tgoop.com/digariWrite/85
Last Update:
⬛️مختصری درباره فیلتیرنگ (۱)
آنچه من از فیلترینگ در این سالها فهمیدهام:
🔶۱- کسبوکارهای خصوصی که طرح تجاریشان بر مبنای فیلترینگ و محدودیت دسترسی کاربران ایرانی به پلتفرمهای خارجی نوشته شده، دو دسته میشوند. اول؛ آنهایی که در گذشته از محدودیتها استفاده کردهاند و امروز به نان و نوایی رسیدهاند و دیگر بود و نبود این محدودیتها تاثیر چندانی در وضعیتشان ندارد. اینها امروز با صدای بلند، مخالف فیلترینگ هستند.
دوم؛ آن دستهای که هنوز نتوانستهاند به نقطه اقتصادی مطلوب برسند. این دسته گرچه در رسانهها و مجامع عمومی در مخالفت با فیلترینگ سخن میگویند؛ اما در جلسات در بسته با تصمیمگیران سیاسی-امنیتی به شدت بر ادامه فیلترینگ تاکید دارند.
🔶۲- مدیران حکومتی (در دولت، قوه قضاییه، مجلس و...) سه دسته هستند. دسته اول تا زمانی که پست مشخصی دارند، با قدرت از سیاستهای رسمی حمایت میکنند و زمانی که آن پست را از دست میدهند، منتقد سرسخت سیاستهایی میشوند که خودشان در شکلگیری آنها نقش داشتهاند یا مجری آنها بودهاند.
دسته دوم آنهایی هستند که در رسانهها کاملا لیبرال هستند؛ اما در جلسات خصوصی حتماً به ادامه فیلترینگ رای میدهند و سرانجام دسته سوم آنهایی هستند که در ظاهر و باطن، طرفدار فیلترینگ هستند. متاسفانه تعداد افرادی که صادقانه سخن میگویند و عمل میکنند بسیار کمتر از دو دسته دیگر است.
🔶۳- وضعیت فیلترینگ در سالهای اخیر (پس از آبان ۹۸ و مهر ۱۴۰۱) کاملاً تغییر کرده است. تا پیش از این یک لیست سیاه وجود داشت که برای مسدود شدن از نهادهای مختلف (اعم از کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، قوه قضاییه، وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه، شورای عالی امنیت ملی، شورای امنیت کشور، پلیس فتا و...) دستور صادر شده بود؛ اما در دوره اخیر ما با یک لیست سفید روبرو هستیم. به این معنا که تمامی سایتها و اپلیکیشنها به صورت پیشفرض مسدود هستند، مگر آنکه دستوری برای باز ماندن آنها صادر شده باشد.
این وضعیت را کاربران عادی، کمتر حس میکنند چون دامنه استفاده آنها محدود به چند پلتفرم است.
🔶۴- جدا از فیلترینگ گسترده، برای مقابله با فیلترشکنهای غیر خودی، پهنای باند بینالملل از مجاری نظارتی متعددی عبور میکند که همین موضوع منجر به کاهش سرعت و کیفیت میشود. در حقیقت، سرعت به صورت عمدی آنقدر کم میشود تا ناظر بتواند تکتک بستههای ارسالی و دریافتی را رصد کند.
🔶۵- در همین حال، به منظور افزایش سهم ترافیک داخلی، سرعت دسترسی به پلتفرمهای خارجی عمداً کاهش یافته است.
🔶۶- با توجه به انبوه سیاستهای محدود کننده در دسترسی به پلتفرمهای خارجی، زیرساختهای کشور متناسب با مصرف رشد نکرده است؛ البته این عقب ماندن از مصرف، دلایل دیگری نیز دارند که اینجا محل بحث نیست؛ ولی در مجموع میتوان گفت کل شبکه ارتباطی کشور اعم از ثابت و همراه، تقریبا در مرحله اشباع قرار دارد.
وضعیت فعلی را به صورت کلی ترسیم کردم تا در ادامه بگویم احتمالاً بر سر پروژه رفع فیلتر چه خواهد آمد.
BY دیگری
Share with your friend now:
tgoop.com/digariWrite/85