tgoop.com/dasneveshtha/196
Last Update:
✅ بازگشت به توسعه
👈 مقاله شماره بهار نشریه فارن افیرز با عنوان «نظم جایگزین چین و آنچه آمریکا باید از آن بیاموزد» به قلم الیزابت اکانامی بحثی است درباره استراتژی اخیر چین و واکنش آمریکا نسبت به آن. مقالهای که از جدیترین عرصههای منازعه هژمونیک بین دو ابرقدرت اخیر جهان پرده بر میدارد.
📌 چین در دهه گذشته با معرفی طرح کمربند- راه، استراتژی خود را برای ایجاد جهانی با کانون چین معرفی کرده بود. در یک دهه اول حکومت شی جین پینگ، چین از سه ابتکار و تا نگارش مطلب، چین از چهار ابتکار جهانی خود پرده برداری کرده است. این ابتکارها به شرح زیر هستند:
1- ابتکار کمربند- راه (BRI) که در سال 2013 معرفی شد. تمرکز آن بر ایجاد زیرساخت و کریدور است.
2- ابتکار توسعه جهانی (GDI) که در سال 2021 معرفی شد و تمرکز آن بر برنامههای اجتماعی و رفع فقر و بهبود کیفیت زندگی است.
3- ابتکار امنیت جهانی (GSI) که در سال 2022 معرفی شد و تمرکز آن بر «خرد و راهحل چینی» برای ایجاد صلح و امنیت جهانی است.
4- به سه مولفه قبل باید ایده تمدن جهانی چین را هم افزود که بنوعی در آغاز دهه دوم حکومت شی مطرح شده و احترام به ارزشهای متفاوت جوامع را مطرح میکند. تاکید بر اینکه کشورها میتوانند در سطوح متفاوت و فرهنگهای متفاوتی باشند و در واقع از کنار هم بودند استفاده بکنند.
📌 در قالب استراتژی سوم، چین از رویکرد خود برای جهان نظم جدید جهانی دفاع میکند. در بیان شی جین پینگ رویکردی با سه محور زیر است:
- نفی ذهنیت جنگ سردی
- نفی یک جانبگرایی
- نفع سیاستهای گروهی و مواجهه بلوکی
به زعم نویسنده چین خود را کارگزار تغییر و آمریکا را حامی وضع موجود معرفی میکند و تلاش دارد که با روندی که اتخاذ کرده مسیر توسعه و مسیر تغییر را خود تعیین کند.
📌 به تعبیری میتوان گفت که آنچه چین امروز برای دنیا پیشنهاد میدهد، ایدئولوژی و نظمی جایگزین است با سه مولفه:
- زیرساخت بهجای همگرایی ارزشی و فرهنگی
- رفع فقر بهجای حقوق بشر
- توسعه به جای دموکراسی
📌آنتونی آرابلاستر در کتاب «ظهور و سقوط لیبرالیسم غرب» از نسبت فقر و ارزشهای لیبرالی بحث میکند و ظهور لیبرالیسم را به پیش از به صحنه آمدن فقرا و سقوط آن را با کنش تودهها برای بهبود وضع اقتصادی خود نسبت میدهد. چین در استراتژی خود، کوشیده است تا بیان سوسیالیستی از توسعه ارائه دهد که جنبههای فقرزدا و اقتصادی توسعه را با الگوی آمرانه چین تطابق دهد. شاید بتوان گفت، چین به نخبگان سیاسی امروز ایران این درس را میدهد که استراتژی وفاق، ناقص است، در مقابل اگر بدنبال وفاق هستید، دستورکار باید این باشد «وفاق در بالا، رفع فقر و محرومیت در پایین».
📌 آنچه فهم آن در این مقاله میتواند برای ایران بسیار با اهمیت باشد، این کلید واژه است که چین میکوشد تا به دنیا بگوید بیایید از ذهنیت جنگ سردی و بلوکبندی عبور کنیم. در واقع در استراتژی چین توفیق آینده چین با بیرون بردن مسائل جهانی از حوزه امنیتی-نظامی گره خورده است، چین البته دنبال دلارزدایی است اما دلار زدایی را نه با بلوک بندی بلکه با جلب همکاریهای توسعهای دنبال میکند.
📌 این موضوع باید برای ما بسیار با اهمیت باشد چرا که ما هنوز درگیر ذهنیت جنگ سردی و مرده باد و زنده باد هستیم و تصور میکنیم که توسعه یا اهمیت ندارد و یا از طریق تکیه بر اقتدار نظامی قابل تحقق است. این درحالی است که این مقاله به وضوح نشان میدهد که تلقی نظامی از راهبرد توسعه تله آمریکا برای امنیتی سازی کشورهاست تا از ورود آنها به زمین توسعه جلوگیری کرده و به آمریکا اجازه دهد تا در زمین نظامی و با استفاده از تکنولوژیهای برتر خود با آنها روبرو شود.
👈 ارتباط با نویسنده:
@Hossein_Rajabpour
@dasneveshtha
BY دستنوشته های اقتصادی و فلسفی
Share with your friend now:
tgoop.com/dasneveshtha/196