Telegram Web
#معرفی_کتاب
#معرفی_نویسنده

🔹در جست‌وجوی تعریفی فراگیر از اسلام
 
مروری بر کتاب «اسلام چیست؟ معنای اسلامی‌بودن» اثر #شهاب_احمد

✍️ #فاطمه_مصلح‌زاده


درآمد

شهاب احمد (۱۹۶۶-۲۰۱۵)، اسلام‌پژوه و استاد مطالعات اسلام در دانشگاه‌های پرینستون و هاروارد بود که در سن چهل‌وهشت‌سالگی در اثر سرطان خون درگذشت. او در خانواده‌ای پاکستانی در سنگاپور به‌دنیا آمد، تحصیلاتش را در مالزی و مصر آغاز کرد و دکتری‌اش را در مطالعات اسلام از دانشگاه پرینستون گرفت و پس از آن مشغول تدریس و پژوهش در پرینستون و هاروارد شد. او تقریباً‌ پانزده زبان مختلف می‌دانست و از این دانش در کار پژوهش خود به‌خوبی استفاده می‌کرد. «اسلام چیست؟ معنای اسلامی‌بودن» (۲۰۱۵) مهم‌ترین اثر اوست که به عقیدهٔ بسیاری از اسلام‌پژوهان در میان کتاب‌های تأثیرگذار در مطالعات اسلام در دهه‌های گذشته قرار می‌گیرد. هدف احمد از نوشتن این کتابِ مفصل اصلاح نارسایی‌هایی است که کاربردهای کنونی عباراتی شامل «اسلام/اسلامی» دارند. او معتقد است تعریف‌های موجود از اسلام و اسلامی چنان‌اند که نمی‌توانند به درک پیچیدگی‌های این پدیده کمک کنند. درنتیجه یا آن را به موجودی دیگر فرومی‌کاهند، یا تحریفش می‌کنند و یا بخش‌هایی از آن را پنهان می‌سازند. تأکید او بر تضادهای درونیِ ذاتی است که در جنبه‌های مختلف انسانی و تاریخی اسلام وجود دارد و می‌گوید یک تعریف کارآمد از اسلام باید بتواند این تضادها را توضیح بدهد و مفهوم‌سازی کند؛ باید بتواند توضیح بدهد چگونه افراد مختلف در برهه‌های تاریخیِ متفاوت خود را مسلمان می‌خوانده‌اند درحالی‌که گاهی اعمال و عقایدی کاملاً متفاوت و متضاد داشته‌اند.

🔻مطالعۀ متن کامل و دانلود فایل مقاله

#مقالۀ_مروری
#دورنما_بخوانیم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
Audio
#نسخۀ_صوتی

🔅رادیو دورنما
فصل پنجم ـ قسمت نهم (آخر)

🔹در جست‌وجوی تعریفی فراگیر از اسلام
مروری بر کتاب «اسلام چیست؟ معنای اسلامی‌بودن» اثر شهاب احمد

✔️ این پادکست را در پادکست‌خوان‌های مشهور ازجمله کست‌باکس و شنوتو هم می‌توانید بشنوید.

#فاطمه_مصلح‌زاده
#رادیو_دورنما
#پادکست_دورنما
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
در جستجوی تعریفی فراگیر از اسلام.pdf
298.1 KB
#نسخۀ_متنی

🔹در جست‌وجوی تعریفی فراگیر از اسلام
مروری بر کتاب «اسلام چیست؟ معنای اسلامی‌بودن» اثر شهاب احمد

✔️ این مقاله را در تارنمای دورنما هم می‌توانید بخوانید.

#اسلام_چیست
#اسلام_حقیقی
#هرمنوتیک_اسلامی
#دورنما_بخوانیم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
Ahmed--What Is Islam. The Importance of Being Islamic.pdf
5.4 MB
#متن_کتاب

shahab Ahmed, What Is Islam?: The Importance of Being Islamic, Princeton: Princeton University Press, 2016, 609 pp.

@doornamaa
#گزیدۀ_مقاله

🔹در جست‌وجوی تعریفی فراگیر از اسلام
     
(مروری بر کتاب «اسلام چیست؟ معنای اسلامی‌بودن» اثر #شهاب_احمد)


✍️ #فاطمه_مصلح‌زاده

   برخی از بخش‌های مهم مقاله از این قرارند:

🔻کتاب با شش پرسش کلیدی دربارهٔ اسلام آغاز می‌شود. هر یک از این پرسش‌ها مربوط به یکی از حوزه‌هایی‌اند که احمد معتقد است به‌نوعی بیرون از اسلام تلقی شده‌اند، میزان اسلامی‌بودن‌شان مورد سؤال بوده است یا در حاشیه‌های اسلام دیده شده‌اند: فلسفهٔ اسلامی، تصوف، حکمت اشراق و وحدت وجود، آثار ادبی عاشقانه مثل دیوان حافظ، اَشکال مختلف هنر اسلامی، و برخی متون پزشکی اسلامی که در آن‌ها نگرش مثبت به شراب‌نوشی دیده می‌شود. وجه مشترک این حوزه‌ها تناقضی است که میان پسوند اسلامی‌شان با محتوای (غیر؟)اسلامی خود دارند.

🔻احمد یکی از اشکال‌ها در مفهوم‌سازی‌های موجود از اسلام را زیاده‌روی در تعیین حدومرز یا تعریف اسلام می‌داند که باعث می‌شود اسلام را به مفهومی مرکزی، جوهر اسلام یا هستهٔ مرکزی اسلام تقلیل بدهند که آن را اسلام «صحیح» یا «ناب» یا «راستین» می‌نامند. این گرایش اغلب به بخش‌های خاصی از اسلام، اغلب فقه و حقوق، اولویت می‌دهد و آن‌ آموزه‌ها را اسلام حقیقی می‌خواند. روی دیگر این سکه گرایشی در جهت مخالف است که می‌خواهد تعریف اسلام را تا جایی باز کند که هیچ نماینده و سخن‌گویی برای اسلام وجود نداشته باشد. این گرایش چنان کثرت‌گراست که به تعریفی واحد از اسلام تن نمی‌دهد و دربارهٔ «اسلام‌ها» به‌جای «اسلام» حرف می‌زند.

🔻برای رسیدن به مفهوم‌سازی جدید از اسلام، احمد بر این نکته تأکید می‌کند که باید طیف وسیعی از عناصر و ارزش‌های مرتبط با اسلام انسانی و تاریخی مثل ابهام، خلاقیت، نسبی‌گرایی، و تضاد را درنظرگرفت؛ و نیز نباید فضا را برای گفتمان‌های خلاقی چون ادبیات، هنر و موسیقی تنگ کرد.

🔻احمد اسلام را همچون «مشارکتی هرمنوتیکی با وحی» می‌بیند. از نگاه او، اسلام طیفی چندوجهی است که جنبه‌های مختلف زندگی انسان را دربرمی‌گیرد، ازجمله مشارکت فکری، مادی، معنوی، جسمانی، خیالی، روانی، اجتماعی و گفتمانی. همهٔ این‌ها با این هدف انجام می‌شوند که مسلمانان بتوانند با ارجاع به وحی الهی، در زندگی خود نظام ایجاد کنند و به زندگی‌شان معنا ببخشند.

🔻برای درک معنای «هرمنوتیک اسلامی»، از نظر احمد، باید ابتدا کُنش وحیانی و ساختار و منطق آن را توضیح داد. «متنِ» وحی نیازمند اعتقاد به واقعیت یا حقیقتی نادیدنی است که به‌عنوان «پیش-متن» پسِ پشت آن متن وحیانی در جهان دیدنی قرار بگیرد؛ کنش وحیانی، متن، و حقیقت وحیانی به این پیش-‌‌متن وابسته و مشروط‌اند. بنابراین، پیش-متن از نظر هستی‌شناختی بر متن مقدم است و احمد با استفاده از این مفهوم می‌کوشد توضیح دهد که چگونه شیوه‌های مختلف تولید معنا و حقیقت در میان مسلمانان شکل گرفته است.

🔻احمد همچنین مفهوم «پسِ-متن» را به معنایی فراتر از پس‌زمینهٔ تاریخی و اجتماعی زمان وحی مطرح می‌کند. هیچ مشارکت هرمنوتیکی با وحی نمی‌تواند در خلأ اتفاق بیفتد و لاجرم در بافتی شکل می‌گیرد که پیش از آن با معانی‌ای که از دل اسلام بیرون آمده اشباع شده است. پسِ-متن به مجموعه‌ای از معنا اشاره دارد که خود محصول مشارکت‌های هرمنوتیکی پیشین با وحی است.

🔻احمد مدلی پیشنهاد داده که براساس آن فرد مسلمان می‌تواند با تضادهای درونی اسلام کنار بیاید و در این تضادها زندگی کند. اما اسلام را نباید فقط نتیجهٔ مشارکت‌های فردی با وحی دانست. اینجا احمد بحث را به سطح بعدی یعنی ساختار جامعه می‌برد و می‌پرسد چه دینامیکی در جامعهٔ مسلمانان وجود داشته/دارد که موجب می‌شود مسلمانان بتوانند در میانهٔ این تضادها زندگی کنند.

🔻نویسنده تلاش بزرگی برای نوشتن این کتاب انجام داده که در آن نمونه‌های بسیار متنوعی از متون تولیدشده در نقاط مختلف قلمرو اسلام از «بالکان تا بنگال» به زبان‌های مختلف آمده تا تصویری جامع از «پدیدهٔ انسانی و تاریخیِ» اسلام به مخاطب ارائه کند. به‌علاوه، از داده‌ها و نظریه‌هایی در حوزه‌های مختلف بیرون از مطالعات اسلام بهره می‌گیرد تا مفهوم‌سازی خود را شکل دهد و به‌این ترتیب، گامی بزرگ در تقویت بحث‌های نظری دربارهٔ اسلام برمی‌دارد.

🔻کتاب احمد را باید از منظر انتقادی هم دید. ازجمله باید گفت توجه به گفتمان‌های حاشیه‌ای در اسلام تنها محدود به تصوف و فلسفه و هنر و ادبیات نیست و احمد گفتمان‌ها و گروه‌های حاشیه‌نشین دیگری را نادیده می‌گیرد، مثلاً گفتمان و تجربه‌های زنان.


✔️ نسخۀ کامل مقاله را دریافت کنید:
       نسخۀ متنی | نسخۀ صوتی


#شهاب_احمد
#اسلام_چیست
#هرمنوتیک_اسلامی

@doornamaa
#درگذشت_پژوهشگر

▪️با کمال تأسف، باخبر شدیم دکتر محسن ذاکری، پژوهشگر مطالعات ایران-اسلام، در سن هفتادسالگی در شهر بوخوم دار فانی را وداع گفت. روحش شاد و قرین آرامش باد.

🔹از ذاکری دو کتاب «سربازان ساسانی در جامعۀ اولیۀ مسلمانان: خاستگاه‌های عیاران و فتوت» (ویسبادن، ۱۹۹۵) و «خرد پارسی در جامۀ عربی» (لیدن، ۲۰۰۶) و چند مقاله به جای مانده و آخرین پژوهش او در موضوع ترجمه‌ از یونانی به فارسی میانه در کتاب «چرا علم را ترجمه می‌کنیم؟» (لیدن، ۲۰۲۲) به ویراستاری دیمیتری گوتاس منتشر شده است.

🔹مرحوم محسن ذاکری، به‌عنوان هفتمین میهمان نشست‌های «خیلی دور خیلی نزدیکِ» دورنما، در اسفند ۱۴۰۱ با زهیر میرکریمی در موضوع «نهضت ترجمه: از ایران به اسلام» گفت‌وگو کرده بود (بازنشر ویدئو در فرستۀ بعدی). برای اطلاع از شرح‌حال و آثار او فرسته‌های پیشین دورنما (این‌جا به بعد) را ببینید.

#محسن_ذاکری
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک

@doornamaa
Forwarded from دورنما
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔅 نهضت ترجمه: از ایران به اسلام
گفت‌وگو با محسن ذاکری

✔️ ویدئوی کامل گفت‌وگو (۹۴ دقیقه) در:
آپارات دورنما یوتوب دورنما

🔹نهضت ترجمه در ایرانِ دورۀ ساسانی
در این برش کوتاه از هفتمین نشست «خیلی دور، خیلی نزدیک»، محسن ذاکری با اشاره به نابودی نسخه‌هایی از اوستا و کتاب‌های حاوی علوم ایرانیان در اثر حملۀ اسکندر، توضیح می‌دهد که ایرانیان پس از مدتی به فکر بازسازی علم و فرهنگ خود افتادند و حرکتی را آغاز کردند که طی آن کتاب‌های ازبین‌رفتۀ خود را که محتوای آنها به یونانی انتقال یافته بود، دوباره از زبان یونانی به پارسیگ ترجمه کردند و از این طریق علوم خود را به خود بازگرداندند. او می‌گوید این داستان، صرف‌نظر از خیالی یا واقعی‌بودن‌اش، موجب نگاهی مثبت به علوم بیگانگان از جانب ایرانیان شد. به تعبیر او، این خط فکری نوعی حرکت ترجمۀ واقعی‌ را بنا گذاشت که از حمایت دولت و تأیید قدرت سیاسی و مرجعیت مذهبی برخوردار بود و بدین‌ترتیب نهضت ترجمه و شکوفایی علمی در دورۀ ساسانی را ایجاد کرد.

#خیلی_دور_خیلی_نزدیک
#محسن_ذاکری‌
#نهضت_ترجمه
#ایران_و_اسلام
#دورنما_را_ببینیم
#با_دورنما_همراه_باشیم

@doornamaa
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#راوی (۴)
#بریدۀ_پادکست
#کاور_پادکست

🔹چهارمین شماره از پادکست راوی با عنوان «فتح بهشت» به روایت مقاله‌ای از #شان_آنتونی اختصاص دارد. آنتونی در این مقاله به متن مسیحی «آموزه‌های يعقوب»، منبعی معاصر با اسلام آغازین به زبان یونانی، پرداخته و ضمن مقایسۀ آن با متون اسلامی، در نهایت به این نتیجه رسیده که هدف پیامبر برقراری حکومتی آخرالزمانی بوده است، حکومتی که بتواند قفل‌های آسمان‌ها را باز کند و «کلیدهای بهشت» را در اختیار ایمان‌آورندگان قرار دهد. در این مقاله، علاوه بر میزان اهمیت و وثاقت منابع غیراسلامی در شناخت اسلام آغازین، ماهیت پژوهش تاریخی به‌عنوان کاری بسیار فنی و دقیق و درعین‌حال آمیخته با شایدها و احتمال‌های فراوان روشن خواهد شد.

🔹کاور این شماره تصویری است از هفت طبقۀ آسمان/بهشت، نگارگری متعلق به نسخه‌ای از کتاب «حملۀ حیدری» (سرودۀ باذل مشهدی)، اثر هنرمندی احتمالاً کشمیری، ۱۸۰۸ میلادی

#ایمان_تاجی
#رادیو_دورنما
#پادکست_دورنما
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
Audio
#راوی (۴)
#پادکست

🔅رادیو دورنما
راوی ـ قسمت چهارم

🔹فتح بهشت
مقاله‌ای از شان آنتونی
به‌روایت #ایمان_تاجی

✔️ راوی را در کست‌باکس و شنوتو و سایر پادکست‌خوان‌های مشهور هم می‌توانید بشنوید.

#کلیدهای_بهشت
#آموزه‌های_یعقوب
#شان_آنتونی
#رادیو_دورنما
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
فتح بهشت.pdf
748.5 KB
#راوی (۴)
#متن_پادکست

🔹فتح بهشت
براساس مقاله‌ای از شان آنتونی
متن پیراستۀ پادکست راوی (قسمت چهارم)

✍️ #ایمان_تاجی
ویرایش متن: فاطمه عباسی

#دورنما_بخوانیم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
Anthony_Muhammad,_the_Keys_to_Paradise,_and_the_Doctrina_Iacobi.pdf
214 KB
#راوی (۴)
#منابع_پادکست

🔹مقالۀ اصلی قسمت چهارم راوی

شان آنتونی، «محمد،‌ کلیدهای بهشت و متن آموزه‌های یعقوب: معمایی از دوران باستان متأخر»، دِر اسلام، ۹۱. ۲ (۲۰۱۴)، ص۲۴۳-۲۶۵.

Anthony, Sean W. "Muḥammad, the Keys to Paradise, and the Doctrina Iacobi: A Late Antique Puzzle." Der Islam 91.2 (2014): 243-265.

@doornamaa
تاجی_تاریخ_وفات_پیامبر_و_ماهیت_دعوت_اولیۀ_او.pdf
368.7 KB
🔹دربارۀ تاریخ وفات پیامبر

ایمان تاجی، «تاریخ وفات پیامبر و ماهیت دعوت اولیۀ او: تحلیلی از متن آموزه‌های یعقوب»، منتشرشده در این‌جا.

در این نوشته، بخش‌هایی از فصل اول کتابِ استیون شومیکر، «مرگ یک پیامبر: پایان زندگی محمد و آغاز اسلام»، (دانشگاه پنسیلوانیا، ۲۰۱۱) به‌صورت خلاصه آمده است. شومیکر در این کتاب ادعا می‌کند سال وفات پیامبر را باید دو سال دیرتر از آنچه در منابع اسلامی آمده است در نظر گرفت و یکی از منابع مهم او در این ادعا متن کتاب «آموزه‌های یعقوب» است. در نوشتۀ حاضر به این نکته پرداخته شده است.

@doornamaa
Anthony_Who_was_the_Shepherd_of_Damascus_The_Enigma_of_Jewish_and.pdf
13 MB
🔹 دربارۀ نگاه یهودیان به منجی آخرالزمان

Anthony, Sean W. "Who was the Shepherd of Damascus? The Enigma of Jewish and Messianist Responses to the Islamic Conquests in Marwānid Syria and Mesopotamia," in Cobb, Paul (ed.), The Lineaments of Islam: Studies in Honor of Fred McGraw Donner, Brill 2012, pp. 21-59.

در این مقاله، شان آنتونی به بررسی جنبش‌های آخرالزمانی در پاسخ به فتوحات اسلامی در میان یهودیان پرداخته است.

@doornamaa
#پایان_فصل_پنجم_دورنما
#آغاز_دورۀ_جدید_دورنما

▪️پایان پنجمین و آخرین فصلِ دورنما

🔹هفدهم ربیع‌الاول زادروز دورنماست و اکنون دورنما در آستانۀ پنج‌سالگیِ قمری قرار دارد. در این حدودِ پنج‌ سال، محتوای دورنما در قالب پنج فصل، با همۀ دشواری‌ها و ناهمواری‌های فنی و غیرفنی، با کمال میل و افتخار، تقدیم مخاطبان عزیز و دوست‌داران مطالعات آکادمیک اسلام شد. سال گذشته در طی چند ماه و در قالب پانزده فرسته محتوای فصل‌های چهارگانۀ دورنما را مرور کردیم (این‌جا به بعد). اما از آن زمان تا امروز، علاوه بر اینکه مخاطبانی جدید به کانال ما پیوسته‌اند، مطالب فصل پنجم نیز به کانال اضافه شده‌اند. اکنون هم‌زمان با پنج‌سالگی دورنما، مناسب دیدیم ـ طی هفته‌های آینده و پیش از آغاز برنامه‌های جدید ـ محتوای پنج فصل پیشین را در قالب فرسته‌هایی متوالی مرور کنیم و گلچین و چکیده‌ای از همۀ مطالب‌مان تا به امروز را فهرست‌وار و همراه با پیوندهای ارجاعی در اختیار مخاطبان بگذاریم.

🔹نکتۀ درخور ذکر این‌که به‌زودی دورۀ جدید دورنما با تغییراتی در قالب و ساختار آغاز می‌شود و عرضۀ محتوای دورنما از «فصل‌محور» به «برنامه‌محور» تغییر می‌یابد. در این قالب جدید، دورنما دیگر «فصل ششم»ی نخواهد داشت و برنامه‌های متنوعِ قدیم و جدید دورنما بر اساس زمان‌بندی مشخص خود پیش خواهند رفت. در آِینده از این موضوع بیشتر خواهیم گفت.

🔹تشکر ویژه می‌کنیم از مخاطبان و دوستانی که مایۀ دل‌خوشی و دل‌گرمی گردانندگان دورنما را در این دورۀ پنج ساله به هر شکلی فراهم آورده‌اند، چه از طریق مشارکت در تولید محتوا؛ چه با اظهارنظرهای امیدبخش شفاهی و خصوصی؛ و چه از طریق هم‌رسانی و اعلام‌نظر دربارۀ مطالب ما در فضای مجازی و عمومی. همچنین به‌طورخاص قدردانی می‌کنیم از عزیزان و یارانی که در طی یک‌ سال گذشته از طریق درگاه حامی‌باش به هر میزان و مبلغی از دورنما حمایت مالی کرده‌اند. باشد که این هم‌دلی‌ها و هم‌راهی‌ها تداوم یابند و در ادامۀ مسیر نیز پیوسته حال دورنما و دورنمایی‌ها را بهتر کنند.

🔻با ارادت و مهر
مهرداد عباسی
۲۰ شهریور ۱۴۰۳

#رسانۀ_مستقل_اسلام‌پژوهی
#دورنما_بخوانیم
#دورنما_بشنویم
#دورنما_ببینیم
#با_دورنما_بمانیم


@doornamaa
#گلچین_پنج_فصل_دورنما (۱)
#مقاله #پادکست

▪️مسئلۀ زن در جهان اسلام معاصر
مروری بر آثار محققان و نواندیشان مسلمان

🔹در طی فصل‌های پنج‌گانۀ دورنما، برخی از مهم‌ترین آثار محققان و نواندیشان مسلمان دربارۀ مسائل زنان (به عربی یا انگلیسی) را برگزیدیم و مقاله‌هایی مروری همراه با نسخۀ صوتی در معرفی آنها منتشر کردیم. حجم هر مقاله حدود دوهزاروپانصد کلمه و زمان هر پادکست کمتر از سی دقیقه است. این مقاله‌ها و پادکست‌ها را ـ اگر پسندیدید ـ لطفاً به دیگرانی پیش‌نهاد کنید.

۱. نخستین رویکردهای روشنفکران مسلمان به مسئلۀ زن
مروری بر کتاب «المرأة الجدیدة» از قاسم امین
خواندن متن | شنیدن پادکست

۲. زنان مسلمان در آغاز راه تجدد
مروری بر کتاب «السفور و الحجاب» از نظیره زین‌الدین
خواندن متن | شنیدن پادکست

۳. روایت کودکیِ دختری در اندرونی
مروری بر کتاب «زنان بر بال‌های رویا» از فاطمه مرنیسی
خواندن متن | شنیدن پادکست

۴. روایت‌های تفسیرگران از حدود حجاب در قرآن
مروری بر مقالۀ «تفسیر قرآن و هنجارهای حجاب زنان» از والری هافمن
خواندن متن | شنیدن پادکست

۵. حجاب، واجب دینی یا شعار سیاسی؟
مروری بر کتاب «حقیقة‌الحجاب و حجیةالحدیث» از محمد سعید عشماوی
خواندن متن | شنیدن پادکست

۶. بازخوانی متون تشریعی مربوط به زنان
مروری بر مقالۀ «حقوق زنان در اسلام» از نصر حامد ابوزید
خواندن متن | شنیدن پادکست

۷. بازخوانی مسئلهٔ تعدد زوجات و قوّامیت
مروری بر کتاب «نحو اصول جدیدة للفقه الاسلامی» از محمد شحرور
خواندن متن | شنیدن پادکست

۸. رهاسازی قرآن از خوانش‌های مردسالارانه
مروری بر کتاب «زنان مؤمن در اسلام» از اسما بارلاس
خواندن متن | شنیدن پادکست

۹. آیا تفسیر فمینیستی قرآن نیازمند بازنگری است؟
مروری بر کتاب «حاشیه‌های فمینیستی قرآن» از عایشه هدایت‌الله
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۰. از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا
مروری بر کتاب «سخن‌گفتن به نام خدا» از خالد ابوالفضل
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۱. نظریهٔ تشریع تدریجی و حقوق زنان در اسلام
مروری بر کتاب «زنان ما در شریعت و جامعه» از طاهر حداد
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۲. سفر «جنسیت» به خاورمیانه
مروری بر کتاب «فمینیسم در اسلام: هم‌گرایی‌های دینی و سکولار» از مارگو بدران
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۳. فمینیسم غربی و نجات زن مسلمان
مروری بر کتاب «آیا زنان مسلمان به نجات نیازمندند؟» از لیلا ابولُغد
خواندن متن | شنیدن پادکست


✔️ برای تسهیل در دسترسی مخاطبان، مقاله‌ها به «تارنمای دورنما» و پادکست‌ها به «نرم‌افزار شنوتو» ارجاع شده‌اند. فایل‌های متنی و صوتیِ مقاله‌ها اما در کانال تلگرام و پادکست‌خوان‌های مشهور نظیر کست‌باکس و اپل‌پادکستز نیز در دسترس‌اند.

#دورنما_بخوانیم
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
#گلچین_پنج_فصل_دورنما (۲)
#مقاله #پادکست

▪️در باب خاستگاه و آغاز اسلام
مروری بر آثار اسلام‌پژوهان غربی

🔹در طی فصل‌های پنج‌گانۀ دورنما، برخی از مهم‌ترین آثار محققان غربی دربارۀ خاستگاه و آغاز اسلام را برگزیدیم و مقاله‌هایی مروری همراه با نسخۀ صوتی در معرفی آنها منتشر کردیم. حجم هر مقاله حدود دوهزارو‌پانصد کلمه و زمان هر پادکست حدود سی دقیقه است. این مقاله‌ها و پادکست‌ها را ـ اگر پسندیدید ـ به دیگرانی پیش‌نهاد کنید.


۱. اسلام آغازین از نگاه دیگران
مروری بر کتاب «دیدن اسلام آن‌گونه که دیگران دیده‌اند» از رابرت هیلند
خواندن متن | شنیدن پادکست

۲. قصۀ غرانیق از نگاه نخستین مسلمانان
مروری بر کتاب «پیش از راست‌کیشی» از شهاب احمد
خواندن متن | شنیدن پادکست

۳. مفهوم شرک از جدل تا تاریخ
مروری بر کتاب «انگارۀ بت‌پرستی و پیدایی اسلام» از جرالد هاوتینگ
خواندن متن | شنیدن پادکست

۴. زمینه و زمانۀ متن قرآن
مروری بر کتاب «قرآن: درآمدی تاریخی‌ـ‌انتقادی» از نیکلای ساینای
خواندن متن | شنیدن پادکست

۵. زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی
مروری بر کتاب «ستیز و سازش» از جمشید چوکسی
خواندن متن | شنیدن پادکست

۶. کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام
مروری بر کتاب «نقاط تلاقی با اسلام» از یهودا نوو و جودیت کورن
خواندن متن | شنیدن پادکست

۷. فتوحات عربی‌‌−‌اسلامی از نگاه دیگران
مروری بر کتاب «فی سبیل‌ الله» از رابرت هُیلند
خواندن متن | شنیدن پادکست

۸. از جنبش مؤمنان تا جامعۀ مسلمانان
مروری بر کتاب «محمد و مؤمنان» از فرِد دانر
خواندن متن | شنیدن پادکست

۹. نقدی بر دیدگاه تجدیدنظرطلبان دربارۀ خاستگاه اسلام
مروری بر مقالۀ «اسلام در بستر عربی آن» از فرانسوا دوبلوا
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۰. نظریۀ تأثیرپذیری قرآن از منابع یهودی
مروری بر کتاب « یهودیت و اسلام» از آبراهام گایگر
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۱. بازخوانی متن قرآن بر اساس سنت بایبلی
مروری بر کتاب «قرآن و زیرمتن بایبلی آن» از گابریل سعید رینولدز
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۲. آبراهام گایگر و آغاز اسلام‌پژوهی در غرب
مروری بر مقالۀ «شرق‌شناسی و پژوهش آبراهام گایگر» از آرون هیوز
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۳. آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام
مروری بر کتاب «بازمانده‌هایی از فرهنگ دوران جاهلی» از ادوارد وسترمارک
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۴. مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام
مروری بر کتاب «آخرالزمان حکومتی: فرجام‌شناسی حکومتی در دوران باستان متأخر و اسلام آغازین» از استیون شومیکر
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۵. شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر
مروری بر کتاب «شریعت پس از اسرائیل: از بایبل تا قرآن» اثر هولگر زلنتین
خواندن متن | شنیدن پادکست


✔️ برای تسهیل در دسترسی مخاطبان، مقاله‌ها به «تارنمای دورنما» و پادکست‌ها به «نرم‌افزار شنوتو» ارجاع شده‌اند. فایل‌های متنی و صوتیِ مقاله‌ها اما در کانال تلگرام و پادکست‌خوان‌های مشهور نظیر کست‌باکس و اپل‌پادکستز نیز در دسترس‌اند.

#دورنما_بخوانیم
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
#گلچین_پنج_فصل_دورنما (۳)
#مقاله #پادکست

▪️رویکردهای جدید به قرآن و قرآن‌پژوهی
مروری بر آثار نواندیشان و اسلام‌پژوهان

🔹در طی فصل‌های پنج‌گانۀ دورنما، برخی از مهم‌ترین آثار محققان غربی دربارۀ قرآن و قرآن‌پژوهی را برگزیدیم و مقاله‌هایی مروری همراه با نسخۀ صوتی در معرفی آنها منتشر کردیم. حجم هر مقاله حدود دوهزارو‌پانصد کلمه و زمان هر پادکست حدود سی دقیقه است. این مقاله‌ها و پادکست‌ها را ـ اگر پسندیدید ـ لطفاً به دیگرانی پیش‌نهاد کنید.


۱. قرآن همچون پدیده‌ای زیبا
مروری بر کتاب «زبان به‌مثابۀ معجزه» از نوید کرمانی
خواندن متن | شنیدن پادکست

۲. قرآن از چه سخن می‌گوید؟
مروری بر کتاب «مضامین اصلی قرآن» از فضل‌الرحمان
خواندن متن | شنیدن پادکست

۳. هرمنوتیک قرآن از نگاه محمد ارکون
مروری بر مقالۀ «نگاه انتقادی به نظریۀ محمد ارکون» از عبدالکبیر صالح
خواندن متن | شنیدن پادکست

۴. زبان و سبک قرآن از اسطوره تا تاریخ
مروری بر مقالۀ «زبان و سبک قرآن» از کلود ژیلیو و پپر لارشه
خواندن متن | شنیدن پادکست

۵. پیدایی رویکرد ادبی در تفسیر قرآن
مروری بر کتاب «التفسیر: معالم حیاته، منهجه الیوم» از امین الخولی
خواندن متن | شنیدن پادکست

۶. شکل‌گیری هفت قرائت رسمی قرآن
مروری بر کتاب «دومین رسمی‌سازی قرآن» از شادی حکمت ناصر
خواندن متن | شنیدن پادکست

۷. نگاه متفاوت محمد شحرور به برخی مفاهیم قرآن‌شناختی
مروری بر مقالۀ «ثبات فرم و حرکت محتوا» از آندریاس کریسمان
خواندن متن | شنیدن پادکست

۸. زندگی در جهان مدرن با رویکردی کل‌نگرانه به قرآن
مروری بر کتاب «اسلام و مدرنیته» از فضل‌الرحمان
خواندن متن | شنیدن پادکست

۹. خوانشی نو از قرآن با گذار از تفاسیر سنتی
مروری بر کتاب «قرآن: از تفسیر سنتی به تحلیل گفتمان دینی» از محمد ارکون
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۰. مسئلۀ یک‌پارچگی سوره در تفاسیر جدید
مروری بر مقالۀ «سوره واحدی یک‌پارچه» از مستنصر میر
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۱. نگرشی جدید به روایات جمع و تدوین قرآن
مروری بر مقالۀ «جمع و تدوین قرآن: بازنگری دیدگاه‌های غربی» از هارالد موتسکی
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۲. نگاهی دوباره به پدیدهٔ نسخ در قرآن
مروری بر مقالۀ «گونهٔ تفسیری ناسخ و منسوخ در قرآن» از دیوید پاورز
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۳. سیر تاریخی وجوه اعجاز قرآن
مروری بر مقالۀ «تفسیر بلاغی قرآن: اعجاز و موضوعات مرتبط» از عیسی بلاطه
خواندن متن | شنیدن پادکست

۱۴. در جست‌وجوی تعریفی فراگیر از اسلام
مروری بر کتاب «اسلام چیست؟ معنای اسلامی‌بودن» از شهاب احمد
خواندن متن | شنیدن پادکست


✔️ برای تسهیل در دسترسی مخاطبان، مقاله‌ها به تارنما و پادکست‌ها به شنوتو ارجاع شده‌اند. فایل‌های متنی و صوتیِ مقاله‌ها اما در کانال تلگرام و پادکست‌خوان‌های مشهور نظیر کست‌باکس و اپل‌پادکستز نیز در دسترس‌اند.

#دورنما_بخوانیم
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
2024/09/27 08:11:06
Back to Top
HTML Embed Code: