Telegram Web
در سیزدهمین سالگرد درگذشت ؛ گرامی می‌داریم یاد و نام عمید فقاهت، شاگرد دیرین امام خمینی(ره)، یار و یاور انقلاب اسلامی، اولین شارح قانون اساسی و تبیین گر متین مبانیِ سدید نظام جمهوری اسلامی.
@e_mousazadeh
⬅️ رسالت آشنایی با ابعاد فقهی مسائلِ «حقوق موضوعه» و جایگاه آنها در منابع مدوّن فقهی، بر عهدهٔ دروس «متون فقه» می‌باشد.
⬅️ در دوگانه‌های«علم و دین»، «حقوق و فقه»،«قانون و شریعت»؛ نسبت به یافته‌های«مبرهن علمی» و گزاره‌های «مستدل حقوقی» و احکام «متقن قانونی»، نه تنها از جانب اسلام بويژه فقه امامیه، طردي وجود نداشته، بلکه طرد از جانب دیگر بوده است که در تفسیری تلائمی برای ايجاد سازگانی همسو و مشترک، به این نکته در چینش متون و مفصل بندی محتوا خطر شده است تا نسبت‌سنجی این دوگانه‌ها، بجای تقابل، تمایز، تناقض یا تضاد، به رهیافتی تعاملی بینجامد.
⬅️ به هر حال، این اثر مشتمل بر دو باب و در راستای هدف مذکور، پیرامون متونِ فقه «حقوق عمومی» و مبانی و قواعد فقهی ناظر بر نفت و گاز تهیه شده است که علاوه بر اثر درسی، می‌تواند برای رهپویان منافسات سنجش مفید باشد.
@e_mousazadeh
ظلم و تبعیض ناروا در پرداخت حقوق و مزایا:
⬅️ بر اساس گزارش منتشره، دریافتی کارمندان همچنان با اختلافات فاحشی مواجه است که در این بین، میانگین دریافتی دو وزارتخانه
#_نفت و #_اقتصاد که به درآمدهای عمومی دسترسی مستقیم دارند، در راس قرار دارد.
⬅️ هرچند تساوی پرداخت در وضعیت‌های نابرابر، خود عادلانه نیست لکن بر اساس مفاد گزارش،حتی آنانی که در وضعیت‌های مشابهی قرار دارند، با پرداخت
#تبعیض_آمیز مواجه هستند.
⬅️ پرسش اساسی این است که چرا با گذشت بیش از یک سده از اجرای قوانینِ خاص استخدامی، با چنین شرایطی مواجه هستیم؟
⬅️ به نظر می‌رسد استثنای بدون توجیه دستگاه‌های مختلف از شمول
#قانون_مدیریت_خدمات_کشوری، تکثر قوانين استخدامی، تعدد مبانی پرداخت، فقدان مبنای #عدالت_محور در پرداخت #حقوق_و_مزایا و جُبن کارگزاران عافیت طلب و سیاست باز، عمده دلایل این تبعیضات و #پرداخت‌های_نجومی و رقومی باشد.
⬅️ معلوم نیست که این حقوق و مزایا در ازای جبران خدمات است یا تحفه ای از جیب خلیفه؟ به خاطر جایگاه و پرستیژ دستگاه اجرایی است یا بخاطر
#سختی_شغل و حساسیّت پست؟
⬅️ چرا دریافتی کارمند
#وزارت_نفت که پست او در سکو یا میدان نفتی قرار ندارد، باید بیشتر از کارمند شاغل در سکو و میدان نفتی باشد؟ چرا باید دریافتی یک #مرزبان که جان خود را به دست گرفته و در ورای سکوهای نفتی حضور دارد کمتر از کارمندان اقتصادی شاغل در تهران باشد؟ چرا یک قاضی یا #هیأت_علمی که در حال حاضر در پست خویش حضور ندارد، باید هم از فوق‌العاده خاص شغل خویش و هم از فوق‌العاده مدیریت و مأموریت برخوردار باشد؟ چرا اطباء محترم که هفته‌ای یکبار هم در محل خدمت حضور ندارند، باید #پرستاران و #رزیدنتها را استثمار کنند؟ چه تناسب عادلانه‌ای مابین دریافتی دوازده تومان پرستار تمام وقت با دویست میلیون تومانِ پزشک همیشه غائب و یا ساکت وجود دارد؟
⬅️ آیا تشخيص این موارد و اقدام برای رفع و دفع آن‌ها، سخت است؟ مسلماً خیر. مشکل اصلی این است که رجال، مشاهير و جریان های سیاسی کشور علیرغم همه اختلافاتی که با هم دارند، در
#عدالت_گریزی متحد العمل هستند.
#تبعیض_ناروا #حقوق_نجومی #عدالت_اجتماعی
@e_mousazadeh
پدیدارشناسی حاکمیت قانون:
مجموعه مباحثی که در جمع دانش‌پژوهان دکتری حقوق عمومی به تاریخ بیست‌وچهارم آبان مطرح گردید:
⭕️ ابزارِ بی‌بدیل و منحصر به فرد و در عین‌حال، تام و کاملِ حکمرانی در تمامی عرصه‌ها؛ قانون است. با این همه، قانون و حاکمیتِ آن، یک پدیده تک خطی نیست، بلکه پدیده‌ای چند بُعدی است.
⭕️ زمانی می‌توان به تحقق حاکمیت قانون اطمینان خاطر داشت که حداقل پنج وجه ذیل بصورت همزمان لحاظ شوند:
⬅️ قانون خوب و فرآیندهای شایسته برای پديدآوری آن.
⬅️ اجرای خوب با مجریان آگاه و پایبند به قانون.
⬅️ سامانه هوشمند بمنظور پیشگیری حداکثری از نقض قانون.
⬅️ نظام جبران خسارت عادلانه ناشی از نقض احتمالی قانون.
⬅️ کاربست جامع قانون با منطقی هماهنگ و عام الشمول.
@e_mousazadeh
حاکمیت قانون؟ یا حربهٔ قانون؟!
⭕️  قانون زمانی حاکمیت دارد که در اجرا؛مبانی آن همچون
#عدالت و #برابری محترم شمرده شود و الّا به استفاده ابزاری از آن گرفتار خواهیم شد.
نظام حقوقی ما در مواردی، آن هم از جانب جریان‌هایی با رویکردهای سیاسی مختلف، در چنبرهٔ گروکشی افتاده است که به سه نمونه مشابه اشاره می‌شود:
⬅️ سال 72 که استاد آیت‌الله
#عمید_زنجانی(ره) همزمان با نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، ریاست #دانشکده_حقوق_و_علوم_سیاسی را بعنوان سمت آموزشی بر عهده داشتند، رقیبان ناهمدل علیرغم اینکه همزمانی معاونت اولی ریاست جمهوری با عضویت در #شورای_نگهبان برخی و یا موارد متعدد دیگری را بعينه می‌دیدند، لکن برای حذف استاد عمید، هم قانون منع تصدی و هم  تفسیر اصل 141 قانون اساسی را پدید آوردند. بعبارت دیگر، معاون اولی رئیس جمهور را شغل ندانستند، اما ریاست دانشکده را شغل معرفی کردند.
⬅️ سال 87 و علیرغم اینکه عده‌ای با حضور همزمان در مجامع و نهادهای متعدد حکومتی، به دنبال برنامه‌ریزی برای فتنه 88 بودند، با الحاق تبصره‌ای به قانون منع تصدی، جناب آقای دکتر
#غلامحسین_الهام را که به لحاظ سلامت نفس، جودت فکر، حدّت ذهن، فطانت فهم، نجابت و دیانت و تقوا نادره هستند، نشانه رفتند و حتی الحاقیه را به گذشته‌ تسری داده تا هر طوری که هست ایشان را از شورای نگهبان حذف کنند.
⬅️ قانون نحوه انتصاب اشخاص در
#مشاغل_حساس، ضمن اینکه از ابعاد مختلف قابل نقد و مناقشه است، امّا مهمتر از همه اطلاق گرأیی آن در برخی ابعاد، ثمره ای جز حربه گرایی ندارد.
#تابعیت_مضاعف اقوامِ سر به هوا و ناخلف، چه ارتباطی به کارگزار دارد؟ آیا «لَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ» برای عمل کردن آمده است یا شعار دادن؟
شاهدی دیگر بر ضعف نظام حقوقی ما و سیاست‌زدگی آن، این است که چگونه در موارد سابق بدون هیچ گذشت و تعللی اشخاص برکنار می‌شدند، اما در مورد اخیر با وجود صراحت تخلف از قانون (با همه انتقادات وارد بر آن)، منصوبان در جایگاه غیرقانونی خود حضور داشته و حتی از طرف سطوح عالی حمایت هم می‌شوند!
@e_mousazadeh
از تعليق قانون تا تضییق دادخوهی در روز قانون اساسی :
⬅️ هنوز که جوهرِ بنرها، نشست‌ها و همایش‌هایِ بزرگداشت «روز قانون اساسی»خشک نشده است، در تضحية و قربانی کردن قانون اساسی، شاهد عجایبی هستیم:
⬅️ در یک سو، قانون تعليق شده است:
⭕️ این در حالیست که قانون اساسی برای هیچ مقام و مرجعی، حق تعليق و یا حق مناقشه در قوانين را به رسمیت نشناخته است و لذا قوانين مصوب مجلس،پس از تأیید شورای نگهبان لازم‌الاجراست. صرفاً برای رئیس جمهور در امضای قوانین؛ حقِّ احرازِ«طی مراحل قانونی»، آن هم بصورت مدلولی و سیاقی، پیش‌بینی شده است که این صلاحیت هم در صورت استنکاف رئیس جمهور ، طی قانونِ عادی و بدون هیچ قید و شرطی، به رئیس مجلس شورای اسلامی تفویض شده است.
⭕️ فارغ از خلأهای موجود در این زمینه و صرفنظر از نقدها و اشکالات فنی و حقوقیِ ناظر بر برخی قوانین؛ باب کردن «تعليق قوانين» بوسیله مراجع غیرپاسخگو و نامشخص، مفسده ای بیّن دارد. اگر قانونی ایراد دارد، برای اصلاحات هم باید از طریق قانونی اقدام کرد. شعام، شاک و شعاف(چه امنیتی، چه فرهنگی و چه مجازی) هیچکدام نه قانونگذار هستند و نه صلاحیت دارند که قانونی را معلق سازند و نه برای چنین اموری تأسیس شده‌اند.
⬅️ در سوی دیگر، بر خلاف نص صریح اصل 34 قانون اساسی و قوانين لازم‌الاجرا، بخشنامه‌ای، حق مسلّم دادخواهی نسبت به مصوبات و تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی را، سلب کرده است و مرجع دیگری برخلافِ نص اصل 9 قانون اساسی، به بهانه حفظ استقلال، آزادی مشروع را سلب نموده است.
⬅️ اگر برخی محدودیت‌های ضروری را لازم می‌دانید، راه حل آن هم اصل 79 قانون اساسی است، نه شورای عالی فضای مجازی.
⬅️ ایکاش و حداقل، این عملکردهایِ مغایر با قانون اساسی را در روز قانون اساسی شاهد نبودیم.
@e_mousazadeh
قوة نهانیّة و ضرورت شناسنامه‌دار نمودن آن:
⭕️ مرسوم شده که هر رئیس و وزیر و مقامی که در منصبی قرار می‌گیرد، همه مشکلات را بر ذمّه اسلاف سیاسی خویش انداخته و خود نیز صباحی دیگر، گرفتار همین طعن و سرزنش می‌شود.
⭕️ در رویارویی با چنین واقعه‌ای پربسامد، عده‌ای این سیرهٔ مألوف را «سیاه‌نمایی» ، گروهی آن را «فرافکنی» و برخی بعنوان راهبرد«فرار به جلو» تلقی می‌کنند.
لکن انصاف آن است که هیچ یک از این نسبتها صحیح نیستند. مشکل اصلی؛ قوه خفیّه، پنهانی و نهانیّة است که هميشه در تصمیم سازی و تصمیم‌گیری ها نقش اصلی را ایفا می‌کند، اما چون شناسنامه‌دار نیست، تا مدتها به چشم هم نمی‌آید.
⭕️ عناصر قوه نهانیّة بسیار خوش استقبال و در عوض خیلی بد بدرقه هستند. همه می‌ٱیند و می‌روند، لکن آنان همیشه هستند و با هیچکس هم نیستند.
⭕️ تا زمانی که این قوّه، شناسنامه‌دار نشود و پاسخگوی عملکرد و اقدامات خویش نباشد، نمی‌توان با مسئول قلمداد کردن عناصری بی‌اختیار، بر مسائل فائق آمد.
@e_mousazadeh
🔻بنابر اطلاعات بدست امده خبرنگار شبکه دانشگاه تهران از معاونت آموزشی دانشگاه تهران، برگزاری کلاس های درس از شنبه اول دی ماه ۱۴۰۳ به روال معمول و به صورت حضوری ادامه خواهد داشت اما در صورت اعلام تعطیلی از سوی مراجع رسمی کشور و  تصمیمات هیات رئیسه دانشگاه، اطلاع رسانی لازم انجام خواهد شد.

@ut_internet_tv|شبکه دانشگاه تهران
در گذر زمان:
خیلی اهل عکس و عکاسی نیستم. لذا هیچ‌وقت دوربین عکاسی نداشته‌ام. عکسهایی که دارم معمولأ توسط دوستان گرفته شده است. عکس قدیمی مربوط به 26 سال قبل و دوره کارشناسی است که چند روز قبل توسط دوست و هم دانشگاهی ارجمند جناب آقای رحمدل ارسال گردید. آن دیگری هم مربوط به امسال است.
@e_mousazadeh
«وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فِيهَا إِلَى رُوَاةِ حَدِيثِنَا».
@e_mousazadeh
ناترازی قول و فعل:
⭕️ سال 86، با هدف اصلاح نظام اداری، ادغام مدیریت موازی، احتراز از بروکراسی زائد و مانند اینها؛ شوراهای عالی ادغام و ده‌ها شورا به چهار شورا تقلیل یافت. لکن عده‌ای از خواص هیاهو راه انداخته و ندای وای شورا، وای مشورتا سر داده و نهایتاً کشور را به آشوب و شورش کشاندند. همانگونه که در قضیه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و علیرغم اینکه دو سازمان قانونی «برنامه و بودجه» و  «امور اداری و استخدامی» در زمان ریاستِ حضرتِ «عارفِ» واصل و سال 78 منحل شده بود و حضرات آن موقع دم فروبستند، اما اعتراض خود را سال‌ها بعد و به دیگران مطرح کردند.
اینکه جناب آقای عبدی و هم حزبی های او، با تلوّن تمام در عرصه سخن و عمل ظاهر می‌شوند، دور از انتظار نیست. لکن تعجب از مجلس، شهردار و برخی مجامع اصولگرا و انقلابی نماست که رندانه با آنان هم‌آواز شده و همچنان می‌شوند.
⭕️ أَیُّهَا الْقَوْمُ الَّذی فِی‌ الْسّیاسَة
کُلُّ ما فَعَّلْتُموهُ، مع حسادة
فَاغْسِلوا یا قَوْمِ عَن لَوْحِ الْفُؤاد
کُلَّ فکر لَیْسَ یُنْجی فِی‌ البلاد.
@e_mousazadeh
مکتب سلیمانی: یعنی حمایت از حق و تضمین آزادی و یاری مظلوم و ستمدیده؛ با اقتدارِ مشروع و امنیت سالم و طی جهاد با ظالم مستکبر تحقق یافتنی است.
یادش گرامی و رهش پر رهرو باد.
@e_mousazadeh
قوام و استمرار جامعه دینی و نظام اسلامی، به حضور عالمان ربانیست. تکریم و پاسداشت یاد و نام آن ستارگان پرفروغ رهنما، تکلیفی عمومی در کنار وظیفه فردی و اخلاقی می‌باشد.
@e_mousazadeh
در هر حادثه و زلزله‌ای، سرزده برای دلجوئی و کاستن از آلام بشری آمدید. حق هایی بر قاموس حقوق بشر افزودید و «مرد بودن» را معنا کردید.
لیک سوی ديگر، شهری تماماً سوخت، اما دریغ از سوزی و التیامی.
@e_mousazadeh
#روز_مرد
#لس_آنجلس
#انسانیت
حقوق و آزادی‌های عمومی در نظریه و سیره:
⬅️ خروجی این همایش، می‌تواند منبعی مهم برای تفسیر نظام آزادی‌ها بویژه فصل سوم قانون اساسی(حقوق ملّت) و ارزیابی عملکردها باشد.
⬅️ به نوبهٔ خويش از دانشمندان، دانش‌پژوهان، فضلای حوزه و دانشگاه‌ها، دانشجویان و نهادهای فعال در حوزه حقوق شهروندی و اجتماعی دعوت می‌کنم که بخشی از فعالیت علمی خویش را به یکی از موضوعات این رویداد مهم اختصاص دهند.
@e_mousazadeh
ضمن تسلیت و گرامی‌داشت یاد و نام این شهداء عزیز؛ تصدی انگاری امور و مشاغل خدماتی مراکز سازمانی حساس و حاکمیتی و برون‌سپاری این قسم از امور و یا واگذاری آن به نیروهای شرکتی و غیر رسمی، ضریب رخنه و نفوذ دشمنان قسم خورده نظام اسلامی را افزايش داده است.
@e_mousazadeh
فقه سیاسی و صیانت از تراث فقهی:
⭕️ در سال های اخیر استعمال اصطلاحات مربوط به فقه، بی آنکه مرز تمایز آن اصطلاحات و ارتباط منطقی آنها با یکدیگر به نحو روشن بیان گردد، زیاد شده است؛اصطلاحاتی همچون: «فقه معاصر»، «فقه نظام»، «فقه نظام ساز»، «فقه حکومتی»، «فقه الدوله»، «فقه حکمرانی»، «فقه امارت»، «فقه اجتماعی»، «فقه امنیت»، «فقه رسانه»، «فقه هنر» و غیره.
⭕️ شایسته است به منظور تبیین و تفریع متناسب با نیازهای روز، در کنار حراست و حفاظت از تراث ارزشمند فقهی؛ اصطلاح مألوف و نام آشنای «فقه سیاسی» با تعیین معنا و تحدید دامنۀ واژه «سیاسی»، بصورت یکپارچه برای بیان مرادِ استعمال کنندگان این اصطلاحات جایگزین شود. با این توضیح که برای واژه «سیاسی» در «فقه سیاسی»، برداشت های زیر را میتوان متصور بود:
⬅️ یک: سیاسی یعنی امور مربوط به سیاست و امور عمومی یا همانpolitics و public. به عبارت دیگر اموری که مربوط به مسائل سیاسی، حاکمیتی و عمومی است؛ نه مسائل خصوصی و فردی. بر اساس این برداشت، فقه سیاسی به عنوان شاخه ای از فقه و مربوط به امور عمومی بوده و موضوع آن، فعل مکلفانی همچون نهادهای سیاسی، دولت، حکومت، حقوق شهروندی و همه امور عمومی و حاکمیتی است. در این برداشت، سایر فقه های مضاف همچون فقه الدوله، فقه الحریه، فقه الحکومه، فقه الدولی، فقه الاداره، فقه الامن، فقه الاموال العام و ...، نه در عرض فقه سیاسی، بلکه به عنوان زیر مجموعه و شاخه ای از فقه سیاسی بحث خواهد شد.
⬅️ دو: منظور از «سیاسی» در «فقه سیاسی» نه بعنوان مفهوم، بلکه به مثابۀ یک رهیافت و بینش(Approach)به تمام ابواب و بخشهای گوناگون فقه از طهارت تا دیات است، به گونه ای که یک فرع فقهی با نگرش غیر سیاسی به گونه ای استنباط می شود و با بینش و رویکرد سیاسی به گونه ای دیگر. همانگونه که امام خمینی همچون اسلاف خویش مبحث ولایت فقیه را-بعنوان اصیل‌ترین امر سیاسی-- در لابه‌لای مسائل بیع، با استظهار به احکام عبادی همچون صلاة و حج مطرح نمودند. فقه سیاسی بر اساس این برداشت، علم به احکام شرعی مستنبط از ادله تفصیلی راجع به فعل مکلف با بینش سیاسی است. در این برداشت، فقه سیاسی بعنوان دانش تنظیم روابط بر اساس شریعت؛ ناظر به فعل همه مکلفان است و دایره اش از «فقه الحکومه»، «فقه الدوله»، «فقه الدولی»، «فقه الاداره»، «فقه الثقافه» و امثال آن وسیعتر است. در این برداشت، موضوع فقه سیاسی فعل مکلف یا موضوع خارجی به نحو عام است، لکن نگرش آن به فعل مکلف، متفاوت از نگرش فقه غیرسیاسی است.
@e_mousazadeh
2025/02/18 03:56:49
Back to Top
HTML Embed Code: