Telegram Web
EHIA
مجموعه علمی EHIA با همکاری کانون نبض اندیشه برگزار می‌کند؛ NEUROCinema: When the mind meets the silver screen 🎥🧠 🎞️ در این دوره، به پخش، تحلیل و گفتگو درمورد فیلم‌هایی می‌پردازیم که پرده از مباحث عمیق فلسفه‌ی ذهن و نوروساینس برمی‌دارند. 📽از «Memento» که…
🎬پلان اول:

صبح از خواب بیدار می‌شوید و متوجه می‌شوید که حافظه‌ی کوتاه‌مدت خود را از دست داده‌اید. هر چند دقیقه یک‌بار، همه‌ی چیزهایی که طی چند دقیقه‌ی گذشته به یادتان آمده است، فراموش می‌شود. این موقعیت ترسناک و گیج کننده است، زیرا نمی‌توانید روابط و اتفاقات جاری را به خاطر بیاورید.

اما در میان این سردرگمی، یک کلید وجود دارد: یادداشت‌هایی برای خودتان می‌نویسید و اطلاعات مهم را روی بدنتان خالکوبی می‌کنید. این تنها راه شما برای به یاد آوردن گذشته و پیدا کردن هدفتان است: انتقام گرفتن از کسی که همسرتان را به قتل رسانده است.

آیا می‌توانید در این شرایط پیچیده به خودتان اعتماد کنید؟ چگونه می‌توانید حقیقت را از دروغ تشخیص دهید، وقتی حافظه‌تان هر لحظه پاک می‌شود؟
ما شما را به یک نشست پخش و بحث درباره‌ی این فیلم معمایی و روان‌شناختی دعوت می‌کنیم تا ببینیم چگونه شخصیت اصلی با این چالش روبرو می‌شود. سپس در یک گفت‌وگوی جمعی به تحلیل فیلم، نحوه‌ی کار حافظه و نقش آن در هویت انسانی و معنابخشی به زندگی‌مان می‌پردازیم.

🎥در «حلقه‌ی پخش و تحلیل فیلم: مغز در آیینه‌ی سینما» با ما همراه باشید.
در شش جلسه از شنبه 22 اردیبهشت.

🌐 ثبت‌نام در دوره و اطلاعات بیشتر

🆔 @EHIAtums
🆔 @Nabzeandisheh_javaneh
مجموعه علمی EHIA با افتخار برگزار می‌کند:

📚Neuroscience Book Club:
"Determined" by Robert Sapolsky

•"آیا انسان دارای اراده‌ی آزاد است؟"
این سؤال، سؤالی‌ است که طی قرن‌ها فیلسوفان و اندیشمندان بسیاری در صدد پاسخ به آن برآمدند. آیا انسان قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری مستقل از عوامل ژنتیکی، زیستی، محیطی و فرهنگی را دارد؟
کتاب Determined نوشته ساپولسکی ما را از این سفر تاریخی و فلسفی عبور می‌دهد، و استدلالی جالب توجه ارائه می‌دهد که ممکن است درک ما از اراده آزاد و نقش آن در شکل‌دهی اخلاق، قانون و مسئولیت شخصی را دگرگون سازد.

🗣 تسهیل‌گر جلسات:
دکتر امیرحسین خزیمه
پزشک و پژوهشگر علوم اعصاب

۲۷ و ۲۸ اردیبهشت، ساعت ۱۷:۰۰

💻 به صورت آنلاین در بستر زوم

فایل ضبط‌شده‌ی جلسات در اختیار شرکت‌کنندگان قرار می‌گیرد.

🌐 ثبت‌نام در دوره و کسب اطلاعات بیشتر

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
هسته کامپیوتیشنال نوروساینس EHIA با همکاری آزمایشگاه سیگنال و تجهیزات پزشکی (BIS Lab) با افتخار برگزار می‌کند؛

🤖 Biosignal decoding series:
سری کارگاه‌های پردازش سیگنال‌های حیاتی با استفاده از هوش‌ مصنوعی

💡شامل چهار کارگاه:
آموزش کاربردی برنامه نویسی پایتون
• آموزش آمار و احتمالات در علم داده
• آموزش مفاهیم اصلی و الگوریتم های یادگیری ماشین
• مقدمه ای بر یادگیری عمیق


✔️ چرا در این‌دوره‌ها شرکت کنیم؟
• داده‌های پزشکی، کلید درک بهتر بیماری‌ها و درمان‌های نوین هستند.
• هوش مصنوعی، ابزاری قدرتمند برای تحلیل و پردازش این داده‌ها است.
• آگاهی کافی از مبانی ریاضیات و آمار برای درک و به‌کارگیری درست این ابزارها ضروری است.
• مهارت‌های برنامه‌نویسی، زبان جهانی علم داده و پزشکی دیجیتال می‌باشند.

📌 در این سری از دوره‌ها با تمرکز بر پایتون، پس از کسب مقدمات ریاضی لازم، به شما کمک می‌کنیم تا ابزار‌های یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق را برای تحلیل سیگنال‌های حیاتی به کار گیرید.

اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام به زودی در
🆔 @EHIAtums

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
هسته Computational Neuroscience مجموعه علمی EHIA با افتخار برگزار می‌کند:

🤖 Biosignal decoding series:

🐍 اولین دوره(پیش نیاز):
آموزش کاربردی برنامه نویسی پایتون

در این دوره‌ی پروژه محور، یادگیری و به‌کارگیری مفاهیم به‌طور هم‌زمان انجام می‌شود و شما به‌جای حفظ تعاریف خشک و بی‌روح، کاربرد عملی آن‌ها را در پروژه‌های مختلف تجربه خواهید کرد.

📚سرفصل مباحث:
•Python Basics
•Data Structures
•Control Flow & Functions
•Error Handling
•Modules & Packages
•Working with Data & Libraries

📑 ده جلسه آنلاین در بستر زوم

🗣مدرسین:
مهندس علی اکبری
دانشجو کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی، دانشگاه صنعتی شریف، پژوهشگر آزمایشگاه رباتیک و بینایی ماشین.
LinkedIn

مهندس زهرا مرادی
دانشجو کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. پژوهشگر آزمایشگاه سیگنال و ابزار های بایومدیکال (BIS Lab).
LinkedIn

جمعه ها ساعت ۱۵:۳۰ - ۱۸:۳۰
شروع از ۱۱ خرداد ماه تا ۸ تیر ماه

🌐 ثبت‌نام در دوره و اطلاعات بیشتر

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
EHIA pinned a photo
EHIA
مجموعه علمی EHIA با افتخار برگزار می‌کند: 📚Neuroscience Book Club: "Determined" by Robert Sapolsky •"آیا انسان دارای اراده‌ی آزاد است؟" این سؤال، سؤالی‌ است که طی قرن‌ها فیلسوفان و اندیشمندان بسیاری در صدد پاسخ به آن برآمدند. آیا انسان قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری…
🧠"شما نمی‌توانید محرک‌های حسی محیط خود، سطح هورمون‌هایتان، اینکه آیا در گذشته اتفاق تروماتیکی برایتان رخ داده، وضعیت اقتصادی-اجتماعی والدینتان، محیط جنینی‌تان، ژن‌هایتان، یا اینکه آیا اجدادتان کشاورز بوده‌اند یا دامدار را تعیین کنید. بگذارید به طور کلی این‌گونه بیان کنم: ما چیزی نیستیم جز مجموعه‌ای از تصادفات بیولوژیکی و محیطی که بر آنها کنترلی نداشتیم و ما را به لحظه‌ی اکنون رسانده‌اند."

رابرت ساپولسکی -دانشمند علوم اعصاب و استاد دانشگاه استنفورد- تمام استدلال‌های اصلی برای اراده آزاد را مورد بررسی قرار می‌دهد و آن‌ها را کنار می‌زند.
کتاب Determined آمیزه‌ای شگفت‌انگیز از آنچه که ما در مورد نحوه کارکرد آگاهی می‌دانیم ارائه می‌دهد -توازنی پیچیده بین عقل و احساس، و محرک و پاسخ، در لحظه و طی یک عمر.

مسائل مورد بحث در کتاب:

- توهم اراده آزاد: ساپولسکی با استفاده از رویکردهای بینارشته‌ای نشان می‌دهد که چگونه عوامل بیولوژیکی و محیطی رفتار را تعیین می‌کنند؛ و همه‌چیز -از خواسته‌های ما تا اعمال ما- زنجیره‌ای از رخدادهای علی-معلولی هستند که به بیگ‌ بنگ برمی‌گردند.

- پیامدهای اخلاقی-اجتماعی: این کتاب منطق و عدالت قضاوت اخلاقی را زیر سؤال می‌برد، و می‌پرسد که چگونه می‌توانیم افراد را برای اعمالشان سرزنش کنیم اگر آنها صرفاً نتیجه ترکیب ژنتیکی و تجربیات زندگی‌شان باشند. ساپولسکی پیشنهاد می‌کند که بسیاری از مسائل اجتماعی می‌توانند با پذیرش اینکه رفتار تعیین شده است، مورد بررسی قرار گیرند.

- فیزیک کوانتومی و نظریه‌ی آشوب: کتاب به عدم قطعیت کوانتومی، سیستم‌های پیچیده و نظریه‌ی آشوب می‌پردازد تا پیش‌بینی‌ناپذیری و تعیین‌گری رفتار را توضیح دهد.

- پیامدهای فلسفی: کتاب همچنین به جنبه‌های فلسفی اراده آزاد و Determinism می‌پردازد.

- آگاهی و تصمیم‌گیری: کتاب یک ترکیب از آنچه که ما در مورد آگاهی، عقل، احساس و رابطه بین محرک و پاسخ می‌دانیم را ارائه می‌دهد. و نشان می‌دهد که اعمال ما توسط یک سلسله رویدادهای مغزی که تحت تأثیر ژن‌ها و محیط ما هستند، از پیش تعیین شده‌اند.

سازگاری‌پذیری (Compatibilism): ساپولسکی به موضع فلسفی سازگاری‌پذیری می‌پردازد؛ که ادعا می‌کند "حتی اگر اعمال ما تعیین‌شده باشند، ما هنوز هم اراده آزاد داریم."

🌐 ثبت‌نام در بوک‌کلاب Determined

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
EHIA
هسته Computational Neuroscience مجموعه علمی EHIA با افتخار برگزار می‌کند: 🤖 Biosignal decoding series: 🐍 اولین دوره(پیش نیاز): آموزش کاربردی برنامه نویسی پایتون در این دوره‌ی پروژه محور، یادگیری و به‌کارگیری مفاهیم به‌طور هم‌زمان انجام می‌شود و شما به‌جای…
💻 در دنیای امروز که روز به روز به تکنولوژی وابسته‌تر می‌شویم، آشنایی با علوم کامپیوتر به مثابه یک مهارت ضروری برای هر حرفه‌ای است. تسلط بر این علم، دریچه‌ای به سوی فرصت‌های شغلی جذاب، حل چالش‌های پیچیده و ارتباطی عمیق‌تر با آینده را به روی شما خواهد گشود.

شاید شما هم جزو کسانی باشید که بارها برای یادگیری زبان برنامه‌نویسی پایتون تلاش کرده‌اند، اما به دلیل موانع متعددی مانند کمبود زمان، عدم درک مفاهیم یا فقدان تمرین عملی، نتوانسته‌اند به تسلط مورد نظر خود دست یابند.

💡ما در این دوره طی ده جلسه، با در نظر گرفتن این موانع، تجربه‌ای متفاوت از یادگیری پایتون را برای شما رقم خواهیم زد:

✔️ برنامه‌ریزی دقیق: زمان‌بندی دوره به گونه‌ای تنظیم شده که نه آنقدر سریع باشد که شما را از پا درآورد و نه آنقدر کند که انگیزه شما را از بین ببرد. با این برنامه‌ریزی، پیشرفت شما در مسیر یادگیری به طور مداوم و پایدار خواهد بود.

✔️ کاربرد عملی: در کنار مباحث تئوری، کاربرد عملی مفاهیم در زمینه پردازش سیگنال‌ها را نیز به شما آموزش خواهیم داد. این امر به شما کمک می‌کند تا درک عمیق‌تر و مهارت‌های کاربردی‌تر در این حوزه به دست آورید.

✔️ انعطاف‌پذیری: ضبط کامل دوره در اختیارتان قرار خواهد گرفت تا بتوانید با توجه به سرعت یادگیری خودتان از آن استفاده کنید. این انعطاف‌پذیری، زمان و نحوه‌ی یادگیری را در اختیار شما قرار می‌دهد.

✔️ حمایت و تعامل: شما در این مسیر تنها نخواهید بود. می‌توانید سوالات خود را بپرسید، اشکالاتتان را رفع کنید و با سایر دانشجویان تعامل داشته باشید. این تعاملات، فرایند یادگیری را برای شما لذت‌بخش‌تر و موثرتر خواهد کرد.

✔️ آمادگی برای آینده: با شرکت در این دوره، با فضای کلاس‌ها آشنا خواهید شد و مهارت‌های لازم برای شرکت در کارگاه‌های بعدی را به دست خواهید آورد. این امر شما را برای موفقیت در گام‌های بعدی مسیر یادگیری آماده خواهد کرد.

🌐 ثبت‌نام در دوره و اطلاعات بیشتر

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
🐍پاسخ به سوالات پرتکرار پیرامون آموزش کاربردی برنامه‌نویسی پایتون

-زمان برگزاری جلسات کی هست؟
✔️این دوره در قالب ده جلسه جمعه ها از ۱۱ خرداد تا ۸ تیر برگزار میشه.

-آیا برای شرکت در دوره پایتون محدودیت رشته وجود داره؟
✔️فارغ از رشته تحصیلی‌تون درصورتی‌که نیاز به یادگیری زبان برنامه‌نویسی پایتون داشته باشید این دوره برای ‌شما مناسب هست. در این دوره به آموزش پایتون از صفر پرداخته میشه و پیش‌نیاز دوره‌های بعد هست.

-من می‌خوام پایتون رو از صفر شروع کنم این‌دوره برای من مناسبه یا نیاز به دانش قبلی در این زمینه هست؟
✔️همون طور که گفته شد مباحث دوره از پایه هستن و برای شروع بسیار مناسب هستن.

-به دلیل امتحانات نمی‌تونم در همه‌ی جلسات شرکت کنم ویدیو جلسات در اختیارمون قرار می‌گیره؟
✔️بله ویدیو جلسات بعد از هرجلسه در اختیار شرکت کننده‌ها قرار می‌گیره.

-به شرکت کننده‌ها سرتیفیکیت تعلق می‌گیره؟
✔️بله سرتیفیکیت پایان دوره از طرف مجموعه علمی EHIA به شرکت‌کنندگان تعلق می‌گیره.

-بعد از ثبت نام در مدرسه چطور می‌تونم با مجموعه در ارتباط باشم؟
✔️ از طریق کانال و آیدی پشتیبانی EHIA می‌تونید با ما در ارتباط باشید.
@ehia_admin

🌐 ثبت‌نام در مدرسه و اطلاعات بیشتر

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
مجموعه علمی EHIA با افتخار برگزار می‌کند؛

🗞دورهٔ جامعه‌شناسی برای غیرجامعه‌شناسان

به نظر شما غذا، لباس، خواب و تلفن همراه، تنها موضوعاتی فردی و اموری مربوط به سیر شدن، محافظت در مقابل سرما و گرما، سلامتی و برقراری ارتباط‌اند؟
چنین پدیده‌هایی جنبه‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ندارند؟
چهار موضوع یادشده صرفاً مثال‌اند. در دورهٔ «جامعه‌شناسی برای غیرجامعه‌شناسان» به مثال‌ها و نمونه‌های متعددی در جای‌جایِ جامعهٔ ایران خواهیم پرداخت. هدف اصلی این دوره، آشنا کردن شرکت‌کنندگان با مفاهیم اساسی جامعه‌شناسی، تحلیل پدیده‌های اجتماعی و به طور خاص، «بینش جامعه‌شناختی» است. در این دوره، تأکید ما بر «زندگی روزمره» خواهد بود. منظور آنکه با اشاره به اتفاقات، رویدادها، اشیا و عرصه‌های کوچک و شاید پیش‌پاافتاده زندگی روزمره، تلاش می‌کنیم درباره آن‌ها تحلیل‌هایی ارائه دهیم.

👤
مدرس: دکتر فردین علیخواه

💻به‌صورت آنلاین در پلتفرم زوم

🕰در هشت جلسه؛ سه‌شنبه‌ها از ۲۲ خرداد تا ۲۳ مرداد

📃به شرکت‌کنندگان، گواهی پایان دوره تعلق می‌گیرد.

🌐برای ثبت‌نام در دوره کلیک کنید.


Instagram | LinkedIn | Telegram |
YouTube
EHIA pinned a photo
مجموعه علمی EHIA برگزار میکند:
«دوره روانشناسی تکاملی»

چرا؟
برای درک مفاهیم پایه جامعه انسانی از گذشته تا امروز، آشنایی با تکامل و روانشناسی تکاملی ضروری است. در این دوره به چرایی‌های مهم امروز جامعه پی خواهیم برد.

جلسه۱:
منشا تکاملی خشونت و صلح در انسان
مدرس: دکتر عارف عبادی
عضو انجمن روانشناسی آمریکا، پسادکتری روانشناسی تکاملی از دانشگاه کمبریج

جلسه۲:
بهزیستی از منظر روانشناسی تکاملی
مدرس:محمدامین موفق
موسس گروه ایوالپس

جلسه۳:
غریزه مالکیت: کنکاش ریشه حسادت و همسرآزاری
مدرس:علیرضا نیک‌اختر
دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی

جلسه۴:
مردانگی در فرهنگ‌های ناموسی
مدرس:سجاد سجودی
کاندیدای دکتری روانشناسی دانشگاه ناتینگهام ترنت

جلسه۵:
تکامل رفتار‌های تغییر ظاهر و جذابیت در زنان
مدرس:سعید رضوانی‌نژاد
دانشجوی دکتری کردارشناسی انسانی،دانشگاه چارلز

جلسه۶:
چرا دست به اعمال خشونت‌بار میزنیم؟
مدرس:عادل بذرام
کارشناس ارشد روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی،پژوهشگر حیطه روانشناسی فرگشتی

🕰️شنبه‌ها از ۱۶تیر ساعت ۱۸:۳۰ _۲۰
💻به صورت آنلاین در بستر زوم
📜همراه با اعطای گواهی

🌐برای ثبت‌نام کلیک کنید
EHIA
مجموعه علمی EHIA با افتخار برگزار می‌کند؛ 🗞دورهٔ جامعه‌شناسی برای غیرجامعه‌شناسان به نظر شما غذا، لباس، خواب و تلفن همراه، تنها موضوعاتی فردی و اموری مربوط به سیر شدن، محافظت در مقابل سرما و گرما، سلامتی و برقراری ارتباط‌اند؟ چنین پدیده‌هایی جنبه‌های اجتماعی،…
ضمن تشکر از استقبال شما عزیزان از دوره‌ی جامعه‌شناسی برای غیر جامعه‌شناسان، لطفا درصورتی که باوجود ثبت‌نام هنوز لینک گروه را دریافت نکرده‌اید به پشتیبانی مجموعه اطلاع دهید.
@ehia_admin

📌لازم به ذکر است ظرفیت شرکت به صورت آنلاین در این دوره به پایان رسیده و ثبت‌نام آفلاین امکان‌پذیر می‌باشد.

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
«مردانگی در فرهنگ‌های ناموسی و عدم قطعیت پدری»

📍مفهوم مردانگی از دیرباز موضوع بررسی دقیق و بحث در میان رشته‌های مختلف از جمله جامعه‌شناسی، انسان‌شناسی، روان‌شناسی و مطالعات فرهنگی بوده است. مقاله‌ای که قصد بررسی آن را دارم، به نقش پیچیده‌ی مردانگی در فرهنگ‌های ناموسی می‌پردازد. نویسندگان مقاله با تحلیل ماهیت شکننده‌ی هویت مردانه، دفاع از آبرو و اصل عدم قطعیت پدری، تلاش می‌کنند درکی عمیق‌تر از هنجارهای اجتماعی مرتبط با نقش‌های جنسیتی ارائه دهند.

🧠اگر به ریشه‌های روانشناختی و تکاملی این مسئله علاقه‌مند هستید، دوره جدید روانشناسی تکاملی EHIA را از دست ندهید. در این دوره، سجاد سجودی، کاندیدای دکتری روانشناسی از دانشگاه ناتینگهام ترنت و نویسنده مقاله، به بررسی و گفتگو پیرامون همین موضوع خواهد پرداخت. این گفتگو فرصتی است تا فرضیات ما به چالش کشیده شود و دانش جمعی ما درباره این موضوع بحث‌برانگیز گسترش یابد.
📄 لینک مقاله

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
«منشا تکامل خشونت و صلح در انسان»

📝فیلسوف فرانسوی ژوزف دو مستر در جایی می‌گوید: «انسان می‌کُشد تا بخورد، می‌کشد تا بپوشد، می‌کشد تا خود را بیاراید، می‌کشد تا بتازد، می‌کشد تا از خود دفاع کند، می‌کشد تا بیاموزد، می‌کشد تا تفریح کند،‌ می‌کشد تا بکشد ... اما کدام موجود در این کشت و کشتار آن را که همه را نابود می‌کند نابود خواهد کرد؟ خود او. وظیفهٔ سلاخی آدمیان بر عهدهٔ خود آدمی است».

📍اگر به تاریخ تکامل گونه‌مان نگاه کنیم، سخن دو مستر اشتباه نیست. ما انسان‌ها در گستردگی، پیچیدگی و شکل به کارگیری خشونت در میان تمام جانداران نمونه‌ایم. ما قادریم یکدیگر را در ابعاد میلیونی از دَم تیغ بگذرانیم.

🔗اما این تنها یک روی سکهٔ وجود ماست. روی دیگر آن، مهارت شگرف ما در همدلی و همکاری است با غیرخویشاوندان. ما می‌توانیم با دشمنان خود صلح کنیم، دست به تجارت بزنیم و در شهرهایی با میلیون‌ها بیگانه در صلح نسبی زندگی کنیم. چطور ممکن است ویژگی‌هایی چنین پارادوکسیکال در یک جاندار تکامل یابد؟ آیا میل به خشونت و صلح ویژگی‌ ذاتی گونه ماست یا پیامد حیات اجتماعی؟

🧩در این جلسه از دوره جدید روانشناسی تکاملی، تلاش می‌شود تا با ارائه دکتر عارف عبادی پیرامون منشا تکامل خشونت و صلح در انسان با تبیینی تکاملی به برخی از این پرسش‌ها پاسخ داده شود.

همچنین فهرست منابع پیشنهادی ایشان برای آغاز مطالعه در این حیطه، در ادامه قرار داده شده است:
▪️David Barash; Through a Glass Brightly: Using Science to See Our Species As We Really Are. Oxford University Press, 2018 (ch. 13)

https://global.oup.com/academic/product/through-a-glass-brightly-9780190673710


▪️Christopher Boehm; Hierarchy in the Forest: The Evolution of Egalitarian Behavior. Harvard University Press, 2001

https://www.hup.harvard.edu/books/9780674006911

▪️Frans de Waal; Chimpanzee Politics: Power and Sex among Apes. Johns Hopkins University Press, 2007

https://ia800901.us.archive.org/29/items/OurFaith/Frans-de-Waal-Chimpanzee-Politics_-Power-and-Sex-among-Apes-2007-Johns-Hopkins-University-Press.pdf

▪️Richard Wrangham; The Goodness Paradox: The Strange Relationship Between Virtue and Violence in Human Evolution. Vintage, 2019

https://www.amazon.com/Goodness-Paradox-Relationship-Violence-Evolution/dp/1101870907

▪️Ann Campbell; Sex Differences in Aggression, in Louise Barrett, and Robin Dunbar (eds), Oxford Handbook of Evolutionary Psychology. Oxford University Press, 2012 (pp. 365–382)

https://www.researchgate.net/publication/297184235_Oxford_Handbook_of_Evolutionary_Psychology

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
«غریزه مالکیت: کنکاش ریشه حسادت و همسرآزاری»

🔍«بر اساس آمار سال ۲۰۲۳، در ایران ۹۲ فقره همسر کشی توسط شوهران اتفاق افتاد. علت تعداد قابل توجهی از این قتل‌ها خیانت زن، سوء ظن شوهر یا متارکه زن عنوان شده است.»
🔍«در یک نمونه ۴۵ نفری از زنانی مورد شتم قرار گرفته توسط شوهر که در یک پناهگاه اسکان داده شده بودند، ۵۵ درصد افراد حسادت شوهرشان را عامل اصلی بدرفتاری عنوان کرده‌اند.»

📍موارد فوق صرفاً نمونه‌هایی از تظاهرات حسادت جنسی و رفتار مالکانه مردان نسبت به همسران است. اگرچه در گذشته‌ای نه‌چندان دور تصور غالب روان‌شناسان بر این بود که بایستی حسادت جنسی و رفتارهای مالکانه نسبت به همسر را حالاتی پاتولوژیک پنداشت، کنکاش ریشه‌های فرگشتی احساسات و افکار زیربنایی رفتارهای مالکانه که نه‌تنها در فرهنگ‌های احترام بلکه در جوامعی با برابری جنسیتی نیز مشاهده می‌شود، حکایت از این دارد که چنین فرآیندهای روان‌شناختی‌ ای در ذهن‌های پارینه‌سنگی ما تعبیه شده است.

📍در گونه‌هایی که لقاح به صورت درونی اتفاق می‌افتد، قطعیت والدگری برای دو جنس با نوعی عدم تقارن همراه است. از آنجایی که در پستانداران لقاح و رشد جنین در بدن مادر اتفاق می‌افتد برخلاف مادر، پدر از اینکه ماده فرزند ژنتیکی او را حمل می‌کند قطعیت ندارد. شگفت نیست که در ۹۵ درصد پستانداران، نرها هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری‌ای پس از جفت‌گیری بر روی زادگان خویش انجام نمی‌دهند. در گونه‌هایی که نرها سرمایه‌گذاری پس از تولد بر روی زادگان دارند، قطعیت پدری از اهمیت دوچندانی برخوردار می‌شود. علاوه بر احتمال شکست در رقابت درون جنسی و بارورسازی ماده، تمامی منابع اختصاص‌یافته فرد صرف بزرگ کردن فرزند نر دیگری می‌شود. در جوامع انسانی مردان سرمایه‌گذاری قابل توجهی بر روی زادگان خود انجام می‌دهند که در مقایسه با دیگر پستانداران کم‌نظیر است. این بدین معنی است که هومونین‌ها در تاریخ تکامل مسئله عدم قطعیت پدری را به خوبی حل کرده‌اند. اما انسان‌ها از برخی سرنخ‌های محیطی نیز بی‌بهره بوده‌اند. در بسیاری از نخستیان دوره فحل‌گذاری با نشانه‌های آشکاری همراه است.
🔗مثلاً در شامپانزه‌ها و بابون‌ها برجستگی‌های صورتی رنگ با بوی مطبوع در ناحیه تناسلی نمایان می‌شود که برای نرها جذاب است. یک نر تنها با در انحصار داشتن مادر طی این دوره می‌تواند (به صورت ناهشیارانه) از پدر بود خود اطمینان حاصل کند. در انسان این دوره ممکن است با سرنخ‌هایی همچون افزایش تمایلات جنسی، تغییر زیر و بمی صدا و شفافیت بیشتر پوست همراه باشد، اما این تغییرات به اندازه ظریفند که برای بسیاری از زنان نیز مشخص نیستند. طی تاریخ تکامل احساسات و افکار مالکانه و حسادت جنسی در پاسخ به مسائل سازشی مرتبط با سرمایه‌گذاری نرها‌ و عدم قطعیت پدری ایجاد شده است.

🎙️در جلسه پیش رو از دوره جدید روانشناسی تکاملی EHIA این سازوکارهای روانی و تظاهرات رفتاری و فرهنگی آنها توسط علیرضا نیک‌اختر دانشجوی دکتر روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

🌐برای ثبت‌نام در دوره کلیک کنید

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
«چرا دست به اعمال خشونت‌بار میزنیم؟»

📖همانطور که در مطالعات متعدد نشان داده شده است، رفتار خشونت آمیز در میان انسان ها، در غالب فرهنگ‌ها و در طول تاریخ همواره مشاهده شده است. تاریخ زندگی انسان سرشار از کشتارها، قتل‌ها، تجاوزها و سایر رفتارهایی است که زیربنای آن‌ها را رفتار خشونت آمیز تشکیل می‌دهد.

📍آیا علت چنین رفتارهایی سرشت شرورانه بشر است؟ یا انسان به خودی خود سرشتی پاک دارد و چنین رفتارهایی استثنائاتی هستند که حاصل فرهنگ و به انحراف کشاندن روند طبیعی تحول انسان به دست اجتماع هستند؟ یا انسان لوح سپیدی است که در نتیجه تجارب و یادگیری‌های حاصل از آن چنین رفتارهایی را نشان می‌دهد؟ شاید هم هیچ کدام!
آیا ممکن است در فراسوی آن‌چه در باب سرشت انسان می‌پنداریم، صرفا مجهز به سازوکارهایی باشیم که چنین رفتارهایی را رقم می‌زنند؟ آیا می‌توانیم انسان را دارای سرشتی فاقد هرگونه بار ارزشی و اخلاقی بدانیم؟ اگر چنین باشد، چه فرضیات و نظریاتی در مورد آن، و چه شواهدی مبنی بر تایید آن داریم؟

در جلسه پیش‌رو از دوره جدید روانشناسی تکاملی EHIA به تفکر و واکاوی پیرامون این سوالات مهم با ارائه عادل بذرام کارشناس ارشد روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی و پژوهشگر حیطه روانشناسی فرگشتی خواهیم پرداخت.

🌐برای ثبت‌نام در دوره کلیک کنید

Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
2024/06/30 00:15:28
Back to Top
HTML Embed Code: