Telegram Web
✍️ روایت دکتر مسعود نیلی از مسئله توسعه در ایران


🔸 شاید نیلی را بتوان تنها شخصیت آکادمیک رویکرد اقتصاد جریان اصلی در ایران پس از انقلاب دانست که فرصتی یافته تا بیش از سه دهه، به‌طور متناوب، مستقیم یا غیرمستقیم، دیدگاه های اقتصادی بازارگرایانه‌اش را وارد عرصه سیاست‌گذاری اقتصادی کند.

🔸 از نظر نیلی نقطه کانونی شکل‌گیری رشد اقتصادی، در مرحله اول، سرمایه‌گذاری است و تبدیل سرمایه‌گذاری به رشد اقتصادی، مستلزم وجود بسترهای مناسب اقتصادی و سیاسی است. نیلی معتقد است که ما در دهه‌های اخیر، هنوز به رشد اقتصادی پایدار (با معنای مد نظر او) دست نیافته‌ایم و علت هم نبود بسترهای مناسب اقتصادی و سیاسی است. وی اکنون تمرکز علمی‌اش را بر تحلیل و ریشه‌یابی و ارائه راهکارهایی برای فراهم‌سازی و بهبود بسترهای اقتصادی و سیاسی مناسب قرار داده است./پویش فکری توسعه





🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🔵 وضعیتی که اکنون در کشور می‌بینیم، هیچ ربطی به اقتصاد ندارد/ مسئله امروز حاصل همان چیزی است که بخش تندروی جناح اصولگرا رقم زده‌اند

🔴 دکتر مرتضی افقه اقتصاددان به فرارو گفت: برخی از این آقایانی که این روز‌ها نسبت به عملکرد آقای همتی نقد دارند و فریاد استیضاح سر داده‌اند، همان‌هایی هستند یا به همان طیف فکری وابسته‌اند که عامل و بانی وضع موجودند. مسئله کشور ما اصلا اقتصادی نیست که وزیر اقتصاد بخواهد با فرمول‌های اقتصادی آن را حل کند.

🔴 وی افزود: «باید فکری به حال روابط خارجی و اصلاح زیرساخت‌های کشور داشته باشیم. تا زمانی که این مسائل حل نشود، دیگر هیچ فرمول اقتصادی نمی‌تواند جوابگو باشد. اگر قرار به استیضاح و پاسخگویی است باید به سال‌های قبل و زمانی برگردیم که برخی می‌گفتند: «تحریم‌ها بی اثر است و مسئله ما نیست»، همان افرادی که تحریم‌ها را به سخره می‌گرفتند. همچنین مجلسی‌هایی که در دوران پیش از ترامپ در مسیر توافق و مذاکرات کارشکنی کردند و دلشان نمی‌خواهد برجام شکل بگیرد باید پاسخگوی رفتارشان باشند. همه این افراد عامل وضعیت موجودند. از اول انقلاب تا کنون، هرچه فرمول بود و اقتصاددان‌ها بلد بودند، را مطرح کرده‌اند. عجیب است که مسئولان هنوز به این نتیجه نرسیده‌اند که مشکل اقتصادی نیست که بتوانیم با یک تیم اقتصادی، همه چیز را حل کنیم. اصلا دیگر فرمولی باقی نمانده است. وقتی زمین شوره زار است که نمی‌توان در آن کشت و زرع کرد یا از فرمول‌ها برای کاشت بذر کمک گرفت. به اعتقاد من اتفاقا باید به شکل رسمی اعلام شود آن تفکر تندروی اصولگرایی که مانع مذاکره، مانع حل مشکل تحریم، مانع FATF و هر ارتباط خارجی هستند، پاسخ دهند که اکنون چه باید کرد؟ آن‌هایی که شعار می‌دادند می‌شود بدون حل مشکل تحریم، رشد کرد و مشکلات اقتصادی کشور را حل کرد، آن‌هایی که نگذاشتند مشکلات کشور حل شود، نگذاشتند سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت‌های برق، توسعه میادین نفتی و امثالهم انجام شوند، پاسخ دهند.»/متن کامل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
✔️ اهمیت آموزش عالی در توسعۀ کشورها/ معیارهای دانشگاه خوب

دکتر محمود سریع القلم: در این فرصت، مایلم معیارهای خود را درباره اهمیت آموزش عالی در توسعه کشورها مطرح کنم؛ مطالعه کشورهای مختلف مانند انگلستان، آمریکا، روسیه، چین، کره جنوبی و سنگاپور، نشان می‌دهد که علی‌رغم تفاوت‌های تاریخی، سیاسی و اجتماعی، همه آن‌ها بر سرمایه‌گذاری در آموزش عالی تأکید داشته‌اند. به‌عنوان نمونه، کره جنوبی در ۴۰ سال اخیر، سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در این حوزه انجام داده و سنگاپور، با وجود وسعت کم، دانشگاه‌هایی در سطح جهانی دارد. چین نیز در حوزه مهندسی و فناوری پیشرفت‌های چشمگیری داشته است.

گزارشی از ماریو دراگی برای اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که کشورهای اروپایی برای رقابت با آمریکا و چین، باید تا سال ۲۰۳۰ حدود ۷۷۰ میلیارد یورو در بخش آموزش و پژوهش سرمایه‌گذاری کنند. این رهنمود به خوبی نشان‌دهنده نقش حیاتی نظام آموزشی در جایگاه اقتصادی کشورها است. چین در زمینه‌هایی مانند هوش مصنوعی و نرم‌افزار از بسیاری از کشورهای اروپایی پیشی گرفته است. مهم‌ترین عامل در رتبه‌بندی دانشگاه‌ها، کیفیت علمی و پژوهشی اساتید آن‌هاست. در دانشگاه‌های پیشرفته، انتخاب محل تحصیل غالباً بر اساس حضور اساتید برجسته انجام می‌شود، زیرا اساتید، سطح علمی دانشگاه را تعیین می‌کنند. بر اساس تجربه ۳۷ ساله دانشگاهی من در ایران و کشورهای مختلف، کیفیت اساتید تأثیر مستقیمی بر رتبه و اعتبار یک دانشگاه دارد. اساتید نه‌تنها بر آموزش و پژوهش، بلکه بر جایگاه فارغ‌التحصیلان و میزان توجه جهانی به دانشگاه اثرگذارند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
Forwarded from گفتار اقتصادی (M.R.Monjazeb)
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📌۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان:

🔹در سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ حدود ۱۱ میلیون مسکن در ایران ساخته شده. اگر قرار بود ساختن سالی یک میلیون مسکن مشکل را حل کند تا الان رخ داده بود.



💠 گفتار اقتصادی
🔴 سیاست نفتی آمریکا

🔴 دکتر محمدرضا منجذب

🔹 بعد از تشکیل اوپک و سیاست کنترل قیمت، دنیای غرب و آمریکا دچار شوک های نفتی مختلفی شدند. در دوره اوباما سیاست نفتی آمریکا بسمت گسترش تولید نفت در آمریکا چرخش یافت. این سیاست در دوره ترامپ دنبال شد. نمودار نشان میدهد که از سال 2017 آمریکا از واردکننده نفت به صادرکننده تبدیل شده است. به همین دلیل قیمت نفت در یک محدوده ای معین قرار گرفته است. اکنون آمریکا بعنوان یک بازیگر اصلی در بازار نفت تعیین کننده است (نمودار را ببینید). 🔹همچنین بر مبنای پیش بینی ها طی دهه آینده سوختهای جایگزین اقتصادی می شوند و لذا استفاده از نفت مقرون بصرفه نیست، و لذا آمریکا تولید و مصرفش از ذخایرش را افزایش داده است. 🔹از سال 2010، ایالات متحده بیش از واردات خود، فرآورده های نفتی تصفیه شده، از جمله نفت کوره تقطیر شده، مایعات گاز هیدروکربنی و بنزین موتور را صادر کرده است. صادرات خالص فرآورده های نفتی پالایش شده در سال 2020 به 3.3 میلیون بشکه در روز افزایش یافت و در سال 2021 تقریباً ثابت ماند.
🔹 اکنون با ورود مجدد ترامپ این سیاست با شدت بیشتری دنبال خواهد شد. اجرای سیاست حداکثر فشار تحریمی نفتی بر ایران غیر از دنبال کردن اهدافی دیگر، کاهش صادرات نفت ایران به چین و هند را بدنبال دارد. سپس آمریکا صادرات جبرانی نفت خود به این دو کشور را دنبال خواهد کرد. (اینجا را ببینید)

🌐 کانال دکتر منجذب
🟢 آرزوهای شمالی ترامپ / او «شریان‌‌‌‌‌های حیاتی تجارت» را می خواهد

👤 دکتر علی کریمی‌راد؛ فارغ‌التحصیل اقتصاد دانشگاه بریتیش‌کلمبیا


✍️ اظهارات تحریک‌‌‌‌‌آمیز دونالد ترامپ درمورد الحاق کانادا، گرینلند و بازپس‌گیری کنترل کانال پاناما، این واقعیت مهم را نشان می‌دهند: حفظ کنترل بر مسیرهای تجاری اصلی برای ایالات‌متحده حیاتی است.

✍️ در طول تاریخ، کنترل داشتن بر مسیرهای تجاری معادل با قدرت جهانی درنظر گرفته‌شده‌است.

✍️ جاده‌ابریشم باستانی، نه‌‌‌‌‌تنها مسیری برای تجارت بود، بلکه به‌عنوان اتوبانی برای ردوبدل‌کردن ایده‌‌‌‌‌ها، فناوری و فرهنگ عمل می‌کرد.

✍️ شکوفایی و پایایی بیشتر نیمه‌شرقی امپراتوری روم که یک‌هزاره بیشتر از نیمه غربی آن دوام آورد، عمدتا به علت کنترل بر راه‌های تجاری حیاتی بود.

✍️ امپراتوری‌‌‌‌‌های عثمانی و صفوی نیز تا زمانی‌که بر دالان‌های تجاری کلیدی تسلط داشتند، نفوذ خود را حفظ کردند.

✍️ وقتی قدرت‌های اروپایی به مسیرهای دریایی تسلط یافتند و مسیرهای دریایی مستقیم به چین و آمریکا را کشف کردند، موقعیت خاورمیانه به‌عنوان کریدور تجاری شرق به غرب دنیا تضعیف شد و در پی آن قدرت این امپراتوری‌‌‌‌‌ها نیز کاهش‌یافت.

✍️ تغییرات اقلیمی در حال تبدیل‌کردن قطب‌شمال به یک مسیر آبی قابل‌ناوبری است. یک مسیر آبی تجاری که تا پایان دهه‌جاری قابل‌استفاده است. این موضوع تا حد قابل‌قبولی تفکر استراتژیک امروز آمریکا را توضیح می‌دهد.

✍️ این تحولات نکات غیر‌قابل‌انکاری از جمله استفاده، سکونت و تجاری‌شدن شمال یخ‌‌‌‌‌زده کانادا، تقویت موقعیت استراتژیک گرینلند برای مدیریت تجارت قطب شمال، عدم‌توانایی دانمارک و کانادا برای ایجاد و حفظ امنیت این مسیر جدید را در پی دارد.

✍️ تمرکز ترامپ بر کانال پاناما با این الگوی استراتژیک همخوانی دارد. با افزایش اهمیت اقتصادهای حاشیه اقیانوس آرام، کنترل این پیوند حیاتی بین اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام به‌طور فزاینده‌ای حیاتی می‌شود.

✍️ این الگوهای استراتژیک، اصرار ترامپ بر بازگرداندن مدیریت کانال پاناما را توضیح می‌دهد.

✍️ درواقع اظهارات ترامپ درباره الحاق کانادا، منعکس‌‌‌‌‌کننده شناسایی دقیق واقعیت‌های ژئوپلیتیک نوظهور است.

✍️ کشورهایی که صاحب کنترل بر شریان‌‌‌‌‌های حیاتی تجارت هستند، نفوذ و قدرت خود را حفظ می‌کنند و در طرف مقابل، حاشیه‌‌‌‌‌نشین‌‌‌‌‌ها رو به افول باقی می‌‌‌‌‌مانند.

✍️ بنابراین، اظهارات ترامپ در راستای الگوهای دیرینه رقابت بین قدرت‌های بزرگ و کنترل بر تجارت‌جهانی است.

مطلب مرتبط: سیاست نفتی آمریکا

🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🔵 دکتر عزتی، اقتصاددان: ایران و آمریکا بالاخره یک روز با یکدیگر مذاکره می‌کنند/ برای حفظ ارزش پول ملی، به تجارت خارجی گسترده نیاز داریم
مرتضی عزتی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر این که ایران و آمریکا بالاخره یک روز با یکدیگر مذاکره خواهند کرد، اما زمان آن هنوز مشخص نیست، به دیده‌بان ایران گفت: تا زمانی که تولید افزایش پیدا نکند، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که نرخ ارز کنترل شود. هرچند سیاست‌هایی مانند حمایت از تولید و کمک به تولیدکنندگان می‌تواند تا حدودی جلوی جهش‌های نرخ ارز را بگیرد، اما حتما برای حفظ ارزش پول ملی، به تجارت خارجی گسترده نیاز داریم.

دکتر عزتی، اقتصاددان: ایران و آمریکا بالاخره یک روز با یکدیگر مذاکره می‌کنند/ برای حفظ ارزش پول ملی، به تجارت خارجی گسترده نیاز داریم. درست است که اکنون گفته می‌شود ایران با زور و تهدید حاضر به مذاکره نخواهد شد، اما بالاخره ایران و آمریکا باید مذاکره کنند و در نهایت، یک روز این دو کشور باهم مذاکره خواهند کرد و مشکلات بین خودشان را حل می‌کنند؛ این واقعیتی است که چه بخواهیم چه نخواهیم، یک روز رخ خواهد داد، اما این که چه روزی باشد مشخص نیست.

وی افزود: رجزخوانی‌ها برای این است که بگویند ما گزینه‌های دیگری هم به‌جز مذاکره داریم تا امتیازات بیشتری گرفته شود. سال‌ها است این صحبت بیان شده است که با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم، اما همیشه مستقیم یا غیرمستقیم، مذاکرات انجام شده است. البته در این میان اتفاقاتی هم افتاده است و یا از طرف ما یا از طرف آن‌ها، مشکلاتی در مذاکرات به وجود آمده یا گروه‌هایی وسط آمده‌اند و جریان مذاکرات را خراب کرده‌اند. آنچه واقعیت دارد، هنوز مذاکره‌ای با دولت جدید آمریکا انجام نشده و احتمالاً ممکن است این اتفاق تا شش ماه دیگر هم نیفتد. یا مانند گذشته که با واسطه مذاکرات مختصری انجام می‌شد، این روند مجددا از سر گرفته شود.

تاثیر تحریم‌های جدید آمریکا مثل سال ۹۷ نخواهد بود
این استاد دانشگاه به امضای بخشنامه اجرایی بازگشت فشار حداکثری توسط رئیس‌جمهور آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: با تشدید تحریم‌ها، ایران آسیب‌هایی می‌بیند و مشکلاتی پیش می‌آید، ولی این مشکلات به شدت سال ۹۷ نخواهد بود. ممکن است مقداری صادرات کاهش پیدا کند و دسترسی به ارز محدودتر شود که با مشکلات بیشتری مواجه می‌شویم که در نهایت، فشار آن روی دوش مردم وارد خواهد شد.

وی ادامه داد: متاسفانه در چند ماه اخیر اقداماتی انجام شده که بازارها را متلاطم کرده است؛ بازار ارز و بورس دچار تلاطم شده و این تلاطم‌ها، شرایط مساعدی برای وضعیت امروز اقتصاد ایران نبوده است. اگر قرار بود با روی کار آمدن ترامپ چنین شرایطی رخ دهد، باید از قبل فکر می‌کردند و تلاش می‌کردند جلوی آثار منفی آمدن ترامپ بر اقتصاد ایران را بگیرند. حداقل از دو ماه قبل همه می‌دانستند که ترامپ می‌آید و چنین اتفاقی رخ خواهد داد. باید فکر می‌کردند و اجازه نمی‌دادند که بازارها هیجانی شود. دلار را گران نمی‌کردند و دولت جلوی روند افزایش قیمت دلار را می‌گرفت.

حدف ارز نیمایی در شرایط کنونی اشتباه بود
عزتی تصریح کرد: وقتی روند افزایش قیمت ارز رخ داد، کنترل این موضوع از دست دولت و سیاست‌گذاران اقتصادی خارج شد که ناشی از این بود که دید کافی به این موضوع نداشتند و تمرکز نکردند. با توجه به شرایطی که در بازار حاکم بود، امکان تک‌نرخی کردن ارز وجود نداشت، اما آقایان در این شرایط بحرانی، ارز نیمایی را حذف کردند، زیرا تصورات نادرستی درباره پیامدهای این اقدام در ذهن مسئولان ما بود. بسیاری از دلسوزان اقتصاددان هم گفتند که نباید این کار را در شرایط کنونی انجام دهید. اکنون اما دولت باید به فکر این باشد که تورم و نرخ ارز بیشتر از این افزایش پیدا کند تا فشار معیشتی روی مردم بیش از شرایط کنونی افزایش نیابد.

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس همچنین تاکید کرد: اصلی‌ترین عاملی که بر ارزش پول یک کشور تاثیر دارد، عرضه و تقاضا است. مهمترین عامل عرضه، تولید و صادرات یک کشور است. هرچه تولید و صادرات بالا برود و از آن طرف با کشورهای دنیا ارتباط بیشتری داشته باشیم، می‌توانیم قدرت ملی را افزایش دهیم که این موضوع هم به تثبیت ارزش پول ملی کمک می‌کند و هم تورم داخلی، هم نرخ ارزهای خارجی را کنترل می‌کند./دیدبان
مطلب مرتبط: سیاست نفتی آمریکا

🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🔴 استیضاح وزرا فقط یک ژست مردم‌پسندانه است/ مجلس خود از عوامل وضعیت موجود است

دکتر مرتضی افقه:


🔹متأسفانه خود نمایندگان مجلس عامل اصلی و اساسی مشکلات جاری کشور هستند. تفکری که اکنون بر مجلس حاکم است و این تفکر، عامل اصلی تغییرات زیاد نرخ ارز و افزایش‌های اخیر است. این تفکر باعث شده که ما تحریم شویم، مذاکرات پیش نرود و تنش‌ها در منطقه اوج بگیرد.


🔹در شرایط فعلی که سیاست خارجی، روابط بین‌المللی و تحریم‌ها متغیر‌های فعال و تأثیرگذار در اقتصاد کشور هستند، دولت نمی‌تواند کار اثرگذاری انجام دهد. دولت پزشکیان اکنون فقط می‌تواند اقدامات منفعلانه‌ای انجام دهد تا آثار بحران را تا حدی کنترل کند.

🔹سؤال کردن از رئیس‌جمهور یا استیضاح وزرا فقط یک ژست مردم‌پسندانه از سوی نمایندگان مجلس است و هیچ اثر واقعی ندارد. دولت در حال حاضر نمی‌تواند بیشتر از این اقدام کند. خود نمایندگان مجلس نیز با توجه به دسترسی بیشتر به اطلاعات آماری درباره فروش نفت و دریافت‌های ارزی، بهتر می‌دانند که مشکل کجاست. /متن کامل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 دکتر فرشاد مومنی: همتی گفته شوک ارزی ایجاد می‌کنیم تا تورم کاهش پیدا کند، باید از این حرف شرم کند/ باید یک ادعانامه ملی علیه همتی تهیه شود

👤انتقاد تند اقتصاددان مشهور از عملکرد همتی در وزارت اقتصاد: آقای همتی! سخنانت درباره ارز در دولت رئیسی را مرور کردی؟ یادت هست آن موقع چه حرفهایی میزدی؟/ همتی همه چیز را به لجن کشیده، از طریق مناسبات رانتی دلار را گران کرده و می‌گوید هدفم مبارزه با تورم است.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 نرخ بهره متناسب با نرخ تورم اصلاح شود

▫️دکتر حسین عبده تبریزی، صاحب‌نظر اقتصادی در همایش فرصت‌های تامین مالی در دولت چهاردهم گفت: یکی از مشکلات اساسی در حوزه اقتصاد، تشکیل نشدن سرمایه به اندازه کافی است.

▫️وی در ادامه افزود: زمانی که در خصوص حوزه ارز و بازارهای مالی و تورم صحبت می‌شود، عامه جامعه آشنا هستند و درک می‌کنند ولی در خصوص تشکیل سرمایه اطلاعات کافی ندارند. به دلیل عدم درک آگاهی از این موضوع، شرایط اقتصادی حال حاضر به وجود آمده است؛ این وضعیت مقامات اقتصادی کشور ایران را به شدت نگران کرده است.

▫️عبده‌تبریزی عنوان کرد: حدود دو سال پیش بانک مرکزی تصمیم گرفت که نرخ سود ۲۳ درصد را به ۳۰ درصد افزایش دهد و بسیاری از اقتصاددانان در این خصوص نقد داشتند؛ از طرف دیگر بازارسرمایه هم در شرایط مناسبی نبود؛ از این رو به یک مرتبه فشار مضاعفی به بورس آورده شد و در نهایت بازار سهام دچار رکود شد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🔴 نظم نوین جهان در قرن بیست‌و‌یکم

🔴 دکتر سهراب دل‌‌‌‌‌‌‏‌انگیزان
بدون مقدمه شروع می‌کنم. در تحلیل شرایط کنونی جهان بعد از روی کارآمدن مجدد دونالد ترامپ برای دومین‌بار به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، می‌توان چند رگه فرضیه‌‌‌‌‌‌‌‌های احتمالی را با اقبال شواهد بیشتر همراه دانست. این یادداشت نگاهی آینده‌نگرانه بر روابط بین‌الملل و نظام تقسیم قدرت جهانی برای قرن بیست‌و‌یکم و بعد از آن دارد، اگرچه در نگارش آن برداشت‌‌‌‌‌‌‌‌های شخصی دخالت اساسی را دارا بوده‌ و برای هیچکدام از فرضیات ارائه‌شده آن شاهد دقیق و استدلال منطقی ارائه نشده‌است، ولی به‌نظر می‌رسد اجزای مفهومی آن، در اخبار کنونی جهان می‌توانند رگه‌‌‌‌‌‌‌‌های آشکاری از نمایان‌شدن را هرچند بسیار مبهم و متزلزل ولی بخردانه به نمایش بگذارند.
نظم نوین جهان در قرن بیست‌و‌یکم

نخست اینکه حضور ترامپ و سایر سرمایه‌داران افسانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای جهان را در راس امور اجرایی آمریکا(بخوانید جهان)‌ نشان می‌دهد؛ نوعی مرکانتیلیزم (ثروت پرستی افراطی) جدید در آمریکا در مقابل یک سرمایه‌داری تجارت محور با مالکیت دولتی بدون دموکراسی، در چین در حال استقرار قدرتمند است. این نوع نگرش جدید ثروت محوری از طریق شکل‌گیری تیم قدرتمندی از ثروتمندان تازه به دوران رسیده(بدون ریشه تاریخی) و البته با یک دستورالعمل منتشر نشده ولی پذیرفته‌شده نهایی، استقرار یافته‌است. البته از طریق دستورالعمل‌هایی که ترامپ هر روز در حال صادر‌کردن آنهاست، هربار بخشی از این مانیفست آشکار می‌‌شود.

دوم اینکه به‌نظر می‌رسد در این نوع نگرش جدید به بافت و کارکرد قدرت و ثروت در جهان، نوع جدیدی از بازی با بازیگران جدید در حال تحقق است که افراد فراتر از قانون در حال ظهور هستند. هرچند از بعد سال‌های۱۸۱۵ و بعد از ناپلئون بناپارت، موضوع و فلسفه ابرمرد در بافت بازی بزرگان جهان کنارگذاشته شد و دموکراسی و قانون به‌عنوان محور حکومت‌‌‌‌‌‌‌‌ها مبنای نظری و عملیاتی شد، لذا لیبرالیزم مبتنی بر دموکراسی اساس تحقق حکومت‌‌‌‌‌‌‌‌ها‌ در قانون بود؛ اما در شرایط جدید به‌نظر می‌رسد که مجددا جهان در حال پوست‌اندازی به نوع جدیدی از حکومت‌‌‌‌‌‌‌‌های مبتنی بر ابرمرد باشد که ثروت و قدرت و کاریزمای فردی را برتر از قانون تعریف‌کرده و پذیرفته‌‌‌‌‌‌‌‌اند.

در این‌خصوص اگر ترامپ بعد از دور اول ریاست‌جمهوری کنارگذاشته می‌شد و مسیر انتخابات آمریکا، افرادی با ویژگی‌های علمی، دموکراتیک و نیز اهل فرهنگ و فلسفه را جایگزین می‌کرد، می‌شد گفت؛ انتخاب دور اول ترامپ تصادفی بوده باشد؛ ولی بعد از انتخاب او در دور دوم و با فاصله بسیار زیاد با رقیبش، می‌توان انتظار داشت که دوران تحولی جدیدی در جهان شروع شده باشد که به‌نوعی بازگشت به حداقل پانصد سال‌قبل را در حکومت‌‌‌‌‌‌‌‌داری ولی با ابزارها و پشتوانه‌‌‌‌‌‌‌‌های نظری جدید نشان‌ می‌دهد.

سومین مساله از نگاه من این است که در شرایط سال‌های رونق لیبرال دموکراسی با توجه به تمرکز بر اُمانیزم، تا حدودی دموکراسی، قانون و حقوق‌بشر جایگاه ویژه‌ای یافت و تصرف و تصاحب زمین به‌نوعی برای حاکمیت‌‌‌‌‌‌‌‌ها منع شد، به‌گونه‌ای که در صد سال‌اخیر تقریبا این موضوع از دستور و برنامه‌های بسیاری از حکام کنار گذاشته شد، ولی در بعد از سال‌های شروع قرن بیست‌و‌یکم ملاحظه جدی مردمان جهان این است که حاکمان بسیاری از جمله روسیه، اسرائیل و آمریکا علاقه آشکار خود را به‌صورت بی‌‌‌‌‌‌‌‌شرمانه و البته با پشتوانه زور برای تصرف سرزمین و خاک سایر کشورها اعلام می‌دارند، لذا با این علامت‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌توان انتظار داشت که مجددا در شرایط جدید حمله کشورها برای تصرف خاک اهمیت جدی بیابد، لذا کنوانسیون‌‌‌‌‌‌‌‌ها و مقررات بین‌المللی که در این حوزه تعریف شده‌اند، اعتبار خویش را برای قدرت‌های بزرگ از دست داده و البته بیشتر از قبل از دست خواهند داد.

چهارم اینکه موضوعاتی چون قراردادهای بین‌المللی در حوزه‌های محیط‌زیست، حقوق‌بشر یا دادگاه‌‌‌‌‌‌‌‌های بین‌المللی که تعریف‌کننده مناسبات حقوقی، مالی، مرزی و سیاسی بین‌المللی در بین کشورها هستند، اصولا در شرایط جدید هیچ‌جایی از اعتبار نخواهند داشت و این حاکمان جدید، نیاز به مناسبات جدیدتری از این نوع قاعده‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری‌‌‌‌‌‌‌‌های مهم را خواهند داشت، لذا انتظار این است که حاکمان جدید، ثروتمند و قدرتمند، از این معاهدات دست و پاگیر بین‌المللی و جهانی بیرون بیایند./متن کامل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
دکتر حسین راغفر، اقتصاد دان: دلار به بالای  ۱۱۰ هزار تومان می رسد

نظام باید بین بقای خودش و بقای مافیاها یک کدام را انتخاب کند

۴ میلیارد دلار طلا از خارج وارد شده را با نرخ دلار ۱۱۰ و ۱۲۰ هزار تومان می‌فروشند


بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نمی‌توانند جلوی افزایش قیمت دلار را بگیرند

منافع ملی قربانی منافع الیگارش‌ها شده

هیچ‌کدام از نهادهای اقتصادی مسئول، اختیار تصمیم‌گیری ندارند
/متن کامل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 اصلی‌ترین چالش‌های اقتصاد ایران

▪️چالش‌های اقتصاد ایران کم نیست. آنقدر زیاد است که برخی کارشناسان عقیده دارند که کار از چالش گذشته و به بحران رسیده است.

▪️در این ویدیو حسین عبده تبریزی، اقتصاددان، کمال اطهاری، اقتصاددان، علی سعدوندی، اقتصاددان و حسین راغفر اقتصاددان به بررسی اصلی‌ترین چالش‌های اقتصاد ایران می‌پردازند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔴 دکتر محمود سریع القلم

🔴 من به هر کجای کشور که سفر می‌کنم، می‌بینم‌ همه در انتظار یک تحول هستند. برای دستیابی به توسعه دو راه وجود دارد؛ یکی جامعه‌محور است و دیگری نخبه‌محور. سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه از طریق جامعه تغییر کردند. باروری جامعه مدنی و بخش خصوصی در این کشورها، حاکمیت را وادار به عقب‌نشینی کرد. اما سایر کشورها همه تحت تأثیر نخبگان متحول شدند. حتی آمریکا توسط ۵۰ نفر که می‌اندیشیدند و کارآفرین بودند، متحول شد. در ژاپن حاکمیت و در چین حاکمیت و نخبگان تحول ایجاد کردند.

🔴 اگرچه درست هم همین است که جامعه یک کشور را تغییر دهد، اما این کار بسیار زمان‌بر است. سال ۱۸۵۵ در انگلیس شش هزار رمان چاپ‌ شد. یعنی مردم آگاهی داشتند و توانستند پارلمان خود را وادار به تغییر کنند. در آلمان و فرانسه نیز چنین‌بود. در سایر دنیا اما مردم چنین سطحی از آگاهی نداشتند و این نخبگان بود که تشخیص دادند و تغییر ایجاد کردند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🟢 برای کنترل تورم باید کسری بودجه را کاهش داد
دکتر مرتضی افقه
استاد دانشگاه چمران اهواز درخصوص امکان تغییر روش تعیین بودجه در کشور گفت: «سالهاست که می‌گویم اگر می‌خواهیم تورم را کاهش دهیم باید نقدینگی کاهش پیدا کند و اگر قرار است نقدینگی کاهش پیدا کند، باید کسری بودجه را کاهش داد. اگر قرار است کسری بودجه کاهش پیدا کند، در مرحله نخست باید به سراغ انبوه ردیف‌های هزینه‌ای موجود در جداول بودجه‌ای برویم که عمدتا کارایی چندانی ندارند. ما ردیف‌های بودجه‌ای بسیار زیادی داریم که هیچ کمکی در جهت افزایش تولید، افزایش رفاه و افزایش خدمات دولت چه به شکل کمی و چه به شکل کیفی نمی‌کنند. اگر قرار است حاکمیت به این نتیجه برسد که باید ردیف‌های هزینه‌ای اضافی را حذف کنیم، با توجه به این که عده زیادی در این دستگاه‌ها شاغلند و نمی‌توان به سرعت این ردیف‌ها را حذف کرد، می‌توان برنامه ریزی گام به گام انجام داد و طی چند مرحله تدریجی، این کار را انجام داد. به هر حال اول باید این تفکر ایجاد شود که هزینه‌های متعددی وجود دارد که اضافه است. حتی اگر فروش نفت کشور حل شود، باز هم این هزینه‌های اضافی باید حذف شوند. هم اکنون که با مشکل درآمد‌های نفتی مواجهیم، بهترین زمان است که یکبار برای همیشه تصمیم بگیریم هزینه‌های اضافی را از بودجه برداریم.»

وی افزود: «مشکل اصلی ما همان افکار یا نظام ارزشی است که به موضوعاتی از جمله تخصیص بودجه، به شکل توسعه محور نگاه نمی‌کند. درواقع معیشت و رفاه مردم، با فاصله زیادی از افکار این تصمیم گیران یا تصمیم سازان قرار دارد. با این نوع تصمیم گیری، نه تنها ایدئولوژی خود این افراد ضربه خورده است، بلکه به دلیل ناکارآمدی، نتوانسته‌اند جذابیتی برای اندیشه‌های خود ایجاد کنند و حتی همفکران خود را هم دفع کرده‌اند.»/متن کامل

مطلب مرتبط:
طبقه حقوق بگیر به نفس نفس افتاده است

🌐 کانال با اساتید اقتصاد
📹 سیاست‌های ترامپ تهدیدی علیه لیبرالیسم جهانی

▫️استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران سیاست‌های رئیس جمهور آمریکا را تهدیدی علیه لیبرالیسم جهانی می‌داند.
دکتر عباس آخوندی، سیاستمدار و استاد دانشکده مطالعات جهان، معتقد است: جمله معروف ترامپ مبنی بر اینکه «کارگر مکزیکی نمی‌تواند در اینجا کار کند»، نمایانگر مخالفت عمیق او با آزادی رفت و آمد افراد است.

📹 آمریکا در حال ایجاد موج مرکانتیلیسمی

▫️آمریکا به‌وضوح به ارزش‌های لیبرال پشت پا زده است! عباس آخوندی، سیاستمدار و استاد دانشکده مطالعات جهان، در گفت‌وگوی اختصاصی با اکوایران این موضوع را مطرح کرد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🟣 دکتر فرشاد مومنی:

🟣 کالابرگ می‌‏دهند که عذاب وجدان‏شان کم شود


این دولت نیز مانند دولت قبل در ابتدا سیاست‌های مخرب فقرزا و نابرابرساز را ایجاد می‌کند و فشارهای معیشتی سختی را به مردم تحمیل می‌کند و بعد به لطایف‌الحیل ادعا می‌کند که می‌خواهد بخشی از آن را جبران کند.

📌 طبیعتاً این یک سیاست محکوم به شکست است و بیشتر ارضای نفس است تا یک قاعده‌گذاری برای کشوری که از یک بلوغ حداقلی برای اداره اقتصاد برخوردار باشد

📌 شایسته نیست و کار درست این است که فشارهای غیراخلاقی و غیرتوسعه‌ای به معیشت مردم از طریق یک سیاست عامدانه منحط و غلط را متوقف کند...

ما باید دو مسئله را از همدیگر تفکیک کنیم؛
اول اینکه این دولت نیز مانند دولت قبل در ابتدا سیاست‌های مخرب فقرزا و نابرابرساز را ایجاد می‌کند و فشارهای معیشتی سختی را به مردم تحمیل می‌کند و بعد به لطایف‌الحیل ادعا می‌کند که می‌خواهد بخشی از آن را جبران کند که طبیعتاً این یک سیاست محکوم به شکست است و بیشتر ارضای نفس است تا یک قاعده‌گذاری برای کشوری که از یک بلوغ حداقلی برای اداره اقتصاد برخوردار باشد./متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🔵 نقد همتی بدون در نظر گرفتن شرایط سیاست خارجی اشتباه است

دکتر علی قنبری:


🔹این که بگوییم آقای همتی در این مدت کوتاهی که از وزارتش گذشته، هر کاری انجام داده درست است، یک گزاره اشتباه محسوب می‌شود؛ اما من معتقدم آقای همتی هر کاری که از دستش بر می‌آمده را انجام داده است.

🔹عملکرد وزارتخانه ایشان و البته عملکرد تیم اقتصادی دولت چهاردهم را باید بر اساس شرایط زمانی و وضعیت بین المللی نیز بررسی کرد. هم اکنون دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکاست و از همین اول کار نیز نشان داده که با نیت فشار حداکثری وارد عمل شده است. اگر قصد نقد آقای همتی را داریم باید به بستر و فضایی که او وزیر شده نیز نگاه و دقت کنیم./فرارو




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
2025/02/25 08:16:49
Back to Top
HTML Embed Code: