Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
- Telegram Web
Telegram Web
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📣 #رویداد

🔺فراخوان مقالات: «اسلام و جهان باستان: هنر و فرهنگ اسلامی و جهان باستان در اروپا، آفریقا و آسیا» 🔺

🔺Islam and Antiquity: Islamic Art and Culture and the Ancient World Across Europe, Africa and Asia 🔺

🔹 دانشکده هنرهای دانشگاه ویرجینیا کامنولث قطر، بهار ۲۰۲۵ 🔹

دانشکده هنرهای دانشگاه ویرجینیا کامن‌ولث قطر در دوحه قصد دارد در بهار ۲۰۲۵ مجموعه سخنرانی‌های آنلاینی با موضوع «اسلام و جهان باستان: هنر و فرهنگ اسلامی و جهان باستان در اروپا، آفریقا و آسیا» برگزار کند و به این منظور از عموم علاقه‌مندان برای ارسال چکیده ارائه‌های خود دعوت کرده است.

در توضیحات این برنامه آمده است:

این سلسله سخنرانی‌های برخط به کاوش در چگونگی ارتباط و تعامل مسلمانان با میراث مادی جوامع باستانی و پیشااسلامی در گستره‌های جغرافیایی و دوره‌های تاریخی گوناگون، از آغاز عصر اسلامی تا به امروز می‌پردازد. این نشست‌ها در پی واکاوی این است که جماعت‌های اسلامی، از جمله دانشوران و صاحب‌منصبان دینی و سیاسی، چگونه با فرهنگ مادی، بصری و ایدئولوژیک تمدن‌های پیشین مواجه شده و آن را ارج نهاده‌اند. شرکت‌کنندگان به بررسی طیف گسترده‌ای از موضوعات خواهند پرداخت، از حفاظت و گردآوری آثار باستانی گرفته تا پویایی‌های پیچیده شمایل‌نگاری و شمایل‌شکنی، و انتقال روش‌ها و اندیشه‌ها، که همگی به شناختی ژرف‌تر از چگونگی درک و تعامل مسلمانان با میراث‌های باستانی در گذر زمان می‌انجامد.

برگزارکنندگان از پژوهشگران در تمامی مراتب علمی دعوت می‌کنند که مقالات خود را با محوریت موضوعات زیر (و نه محدود به این موارد) ارائه کنند:

جایگاه میراث باستانی و پیشااسلامی در اندیشه اسلامی: میراث مادی و معنوی و حافظه تاریخی تمدن‌های کهن، از تاریخ‌نگاری نخستین اسلامی تا باستان‌شناسی معاصر، چگونه در سنت‌های فکری اسلام حفظ، مطالعه و ادغام شده است؟
شمایل‌نگاری و فرهنگ مادی در بستر اسلام: تصاویر، نمادها و اشیاء مادی جوامع باستانی و پیشااسلامی چگونه در فرهنگ بصری اسلامی تفسیر، اقتباس یا طرد شده‌ است؟ نقش شمایل‌نگاری باستانی در شکل‌گیری هنر و معماری اسلامی چیست؟
هویت اسلامی و نسبت آن با میراث باستان: تواریخ، مکان‌ها و آثار باستانی چگونه در تعریف و برساخت هویت و آگاهی تاریخی اسلامی مؤثر بوده‌ است؟
باستان‌شناسی اسلامی و حفظ میراث: نگاهی انتقادی به شیوه‌های گردآوری، حفاظت و تفسیر فرهنگ مادی باستانی در سرزمین‌های اسلامی. این شیوه‌ها در طول زمان چگونه دستخوش تغییر شده‌اند و چه تنش‌هایی میان حفاظت، تجاری‌سازی و حراست فرهنگی وجود دارد؟
تخریب و تصرف آثار باستانی: جنبش‌های اسلامی - اعم از سیاسی، کلامی یا فرهنگی - چگونه با مسئله تخریب یا حفظ میراث مادی پیشااسلامی مواجه شده‌اند؟ تخریب چگونه می‌تواند زمینه‌ساز خلق صورت‌ها و انگاره‌های نو باشد؟ پیامدهای کنش‌های شمایل‌شکنانه بر روایت‌های گسترده‌تر فرهنگی و مذهبی چیست؟
سیاست‌گذاری مجموعه‌ها و موزه‌ها: مجموعه‌های آثار باستانی در بستر جوامع اسلامی چگونه درک ما از تمدن‌های کهن را شکل داده‌اند؟ حاکمان، اندیشمندان و نهادهای اسلامی چه نقشی در ایجاد و نمایش این مجموعه‌ها داشته‌اند؟ گردش جهانی این آثار چه تنش‌هایی را به دنبال داشته است؟
مادیّت و امر قدسی: اهمیت اشیاء مادی، از بقایا و یادگارهای مقدس گرفته تا بناهای تاریخی، در ایجاد پیوند میان گذشته و حال در جوامع اسلامی. اشیاء مادی چگونه به عنوان واسطۀ خاطره، معنویت و استمرار تاریخی عمل می‌کنند؟

برنامه «اسلام و جهان باستان» می‌کوشد نگاهی چندوجهی به تعامل مسلمانان با میراث تمدن‌های کهن ارائه دهد و این میراث را نه صرفا به عنوان آثار تاریخی، بلکه به عنوان عواملی مؤثر در شکل‌گیری حیات فکری و فرهنگی جهان اسلام بنگرد. علاوه بر این مجموعه وبینارها در بهار ۲۰۲۵، امید است که با تشکیل یک گروه پژوهشی پایدار و متشکل از همکاران، زمینه تعامل مستمر و میان‌رشته‌ای فراهم گردد. در کنار این وبینارها، برگزاری نشست‌های حضوری نیز برای بحث و بررسی عمیق‌تر موضوع در دستور کار است. همچنین انتشار مجموعه‌مقالاتی از یافته‌های این پژوهش مدنظر است.

متقاضیان باید چکیده تحقیق (۳۰۰ تا ۵۰۰ کلمه) خود را تا ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵ به نشانی islamicartandantiquity@gmail.com ارسال کنند. ارائه مقالات به صورت آنلاین و دو بار در ماه، طی ماه‌های مارس تا مه ۲۰۲۵ خواهد بود. تاریخ دقیق وبینارها متعاقباً اعلام خواهد شد. برای هر ارائه ۴۰ دقیقه و برای پرسش و پاسخ ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در نظر گرفته شده است.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺سرنوشت یهودیان در خاور نزدیک عصر آغازین اسلام: بررسی جابه‌جایی جمعیتی از شرق به غرب

🔺 The Fate of the Jews in the Early Islamic Near East: Tracing the Demographic Shift from East to West

👈🏻 نویسنده: Phillip Lieberman
👈🏻 ناشر:  Cambridge University Press
👈🏻 سال انتشار : (2022)
👈🏻شابک: 9781316512227

معرفی ناشر

نویسنده در این کتاب به بازخوانی یکی از روایت‌های اساسی تاریخ یهود در قرون وسطی می‌پردازد. بر اساس این روایت، ظهور اسلام موجب شد یهودیان بابل، که در آن دوران بزرگ‌ترین جامعه‌ی یهودی جهان بودند، کشاورزی را رها کرده و به پیشه‌وری شهری و تجارت راه دور روی بیاورند. او روایتی جایگزین ارائه می‌دهد که پیچیدگی‌های روابط میان ادیان در اوایل اسلام را آشکار می‌سازد. لیبرمن با بهره‌گیری از تواریخ یهودی و اسلامی، اسناد حقوقی و مدارک غنی جنیزه قاهره، نشان می‌دهد که یهودیان پس از فتح عراق به دست مسلمانان، ابتدا در مناطق روستایی باقی ماندند. با تثبیت تدریجی اسلام، یهودیان رفته‌رفته با هویت نوظهور اسلامی تلفیق شدند، روندی که به تضعیف تدریجی شهرها و روستاها انجامید. هم‌زمان، گروه کوچکی از بازرگانان و رهبران جوامع به غرب مهاجرت کردند. نویسنده در این کتاب، تأثیر شگرف این گروه را بر جوامع یهودی مدیترانه جنوبی بررسی می‌کند که در پی فتوحات اسلامی شکوفا شدند.


فهرست مطالب:
۱. عرصه‌ی تاریخ و کشتزارهای عراق
۲. انتخاب شغل و شهرنشینی یهودیان در عراق
۳. گرایش به اسلام در میان یهودیان عراق در دوره‌ی عباسیان اولیه
۴. نام‌شناسی، جنیزه قاهره و ویژه‌انگاری یهودی
۶. دستور زبان عامیانه‌ی اولیه‌ی عربی-یهودی (EPJAS) و مهاجرت به غرب
۶. تکوین حقوق بازرگانی یهودی و اسلامی در سده‌های نخستین اسلامی
۷. جابجایی‌های جمعیتی در سراسر مدیترانه‌ی اسلامی در سده‌های نخستین اسلامی

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب #تازه‌های_نشر

🔺مسلمانان بنگلادشی‌تبار بریتانیا در «ایست اِند»: سیمای دگرگون‌شونده‌ی پوشش و زبان

🔺 British Bangladeshi Muslims in the East End: The changing landscape of dress and language

👈🏻 نویسنده: Fatima Rajina
👈🏻 ناشر:  Manchester University Press
👈🏻 سال انتشار : (2024)
👈🏻شابک: 9781526172945

معرفی ناشر

گفتمان عمومی درباره مسلمانان بریتانیا غالباً معطوف به زنان مسلمان و انتخاب‌های پوشاکی آنان، به‌ویژه حجاب و نقاب، بوده است. این کتاب رویکردی متفاوت در پیش می‌گیرد و با تمرکز بر مردان مسلمان، بررسی می‌کند که چگونه عواملی چون جنگ جهانی بر ضد تروریسم، انتخاب‌های پوشاک و شیوه‌ی کاربرد زبان آنان را تحت تأثیر قرار داده و دگرگون ساخته است. این کتاب، نگاه امنیتی فراگیر و به‌شدت مسئله‌سازی را که در دو دهه‌ی گذشته، شناخت ما از مسلمانان را شکل داده است زیر سوال می‌برد.

کتاب حاضر خوانشی بدیل از این اجتماعات و چگونگی شکل‌گیری هویت سیاسی آنان ارائه می‌کند. این کتاب با تکیه بر رویدادهای تاریخی، پژوهش میدانی و آثار دانشگاهی موجود، می‌کوشد شیوه‌های گوناگونِ ارتباط مردان و زنان مسلمان بنگلادشی‌تبار با پوشش و زبان را واکاوی کند. این نخستین کتابی است که به بررسی تجربی چگونگی شکل‌گیری هویت مسلمانان بنگلادشی‌تبار در منطقه «ایست اِند» از طریق پوشش و زبان می‌پردازد، و تحلیل ژرفی ارائه می‌کند که برای تمامی پژوهشگران حوزه‌ی مطالعات مسلمانان بریتانیا سودمند خواهد بود. اگرچه این کتاب بر جامعه‌ی خاصی از مسلمانان متمرکز است، اما مضامین مطرح‌شده در آن، پیوندهای محلی و جهانی میان مسلمانان و چگونگی نمود هویت آنان در پوشش و زبان را آشکار می‌سازد.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب #تازه‌های_نشر

🔺مدرن‌های مسلمان در زنگبار: راه‌های اسلامی ترقی در دوران میان دو جنگ جهانی

🔺 Zanzibari Muslim Moderns: Islamic Paths to Progress in the Interwar Period

👈🏻 نویسنده: Anne K. Bang
👈🏻 ناشر:  Hurst Publishers
👈🏻 سال انتشار : (2024)
👈🏻شابک: 9781805262817

معرفی ناشر

این کتاب یک پژوهش تاریخی درباره زنگبار در سال‌های میان دو جنگ جهانی است. این دوره، شاهد دگرگونی‌های فکری و اجتماعی شتابان در جهان اسلام بود؛ دوره‌ای که بحث‌های داغی بر سر مفاهیم پیشرفت و توسعه اسلامی جریان داشت. اما این فرایند در زنگبار چگونه رقم خورد؟

نویسنده با تکیه بر طیف وسیعی از منابع – اعم از اسلامی و استعماری، خصوصی و عمومی – بررسی می‌کند که این مفاهیم چگونه در جزیره زنگبار پذیرفته شد و گسترش یافت. او استدلال می‌کند که اندیشه‌ای نو در فضای فکری زنگبار سر برآورد: «مدرن مسلمان». نویسنده با ردیابی عواملی که نگرش‌های این چهره نوظهور را شکل دادند، به پیوندهایی میان نوگرایان اسلامی خاورمیانه، آموزه‌های صوفیانه محلی و کشور نوپای عربستان سعودی اشاره می‌کند. او فعالیت‌های نوگرایان مسلمان را در نظام استخدامی دوران استعمار، مشارکتشان در مباحث بین‌المللی، کنشگری‌های اجتماعی‌شان و دیگر زمینه‌ها به تصویر می‌کشد. همچنین به بررسی چگونگی شکل‌گیری انجمن‌های مذهبی متعدد در این دوره و نیز دیدگاه‌های نوگرایان مسلمان در باب موضوعات گوناگون - از مراسم تدفین و جشن‌های میلاد پیامبر گرفته تا عادات مطالعه - می‌پردازد. پرسشی که در سراسر کتاب مطرح می‌شود و در ذهن بسیاری نوگرایان مسلمان هم جولان می‌داد، این است: توسعه را چه کسی باید اجرا کند؟ و به سود چه کسی؟

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📣 #رویداد #فراخوان_مقاله

🔺فراخوان مقالات: کنفرانس «دین و چندزبانگی: گسترش قرآن و ادبیات اسلامی در جوامع اروپایی و آسیایی» 🔺

🔺Religion and multilingualism: disseminating the Qur’an and Islamic literature in European and Asian societies 🔺

🔹 مرکز بین‌المللی پژوهش‌های علمی امام بخاری، سمرقند؛ ۲ و ۳ اکتبر ۲۰۲۵ 🔹

«مرکز بین‌المللی پژوهش‌های علمی امام بخاری» (سمرقند) با همکاری پروژه «قرآن اروپایی» (دانشگاه شرق شناسی ناپل) قصد دارد در روزهای ۲ و ۳ اکتبر ۲۰۲۵ کنفرانسی با موضوع «دین و چندزبانگی: گسترش قرآن و ادبیات اسلامی در جوامع اروپایی و آسیایی» برگزار کند و به این منظور از عموم علاقه‌مندان برای ارسال چکیده مقالات خود دعوت کرده است.

در توضیحات این برنامه آمده است:

این کنفرانس که در راستای پژوهش‌های پروژه «قرآن اروپایی: متن مقدس اسلام در فرهنگ و دین اروپا، ۱۱۵۰ تا ۱۸۵۰» برگزار می شود، می‌کوشد یافته‌ها و دیدگاه‌های جدید درباره تاریخ چندبعدی قرآن را با پژوهشگران و دانشجویان سمرقند، ازبکستان و به‌طور کلی آسیای مرکزی به اشتراک بگذارد. بررسی‌های اخیر منابع لاتین و زبان‌های محلی در خصوص گسترش قرآن در اروپای قرون وسطی و مدرن (سده‌های دوازدهم تا هجدهم) نشان می‌دهد که رویکرد به متن مقدس اسلام، اساسا ماهیتی چندزبانه داشته و پذیرش یهودیان، مسیحیان، نوکیشان و غیرمؤمنان با رویکردهای فکری مختلف را به همراه داشته است. چرا که ترجمه، ابزار اصلی مطالعه و بررسی قرآن در اروپای غیر اسلامی بوده است. افزون بر این، چندزبانگی در رویکرد به قرآن در میان اقلیت‌های اسلامی ساکن اروپا در شبه‌جزیره ایبری، بالکان (بوسنی و آلبانی کنونی)، مشترک‌المنافع لهستان-لیتوانی، مناطق بلاروس و دیگر کشورهای اروپای شرقی و مرکزی – که در آن‌ها قرآن و متون اسلامی برای مقاصد دینی به زبان‌های مختلف حاشیه‌نویسی، ترجمه و تفسیر می‌شد – نیز نقشی اساسی داشته است.

با نگاهی به تاریخ فرهنگی و دینی آسیای مرکزی، به ویژه بخارا و سمرقند، می‌توان روندهای تاریخی مشابهی را مشاهده و بررسی کرد. مردمان ترک‌زبان و فارسی‌زبان، از دیرباز در فرهنگی چندزبانه غوطه‌ور بوده‌اند که بر پایه دانش و کاربرد روزمره زبان‌های عربی، فارسی و ترکی استوار بوده است. پس از غلبه روسیه بر این سرزمین‌ها و اتحاد سرزمین‌های پیش‌تر جدا از هم، زبان روسی نیز به عنوان زبانی دیگر به مجموعه زبان‌های کاربردی در امور دینی افزوده شد و با تحولات فرهنگی و سیاسی جوامع نو پیوند خورد. پیدایش زبان‌های به‌اصطلاح ملی، که هم بر مناطق اروپای غربی و هم شرقی تأثیر گذاشت، رابطه میان چندزبانگی و دین را – آن‌گونه که در قرون وسطی و اوایل دوران مدرن شکل گرفته بود – دستخوش تغییر کرد. هدف این کنفرانس، بررسی و تحلیل پیوند میان دین و چندزبانگی در اروپا و آسیای مرکزی از طریق مطالعه گسترش و پذیرش قرآن و ادبیات اسلامی در گستره‌ای فرا-زمانی و فرا-مکانی است. بدین منظور، از پژوهشگران دعوت می‌شود که مقالات خود را در قالب بررسی‌های موردپژوهی درباره یکی از این مناطق به دبیرخانه کنفرانس ارسال کنند.

متقاضیان باید چکیده مقاله (حداکثر یک صفحه) و رزومه خود به زبان انگلیسی را تا تاریخ ۳۱ ژانویه ۲۰۲۵ به نشانی euqubukhari@gmail.com ارسال کنند. نتایج داوری مقالات تا اواسط مارس ۲۰۲۵ اعلام خواهد شد. هزینه‌های سفر و اقامت تأمین خواهد شد.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
📣 #فراخوان #بورسیه_پژوهشی

🔺بورسیه «رالف سی. و مری لین هاید برای تحقیق در منابع کمیاب» با امکان دسترسی به مخزن مخطوطات اسلامی 🔺

🔺Ralph C. and Mary Lynn Heid Rare Materials Research Fellowship 🔺

🔹 کتابخانه دانشگاه میشیگان؛ ۵ مه ۲۰۲۵ تا ۱۴ اوت ۲۰۲۶ 🔹

کتابخانه دانشگاه میشیگان از پژوهشگرانی که با دسترسی حضوری به مجموعه‌ منابع ویژه این کتابخانه می‌توانند بر غنای تحقیقات خود بیافزایند دعوت کرده است که درخواست‌های خود را ارسال کنند.

در توضیحات این فراخوان آمده است:

بورسیه «رالف سی. و مری لین هاید برای تحقیق در منابع کمیاب» به پژوهشگرانی تعلق می‌گیرد که مطالعاتشان از دسترسی مستقیم به مجموعه‌های ویژه کتابخانه دانشگاه میشیگان، از جمله مجموعه نسخه‌های خطی اسلامی موجود در مرکز پژوهش‌های مجموعه‌های ویژه، بهره‌مند می‌شود.

مبلغ ۳۰۰۰ دلار به پروژه‌هایی که مستلزم سفر بین‌المللی به آن آربر، میشیگان است تعلق خواهد گرفت.

متقاضیان از تمام ملیت‌ها امکان ثبت درخواست دارند و نیازی به پیوستگی یا وابستگی علمی و دانشگاهی نیست. پروژه‌ها می‌توانند ماهیت دانشگاهی، روزنامه‌نگارانه یا خلاقانه داشته باشند.

متقاضیان باید طرح پیشنهادی خود (حداکثر ۵۰۰ کلمه)، فهرست و شرح منابعی که نیاز دارند، دو توصیه‌نامه، و رزومه‌ی خود را از طریق این صفحه ارسال کنند. مهلت ثبت درخواست برای دوره جاری تا ۳۱ ژانویه ۲۰۲۵ است. دوره اقامت و استفاده از بورسیه از ۵ مه ۲۰۲۵ تا ۱۴ اوت ۲۰۲۶ خواهد بود. شهروندان غیر-آمریکایی در صورت پذیرش ملزم به دریافت ویزای J-1 خواهند بود.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
📣 #رویداد #فراخوان_مقاله

🔺فراخوان مقالات: همایش «حقوق اسلامی و یهودی در اقتصاد مدرن» 🔺

🔺Islamic and Jewish Law in the Modern Economy 🔺

🔹 دانشکده حقوق چارلز ویدجر دانشگاه ویلانووا؛ ۵ و ۶ مه ۲۰۲۵ 🔹

«سمپوزیوم پژوهشگران حقوق اسلامی و یهودی» در دانشکده حقوق چارلز ویدجر دانشگاه ویلانووا قصد دارد در روزهای ۵ و ۶ مه ۲۰۲۵ یک کارگاه تخصصی با موضوع «حقوق اسلامی و یهودی در اقتصاد مدرن» برگزار کند و به این منظور از عموم علاقه‌مندان برای ارسال چکیده مقالات خود دعوت کرده است.

در توضیحات این برنامه آمده است:

این همایش به بررسی چگونگی ادغام قوانین و هنجارهای دینی پیشامدرن در اقتصاد مالی مدرن می‌پردازد. انتظار می‌رود مقالات ارسالی ابزارهایی را که سنت‌های دینی برای برساخت حقوق تجاری خود به کار گرفته‌اند – به گونه‌ای که گاه با قوانین دولتی مدرن همسو و گاه با آن ناهمسو است – بررسی کنند. از مطالعات تطبیقی در زمینه‌ی حقوق اسلامی و یهودی استقبال می‌شود، هرچند مقایسه با سایر سنت‌های حقوقی یا آثاری که به یک سنت حقوقی دینی می‌پردازند نیز پذیرفته می‌شود.

مقالات با رویکردهای رشته‌ای و میان‌رشته‌ای متنوع در حوزه مطالعات حقوقی، از جمله حقوق، جامعه‌شناسی، انسان‌شناسی، علوم سیاسی، و تاریخ، از پژوهشگران دانشکده‌های حقوق و سایر گروه‌های دانشگاهی پذیرفته می‌شود.

متقاضیان باید چکیده مقاله خود را (حداکثر ۵۰۰ کلمه) تا پایان روز جمعه، ۳۱ ژانویه ۲۰۲۵ به نشانی saiman@law.villanova.edu ارسال کنند. هزینه‌های وعده‌های غذایی و اقامت تامین خواهد شد. بودجه‌ی محدودی برای کمک هزینه سفر در دسترس است.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
📣 #رویداد #فراخوان

🔺مدرسه تابستانه: بایگانی‌های اسلام در امپراتوری روسیه (قرن شانزدهم تا اوایل قرن بیستم) 🔺

🔺SUMMER SCHOOL: The Archives of Islam in the Russian Empire (16th-early 20th Century) 🔺

🔹 آکادمی علوم اتریش؛ ۷-۱۱ ژوئیه ۲۰۲۵ 🔹

آکادمی علوم اتریش در وین قصد دارد در روزهای ۷ تا ۱۱ ژوئیه ۲۰۲۵ یک دوره تابستانی با موضوع «بایگانی‌های اسلام در امپراتوری روسیه (قرن شانزدهم تا اوایل قرن بیستم)» برگزار کند.

در توضیحات این برنامه آمده است:

این دوره تابستانی با هدف بررسی رویکردهای علمی متنوع در تفسیر اسناد و شکل‌گیری بایگانی‌های مرتبط با اسلام در سرزمین‌های امپراتوری روسیه (از دوران پیشامدرن تا مدرن) طراحی شده است. اصطلاح «بایگانی» در اینجا به معنای وسیع خود و با اشاره به تمامی فعالیت‌های مرتبط با ثبت و نگهداری اسناد به کار می‌رود. هدف از این طرح، جلب توجه به شیوه‌های گردآوری اطلاعات و تولید دانش درباره‌ی جوامع مسلمان ساکن در مناطق وسیع آسیای داخلی، سیبری، آسیای مرکزی، و قفقاز، از زمان سقوط خانات کازان (۱۵۵۲) تا پایان امپراتوری روسیه است. به علاوه، این دوره تابستانی با ترویج تعامل میان علم بایگانی و مطالعات روسیه و اسلام، به بازاندیشی گسترده‌تر درباره‌ی نهادها و افرادی همچون بایگان‌شناسان، مورخان، شرق‌شناسان، مترجمان، و واسطه‌های برخاسته از طبقات مختلف اجتماعی می‌پردازد که نقشی مهم در ایجاد مخازن سلطنتی اسناد مربوط به اسلام و جوامع مسلمان در اوراسیای مرکزی داشته‌اند.

برنامه‌ی این دوره تابستانی به گونه‌ای طراحی شده است که با ارائه‌ی فعالیت‌های متنوع، دانشجویان را با شیوه‌های نگارش، مستندسازی، و بایگانی در اوراسیای مرکزیِ تحت حاکمیت تزاری آشنا سازد. بدین منظور، از دانشجویان منتخب برای شرکت در جلسات عملی متن‌خوانی (به زبان‌های روسی، اسلاوی کلیسایی، ترکی – شامل تاتاری و جغتایی – و ترکی عثمانی) دعوت به عمل می‌آید. این جلسات، فرصت کافی برای تمرین‌های عملی در زمینه‌های خط‌شناسی، دیپلماسی، شناسایی منابع خطی، و توسعه‌ی راهبردهای مطالعه‌ی پرونده‌های بایگانی فراهم می‌کند. همچنین، به اسناد مکتوب به خط سیریلیک (از جمله skoropis) و خط عربی توجه ویژه‌ای معطوف خواهد شد. مدرسین این دوره عبارتند از: بنه‌دک پری، دانیل راس، مراد یاشار، ناتالیا کرولیکوفسکا، نوری‌هیرو ناگاناوا، و اولفات عبدالرسول‌اف.

داوطلبان باید رزومه، انگیزه‌نامه، و یک توصیه‌نامه تا ۲۸ فوریه ۲۰۲۵ به آدرس paolo.sartori@oeaw.ac.at ارسال کنند. زبان تدریس این دوره انگلیسی است. داوطلبان غیرانگلیسی‌زبان باید تسلطی معادل نمره ۵۵۰ تافل در زبان انگلیسی داشته باشند. آشنایی با زبان روسی (در حد خواندن) و یکی از زبان‌های ترکی (ترکی عثمانی، تاتاری، یا ترکی شرقی/جغتایی) الزامی است. همچنین، تسلط کاربردی به زبان فارسی مزیت محسوب می‌شود. هزینه‌‌ها بر عهده‌‌ی برگزارکنندگان خواهد بود.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺تدین اسلامی در سوریه‌ی سده‌های میانه: مساجد، مقابر و منابر در عصر زنگیان و ایوبیان (۱۱۴۶-۱۲۶۰)

🔺 Islamic Piety in Medieval Syria: Mosques, Cemeteries and Sermons under the Zangids and Ayyūbids (1146-1260)

👈🏻 نویسنده: Daniella J. Talmon-Heller
👈🏻 ناشر:  BRILL
👈🏻 سال انتشار : (2007)
👈🏻شابک: 9789004158092

معرفی ناشر

این کتاب پژوهشی درباره تفکر و سلوک دینی در گستره‌ی وسیعی از جامعه و در یک بستر تاریخی دقیق و مشخص است. اثر حاضر با رویکردی میان‌رشته‌ای و با بهره‌گیری از ابزارهای زبان‌شناسی، تاریخ اجتماعی و انسان‌شناسی تاریخی، به کاوش در این حوزه می‌پردازد. این کتاب با نگاهی ژرف به مساجد، گردهمایی‌های مردمی، گورستان‌ها و مزارات مسلمانان سوریه در روزگار جنگ‌های صلیبی و جهاد بر ضد فرانک‌ها، به توصیف و رمزگشایی آیین‌ها و تجربیات دینی، تقویم‌های مذهبی، رهبری روحانی و برداشت‌ها از کفر و معارضه می‌پردازد. نویسنده با رویکردی که از تقسیم‌بندی دین به «رسمی» و «مردمی» سرباز می‌زند، تعاملات، شکل‌گیری و گسترش گونه‌های ترکیبی حیات دینی را به تصویر می‌کشد. حاصل، نمایشی ریزبینانه و چندلایه از بافت دین‌داری اسلامی سده‌های میانه است.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺شریعت و دیانت در اسلام سده‌های میانه

🔺 Law and Piety in Medieval Islam

👈🏻 نویسنده: Megan H. Reid
👈🏻 ناشر:  Cambridge University Press
👈🏻 سال انتشار : (2013)
👈🏻شابک: 9780521889599

معرفی ناشر

عصر ایوبیان و ممالیک، دو وهله از پویاترین دوره‌های تاریخ اندیشه اسلامی را رقم زدند. این کتاب سفری سیصد ساله از سال ۱۱۷۰ تا ۱۵۰۰ میلادی است و زندگی مردان و زنانی را روایت می‌کند که در سده‌های میانه، نه تنها به تیزهوشی و دانشوری، بلکه به پارسایی و دین‌داری خویش نیز شهره بودند. این کتاب با واکاوی سرگذشت این افراد، به بررسی روندهایی در اعمال عبادی داوطلبانه می‌پردازد که در پژوهش‌های معاصر کمتر بررسی شده است. مشخصه‌ی این گونه دین‌ورزی، طلب رضای الهی از طریق آیین‌های مستحبی که بدن را به وسیله‌ای برای عبادت بدل می‌کرد، و پرهیز از لذات دنیوی و حتی گاه انزوا از جامعه بود. نویسنده با بهره‌گیری از گنجینه‌ای از منابع، از جمله متون فقهی، مجموعه‌های فتوا، تواریخ و مرثیه‌‌ها، نشان می‌دهد که سیمای مسلمان مطلوب در سده‌های میانه چگونه بوده و شریعت اسلامی چطور در تعیین رفتار دینی نقش داشته است. این کتاب با تمرکز بر دیانت، آیین‌ و اخلاق فردی، نگاهی ژرف و صمیمانه به جامعه‌ی اسلامی سده‌های میانه ارائه می‌کند.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺دین‌داری و بیماری در اسلام سده‌های میانه

🔺 Piety and Patienthood in Medieval Islam

👈🏻 نویسنده: Ahmed Ragab
👈🏻 ناشر:  Routledge
👈🏻 سال انتشار : (2018)
👈🏻شابک: 9780367591038

معرفی ناشر

مسلمانان متدین سده‌های میانه، سلامتی و بیماری را چگونه تجربه می‌کردند؟ متون دینی مسلمانان با تکیه بر تجربیات پیامبر در زمینه‌ی طبابت و درمان، جهان‌بینی‌هایی را پروراندند که رنج جسمی و مداخلات پزشکی را با تکالیف دینی و سلامت روحانی در تعامل می‌دانست. این کتاب، تطور آثار طب نبوی و نوشته‌های دینی درباره‌ی سلامتی و بیماری را پی می‌گیرد تا نگاهی نو به چگونگی تأثیرپذیری تجربه‌ی بیماربودگی از تلاقی طب و اسلام بیفکند.

نویسنده به بررسی متون اولیه و بنیادی طب نبوی و نوشته‌های دینی مرتبط با سلامت و بیماری می‌پردازد که در عصر کلاسیک اسلام پدید آمدند. با کاوش در نگرش‌های روحانیون، پزشکان و بیماران نسبت به یکدیگر، به تدریج آشکار می‌شود که بیماری و سلامتی، تجربه‌ای اجتماعی، جنسیتی، دینی و فرهنگی است. بیماران، احساساتی را تجربه می‌کردند که نه تنها از دانش پزشکی، بلکه از نگرش‌های دینی و عرفانی نیز تأثیر می‌پذیرفت.

این کتاب، دریچه‌ای گیرا به سوی تکامل دین‌داری مسلمانان و سنت‌های طبابت می‌گشاید. مطالعه‌ی این کتاب برای پژوهشگرانی که به مطالعات اسلامی، تاریخ ادیان، تاریخ پزشکی، علم و دین و تاریخ اعمال مذهبی تجسم‌یافته، به‌ویژه در حوزه‌ی بهداشت و پزشکی علاقه‌مندند، بسیار مفید و جذاب خواهد بود.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺بیمارستان اسلامی در سده‌های میانه: طب، دین و نیکوکاری

🔺 The Medieval Islamic Hospital: Medicine, Religion, and Charity

👈🏻 نویسنده: Ahmed Ragab
👈🏻 ناشر:  Cambridge University Press
👈🏻 سال انتشار : (2015)
👈🏻شابک: 9781107109605

معرفی ناشر

این کتاب که نخستین تک‌نگاری جامع درباره‌ی تاریخ بیمارستان‌ها در جهان اسلام است، بر مؤسسات کمتر کاویده‌شده‌ی مصر و شام در سده‌های دوازدهم تا چهاردهم میلادی تمرکز دارد. در سده‌ی دوازدهم میلادی، بیمارستان‌هایی که به درمان بیماران و حمایت از نیازمندان اختصاص داشت، تقریباً در همه‌ی شهرهای اسلامی یافت می‌شد. نویسنده، ریشه‌ها و مسیر پر فراز و نشیب تکامل این مؤسسات را پیگیری می‌کند، جایگاه آنها را در بافت شهری تبیین می‌کند و پیوند آنها را با شبکه‌های خیریه و همچنین طرح‌های سیاسی بانیان و حامیانشان روشن می‌سازد. او با پی‌گیری مسیر بیماران در درون بخش‌های بیمارستان، به بررسی هویت و تجربیات آنان می‌پردازد. اثر حاضر، به واکاوی شبکه‌های پزشکی محیط بر بیمارستان‌های اولیه می‌پردازد و بر گونه‌ی ویژه‌ای از طبابت عمل‌گرا که این بیمارستان‌ها در شکل‌گیری‌شان نقش داشت، نور می‌افکند. این کتاب با ارائه‌ی تصویری جزئی‌نگر از تأثیر دین بر طب در سده‌های میانه، پژوهشی ضروری برای علاقه‌مندان به تاریخ طب، تاریخ علوم اسلامی، و تاریخ مدیترانه خواهد بود.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺طب و دین در زندگانی یک شیخ عثمانی: «قول صریح» الدَمَنهوری در باب کالبدشکافی

🔺 Medicine and Religion in the Life of an Ottoman Sheikh: Al-Damanhuri’s "Clear Statement" on Anatomy

👈🏻 نویسنده: Ahmed Ragab
👈🏻 ناشر:  Routledge
👈🏻 سال انتشار : (2020)
👈🏻شابک: 9780367731649

معرفی ناشر

در سال ۱۷۶۸ میلادی، احمد الدمنهوری به مقام شیخ الازهر که یکی از والاترین و ارجمندترین مناصب در امپراتوری عثمانی بود رسید و تا پایان عمر بر این مسند تکیه داشت. با وجود آنکه الدمنهوری نویسنده‌ای پرکار بود و عمده آثارش به جای مانده است، همچنان چهره‌ای گمنام در تاریخ به شمار می‌رود و بسیاری از نوشته‌هایش چشم‌به‌‌راه بررسی و تحلیل‌ است. این کتاب با بهره‌گیری از پژوهش‌های موجود درباره اندیشه‌های علمی دوران پایانی امپراتوری عثمانی و در امتداد این مسیر، تلاش می‌کرد پرده از پیشینه‌ی فکری پربار الدمنهوری و هم‌عصرانش بردارد.

این کتاب به‌ویژه به تلاقی و هم‌نشینی دانش پزشکی و مفاهیم دینی در مصر سده‌ی هجدهم می‌پردازد. کانون توجه این اثر، نسخه‌ی خطی القول الصریح فی علم التشریح به قلم الدمنهوری (متوفی ۱۷۷۸م) در زمینه‌ی کالبدشکافی است. این کتاب ترجمه‌ی ویراسته‌ی القول الصریح را هم شامل است که با وجود شهرت، تاکنون مطالعه و منتشر نشده است. همچنین، خلاصه‌ای از ترجمه‌ و تحلیل زندگی‌نامه‌ی خودنوشت الدمنهوری را ارائه می‌کند. بدین‌ترتیب، این کتاب دریچه‌ای گرانبها به دوره‌ای کمتر شناخته‌شده از تاریخ می‌گشاید و به موضوعی می‌پردازد که هنوز هم مایه ی بحث و جدل است.

از این رو، این پژوهش توجه ویژه‌ی پژوهشگرانی را جلب خواهد کرد که در عرصه‌ی جهان اسلام «پسا-کلاسیک» فعالیت می‌کنند، و نیز مورخان دین، علم و پزشکی که به مطالعه‌ی مناطقی فراتر از مرزهای اروپا در دوران مدرن اولیه علاقه‌مندند.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
✍🏻 #یادداشت #اختصاصی

🔺 مروری بر هفت سبک خوش‌نویسی عربی 🔺

🔺A guide to the seven styles of Arabic calligraphy🔺

مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی
: خوش‌نویسی عربی، که شاید نمونه‌اش را بر لوگوی برندهایی چون شبکه‌ی الجزیره دیده باشید، هنری است دیرینه با پیشینه‌ای غنی و ماجرایی. خوش‌نویسی که با خطوط پیوسته و منحنی‌اش شناخته می‌شود و اغلب با مرکب‌های رنگی بر کاغذ یا مقوای ضخیم جاری می‌شود، از اجزای مهم میراث فرهنگی خاورمیانه است و شاگردان، سالیان دراز در محضر اساتید زانو می‌زنند تا رموز این فن گران‌ارج را بیاموزند. این هنر در آغاز بر پوست، چرم و چوب اجرا می‌شد و یکی از دلایل ظهور آن، پاسداری و نگاهبانی از کلامی چون قرآن بود. اعتقاد بر این است که خط خوش، تجلی هماهنگی و زیبایی کلام شفاهی است و از این رو اغلب برای انتقال شعر یا قطعات پرمغز نیز استفاده می‌شود.

راز چشم‌نوازی خوش‌نویسی در ابزارهای هنرمند نهفته است. خوش‌نویسان، برای خلق خطوطی آشکار و روان...

برای مطالعه متن کامل یادداشت به این لینک مراجعه کنید.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی
@islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺تاریخ‌نگاری در دربار عثمانی: ویرایش گذشته، آفرینش آینده

🔺 Writing History at the Ottoman Court: Editing the Past, Fashioning the Future

👈🏻 ویراستاران: H. Erdem Cipa and Emine Fetvaci
👈🏻 ناشر:  Indiana University Press
👈🏻 سال انتشار : (2013)
👈🏻شابک: 9780253008640

معرفی ناشر

تاریخ‌نگاری عثمانی در سده‌های پانزدهم و شانزدهم میلادی، نقشی حیاتی در شکل‌دهی هویت عثمانی و تثبیت ساختار حکومتی این سلسله در دوران گسترش پرشتاب امپراتوری ایفا کرد. این اثر، با بررسی پیام‌های ضمنی نهفته در متون و تصاویر نسخه‌های خطی شاخص، چگونگی تأثیرگذاری تاریخ‌نگاری بر این تحولات را واکاوی می‌کند. کتاب به پرسش‌هایی اساسی پاسخ می‌دهد، از جمله: عثمانیان، خویشتن را در دربار و در مواجهه با دیگران چگونه می‌دیدند؟ تصویر شهریار آرمانی در ذهنشان چگونه بود؟ فرهنگ و جایگاهشان در جهان را چگونه تعریف می‌کردند؟ و اسلام چه نقشی در خودشناسی آنها ایفا می‌کرد؟


فهرست مطالب:
۱. حماسه‌ی تاریخی احوال سلطان محمد در بستر تاریخ‌نگاری عثمانی اولیه / دیمیتریس کاستریتسیس
۲. یاد مغولان در تاریخ‌نگاری عثمانی اولیه / باکی تزجان
۳. امپریالیسم، شعور دیوانی، و حرفه‌ی مورخ: خوانشی از طبقاتُ ‌الممالک و درجاتُ‌ المسالک نوشته‌ی جلال‌زاده مصطفی / کایا شاهین
۴. گرویدن و گرویدگان به اسلام در تاریخ‌نگاری عثمانی سده‌های پانزدهم و شانزدهم / تیجانا کرستیچ
۵. نظاره‌ی گذشته: نقشه‌ها و آگاهی تاریخی عثمانی / جانکارلو کازاله
۶. از آدم تا سلیمان: بازنمایی‌های بصری اقتدار در شاهنامه‌ی آل عثمان اثر عارف / فاطمه سینام اریلماز
۷. چالش دوره‌بندی: الگوهای نو در تاریخ‌نگاری عثمانی قرن نوزدهم / هاکان ت. کاراتکه

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺تصویرگری تاریخ در دربار عثمانی

🔺 Picturing History at the Ottoman Court

👈🏻 نویسنده: Emine Fetvaci
👈🏻 ناشر:  Indiana University Press
👈🏻 سال انتشار : (2013)
👈🏻شابک: 9780253051011

معرفی ناشر

دربار عثمانی در اواخر سده‌ی شانزدهم میلادی، تعداد پرشماری تواریخ مصور فاخر را به جهان عرضه کرد. اگرچه این کتاب‌ها اغلب ستایش‌نامه‌های شاهانه تلقی شده است و به این دلیل نادیده مانده است، نویسنده نشان می‌دهد که این آثار نه تنها روایتگر وقایع روزگار خود بودند، بلکه در پیشبرد اهداف سیاسی درباریان و همچنین سلطان نقش داشتند و حامیان و خالقان خود را به گونه‌ای به تصویر می‌کشیدند که بر دیدگاه‌های مخاطبان فرهیخته‌ی این آثار تأثیر می‌گذاشت. اثر حاضر به بررسی همزمان تحکیم قدرت سیاسی، ثبت و ضبط تاریخ و تحولات فرهنگی می‌پردازد.


فهرست مطالب:
مقدمه
۱. انتشار، مخاطبان و شکل‌گیری فرهنگ درباری مشترک
۲. هنر کتاب‌آرایی در دربار عثمانی
۳. صوقوللى محمد پاشا و تواریخ مصور عثمانی
۴. محمد آغا، سرپرست خادمان سیاه‌پوست حرمسرا: ترسیم سیمای سلطان
۵. سیمای یک فرمانروای رزم‌آور
۶. یک ونیزی عثمانی‌شده: غضنفر آغا، غلام سفید و حمایت‌های هنری‌اش
جمع‌بندی

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺مرقع شهریار عالم: گردآوری میان‌فرهنگی و آلبوم‌سازی در استانبول سده‌ی هفدهم

🔺 The Album of the World Emperor: Cross-Cultural Collecting and Album Making in Seventeenth-Century Istanbul

👈🏻 نویسنده: Emine Fetvaci
👈🏻 ناشر:  Princeton University Press
👈🏻 سال انتشار : (2020)
👈🏻شابک: 9780691189154

معرفی ناشر

این کتاب به بررسی یک اثر هنری خارق‌العاده می‌پردازد: جُنگی از نقاشی‌ها، طراحی‌ها، آثار خوشنویسی و چاپ‌های اروپایی که به فرمان سلطان عثمانی، احمد اول (حکومت: ۱۶۰۳–۱۶۱۷) به همت قلندر پاشا (درگذشته ۱۶۱۶) گردآوری شده است. نویسنده در این پژوهش تفصیلی، با واکاوی یکی از برجسته‌ترین آثار هنری عثمانی سده‌ی هفدهم، از این آلبوم به مثابه‌ی دریچه‌ای برای بررسی پرسش‌های بنیادین درباره‌ی سبک، شمایل‌نگاری، تأثیرات بیرونی و چیستی هنرهای بصری در جهان اسلام بهره می‌گیرد.

این مرقع که سی و دو برگ دارد آثاری متنوع را در خود جای داده است: از قطعات ظریف کاغذبُری گرفته تا نمونه‌های آغازین نقاشی ژانر اسلامی، خوشنویسی‌های فارسی و فارسی‌مآبانه، مطالعاتی از چهره‌ها و سیمای مردان و زنان با قومیت‌ها و پیشینه‌های گوناگون، تصاویری از سرگرمی‌های محبوب و زندگی روزمره شهری، و چاپ‌های اروپایی با موضوع مسیح بر صلیب که خود الهام‌بخش نقاشی‌های آخرالزمانی عثمانی بوده است. نویسنده از رهگذر این آلبوم، جهان‌بینی و آرمان‌های شاهانه و همچنین پیوندهای میان زندگی درباری و فرهنگ عامه را آشکار می‌سازد و نشان می‌دهد که مرزهای میان هنر عثمانی و هنر ایران و اروپای غربی بسیار سیال‌تر و درهم‌تنیده‌تر از آن بوده است که پیش از این می‌پنداشتیم. این مرقع، به جای تقلید صرف از سبک هنری تثبیت‌شده‌ی عثمانی سده‌ی شانزدهم، گواه گشودگی هنرمندان این دوره به الگوهای نو، منابع خارجی و شیوه‌های تازه‌ی بیان هنری است.

اثر حاضر با تصاویر زیبا و ارائه‌ی تمام هفتاد برگ اصلی این مرقع، اثری هنری، ارزشمند و مهجور را زنده می‌کند و نوآوری‌های زیبایی‌شناختی خاص دربار عثمانی را به نمایش می‌گذارد.


فهرست مطالب:
مقدمه: مرقع شهریار عالم
فصل اول: سلطان احمد اول
فصل دوم: حمایت‌های هنری سلطان احمد
فصل سوم: قلندر و مرقع
فصل چهارم: خوشنویسی در مرقع
فصل پنجم: شهر و جهان در مرقع
فصل ششم: چاپ‌های اروپایی مرقع

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
📣 #معرفی_مقاله #اختصاصی

🔺مسیحیت ظاهری و اسلام باطنی: مروری بر مقالۀ «تشبه و تقیه: آمیخته‌تباری دینی در فتوای موریسکو» 🔺

🔺 Simulation and Dissimulation: Religious Hybridity in a Morisco Fatwa 🔺

✍🏻 Maria del Mar Rosa-Rodriguez

مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی:
باور و رفتار دینی، در طول تاریخ، همواره با قدرت، سیاست و جامعه در هم‌تنیده بوده است. در بسیاری از مواقع، افراد به دلایل مختلفی، از جمله فشارهای سیاسی و اجتماعی، مجبور به پنهان کردن باورهای دینی خود شده‌اند. این پدیده، که می‌توان آن را «دینداری پنهان» نامید، ابعاد پیچیده و جالب توجهی دارد و می‌تواند بینش‌های ارزشمندی دربارۀ رابطۀ دین و قدرت، و همچنین انعطاف‌پذیری و سازگاری باورهای دینی در شرایط سخت به ما ارائه کند. این پدیده در طول تاریخ در مکان‌ها و زمان‌های مختلفی رخ داده است و نمونه‌های متعددی از آن را می‌توان در تاریخ ادیان مشاهده کرد. یکی از نمونه‌های بارز این پدیده، تجربۀ مسلمانان اسپانیا، یا همان موریسکوها، پس از سقوط آندلس در قرن شانزدهم میلادی است.

ماریا دل مار روزا رودریگز در مقالۀ «تشبه و تقیه: آمیخته‌تباری دینی در فتوای موریسکو» به بررسی همین پدیده در میان موریسکوها می‌پردازد. پس از سقوط قرناطه در سال ۱۴۹۲ و استقرار حکومت دولت-کلیسای کاتولیک، مسلمانان باقی‌مانده در اسپانیا با انتخابی سخت مواجه شدند: ترک دین خود یا رویارویی با مرگ. در این فضای خفقان‌آور، فتوای مشهور به «فتوای وهران» (Oran Fatwa) در سال ۱۵۰۴ به آنها اجازه داد که در ظاهر مسیحیت را بپذیرند، اما در باطن به اسلام پایبند بمانند. این رویکرد منجر به شکل‌گیری نوعی «دینداری دورگه» یا ترکیبی شد که نه کاملاً اسلامی بود و نه کاملاً مسیحی.

برای مطالعه مرور این مقاله اینجا کلیک کنید.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
📚 #معرفی_کتاب

🔺مسلمانان در اسپانیا، ۱۴۹۲-۱۸۱۴: زندگی و مذاکره در دیار کافران

🔺 Muslims in Spain, 1492-1814: Living and Negotiating in the Land of the Infidel

👈🏻 نویسنده: Eloy Martín-Corrales
👈🏻 ناشر:  BRILL
👈🏻 سال انتشار : (2020)
👈🏻شابک: 9789004443761

معرفی ناشر

نویسنده در این کتاب، روابط میان اسپانیا و مسلمانان را از اواخر قرن پانزدهم تا قرن هجدهم، که دوره‌ای پر از کشمکش‌های پیوسته بود، بررسی می‌کند. با این حال، در آن دوران، هزاران مسلمان در اسپانیا حضور داشتند؛ از سفیران و تاجران گرفته تا تبعیدیان، نوکیشان و مسافران. راهبردهای مذاکره‌ای‌شان و حمایت‌هایی که از هردو سوی مدیترانه دریافت می‌کردند، نشان می‌دهد که مناسبات اسپانیایی‌ها و مسلمانان بر پایه‌ی مصلحت‌اندیشی سیاسی و رویکردی عمل‌گرایانه استوار بوده و همین امر منجر به ایجاد پیوندهای سیاسی و اقتصادی عمیقی میان آنان شد. این روابط، پس از انعقاد معاهدات صلح میان اسپانیا و کشورهای مسلمان در سال‌های ۱۷۶۷ تا ۱۷۹۱، گسترش فراوانی یافت. این کتاب برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به تاریخ روابط سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی و فرهنگی میان اسپانیا و کشورهای مسلمان مغرب و خاورمیانه در اوایل دوران مدرن، خواندنی و مفید خواهد بود.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
2025/01/24 06:10:54
Back to Top
HTML Embed Code: