tgoop.com/deutsch_ut/180
Last Update:
زبان پهلوی یا فارسی میانه، دِگَریدهی زبان فارسی باستان است و گونهای جنوبی از زبانهای میانهی غربی ایران بهشمار میآید. نام «پهلَو» در واقع تحولیافتهی «پَرثَو» یا سرزمین «پارت» میباشد. این زبان در آغاز خود، که همانا زمان ساسانیان است، به زبان پارتی یا پهلوی اشکانی اطلاق میشد؛ چنانکه در متون مانوی نیز واژه «پهلوانیگ» به چنین معنایی به کار رفته است. زبان اصلی عهد ساسانی که تختگاه آنها استان پارس (فارس امروزی) بود، «پارسیگ» نامیده میشد. در اواخر تازش اعراب، نام پارسی برای زبان فارسی دری رواج یافت. بنابراین، امروزه برای زبان رایج در دوران ساسانی از عناوین پهلوی/پهلوی ساسانی یا فارسی میانه به جای پارسیگ و برای پهلوانیگِ دوره اشکانی از نام پارتی یا پهلوی اشکانی استفاده میشود.
در این دوره قصد داریم زبان پارسیگ را بر اساس ارداویرافنامه بیاموزیم؛ متن کتاب را بر پایهی ریشهشناسی بررسی و تدریس پارسیگ را در قالب خوانش سطر به سطر این اثر آغاز کنیم.
ارداویرافنامه یکی از کتب داستانی پارسیگ مربوط به دوران ساسانی است که ظرفیت بالایی برای تحلیلها و گزارشهای پیچیده در راستای اندیشه ایران باستان دارد.
این کتاب دربارهی از بین رفتن و تباه شدن کشور ایران پس از تاخت و تاز اسکندر است. اثر در روایت خود نشان میدهد که چگونه بزرگان کشور پس از این تازش سهمگین در مکانی گرد هم آمده، یکی را برمیگزینند تا به جهان دوزخ، برزخ و بهشت سفر کند و هرآنچه را میبیند، به یاد بسپارد تا پس از بازگشت از این سه جهان، بینشهای ایران باستان را برای کشورداران به ارمغان آورد؛ مردم نیز سرانجام بتوانند دین و حقایق هستی را فهم کنند و با خویشکاری و عمل به آن حقایق، رستگار گیتی و رستاخیز شوند.
ارداویرافنامه کتاب مهمی در تاریخ بشریت است؛ چرا که قرنها پیش از «کمدی الهی» دانته، ایدهی سفر به دوزخ، برزخ و بهشت را در خود داشته و آن را بهطور کامل پرورانده است.
🔸 مختصات جلسات دوره:
۱. اهمیت زبان پارسیگ در مطالعات و پژوهشهای ترجمانی، زبانی و فلسفی (جلسه نخست)
۲. کلیت کتاب و بررسی جایگاه تاریخی-ادبی آن در ایران و جهان (جلسه دوم)
۳. ورود به متن؛ تدریس زبان فارسی میانه مبتنی بر خوانش سطر به سطر و ریشهشناسی واژگان (جلسات سوم تا پنجم)
جهت اطلاعات بیشتر و ثبتنام با آیدی انجمن در ارتباط باشید.
🆔 @FSDUT
🇩🇪 @deutsch_ut
BY Fachschaft
Share with your friend now:
tgoop.com/deutsch_ut/180