Telegram Web
بخشی از سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

بانکداری در جامعه کمونیستی

✍️ مقامات ذی‌ربط دولتی به صورت دستوری نرخ بهره بانکی را اعم از «سود» سپرده و نرخ تسهیلات، در سطحی بسیار پایین‌تر از نرخ تورم، بدون هیچ معیار عقلی و علمی تعیین کرده‌اند که معنای دیگری جز نرخ بهره حقیقی منفی ندارد.

✍️ با این «سیاست پولی» از همان ابتدا هر سپرده‌گذاری متضرر و هر وام‌گیرنده‌ای بی هیچ تلاشی منتفع می‌شود. اتخاذ چنین سیاستی آشکارا نشان از آن دارد که مقامات محترم دولتی چند پیش‌فرض را مسلم دانسته‌اند: نخست اینکه سپرده‌های مردم در بانک‌ها متعلق به دولت است و دولت می‌تواند به هر قیمتی که صلاح می‌داند آنها را به حراج بگذارد.

✍️ دوم اینکه بانک‌ها، اعم از خصوصی و دولتی، سازمان‌های دولتی هستند که دولت می‌تواند به آنها هر دستوری که صلاح می‌داند بدهد و آنها موظف به تمکین هستند وگرنه مجازات می‌شوند.

✍️ سوم که نتیجه منطقی مورد نخست و دوم است اینکه بانک‌ها در دادن تسهیلات به متقاضیان باید توصیه‌ها و سیاست‌های دولت را اجرا کنند، در غیر این‌صورت مرتکب تخلف شده‌اند.

✍️ نتیجه منطقی همه این پیش‌فرض‌ها این است که بانک، اعم از دولتی و خصوصی، بنگاه اقتصادی نیست و نمی‌تواند برای بقا و دوام خود مستقلا تصمیم‌گیری کند. واضح است که همه این پیش‌فرض‌ها برای یک جامعه متعارف امروزی در دنیا نادرست است و چنین نظام بانکی تنها در جامعه‌ای کمونیستی قابل تصور است که در آن مالکیت خصوصی جایی ندارد.

✍️ ناگفته نماند که پیشنهاد برخی «نظریه‌پردازان» دولتی مبنی بر ادغام همه بانک‌ها در یک بانک دولتی، خواه‌ناخواه، یادآور بانکداری در جامعه کمونیستی است! اما از آنجا که ایران نمی‌تواند یک جامعه کمونیستی باشد و نیست، چنین سیستم بانکی عملا همانند وصله ناجوری درکل نظام اقتصادی خواهد بود که جز اتلاف منابع مالی، فساد و تورم نتیجه‌ای نخواهد داشت.

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد
@den_ir

https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4006230
4_5818669045188137129.pdf
52.9 KB
سرمقاله ۸ مهر روزنامه دنیای اقتصاد
راز ماندگاری اقتصاد دستوری

⭕️ دکتر موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به تبارشناسی رویکرد اقتصاد دستوری در ایران پرداخته و آغاز ابتلای ایران به این بیماری سیاستی را مصادف با آغاز دولت مدرن پس از مشروطه دانسته و استمرار آن تا حال حاضر را ناشی از «تمایلات چپ‌گرایانه دولت‌مردان» عنوان کرده است.

⭕️ برآیند سخنان این اقتصاددان نشان می‌دهد که قیمت‌گذاری دستوری پیش از انقلاب به شکل دیگری و در بسیاری موارد گذرا و موقتی اعمال می‌شد. اما بعد از آن این سیاست با ابعاد متفاوتی تداوم یافت؛ به‌گونه‌ای‌که در حال حاضر دولت می‌خواهد در همه موارد اقتصاد را کنترل کند.

⭕️ به زعم او، یکی از نتایج اقتصاد دستوری در ایران وقوع چند مرحله بیماری هلندی در اقتصاد کشور است. به اعتقاد او، برای تغییر در رویه موجود نیاز است که در چارچوب‌های فکری یا پارادایم‌ها تغییر صورت گیرد و این مساله‌ای است که اساسا باید از نخبگان و روشنفکران جامعه آغاز شود.

🔗متن کامل این گفتگو را اینجا بخوانید

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد
@den_ir
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 بهشت جهنمی فرجام انسان طرازنوین

▫️انسان
طراز نوین روایتی از روزگار زیست در شوروی قبل و بعد از فروپاشی است.

▫️سوتلانا الکسیویچ نویسنده کتاب که از قضا روزنامه نگاری هوشمند است در یک اثر ادبی به دو برهه از زیست در شوروی پرداخته است.
برهه اول زیست در سایه اندیشه کمونیستی است.

▫️دوره ای که می توان از آن به آرمانگرایی شدید و بریده از واقعیت تعبیر کرد و رهبران انقلاب اکتبر آن را در سطح گسترده‌ای در میان توده‌های مردم تبلیغ می‌کردند.

▫️اما در نهایت انسان شوروی با فقر شدید، رواج شر و‌ فقدان انسجام اجتماعی روبرو شد.

▫️در تجربه دوم خروج از زیر سلطه کمونیست هست که نویسنده نشان داده در این دوران بخشی از مردم شوروی که تجربه زندگی آزاد نداشتند بواسطه بیگانگی با این سبک زندگی و‌ الزامات آن چگونه دلتنگ زندگی در استبداد شدند.

▫️مهشید معیری و‌ موسی غنی نژاد زوج مترجم کتاب در گفت و‌ گو با اکو ایران با روایت فرازهایی از این کتاب ارزشمند به تحلیل پیام آن پرداختند.

▫️کتابی که می خواهد نشان دهد: نمی توان با سلب آزادی‌های مردم به‌زور آنها را به درون این بهشت هل داد.

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 سبک زندگی در نظام استبدادی/ تجربه زیست در شوروی

نسخه صوتی

▫️صدمین سالگرد وقوع انقلابِ شوروی محرکی برای ترجمه‌ی کتاب سرانجام انسان طراز نوین بوده است.

▫️مهشید معیری و موسی غنی نژاد اثر پر تامل سوتلانا الکسیویچ را به فارسی برگرداند تا یک گزارش مصاحبه‌ای و‌ توصیفی از زندگی زیر سایه اندیشه کمونیستی و چالش‌های رهایی پس از فروپاشی آن را در اختیار مخاطب پارسی زبان بگذارد.

▫️خود نویسنده در ابتدای کتاب می گوید: «کمونیسم طرحی نامعقول داشت: ساختنِ انسانِ طراز نوین، یعنی دگرگون‌کردنِ انسانِ ((قدیمی))، آدم نخستین. واقعاً در این کار موفق شد...شاید تنها کاری که در آن به موفقیت رسید. در هفتادوچند سال، در آزمایشگاه‌های مارکسیستی لنینیستی، نوعی انسان خلق شد: انسانِ شورایی.»

▫️موسی غنی نژاد و مهشید معیری زوج مترجم این کتاب در میزگردی شرکت کردند تا درباره زیست انسان شورایی و چالش های آن سخن بگویند.

▫️جان‌کلام میزگرد این است آزادی همراه با مسئولیت فردی است. سبک زندگی زیر سایه استبداد انسان را وادار می کند دولت روح و ‌جسم آنان را تسخیر کند.

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from فردای اقتصاد
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
موسی غنی‌نژاد: ابراهیم گلستان و روشنفکران با ایده‌های مسموم به اقتصاد ایران لطمه زده‌اند

◽️در جدیدترین نشست دورهمی اقتصادی به این موضوع پرداخته شده که آیا ایده‌های مطرح شده توسط روشنفکران ایرانی موتور توسعه و خلق ثروت بوده یا باعث عقب‌افتادگی اقتصادی شده است؟ موسی غنی‌نژاد معتقد است بسیاری از روشنفکران ایرانی از جمله ابراهیم گلستان، علی شریعتی و عبدالکریم سروش با ترویج ایده‌های نامناسب زمینه ایجاد اقتصاد دستوری و عقب‌ماندگی را فراهم کرده‌اند.

پیشنهاد می‌کنیم تماشای این میزگرد جذاب و آموزنده را از دست ندهید.

▪️لینک ویدیوی کامل در وبسایت فردای‌اقتصاد
▪️لینک ویدیوی کامل در یوتیوب
▪️لینک نسخه صوتی

#دورهمی_اقتصادی

◻️‌رسانه تصویری فردای اقتصاد⬇️
@Feghtesad
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 جنگ برای شوروی نعمت بود

▫️شوروی کمونیستی با اینکه جزو ابرقدرت‌های جهان به حساب می‌آمد، اما سرگذشت مردم این جامعه نشان می‌دهد که آزادی و رفاه این مردم به هیچ عنوان در سطح یک ابرقدرت نبود. حالا سوال اینجاست که پس این حکومت چگونه جامعه را با خود همراه می‌کرده؟

▫️موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان اعتقاد دارد وقوع جنگ نعمتی بود که اتحاد مردم شوروی را حفظ می‌کرد.

▫️غنی‌نژاد می‌گوید که حتی بعد از پایان جنگ جهانی دوم شوروی سعی می‌کرد سایه جنگ بر سر مردم شوروی را حفظ کند. شوروی از طرفی پیروز جنگ جهانی دوم بود و با این پیروزی غرور را در جامعه لبریز می‌کرد.

▫️از طرفی دیگر هم با اشاره به امپریالیسم، همواره اینطور به مردم القا می‌کرد که سایه جنگ از سر این کشور حذف نشده است و در حال حاضر اهداف مهم‌تری از رفاه یا آزادی برای شوروی وجود دارد.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 ابرقدرتی که آرزوی مردمش کالباس بود!

▫️شوروی کمونیستی یکی از ابرقدرت‌های دوره خود بود. اما نکته جالب اینجاست که وقتی به خاطرات مردم این حکومت نگاهی می‌اندازیم با آرزوهایی رو به رو می‌شویم که باور نمی‌کنیم توسط مردم یکی از دو قدرت بزرگ دنیا نوشته شده‌ باشد.

▫️کتاب سرانجام انسان طراز نوین که توسط موسی غنی‌نژاد و مهشید معیری به فارسی ترجمه شده، وقایعی را بازگو می‌کند که نشان می‌دهد خوردن ژامبون یا پوشیدن شلوار جین جزو آرزوهای مردم شوروی شده بود.

▫️اما سوال اصلی اینجاست که شوروی با چه ترفندی مردم خود را راضی می‌کرد تا از آرزوهای خود بگذرند؟ موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان پاسخ می‌دهد.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 ایدئولوژی با زور به خورد جامعه نمی‌رود

▫️ایدئولوژی اجباری بیماری است که حکومت‌های زیادی به آن آلوده هستند.

▫️نکته عجیب اینجاست که که این بیماری مختص به کشورهای جهان سومی نیست. به عنوان مثال موسی غنی‌نژاد فرانسه را کشوری می‌داند که تا حدودی گرفتار این بیماری است.

▫️از نظر غنی‌نژاد ایدئولوژی حکومت موردی است که نمی‌توان با زور به خورد جامعه تحت حکومت داد.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 خیر اجباری شر را رواج می‌دهد

▫️شوروی کمونیستی که بر پایه اندیشه‌های مارکس رشد کرده بود اعتقاد داشت انسان اول باید به دیگری فکر کند، نه خود. این در صورتی است که همه می‌دانیم ذات و ماهیت انسان طور دیگری تکامل پیدا کرده و الویت بندی ذهن انسان جور دیگری است.

▫️موسی غنی نژاد و مهشید معیری مترجم‌های کتاب سرانجام انسان طراز نوین به روایت‌های واقعی از این کتاب اشاره می‌کنند که نشان می‌دهد جامعه شوروی به جای رواج خیر، به ابتذال شر دچار شد.

▫️‌این زوج مترجم ریشه این مسئله را در نگاه غیرواقعی اندیشه‌های این حکومت کمونیستی به انسان می‌دانند.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 غرق توسعه در کشکول فقر

▫️رشد اقتصادی میانگین در دهه 40 بالای 10 درصد و تورم زیر 2 درصد بود. موسی غنی‌نژاد اما می‌گوید همین توسعه نزد نخبه‌های ایرانی و روشنفکران تقبیح می‌شد. او دهه درخشان اقتصاد ایران را تاریک‌ترین دهه تفکر ایرانی می‌داند.

▫️از سمت دیگر، محمد قوچانی می‌گوید انقطاعی که در تاریخ ما رخ داده، به نبود تفکر توسعه باز می‌گردد. او معتقد است که ما اسیر زهدگرایی شده‌ایم و ترکیب این زهدگرایی با مارکسیسم و ایدئولوژی روشنفکران، فقر را تبدیل به فخر کرده است.

▫️غنی‌نژاد و قوچانی در یک میزگرد، تبار اندیشه‌هایی که ترمز توسعه در ایران را کشیده‌اند، مرور می‌کنند.

▫️نسخه کامل این میزگرد فردا منتشر خواهد شد. نسخه مکتوب در ویژه‌نامه گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد در دسترس است.

📺 @ecoiran_webtv
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 ایران اسیر ژست های ضدتوسعه

نسخه صوتی

▫️توسعه‌نیافتن ایران از کجا می‌آید؟ ظاهرا پیش از آنکه به دنیای بیرون نگاه کنیم، باید خود را ببینیم؛ آینه‌ای جلوی خود بگذاریم و از خود بپرسیم اصلا از توسعه خوشمان می‌آید یا خیر؟ سوال خنده‌داری است؟ اما تاریخ گواه می‌دهد در دوره‌ای هم که در ریل توسعه قرار گرفته بودیم ژست روشنفکری را بر آن ترجیح دادیم.

▫️روشنفکران ما در دهه ۴۰ که رشد اقتصادی بالا بود، چندان در کنار توسعه قرار نگرفتند. از آن گذشته هیچگاه هم همانند ترکیه، علمای قوم به دنبال این نرفتند که بگویند انسان مسلمان باید ثروتمند و موفق باشد، آنچه از برخی مبلغان دینی شنیدیم تنها دعوت به زهد و قناعت بود.

▫️این دو عامل تاریخی و ایدئولوژیک دست به دست هم دادند تا هیچگاه توسعه در تفکر ایرانی جان نگیرد.

▫️موسی غنی‌نژاد و محمد قوچانی، در یک میزگرد ریشه‌های توسعه‌نیافتگی ایران از ساحت اندیشه را بررسی کرده‌اند.

▫️نسخه مکتوب در ویژه‌نامه گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد در دسترس است.

📺 @ecoiran_webtv
سرمقاله امروز »دنیای اقتصاد»:

اقتصاد آزاد و مساله جنگ

👤 دکتر موسی غنی‌‏‌نژاد

✍️ سیاست عرصه تولید و توزیع قدرت در جوامع انسانی است همچنان‌‌‌که اقتصاد عرصه تولید و توزیع ثروت است... شری که در اندیشه مدرن به دولت نسبت داده می‌‌‌شود ناظر بر زیاده‌‌‌روی یا سوء‌‌‌استفاده از اِعمال قدرت اجباری است که انحصارا در اختیار دولت است.

✍️ اگر محدودیتی بر این قدرت تعبیه نشود و نظارت موثری بر این محدودیت صورت نگیرد، دولتمردان صاحب قدرت ممکن است از آن به نفع خود و برخی گروه‌‌‌های متشکل مرتبط با خود سوء‌‌‌استفاده کنند و با این کار منافع عمومی را زیر پا بگذارند.

✍️ انسان‌‌‌ها با وارد شدن به کار دولتی تبدیل به «فرشتگان معصوم» نمی‌‌‌شوند و همانند سایر همنوعان خود همچنان می‌‌‌خواهند در درجه نخست منافع خاص خود را تامین کنند؛ اما مساله اینجاست که چنین کاری ممکن است به تضییع منافع عمومی منجر شود.

✍️ اقتصاد آزاد گرچه سطح رفاه عمومی را بالا می‌‌‌برد، اما در عین حال اختیارات تصمیم‌گیری سیاسیون را به همان مقیاس محدودتر می‌‌‌کند. بنابراین دور از ذهن نیست که سیاسیون به هر بهانه‌‌‌ای منتقد «تعصب به بازار آزاد» یا به اصطلاح «بنیادگرایی بازار» باشند. بنیادگرایی بازار اصطلاح تحقیر‌آمیزی است که ایدئولوژی‌‌‌زدگان سیاسی برای فرافکنی رویکرد ایدئولوژیک و غیرقابل دفاع خود به اصول‌‌‌گرایی علمی مدافعان اقتصاد آزاد نسبت می‌‌‌دهند.

✍️ آنچه امنیت ملی را به مخاطره می‌‌‌اندازد پایبندی به اصول اقتصاد آزاد نیست، بلکه ابزاری کردن روابط اقتصادی توسط سیاستمدارانی است که بیش از آنکه نگران سطح رفاه مردمان باشند به فکر تحکیم قدرت و اختیارات خود هستند. سیاسیون برای تامین اهداف تنگ‌‌‌نظرانه خود حاضر به راه انداختن جنگ هم هستند؛ چراکه به قول کلاوزویتس، «جنگ ادامه سیاست است به روش‌‌‌های دیگر».

🔗متن کامل سرمقاله

#دنیای_اقتصاد #سرمقاله #موسی_غنی_نژاد #غنی_نژاد #جنگ #اقتصاد_آزاد #بنیادگرایی_بازار

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
اقتصاد آزاد و مساله جنگ.docx
17.3 KB
اقتصاد آزاد و مساله جنگ
سرمقاله ۱۳ آبان ۱۴۰۲
Audio
💠 نشستی پیرامون لیبرالیسم
🔸
موسی غنی نژاد
🔸 ابراهیم صحافی
🔸 صادق زیباکلام

مدت زمان:  ۱۳۵ دقیقه
تاریخ: ۲۷ آبان ۱۴۰۲

برگزارکننده: مجموعه فرهنگی فرهنگان


🆔 @ghaninejad_mousa
✔️ @BoomrangInstitute
🌐 @EcoPolPhilosophy
Forwarded from فردای اقتصاد
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
لیبرالیسم و طبقه کارگر/
با حضور موسی غنی‌نژاد و مهدی تدینی

◻️
فردا پنجشنبه در «فردای اقتصاد» ببینید

◻️رسانه تصویری فردای اقتصاد⬇️  
@Feghtesad
2024/09/28 21:16:29
Back to Top
HTML Embed Code: