Telegram Web
🟣گفتاری کوتاه از آیت الله صانعی (ره) در خصوص ماه رجب

🌱دعای ماه رجب که از ادعیه مأثوره و مفید است: «يا مَن اَرجُوهُ لِكُلِّ خَيرٍ، وَ آمَنُ سَخَطَهُ عِندَ كُلِّ شَرٍّ، يا مَن يُعطِى الكَثيرَ بِالقَليلِ، يا مَن يُعطى‏ مَن سَئَلَهُ، يا مَن يُعطى‏ مَن لَم يَسئَلهُ وَ مَن لَم يَعرِفهُ‏ تَحَنُّناً مِنهُ وَ رَحمَةً، اَعطِنى‏ بِمَسئَلَتى‏ اِيَّاكَ، جَميعَ خَيرِ الدُّنيا وَ جَميعَ خَيرِ الأخِرَةِ، وَ اصرِف عَنّى‏ بِمَسئَلَتى‏ اِيّاكَ جَميعَ شَرِّ الدُّنيا، وَ شَرِّ الأخِرَةِ، فَاِنَّهُ‏ غَيرُ مَنقُوصٍ مااَعطَيتَ، وَ زِدنى‏ مِن فَضلِكَ يا كَريمُ...»، این دعایی است که همیشه و همه جا هم می‌توان آن را خواند و اختصاص به ماه رجب ندارد.

🌱به نظر بنده تمام ادعیه‌ای که داریم، ادعیه معصومین(سلام الله علیهم اجمعین)، قرآن صاعد است و قرآن هم، قرآن نازل است. کار قرآن نازل، هدایت است. «بَصَائِرَ لِلنَّاسِ»، «هُدىً لِلمُتَّقِينَ» « ذِكرِي» برای افراد است. این ادعیه معصومین (سلام الله علیهم اجمعین) که همان قرآن صاعد است، می‌خواهد به ما درس بدهد و ما را هدایت کند. درست است که خواندنش ثواب و حسنه دارد و باید این سنت حفظ شود که بحمدالله خوب حفظ می شود، اما باید از مضامینش درس بگیریم. «يا مَن اَرجُوهُ لِكُلِّ خَيرٍ»؛ یعنی به آن عمل کنیم و به‌عنوان یک روش و رویه قرار بدهیم، «صِبغَةَ اللهِ وَمَن أَحسَنُ مِنَ اللهِ صِبغَةً ».]1[

🌱«يا مَن اَرجُوهُ لِكُلِّ خَيرٍ»؛ خوبی را فقط از او بخواهید و از کس دیگری نخواهید. اگر هم کسی خوبی می‌کند، در عوض آن چیزی از شما می‌خواهد. لذا از خدا خوبی بخواهید که بدون عوض و منت، همه خوبی‌ها را متوجه انسان می‌کند.

«وَ آمَنُ سَخَطَهُ عِندَ كُلِّ شَرٍّ»؛ از سخط او در مقابل هر شرّی در امنیت و اطمینان هستم، در مقابل هر شرّی، اگر سخط او قرار بگیرد، سخطش «لا تقوم له السموات السبع و لا الارضین» است.

🌱«يا مَن يُعطِى الكَثيرَ بِالقَليل»، باید از دیگران کم بگیریم و زیاد برگردانیم؛ چه نسبت به فرزندان، چه نسبت به همسایگان، چه نسبت به مردم و چه نسبت به حق الناس. کم بگیریم و زیاد بدهیم؛ نه اینکه برای خودمان زیاد بگیریم و باقی مانده آن را به مردم بدهیم. می‌گوید «يا مَن يُعطِى الكَثيرَ بِالقَليل»، ما باید نفعمان خیلی زیاد باشد، چه روحانی که نفع معنوی و اخروی دارد، مطالعه کنیم و مطالبی را برای مردم بگوییم که مفید باشد، وگرنه حرف‌های دیگر را مردم خودشان می‌دانند.

🌱«يا مَن يُعطى‏ مَن سَئَلَهُ، يا مَن يُعطى‏ مَن لَم يَسئَلهُ»، زهد در کلام امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) به همین معنا آمده که بهره زیاد بدهد، اما بهره کم ببرد. من دوست دارم همه مردم به من سلام کنند! «لَيسَ لِلانسَانِ إِلاَّ مَا سَعَى» [2] این چه توقعی است که همه باید به من سلام کنند؛ در حالی که من حاضر نیستم به هیچ کس سلام کنم. همه به من احترام کنند، ولی من حاضر نیستم به هیچ کس احترام کنم. این خلاف آن چیزی است که در دعا آمده است. در دعا آمده است قلیل برای خودتان و کثیر برای همه.

🌱«يا مَن يُعطى‏ مَن لَم يَسئَلهُ وَ مَن لَم يَعرِفهُ‏ تَحَنُّناً مِنهُ وَ رَحمَةً»، از باب لطف و رحمانیت. «اَعطِنى‏ بِمَسئَلَتى‏ اِيَّاكَ، جَميعَ خَيرِ الدُّنيا وَ جَميعَ خَيرِ الأخِرَة»، خدایا! همه خوبی‌های دنیا را به من بده و شر را از من دور بگردان. در قرآن خوبی‌ها به ذات باری مستند است: «مَا أَصَابَكَ مِن حَسَنَة فَمِنَ اللهِ وَمَا أَصَابَكَ مِن سَيِّئَة فَمِن نَفسِكَ».[3]

🌱چرا با اینکه خداوند اولین موجود را آفریده؛ چه در سلسله خوبی‌ها و چه در سلسله بدی‌ها، سرسلسله علل اوست، چطور شد که بدی‌ها برای من است و خوبی برای اوست با توجه به اینکه در ریشه خلقت، مثل هم هستند، چرا این‌طور است؟ به نظر بنده خداوند تمام حسنات را آفریده، لیکن انسان برای آنکه به قرب الهی دست یابد، به انسان عقل داد، انبیا را فرستاد، صلحا را فرستاد، زهاد را فرستاد، فرشتگان را فرستاد، به انسان الهام هم می‌شود. اینها همه لشکریان خداوند هستند. فلذا فمن الله، به اعتبار اینکه وسیله‌اش را او راحت فراهم می‌کند.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
#یادداشت

🔰متن و تفسیر متن: خاستگاه صلاح یا فساد
#محمود_شفیعی

🔻دین به مثابه متن، تفسیر بردار است؛ اما متن های دیگر هم تفسیر بردار اند. متن های دیگر می تواند متعلق به یک حکیم، سیاستمدار، الهی دان، فیلسوف، جامعه شناس یا انسان دانای دیگر باشد. معروف است که هگل، فیلسوف پر آوازه قرن هجدهم و نوزدهم آلمانی، سه جور تفسیر شده است. هگلی های جوان، میانه و پیر ، سه هگل ضد و نقیض را شناسانده اند. از این رو، امروزه، هگل را هم فیلسوف آزادی و هم فیلسوف فاشیست می شناسند. مارکس هم به همین شکل است. از مارکسیست های فویرباخی ماتریالیست تمام عیار تا مارکسیست های مکتب فرانکفورتی فرهنگ گرا با شاخه های گوناگون، همه خود را متعلق به مکتب مارکس می دانند؛ اما در عمل زمین تا آسمان تفسیر آنها از همدیگر متفاوت اند.

🔻بنابراین وجود یک اندیشه در متن درجه اول دینی یا در متن یک اندیشمند از هر جنس که باشد، تنها یک شرط لازم برای تفسیر درست یا نادرست، مثبت یا منفی، و در نتیجه برای تحول اجتماعی مثبت یا منفی به شمار می رود. در عمل اما مهمترین شرط، شرطی کافی، بنام مفسر، وجود دارد که با شیوه ظهور و بروزش در عرصه تفسیر، علت تامه یک اندیشه تفسیر شده مثبت یا منفی می گردد.

🔻 اگر قران را به دست پیامبر ص بدهند، با تکیه بر این متن جامعه بدوی عربی را به جامعه مدنی اخلاقی تبدیل می کند و خشونت های جاهلی را به حداقل می رساند. اگر به دست علی ع بدهی از آن حکومت عادلانه استخراج کرده و آن را در کوفه پیاده می کند و با افتخار دستاورد آن را برای همیشه تاریخ توضیح داده و به یادگار می گذارد. همین قران را اگر به دست حجاج بدهی آن را چنان تفسیر می کند که اطاعت از خدا مشروط به حد توان افراد می گردد؛ اما اطاعت از حاکم بی قید و شرط گشته و حکومتی سرکوب گر و مطلقه شکل می گیرد و دمار از روزگار مردم در می آورد.

🔻مارکسیسم در اروپا دولت های دموکراتیک و سوسیالیستی رفاه گرای شمال اروپا را رقم زد؛ ولی در اتحاد جماهیر شوروی، خشن ترین جامعه تاریخ معاصر جهان را رقم زد و بنام مارکسیسم ده ها میلیون انسان بی گناه به مسلخ رفتند. جمهوریت هم یک اندیشه است؛ وقتی در تاریخ آمریکا تفسیر و پیاده می شود، جامعه ای نوپیدا را به آقای جهان تبدیل می کند؛ ولی وقتی در عراق به دست بعثی ها تفسیر می شود، تبدیل به وسیله ای برای گوسفند سازی مردم در عرصه سیاسی می گردد و بردگی میلیون ها انسان ذیل آن رقم می خورد.

🔻نتیجه گیری: بسیار مهم است که مفسران صاحب قدرت با متن چه می کنند و با تفسیر خود چه هدف یا هدف های خوب و بد را پی می گیرند. قبل از هر پیغبر بیرونی، این پیغبر درونی یا دیو درونی افراد از یک طرف و علم و جهل آنان از طرف دیگر است که با تجهیز بر عقل و احساسات، فطرت و غریزه، علایق خاص و عام، و نیز اکتساب علم و دانش کافی یا بی بهرگی از دانش زمانه، راهی به سوی فلاح یا فساد را می گشایند.

@Mahmood_shafiee
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔳آموزه‌های کوتاه اخلاقی از امام هادی(ع)
#محمد_جعفر_سعیدیان‌فر

🔻۱) خودداری از ثنا گوئی در روابط با دیگران
وَ قَالَ (ع) لِشَخْصٍ وَ قَدْ أَكْثَرَ مِنْ إِفْرَاطِ الثَّنَاءِ عَلَيْهِ أَقْبِلْ عَلَى مَا شَأْنُكَ فَإِنَّ كَثْرَةَ الْمَلَقِ يَهْجُمُ عَلَى الظِّنَّةِ وَ إِذَا حَلَلْتَ مِنْ أَخِيكَ فِي مَحَلِّ الثِّقَةِ فَاعْدِلْ عَنِ الْمَلَقِ إِلَى حُسْنِ النِّيَّةِ (شهيد اول، الدرّة الباهرة ،ص42 )    
امام هادی (ع ) به شخصی که به‌صورت افراطی ثنای او را می‌گفت فرمود: شخصیت خود را محترم شمار و تملق مکن، چون تملق موجب سوءظن (به صادق نبودن شخص) می‌گردد، زمانی که برادرت را مورد وثوق یافتی از تملق احتراز کن و نسبت به او حُسن نیّت داشته باش.

🔻۲) نقدپذیری توفیقی بزرگ از طرف خداوند:
قَالَ(ع) لِبَعْضِ مَوَالِيهِ‏ عَاتِبْ فُلَاناً وَ قُلْ لَهُ إِنَّ اللَّهَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَيْراً إِذَا عُوتِبَ قَبِلَ. (تحف العقول ،481)
امام هادی(ع) به یکـى از دوستـانـش فـرمـــود: فلانى را توبیخ کن و به او بگو: خداوند چون خیر بنده‌اى خواهد, هرگاه تـوبیخ شـود، بپذیـرد. و در صـدد جبـران نقص خـود بـرآیـد (سرزنش نوعی نقد است و پذیرفتن نقد و جبران نقص توفیقی بزرگ برای انسان از طرف خداوند است به‌ویژه برای ارباب قدرت اگر به قدر این نعمت آگاه باشند)

🔻۳)شخصیت و کرامت انسان را پاس بدارید:
وَ قَالَ ع‏ مَنْ هَانَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ فَلَا تَأْمَنْ شَرَّهُ. (تحف العقول، ص438)
امام هادی(ع) فرمود: هر كه خود را سبك شمارد و قدر خويش نداند، از شرّ او در امان مباش. (حفظ کرامت انسان‌ها و پاس‌داشت ارزشهای شخصیتی آنان باعث ایجاد تعادل در جامعه و روابط اجتماعی می‌شود و خرد کردن شخصیت آنان و بی‌توجهی  به ارزشهای وجودی و شخصیتی انسان‌ها سبب ترویج شرّ و خشونت و عدم تعادل در جامعه و روابط اجتماعی است)

🔻۴) زیان خودشیفتگی
مِن كَلَامِ الِإمَام عَليّ النّقيّ (ع) مَن رَضِيَ عَن نَفسِهِ كَثُرَ السّاخِطونَ عَلَيهِ(شهيد اول، الدرّة الباهرة، ص42)
امام هادى(ع) فرمود: کسی که خودشیفته باشد (یعنی تنها کار خود را می پسندد) مردم نسبت به چنین شخصی خشمگین و بدبین خواهند شد (چون با تعامل و مدارا و به‌رسمیت شناختن ویژگی رفتاری و نقاط قوت دیگران روابط اجتماعی عاطفی بوجود می آید و عجب و خود شیفتگی برهم زننده این روابط و سبب خشم دیگران می شود)

🔻۵) بخشش باحفظ کرامت انسان:
وَ قَالَ(ع): الْقَوُا النِّعَمَ بِحُسْنِ مُجَاوَرَتِهَا وَ الْتَمِسُوا الزِّيَادَةَ فِيهَا بِالشُّكْرِ عَلَيْهَا وَ اعْلَمُوا أَنَّ النَّفْسَ أَقْبَلُ شَيْ‏ءٍ لِمَا أَعْطَيْتَ وَ أَمْنَعُ شَيْ‏ءٍ لِمَا مَنَعْتَ‏. (ديلمى، أعلام الدين في صفات المؤمنين ،ص312)
امام هادی (ع) فرمود: نعمت‌ها را به خوبی در اختیار دیگران قرار دهید (در بخشش و مشارکت در استفاده از نعمت‌ها کرامت انسانی آنها را حفظ کنید) و با شکرگزاری از آنها، نعمت‌ها را افزایش دهید. (شکر عملی بهره برداری و کاربردی از نعمت‌ها بگونه متعادل و بدون تخریب محیط زیست و اسراف و تبذیر سبب افزایش روزافزون نعمت‌ها می‌شود)

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
#کتاب_امروز

🔰حقوق شهروندی از نگاه آیت‌الله سیستانی؛ امتداد گفتمان آیت‌الله نایینی

🔖کتاب «آیت‌الله سیستانی و حقوق شهروندی»، به قلم #محمد_هادی_زاهد_غروی، تازه‌ترین اثر پژوهشکده اندیشه دینی معاصر که توسط انتشارات سهل در صد صفحه منتشر شده، به بررسی اندیشه‌های آیت‌الله سیستانی درباره حقوق شهروندی پرداخته است؛ مفهومی بنیادین که بر حقوق برابر تمامی شهروندان، فارغ از تفاوت‌های دینی، قومی و زبانی تأکید دارد. در این کتاب، اصولی همچون کرامت انسانی، مشارکت مردمی و احترام به قانون به‌عنوان محورهای اصلی اندیشه آیت‌الله سیستانی مطرح شده‌اند. آیت‌الله سیستانی با پذیرش نقش دین در سیاست، بر حضور حداقلی روحانیت در امور اجرایی تأکید کرده و جایگاه نظارتی و ارشادی را برای آنان مناسب دانسته است

◽️بخشی از متن یادداشت معرفی کتاب:

🔖داستان مشروطه و نزاع فقهی فقهای موافق و مخالف هر چند در آن دوره بحث داغ محافل و حوزه‌های علمیه بود، اما پس از مدتی فروکش کرد و با آغاز سلطنت پهلوی می‌رفت که به فراموشی سپرده شود، اما با آغاز مخالفت‌های امام خمینی با محمدرضا پهلوی و تبعید ایشان به ترکیه و سپس به نجف و پرداختن ایشان به مسئله ولایت فقیه در ضمن بحث کتاب بیع شیخ انصاری و نگارش و تدوین آن به صورت کتابی با عنوان حکومت اسلامی (ولایت فقیه) و در نهایت پیروزی جمهوری اسلامی جان تازه‌ای یافت. و از آن زمان تاکنون کتاب‌ها، مقالات و نظریه‌های فراوانی در موافقت و مخالفت، ولایت فقیه، حکومت اسلامی، حاکمیت و حکمرانی ملی، انتخابات و ده‌ها مسئله دیگر ارائه شد.

🔖باری با پیروزی جمهور اسلامی و حاکمیت نظریه ولایت فقیه و غلبه گفتمان اسلامی سیاسی، می‌توان با اندکی تسامح، حکومت اسلامی ایران را امتداد گفتمان شیخ فضل‌الله نوری دانست که به حاکمیت قوانین شرعی تاکید داشت و نقش چندانی برای مردم در نظریه مشروعه خود قائل نبود. اما از سوی دیگر جریان موافق مشروطه و فقها و نظریه‌‌پردازانی که با آخوند خراسانی و نایینی بیشتر همدل بودند سعی می‌کردند قرائت دموکراتیکی از ولایت فقیه و حکومت اسلامی ارائه دهند و نقش مردم و حکمرانی ملی را پررنگ‌تر کنند، اما در عمل توفیق چندانی نیافتند و نتوانستند مبانی نظری خود را به کرسی عمل بنشانند.

🔖این تمام ماجرا نبود و گفتمان نایینی به کلی به محاق نرفت، زیرا در کشور همسایه و پس از سقوط صدام و بحران‌هایی که کشور عراق را درهم پیچیده بود، فقیهی آشنا و همدل با مبانی نظریه فقه سیاسی آخوند و نایینی که از قضا به واسطه استاد خود؛ آیت‌الله خویی شاگرد مدرسه نایینی نیز شمرده می‌شد، مرجعیت شیعیان و زعامت حوزه علمیه نجف را به عهده داشت و با اظهار نظرها و موضع‌گیری‌های خود که ریشه در مبانی دینی و فقهی داشت، توانست اندیشه‌های نایینی را تاحدودی به منصه ظهور برساند، و از این‌رو می‌توان بر این باور بود که گفتمان ایت‌الله سیستانی، امتداد گفتمان نایینی می‌باشد.

🔸متن کامل

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🟣فقه اخلاق، نه باب فقهی است، نه عرصه‌ای مطالعاتی و نه حتی یک نظریه!

✔️#مهراب_صادق‌نیا

🏷 معنای اخص فقه دانش نظام‌مندی است که به دنبال به‌دست‌آوردن بایدها و نبایدهای مربوط به حوزه عمل و رفتار مکلفین است؛ اینکه چه باید بکنند و چه کاری جایز است و چه کاری چه جایز نیست؛ و معمولاً توصیفاتش را با ادبیاتی مثل حلال و واجب و حرام و مستحب و مکروه بیان می‌کند. در اینجا وقتی از فقه اخلاق صحبت می‌کنیم، منظورمان همین معنای اخص از فقه است.

🏷 ما یک نظام معرفتی به نام فقه، و یک نظام معرفتی به نام اخلاق داریم. حالا نسبت این دو نظام معرفتی به گمان من در حوزه روش و همچنین در حوزه هدف تا اندازه زیادی یکی هستند؛ یعنی روش این دو و غایت و هدفشان تا اندازه زیادی مساوی و همسان است، اما موضوع این فقه و اخلاق تا اندازه زیادی با یکدیگر متفاوت است.

🏷 فقه اخلاق از نگاه من، یک دانش مستقل جدید نیست؛ حتی یک عرصه مطالعاتی تازه هم نیست؛ حتی یک نظریه هم نیست؛ بلکه فقه اخلاق یک الگوی جدید در فقه و استنباط احکام شرعی است. رویکردی که تلاش می‌کند خودش را هر چه بیشتر به نظام‌های اخلاقی و فلسفه اخلاق، نزدیک‌تر و شبیه‌تر کند، ضمن اینکه اهداف، روش‌ها و موضوعات همچنان سر جای خودشان باقی هستند.

🏷 فقه اخلاق اگرچه اصطلاح جدیدی است ولی واقعیتش این است که در تاریخ فقه شیعه، همواره اخلاق بخشی از فقه بوده است و بسیاری از فقهای شیعه در طول تاریخ، در ضمن موضوعاتی که امروزه به‌عنوان موضوعات فقه مطرح است، اخلاق را هم مطرح می‌کرده‌اند. برای مثال، در فهرست ابن ندیم، در آثار شیخ طوسی، در آثار نجاشی و همچنین در آثار بسیاری دیگر از عالمان نخستین شیعه، می‌توانیم پیدا کنیم که رابطه تنگاتنگی بین فقه و اخلاق هست و فقیهان در آن روزگار به اخلاق هم به‌مثابه یک امر فقهی توجه می‌کردند.

🏷 در تعارض ادله، اگر فقیهی برای استنباط احکام شرعی، ادلۀ متعارضی داشته باشد، اگر رویکرد فقه، اخلاق باشد، در این صورت فقیه آن وجهی را غلبه می‌دهد که از نظر اخلاقی قابل‌تبیین‌تر یا قابل‌دفاع‌تر است نسبت به آن وجهی از تعارض که از نظر ادبیات اخلاقی حمایت کمتری می‌گیرد

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
✔️#دکتر_آرمان_ذاکری در شانزدهمين نشست مدرسۀ حکمت و حرکت، با عنوان «فعاليت‌های خيريۀ نهاد دين؛ همبستگی يا هويت‌گرايی» به اين موضوعات پرداخت:🔻


🔸 پرسش ما در اين پژوهش اين است که واکنش نهاد دين به عنوان يکی از مهم‌ترين نهادهای جامعه با کارکرد همبستگی اجتماعی، به مسائل اجتماعی چيست؟ از آنجا که مسائل اجتماعی به منابع مالی گره خورده، بايد ديد سازوکار فعاليت اقتصادی در نهاد دين و به‌ويژه روحانيت چگونه عمل می‌کند.

🔸 منظور ما از نهاد، هم به معنای سازمانی آن، نظير بيمارستان و مؤسسه و آموزشگاه و مسجد است و هم به معنای رفتارهای تکرارشونده مانند شهريه دادن و تبليغ. نهاد خيريه در نظام يکسان‌انگار تصوف در ايران، در ميانه‌های دورۀ صفويه از هم می‌پاشد، اما اين نهاد در نظام تمايزگذار فقها با وکالت و نقابت و صدر و مرجعيت ادامه می‌يابد و با هدف حفظ تشيع، در وهلۀ اول به رفتارهای خيريۀ اعتقادی و پس از آن به خيريۀ اجتماعی می‌پردازد.

🔸 موقوفات به‌شدت تحت تأثير فضای سياسی، نهادی ناپايدار است، اما خمس که تا ميانۀ دورۀ قاجار به دليل جمعيت اندک و کمبود گردش مالی چندان تأثيرگذار نبوده، اندک‌اندک جای خود را پيدا می‌کند و با حضور حاج شيخ عبدالکريم حائری در قم و تأسيس حوزۀ علميه وجه نهادی می‌يابد و وجوهات، به شکلی جهت‌يافته به سوی بيمارستان‌سازی و مدرسه‌سازی و عمران و آبادی هدايت می‌شود.  اين نهاد پس از دورۀ تأسيس، در زمان آيت‌الله بروجردی با رشد اقتصادی کشور و بهبود وضعيت مالی مقلدان، به دورۀ تثبيت می‌رسد و حتی به خارج از کشور راه پيدا می‌کند.

🔸 در دورۀ آيت‌الله خوئی با فشارهای حکومت بعث عراق، سرمايه‌ها به خارج از کشور می‌رود و وجوهات دلاری مقلدان صرف شکل‌گيری مؤسسات ثبت‌‌شدۀ دولتی در غرب می‌گردد و قدرت علمای نجف افزايش می‌يابد.
پس از انقلاب ايران، از يک سو، درآميختگی نهادهای خيريۀ دولتی کار تفکيک ميان نهادهای مرجعيتی و دولتی را دشوار می‌کند و از سوی ديگر، موج دوم بنيادگرايی اسلامی در منطقه، و نگرانی از گسترش تبليغات اهل سنت، بخشی از اين وجوهات را به‌خصوص در مناطق تلفيقی، به سوی فعاليت‌های هويت‌گرايانه سوق می‌دهد.

🔸 بايد توجه داشت که بنيادگرايی افراطی نه يک مسئلۀ اعتقادی که امری برخاسته از يک امر اجتماعی و بعضاً واکنشی به بحران‌های اقتصادی است و اگر کسی می‌خواهد جلو رشد افراطی آن را بگيرد، بايد با فعاليت اجتماعی به اين کار بپردازد و حل مسائل اقتصادی و ساخت مدرسه و درمانگاه و ايجاد اشتغال در مناطق تلفيقی از مهم‌ترين کارها در اين زمينه است.

🔸 در بين همۀ علما، مجموعۀ بزرگ و پيچيدۀ آيت‌الله سيستانی با يک فدراليسم ارتباطی به گونۀ ديگری عمل می‌کند؛ دو فتوای آيت‌الله سيستانی:
يکی جلوگيری از صرف وجوهات در ساخت مسجد و حوزه و ديگر اجازه دادن به نمايندگان برای صرف وجوهات در مراکز پرداخت به جای ارسال آن به مرکز راه را برای اجتماعی‌سازی فعاليت‌های خيريه باز کرده است. علمای بلاد رفتارهای هويت‌گرايانۀ کمتری نسبت به علمای مرکز دارند؛ زيرا از نزديک با مردم و نيازها و مسائل آنان درگير هستند.

@Hekmat_Harkat
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
صدا ۳۸۶
<unknown>
🟣تاملاتی در آیات الهی
🎙استادعبدالرحیم سلیمانی

🏷جلسه هجدهم: آیات ۳۷ تا ۳۹ از سوره بقره


جلسات قبل : اول    دوم     سوم    چهارم     پنجم     ششم    هفتم    هشتم    نهم  دهم    یازدهم     دوازدهم     سیزدهم    چهاردهم    پانزدهم    شانزدهم   هفدهم



◽️مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، یکشنبه‌، ۹ دی ۱۴۰۳

@soleimanisaa
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
امام على (ع) :

" به آشتى كشاندن دشمنان با زبان خوش و رفتار نيك، آسانتر است از رويارويى با آنها و چيرگى بر ايشان از طريق پيكار سخت"

_تصنیف غررالحکم، ص ۳۳۴.

💠 کانال رسمی "مجمع مدرسین و محققین " حاوی تولیدات فکری در حوزه نواندیشی دینی  

🔸آدرس اینستاگرام
🔸آدرس ایتا

📍آدرس تلگرام :

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔴 پایان رادیکالیسم اسلامی؟
#مرضیه_حاجی_هاشمی

🗒 آنچه تاکنون از حاکمیت سوریه به نمایش گذاشته شده، از ژست های الجولانی گرفته تا سیاست ورزی‌های داخلی و خارجی، تصمیم سازی‌های اجتماعی و اقتصادی و انتصاب‌های حکومتی، نوعی واقعیت اجتماعی را به تصویر می‌کشد که یک گروه رادیکال بنیادگرای اسلامی، به ظاهر پس از تجدید نظر در بنیان های فکری خود به یک اسلامگرایی معتدل در قدرت تبدیل شده است. توازن و اعتدالی که الجولانی تلاش کرده، حتی در ظاهر خویش نیز به نمایش بگذارد، پوشش رسمی دیپلماتیک مطابق عرف بین‌المللی؛ اما با آرایشی در سر و صورت و دست ندادن با زنان که تابلویی از اسلام گرایی است.

⬅️ این ژست‌های جولانی و سیاست‌های معتدلی که تاکنون پیش گرفته، نسخه و راه حل پیشنهادی انتهای کتاب «خدای مرده زاد» را به یاد می آورد، آنجا که اشاره دارد، در جهانی زندگی می‌کنیم که این واقعیت وجود دارد، هنوز «میلیون‌ها مسلمان معتقدند که خدا شریعتی را بر آنان نازل کرده که حاکم بر کل امور انسانی است. شریعت اسلامی مثل شریعت راست کیش یهودی (هلاخا) می‌خواهد، کل زندگی را پوشش دهد» و سپس این سوال را مطرح می‌کند که «آیا بدیلی برای این قدرتمندترین الهیات سیاسی موعود باورانه زمان ما وجود دارد؟» و سپس پاسخ می‌دهد: «این بدیل را شاید بتوان در تجدید الهیات سیاسی معتدل، درون اسلام راست کیش پیدا کرد».

⬅️ اگر باور نکنیم که الجولانی، خواب نما یا دچار انقلاب درونی شده، باید بپذیریم که با بالا گرفتن گرایشات اسلام گرایی سیاسی رادیکال سنی و همچنین تحرکات وسیع منطقه‌ای اسلام‌گرایی شیعی موعود باورانه و نظامگری‌های هر دو گروه، تلاش شده است، توصیه‌های نظری این چنینی متفکران سیاسی؛ مانند آنچه در بالا از یک اندیشمند سیاسی آمریکایی بدان اشاره شد، به راه حل عملی برای پایان دادن به خشونت‌ها و نظامی‌گری‌هایی با گرایشات رادیکال اسلام گرایی سیاسی بدل شود.

⬅️ از این روست، فردی از رهبری یک گروهی چون «جبهه النصره» و بعداً «تحریرالشام» که هنوز هم در لیست تروریستی «آمریکا» و «اتحادیه اروپا» است، با حفظ ظواهر فردی شریعت و همچنین ظواهر اجتماعی غیراجباری آن مانند برگزاری مناسک عبادی جمعی و تاکید بر رعایت حقوق بشر و حق اقلیت‌ها، مذاهب، قومیت‌ها و زنان با وجود باور به یک الهیات سیاسی؛ اما کاملاً با «دگردیسی‌های معتدل در الهیات سیاسی اسلامی»، بر عرصه سیاست سوریه - جولانگه گروه های رادیکال اسلام گرای سیاسی شیعه و سنی- برکشیده می‌شود.

⬅️ به نظر می‌رسد، از رویکردی اندیشه‌ای نیز در کنار دیگر جنبه‌های ژئوپلیتیکی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی قرار است، شاهد تحولی عظیم در سوریه باشیم. الگویی برای یک الهیات سیاسی معتدل و اسلام‌گرایی سیاسی توسعه‌گرا و متمایل به غرب، الگویی که هم پاسخی باشد برخواست و گرایشات میلیون‌ها مسلمان با باور به اینکه اسلام چنان شریعت کاملی است که باید قدرت سیاسی را نیز در دست داشته باشد و هم ممانعت از تبدیل شدن به حکومت اسلامی از نوع سنی آن مانند «امارت اسلامی طالبان» در «افغانستان» و نوع شیعی آن مانند «جمهوری اسلامی» در «ایران». آیا چنین الگویی استقرار و استمرار خواهد یافت؟ آیا سوریه، پایان رادیکالیسم اسلامی خواهد بود؟


https://www.tgoop.com/M_Hajihashemi_iran1
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
نسبت جرم و گناه
<unknown>
⭕️ فایل صوتی جلسه نسبت جرم و گناه

🎙 نظریه‌پرداز:
🔹 #استاد_سید_جواد ورعی

🎙 ناقد:
#استاد_مصطفی_اسکندری

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
1_5165277590 (1).docx
90.9 KB
📑مقاله_امروز

🔰همبستگی اجتماعی راهی برای رشد فرهنگ دینی و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی
 نویسنده:
#سید_محمد_علی_ایازی

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
1_5165277590 (1).docx
✂️گزیده

🔸امروز یکی از مشکلات جامعه رشد روزافزون آسیب‌های اجتماعی و کاهش معنویت است. متاسفانه در این سال‌های اخیر بسیاری از ساختارهای سنتی از بین رفته و ساختارهای نگه‌دارنده جامعه هم جایگزین نشده است. بسیاری از مناسبات اجتماعی و پیوند خانوادگی و نظارت‌ها کاهش پیدا کرده است و نقش دین و معنویت تخریب شده و فضای یأس بر جامعه حکم‌فرما شده است. همچنین در سطح عموم از روش‌ها و ابزارهائی استفاده شده که به جای اثر مطلوب پیوند و همدلی، به تشتت و از هم‌گسیختگی و فردگرائی انزواطلبانه منجر شده است. همبستگی‌های شعائری و مراسم مذهبی هرچند بیش از شکل معمول تبلیغ و بها داده شده، اما کمک چندانی به کنترل اجتماعی نکرده است. در برابر ترویج مراسم دینی موجب ایجاد حساسیت و گریز شده است.

🔹باید این شرایط را تغییر داد و طرحی بر اساس واقعیات جامعه امروز ریخت. ابزارهای موجود ارتباطی اگر آموزش داده نشود، اگر مدیریت نشود، به شکل افراطی در جهت از هم‌گسیختگی آحاد جامعه منجر خواهد شد و به جای امید، یأس و ناامیدی را به بار می‌آورد.

🔸ترویج فضای همدلی، از تلف شدن عمر و سلامتی مردم در مباحثات کم‌فایده و فرسایشی جلوگیری می‌کند و سرعت هر برنامه اصلاحی را در جامعه بالا می‌برد. بخشی از مجالس و محافل ما که باید در جهت همبستگی اجتماعی گام بردارند، تزریق یأس، کینه و عداوت می‌کنند. عزاداری‌ها تبدیل به رفتارهای بی‌معنا و خالی از روح حقیقت‌خواهی شده است. کسی که نگاهی به جامعه کنونی ایرانی داشته باشد، به شدت دلنگران سلامت اخلاقی و معنوی آنان خواهد شد.

🔹شاید اگر امروز پرسیده شود، بزرگترین مشکل ما چیست در جواب گفته خواهد شد که امروز هیچ یک از نهادهای اجتماعی در جایگاه خودشان نیستند. دینداری ما هم در جامعه آن دینداری نیست که بخواهد نقش خود را به درستی ایفا کند. به تعبیر مولا علی پس از قتل خلیفه سوم فرمودند: « لُبِسَ الإِسْلاَمُ لُبْسَ الْفَرْوِ مَقْلُوباً»(نهج‌البلاغه،خطبه:۱۰۸).

🔸امروز جامعه لباس وارونه شده پوستین را پوشیده است. یعنی این پوستینی که باید حفاظت از سرما و باران کند، وقتی وارونه پوشیده شود، به جای گرم‌کردن، آب را به خود می‌گیرد و سرما می‌دهد. این نکته جدی را نمی‌توان نادیده گرفت که یکی از مشکلات دوره اخیر قطع ارتباط نسل جدید با مساجد و کانون‌های دینی و تبدیل این مراکز به جریان سیاسی و انحصاری شدن آن در فکر و گروه خاصی است که موجب جدا شدن از همبستگی‌های دینی در این بخش شده است. 

🔹اینجاست که اصلاح و رشد جامعه دینی ما نیازمند انتخاب روش‌هائی است که بتواند هرچند به صورت آرام-آرام به سمت اهداف دینی گام بردارد و دینداری نقش خود را به خوبی ایفا کند و همه کسانی که دغدغه آینده دینداری جامعه سالم دارند، راه فهم و شناسائی مسیر را نشان دهد و زمینه استفاده از آن روش‌ها فراهم کند. این روش‌ها وابسته به آگاهی آنان از آموزه‌هائی است که در دین برای تحفظ دینداری داده شده و در تجربه بشری معمول است.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
 دین در اسارت‌ مداحان قدرت

✍️
#حسین_جعفری
آیت الله جوادی: "حیف است سرمایه عزاداری حسینی به دست چهار تا مداح هدر برود
."

🔻اگر در گذشته تحریفات مربوط به عاشورا در بعد معنوی و لفظی مطرح می شد اما امروز با بلیه ی "قالب های تهی از محتوا" مواجه هستیم. حرکات خاصِ نمایشی سینه زنان، ملودی ها و... و در یک کلمه؛ قالب های عزا داری‌ای که اجازه نمی دهد در آن از اهداف بلند و متعالی امام حسین ذکری به میان آید و عزادار ناچار است از شکل ظاهری و اندام پهلوانی و رخ زیبای عاشورائیان بشنود.
شوربختانه به جایی رسیده ایم که خرافات در لحظه تولید و پخش می شود و مورد عنایت ارباب قدرت نیز واقع می گردد!

🔻نتیجه ی چنین مجالس لغوی نه تغییر در رفتار و نه ارتقاء فکر مخاطبان که تنها و تنها؛ بدهکار شدن امام حسین در برابر عزادارانِ اشکبار است. عزادارانی که با کیلو کیلو اشک ریختن بر مصائب حسین، خود را مستحقِ بهشت برین می دانند. آنان پس از ریختنِ اشک، هروله و "حوسین حوسین" گفتن های مکرر و سنج گونه! و سر دادن ضجه و فریاد، سبکبار مجالس عزا را ترک می کنند و با خیالی راحت و بی اندیشه ی اصلاح خود، زندگی  معمول خود را تکرار می کنند.

🔻وقتی مداحان هتاک در دستگاه عزاداری بیت مقامات، صاحب کرسی رفیع و مقام منیع اند، وقتی اهل نقل خرافات؛ برای تقرب بیشتر کرامات سازی می کنند و با سکوت تایید آمیزِ آقایان، پاداش هم می گیرند؛ کدام عالم دلسوز را شجاعتی می ماند که بطور ریشه ای با این مداحان متصل به قدرت برخورد کند؟

🔻چه بسا بگویند فلان عالم و بهمان مرجع حوزه به اشاراتی مختصر در فلان پستو بصورتی کم فروغ! اعتراضی در خصوص بر"صدر نشینی مداحان نسبت به علماء و منبری ها" گفته! و پاسخ آنکه نقد ما بر رد و نفی اساسِ این خرافه سازی و بازی هاست نه ورود به دعوای صنف آخوند در برابر صنف مداح!

🔻برای ملت مبتلا به مصیبت خرافه، فرقی میان مداح بیسواد با نماینده رهبری که داستان"یا علی گفتن به هنگام زایمان"را بافته وجود ندارد.
از این منظر، چه آن فرد بی مایه؛ چه این آقای ملبس به لباس اَعراب، هر دو مداح اند؛ مداح قدرت و نه مداح دین! و تبلیغ قدرت می کنند نه ترویج معارف دینی!

باید با این ریشه قدرتمند مخالفت کرد نه با شاخ و برگ!
@Sahamnewsorg
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰فتوای زنانه و نگاه رهبر انقلاب
✍️
#سید_محمد_علی_ایازی

درخصوص عبارت زنان مجتهد که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند دو نکته مهم مطرح است:

🔻موضوع اول درخصوص نکته رهبر انقلاب، درباره جایگاه زنان در فقه است، آیا اصلا زنان می‌توانند مجتهد، مفتی یا مقلَّد یا همان تقلید شونده باشند؟ اکثر فقها در بحث تقلید، مرد بودن را شرط دانسته اند، ولی در برابر آنان، فقهای نو اندیش معاصر ، شرط مرد بودن را قبول ندارند و معتقدند که متخصص بودن ربطی به جنسیت ندارد. بنابراین نه تنها در مسئله فتوا تفاوتی میان زنان و مردان وجود ندارد ندارد، بلکه در مناصبی مانند ریاست‌جمهوری و قضاوت نیز اگر زنان دارای شرایط لازم باشند میان آنها و مردان تفاوتی وجود نخواهند داشت.

🔻موضوع دوم به بحث تخصصی شدن مربوط می‌شود. در بخشی از مسائل و احکام، زنان تخصص بیشتری دارند، زیرا اطلاعات آنها در برخی از مسائل خاص بیشتر است. با توجه به تقسیم‌بندی که در مسائل وجود دارد، باید به کسی که در زمینه ای خاص مجتهد است رجوع کرد. درکل باید در رابطه با مسائل احکام مدنی یا احکام جزائی و اجتماعی یک تخصص گرایی مطرح شود و لازم نباشد که فقط از یک مجتهد تقلید کرد.

رهبر انقلاب در جلسه‌ای، این نکته را به صورت خصوصی در جمع نیز مطرح کردند. نظر رهبر انقلاب این است که چون خانم ها در بخشی از مسائل تخصص بیشتری دارند، می‌توان از نظر آنان استفاده کرد و فتوای آنان از مردان صاحب‌نظر تر است.

🔻ممکن است که این سوال نیز مطرح شود که آیا زنان نمی‌توانند یک حقوقدان خوب یا یک اقتصاددان متبحر باشند؟ در این زمینه ها نیز همین نظر مطرح است، زیرا امروزه زنان به لحاظ تحصیلی و شرایط اجتماعی به جایگاهی رسیده‌اند که شایستگی های خود را نشان داده اند و از این جهت فرقی میان زنان و مردان وجود ندارد و رهبر انقلاب نیز به درستی به این موضوع اشاره کرده‌اند که در بحث حقوق اجتماعی، فرقی میان زنان و مردان وجود ندارد.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
⚡️در فتوای اخیر مقام معظم رهبری ایشان عمل جراحی تغییر جنسیت را به طور کلی جایز نمی‌دانند

⚡️حضرات آیات مؤمن،  خرازی،  منتظری،  صانعی،  احمد مطهری،  مشکینی،  نوری همدانی و  موسوی اردبیلی قائل به جواز تغییر جنسیت برای ترنس‌ها هستند

✔️محمد مهدی کریمی‌نیا، نویسنده کتاب «تغییر جنسیت از منظر فقه و حقوق» در گفتگو با خبرگزاری حوزه🔻

🔹در مورد تقسیم‌بندی جنسیتی انسان‌ها از منظر اسلام، دو دیدگاه متفاوت وجود دارد: دیدگاه نخست که دیدگاه مشهور است، معتقد است انسان‌ها تنها به دو گروه مرد و زن تقسیم می‌شوند و جنس سومی وجود ندارد. طبق این دیدگاه، در موارد مشکوک مانند افراد خنثی، باید با استفاده از نشانه‌ها و امارات شرعی، فرد را به یکی از این دو جنس منتسب کرد. این دیدگاه مورد تأیید بزرگانی چون شیخ انصاری و صاحب جواهر قرار گرفته و نظر غالب فقها است.

🔹دیدگاه دوم که دیدگاه غیرمشهور است، این پرسش را مطرح می‌کند که چه اصراری بر محدود کردن جنسیت انسان‌ها به دو گروه مرد و زن وجود دارد. بر اساس این دیدگاه، می‌توان گروه سومی را نیز در نظر گرفت که شامل افرادی می‌شود که هم ویژگی‌های مردانه و هم زنانه را دارند، یعنی کسانی که دارای اندام تناسلی دوگانه هستند.

🔹متقاضیان تغییر جنسیت به چند گروه تقسیم می‌شوند که گروه نخست را افرادی تشکیل می‌دهند که از نظر جسمی و روحی کاملاً سالم هستند و هیچ‌گونه مشکل جسمی یا روحی ندارند، اما به دلایل غیرعقلایی خواهان تغییر جنسیت هستند. گروه دوم متقاضیان تغییر جنسیت را افرادی تشکیل می‌دهند که اندام تناسلی‌شان در حفره شکمی پنهان است. این افراد در ظاهر دختر به نظر می‌رسند، اما اندام تناسلی پسرانه آنها در حفره شکمی قرار دارد.  گروه سوم را خنثی‌ها یا دوجنسی‌ها تشکیل می‌دهند که دارای هر دو اندام تناسلی هستند. در عمل جراحی این افراد، یکی از اندام‌های تناسلی حذف و دیگری تقویت می‌شود.گروه چهارم که بیشترین حجم مباحث و اختلاف نظرها را به خود اختصاص داده و گستردگی قابل توجهی دارد، مربوط به ترنس‌سکشوال‌ها یا تراجنسیتی‌ها است. این گروه را بیمارانی تشکیل می‌دهند که از نظر روحی و روانی، خود را متعلق به جنس مخالف می‌دانند.

🔹برای گروه اول که هیچ‌گونه مشکل جسمی یا روحی ندارند و هیچ علت بیماری یا نشانه ظاهری در آنها دیده نمی‌شود، هیچ فقیهی اجازه عمل جراحی نمی‌دهد. در مورد گروه دوم که اندام تناسلی‌شان در حفره شکمی قرار دارد، اجماع بر این است که باید با عمل جراحی مشکلشان را حل کنند. در خصوص گروه سوم یعنی افراد خنثی، به دلیل وجود هر دو اندام تناسلی، این افراد دچار اضطرار و اضطراب هستند. گرچه مشکل اصلی آنها جسمی است، اما این مشکل به روح و روانشان نیز سرایت کرده است. هیچ فقیهی با عمل جراحی این افراد مخالفت نکرده است. در مورد خنثای مشکل (کسی که هر دو اندام تناسلی را به طور کامل دارد و می‌تواند هر دو نوع رابطه جنسی را داشته باشد)، از آنجا که اسلام اجازه نمی‌دهد چنین فردی هر دو نوع ازدواج را داشته باشد و جنسیت واقعی‌اش نیز مشخص نیست، برخی فقهای معاصر حکم به وجوب عمل جراحی تغییر جنسیت برای آنها داده‌اند.

🔹در سال ۱۳۶۴، فردی به نام مریم خاتون مُلک‌آرا (فریدون سابق) که یک فرد ترنس بود - مردی که خود را زن می‌دانست - به حضور امام خمینی رسید و مشکل خود را با ایشان در میان گذاشت. امام خمینی پاسخ دادند: «عمل تغییر جنسیت زیر نظر طبیب متخصص اشکال شرعی ندارد، ان‌شاءالله موفق باشید». پس از صدور این فتوا در سال ۱۳۶۴، تحول عظیمی در مباحث علمی و فقهی مربوط به تغییر جنسیت به وجود آمد.

🔹علمای موافق با جواز تغییر جنسیت که عمدتاً از شاگردان امام خمینی هستند، عبارتند از: آیت‌الله مؤمن، آیت‌الله خرازی، آیت‌الله منتظری، آیت‌الله صانعی، آیت‌الله احمد مطهری، آیت‌الله مشکینی، آیت‌الله نوری همدانی، آیت‌الله موسوی اردبیلی؛ این گروه از فقها، همانند امام خمینی، قائل به جواز تغییر جنسیت برای ترنس‌ها هستند. با این حال، گروه بزرگتری از فقهای شیعه قائل به حرمت این عمل هستند.

🔹فتواهای اولیه مقام معظم رهبری کاملاً در راستای جواز تغییر جنسیت بوده است. در مرحله دوم که حدود پنج تا شش سال پیش آغاز شد، تغییراتی در فتوای ایشان ایجاد شد. در این دوره، ایشان تغییر جنسیت را تنها در شرایط اضطرار مجاز دانستند و در حال حاضر، این فتوا مبنای عملکرد سازمان پزشکی قانونی کشور است. در فتوای اخیر مقام معظم رهبری ایشان عمل جراحی تغییر جنسیت را به طور کلی جایز نمی‌دانند.


https://hawzahnews.com/xdm84
@namehayehawzavi
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
Photo
#اطلاع‌رسانی
#رویداد

کارگاه فکرورزی و توسعه فردی: سفری به سوی خودِ بهتر

آیا آماده‌اید تا با ذهنی بازتر و نگرشی عمیق‌تر به زندگی نگاه کنید؟ 🤔 در این کارگاه، با هم به دنیای شگفت‌انگیز فکرورزی و توسعه فردی قدم می‌گذاریم و گنجینه‌های درونی خود را کشف می‌کنیم.

در این کارگاه، سرفصل‌های زیر را با هم بررسی خواهیم کرد:

🧠 هوش و توسعه فردی: چگونه هوش خود را به ابزاری برای رشد و پیشرفت تبدیل کنیم؟

🌱 ویژگی‌های معطوف به توسعه فردی: چه ویژگی‌هایی به ما کمک می‌کنند تا به بهترین نسخه خود تبدیل شویم؟

🎨 معناسازی خلاقانه: چگونه می‌توانیم معنای زندگی خود را به شیوه‌ای خلاقانه کشف کنیم؟

اهمیت حیرت و پرسش‌گری: چرا باید همیشه کنجکاو باشیم و سوال بپرسیم؟

🤝 اخلاق فکرورزانه: چگونه می‌توانیم با اخلاق و مسئولیت‌پذیری در مسیر توسعه فردی گام برداریم؟

✍️ اهمیت نوشتن در توسعه فردی: چرا نوشتن یک ابزار قدرتمند برای شناخت خود است؟

این کارگاه، فرصتی است برای بازنگری در نگرش‌ها، تقویت مهارت‌های ذهنی و قدم برداشتن به سوی یک زندگی پربارتر و رضایت‌بخش‌تر. پس، اگر به دنبال تحول و رشد شخصی هستید، این کارگاه را از دست ندهید!

همین حالا ثبت‌نام کنید و در این سفر هیجان‌انگیز همراه ما باشید!

🔷برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام در کارگاه وارد لینک زیر شوید:

https://eitaa.com/joinchat-1530004515Cea14df063b

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
#یادداشت‌های_تاریخ

🟣بازگشت جزیره هرمز به وطن
#رضا_احمدی

🔖اشغال هرمز
پس از تصرف قسطنطنیه  پایتخت امپراتوری روم شرقی در سال 831 ش (1453 م ) بدست سلطان محمد فاتح مسیر تجارت شرق و غرب ناامن گردید. بازرگانان ونیزی که از این مسیر تجاری سودهای سرشاری می بردند به دنبال راهی برای رسیدن به هندوستان بودند. بسته شدن مسیرهای ادویه‌ که شرق و غرب را به هم متصل ‌کردند. فلفل، میخک، دارچین و جوز هندی از جمله کالاهای پرطرفدار در اروپا بودند و این‎ها بسیار گران و کمیاب گردید.
تحولات علمی و فنّاوری در قرن پانزدهم  موجب گسترش ناوبری شد. دریانوردان ماجراجو بدنبال یافتن راه دیگری به هندوستان بودند. سفرهای دریای گسترش یافت، پرتغالی ها پیشتاز بودند، آن‎ها از مسیر دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس آفریقا را دور زدند و به ۱۳ دسامبر سال ۱۵۴۶م به ساحل غربی هند رسیدند و با استفاده از سلاحهای آتشین گجرات را اشغال کردند.

🔖 آلفونسودولبو کرک دریا سالار پرتغالی گفته بود که مراکز اصلی روابط بازرگانی آسیا و هندوستان سه نقطه است؛ یکی تنگه مالاکا، دیگر تنگه عدن و تنگه هرمز، و با داشتن این سه تنگه دولت پرتغال خود را مالک جهان می تواند خواند.

🔖 تغییر مسیرهای تجاری
پرتغالی در سال885 ش ( ۱۵۰۷ م) در زمان شاه اسماعیل یکم  جزیره هرمز را اشغال کردند و بعد از آن جزیره قشم، مسقط، گمبرون، بحرین و حتی بصره  اشغال گردید. پرتغالی در دروازه خلیج فارس مستقر و تجارت منطقه را کنترل می کردند. آنها 115 سال هرمز را در دست داشتند. شاه عباس اول که از تهدیدات عثمانی خلاص شده بود؛ تصمیم به آزاد سازی جنوب گرفت. در قرن اخیر مسیرهای قدیم تجاری تغییر کرده بود و با ورود کشورهای اروپا از مسیرهای دریایی، شاه عباس هم بدنبال گسترش تجارت دریایی بود. بدین خاطر می خواست از راه دریای بهره بیشتری ببرد.و با تجارت  بین المللی پیوند بخورد. 

🔖 سود سرشار
حضور پرتغالی ها در هرمز و تسلط بر خلیج فارس این منطقه به حیاط خلوت آن ها در آورده بود. گذشته از منافع سیاسی و تجاری، منطقه را کنترل می کردند. پرتغالی ها از تجارت ابریشم و اسب با ایران سود سرشاری بدست می آوردند. آن ها اسب ایران را به هندوستان صادر و در قبال آن طلا دریافت می کردند و تا سیصد درصد از این تجارت سود می بردند. نقره، مروارید، مشک، عنبر، میوه جات خشک، غلات و کالاهای دیگر را نیز به هندوستان می فروختند و از هندوستان ادویه جات، دارو و برنج به ایران وارد می کردند. این بخشی از تجارت آن کشور بود.

🔖غفلت صد ساله
اشغال هرمز 115 سال طول کشید. گرفتارهای که ایران در مرزها با ازبک ها و عثمانی ها داشت  و همچنین دوری این سواحل با مرکز و فقدان نیروی دریای موجب شد که 115 سال هرمز در اشغال قرار گیرد.
آن گاه که شاعباس اول تصمیم گرفت، جزیره قشم را آزاد سازد نیروی دریای، کشتی و زیر ساخت های بنادر نداشت، بدین خاطر دست به دامن انگلیسی ها شد. آن ها علاقه ای نداشتند در این موضوع دخالت کنند. 
شاه عباس به الله وردی خان حاکم فارس دستور داد گمبرون را ازاز اشغال پرتغالی‌ها  آزاد سازد.امامقلی خان مأمور آزاد سازی مناطق اشغالی شد. ابتدا بحرین و سپس در سال ۱۰۲۲ قمری (۱۶۱۳میلادی)  گمبرون آزاد گردید. 

🔖 پایان اشغال
نیروهای ایرانی به فرماندهی امام‌قلی خان در جزیره هرمز پیاده شدند و در نبرد سختی با پرتغالی‌ها و متحدان محلی شکست دادند. نیروی دریایی بریتانیا نیز در دریا کشتی‌های پرتغالی را به توپ بستند و پس از چند روز قلعه هرمز در ۲۳ آوریل۱۶۲۲ گشوده شد.

🔖 امتیاز دهی
امام‌قلی‌خان حاکم فارس با اختیار تام مأمور مذاکر با انگلیسی ها شد تا به کمک ناوگان دریای آن‎ها جزیره هرمز را آزاد سازند. بعد از یک سال مذاکره، انگلیس ها با شرایطی حاضر شدند که ناوگان انگلیس در آزادسازی هرمز ایران یاری رساند. انگلیسی ها بیشترین منفعت بدست می آوردند.در (11دی 1000 ش (هشتم ژانویه 1622) قراردادی بین امام قلیخان و نماینده کمپانی هند شرقی به امضاء رسید. ابتدا جزیره  قشم که محل تأمین آب شیرین و آذوقه پرتغالی ها را آزاد ساختند.

✔️ غنایم جنگی به تساوی میان طرفین تقسیم خواهد شد.
✔️ تأمین باروت و مواد جنگی به عهده ایران است.
✔️ قلعه هرمز به انگلیسی ها واگذار می شود.
اسیران جنگی مسیحی به انگلیسی‌ها  تسلیم خواهند شد.
✔️ در آمد گمرکی جزیره به تساوی تقسیم می گردد.
✔️از این پس کالاهای انگلیسی بدون گمرکی وارد ایران خواهند شد.
✔️ هزینه لشکر کشی را طرفین به تساوی خواهد بود.
✔️ بخشی از ابریشم تولیدی ایران باید به بازرگانان انگلیسی تحویل شود.


🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
◽️خدا خیانت نمی‌کند و به کسی ضرر نمی‌زند ...

🌱همه‌ بدی‌ها و شرها و بلاها از جانب خود ماست، نه از جانب خدا. چرا؟ زیرا خداوند خالق ماست و ما را دوست دارد. از رگ گردن به ما نزدیک‌تر است. نسبت به ما از پدر و مادر دل‌سوزتر است. چگونه می‌خواهد ما را عذاب کند؟ این با عقل جور درنمی‌آید. ما هستیم که با دست خود، خودمان را گرفتار عذاب می‌کنیم.

🌱مَثَل این بلاها و مشکلاتی که از ناحیه خدا به ما می‌رسد، مَثَل پدر و مادر دل سوز در تربیت و تادیب فرزندانشان است...
چرا خشکی‌ها و دریاها به سبب اعمال مردم پر از فساد شده است؟ برای آنکه خداوند نتیجه برخی از کارهایشان را به آنان بچشاند و نشان دهد؛ شاید به راه هدایت برگردند.
بنابراین، شر و عذاب از جانب خدا نیست.

🌱 خدا خیانت نمی‌کند، به کسی ضرر نمی‌زند، خشم نمی‌گیرد و عذاب نمی‌کند ... بلاهایی که دامن‌گیرمان شده نتیجه کارهای ماست ...
از خداوند متعال که هر خیری را از او امید داریم و از هر شری نزد او احساس امنیت می‌کنیم، شری صادر نمی‌شود. منشأ همه شرور خودمان هستیم. این است معنای جمله «وامن سخطه عند کل شر»

📖برگرفته از تفسیر امام صدر بر دعای ماه رجب / کتاب #عبادت_یا_عبودیت
#ماه_رجب
@imammoussasadr
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
⚡️عاشورا در اسارتِ

✔️یادداشتی از حجه السلام والمسلمین
#محمد_صحتی_سردرودی🔻

🔖امام حسین و عاشورا پیش و بیش ازآنچه در اسارت مداحان باشد اسیر دسیسه‌های انقلابی‌ها و حکومت است. پس از مرتضی مطهری با آن سخنرانی‌های حماسۀ حسینی، کسی جرئت ورود به تحریف شناسی عاشورا نداشت تا این‌که نویسنده همه هم‌وغم خود را از دهه هفتاد مصروف این مهم کردم که بعضی از نتایج آن تاکنون در پنج اثرم مثل تحریف شناسی عاشورا؛ عاشوراپژوهی؛ مقتل الحسین(ع) به روایت شیخ صدوق؛ شهید فاتح در آینۀ اندیشه‌ها و پدری به نام حسین(ع) فرصت نشر یافته است. من همیشه حساس بوده‌ام در کنارِ تحریفاتی که در هیئت‌ها و میان مردم رایج است به تحریفاتی نیز که انقلابی‌ها و حاکمانِ مستبد و مزور ساخته‌وپرداخته‌اند و همچنان می‌سازند و می‌پردازند با دقت و جدیّت بیشتری بپردازم. این حساسیت چندین علت و دلیل دارد که به برخی اشارتی می‌رود:

✔️1 . تحریفاتی که انقلاب و حکومت در فرهنگ عاشورا مرتکب شده است بیشتر از جنس تحریفات معنوی و مبنایی است که هرکدام به‌صورت مستمر می‌خزد و می‌رود که تیشه به ریشۀ تشیع جعفری زند تا آن را یا به مارکسیسم استالینی یا اسلام خلافتی/ دولتی یا به مذهب مختاریه و زیدیه تأویل کند که سوگمندانه کرده است.

✔️2 . ازآنجا که تحریفات حکومتی بیشتر مبنایی و ریشه‌ای است می‌توان گفت که از هرکدام از آن‌ها ده‌ها بلکه صدها تحریف دیگر نیز تولید می‌شود که این رشته سر دراز دارد و هر یک به‌نوبت خود مصداقی که گفت: خشت اول چون نهد معمار کج/ تا ثریّا می‌رود دیوار کج.

✔️3 . برخلاف مداحان که تریبون‌های نارسایی در اختیار دارند انقلابیون و حکومتی‌ها رسانه‌های رسمی و بسیار گسترده‌ای را به انحصار خود درآورده‌اند که از باب مثال توسط صداوسیما تا اندرون خانه‌های مردم رسوخ کرده‌اند. البته مداحان مردمی و مستقل حسابشان از مداحان حکومتی و انقلابی جداست. با یک چوب راندن همۀ مداحان اعم از مستقل و حکومتی، هم خلاف واقع است هم نوعی جور و جفاست.

✔️4 . تحریفات هیئتی بیشتر در واکنش به تحریفات حکومتی است که اگر این‌ها نبود آن‌ها هم نبودند. وقتی نویسندگان چپی و انقلابزده امام حسین را به انقلابی شکست‌خورده فرو می‌کاهند مداحان هم به خود حق می‌دهند با غلو و افراط در اسطوره‌سازی تصویری از حسینشان بسازند که تصورِ هیچ مدّعی عاشوراشناسی که سهل است دست جن هم به آستانش نرسد.

🔖در دهه هفتاد پس از انتشار تقریباً هم‌زمان دو اثرم یکی موسوم به تحریف شناسی عاشورا و دیگری عاشوراپژوهی با رویکردی به تحریف شناسی تاریخ امام حسین(ع) بعضی با زیرکی دست به بازنویسیِ این دو کتابم زدند تا به نام خود منتشر ساختند که داستانش مفصل است. دریغا که وجه مشترک این کارهای به سرقت شبیه، کفایت کردن به تحریفات هیئتی است زیرا که از تحریفات حکومتی سخن گفتن می‌توانست تبعات ناخوشایندی داشته باشد که خلاف محافظه‌کاری است! برای همین حضرات همه کاسه کوزه‌ها را سر مداحانِ مردمی و هیئتی می‌شکنند. گویی دیواری کوتاه‌تر از مداحان مردمی نمی‌یابند ،غافل از این‌که فاجعه مصیبت‌بارتر از این حرف‌هاست.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
2025/01/08 04:30:23
Back to Top
HTML Embed Code: