Telegram Web
Forwarded from رضا طهماسبی
تصلب راهبردها.pdf
539 KB
تصلب راهبردها
اصلاحات سیاسی از نگاه اقتصاددانان در میزگرد فرهاد نیلی و موسی غنی‌نژاد
رویگردانی بسیاری از شهروندان و رأی‌دهندگان از صندوق رأی که نشانه آن مشارکت پایین در انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 و مجلس 1402 است، نشان از ناامیدی آنها از ایجاد تغییر دارد. آنها به تجربه دریافته‌اند که حداقل در دو دهه گذشته، خواست آنها برای تغییر از طریق صندوق رأی به جایی نرسیده است، چون موانع بزرگی خارج از قوای انتخابی وجود دارد که راه اصلاحات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی را می‌بندد. اما اگر تنها راه مشارکت مردم صندوق رأی و سازوکارهای دموکراتیک است، پس چگونه می‌توان به تغییر رسید؟ موسی غنی‌نژاد و فرهاد نیلی، دو اقتصاددان، با تاکید بر اینکه باید راهبردها تغییر کند و در حال حاضر راهبردها جایی خارج از قوه مجریه تعیین می‌شود، عنوان می‌کنند که مطالبه برای تغییر باید به خواست عمومی جامعه تبدیل شود تا نظام ایدئولوژیک راهبردساز نتواند در برابر این خواست مقاومت کند و تن به تغییر دهد؛ در این غیر این صورت تغییر سیاست‌هایی که در اختیار رئیس‌جمهور است، بهبود معناداری حاصل نمی‌کند و نهایتا می‌تواند تغییرات کمتر بد یا بیشتر بد را رقم بزند.
در باره دور دوم انتخابات ریاست جمهوری
پیامی به ملت ایران به مناسبت انتخابات ۱۵ تیر ۱۴۰۳


انتخابات هشت تیرماه ۱۴۰۳، پیام‌های مهم و متعددی دربر داشت که اینجا فرصت پرداختن به همهٔ آن‌ها نیست. از جمله نتایج برآمده از این رویداد مهم آن بود که مشخص شد درصد بزرگی از جمعیت صاحب رای کشور، یا آیندهٔ مطلوب خود را در میان هیچ‌کدام از چهره‌های تایید‌شده ندیدند؛ یا نامزدها را در جایگاهی ارزیابی نکردند که بتوانند به آنچه می‌گویند عمل کنند؛ یا  می‌خواستند به مسالمت‌آمیزترین شکل ممکن، بگویند که خواستارِ تغییراتی بسیار بزرگ‌تر هستند.
نمی‌توان کتمان کرد که بخشی از آنانی هم که رای دادند، در حوزه‌هایی، با گروه اول، هم‌نظر بودند؛ مگر در این نکته که، هنوز رگه‌هایی از امیدِ به بهبود در دل داشتند. شاید همهٔ پیام‌ها را بتوان در این عبارت کوتاه اما بسیار هشداردهنده خلاصه کرد که؛ بخش بزرگی از جامعه، این صندوق رای -که می‌تواند مسالمت‌آمیزترین و کم‌هزینه‌ترین ابزار برای حل مشکلات بزرگ از جمله تعارض منافع باشد- را، ناتوان از انجام ماموریت یادشده ارزیابی می‌کنند.
اینکه آیا همهٔ پیام‌هایی که در رخداد روز ۸ تیرماه، توسط مردم داده شد، شنیده هم شده است یا نه را آینده آشکار خواهد کرد. آیا این پیام مهم شنیده شد که ظرفیت‌های در اختیار، برای ایجاد تغییراتی حتی اندک و تدریجی، ولی پایدار و ماندگار در زندگی مردم، در حال زوال است؟
ما در مناسبت‌های دیگر، هشدار داده‌ایم که التهاب‌های بزرگ خارجی در کنار چالش‌های عظیم اقتصادی در حوزه‌های آب، انرژی، بودجه و فرابودجه، بانک، صندوق‌های بازنشستگی، و فقر و نابرابری، در یک طرف و التهاب‌های عمیق سیاسی، فرهنگی و اجتماعیِ داخلیِ برآمده از شکاف در حال بزرگ‌تر شدن بین‌نسلی در طرف دیگر، جامعهٔ ایران را بسیار ناپایدار کرده است. این شکنندگی ناشی از آن است که حسب تجربه، گروه‌های بزرگی از زنان، جوانان و بخش بزرگی از قشر متوسط، کسانی را که رای و نظر آن‌ها را در نظام حکمرانی نمایندگی و پیگیری کنند، نمی‌یابند.
لازم می‌دانیم توجه هم‌وطنان گران‌قدر را به این نکتۀ مهم جلب کنیم که زمین بازی انتخابات روز ۱۵ تیر با انتخابات روز  ۸ تیر متفاوت‌است. کارکرد انتخابات ۱۵ تیر، به‌طور کامل و بسیار تعیین‌کننده، پیش‌گیرانه و سلبی است. این انتخابات به‌طور ناگزیر، نه برای بیان خواسته‌ها، بلکه برای اعلام ناخواسته‌هاست. برای پیش‌گیری از تحمیل هزینه‌های بیشتر بر تن نحیف ایران عزیز و ممانعت از حاکــم شدن باورها و سیاست‌هایی است که بارها نخواستن آن‌ها فریاد زده شده است.
از نظر ما، ابعاد بزرگ مشکلات خارجی و خطرات بزرگ‌تر پیش روی مرتبط با آن، در کنارِ شکاف‌های عمیق و واگرای ناشی از ناترازی‌های مالی و زیست‌محیطی، ظرفیتی را برای تحمل ضربات ناشی از رویکردهای پرهزینه‌ در روابط خارجی و آزمودن ایده‌های توهم‌آلود و علم‌ستیز در مواجهه با مشکلات داخلی، باقی نگذاشته است.
از این‌رو، خاضعانه از شمـا ملت شریف ایران، به ویژه زنان و جوانان، دعـوت می‌کنیم، صرفاً برای کاهش احتمال مواجه‌شدن با بحران‌های غیرقابل کنترل و افتادن در مسیر صعب بدون بازگشت، در انتخابات تعیین‌کنندهٔ روز ۱۵ تیر شرکت کنید.

داود سوری- محمد طبیبیان- موسی غنی‌نژاد- فرهاد نیلی- مسعود نیلی
Forwarded from Mohammad-Tabibian
انتخابات؟
نتیجه دور اول انتخابات بیرون آمد. بسیاری از هم‌وطنان با عدم مشارکت، بر پیامی تاکید نمودند و بر نکته‌ای انگشت گذاردند که لازم بود بیان شده و شنیده شود. لیکن این بار، در انتخابات ۱۵ تیرماه، شاید ضروری است با مشارکت گسترده بر همان پیام تاکید مضاعف گذارده شود و بلندتر اعلام گردد لیکن این بار از طریق رای دادن. زیرا به وضوح آینده ایران مهین در مسیر تند بادهای پر خطر قرار دارد. ضروری است از کسانی که برنامه آنان متضمن فقر و عقب‌ماندگی و بحران برای کشور است اجتناب شود. گرچه نسبت به حقایق نابینا نبوده و دچار خوشبینی غیر واقع‌بینانه نشده ایم، اما علامت دهی اجتماعی از طریق رای دادن هدفمند به سهم خود اقدام ثمر بخشی است. خصوصاً جوانان عزیز و بانوان گرانقدر نسبت به اهمیت این مقطع تاریخی عنایت داشته باشند. کوتاهی نکنیم.
.
در باره دور دوم انتخابات.pdf
197.5 KB
در باره دور دوم انتخابات
موسی غنی نژاد
به آگاهی عمومی میرسانم

به جز این کانال تلگرامی در هیچ شبکه اجتماعی دیگری فعالیتی ندارم و هر آنچه به نام من در اینستاگرام یا شبکه های دیگر منتشر می‌شود ساختگی و عملی خلاف اصول اخلاقی است.
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 عقلانیت از منظر هایک

نسخه صوتی

▫️عقلانیت چیست؟ عقلانیت چه چیزهایی را در زمین واقعیت شامل می‌شود؟

▫️فون هایک،‌ اقتصاددان و فیلسوف سیاسی معاصر بود که تعبیر خاصی از عقلانیت را مطرح می‌کند. هایک دو نوع عقلانیت را تفکیک می‌کند: عقلانیت تکاملی و عقلانیت صنع‌گر

▫️در این گفتگو امیرحسین خالقی،‌ پژوهشگر و مدرس دانشگاه میزبان موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان است. خالقی در این گفتگو به بررسی نظرات این اقتصاددان که از مترجمان ایده‌های فون هایک است، پرداخته و انواع عقلانیت از منظر هایک را از او جویا می‌شود.

▫️غنی‌نژاد صحبت خود را از اینجا آغاز می کند که فقدان عقلانیت چیست. چراکه اعتقاد دارد در سیستم اقتصادی ایران عقلانیت وجود ندارد.

▫️به عقیده غنی‌نژاد زمانی که عقلانیت نباشد،‌ در وهله اول فساد به وجود می‌آید و زمینه برای شکل‌گیری رانت فراهم می‌شود.

نسخه کامل در آپارات اکوایران

نسخه کامل در یوتیوب اکوایران

📺 @ecoiran_webtv
گفتگوی زیر با تجارت فردا، در چند سال اخیر برای بار دوم بازنشر می‌شود و حاوی نکات مهمی در زمینه حکمرانی و وضعیت دولت در ایران است🔻
📃 آثار و تبعات بی‌دولتی
📍در شرایط بی‌دولتی مردم احساس می‌کنند افقی برای آینده ندارند و امیدی به حل مشکلات و اجماع قوا برای حل چالش‌ها نیست.

🎙بررسی علل و تبعات بی‌دولتی،
در گفتگوی #تجارت_فردا با موسی غنی‌نژاد، ۲۲ دی ۱۳۹۷

🔻پدیده بی‌دولتی تنها تبعات اقتصادی ندارد. قطعا تبعات اجتماعی آن بیشتر و بدتر است. در شرایط بی‌دولتی مردم احساس می‌کنند افقی برای آینده ندارند و امیدی به حل مشکلات و اجماع قوا برای حل چالش‌ها نیست. همه می‌گویند مشخص نیست چه خواهد شد و به آینده بدبین هستند و این بدبینی برای یک جامعه سم مهلک است چراکه می‌تواند جامعه را فلج کند.

🔹زمانی که از دولت حرف می‌زنیم منظورمان صرفا قوه مجریه نیست، بلکه مجموعه قوای حاکمیتی (state‌) است. مجموعه قوای سه‌گانه و نهادهای مختلف که وظیفه صیانت از کشور و اجرای قانون را بر عهده دارند. در حقیقت در این معنا state در معنای دولت-ملت (Nation State) است. حال اگر ما با وضعیتی روبرو شویم که بخشی از قوای حاکمیتی، اقدامات بخش دیگر را خنثی کند یا بخشی در مقابل بخش دیگر بایستد و وضعیتی را ایجاد کنند که یک عده از گروه‌ها و افراد فرصت‌طلب بتوانند از تضاد و تناقض پیش آمده استفاده کنند و قوانین را دور بزنند، می‌گوییم با پدیده بی‌دولتی مواجهیم.

🔹وضعیت بی‌دولتی، وضعیتی است که مجموعه قوانین و مقررات موجود در کشور به‌صورت دقیق و درست اجرا نمی‌شود و به انحای مختلف توسط نیروهای ذی‌نفوذ سیاسی دور زده می‌شود و هیچ‌کدام از قوای دولتی در برابر دور زدن قانون و بی‌قانونی برخورد قاطع انجام نمی‌دهند.

🔹اگر قوای حاکم –قوه مجریه، مقننه، قضائیه و سایر نهادهای حکومتی، شهرداری‌ها و حتی امامان نماز جمعه- همه یکپارچه پشت قانون نباشند دچار بی‌‌قانونی می‌شویم. قانون می‌گوید هر موسسه‌ای که با تراکنش‌های پولی و اعتباری سر و کار دارد، باید از بانک مرکزی مجوز بگیرد. اما تعاونی‌ها، وزارت کشور و حتی کلانتری‌ها برای تشکیل موسسات مالی و اعتباری مجوز دادند. جالب‌تر آنکه نه تنها بانک مرکزی برخورد نکرد، که دادستان مدعی‌العموم هم واکنشی به این موضوع نشان نداد. مصداق بارز بی‌قانونی و بی‌دولتی یعنی همین.

🔹دولت یازدهم از طرف مجموعه حاکمیت و نظام ماموریت پیدا می‌کند در موضوع پرونده هسته‌ای مذاکره کند و توافقنامه برجام را امضا کند. اما یک عده در داخل می‌گویند ما برجام را قبول نداریم! بعد هم موشک هوا می‌کنند و مخالفت عینی و عملی نشان می‌دهند. این نشانه بی‌دولتی است.

🔹پدیده بی‌دولتی در ایران در حال گسترش است. من فکر می‌کنم دلیل اصلی این است که ما روی منافع ملی در کشورمان توافق نداریم. هر حزب و جناح و گروه ذی‌نفوذی، تعبیر خاص خودش را از منافع ملی دارد..... در همه کشورهای پیشرفته گروه‌های مخالف و اپوزیسیون وجود دارد. اما چیزی که سبب می‌شود بی‌دولتی شکل نگیرد این است که مجموعه قوا و اپوزیسیون روی منافع ملی و خطوط کلی آن توافق نظر دارند و معتقدند قانون اساسی باید اجرا و منافع ملی تامین شود.

🔹وقتی بی‌دولتی و بی‌قانونی رواج پیدا کند سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. نتیجه عملی این شرایط این است که نابسامانی و آشفتگی ایجاد می‌شود و نوعی عدم اطمینان در جامعه شکل می‌گیرد که مانع سرمایه‌گذاری و رشد فعالیت‌های اقتصادی می‌شود.

#بی_دولتی #منافع_ملی #قانون #گفتگو

🖇 متن کامل گفتگو را در فایل پیوست مطالعه نمایید🔻

@ghaninejad_mousa

Telegram
🔹 سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

دستور به جای قاعده و عرف!

👤 دکتر موسی غنی‌نژاد

✍️ مصادف شدن روز تنفیذ ریاست‌جمهوری با تعطیلی ادارات دولتی و بانک‌ها به‌دلیل گرمای شدید هوا نشانه‌ای گویا و نمادین از معضلات گریبان‌گیر جامعه ایرانی بود.

✍️ کشوری که در رده‌های نخست دارندگان بزرگ‌ترین ذخایر نفت و گاز دنیا به شمار می‌آید، گرفتار مشکل کمبود تولید برق و برای تامین مصرف بنزین نیازمند واردات چندمیلیارد دلاری این فرآورده نفتی است و در زمستان‌ها با کمبود گاز مواجه می‌شود.

✍️ به نظر می‌رسد دو پدیده مناقشه‌آمیز و منفی، عامل بروز این معضلات بوده است: یکی بی‌دولتی یا دقیق‌تر بگوییم فقدان حاکمیت قانون و دیگری به‌کار گرفتن دستور به جای قاعده و عرف. این دو پدیده البته دو روی یک سکه‌اند و هر یک مقوّم دیگری است.

✍️ دولتی که منافع ملی را درست تشخیص ندهد و با تسلیم شدن به شعارهایی مانند خودکفایی به منابع کمیاب ملی آسیب شدید بزند، در حقیقت به ضد خود یعنی عامل بی‌دولتی تبدیل می‌شود.

✍️ زمانی که از اواسط دهه۱۳۸۰ موسسات مالی و اعتباری متعدد غیرمجاز بدون رعایت مقررات بانک مرکزی قارچ‌گونه تکثیر شدند و دارایی‌های نقدی مردم را از چنگشان درآوردند و نهایتا دولت و بانک مرکزی را وادار به پرداخت هزاران میلیارد تومان هزینه‌های کلاه‌برداری خود از کیسه بیت‌المال کردند، ما دقیقا شاهد بی‌دولتی به معنای حقیقی کلمه بودیم.

✍️ نتیجه این بی‌دولتی اخیر، افزایش مستمر نقدینگی و نهایتا تورمی است که در ۴سال گذشته نسبت به میانگین ۴دهه پیش از آن، بیش از ۲برابر شده است.

✍️ اما وجه دیگری از عوامل ایجادکننده معضلات اقتصادی و اجتماعی کنونی کشور که ارتباط وثیقی با بی‌دولتی دارد، به اقتصاد دستوری یا جامعه دستوری به‌طور کلی برمی‌گردد.

✍️ هرگاه دستور جای قاعده رفتاری کلی و همه‌شمول را بگیرد ما با پدیده اقتصاد دستوری یا جامعه دستوری روبه‌رو هستیم.

✍️ علاوه بر اقتصاد، ما در روابط اجتماعی نیز با پدیده دستور به جای قاعده روبه‌رو هستیم؛ مثلا از اجرای کنسرتی که مجوز قانونی گرفته به‌دلیل مخالفت برخی مقامات صاحب قدرت و نفوذ جلوگیری می‌شود یا از ادامه اکران فیلمی که مجوز پخش گرفته ممانعت به عمل می‌آید.

✍️ مساله پوشش زنان که از نزدیک به دو سال پیش با شدت و حدت مطرح شده، ناظر بر قانون‌‌شکنی یا هنجارشکنی اقلیتی از زنان نیست، بلکه ریشه در رویه‌ای دارد که تغییرات عرف حاکم بر جامعه را برنمی‌تابد.

✍️ پوشش مردم در هر جامعه‌ای تابع عرف زمانه است و ایستادن در برابر عرف زمانه اتفاقا به بی‌‌دولتی می‌انجامد.

✍️ اصولا هر تصمیم حکومتی که برخلاف تمایل عمومی و عرف رایج جامعه به‌صورت «قانون» درآید و به مردم تحمیل شود در حقیقت شأن قانونی ندارد و مردم تا جایی که ‌بتوانند زیر بار آن نمی‌روند؛ تجربه «قانون» ممنوعیت ماهواره نمونه بارزی از این واقعیت است.

🔗متن کامل سرمقاله

#دنیای_اقتصاد #سرمقاله #بی_دولتی #اقتصاد_دستوری #عرف #تمایل_عمومی #قانون #دستور

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
دستور به جای قاعده و عرف

سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
شنبه ۱۳ مرداد ۱۴۰۳
Forwarded from 38123 Mojdeh
p06.pdf
732.4 KB
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 فقدان عقلانیت در نرخ بهره منفی

▫️نرخ بهره منفی به چه معناست؟ آیا از نظر اقتصادی این مفهوم صحیح است؟ موسی غنی نژاد،‌ اقتصاددان ضمن بیان مفهوم نرخ بهره منفی به نقد آن می پردازد.

▫️به اعتقاد غنی نژاد نرخ بهره منفی مثالی روشن از فقدان عقلانیت است.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

نسخه کامل در یوتیوب

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 مختصات بانکداری 40 ساله در ایران

▫️هیچکدام از کسانی که مدعی شدند که نظام بانکداری مدرن ربوی است،‌ نتوانستند آن را اثبات کنند. برعکس خیلی راحت می توان نشان داد که اینگونه نیست.

▫️موسی غنی نژاد، اقتصاددان با بیان این نکته، گفتگوی خود با «اکوایران» را اینگونه ادامه داد: در ایران متوجه شدند که نظام بانکداری لازم است، اما این بانک را از صفر شروع می‌کنیم که »بانکداری بدون بهره باشد.

▫️غنی نژاد با بیان به اینکه نمی‌توان بدون بهره، بانکداری ایجاد کرد، به تشریح این موضوع پرداخت.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 عقل عقلایی معیار تشخیص امور است

▫️زمانی که از عقلانیت صحبت می‌کنیم در واقع دو مفهوم مدنظر است. مفهوم اول به عقلانیت ناظر بر محاسبه اشاره دارد، اما مفهوم دوم عقل را نه‌تنها معیار محاسبه بلکه به عنوان معیار تشخیص می‌داند.

▫️موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان به بیان تفاوت‌های این دو مفهوم در گفت‌وگویی با موضوع عقلانیت از منظر هایک می‌پردازد.

▫️به گفته غنی‌نژاد نیازی نیست کسی تئوری اقتصادی بداند که متوجه شود قیمت منفی بی‌معناست؛ چراکه می‌توان آن را با عقل عقلایی تشخیص داد.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from Finance & Economics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🖥 بانکداری بدون بهره ناممکن است

موسی غنی‌نژاد

▫️به همین راحتی نمی‌توان دانست که بانکداری چیست؛ چراکه بانکداری محصول عقل انباشته‌شده طی هزاران سال است. این گفته موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان است.

▫️غنی‌نژاد در گفتگویی با امیرحسین خالقی،‌ پژوهشگر و مدرس دانشگاه که به بررسی عقلانیت از منظر هایک می‌پردازد،‌ به این نکته اشاره دارد که برخی افراد گمان می‌کنند که می‌توانند بانکداری بدون بهره ایجاد کنند در صورتی‌که این امر ناممکن است.

▫️وی اذعان دارد که این افراد باید توصیه هایک را مد نظر قرار دهند.

◽️@utfinance◽️
Blank.pdf
112.8 KB
سانسور در تاریخ نویسی
کدام وقایع در ۲۸ مرداد دیده نمی‌شود
روزنامه دنیای اقتصاد ۲۸ مرداد ۱۴۰۳
Forwarded from اکوایران
📝 سانسور در تاریخ‌نویسی / کدام وقایع در ۲۸ مرداد دیده نمی‌شود؟

▫️موسی غنی نژاد: در اغلب کتاب‌‌‌ها و مقالاتی که ستایشگران محمد مصدق در خصوص کارنامه سیاسی وی و وقایع ۲۸ مرداد نوشته‌‌‌اند سانسور و هوچی‌‌‌گری نقش پررنگی دارد. البته این رویکرد در رفتار سیاسی و خاطره‌نویسی خودِ مصدق هم قابل مشاهده است و این را می‌‌‌توان به روشنی در جای جای نطق‌‌‌های سیاسی و نیز کتاب خاطرات وی مشاهده کرد. به نظر می‌‌‌رسد این سانسور و هوچی‌‌‌گری ریشه‌‌‌ در تلاش برای لاپوشانی تناقض‌‌‌های آشکار در روایت مرسوم خودِ مصدق و ستایشگران وی از وقایع دارد.

▫️به عنوان مثال، در این نوشته‌‌‌ها کمتر اشاره‌‌‌ای به رسید فرمان عزل مصدق در نیمه شب ۲۵ مرداد۱۳۳۲ می‌‌‌شود؛ چراکه این رسید گواهی بر رفتار مردّد و پنهان‌‌‌کاری وی در فاصله ۲۵ تا ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ است. اکثریت قریب به اتفاق اعضای هیات دولت مصدق تا پس از سقوط دولت وی از این فرمان عزل خبر نداشتند.

گزارش کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
نکاتی در باره مبانی فکری توسعه اقتصادی
دوشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۳
2024/09/30 01:35:05
Back to Top
HTML Embed Code: