Telegram Web
🔰بیانیه مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم در مورد دعوت به دیپلماسی فعال

بسمه تعالی

📍رژیم اشغالگر قدس با نقض فاحش قوانین بین‌المللی، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی كشور عزيزمان، ايران را هدف حمله قرار داده است. این اقدام وحشیانه نه تنها تهدیدی علیه امنیت منطقه است، بلکه آتش بی‌ثباتی را در خاورمیانه شعله‌ور می‌سازد.

📍ایران در چارچوب منشور ملل متحد، از حق ذاتی دفاع از کیان خویش بهره برده و پاسخ قاطع نیروهای مسلح ایران، پیام روشنی به جهان فرستاده است: «هیچ تجاوزی بدون پاسخ نمی‌ماند.»

📍با وجود این، اکنون زمان تبدیل تهدید به فرصت است. ایران می‌تواند با رهبری دیپلماسی صلح‌طلبانه، با تشكيل «ائتلاف منطقه‌ای ضد تجاوز» و بهره‌گیری از ظرفیت سازمان‌های بین‌المللی و نهادهاي داخل امريكا، جایگاه خود را به عنوان ضامن ثبات منطقه تثبیت کند و برای آتش‌بس هوشمندانه، که بر ادامه نبرد بی‌پایان رجحان دارد، تلاش کند.

📍ايران بايد با استفاده از رابط‌های معتبر، برای دستیابی به توافق دوجانبه با تضمین‌های اجرایی اقدام كند. مذاکره نه نشانه ضعف، که تجلی خرد راهبردی نظام است. امروز، تاریخ ایران بار دیگر از دولت‌مردان می‌طلبد تا با درایت و استفاده از تمام توانمندی كارشناسان و سياستمداران با گرايش هاي مختلف سياسی، تهاجم دشمن را به فرصتی برای تثبیت صلح پایدار تبدیل کنند.

📍علاوه بر این، ايستادگی در برابر تجاوز دشمن، نيازمند تقويت همبستگي بين مردم و نيروهای گوناگون سياسی و استفاده از همه آنان در جهت تقویت کشور است. از اين رو از حاكميت انتظار می‌رود از اقدامات موثر در اين راستا ازجمله آزادی زندانيان سياسی و رفع حصر از محصوران و عفو عمومی فروگذار نكند. همچنين نبايد اجازه دهد گروهی بر طبل جنگ‌طلبی كوبيده، شعارهای نامتعارف و بر خلاف موازين سياست بين المللی بدهند يا سخنان نااميد كننده بزنند. رسانه ملی باید در جهت تقویت همبستگی و استفاده از همه جریان‌ها و گروه‌هایی که این روزها در مخالفت با تهاجم گام برداشته‌اند، اقدام کند. همچنين برای جلوگيری از پراكنده گويی و گاه متناقض، باید كميته‌ای جهت اطلاع رسانی شفاف تشكيل شود كه با ملاحظات امنيتی اخبار را به اطلاع مردم برساند.

📍مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم همگام با بسیاری از تشکل‌ها و فعالان سیاسی با تاكيد بر ضرورت دفاع در برابر تجاوز بيگانگان، از دیپلماسی فعال و هرگونه اقدام در جهت جلوگيری از گسترش دامنه جنگ استقبال می‌كند. همچنين از همه نيروهایی كه در جهت حفظ همبستگی ملی و اميدآفرينی برای ايستادگی در برابر تجاوز به سرزمين ايران تلاش میكنند و كشورهایی كه با محكوميت تجاوز در كنار مردم ايران ايستاده‌اند قدردانی و تجليل می‌كند.

مجمع مدرسين و محققين حوزه علميه قم
۱۴۰۴/۳/۲۸

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰 بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در مورد محکومیت تجاوز امریکا به ایران

بسمه تعالی

🔺️ایران مورد هجوم نظامی امریکا قرار گرفته است. ترامپ و همراهانش به‌دنبال حمایت از رژیم کودک‌کش و تبهکار اسراییل برآمده و خواسته‌اند رژیم غاصبی را از ورطه هلاکت نجات دهند؛ اما روشن است که این تجاوز از نگاه همه سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی محکوم و تاریخ آمریکا را بعد از جنگ ویتنام سیاه‌تر کرده است.

🔺️اگر متجاوزان به ایران از این راه چشم به اختلاف و چندپارگی ایران دوخته‌اند، بدانند که ملت ایران در تاریخ برای حفظ یکپارچگی و کیان کشور هر متجاوزی را به جای خود نشانده و در این روزگار نیز به امریکا و اسراییل اجازه نخواهد داد تا در سرنوشت کشورش دخالت کنند.
دریغ است ایران که ویران شود/ کنام پلنگان و شیران شود (فردوسی).

🔺️مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن محکوم کردن تجاوز رژیم آمریکا به خاک ایران عزیزمان، از همه مردم می‌خواهد در برابر این تجاوز انسجام و یکپارچگی خود را حفظ نمایند.

🔺️از نیروهای محترم نظامی، مسئولان و دولتمردان محترم، که تاکنون روش خردپسندانه‌ای در برابر این تجاوز داشته و دستگاه دیپلماسی را همواره فعال نگه داشته‌اند، نیز انتظار می‌رود این بحران را به گونه‌ای هدایت نمایند که آسیب کمتری به کشور و ملت وارد شود، و جلوی برخی شعارهای تند که ممکن است تهدیدی برای همسایگان تلقی شود و آتش جنگ را در منطقه گسترش دهد بگیرند.

🔺️ما همچنین از سازمان ملل متحد، شورای امنیت و سایر نهادهای حقوق بشری و بین‌المللی می‌خواهیم در برابر این تجاوز آشکار آمریکا و اسراییل به ایران مواضع سرسختانه‌ای داشته باشند.

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۴/۴/۲

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🇮🇷ایران سرافراز

🖊سید جواد ورعی

📍«ایران با همه تنوع قومی، نژادی، مذهبی با سلائق گوناگون در نبرد با رژیم جعلی صهیونیستی و حامیان بین المللی اش سرافراز شد. این سرافرازی مدیون اتحاد و یکپارچگی ملتی رشید و فرزندان شجاع و ایثارگرش در دو عرصه میدان و دیپلماسی است.

📍مردمی که علی رغم نقدها و ایرادها، و گلایه ها به شیوه حکمرانی، و تحمل رنجها، مشقتها و تنگناها، به میدان دفاع از میهن و عزت و شرف ملی و دینی وارد شد و با ایثار و فداکاری و در حالی که روزانه جنازه عزیزانش را تشییع می کرد، سرافراز بیرون آمد.

📍ملتی که نزاع های درون خانواده را به کناری نهاد و یکپارچه در برابر دشمن سفاک و جنایتکار صهیونی و آمریکایی ایستاد و با قدرت کوبنده فرزندان شجاع میهن دشمن را ناکام گذاشته و مجبور به عقب نشینی کرد. صحنه ای زیبا و مثال زدنی از رشد و بلوغ یک ملت مظلوم را به نمایش گذاشت و درس اتحاد و یکپارچگی و عزت و شرافت را برای ملتها و تاریخ بشریت به ارمغان آورد. در برابر این ملت باید سرتعظیم فرود آورد.

📍بر همگان به ویژه مسئولان و دولتمردان جمهوری اسلامی که به حق در این حادثه با حکمت، عقلانیت و درایت عمل کردند، فرض است تا قدر این ملت را بیش از پیش بدانند و اتحاد و یکپارچگی آنان را قدر بنهند و کوته فکران، تنگ نظران و تفرقه افکنان را مهار کنند. این دستاورد ملی ارزان به کف نیامده تا بار دیگر ارزان از دست برود. بهایی به قدر صدها شهید و مجروح از بهترین فرزندان این ملت پرداخته شد تا چنین وحدت و یکدلی و یکپارچگی به دست آید. انتظار می رود در تدبیر امور داخلی هم حکمت و عقلانیت مطمح نظر قرار گیرد.

📍بلاهت دشمن در تجاوز ناجوانمردانه و به خاک و خون کشیدن فرزندان این ملت، غرور ملی ایرانیان را نشانه گرفت و آنان را متحد و یکپارچه به صحنه آورد. کاری کنید که – خدای ناکرده – فردا روزی هم اگر ایران در معرض خطر قرار گرفت، باز هم ملت ایران یکپارچه و متحد به صحنه درآید و از مام میهن و کیان اسلام و تشیع دفاع کند».

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰ايران همه، درسي از همدلي و همبستگي ملي
محمدرضا يوسفي

🔹 اسرائيل با همكاري و هماهنگي امريكا با هدف فروپاشي حاكميت، تضعيف و يا تجزيه ايران اقدام به تجاوز نظامي كرد و علاوه بر مراكز نظامي، چندين بيمارستان و درمانگاه و مردم عادي را نيز هدف گرفت. اما محاسبات غلط از آب درآمد. آنان در تحليل واكنش مردم ناراضي، تشكل هاي سياسي و مدني و فعالان منتقد اشتباه كردند. عموم مردم و تشكل هاي سياسي به خوبي درك كردند كه اين تجاوز، كيان ايران را هدف قرار داده است. از اين رو با وجود انتقادات بسيار نسبت به شيوه حكمراني در جمهوري اسلامي، با درك عميق خود در برابر تهاجم بيگانه در كنار حاكميت قرار گرفتند. به نظر مي رسد اين واكنش و فهم بالا هر دو سوي جريان را متحير كرده باشد.

🔹 حاكميت به يمن همدلي و همراهي مردم، توانست از اين بحران نجات يابد. مردم نه تنها فريب بازي رسانه اي بيگانگان را نخوردند كه به نيروي انتظامي در جهت شناسايي معدودي خودفروخته كمك زيادي كردند. در شمال با وجود شش ميليون مسافر، نه تنها هيچ حادثه اي گزارش نشد كه مهرباني هاي زيادي ديده شد. در اين ايام هجوم به پمپ بنزين ها و مغازه ها، انبار كردن و احتكار كالاها و ... ديده نشد. از سوي ديگر دولت نيز با درايت عمل كرد و كمبودي در توزيع كالاهاي اساسي و سوخت احساس نشد. اين همدلي بايد تداوم يابد.

🔹 بايد قدر اين مردم را دانست اما قدر دانستن تنها به تشكر لفظي خلاصه نمي شود. آنچه مهم است و حاكميت بايد بدان توجه داشته باشد تغيير رويكرد است. مهمترين چيز كه مي تواند حاكميت را از پاي در آورد، اعتراضات مردمي است كه از اصلاح رفتاري حكومت نااميد شده و راهي جز تغيير وضعيت خود نمي بينند. بر اساس برخي نظرسنجي ها، نارضايتي گسترده از وضعيت موجود در سطح بسيار بالايي قرار دارد.

🔹 آنچه كه باعث شد در اين بحران، مردم در كنار حكومت قرار گيرند، ايران بود. پس ايران براي همه ايرانيان بايد محور سياستها باشد. تقسيم مردم به خودي و غيرخودي، ارزشي و غير ارزشي، اسلامگرا و ملي گرا و انواع دوقطبي هاي ديگر، به وحدت ملي زيان مي رساند.

🔹 اصلاحات ساختاري در چهار محور كليدي اقتصادي، حكمراني، بين المللي و اجتماعي لازم است. پذيرش تنوع فرهنگي و تقويت نهادهاي مدني، برداشتن محدوديت هاي خاص در استخدام ها، بسترسازي گفتگوي ملي، تغيير گفتمان تحقيرآميز رسمي با مردم از جمله اين تغييرات ضروري است. با نگاهي ديگر تعريف امنيت ملي بايد بازخواني شود.امنيت ملي را صرفا در جنبه نظامي نبايد تعريف كرد. تمركز بر امنيت انساني ضروري است.

🔹 حاكميت تاكنون بايد متوجه شده باشد كه فضاي گفتماني موجود، موجب رشد رياكاران، چاپلوسان و نفوذي ها شده است. اين امر از جهات مختلف زيان هاي جبران ناپذير به كشور زده است. اين تهاجم به ما آموخت كه چاپلوسان و تندروان دلسوز كشور نيستند. اين را از گسترش فساد در ميان آنان و خيانت به كشور و اولويت دادن به مسائل فرعي و شاخه ها به جاي مسائل اصلي و ريشه ها؛ و ايجاد و تشديد دوقطبي ها در جامعه مي توان دريافت.

🔹 آنان كه از نقد دلسوزانه و علمي حكمراني دريغ نورزيده، طرد و محدوديت ها را به جان مي خريدند و در هنگامه تهاجم بيگانه در كنار حاكميت قرار گرفته و از ايران دفاع كردند، تكيه گاه اصلي و ستون و قوام حكومت و جامعه بايد باشند. با ايجاد نظامي شايسته سالار، فضا براي حكمراني خوب فراهم شده، تصميمات بهتري براي كشور اخذ مي شود.

🔹 از اين رو شايد از اولين اقدامات حكومت، شناسايي خيانت كاران در همه سطوح و منزوي كردن چاپلوسان باشد. در پايان لازم است تا به سخن اميرالمومنين به مالك اشتر به ديده يك سياست كلي نگاه شود. « و قلبت را مالامال از محبت و لطف به مردم قرار بده .. زيرا آنان يا برادر ديني تو و يا همانند تو انسانند»

با مردم مهربان باشيم.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰به امید پیروزی واقعی نه در جنگ که بر جنگ!

سید علی میرموسوی

جنگ بوی مرگ می دهد و زندگی این برترین دارایی بشر را به تاراج می‌برد و نابود می‌کند، از این رو بدترین و دردناک‌ترین نوع خشونت است. به گفته تولستوی "نابودی انسان‌ها در جنگ، نه قهرمانانه است و نه افتخارآمیز، بلکه عادی‌ترین و بی‌معناترین عمل بشر است."

چه دردناک است تجربه کودکانی که با دلهره و ترس، لرزان و گریان از غریو گلوله و بمباران به آغوش مادران پناه می‌برند و از آن دردناک تر لحظه‌ای که خود را در کنار پیکر بی جان مادر و عزیزانشان می بینند. صحنه‌ای بس هولناک به ویژه شب هنگام که زنده یاد قیصر امین پور آن را به خوبی تصویر می کند:

آری
شب موقع بدی‎ست
هر شب تمام ما
با چشم های زل زده می بینیم
عفریت مرگ را
کابوس آشنای شب کودکان شهر
هر شب لباس واقعه می پوشد ...

جنگ بی پرده و آشکار زندگی آدمیان را ابزار قدرت مندان جاه طلب می‌سازد تا با گستاخی تمام برای بقای خود آنان را به کام مرگ بکشانند. وچه چیزی ددمنشانه و فاجعه بارتر از قتل یک انسان، که به تعبیر قرآن همانند کشتار همه آدمیان است و باز به گفته تولستوی"هیچ راهی وجود ندارد که بتوان قتل را به عنوان کاری عادلانه توجیه کرد، حتی اگر به عنوان دفاع از آزادی یا عدالت باشد."

اما مسئولیت جنگ تنها بر دوش جاه طلبان آغازگر و دامن زننده به آن نیست، بلکه یکایک افراد، هر چند به شکلی متفاوت، در برابر آن مسئول اند. بر خلاف گروه نخست، که مسئولیت شان حقوقی است و به اعتبار آن سزاوار محاکمه و مجازات و جبران خسارت اند، مسئولیت دیگران جنبه اخلاقی دارد و به اعتبار آن شایسته است از هیچ تلاشی برای پایان دادن به جنگ فروگذاری نکنند و دست کم با جنگ افروزان همراهی نکنند. همان گونه که تولستوی به خوبی بیان کرده است:

"تنها راه حقیقی برای پایان دادن به جنگ، این است که مردم از درگیر شدن در آن خودداری کنند و خشونت را در هر شکلی رد کنند."

حمله تجاوزکارانه و نامشروع اسرائیل به این مرز و بوم، که اهل نظر آن را پیش بینی می‌کردند، بار دیگر جنگی دلهره آور و ترسناک را بر مردم و سرزمین ایران تحمیل کرد. آنان که دل در گرو میهن داشتند و نگران ویرانی آب و خاک و نابودی حرث و نسل بودند، با محکوم نمودن این تجاوز در اندیشه چاره ای برای پایان جنگ و جلوگیری از گسترش دامنه آن برآمدند تا به تعبیر فردوسی "این بد بگردد ز ایران زمین"

اینک اعلام توافق بر سر آتش بس می‌تواند پایانی برای روزهای نومیدکننده و دلهره آور گذشته باشد و از تباهی و ویرانی بیشتر این آب و خاک جلوگیری کند. فراموش نکنیم که هنر سیاست در دانستن درست زمان جنگیدن و صلح کردن است. زیرا به گفته ماکیاولی "کسی که آنچه هست را به خاطر آنچه باید باشد نادیده بگیرد، به زودی به نابودی خویش کمک کرده است، نه به حفظ آن." رهبر فقید انقلاب نیز هنگامی که کیان کشور و نظام را در خطر دید جام زهر نوشید وآتش بس را پذیرفت. این فرصت را قدر بدانیم و در حفظ آن بکوشیم. به تعبیر زیبای قیصر امین پور به امید پیروزی واقعی نه در جنگ که بر جنگ.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔹مفهوم بی‌تفسیر وطن!

مهراب صادق‌نیا

تجاوز دوازده‌روزه صهیونیست‌ها به ایران عزیز فعلا تمام شده است. این‌که می‌گویم فعلا به این دلیل است که از ماهیت تبهکارانه و ددمنشانه‌ی رژیم اسراییل باید هر نوع تجاوزی را انتظار داشت. گذشته از پاسخ افتخارآفرین نیروهای مسلح ما به متجاوزان، همبستگی کم‌نظیر ایرانی‌ها در مواجهه با شرایط جنگی ستودنی بود. عشق به ایران گروه‌های مختلفی را به هم پیوند داد. همه چیز به کنار رفت و وطن ماند. از شهرام شب‌پره و معین بگیرید تا علی دایی و رسول خادم؛ از عبدالکریم سروش و ملیحه محمدی بگیرید تا نفیسه کوهنورد و بهمن کلباسی و سیاوش اردلان، همه و همه به نام وطن گرد هم  آمدند و هم‌دلی کردند. در این دوازده روز، همه بجز صدا و سیما یادشان رفت سید محمد خاتمی اصلاح‌طلب است یا اصول‌گرا. یادشان رفت صلاحیت لاریجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری تایید شد یا قالی‌باف. در این دوازده روز "ما" خیلی فربه‌تر شده بود. بزرگ‌تر از همیشه. وطن مفهوم پُرکِششی‌ست. مسئولیّت می‌آورد و مراقبت. هم‌کاری می‌آورد و هم‌صدایی. وطن مثل ترانه‌ی کار است. ترانه‌ای که شالی‌کاران رشت موقع نشا می‌خوانند و یا ماهی‌‌گیران بوشهر موقع بیرون کشیدن تور. انرژی می‌دهد و هماهنگی می‌آفریند. وطن پیراهن تن‌ ماست. خیمه امن و باغ وجودمان. وطن مفهوم بی‌تفسیری‌ست که در آن هیچ اختلافی نداریم. همه معنای‌ش را می‌فهمیم. خود را در آن سهیم می‌دانیم و بی‌دلیل دوستش داریم؛ مثل مادر، مثل خودمان، و برای‌ش "خون دل‌ها می‌خوریم". هیچ چیز به اندازه‌ی وطن نمی‌تواند همه ما را با همه‌ی تنوع‌های‌مان گرد هم بیاورد. بگذارید وطن هم‌چنان حرف مشترکمان باقی بماند.


۱۴۰۴/۴/۴
@sadeghniamehrab
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰اسلام یا ایران؛ مسأله این است؟

✍🏻علی‌اشرف  فتحی

در جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل در سال 1967 اتکا بر ایده «ملی‌گرایی عربی» به عنوان راه رهایی‌بخش رهبران عرب حاضر در جنگ مطرح شد. عبدالناصر به عنوان رهبر و نماد مهم ناسیونالیسم عربی، در این جنگ متحمل شکست سختی شد و تا مرز استعفا نیز پیش رفت. او پس از این جنگ، چندان عمرش کفاف نداد و از دنیا رفت، اما در سندی صوتی مربوط به اواخر حیات او که به ‌تازگی منتشر شد،  صراحتا از تمایل برای پایان تخاصم با اسرائیل سخن گفته است. پس از او جانشین و همراهش انور سادات نیز در سال 1973 یک ماه در جنگ با اسرائیل بود و به نتیجه خاصی نرسید و آغازگر فرایند صلح اعراب و اسرائیل شد. بنابر این، اندیشه ملی‌گرایی عربی در کمتر از دو دهه نشان داد که توانایی رویارویی با اسرائیل را ندارد.
شکست پان‌عربیسم در جنگ با اسرائیل، راه را برای جریان‌های اسلامی هموار کرد و آنان سردمدار ستیز با اسرائیل و دیگر نمادهای سلطه غرب در منطقه شدند. حدود نیم قرن است که تقابل جریان‌های مذهبی منطقه با اسرائیل ادامه دارد و اکنون به نقطه اوج خود رسیده است.
حال پرسش این است که چرا در چنین نقطه حساسی، دوباره باید به ناسیونالیسم و اهمیت «ملت» و «ملیت» رجعت کرد. یکی از پرابلماتیک‌های جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، تاکید همین جریان‌های مذهبی بر اهمیت «ایران» است، در حالی که در دهه نخست جمهوری اسلامی، اندیشه «ملی‌گرایی» متهم به دین‌ستیزی و غرب‌زدگی می‌شد و نمادهای ملیت و جریان‌های ملی، به عنوان «دیگری» و «غیر خودی» در نظام سیاسی شمرده می‌شدند. نقطه نمادین این حساسیت، حذف مضامین ملی‌گرایانه از دومین سرود رسمی جمهوری اسلامی در ابتدای دهه هفتاد است. در اولین سرود رسمی جمهوری اسلامی که در دهه شصت مورد استفاده قرار می‌گرفت، مضامینی چون «پاینده بادا ایران» به چشم می‌خورد که رگه‌ای تلطیف‌شده از ایده مدرن ملیت و ناسیونالیسم بود. اما دومین سرود رسمی جمهوری اسلامی که پس از پایان جنگ با عراق تصویب شد، خالی از چنین رگه‌هایی بود. برخی مقامات نیز در تبیین ارزش‌های زمان جنگ که در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی به عنوان موضوع اختلاف بدل شده بود، از تقدم اسلام بر ایران در وصایای شهدای جنگ سخن می‌گفتند.
افزایش خطر حمله آمریکا پس از 11 سپتامبر و شروع دور جدید تحریم‌ها، تدریجا بر اهمیت انسجام بر اساس ملت و ملیت ایرانی افزود. هاشمی رفسنجانی در میانه دهه هشتاد صریحا اعلام کرد که برای مقابله با تهدیدهای آمریکا باید «ایران» را محور اتفاق همه نیروها قرار دهیم. اما در این دوره، هاشمی رفسنجانی مرجعیت خود را بین نیروهای اصولگرا و حزب‌اللهی از دست داده بود و همین سخن او نیز با واکنش‌ منفی این طیف مواجه شد.
اکنون در فضای متاثر از جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، همین نیروها بر نمادهای ملی تاکید می‌کنند، مجسمه آرش کمانگیر ساخته می‌شود، قهرمانان ملی شاهنامه در رسانه ملی مطرح می‌شوند، سازمان سینمایی وابسته به سپاه در صدد ساخت فیلمی درباره رستم و سهراب است و مداح شاخص این طیف نیز یک ترانه ملی‌گرایانه را دست‌مایه نوحه‌خوانی محرم قرار می‌دهد.
واقعیت آن است که اندیشه وفاق میان دین و ملیت، دغدغه جدیدی در جامعه ما نیست. نخستین بار در عصر مشروطه ما با این موضوع مواجه شدیم که به جای دوگانه مسلمان و کافر، از دوگانه ایرانی و غیر ایرانی می‌توان سخن گفت. بعدها حتی در جنگ با عراق نیز اگرچه صدام به عنوان نماد کفر مطرح می‌شد و جنگ با او نیز جنگ اسلام و کفر دانسته می‌شد، اما همزمان گفته می‌شد که مرزهای ملی و خلیج فارس اهمیت دارد.
اکنون که گروهی در این اندیشه افتاده‌اند که دوباره از «ملت» و «ملیت» برای ایجاد انسجام استفاده کنند، ضروری است که تجربه ملی‌گرایان عرب در دهه‌های شصت و هفتاد میلادی را در نظر بگیرند و به دلایل شکست کاربست ملی‌گرایی در جنگ آنان با اسرائیل توجه کنند. اتکا بر ملی‌گرایی به تنهایی نمی‌تواند عامل رهایی‌بخش در جنگ‌ها باشد، به‌ویژه آنکه این اتکا از سر اضطرار و بدون توجه به اقتضائات مفهوم مدرن ملت-دولت و نیز بدون اعتنا به واقعیت‌های منطقه‌ای و جهانی باشد.


🌐 https://www.tgoop.com/majmaqomh
🏴شور و شعور در عزای حسینی🏴

📌جایگاه عزاداری بر امام حسین (علیه السلام) در فرهنگ تشیع

گزیده مصاحبه تفصیلی نشریه پیرامون، با جناب حجت الاسلام و المسلمین #سید_ضیاء_مرتضوی



1️⃣ نسبت میان شور و شعور در عزای بر اهل‌بیت چگونه باید باشد؟

▫️نسبت میان شور و شعور در رابطه با مناسک دینی و خصوصا عزاداری بر ائمه و امام حسین(ع)، یک رابطه طولی است. یعنی رتبه شور پس از شعور است.
ولی تصور نکنید که این رابطه همیشه مستلزم تقدم شعور و تأخر شور است. نوعی ارتباط دیالکتیکی میان این دو برقرار است که هر یک بر دیگری اثر می‌گذارند؛ هر یک می‌توانند زمینه دیگری باشند و در نتیجه آن شدت بگیرند…

2️⃣ امروزه هیئات دستخوش نوعی هیجان بی‌بنیان شده‌اند. با توجه به اصرار شما بر حفظ این شور، چه راه‌حلی جهت ترمیم آن پیشنهاد می‌کنید؟

▫️خب این نکته باید ابتدا آسیب‌شناسی شود. گاهی می‌بینیم که نوعی توهم باطل در ذهن شیعیان امروز شکل گرفته است که اگر ما تنها گریه کنیم، دیگر رستگار خواهیم بود و هیچ تلاش اضافه‌ای لازم نداریم. این باور را باید با فرهنگ‌سازی تغییر داد.

گاهی تصور می‌شود که این حالت هیجان نوعی دهن‌کجی و عناد ورزیدن است. گویی می‌خواهند در برابر جریانی که به اعتدال اصرار دارد، مقاومت کنند.

3️⃣ اطلاق و عموم روایاتی که همه گناهان را به ‌واسطه اشک بر سیدالشهدا آمرزیده محسوب می‌کنند را چگونه تحلیل می‌کنید؟

▫️به نظر من آنچه در این روایات آمده است مراد جدی معصومان است؛ نه مبالغه است و نه شوخی. خداوند در این روایات بابی مستقل را در چهارچوب مسلّمات شرعی گشوده است...

▫️احتمالات جمع:
- اول، افراد فاسد و کسانی که نسبت به معاصی بی‌مبالات‌اند،‌ به اصطلاح طلبگی، تخصّصا از موضوع روایات فضیلت اشک و عزای بر اهل‌بیت بیرون‌اند.
- دوم، این روایات هرچند دلالت عامّی دارند، اما به واسطه مسلّمات شریعت در مورد گناهکاران تخصیص می‌خورند.
- سوم، اطلاق این روایات در مورد تأثیر گریه در مورد چنین اشخاصی تقیید می‌خورد؛ مانند ادلّه توبه که در مورد حق الناس دلالتی ندارد.

▫️با توجه به همین نکته است که فهم عرفی انسان مقصود از اشک در این روایات را اشکی می‌داند که باعث تحول فرد شود.

4️⃣ تعمیم شور عزاداری برای سیدالشهدا به سایر ائمه معصومین و حتی سایر اولیاء دین چگونه است؟

▫️اصل مطلوبیت حزن و عزا برای همه اهلبیت(ع) یا حتی برای یک شیعه در آن تردید نیست. بر اساس روایات، مطلق اشک بر مظلومیت و ستم‌هایی که بر اهل بیت وارد شده است مطلوب است و پاداش‌های عظیمی به آن اختصاص یافته است.

▫️ من با حفظ این ملاحظه عرض می‌کنم که هرچند چنین فضائلی برای حزن بر مظلومیت سایر امامان در تراث روایی ما وجود دارد، ولی به هیچ روی روا نمی‌دانم که عزای اباعبدالله را با همان کمیت و کیفیت به سایر امامان تسرّی دهیم.
ماجرای مصیبت امام حسین کاملا متمایز از دیگران است. در مورد هیچ یک از ائمه ما بیاناتی که مربوط به اشک و زیارت و تربت امام حسین است را نداریم.

5️⃣ آیا می‌توان گونه‌های جدید شور در مراسمات شهادت و میلاد ائمه اطهار نظیر دهه فاطمیه، محسنیه، و مانند را مصداق تعظیم شعائر محسوب کرد و دامنه آن‌ها را مدام تعمیم داد؟

▫️ من در حسن فاعلی و نیّت خیر بسیاری از افرادی که چنین مناسبت‌هایی را تعظیم می‌کنند، تردیدی ندارم اما به همان دلیلی که خصوصیت عزای امام حسین ع را ثابت کردیم من چنین اموری را نمی‌توانم بپذیرم.

▫️ این امور باعث می‌شود که شأن عزای امام حسین که به یک معنی نماد مظلومیت اهلبیت است، پایین بیاید. در ثانی، بسیاری از این مناسبت‌ها مانند دهه کرامت بر اساس نقل‌هایی شروع و خاتمه می‌یابد که جعلی است.

▫️ توسعه این امور که با استحسانات و سلیقه‌های شخصی افراد صورت می‌گیرد، افزون بر لوث شدن خود اصل موضوعی که مربوط به این مناسبات ساختگی است، آسیب به سایر مناسبات واقعی می‌زند.
▫️ از دیگر سو، این گونه امور حد یقف نخواهد داشت؛  این افراط باعث شده تا ظرفیت جامعه پر شود و می‌توان به جرأت گفت که جامعه ما از جهت مناسک و شعائر جمعی به یک حالت خستگی رسیده است.

▫️ همچنین این رویکرد باعث می‌شود که سویه ظاهری و قشری مناسک جمعی بسیار مورد توجه قرار گیرد و کمتر مجالی برای خردورزی و دعوت به اندیشه فراهم می‌شود.


🆔 @piramoonhawzah
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰انسجام اخیر یک تقسیم‌بندی جدیدی ایجاد کرد؛ این قضیه دشمن را مأیوس کرد.

📍آیت الله ایازی: با عفو عمومی، آزادی زندانیان، رفع حصر و فکر جدی برای مشکلات مردم، نقشه‌ دشمن خنثی می‌شود/ نیروهای امنیتی از گذشته درس بگیرند. این انسجام و وحدت هم در داخل و هم در خارج، به نظر من تقریباً یک تقسیم‌بندی جدیدی ایجاد کرد. یک طرف کسانی بودند که از ایران دفاع می‌کردند و مبارزه با متجاوز را مطرح کردند؛ با طیف‌ها و طبقات مختلف مذهبی، غیرمذهبی، مخالف و منتقد و یک طرف نادر و اندکی که طرف‌دار دیگری بودند و تعدادشان بسیار اندک بود.

📍پایگاه خبری جماران: عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم گفت: مسلماً یکی از کارهایی که دشمن در طرح آینده‌اش دارد، این است که بتواند به ازهم‌پاشیدگی را ایجاد کند؛ این است که بتواند زمینه‌های اعتراض‌ها و مخالفت‌ها را در داخل کشور فراهم کند و بتواند؛ مثلاً دعواهایی را ایجاد کند که در چند روز اخیر از سوی یکی از مسئولان صداوسیما یا در برخی از نهادها آثارشان را می‌بینیم که عده‌ای هستند که می‌خواهند چنین اختلافی را ایجاد کنند.

⬅️ مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با آیت الله سید محمدعلی ایازی از اینجا بخوانید:

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
▪️برگزاری مراسم سخنرانی و عزاداری شب‌های تاسوعا و عاشورای حسینی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

🕰 زمان: جمعه و شنبه ۱۳ و ۱۴ تیر ۱۴۰۴ش، ساعت ۲۱

🏛مکان: قم، خیابان صفائیه کوچه ۳۹ پلاک ۳۹

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
تهدید اسرائیل، آزمون تاریخی حاکمیت برای اصلاحات
محمدرضا یوسفی

🔹 با توجه به پیمان شکنی های متعدد اسرائیل در لبنان و غزه، هر لحظه ممکن است که آتش بس میان اسرائیل و ایران نقض شود. اسرائیل بر نارضایتی عمومی حسابی ویژه باز کرده بود. این محاسبه بر اساس شاخص های افول سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی بوده است. با وجود این، مردم محاسبات آنان را ابطال کردند. عموم مردم به درستی این تهاجم را اقدام علیه تمامیت ارضی ایران دانسته، با همه نارضایتی ها در کنار حکومت در برابر دشمن ایستادند.

🔹 رهبری در سه پیام خویش بر عنصر ملیت تاکید زیادی کرده، از بزرگی و درک بالای مردم ایران به وجد آمدند. از آن پس مقامات و رسانه ملی نیز طبق معمول به تمجید از مردم پرداختند. رئیس جمهور و رئیس قوه قضائیه ضمن تاکید بر انسجام ملی پیش آمده، بر حفظ آن اصرار ورزیدند. اما پرسش این است که چگونه می توان این انسجام را حفظ کرد؟
  برخي از گروهها فهرستی از خواسته ها ردیف کردند که برخی از آنان بسیار آرمانی، بعضی نیازمند به اصلاح ساختاری و برخی نیز زمان بر هستند.

🔹 کشور ما با چالش های متعدد مانند نابرابری‌های اجتماعی، کاهش رفاه عمومی، افزایش آسیب های اجتماعی و در نهایت کاهش اعتماد عمومی روبروست.

رویکرد حاکمیت در این دوران، تقدم خواست اقلیتی بر اکثریت جامعه بود. این امر موجب شد تا مردم به ویژه پس از اعتراضات سالهای اخیر، نارضایتی خود را در انتخابات نشان دهند. 

🔹 حال که انسجام ملی در اثر تهاجم بیگانه رخ داده است، فرصتی مغتنم برای حاکمیت پیش آمده تا با اقداماتی آن را تداوم بخشیده، امید به جامعه تزریق شود. از این رو در این برهه نیاز به اقدامات اثربخش،  فوري، قابل اجرا و ملموس از سوی حکومت با هدف تقویت همبستگی اجتماعی و کاهش شکاف بین مردم و حاکمیت است.

اولین و ملموس ترین گام،  برخورد با کسان و گروههایی است که سخنانشان موجب تفرقه و هزينه زايي برای جامعه است. فردی که به طور صریح سران کشورهای متخاصم را به قتل تهدید می کند هر چند سخنی بدون پشتوانه و میان تهی گفته است اما هزینه آن را نظام و جامعه می پردازد. افرادي که با سخنان غیرمسئولانه خود، اختلافات درونی را زنده می کند. امامان جمعه هایی که هنوز در همان چارچوب سابق می اندیشند و .. همه باید در زیر ذره بین مقامات کنترل شوند.

اقدام دوم، برخورد قاطع، به دور از فضاي هيجاني و در چارچوب قانون با نفوذی ها و اقلیتی است که به هر دلیل همسو با دشمن بودند. 

پس از احتمال آسیب زندانیان، سومین اقدام آزاد کردن زندانیان سیاسی و محصوران و یا حداقل دادن مرخصی در این ایام است.

چهارمین اقدام، توجه به اقشار آسيب پذير در اثر تهاجم است. تخصیص یارانه‌های هدفمند به اقشار کم‌درآمد از جمله آن است. کاهش فشارهای معیشتی، حس عدالت اجتماعی را تقویت كرده، از نارضایتی‌های اقتصادی مي كاهد.

پنجمین اقدام، ایجاد فضای نقد سازنده و گفت‌وگوی ملی با حضور نمایندگان گروه‌های مختلف اجتماعی اعم از اصناف و احزاب و دیگر تشکل ها است. این اقدام نیازی به زیرساخت‌های پیچیده ندارد و می‌تواند از طریق نهادهای موجود مانند صداوسیما، دانشگاه‌ها، و غیره اجرا شود. این امر حس مشارکت و تعلق به جامعه را تقویت می‌کند.

ششمین اقدام، کاهش سختگیریهای غیرضروری فرهنگی است. یکی از آنها تفاوت‌های مربوط به پوشش است. ایجاد فضایی برای گفت‌وگو درباره موضوعاتی مانند حجاب به جای اجبار، می تواند موجب کاهش تنش‌های فرهنگی، به‌ویژه در میان نسل جوان شده، از دین گریزی و احساس فاصله با حاکمیت جلوگیری خواهد كرد. به علاوه موحب آزاد شدن بخشی از ظرفیت نیروهای انتظامی برای امور مهمتر خواهد شد.

هفتمین اقدام، تغییر رویکرد رسانه ملی تا بازتابي از صدای مردم شود. این امر از طریق اصلاح برنامه‌های صدا وسیما برای بيان مطالبات مردم با دعوت از افراد مستقل، پخش برنامه‌های انتقادی منصفانه و ایجاد فضایی برای بیان دیدگاه‌های متنوع صورت می پذیرد. کاهش یکجانبه‌گرایی، می‌تواند رسانه ملي را به پل ارتباطی بین حاکمیت و مردم تبدیل كند و اعتماد عمومی را افزایش دهد.

هشتمین اقدام، مبارزه با فساد اقتصادی با ایجاد یک سامانه شفافیت مالی عمومی برای قراردادهای دولتی، مناقصات، تخصیص بودجه‌های عمومی و غيره است. این سامانه باید برخط بوده تا امکان نظارت  مردم فراهم شود. فناوری‌های موجود، امکان ایجاد این سامانه را با هزینه کم و سرعت بالا و با توجه به زیرساخت ها فراهم می‌کنند.

حاکمیت پیشنهادهای فوق را با سرعت عمل،  شفافیت به دور از شعارزدگی  و با همکاری نخبگان انجام داده تا در کوتاه مدت نتایج ملموسی داشته، اعتماد عمومی تقویت شود. ويژگي پيشنهادهاي يادشده، امكان پذيري فوري آنان و تاثيرگذاري بر افكار عمومي است.


https://B2n.ir/nk6774
@yousefimohamadreza

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰 بیانیه تحلیلی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در مورد شرایط کشور پس از تجاوز اسرائیل و آمریکا به ایران

به نام خدا

میهن عزیزمان ایران بار دیگر برگی از تاریخ پرفراز و نشیب خود را پشت سر گذاشت. تجاوز بی‌رحمانه و ددمنشانه رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران عزیز سرشار از درس‌ها و عبرت‌هاست، که اگر به آنها توجهی نشود آسیب‌های جبران‌ناپذیری برای مردم و نظام در پی خواهد داشت.

در این روزها جان‌های عزیزی از زنان و کودکان، مردم و اقشار مختلف، دانشمندان و فرماندهان نظامی را از دست دادیم و جامعه ما داغدار این فقدان بزرگ شد. بخش‌های مختلف اقتصادی و نظامی و منازل مسکونی در معرض تخریب و آسیب جدی قرار گرفت که تا مدت‌ها دولت و ملت را درگیر بازسازی و ترمیم خرابی‌ها خواهد کرد، و بخش بزرگی از بودجه و وقت مملکت باید صرف این فرایند شود.

از طرف دیگر اقتدار نیروهای نظامی در پاسخ قاطع به تجاوز دشمن، در کنار همبستگی و انسجام مثال زدنی مردم از موافق و مخالف، و همکاری و همیاری اقشار مختلف نمودی متفاوت از ایران را در برابر دیدگان همه قرار داد. ایران‌دوستان از همه نقاط دنیا، حتی آنان که به نحوی از سوی حاکمیت با بی‌مهری و طرد مواجه شده بودند به میدان آمدند و صحنه‌ای از شکوه ایران را به نمایش گذاشتند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم وظیفه خود می‌داند ضمن تقدیر از همبستگی آحاد ملت بزرگوار، به‌ویژه کسانی که از خارج کشور با تلاش و جدیت صدای مخالفت خود را نسبت به تهاجمِ بی‌رحمانه اعلام کردند، و همچنین از مدیریت معقول شرایط جنگی در سطوح مختلف حاکمیت از نیروهای نظامی و امنیتی تا دولت محترم، نکاتی را جهت پیشگیری از تکرار صدمات پیش آمده عرضه نماید:

📍سر تیتر نکات مطرح در این بیانیه به شرح ذیل است:

۱. نیاز جدی به تسلط عقلانیت در سطح حاکمیت و جامعه و جلوگیری از هیجان‌زدگی
۲. لزوم مقابله جدی و سریع با مسئله نفوذ
۳. پیگیری سریع مشکلات اقتصادی و رفاهی جامعه و حل مشکل تورم و ناترازی
۴. لزوم اهتمام به حقوق و آزادی‌های مردم و لزوم دیده شدن تنوع‌ها در رسانه ملی
۵. آزادی زندانیان سیاسی و توجه به حقوق زندانیان
۶. لزوم التیام آلام جامعه با عفو عمومی و امکان برگشت همه ایرانیان

مشروح این بیانیه در سایت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم pinned «🔰 بیانیه تحلیلی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در مورد شرایط کشور پس از تجاوز اسرائیل و آمریکا به ایران به نام خدا میهن عزیزمان ایران بار دیگر برگی از تاریخ پرفراز و نشیب خود را پشت سر گذاشت. تجاوز بی‌رحمانه و ددمنشانه رژیم صهیونیستی…»
🔰 توهم آگاهی و انکار دانایی

📍تمام مشکلات جامعه نتیجه دو امر توهم آگاهی و انکار دانایی است.

🎤در مراسم شب تاسوعای حسینی دکتر سید علی میرموسوی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن تسلیت به خانواده شهدای حمله رژیم اسرائیل به ایران در تحلیل وضعیت روز جامعه و حکومت ایران به نکات ذیل پرداختند:

✔️ انسان موجودی خردمند و خطاپذیر است که از طریق آزمون و خطا تجربه های زیادی بدست آورده است. اعتراف به شکست زمینه پیروزی را فراهم می آورد.

✔️ بعضی خطاها جبران ناپذیر هستند و عقل و وحی برای جلوگیری از این خطاها آمده اند.

✔️ دو خطای جبران ناپذیر انسان و بشریت انکار دانایی و توهم آگاهی است. یعنی خود داناپنداری و خودناآگاه پنداری

✔️ انکار دانایی یعنی حکمرانان نسبت به معیشت مردم بی توجهی داشته باشند. یعنی حکمرانان نسبت به نظر کارشناسان و متخصصان بی توجه باشند و انکار دانایی در سطح عمومی و کلان ضررهای بسیاری دارد.

✔️ دلیل انکار دانایی توسط حکمرانان و قدرتمندان اینست که حکومت آنها را خطری تهدید نکند. ما هم برای اینکه زندگی آسوده ای داشته باشیم دانایی را انکار میکنیم.

✔️ انکار دانایی نتیجه اش این میشود که کسانی را که واقعیات جامعه را بیان میکنند متهم به سیاه نمایی میکنیم و منتقدین در توهم آگاهی خانه نشین و محبوس و محصور میشوند.

✔️ توهم آگاهی در قرآن به «مختال فخور» تعبیر شده است.

✔️ توهم آگاهی راه کج را راه راست و راه راست را راه کج نشان میدهد.

✔️ ریشه توهم آگاهی خوشبینی زیادی به خود است و اینکه به دانایی خود بیش از واقعیت اعتنا شود.

✔️ ایدئولوژی های سیاسی نیز به توهم دانایی دامن میزند و شبه علم را به جای علم میگذارد.

✔️ از نتایج توهم آگاهی قضاوت کردن بجای تکیه بر پیامدها و نتایج بر اساس ارزشها است. پیامبر و ائمه تلاش کردند که توهم آگاهی و انکار دانایی را از بین ببرند.

✔️ تمام مشکلات جامعه نتیجه این دو امر توهم آگاهی و انکار دانایی است.

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم pinned «🔰 توهم آگاهی و انکار دانایی 📍تمام مشکلات جامعه نتیجه دو امر توهم آگاهی و انکار دانایی است. 🎤در مراسم شب تاسوعای حسینی دکتر سید علی میرموسوی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن تسلیت به خانواده شهدای حمله رژیم اسرائیل به ایران در تحلیل وضعیت روز جامعه…»
🔹 نام و پرچم ایران در میانه‌ی هیئت

مهراب صادق‌نیا

در تاریخ اجتماعی شیعیان، عزاداری برای امام حسین (ع) با هر سوگواری دیگری فرق داشته است. مشاهده‌پذیری، اعتراض، تحول‌طلبی، تاب‌آوری، شورمندی، و ظلم‌ستیزی از مهم‌ترین مؤلفه‌های این عزاداری بوده‌اند. در حقیقت، این نهاد اجتماعی هیچ وقت سوگواری و عزاداری به معنای غمگین بودن صرف نبوده است. 

هیئت‌های عزادار امام حسین(ع) واقعیت اجتماعی را در قالب مضامین بالا صورت‌بندی کرده و برای ایجاد تغییر در امر واقع به کار می‌گرفته‌اند. در حقیقت، یک رفت و برگشت دائمی میان واقعیت اجتماعی و عزاداری برای امام حسین(ع) وجود داشته است.

اکنون و در شرایط پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، مضامینی چون وطن، ایران، مقاومت، و مبارزه در سوگواری‌های محرم برجسته شده و تاب‌آوری جامعه را بالا می‌برد و به آن کمک می‌کند تا مواجهه با وضعیّت پیش‌آمده و چالش‌های ایجاد شده را پشت سر بگذارد.

اگر چه برخی از گروه‌های مذهبی‌تر جامعه ممکن است از این که مردم با شعر "ای ایران ایران" یا "ای ایران ای خاک پرگهر"  سینه بزنند ناراحت شده و احساس می‌کنند باز شدن پای ملیّت به نوحه‌خوانی نوعی انحراف است؛ ولی واقعیّت این است که عزاداری محرم همیشه به امر واقع تا این اندازه حساس بوده است.

در دهه‌ی پنجاه شمسی، وقتی جامعه به انقلاب و تغییر وضع موجود نیاز داشت، هیئت‌های محرم بر پایه‌ی همین نیاز عزاداری کردند و منبری‌ها سخن گفتند. حالا نیز جامعه احساس می‌کند وطن در خطر است و ایران تهدید شده است، طبیعی است که پرچم ایران در وسط هیئت قرار بگیرد و سوگواران با نام وطن و ایران سینه بزنند و خاطره‌ی مبارزه و ظلم‌ستیزی امام حسین (ع) و یارانش را با احساس وطن‌دوستی خود درآمیزند.


@sadeghniamehrab
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
نگاهی به پیام جاودانه امام حسین (ع) از کربلا
📝 حجت‌الاسلام و المسلمین مسعود ادیب

🎯 آیا ما برای ابدیت زندگی می‌کنیم؟
📌 نگاهی تازه به نهضت حسینی از دل یک پیام کوتاه!

💬 حجت‌الاسلام و المسلمین مسعود ادیب در تحلیلی بدیع از نهضت امام حسین(ع) در دومین شماره سلسله‌نوشته‌های «لکم فیّ أسوة» می‌نویسد:

«گویی دنیا هرگز نبوده و آخرت همواره بوده و هست.»

این جمله، بخشی از آخرین نامه امام حسین(ع) از کربلا به محمد بن حنفیه است. یک سطر، اما پرچکیده‌ترین بیانیه عاشورایی برای بازتعریف انسان، هستی و حیات معنادار.

📖 در نگاه امام، آنچه باید زیربنای هر حرکت، هر تحلیل و هر انتخاب باشد، نه مصالح گذرای دنیا بلکه حقیقت بی‌زوال آخرت است؛ و دقیقاً همین است راز مقاومت، معنای قیام و روح دیانت.

🔍 پرسش بنیادین ادیب این است:
چرا تنها برخی جوانان بنی‌هاشم با حسین(ع) همراه شدند، و نه همه بزرگ‌زادگان و تجربه‌دیدگان طائفه؟
پاسخ در همان سنگ‌بنایی نهفته است که امام در نامه‌اش به آن اشاره دارد: زیستن برای ابدیت.

💢 در این تحلیل، عاشورا تنها رویدادی تاریخی یا اسطوره‌ای نیست، بلکه آینه‌ای است که به ما نشان می‌دهد:
یا دنیا را اصل می‌گیریم و آخرت را نادیده،
یا آخرت را مقصد می‌بینیم و دنیا را منزلِ میان‌راه.

📌 و این نکتهٔ چالشی و تأمل‌برانگیز اوست:
«سعادتمند کسی است که پیش از مرگ بمیرد...»

🖋 وقتی معیار، آخرت باشد، زندگی دیگرگونه می‌شود. حتی همراهی با امام هم، نه بر حسب قرابت نسبی، بلکه بر اساس نزدیکی افقی به آن بنای ملکوتی سنجیده می‌شود.

🔻 از حسین(ع) تا پیامبر(ص)، از قرآن تا عقل سلیم، پیام یکی‌ست:
زندگی اصیل، زیستنی است که برای فرداهای بی‌پایان طراحی شده، نه برای بازی‌های کوتاه امروز.

💭 حال این پرسش پیش روی ماست:
آیا ما همچنان در خواب دنیاییم، یا بیدارِ مسیرِ لقاء الله؟

🔻 جهت مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
https://andishehma.com/payam-emam-hoseine/

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
🔰 تقدم اخلاق بر دین و فقه

📍گاهی از طریق اخلاق بهتر از طریق دین میتوانیم تربیت کنیم.

گزارشی از سخنرانی استاد حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی خلجی در شب عاشورا در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

✔️ قصه عاشورا دارای ابعاد مختلف و یک منشور است در عاشورا هم توحید هم معاد هم اخلاق و هم موارد دیگر که هر یک قابل بررسی است وجود دارد. برای همین هر شخصیتی که درباره عاشورا نوشته اند هر یک برداشت خاصی داشته‌اند.

✔️ امام حسین با یزید بیعت نکرد چون یزید شایسته بیعت نبود امام حسن هم با معاویه بیعت نکرد فقط آتش‌بس موقت را به علت خیانت سردارانش پذیرفت و فرمود: انما ترکتک لإصلاح الأمة بخاطر حفظ خون مسلمانان آتش بس را می‌پذیرم.

✔️ از هر طرف برای بیعت با امام حسین علیه السلام می‌رفتند امام میفرمود: هیهات من الذلة. لذا عمرسعد از عصبانیت دستور داد بر بدن امام اسب بتازانند.

✔️ امام در عاشورا فرمود: ویحکم یا شیعه آل أبی سفیان إن لم یکن لکم دین و کنتم لا تخافون المعاد فکونوا أحرارا فی دنیاکم . وای بر شما ای پیروان آل ابی سفیان ، اگر دینی ندارید و از معاد و روز قیامت نمی ترسید، پس لااقل در دنیا آزاده و جوانمرد باشید. یعنی از اخلاق گفت.

✔️ اخلاق مقدم بر دین و فقه است و بازدارندگی آن بهتر است.
امام علی عليه السلام فرمود : لَو كُنّا لا نَرْجو جَنّةً، و لا نَخْشى نارا و لا ثَوابا و لا عِقابا لَكانَ يَنْبَغي لَنا أنْ نَطلُبَ مَكارِمَ الأخْلاقِ؛ فإنَّها مِمّا يدُلُّ على سبيلِ النَّجاحِ .
حتّى اگر هم به بهشت اميد نمى داشتيم و از دوزخ نمى هراسيديم و پاداش و كيفرى در ميان نمى‌بود، باز شايسته بود كه در طلب مكارم اخلاق برآييم؛ زيرا كه راه موفقيت و پيروزى، در تحصيل مكارم اخلاق است .
این معنایش این است که اخلاق یک مطلب است و دین مطلب دیگر.

✔️ ان الصلاة تنهی عن الفحشاء و المنکر. اگر نماز انسان درست باشد قطعاً عمل او هم درست خواهد بود.

✔️ گاهی دین بازدارنده نیست لذا امام فرمود اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید به خیمه‌ها و زن و بچه‌ها حمله نکنید همین جمله امام که انها را به آزادگی نسبت داد بازدارنده شد لذا شمر گفت حق با شماست و دستور داد برگردند و مزاحم زن و بچه نشوند.

✔️ در مجلس امام حسین و مراکز مذهبی باید همه اقشار حضور داشته باشند تا تأثیر بپذیرند و ورود کسی به هر بهانه ای نباید منع شود.

✔️ حجاب با آفرینش انسان هماهنگ است آدم و حوا وقتی آفریده شدند با حجاب آفریده شدند وقتی از شجره ممنوعه خوردند خداوند برای تنبیه آنها را برهنه کرد.

✔️ بسیاری از احکام اسلام امضایی است و تایید شده قوانین قبلی است.

✔️ مسائل شخصی پیامبر و ائمه و زنان آنها را نباید روی منبر گفت برفرض در کربلا جسارت‌هایی به امام حسین شده نباید آن فحاشی‌ها را بالای منبر گفت.

✔️ گاهی از طریق اخلاق بهتر از طریق دین میتوانیم تربیت کنیم.

✔️ به واقعه عاشورا نگاه کنیم امام حسین اخلاق را در همه امور دخالت داد مثل آب دادن به لشکر حر بن یزید ریاحی

🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
2025/07/06 11:49:37
Back to Top
HTML Embed Code: