Telegram Web
پیروزمان باخت🖤

تلاش پزشکان در اتاق عمل بیمارستان دامپزشکی تهران بی‌نتیجه ماند و پیروز در ۱۰ ماهگی بر اثر نارسایی کلیوی تلف شد.
💔32😢16
ژن نئاندرتالیِ ما به ما در سحرخیز بودن کمک می‌کند!

شما می‌توانید هربار که صبح زود و به موقع به مدرسه یا محل کار خود رسیدید، از اجداد نئاندرتالی خود متشکر باشید، زیرا تحقیقات جدید نشان می‌دهد که ژن‌هایی که از پسرعموهای منقرض‌شده‌ی ما به ارث رسیده‌اند، ممکن است به ما این توانایی را داده باشند که بتوانیم خیلی زود از خواب بیدار شویم.

هنگامی که اولین انسان‌های مدرن وارد اوراسیا شدند، می‌بایست با یک‌سری چالش‌های محیطی از جمله تغییرات فصلی گسترده‌تر در ساعات روز نسبت به سرزمین خودشان یعنی آفریقا، سازگار شوند. خوشبختانه پیش از این، خانه جدید آن‌ها توسط گروهی دیگر از انسان‌ها که به خوبی با زندگی در ارتفاع تطابق پیدا کرده بودند، اشغال شده بود؛ نئاندرتال‌ها.

هومو ساپینس‌ها به وسیله آمیزش با نئاندرتال‌ها، یک‌سری ژن‌های مفید برای سازگاری با محیط را دریافت کردند. با بررسی واریانت‌های دریافت شده و نیز اثر آن‌ها بر ریتم شبانه‌روزی که به عنوان تنظیم‌گر چرخه‌های خواب عمل می‌کنند، مشخص شد که این واریانت‌ها بر اسپلایسینگ و تنظیم ژن‌های شبانه روزی (ژن‌های موثر بر سحرخیز و یا شب‌بیدار بودن فرد) اثر می‌گذارند.

درواقع، همه‌ی این واریانت‌ها در یک جهت عمل می‌کنند و آن افزایش احتمال سحرخیز بودن فرد است.

اگرچه هنوز علت اینکه چرا این صفت در ارتفاعات بالاتر سبب مزیت می‌شود مشخص نیست، اما می‌توان تطابق مشابهی را در مگس میوه یافت. برای مثال، این ژن‌ها به ساعت بدن کمک می‌کند تا با فصل تابستان که روزها طولانی است و خورشید زود طلوع می‌کند، هماهنگ شود‌.

اگرچه این تحقیق هنوز آماده چاپ نیست، اما نشان می‌دهد که اثرات جهت‌‌دهنده‌ی این واریانت‌های شبانه‌روزی را می‌توان به عنوان یک عامل تطابقی برای انسان‌های مدرن در نظر گرفت.

سحر مرتضی نژاد

رفرنس
👍152👏1
📌 پژوهشگاه ملی‌مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری با همکاری اتحاد زیست‌شناسان ایران برگزار می‌کند:

🔺 جامع‌ترین دوره‌ی کیت‌سازی (از مبانی آزمایشگاه تا تجاری‌سازی)

🔷 ویژگی‌های خاص دوره:

🔹 تدریس توسط برجسته‌ترین اساتید و فناوران این حوزه و از معتبرترین مراکز علمی کشور (مؤسسه‌ی تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، پژوهشگاه ملی‌مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری، مرکز انستیتو پاستور ایران)

🔹 سرفصل‌های آموزشی بسیار جامع (۳۲جلسه‌ با حدود شصت ساعت آموزش)

🔹 امکان کارآموزی عملی در پژوهشگاه ملی‌مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری برای سی نفر اول دوره و به صورت رایگان (۵۰ ساعت آموزش عملی)

🔹 کمترین هزینه‌ی ممکن برای شرکت در دوره (یک دهم دوره‌های مشابه)

🔹 اعطای گواهی معتبر و مشترک از پژوهشگاه ملی‌مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و مجموعه‌ی اتحاد زیست‌شناسان ایران

🔹امکان دسترسی مادام‌العمر به جلسات ضبط شده‌ی دوره و جزوات هر جلسه

📆 شروع کلاس‌های دوره: ۴ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲

⚠️ ظرفیت محدود

📌 ثبت‌نام به صورت فردی و گروهی (گروه‌های سه، پنج و ده نفره)

برای دریافت کد تخفیف به آیدی @Biocan_admin مراجعه کنید.

🖇 لینک ثبت‌نام:

🌐https://biologyevents.ir/
👍1

▪️یکی از دلائل عظمت تمدن ایران باستان وجود جشن‌های بزرگ ملّی است که نظیر آنها را در میان ملت‌های دیگر کمتر می‌توان یافت. جشن نتیجهٔ آسایش و به عبارت دیگر حُسنِ تدبیر در امور اجتماعی و فردی و بالنّتیجه نشانهٔ بزرگی کمالِ تمدنِ يك قوم است، بنابراین اگر هیچ‌گونه دلیلی برای نمایاندن کمال معنوی و مادی ایران باستان در میان نبود، همین يک دلیل می‌توانست ما را به حقایق انکار‌ناپذیری راهنمایی کند، زیرا بسیار واضح است که تا اندیشهٔ آدمی از بند سختی‌های زندگی نرهد و دل را خلوتگاهِ مهر و آسایش نیابد، هیچ‌گاه نوشخندی بر لب نتواند داشت، و دست‌افشانی و پای‌کوبی که مظهرِ بارز شادمانی و نشاط است، از سرور وی حکایت نخواهد کرد، و جشن وصالی چنانکه سعدی گفت، على رغم دشمن تنگدستی و سختی فراهم نخواهد گشت.

[امشب به راستی شبِ ما روزِ روشن است
عیدِ وصالِ دوست علی رغم دشمن است]

در آیین زرتشت و میان ایرانیان قدیم بیش از همهٔ مذاهب و ملل به جشن‌ها توجه شده است و از میان این جشن‌ها برخی تنها مذهبی و برخی هم مذهبی و هم ملّی بوده‌اند.

شادروان استاد ابراهیم پورداوود، انجمن ایرانشناسی، نشریهٔ دوم، بهمن ۱۳۲۴ خورشیدی
.
.
.
به‌بهانه‌ی #چهارشنبه‌_آخر_سال

💚🤍

🆔@UIBiologists🌱💡
‌‌
🔥114👍4👎2
23000 سال قدمت: قدیمی ترین ژنوم انسان از جنوب اسپانیا

تیمی از محققان DNA باستانی انسان را که از مکان‌های مختلف در جنوب اسپانیا به‌دست آمده بود، مورد مطالعه قرار دادند.

یافته‌های این مطالعه شامل قدیمی ترین ژنوم کشف شده تا به امروز از Cueva del Malalmuerzo در جنوب اسپانیا و همچنین ژنوم کشاورزان اولیه از سایر مکان‌های برجسته مانند Cueva de Ardales است که بین 7000 تا 5000 سال قدمت دارند.

این مطالعه یک ارتباط ژنتیکی مستقیم بین فردی با قدمت 35 هزار سال از بلژیک و ژنوم جدید Malalmuerzo را توصیف می‌کند.

در اندلس، شرایط آب و هوایی شبیه به شرایط آب و هوایی شمال آفریقا است اما جالب اینجاست که نویسندگان هیچ ارتباط ژنتیکی بین شبه جزیره ایبری جنوبی و شمال آفریقا با وجود فاصله تنها 13 کیلومتری از دریای مدیترانه و موارد مشابه در سوابق باستان شناسی، پیدا نکردند.

محققان اکنون می‌توانند به طور مستقیم نقش شبه جزیره ایبری جنوبی را به عنوان پناهگاهی برای جمعیت‌های عصر یخبندان و تماس‌های بالقوه جمعیت در سراسر تنگه جبل الطارق در طول آخرین عصر یخبندان، زمانی که سطح دریاها بسیار پایین تر از امروز بود، بررسی کنند. از آنجا، پس از عقب نشینی صفحات یخی، انسان‌ها به سمت شمال و شرق مهاجرت کردند.

فرد اهل Cueva del Malalmuerzo نه تنها به دوره‌های قبلی سکونت، بلکه به شکارچی-گردآورندگان جنوب و غرب اروپا که مدت‌ها پس از آخرین عصر یخبندان زندگی می‌کردند، ارتباط دارد.

نسب ژنتیکی افرادی از اروپای مرکزی و جنوبی که قبل از آخرین بیشینه یخچالی (24 هزار تا 18 هزار سال قبل از امروز) زندگی می‌کردند با افرادی که پس از آن دوباره در اروپا مستقر شدند، متفاوت است.

نقش ویژه شبه جزیره ایبری در عصر یخبندان هنوز پس از هزاران سال طنین انداز است.


زهرا جهان‌بخش


رفرنس
👍10
اتحاد زیست‌شناسان ایران برگزار می‌کند:

🔶 مراسم معارفه و تقدیر از اساتید دوره‌ی جامع «کیت‌سازی، از آزمایشگاه تا تجاری‌سازی»

📆 زمان: امروز ساعت ۱۵ در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری

برنامه به صورت لایو از صفحه‌ی اتحاد زیست‌شناسان ایران پخش خواهد شد.

.
.
.

🆔@UIBiologists🌱💡
3👍1
⁉️سندروم روده تحریک‌پذیر و گرانش؟

🔬براساس تحقیقات دانشمندان چون سندروم تحریک پذیر باعث علائم زیادی در بدن ازجمله کمر درد، سردرد، دل‌درد و... می‌شود.

🔹سیستم عصبی ما به ویژه اعصاب روده در دنیای جاذبه تکامل یافته و با آن سازگار شده ودرصورت عدم تحمل آن عملکرد روده‌ها مختل می‌شود و امکان دارد باکتری‌ها بیش از حد رشد کنند

🔺تحقیقات جدید نشان می‌دهد که این علائم گسترده می‌تواند ناشی از عدم تحمل افراد در مدیریت مناسب نیروی گرانش (جاذبه) باشد.

✔️این پژوهش هنوز درحد یک فرضیه است.

🤔ولی کسی چه می‌داند شاید دلیل این همه دل‌دردها و علائم بی‌دلیل ما ناشی از عدم سازگاری تکاملی ما با نیروی جاذبه در طی این سال‌ها باشد.

🆔@ir_academy_evolution
👎13👍4🤔31
فسیل‌سازی و تفسیر ما از قدمت حیوانات

🧐 قدمت حیوانات یکی از اساسی‌ترین و در عین‌ حال مبهم‌ترین سؤالات زیست‌شناسی است. تخمین‌های مربوط به دوران باستان حیوانات نشان می‌دهد که بین ساعت‌های مولکولی، که پیشنهاد می‌کنند حیوانات crown(جدیدترین جد مشترک دو گروه موجود و همه‌ی نوادگان آن) حدود ۸۰۰ میلیون سال پیش تکامل یافته‌اند، و اطلاعات به دست‌آمده از سوابق فسیلی، که حدود ۵۷۴ میلیون سال را نشان می‌دهند، ارتباط قابل توجهی وجود ندارد.

🪨 در این مورد، عموما تافونومی(مطالعه‌ی نحوه‌ی عبور بقایای آلی از بیوسفر به لیتوسفر) مقصر شناخته می‌شود. حیوانات اولیه برای فسیل‌شدن خیلی کوچک، نرم و شکننده بودند یا شرایطی که آن‌ها را حفظ می‌کرد در نئوپروزوئیک اولیه غیرمعمول بود. این ایده از طریق مقایسه‌ی فرایندهای فسیل‌سازی نئوپروتروزوئیک با فسیل‌های کامبرین و حیوانات فراوان آن ارزیابی می‌شود.

🌏  در دوره‌ی کامبرین حفاظتِ Burgess Shale_type(BST)* که یا در شیب‌ قاره‌ای یا در یک حوضه‌ی رسوبی رخ می‌دهد، حیوانات را در گلسنگ‌ها در برمی‌گیرد و طیف باریکی از کانی‌شناسی را نشان می‌دهد. در صورتی که، گلسنگ‌های نئوپروتروزوئیک فسیلی به ندرت کانی‌شناسی مشابهی را به اشتراک می‌گذارند.

📰 داده‌های موجود نشان می‌دهند که لایه‌های نئوپروتوزوئیک به ندرت از نظر ترکیب شیمیایی مشابه آن‌هایی بودند که حیوانات کامبرین را از طریق حفاظت BST حفظ می‌کردند. در نتیجه ذخایر فسیلی نئوپروتروزوئیک کمتر احتمال دارد حیوانات را حفظ کنند.

🤓  *ذخایر فسیلی Burgess Shale که در صخره‌های کانادایی بریتیش کلمبیا قرار دارد و به‌خاطر حفظ استثنایی بخش‌های نرم فسیل‌هایش مشهور است.

✏️ فاطمه دوراندیش


🆔@ir_academy_evolution
👍2
تئوری که احتمالا توضیح می‌دهد چرا فیل‌ها حامل ژن‌های ضد سرطانی هستند!

🐘 به عقیده‌ی پروفسور ولراث، استاد دانشگاه آکسفورد، فیل‌ها ممکن است حامل نسخه‌های بیشتری از ژن‌های کدکننده‌ی پروتئین p53 که جهت محافظت از اسپرم در برابر دماهای بالا عمل می‌کنند، باشند. این در حالی است که این‌ نسخه‌ها، به طور قابل توجهی باعث محافظت در برابر سرطان می‌شوند.

🧪 پروتئین p53 که به عنوان نگهبان ژنوم شناخته می‌شود، دارای توانایی تشخیص و تعمیر DNA طی تقسیم سلول‌های سوماتیک و جنسی است. اگر مشکلی توسط تعمیر برطرف نشود، p53 آبشار سلولی را راه انداخته که منجر به مرگ سلولی می‌شود.

🤔 فیل‌ها حامل ۲۰ نسخه از این ژن هستند؛ برخلاف سایر گونه‌ها که احتمالا فقط دارای ۱ نسخه هستند. علاوه بر این ژنوتیپ منحصر به فرد، فیل‌ها دارای صفتی قابل توجه و نادر هستند. ولراث این ویژگی خاص را تحت عنوان فرضیه‌ی " بیضه‌ی داغ " بررسی کرده است.

🔥 فرضیه‌ی بیضه‌ی داغ: تولید اسپرم سالم در اکثر پستانداران به شدت تحت تاثیر دمای بیضه‌هاست که باید چند درجه کمتر از دمای بدن باشد، به همین علت کیسه‌های بیضه در خارج از بدن قرار دارند. این در حالی است که فیل‌ها دارای بیضه‌های نزول نیافته (Undescended testis) هستند ( بیضه‌ها داخل بدن قرار دارند). و در نتیجه، دمای بیضه‌ها برابر با دمای بدن و در حدود ۳۶-۳۷ درجه سانتی‌گراد است. با توجه به سایز بدنی بزرگ نسبت به پوست ضخیم و محیط زیست بسیار گرم، ولراث معتقد است که شرایط دمایی جهت تولید اسپرم‌های سالم، بسیار گرم است.

📛 در چنین شرایطی، متابولیسم دمای بالا، استرس اکسیداتیو سلولی را به همراه دارد که احتمال وقوع جهش را افزایش می‌دهد؛ جهش‌هایی شامل مضاعف شدن ژنی (gene duplication) از جمله ژن TP53.  به عقیده‌ی ولراث، احتمالا این پروتئین نقش کلیدی در تضمین تولید اسپرم سالم علی‌رغم افزایش دمای بیضه داشته است. به همین علت فیل‌ها حامل نسخه‌های زیادی از ژن P53 می‌باشند.

🔱 پروفسور ولراث تاکید دارد که این فرضیه از جهات مختلف قابل بررسی بوده و در نهایت مهم‌ترین سوال بر روی مکانیسمی تمرکز دارد که طی آن رتروژن‌های مختلف TP53 و ایزوفرم‌های پروتئین p53 در فیل می‌توانند از موجود محافظت کنند یا خیر. چرا که بررسی مکانیسم‌های محافظتی سلولی p53 می‌تواند نقش مهمی در کشف رویکردهای جدید جهت پیشگیری از سرطان داشته باشد.

✏️ سحر مرتضی نژاد

⬅️ رفرنس
Vollrath F. Uncoupling elephant TP53 and cancer.Trends Ecol Evol. 2023. doi: 10.1016/j.tree.2023.05.011
👍10🔥32
آکادمی دگرگشت ایران (تکامل) pinned «‍ ‍ تئوری که احتمالا توضیح می‌دهد چرا فیل‌ها حامل ژن‌های ضد سرطانی هستند! 🐘 به عقیده‌ی پروفسور ولراث، استاد دانشگاه آکسفورد، فیل‌ها ممکن است حامل نسخه‌های بیشتری از ژن‌های کدکننده‌ی پروتئین p53 که جهت محافظت از اسپرم در برابر دماهای بالا عمل می‌کنند، باشند.…»
#معرفی_دایناسور

🦖 اِسپاینوسورِس
🦎 نام علمی: Spinosaurus aegyptiacus

📍نام این دایناسور از دو واژه (spine) به معنای تیغ و خار و (saurus) به معنای مارمولک تشکیل شده است.


🦕 راسته: خزنده کفلان (Saurischia)
🦎 خانواده (تیره): تیغه پشتان (Spinosauridae)

📏 قد: ۱۳ - ۱۴ متر
وزن: ۶ - ۸ تُن
🥩 نوع تغذیه: گوشت‌خوار (عمدتا ماهی‌خوار)


🌍 دوره زمین‌شناسی: از ژوراسیک تا کرتاسه پسین و بین ۹۳.۵ تا ۱۱۲ میلیون سال پیش در شمال آفریقا زندگی می‌کرده است.

🔍 محل کشف: دره بحریه در مصر و توسط دیرینه‌شناس آلمانی اِرنست اِسترومر نام‌گذاری شد.

🦖🦕 نوع زندگی: بزرگترین گوشتخواری که روی زمین بوده است. اسپاینوسورس با دایناسور گوشت‌خوار دیگری به نام کارکارودنتوسور هم‌زیستی داشته. این دایناسور در دو گونه مصری و مراکشی می‌زیسته. اعضای این خانواده به دلیل پاهای کوتاه و وزن زیادشان  کمتر در خشکی شکار می‌کردند و مانند کروکودیل‌های امروزی در رودخانه‌ها و تالاب‌ها دست به شکار ماهی‌ها می‌زدند و یا حیوانات کوچکتر را از کنار آب به داخل کشیده و غرق‌شان می‌کردند.


🤔 ویژگی خاص:

📍دستان بلند و قدرتمند که برای شنا کردن و شیرجه زدن در آب به آن‌ها کمک می‌کرد.

📍دندان‌های تیز و میخی سازگار برای شکار آبزیان

📍 اندام عقبی و پاهای کوتاه که باعث کند و ضعیف بودن آن روی خشکی می‌شده است

📍پاهای اردک مانند که نشان‌ می‌دهد برای زندگی در آب تکامل یافته بوده.

❇️ اطلاعات تکمیلی:

با اینکه اِسپاینوسورِس با گونه کارکارودونتوسور در یک جامعه زیستی بوده و معمولا تنها یک شکارچی در رأس هرم غذایی وجود دارد ولی به نظر می‌رسد شکار این گونه کاملا باهم متفاوت بوده و اِسپاینوسورِس بیشتر از ماهی‌ها و پتروسورها تغذیه می‌کرده.

در فسیل‌هایی که از ستون فقرات این دایناسور یافت شده، شکستگی‌ها و اثرات گاز گرفتگی وجود دارد که نشان می‌دهد کارکارودونتوسور قادر به شکار آن بوده‌.
👍16👎4🔥1😱1
2025/07/10 16:09:05
Back to Top
HTML Embed Code: