Telegram Web
Forwarded from میراث‌ باشی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔺مرمت غیر اصولی چهار طاقی ساسانی گنبد فراشنبد

🎥گزارش تصویری میلاد وندایی باستان‌شناس


🔸اولین اثر فراشبند در فهرست آثار ملی، چهارطاقی گنبد مربوط به عهد اشکانیان و ساسانیان واقع در کیلومتر ۱۲ جاده فراشبند-کازرون است که در تاریخ ۲۴ شهریورماه ۱۳۱۰ با شماره ۱۶ به عنوان شانزدهمین اثر ثبت شده در ایران و چهارمین اثر ثبتی در استان فارس توسط آندره گدار معمار معروف فرانسوی به ثبت رسیده است.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
دفاع ساسانیان در آسمان...

کپشن مطالعه شود...

قلعه رقه بشرویه یکی از مشهورترین قلعه های خراسان بزرگ است. این قلعه صعب العبور و با شکوه بر فراز کوهی به ارتفاع ۴۰۰ متر در مجاورت آسیاب دهنه ساخته شده است. کوه های شتری، ۱۲ کیلومتری غرب بشرویه قرار دارند. این قلعه در ۶ کیلومتری شمال شرقی ‌‌‌‌‌رقه واقع شده است و بدین سبب قلعه دختر رقه نیز خوانده می ‌شود.
.
بر بالای قلعه برج‌ های متعددی وجود دارد به ارتفاع تقریبی ۳ تا ۴ متر با دیوارهای به هم پیوسته که چند محفظه و اتاقک که به نظر محل جمع‌آوری آب و نزولات آسمانی و سکونت بوده اطراف آن ساخته شده است. محل ساخت این قلعه به نحوی انتخاب شده که هنگام ایستادن بر بالای آن به توان به تمامی محیط های اطراف تسلط داشت.
.
فرضیه های مختلفی درباره ساخت و سرگذشت این بنای تاریخی وجود دارد اما یکی از محتمل ترین آن ها این است که این بنا در دوره ساسانیان همانند قلعه دختر فیروزآباد، قلعه دختر بین مشهد و تربت حیدریه، قلعه دختر بجستان و قلعه دختر شوشتر ساخته شده و با گذار زمان و سقوط ساسانیان تخریب شده است. این سازه ها از نظر ساخت بر بالای بلندی و نقاط صعب العبور با یکدیگر مشترک هستند. قلعه دختر بشرویه نیز با اهداف دفاعی تقریبا در حدود ۱۷۰۰ سال پیش ساخته شده است.

این قلعه بعدها در دوران حکومت فرقه اسماعیلیه مورد مرمت قرار گرفت. احتمالا در دسته پناهگاه‌ هایی قرار داشته که این فرقه در منطقه تون و طبس از آن ها استفاده می کردند به خصوص که مسیر حرکت و جاده ارتباطی تون به طبس نیز سابقا از کنار همین محل عبور می کرده است و از نظر دفاعی شرایط ممتازی داشته است.
.
در ساخت این قلعه قسمت های متفاوتی از جمله آب انبار، مخزن ذخیره آذوقه، چندین برج، شاه نشین و اتاق هایی مخصوص به استراحت نگهبان ها تعبیه شده بود. دیوارهای این قلعه بر پرتگاه های غیرقابل نفوذ ساخته شده اند حتی گفته می شود که گاهی برای رسیدن به این قلعه برخی از دیوارهای آن را بریده اند.
#ایرانگردی #قلعه #باستانی #ایران_زیبای_من
#dji #caste #photography #iran $desert #
@ehsan_fpv
صفحه کندوکاو را در اینستاگرام دنبال کنید:
@kandokav
ساخت مسجد نیازمند مجوز از سازمان میراث فرهنگی است...

ساخت مسجد و هرگونه بنا در پارک قیطریه نیازمند مجوز از سازمان میراث فرهنگی است...

براساس اطلاعات موجود در نقشه، تهران بیش از هزار و سیصد مسجد و حسینیه دارد. برخی نمازخانه‌ها هم هستند که در بخش‌هایی ایجاد شده‌اند، پس ماجرای مسجد در پارک قیطریه چیست؟

در قیطریه، نه تنها در پارک یا تپه‌های آن، آثاری از تمدنی درخشان با فرهنگ سفال خاکستری ( دوره آهن، حدود هزار و دویست پ.م) به دست آمده است که روانشاد سیف الله کامبخش فرد برای شناسایی آن بیشتر تلاش داشتند و در کتابی به نام «تهران سه هزار و دویست ساله» منتشر نمودند، منتها فراوانی آثار چنان بود که نیازی به گسترش کاوش احساس نمی‌شد، با وجود این ما هنوز درست و دقیق نمی‌دانیم ساکنان این گورستان در کجا استقرار داشتند و چگونه فرهنگی داشتند؟ با توجه به شواهد کاملا امکان دارد که بقایای مادی و باستان‌شناختی ارزشمندی همچنان مدفون و در انتظار پژوهش‌های آینده باشند.
در تصاویر گونه‌شناسی و مقایسه تطبیقی آثار با دیگر مناطق دنیا آمده است که تاکیدی بر ارزشمند بودن این فرهنگ نیز هست.
در یکی از تصاویر نیز فراوانی ثبت بیش از بیست و پنج گونه جانوری و گیاهی (با توجه به اطلاعات کمی که از این پارک جنگلی دارم) آورده شده که بی‌تردید بسیار بیش از این موارد هست.
حال پرسش اینجاست، با اینهمه پیش‌فرض‌های مثبت میراث فرهنگی و میراث طبیعی در بوستان قیطریه که دیرینگی آن به عنوان پارکی جنگلی یا شکارگاه در دوره قاجار و حتی پهلوی زبانزد بوده است، چگونه است که شهرداری تهران با هدایت زاکانی بر سر لج مانده و اصرار به ایجاد مسجد دارد؟ دیگر چند نمونه مثال و مستند برای نمایش هویت در این ویترین بر جا مانده از هزاره‌های دور تاکنون در شهر تهران نیاز است که متوجه شوند اینجا دارای ارزش‌های میراثی کهن است و باید نگهداری شود؟!
مورد دوم، جایگاه پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری و وزارت میراث‌فرهنگی کجاست؟
مگر نه این است که این طرحی عمرانی است و باید مجوز از وزارت میراث‌فرهنگی صادر شود، پس چگونه از هیچ استعلامی گزارشی نیست یا آنکه شاید استعلام شده و موافقت شده است؟ بنابراین هم پژوهشگاه و هم وزارتخانه م.گ.ص باید در این زمینه پاسخگو باشند...
تصاویر آخر عکس های قیطریه در دهه ۳۰ و ۴۰ خورشیدی است...

متن از: @mrrokni

@kandokav
Kandokav Journal, Vol 13, No 14, 2023-p6.pdf
1.2 MB
ششمین مقاله از شماره چهاردهم مجله کندوکاو با عنوان:
📃نگاهی به بازی‌ها و ورزش‌های سنتی و بومی روستای واستان شهرستان ساری (استان مازندران) در دهه‌های گذشته و چرایی منسوخ شدن برخی از این بازی‌ها
📝نویسنده: سهیل احمدی واستانی
Kandokav Journal, Vol 14, No 15, 2024-p1.pdf
820.4 KB
اولین مقاله از شماره جدید (پانزدهم) مجله کندوکاو با عنوان:
📃جوامع برابر: آیا باستان‌شناسان می‌توانند چنین جوامعی را در گذشته مشخص کنند؟
📝نویسنده: دکتر عباس علیزاده
Forwarded from Cinema Lovers❤️
CfP - 2 (2024) Ancient Iran and the South Caucasus

https://www.tgoop.com/pahlavistudy
هیچ وقت یادم نمی رود؛ سال ها پیش، وقتی پیش دانشگاهی بودم و میخواستم رشته باستان شناسی را انتخاب کنم برای ادامه تحصیل، دایی بزرگم که استاد معماری در دانشگاه بود، گفت:
" میلاد این رشته ایی که میخوای بخونی توش نون و آب نیستا، فکر نکن بری توش میتونی ازش پول دربیاری و خرج زندگی در بیاری ازش"!
من اون نصیحتشو آویزه گوشم کردم و از همون جوانی تا به امروز باستان شناسی رو نه یک شغل و رشته، بلکه عشقی برای زندگیم در نظر گرفتم، و در کنارش همیشه کار هم کردم که هیچ وقت دستمو نه جلوی دولت دراز کنم، نه دانشگاه و نه میراث فرهنگی. شکر خدا تا به امروز هم یک ریال از هیچ ارگانی پول نگرفتم و یا قراردادی نبستم و هر کاری در حوزه باستان شناسی و پژوهش و نگارش در اون کردم رایگان و از روی عشق بوده و حتی مبالغ بسیاری در اجرای پروژه هام و یا حمایت و اجرای مراسمات و همایش ها انجام دادم که هر چه بوده از روی وظیفه بوده.
.
اینارو نگفتم که بگم من آدم خوبیم، نه.
اهورایی و اهریمنی و یا خوب و بد از نظر من نسبیه و هر کسی از نگاه خودش میتونه دنیای پیرامونش رو بسنجه. اما این اپیدمی که اساتید باستان شناسی جدیدا نقش های درشتی در حوزه های مختلفی به ویژه تورلیدری دارند اجرا می کنند از نظرم بسبار عجیب و غریبه آن هم با مبالغ نسبتا بالا!!
.
فعالیت در حوزه گردشگری و شغل جذاب تورلیدری رو من خودمم کلی دوست دارم، و دوستان بسیاری هم در این حوزه دارم که یکی از یکی باسوادتر و دوست داشتنی تر هستند برام. اما روی سخنم با اساتید اسم و رسم دار باستان شناسی است که تقریبا مشخص اند!
.
نکته اول آنکه، بگذارید جوان ها در این حوزه وارد بشوند؛ ما همه خوب میدانیم یافتن شغل برای جوانان باستان شناسی در این رشته بسیار سخت است، به ویژه بخاطر وجود کلونی ها و تیم های خاص در پژوهشکده و تیم های حفاری که خودی و ناخودی در آن بسیار است و این مشکل سال هاست جوانان این رشته رو آزار میده و کسی ازشون حمایت نمیکنه،
پس لطفا این یک سنگر را هم از آنها نگیرید!
نکته دوم آنکه، حرمت جایگاه استادی نیز زیر سوال می رود. یک استاد بزرگ جایگاه و مقامش در دانشگاه حرمت و هیبتی دارد؛ اینگونه دست مالی کردن جایگاه استادی طولانی مدت می تواند نتیجه اسفباری برای مقام استادی داشته باشد، نتایجی که می تواند جبران ناپذیر باشد. اساتید بزرگ باستان شناسی در گذشته از جمله استاد نگهبان بگیرید تا ملک شهمیرزادی و کابلی و مجیدزاده و رهبرها، پذیرفته بودند که این رشته همین است و زندگیشان را بر اساس اقتصاد معلمی بسته بودند. یعنی تکلیفشان با خودشان و زندگیشان مشخص بود و عاشق بودند نه کاسب؛ پس اگر اقتصاد کاسبی را می پسندید پیشنهاد می‌کنم به بازار آزاد رو بیاورید که پیشرفت و توسعه در آن چشمگیرتر است و بگذارید حرمت استادی برای دانشجویان باقی بماند.
نکته سوم آنکه، اگر زندگی با درآمد استادی برای شما پاسخگو نیست، بدانید دانشجو یا فارق التحصیل باستان شناسی که شوربختاته بیکار است و دست بر قضا شماها در پروژه های حفاری و بررسی هایتان هم راهشان نمی دهید چقدر زندگی سختی دارد و بیکار باید با یک مدرک معتبر کشوری بچرخد و نانی درنیاورد. پس دور از جوانمردی است اینگونه گرفتن یک به یک سنگرها و امیدوارم ادامه نیابد...!

نویسنده: میلاد وندائی
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
›  ✶  مَردِ مهربانِ دنیای باستان‌شناسی   ៸៸   

📄 منابع ؛
گفت‌و‌‌گو با دکتر عباس علیزاده
بخشی از مجلهٔ علمی_تخصصی کندوکاو

کاری مشترک از ؛
📱 @Mirase_Bastan

📱 @Kingdomof_Heaven
Forwarded from میراث‌ باشی
🔺طبیب جمهور،

📍ناجی میراث شود...

🖋
#میلاد_وندائی
باستان شناس


🔸در تاریخ معاصر ایران و میراث فرهنگی، هر چهار سال یکبار،گاهی است که تن و بدن همگان میلرزد برای ورود یک وزیر جدید غیر متخصص به بدنه میراث فرهنگی‌. اما اینبار و با فوت ناگهانی رئیس جمهور سیزدهم این بازه زمانی به سه سال رسید و در مدت کمتر از دو ماه مسعود پزشکیان توانست به عنوان چهاردهمین رئیس جمهور ایران از سوی مردم رای اعتماد بگیرد.

🔸پزشکیان که نماینده جریان سیاسی اصلاحات است، از بدو انتخابش تصمیم گرفت که بدعتی نوین در انتخاب وزرای کابینه اش بگیرد تا به جای لابی گری در پشت پرده های تاریک سیاست، کمیته های تخصصی به عنوان یک فیلتر عمل کنند و آنگونه که در شعارهای انتخاباتیش سخن می گفت گوش به سخن کارشناسان هر بخش دهد و شعار استفاده از فن سالاران و تکنوکراتان را در همین ابتدای حضورش جامه عمل پوشاند و این مهم را اجرایی کرد.

🔸بی‌شک املای نانوشته غلط ندارد و این حرکت جدید هم نقص‌هایی دارد و خوشبختانه در حال ترمیم است، اما ماهیت کلی عمل قابل دفاع است و می‌تواند این پروسه در دیگر امور لشکری و کشوری هم انجام پذیرد.

🔸اما نکته اصلی در بوجود آوردن این کمیته ها این است که بتوانند نه تنها در انتخاب وزیر بلکه در ادامه راه سخت و دشواری که دولت چهاردهم در تمامی امور به ویژه میراث فرهنگی دارد یاریش کنند و این کمیته ها کمک حال وزیر منتخب باشند و حتی تا انتخاب معاونان وزیر نیز ورود کنند، زیرا تجربه نشان داده که این معاونان وزیر هستند که مجری اصلی وزارت هستند.

🔸شوربختانه میراث فرهنگی سال های بسیاری است که حال خوبی ندارد و در دولت سیزدهم نیز با انتخاب یک وزیر غیر متخصص که بیشتر پیگیر امور شخصی بود تا دغدغه‌ی میراث را داشته باشد این حال خراب، اندر خراب تر شد.

🔸حفاری‌های غیر مجاز مکرر، آلودگی فضای مجازی در تبلیغ این رفتار غیر قانونی و بی‌مسئولیت میراث فرهنگی در قبال این موارد، تخریب محوطه‌های تاریخی و از همه بدتر بافت های تاریخی شهرهای کهن که هر روز توسط دستگاه‌های مختلف مورد تعرض قرار می‌گیرند، نادیده گرفتن نظرات کارشناسان فن و بهره بردن از افراد غیر متخصص در مدیریت های کلان کشوری و استانی و زد و بندهای سیاسی با نمایندگان مجلس برای انتخاب مدیران، خروج و بازنشستگی کارشناسان قدیمی و باتجربه و عدم ورود نسل جوان متخصص به بدنه وزارت و ادارات کل میراث فرهنگی، بی‌نظمی و بی قانونی در امور استخدامی و منابع انسانی میراث فرهنگی، عدم رسیدگی به انتظارات هنرمندان صنایع دستی و کم توجهی به دغدغه های آنان، تضعیف گردشگری ملی و بین‌المللی و سخت کردن کار برای بخش خصوصی که موتور محرک و اصلی وزارت میراث فرهنگی است و بسیاری از مشکلات دیگر تنها نمونه هایی است که طبیب جمهور باید به آنها رسیدگی کند؛ اما تنها در یک کلید واژه می توان مشکل اصلی امروز وزارت میراث فرهنگی را بیان کرد و آن هم چیزی نیست جزء "حذف متخصصان".

🔸پزشکیان که از روز نخست داعیه‌ی آشتی ملی را داشت، اکنون باید در یک فراخوان عمومی به ویژه در بخش میراث فرهنگی از تمام متخصصان و تکنوکراتان دعوت کند تا برای ایران دوباره به میدان بیایند و هر کس در حد توانش گوشه ایی از کار را بگیرد و پیش ببرد و دولت چهاردهم نیز وظیفه دارد این فضا را بدون کمترین اقماضی برای این افراد آماده کند.

🔸همچنین با بهره بردن از نهادهای غیر دولتی و خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی که می‌توان گفت دلسوزترین افراد این حوزه بوده و هستند می تواند خون دوباره ایی به رگ‌های جسد میراث فرهنگی باشد که در حال نابودی و مرگ است و مسعود پزشکیان می‌تواند ناجی میراثی شود که هزاران سال است دست به دست می‌شود و به دست ما رسیده است.
https://is.gd/QdXpu7

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
⬅️ «هگمتانه» ثبت جهانی شد

⏮️مهر تایید جهان بر شکوه تاریخ و تمدن هگمتانه


🔸قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور گفت: محوطه باستانی هگمتانه به عنوان بیست و هشتمین میراث ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

🔹به‌گزارش صدای گردشگری ایران(ویتنا)، علی دارابی که به منظور حضور در چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در دهلی نو ـ هندوستان در راس هیاتی عالی از وزرات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حضور دارد، گفت: محوطه باستانی هگمتانه با شواهدی بی‌نظیر از دوره ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی با اجماع اعضای کمیته میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید.

عکس؛ #سعید_صیرفی_افخم

متن کامل خبر را در لینک زیر بخوانید 👇👇👇
vtna.ir/?p=4497

همراه با کانال صدای گردشگری ایران(ویتنا) در تلگرام👇👇👇
@vtna_ir
DOC-20240810-WA0017..pdf
1.4 MB
دومین مقاله از شماره جدید (پانزدهم) مجله کندوکاو با عنوان:
📃سرگذشت تحول راست‌قامتی و‌ حرکت روی دوپا در گونه انسان
📝نویسنده: دکتر عباس علیزاده
Kandokav Journal, Vol 14, No 16, 2024-p2.pdf
683.9 KB
سومین مقاله از شماره جدید (پانزدهم) مجله کندوکاو با عنوان:
📃آیا ما از تبار «لوسی» هستیم؟
📝نویسنده: دکتر عباس علیزاده
Kandokav Journal, Vol 14, No 16, 2024-p4.pdf
1 MB
چهارمین مقاله از شماره جدید (پانزدهم) مجله کندوکاو با عنوان:
📃انسان اولیه و آتش: کنترل آتش از چه زمان آغاز شد، شواهد تأییدکننده آن چیست و چه تأثیری در تحول ما داشت؟
📝نویسنده: دکتر عباس علیزاده
2024/11/04 07:31:32
Back to Top
HTML Embed Code: