tgoop.com/mahmood_shafiee/315
Last Update:
🔰اندیشه های مرگبار پیرامون حقیقت های آسمانی و فرهنگ جامعه
✅علی ع خطاب به خوارج: "فان ید الله مع الجماعه و ایاکم و الفرقه" " از جدا شدن از مردم دست بردارید؛ چرا که بی تردید، دست خدا، بالاترین دست جهان، همراه و بر سر جماعت مسلمانان است." نهج البلاغه، خ ۱۲۷
✳️متفکران آرمان گرا که سهمی از قدرت سیاسی نیز دارند، چنین می اندیشند که حقایق آسمانی عالم، بعد از زمینی شدن، مستقیم در ذهن آنان نشسته و آنان، همچون یک نماینده خدا و رسول خدا ص یا امامان ع در روی زمین، موظف اند آن حقایق را در اختیار دیگر مردمان قرار دهند و آن حقایق را از بالا به پایین با تکیه بر قدرت سیاسی در جامعه اجرا کنند.
✳️خطای این نگرش به دین و فرهنک بسیار مرگبار است. صاحبان این رویکرد، نمی دانند که حقایق آسمانی بعد از آنکه با وساطت جبرائیل و رسول خدا ص و دیگر معصومان ع زمینی شد، ابتدا در ذهن همه زمینیان که بدان ایمان آورده اند می نشیند و نه در ذهن یک یا چند نفر از میان دیگر مردمان. حقایق زمینی شده، متعلق به همه کسانی است که آن حقایق را پذیرفته اند و به تدریج در جامعه نهادینه ساخته اند.
✳️جامعه ای که حقایق مذهبی را پذیرفته و آن را به ارزش های وجودی جامعه تبدیل کرده است، تنها مرجع معتبر برای تبدیل کردن آن ارزش ها به هنجارهای جامعه خواهد بود. دور زدن ارزش های اجتماعی شده از سوی یک یا چند فرد، و تبدیل کردن ارزشهای ذهنی خود، بنام خدا و معصومان ع به هنجارهای بالفعل جامعه، تحمیل کردن حکم تک عقل جزئی بر عقل های فراوان اجتماعی شده است.
✳️ نگاه قابل دفاع این است که حاکمان جامعه برنامه های فرهنگی خود را باید از متن جامعه استخراج کنند و همان ها را به مجموعه قوانین تدوین یافته تبدیل کنند. حاکمان باید تنها چنین قوانین مایه دار و ریشه دار اجتماعی را به اجرا در آورند. در این صورت می توان مدعی شد که دولتمردان جامعه بازتاب دهنده زیست جهان دینی-معنوی جامعه هستند.
✳️در مقابل، حکمرانانی که خود را مستقیم نماینده خدا، رسول خدا ص و معصومان ع می دانند و به ارزش های اجتماعی شده بی توجه اند، برنامه های فرهنگی چنان حاکمانی، قوانینی که هماهنگ با آن برنامه ها تدوین می کنند و سیاستگذاری های عملی و تبدیل شده به تصمیم گیری های عملی که از چنان قوانینی بر می خیزد، همگی به معنای تحمیل امر ذهنی شخصی شده، بر جامعه و تقابل با روح کلی جامعه خواهد بود. این نگاه مهندسانه به دین و فرهنگ، یکی از ریشه های شکل گیری فاصله عمیق بین دولت و جامعه است.
✳️نتیجه: در انتخابات کنونی کاندیدایی شایستگی انتخاب شدن را دارد که برنامه های فرهنگی او نه نسخه ای پیشینی و مبتنی بر الگوی تک ذهنی، که بر خاسته از برگشت به ارزش های پذیرفته شده در جامعه امروز ایران باشد. حاکمان آینده کشور باید در دینداری و فرهنگ ورزی از جامعه الهام بگیرند و مسلمانی و فرهیختگی شخصی خود را بر جامعه در قالب فرهنگ یا هر عنوان دیگری تحمیل نکنند. بدون تردید عیار حقانیت دینداری و فرهنگ جامعه از معدل دینداری و فرهنگ حاکمان بیشتر است.
۲تیر۱۴۰۳ شفیعی
@Mahmood_shafiee
BY محمود شفیعی
Share with your friend now:
tgoop.com/mahmood_shafiee/315