدیگر دور می‌شوند.

ما فقط نور کهکشان‌هایی را می‌بینیم که در جهان قابل مشاهدۀ ما قرار دارند و از زمان بیگ بنگ تاکنون فرصت داشته‌اند خود را نمایان سازند، فرای “جهان قابل مشاهده” کهکشان‌هایی وجود دارند که با سرعت نور در حال دور شدن هستند و نور آنها هرگز به ما نخواهد رسید.

ادامه مطلب در سایت علمی بیگ بنگ

@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 به مناسبت ۸ ژانویه زادروز استفن هاوکینگ

در سال ۱۹۷۸، استفن هاوکینگ در مقاله ای پیشبینی کرد که سیاهچاله ها میتوانند تابش داشت باشند. این پدیده به تابش هاوکینگ مشهور است و از مواردی در فیزیک است که مکانیک کوانتوم و نسبیت عام انیشتن با هم در یک نظریه جمع شده‌اند.

سیاه‌چاله ها اجسامی هستند که طبق نسبیت عام هیچ چیز حتی نور هم توانایی فرار از خمیدگی فضا-زمان آنها را ندارد. به این ترتیب به نظر می‌رسد سیاه‌چاله فقط قادر به بلعیدن ماده از اطراف و بزرگ شدن است

هاوکینگ با استفاده از پدیده انرژی کوانتومی خلاء موفق شد پیش‌بینی کند که سیاه‌چاله امکان تابش دارد!
این تابش بسیار ضعیف است به خصوص سیاه‌چاله هرچه بزرگتر باشد دمای آن (میزان تابش آن) کمتر است. حتی سیاه‌چاله کوچکی به جرم خورشید ۱۰ به نوان ۶۷ سال طول می‌کشد که کاملا از بین برود!

تابش هاوکینگ هنوز از نظر تجربی مشاهده نشده است چرا که بسیار ضعیف است.


@cosmos_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 سخنرانی دیراک در سال ۱۹۷۵ پیرامون تاریخچه کشف پوزیترون

دیراک در سال ۱۹۲۸ طی مقاله ای وجود پاد ماده را پیشبینی کرد و در سال ۱۹۳۳ جایزه نوبل را برد


@cosmos_physics
2025/07/14 03:43:54
Back to Top
HTML Embed Code: